Şimdi Ara

PDA 'dan anlayan buraya.. {bir pda 'nın iyi olduğu nerden anlaşılır}

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
0
Favori
13.419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • pda dediğimiz pocket pc yada smartphone edition işletim sistemlere sahip cihazların ne kadar güçlü olduğunu nasıl anlarız.. ?

    gsmarena.com gibi telefon ve özelliklerini belirten bir siteye girdik ve imate jam özelliklerinin gösterildiği sayfayı açtık diyelim. burda eğer aradığımız şey aletin gücü ve performansı hakkında bir fikir sahibi oplmaksa hemen işlemci ve ram değerlerine bakarız. eeğ hadi bakalım.

    imate JAM
    - 64MB RAM
    - Intel PXA272 416 MHz processor

    vayy 416Mhz işlemci , hımm iyi olmalı dersiniz ilk bakışta. nede olsa piyasada 200Mhz işlemciye sahip onca pda var değil mi ? bu onları rahat ikiye katlıyor. ram olarakda idare eder gözüküyor.

    imate jam 2004 sonlarında piyasaya çıktı. bu modelden sonra bir kaç imate modeli daha tanıtıldı. hatta jam serisinin devamı niteliğinde jam-black ve k-jam modelleri geldi. ve sonunda geçtiğimiz hafta imate son olarak JAMin modelini tanıttı. gelin birde bu modelin işlemci gücü ..vs özelliklerine bakalım.

    imate JAMin
    - 64MB RAM, 128MB ROM
    - Texas Instruments OMAP850 200 MHz processor

    evet gördüğünüz üzere teknolojinin son harikası windows mobile 2005 ile çalışan bu makinada 200mhz işlemci var.. şimdi ben kime inananyım. hiç kimse çıkıpda bu alette 200mhz işlemci var, yaramaz, yavaş çalışır bu makina demesin. eğer mhz değeri ile bu işi değerlendirsek bu modelden 8 model eski imate jam daha güçlü bir model gözüküyor kim ne derse desin ben buna inanmam.

    evt size iki basit örnek sunarak mhz değerinin yanıltıcı olduğunu anlatmaya çalıştım. aynı ekran kartlarında olduğu gibi.. bende 128 mb fx5200 ekran kartı var ama yine de 128 mb lık 6600gt nin yanına yaklaşamaz..

    ama ekran kartında durum bu kadar bilinmez değil, saat hızı, çekirkek hızı derken söz konusu kartın iyimi kötü mü olduğunu anlayabiliyorum.. peki ya pda larda ne yapacaz.. ben nerden anlayacam bir pda nın iş görür, yüksek performans bi alet olduğunu ??

    önce işlemci mevzusunu halledelim sonra pda larda kullanılan yüksek megabaytlı romların performansa bi etkisi olup olmadığını tartışacaz..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 6 Şubat 2006 4:35:29 >







  • normal bir masa üstü alırken neler düşünüyorsan aynı düşün
    celeron 333 sisteme 64 mb ramle tutup xp kurarsan ne olur???
  • hocam ram konusuna geçmeden önce ben şuna bi açıklık getirmek istiyorum. piyasada dell 'in 500 hatta 700 küsür mhz işlemcili modelleri olduğunu duydum. ama ben inanıyorumki yeni tanıtılan 200 mhz lik bu imate o 500 mhz lik pda lar kadar güçlüdür hatta daha güçlüdür. ben son bi hafta içinde özellikle bu model tanıtıldıktan sonra pda işlemcileri üzerine baya kafa patlattım. çünkü bundan önce mhz hanginde yüksekse onu en güçlü sanıyordum. özellikle bu modelden sonra fikrim büyük ölçüde değişti.

    mesela üzerinde dünyanın en iyi ve en hızlı kişisel bilgisayarı unvanı bulunan bir apple bilgisayarda 2,6 mhz lik bir işlemci varken, piyasada 3,6 mhzlik inteller boy gösteriyor. ancak apple bilgisayarın onlardan çok daha iyi olduğu haberini alıyoruz..bu işlemcilerin çarpan hızları, kullandıkları teknoloji falan farklı olsa gerek. işlemci gücünü direkt mhz e bağlamak yanlış. belkide 200 mhz omap850 işlemci düşük ramlerde bile harikalar yaratabiliyordur.

    bir diğer üzerinde durduğum konu adamlar gelişen teknoloji ile mhz hızını düşürüp pileden tasarruf yapmak istemiş olabilirler _??




