Şimdi Ara

Dünya Ticaret Örgütü, Çin'in nadir bulunan elementler konusundaki politikasını değiştirmesini istedi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
4.621
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Dünya Ticaret Örgütü, Çin'in nadir bulunan elementler konusundaki politikasını değiştirmesini istedi






    Mobil cihazların gitgide daha fazla günlük hayatımızda kullanılmaya başlaması donanım bileşeni üretiminin de büyümesine neden oldu. Pek çok firma mobil bileşen üretimi konusunda devler arasına adını yazdırdı. Ancak bileşen üretiminin de hayati önem arz eden bir konusu bulunuyor o da hammadde temini. 




    Mobil bileşenlere hammadde olarak temin edilen ve dünyada nadir bulunan elementlerin 17 tanesi Çin'in kontrolü altındaki bölgelerde çıkarılıyor. Bu da dünyada yüzde 95'lik bir hakimiyet anlamına geliyor. Moğolistan'ın kuzey bölgelerinde faaliyet gösteren Çinli maden firmaları daha sonra millileştirildi ve Çin element madenciliğinde tekel haline geldi. Zaman zaman üretimi kısarak bileşen fiyatlarında artışa neden olabiliyor. Ancak Dünya Ticaret Örgütü bundan oldukça rahatsız.




    Çünkü ABD, AB ve Meksika zaman zaman Çin'in hammadde temini konusunda fiyatları yukarı çekmesi nedeniyle zarara uğradıklarını iddia ederek DTÖ'ye şikayette bulunuyor.




    Pazartesi günü bir DTÖ panelinde alınan kararda Çin'in global pazar fiyatlarını yükselterek ülkesindeki yerel üreticilere avantaj kazandırmaya çalıştığı, bunun uluslararası ticaret kanunlarına aykırı olduğu ve bunun derhal düzeltilmesi için uyarıda bulunulması gerektiği bildirildi. Çin Ticaret Bakanlığı buna karşılık karara saygı duyduklarını ancak hükümet olarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.




    Alınan karar prosedür Çin'in politikalarına doğrudan tesir edemiyor. Karara uyulmazsa bazı yaptırımlar gündeme geliyor. ABD ve AB ticaret uzmanları kararın Çin'i politikalarını değiştirmesi konusunda zorlayacağını belirtiyor. Ancak bazı uzmanlar Çin'in bildiğini okumaya devam edeceğini düşünüyor.

     








  • masonlar değiştirmeni istiyorsa değiştirceksin arkadaş :) bizede radar koycaksınız dediler önceden hayır dedik sonra 24 şehit verdik bu işler böle ne yazıkki :(
  • sonunda Doğu ülkelerinin biri Süper güç olmaya başladı. Kabul etme çinn Çek fiyatları yukarıya etsinler zararları biz senden alırız.
  • Beğeni rekoru istiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonunda insanlar bu konuyada değindi zaten hammedde olmasa hiçbiri olmaz Çinde'de hem hammadde var hem işçi var ama yapmaktan çok yaptırtıyor belki bu daha fazla kazanç sağlıyor adamlara tabi lenovo'yu saymayarak söylüyorum birtek ovar çünkü..
    Yakında mobil üretici firmalar çok olup büyüyünce Çin'e savaş açıp n o madenler,i bile basarlar..:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: isyankar_emre

    Sonunda insanlar bu konuyada değindi zaten hammedde olmasa hiçbiri olmaz Çindede hem hammadde var hem işçi var ama yapmaktan çok yaptırtıyor belki bu daha fazla kazanç sağlıyor adamlara tabi lenovoyu saymayarak söylüyorum birtek ovar çünkü..Yakında mobil üretici firmalar çok olup büyüyünce Çine savaş açıp n o madenler,i bile basarlar..:)

