Şimdi Ara

Apple'ın tedarik zinciri firmalarındaki çalışma şartları politikası eleştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
3.451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • http://admin.donanimhaber.com/uploads/6349732645_37cfefe3d2.jpg', 0, 0)" class="dh-image-class" src="
    http://admin.donanimhaber.com/uploads/6349732645_37cfefe3d2.jpg" border="0" alt="Apple'ın tedarik zinciri firmalarındaki çalışma şartları politikası eleştirildi" />


     


    Apple'ın tedarik zincirindeki firmalarda işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi adına yaptığı faaliyetleri anlattığı Tedarikçi Destek Programı'nın 6.sının duyurulmasının ardından bazı eleştiriler de gelmeye başladı.




    New York Times gazetesine açıklamada bulunan bazı eski ve halen görevdeki yöneticiler Çin'deki fabrikalarda zor koşullarda işçilerin çalıştırıldığını ancak Apple'ın bunu yeterinde takip edemediğini iddia etti. Problemin en büyük kaynağı ise Apple'ın bileşenleri ucuza ve çok hızlı mal etme arzusu. Bu arzuya cevap vermeye çalışan üreticiler de maaş ve çalışma koşulları gibi bazı noktalarda kesintiye gitmek zorunda kalıyor. 




    Örneğin Foxconn'da alüminyum tozu nedeniyle yaşanan bir patlama sonrası Apple gerekli havalandırma koşullarının sağlanması konusunda takipçi olmayınca başka bir fabrikada yine aynı sebepten patlama meydana geldi. Pek çok tesiste yıllardır uygulanan havalandırma çözümleri Apple'ın anlaşmalı olduğu tedarik zincirinde bulunmuyor.




    Yöneticilerin eleştirdiği diğer bir konu da tedarik zincirini sıkı bir kontrol altında tutan Apple kaliteli bileşen ve düşük kar marjı talep ederken bu kontrolünü şartların iyileştirilmesi için kullanmıyor. Eğer Apple başka şanslarının olmadığını bildirseydi tüm zincir yarın şartları değiştirmiş olabilirdi.




    Küçük yaşta işçi çalıştırılması konusunda da takipçi olduğunu belirten Apple'ın buna rağmen Foxconn gibi devlerle ortaklığını bitiremeyeceği belirtiliyor. 2007'den bu yana 15 firma ile ortaklığını bitiren Apple'ın sebebi ise uyum politikalarına aykırı hareket edilmesi. Ancak bunun ayrıntıları belli değil.




    Foxconn başta olmak üzere pek çok tedarikçi çalışma şartlarının iyileştirildiği konusunda duyurular yapıyor ve bu konuda herhangi bir problem yaşanmadığını belirtiyor. Ancak devamlı olumsuz haberler de gelmeye devam ediyor. Dİğer teknoloji firmaları aynı durumla karşı karşıya kalsa da Apple'dan farklı olarak şeffaf olduklarını ve kar marjı konusunda daha az baskı yaptıklarını iddia ediyorlar.




    Yöneticilerin diğer bir eleştirisi ise tüketicilere. Çünkü tüketiciler Çin'deki çalışma şartlarının iyileştirilmesinden ziyade yeni bir iPhone'un nasıl olacağı konusuna daha fazla önem gösteriyor.




    Yöneticiler adlarının açıklanmasını istemese de aslında teknoloji köleleri olarak adlandırılan bu işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda Apple'ın tavrını yansıtıyor olabilir. Tabi bunu bir karalama kampanyası olarak tanımlayanlar da olacaktır. Ancak iddialar doğruysa son çeyrekte teknoloji tarihinde hiç bir firmanın kazanamadığı geliri elde eden Apple'ın bu kazancında insani bedellerin de olduğunu söyleyebiliriz.

     








  • Şaşıran var mı ?
  • Apple'la ilgisi ne tam olarak bunun?
    Tedarikciyi neden takip etmek zorunda? Tedarikci kendisini takip etse olmuyor mu?
  • Üzümünü ye bağını sorma politikası oynuyor Apple.. Apple bağcıya, bağcı da işçilere baskı yapıyor Apple'a üzüm yetiştirmek için.. İşçiler bağcıdan değil Apple'dan şikayetçi, belki ikisinden de ama haberde bağcının adı geçmiyor direk appledan söz edilmiş Apple olmasa 100 dolar değil 50 dolar kazanacaklar belki.. Ancak istedikleri hem 100 dolar kazanmak, hem daha az üzüm toplamak, doğal olarak.. Bu da Apple'ın politikasına ters, bana şu kadar üzüm yetiştirme sözü verdiniz diyor kontratını göstererek..