  • 400 her zaman 400 dür birader. adam 200 le dörtüyüzün performansını tuttursa o zaman intelde yapardı emin intel yapardı da. demek ki böyle olması gerekiyormuş
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oktayakgoz

    400 her zaman 400 dür birader. adam 200 le dörtüyüzün performansını tuttursa o zaman intelde yapardı emin intel yapardı da. demek ki böyle olması gerekiyormuş


    Ben o zaman mpx220 nin 200 MHz işlemciyle nasıl 400 MHz Xscale lere bastığını, ayrıca AMD lerin düşük saat frekansında İntellere nasıl bastığını sormak istiyorum.
    KANITSA İŞTE KANIT;
    MPX220 Benchmark; (Texas Instruments OMAP 1611, 204 MHz)
    http://www.jbenchmark.com/phonedetails.jsp?benchmark=v2&D=Motorola%20MPx220

    T-Mobile MDA II; (400 MHz Intel Xscale)
    http://www.jbenchmark.com/phonedetails.jsp




  • bu çok detaylı bir konu, ama şunu söyleyeyim, hardware olduğu kadar software da önemli, yani üstünde aynı işletim sistemi kurulu olan iki makine söz konusu olduğunda mutlaka daha hızlı işlemcisi olan daha hızlı çalışacaktır, tek tek uygulamalarda (java benchmark vs) farkılılıklar oluşabilir, hatta video performansında bile farklılıklar oluşabilir ama bu düşük işlemcili sistemin daha güçlü olduğunu göstermez. işlemci gücüne ihityaç duyan yazılımlar farkı ortaya çıkartır, mesela 1400 kbps XVID+ 448 kbps AC3 ile encode edilmiş bir filmi, ben hp 6515 ile takıla takıla izlerken (312 mhz) arkadaşım x51v'si ile takılmadan izliyor (624mhz).
    hele emulator gibi uygulamalar (gb emulatoıru gibi basit şeyler değil,mesela playstation emulatoru) çok daha fazla güce ihtiyaç duyar.
  • bence..

    Artık üreticiler kısa yoldan mhz değerini yükseltmektense, ellerini taşın altına koymayı seçiyorlar. çünkü onlarda anladı ki mhz değerini yükseltmek pil süresini kısaltmaktan başka bir işe yaramıyor.. bü yüzden üreticiler mhz yerine işlemcinin yapısı üzerinde yoğunlaşarak farklı alanlardan güç almanın çaresini arıyorlar.

    benim tezim bu yönde yoksa niye imate son model cihaza 200mhz işlemci koysun ki..? imate nokya gibi ürettiği mallardan özellik kırpan bir firma feğil.. eğer imate jamin modelinde 200mhz işlemci varsa bunun yerini dolduran mutlaka artı bir yenilik vardır. bu yeniliğin işlemci üzerindeki yeni bir teknoloji yada yüksek kapasiteli rom dan olabileceğini düşünüyorum..

    ???




  • işlemci konusunda son bir ekleme,

    önemli olan işlemcinin MHZ değeri değil o işlemcinin marka, model ve yapımında kullanılan yenilikler olduğunu düşünüyorum.. dikkat ederseniz ti omap işlemcilerin zaten geneli 200MHZ hatta ben tı omap olupda daha yüksek MHZ değerine sahip bir pda görmedim.

    eğer işlemcinin mhz değeri bi yere kadarsa ve önemli olan işlemcinin marka ve modeli ise o zaman en iyi işlemci hangisi ??
  • quote:

    Orjinalden alıntı: laconf

    bu çok detaylı bir konu, ama şunu söyleyeyim, hardware olduğu kadar software da önemli, yani üstünde aynı işletim sistemi kurulu olan iki makine söz konusu olduğunda mutlaka daha hızlı işlemcisi olan daha hızlı çalışacaktır, tek tek uygulamalarda (java benchmark vs) farkılılıklar oluşabilir, hatta video performansında bile farklılıklar oluşabilir ama bu düşük işlemcili sistemin daha güçlü olduğunu göstermez. işlemci gücüne ihityaç duyan yazılımlar farkı ortaya çıkartır, mesela 1400 kbps XVID+ 448 kbps AC3 ile encode edilmiş bir filmi, ben hp 6515 ile takıla takıla izlerken (312 mhz) arkadaşım x51v'si ile takılmadan izliyor (624mhz).
    hele emulator gibi uygulamalar (gb emulatoıru gibi basit şeyler değil,mesela playstation emulatoru) çok daha fazla güce ihtiyaç duyar.



    Laconf teknoloji konusunda çok cahil konuşuyorsun kusura bakma. Sokaktaki adamın düşüncesi de aynı ki malesef İntel de bunu görmüş olacak ki MHz i yüksek fos işlemciler sunuyor piyasaya.
    Tabi Texas Instruments gibi kaliteli ve düşük MHz de yüksek performans veren işlemciler piyasaya çıkınca tüketicin de kafası karışıyor, doğal olan budur. Yüksek olan iyidir demeyip performans araştırmalarını yapmak gerek.




  • aslında insanların cehaleti hakkında konuşurken bu kadar hızlı ve rahat davranmamamlısın thedeparted. neden dersen laconf bir konuda haklı. haklı olduğu konu ise olayın sadece hardware olmadığı aynı zamanda software'inde önemli olduğu ki; face01tr apple konusuna değindiğinde apple ların intelden daha üstün olduğunu belirtmiş ama bunun en büyük sebeplerinden biri macos halihazırda bulunan hardware için yapılan bir software. işte buda apple'lı intel ve amd'den daha üztün kılıyor.
    bunları genel bilgi olarak verdim yani bunlardan sonra sana wm2003 ile wm5 arasındaki yazılımsal farkları sayamayacağım çünkü konu hakkında detaylı bir bilgim yok.

    bu arada açılan konu ile genel fikrim: evet illaki işlemciler arasında farklar vardır amd ve intelle olduğu gibi. fakat bahsettiğimiz rakamlar 416 vs 200. bence aradaki fark çok yüksek. burda yine +1 face01tr. çünkü pil ömrü ppc için çok önemli özellikle mail ayarları yapılmış ve sürekli mail server ile kendini gprs üzerinden senkronizasyon yapan bir ppc'nin batarya süresi çok kısa. bencede batarya süresini artırmakiçin düşünülen bir yol olabilir. kaldıki ben i-mate jam kullanıyorum 416mhz süper hızlı hiç bekleme olmuyo. dolayısıyla bundan kısılabilir




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dozaj Filesi

    aslında insanların cehaleti hakkında konuşurken bu kadar hızlı ve rahat davranmamamlısın thedeparted.


    Adam açıkça yüksek MHz i olan daha iyidir diyor. Ben de o zaman diyorum ki; 2,7 Celeron, 2,0 Centrino dan daha iyidir.
    quote:

    Orjinalden alıntı: Dozaj Filesi
    bu arada açılan konu ile genel fikrim: evet illaki işlemciler arasında farklar vardır amd ve intelle olduğu gibi. fakat bahsettiğimiz rakamlar 416 vs 200.


    Mpx220 de 205 MHz saat frekansında çalışan 2 adet yani Dual Core işlemci vardır. Zaten TI performans olarak Intel den üstün, bir de çift çekirdek girince böyle sonuçlar çıkması çok doğal.