    Hönk atari mi oynuyorsun sen?
  • 17 nadir element demiş haberde fakat bu elementle nedir onu saymamış. Ona bakarsanız mermer, granit, traverten , borda nadir elementtir fakat nedense pazarda söz hakkımız bile yok..
  • çok da iyi yapıyor bıktık bu Abd denin herşeye yaptırım uygulatmasından hiç birşey yapamazlar
  • Yazıda dikkat ettiniz mi bilmiyorum "Moğolistan'ın kuzey bölgelerinde" diyor. Bir doğu ülkesi olabilir fakat yine olay toprak olarakta olsa sömürgecilikten geçiyor. Nitekim doğu ülkelerinde de bu tip hareketler olmuştur. Örnek Japonya - Rusya savaşı ayrıntıları. İşin güzel tarafı bu sefer gücün doğu ülkesinde olması. Keşke bütün doğu ve orta doğu ülkeleri ellerindeki gücün farkında olsa ve ona göre hareket edebilse.
  • cini bu kadar savunuyorsunuzda cinin bu politikasi bize karsida kacinilmaz olarak haksiz rekabet yaratiyor. bir arkadas turkiyedeki montaj uretimi demis ama montaj bile olsa ham maddeleri avrupa ve cevre ulkelerden geliyor ki, cinin bu politikasi kacinilmaz olarak bizdeki uretim maliyetlerini artirip, rekabet gucumuzu dusuruyor. amerikan ve bati dusmanligini kendi cikarlarimizin uzerinde tutmak icin bir neden yok.
  • Kim tepki göstercek la çine.Çin ülkedeki fabrikaları kapatsa dünya kendine gelemez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Volkanbaba

    Kim tepki göstercek la çine.Çin ülkedeki fabrikaları kapatsa dünya kendine gelemez.


    fabrikaları kapattıktan sonra halk pastamı yiyecek ?
  • Çin kendi basına bir dünya zaten nasıl yaptırım uygulayacaklar merak ettim
  • Bor diyorum başka bir şey demiyorum (koyun!)
  • çini uluslararası alana çıkarmamak lazımdı,yanlış yaptılar.avrupa abd bu yüzden sallanıyor.bize çok birsey olmaz,olmayan birsey ne sallanır ne yıkılır :)
  • Çin, şu anki yüzölçümünün yaklaşık 5'te 1'i büyüklüğündeki Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'ni onca mücadeleye rağmen 2 kere işgal ederek topraklarına el koydu, çoluk çocuk demeden düzenli aralıklarla oradaki Türk kardeşlerimizi katlediyor, Sincan Uygur bölgesindeki bu ağır kanamayı dahi durduramıyoruz, hammaddeye sıra nasıl gelsin?
  • Donanım haberin haber kaynağını yazınca mesajım silinmiş. Pehh
  • tamam Türkiye'ye de Çin'den geliyor ama zaten devlet gümrükte koyuyor koyacagini bi telefona 700 veriyorsak 750 de veririz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ezimuse

    Donanım haberin haber kaynağını yazınca mesajım silinmiş. Pehh

    Bazen aşırı saçmalıyorlar
  • "Rare Earth Element" olarak tanımlanan ve nadir bulunan elementler aslında yer kabuğunda çok ta nadir bulunan elementler değildir. Literatürdeki tanımlamadır. Aslında ABD tarafından da üretilen/çıkartılan bu elemenler, Çin'in madencilik politikasının sonunda ABD ve diğer ülkeler tarafından artık işlenmemektedir. Nedeni ise Çin'in madencilik üretiminin yan ürünü olan bu 17 elementi (ekteki linkte isimleri de mevcut) geçmişte düşük fiyatla piyasaya sürmesinin sonunda diğer ülkelerin hazır alımı daha ucuz bulması sonucu Çin piyasanın hakimi olmuştur (Toplam rezervin %30'una sahipken toplam ticaretin %97'sini elinde tutmaktadır). Piyasayı ele geçirdikten sonra artan taleple birlikte fiyatları yukarı çekmiştir ve arzı kısmış, Çinli üreticilere öncelik tanımıştır. Bu hikaye Türk insanı için çok tanıdık gelmelidir aslında. ABD'nin (Avustralya, Kanada, Rusya'da da mevcut)şu anda madencilik faaliyetlerine geri dönmesi durumunda arz/talep dengeye dönecektir. Ayrıca bu haber biraz eski bir haberdir.



    Bknz:http://www.dailytech.com/China+Cuts+Off+Worlds+Rare+Earth+Metal+Supply/article23069.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkan0075 -- 2 Şubat 2012; 9:03:15 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.