    Apple'da haklı kendine göre, bağcı söz vermiş ben şu zamana kadar bu kadar üzüm yetiştireceğim diye.. Bu yüzden zamanında yetiştirilmesini istiyor doğal olarak, ama kabak yine Apple'a patlıyor.. Apple haksız mı ? tamamen değil.. Bağcı mı haksız ? o da tamamen değil..
    Ortada aşikar olan birşeyler var ki; suçlu pastasında hepimiz pay sahibiyiz.. Hem Apple, hem bağcı, hem de son tüketici, yani biz.. İş şartlarına burnunu sokmuyor Apple, para kaygısından dolayı.. Bağcı'da elinden geleni ardına koymuyor tabi ki para kazanmak için.. Mağdur olan yine işçiler..

    Peki çözüm var mı ? diyoruz, herkes çıkarlarını korumak isterse eğer yok.. Forumlarda çözüm üretenlere de boşuna parmaklarını yormasınlar demek istiyorum ben.. Bu çark çok büyük bir çark ve bizim çomağımız bunu sekteye uğratmaya yetmeyecektir.

    Son olarak bu durumun Apple'a has olmadığının bilinmesi gerekli, popüler olmasından kaynaklanan bir haber potansiyeli var Apple gibi büyük şirketlerin.. Yoksa güzel ülkemin güzel tesislerinde de ne durumda çalışan işçilerimiz mevcut ancak popüler gündem o kadar hızlı değişiyor ki haberlerine sık rastlamıyoruz..
    Malesef sistemin gerektirdiği şeyler bu durumlar, ve hepimiz ister istemez bu sistemin kölesiyiz.. Sisteme karşı çıkıyorum diyecek insan 1 ay dayanamadan telef olur gider.. İliklerimize kadar sisteme muhtaç edilmişiz nesiller önceden, haberimiz yok




    edit: imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuffkiLLe -- 27 Ocak 2012; 19:27:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Centauri

    Apple'la ilgisi ne tam olarak bunun?
    Tedarikciyi neden takip etmek zorunda? Tedarikci kendisini takip etse olmuyor mu?


    Büyük firmaların ÖNCELİKLERİ'ni bilmen gerekir,
    eğer yasalar olmasa, ne geri dönüşüme, ne insan haklarını hiçbirini saymayacaktırlar, düzen ile paradan ve zamandan kar gibi öncelikleri onları bir çeşit karmaşık para makinesine dönüşürüyorlar, zaten herkesin bildiği ! kavram olan kapitalizm çerçevesi ile bunu durumu anlaman lazım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi artenis -- 26 Ocak 2012; 23:55:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Centauri

    Apple'la ilgisi ne tam olarak bunun?
    Tedarikciyi neden takip etmek zorunda? Tedarikci kendisini takip etse olmuyor mu?


    işçiler Apple'ı protesto ediyorlar ancak farklı bir anlamı var aslında.. "vur yumruğunu masaya, arkamızda dur çalışma şartlarımızı iyileştir" diye yardım istiyorlar aslında.. Diyelim ki direk olarak Foxconn'a isyan edecek durumda değiller çünkü.. adam işveren sonuçta, grev yapanı lokavt eder birşey yapar.. yerine çalışacak tonla işsiz var etrafta.. Ancak Apple Foxconn'a baskı kursa, şartlarını iyileştirmez isen anlaşma yapmam dese, Foxconn mecbur kalacak.. çünkü Apple gibi bir pastayı hiçbir üretici kaçırmak istemez elinden.. Ancak Apple bunu derse Foxconn parça başına düşen fiyatı yükseltecek, şartları iyileştirmek için harcayacağı nakitin birazını Apple'a yüklemek isteyecek yani.. Bu da Apple'ın işine gelmiyor doğal olarak.. Birilerinin mecburen taviz vermesi gerekli işçilerin istediği olması için.. Bu tür sorunlara şirket değil de, işçi gözüyle de bakmak lazım.. objektif yaklaşım en iyisidir şirketler hiçbirimizin değil sonuçta ancak insanlık olarak kardeşiz.