    Ben İ mate jam yavaş demiyorum zira 400 MHz Xscale li Hp 4150 kullandımve performansı muhteşemdi, ancak TI düşük MHz hızında 400 MHz Intel performansını yakalar diyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thedeparted -- 6 Şubat 2006 1:18:12 >




  • tabi olaya sadece işlemci olarak bakmak yanlış değil ama bizi doğru sonuca tam anlamıyla götürmez. işlemci kadar o işlemci üzerinde çalışacak işletim sistemide çok önemli. bunun en önemli kanıtı symbian, wm ve ülkemizde yeni yeni adından söz edilmeye başlanan linux mobile. .. symbian yapısı gereği işlemcinin karalınıda v3ersen doymuyor, yiyor yiyor, yediği ile de kalıyor, bi halta yaramaz :P

    wm ise bu konude saymbian 'dan daha başarılı ancak üretici tarafında yapılan son açıklamalar omap işlemcilerin gerçek gücünün linux mobile ile zirveye çıktığını omap2420 işlemcili telefonların pazarda hızla yer edindiğini açıklıyor. bu yüzden işlemcinin gerçek gücünü göstermesinde een büyük etkenlerden birinin işletim sistemi olduğunu kabul ediyorum. ama bu beni,m sorularıma cvp olmuyor.

    thedeparted arkadaşımızın öneri ise şu şekilde:
    400 mhz intel ve 200mhz omap işlemcili iki ayrı pda ya tcpmp kur bencmark testi uygula, bakalım sonuç ne olacak. bu testi yapabilecek imkanı olan varsaq valla sonuçları sabırsızlıkla bekliyorum.




  • intel pxa ların en büyük eksiği, az sayıdaki pipelineların fetch süreci boyunca döngü kaybı yaratması. Yani performansı tam verim kullanamıyor.

    omap series cpularda ise bu tam güç kullanılabilmekte ve smartphone platformlarındaki omap 710lardaki fazladan 2 pipeline bile tam verimi sağlayabilmekte.

    Ancak pxa nın bir güzel özelliği ise, 90nm de üretiliyor ve yüksek pil süresi verebiliyor olması. Ve aradaki farkı sürat ile kapayabiliyor.

    Ve msvc üzerinde standard x86-cisc yapı üzerinden geri derleme yapması arm türevlerinden çok daha kolay..

    Birbirlerine göre artı ve eksileri bu yönde....
  • demekki texsas i. şirketi bi karar alıp 90n. teknolojisine geçse ortalık duman
  • quote:

    Orjinalden alıntı: face01tr

    thedeparted arkadaşımızın öneri ise şu şekilde:
    400 mhz intel ve 200mhz omap işlemcili iki ayrı pda ya tcpmp kur bencmark testi uygula, bakalım sonuç ne olacak. bu testi yapabilecek imkanı olan varsaq valla sonuçları sabırsızlıkla bekliyorum.


    Olay budur...
    Arkadaşlar ben gördüğüm sonuçlara inanırım ve elimde şu an jbenchmark sitesinin java benchmarkları var. Ayrıca Hp nin 168 MHz TI işlemcili makinesini (6300 dı galiba) kullanan arkadaşlar 400 MHz Intellerle aralarında çok belirgin fark görmediklerini söylüyorlar (Ben kullanmadım bilmiyorum). TCPMP Wİndows Mobile için yapılmış bir media playerdır ve içinde bir benchmark test barındırır. Eğer bu tür iki makineyi (ikiside WM pocket pc olmalı) test edebilecek arkadaş varsa, ikisine de format atıp bu programı kurarsa ve makinelere aynı video yu yükleyip TCMP nin benchmarkını çalıştırırlarsa anlayabiliriz bunu.
    Ayrıca SPB Benchmark programı da bu konuda iyi. Sitelerinde bazı makinelerin sonuçları var ama ben TI işlemcili bir makine sonucu bulamadım.
    Tüm bunları yapabilecek bir arkadaş varsa ve yayınlarsa burada biz de aydınlanırız, ancak şu an için benim için doğru olan jbenchmark sonuçlarıdır.




  • thedeparted çok iyi bir fikir çıkmış senden. tebrik ederim.

    ben de üzerime düşeni yapayım o zaman

    elimdeki alet hp 6340 TIOMAP 1510 (168mhz) işlemcili , tcpmp player kurulu.

    test için bir video belirleyelim. elinde farklı modellerde farklı işlemcilere sahip arkadaşlar test edip sonuçları buraya yazsın.
    aletin modeli işlemcisi ram i rom u vs... belirttikten sonra test sonuçlarını da altına yazarsak iyi bir sonuç elde ederiz diye düşünüyorum.

    fikir thedeparted tan çıktığına göre benchmark araçlarını o belirlesin bence.
  • Arkadaşlar tamam o zaman burada bu olaya son noktayı koyalım.

    TEST İÇİN GEREKLİ ARAÇLAR;
    1- Öncelikle test için aşağıdaki linkten gerekli rar dosyasını indirin.
    http:// r a p i d s h a r e .de/files/12655229/PPC_Test.rar.html (Linki kopyalayın, aradaki boşlukları silin)
    -Zipli dosyada TCPMP klasörü, SpbBenchmark1.6_setup.zip dosyası ve hadise_stirmUp.avi dosyası var.
    2- TCPMP klasörünün içerisinden önce tcpmp.setup.0.71.exe yi PPC nize kurun, bu TCPMP programı.
    -Sonra diğer tüm .exe dosyalarını kurun, bunlarsa TCPMP ın codeclerini barındıran dosyalar.
    3- Şimdi de SpbBenchmark1.6_setup.zip içindeki .exe li dosyayı çalıştırarak PPC nize kurun.
    4- Son olarak ise .avi dosyasını PPC nin Ram hafızasına kopyalayın. Ram hafızasına diyorum çünkü Kartların okuma hızları farklılık gösterebilir ve bu da sonuçları etkileyebilir.

    TESTİN YAPILIŞI;

    TCPMP ile Test;
    1- TCPMP ı açın
    2- hadise_stirmUp.avi dosyasını açın
    3- dosya/ Makinyı test etme ye tıklayın ve mutlaka klip bitene kadar bekleyin. (Bu sırada arkada başka programın çalışmadığına emin olun ve test süresince makineye dokunmayın, zira bunlar testin spnuçlarını etkileyecektir.)
    4- karşınıza rapor ekranı çıkacak. bu ekranda yazan bilgileri face1tr ve bana PM ile ulaştırın.

    Spb Benchmark ile Test;
    Yine bu programla testi gerçekleştirip skorları face1tr ve bana PM ile ulaştırın. (Bu sırada arkada başka programın çalışmadığına emin olun ve test süresince makineye dokunmayın, zira bunlar testin spnuçlarını etkileyecektir.)

    Sanırım Yukarıdaki TI işlemcili hp 6340 a sahip arkadaş ile 400 MHz Xscale i olan bir arkadaş bu testi yaparsa konuya açıklık getirmiş oluruz. Ancak tabiki ne kadar çok kişi bu testi yaparsa sonuç daha iyi olur.

    ÖNEMLİ NOT: Testin sağlıklı olması için bence programları yüklemeden önce format atmak sonucu daha da netleştirecektir. Ancak bilgilerini kaybetmek istemeyenler Sprite Backup Programı ile Formattan sonra Restore ile sistemlerini bilgilerini kaybetmeden eski hale getirebilirler. Spite Backup Premium 3.1.4 ü sihirli rakamlarıyla aşagıdaki linkten indirebilirsiniz.
    http:// r a p i d s h a r e .de/files/12655333/Ppc_Sprite_Backup_Premium_v3.1.4.rar.html (Linki kopyalayın, aradaki boşlukları silin)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thedeparted -- 6 Şubat 2006 5:40:44 >




  • ÖNEMLİ AÇIKLAMA: (TESTİ YAPACAKLAR MUTLAKA OKUSUN)
    Arkadaşlar bence buraya yazılan test sonuçlarının güvenilirliği için testi yapan arkadaşlar sonuçlarını face1tr arkadaşa ve bana PM olarak göndersin. Kesinlikle burada açık açık yayınlamasın.
    Bunun yapılışındaki amaç ta, birisi önceden test sonuçlarını yazarsa diğeri de ondan görüp işkembe-i kübra dan sonuç üretmesin diye.
    Sonra biz de, elimizde hem TI hem de Intel sonuçlarının ikisi de olunca burada açıklayacağız. Bir nevi HAKEMLİK olacak. İsterseniz 1- 2 kişi daha hakem olsun, hakem sayısı artınca daha şeffaf oluruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thedeparted -- 6 Şubat 2006 5:37:37 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: thedeparted

    quote:

    Orjinalden alıntı: laconf

    bu çok detaylı bir konu, ama şunu söyleyeyim, hardware olduğu kadar software da önemli, yani üstünde aynı işletim sistemi kurulu olan iki makine söz konusu olduğunda mutlaka daha hızlı işlemcisi olan daha hızlı çalışacaktır, tek tek uygulamalarda (java benchmark vs) farkılılıklar oluşabilir, hatta video performansında bile farklılıklar oluşabilir ama bu düşük işlemcili sistemin daha güçlü olduğunu göstermez. işlemci gücüne ihityaç duyan yazılımlar farkı ortaya çıkartır, mesela 1400 kbps XVID+ 448 kbps AC3 ile encode edilmiş bir filmi, ben hp 6515 ile takıla takıla izlerken (312 mhz) arkadaşım x51v'si ile takılmadan izliyor (624mhz).
    hele emulator gibi uygulamalar (gb emulatoıru gibi basit şeyler değil,mesela playstation emulatoru) çok daha fazla güce ihtiyaç duyar.



    Laconf teknoloji konusunda çok cahil konuşuyorsun kusura bakma. Sokaktaki adamın düşüncesi de aynı ki malesef İntel de bunu görmüş olacak ki MHz i yüksek fos işlemciler sunuyor piyasaya.
    Tabi Texas Instruments gibi kaliteli ve düşük MHz de yüksek performans veren işlemciler piyasaya çıkınca tüketicin de kafası karışıyor, doğal olan budur. Yüksek olan iyidir demeyip performans araştırmalarını yapmak gerek.


    birisinin bir konu hakkında cahilce konuşup konuşmadığını değerlendirmeden önce kendinin o konuda ne kadar bilgili olduğunu gözden geçirmeni tavsiye ederim.

    yukarıda bahsettiğim şey, işlemcinin üzerinde çalıştığı platformun da önemli olduğuydu. herhangi bir yazılım eğer işlemciye özel modifiye edilirse, o işlemcide daha hızlı çalışacaktır. ama bildiğim kadarıyla texas işlemcilerin normal ARM işlemcilerden farklı bir instruction set'i yok, bu da ne demek, işlemci donanımsal farklılıklar dışında herhangi bir optimizasyon içermiyor. bu da eş komut setine sahip farklı bir işlemciyle kıyaslanırsa (varolan yazılım platformu üzerinde) mhz'i yüksek olanın daha hızlı olacağı sonucunu doğurur.

    Benchmark konusunda aşağıdaki linke bakabilirsiniz. sayfanın altında burada yapmaya çalıştığınıza benzer testler var.

    http://www.mobile-review.com/pda/review/htc-wizard-en.shtml




  • arkadaşlar ilk gün olmasına rağmen bir çok arkadaş teste katılıp sonuçlarını pm ile bana ve ThedeParted arkadaşa ulaştırmış. N'e kadar çok kişi katılır ve test sonuçlarını bizle paylaşırsa ortaya çıkacak olan tablo o kadar güvenli olacaktır. pda sahibi tüm arkadaşların bu teste katılmasını rica ediyorum.

    emin olun bu test sonuçları ile aynı zamanda hangi işlemci güçlü sorusu dışında birçok havada kalmış konu aydınlanacak, bu test sonuçları özellikle yeni pda alacak arkadaşlara muhteşem bir kaynak olacaktır..
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.