  • Bir tane iş hukuku uzmanı gönderin türkiyeden
  • (Apple'ın bileşenleri ucuza ve çok hızlı mal etme arzusu) Çok büyük skandal apple'ın neler yaptığını kimse bilemez.. Hiç bir firmanın neler yaptığını kimse bilemez okuduklrıma göre apple'ın gözü kalkınma,yükselme ile gözü büyülenmiş..Burada insanları çlışanları'nı en iyi şartlar altında çalıştırmalıdırlar nedense bu tür olaylar Çinde olmuş garip,tuhaf acaba firma o blgedeki ler içnmi bunu yapıyor genelmi?? Çalışanlar Çinli diyemi yada Çin de oldukları içinmi bu kadar ucuz v ehızlı bir şekilde çıakrmak istiyor.?
  • Apple ve onun gibi büyük sermayelerin bu konudaki niyetleri ve samimiyetsizliklerini zaten bilmeyen yok. Haberden çıkarılabileceği üzere üretici firmanın kar marjı çok düşük. Zaten Apple bilmem kaç milyar dolar parayı bu sayede kazandı.

    Fakat burada çözüm olarak sunulan kar marjını artırmak, kesinlikle tek başına bir çözüm değildir. Kaldı ki dünyanın hiçbir yerinde bu eklediğin karı hiç bir kapital şirket işçilerinin şartlarını, çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla kullanmaz.

    Bunun için büyük baba şirketin (apple) tamamen baskısı gereklidir, apple samimice tedarikçilerine baskı yapmalıdır, örneğin carrefour - sabancı gibi. Şu da bir gerçek ki ortada bir çin gerçeği var ve bi an hayal edip apple'ın samimice bu durumun üzerine gitmesini düşündüğümüzde bile başarılı olacağını zannetmiyorum.

    Apple koskoca çini değiştiremez, ama birşeyler yapabilir (yapmıyor)




  • Ben Google'ın yerinde olsam gider Foxconn'u satın alırdım. Sonra da gider çalışma şartlarını daha iyi hâle getirir Apple'a da bundan sonra fiyat şu kadar arttı derdim. Hem insanların sempatisini kazanırdım hem de zaten Apple kendisi söylemiş Foxconn gibi devlerle ortaklığı bitiremeyeceğini. İster istemez kabul ederdi. Yoksa nerden bulacak o kadar telefonu yaptıracak Foxconn gibi yüksek kapasiteli firma...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

    Ben Google'ın yerinde olsam gider Foxconn'u satın alırdım. Sonra da gider çalışma şartlarını daha iyi hâle getirir Apple'a da bundan sonra fiyat şu kadar arttı derdim. Hem insanların sempatisini kazanırdım hem de zaten Apple kendisi söylemiş Foxconn gibi devlerle ortaklığı bitiremeyeceğini. İster istemez kabul ederdi. Yoksa nerden bulacak o kadar telefonu yaptıracak Foxconn gibi yüksek kapasiteli firma...

    Foxconn tekel değil ki hocam, belki 1 firma bulamaz 3 ayrı üretim şirketine böler bulunur bir yolu.. Google'ın Foxconn u aldıktan sonra Apple'a rest çekip söylediklerinizi yaptıktan sonra fiyat şu kadar demesi olası değil.. Google'da kapitalist bir şirket davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş..


    Bu konu inş Google-Android-Samsung-Apple çemberine girmez diyerek son birşey söylemek isterim bu konuda.. Hepimizin bildiği gibi nakit rezervi en yüksek olan firmalardan birisi Apple, eğer gerekli görülürse Google'dan önce Apple alır Foxconn'u.. Objektif olmak lazım, kapitalizmde para konuşur.. Para'da şu sıralar Apple'da.. Hemen bir üstünüzdeki Eulogy'nin yorumunda bahsettiği gibi, bu sorundan en rahat çıkmanın yolu Apple'ın biraz fedakarlık yaparak Foxconn'a baskı kurması..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuffkiLLe -- 27 Ocak 2012; 2:16:05 >




  • İşte kac gündür bunu bekliyordum. Ekrem Cukurcalı ve Apple haberi
  • banane elalemin ülkesinden benim insanım aç! ekonomi yerlerde geziyor esnaf kan ağlıyor...
  • Daha cok apple urunleri alin ve cin de ki iscilerin olumune biraz daha katki saglayin.
  • Ayni sey yillar once Ikea'nin da basina gelmisti,
    Hindistan'daki tedarikciler cocuk isci calistiriyorlardi.
    Kiyamet koptu, Ikea'yi yerden yere vurdular,
    tedarikciyi birakmak cozum degil, cunku ayni ulkeden bulacagi diger tedarikci de ayni seyi yapiyor.
    Ikea durumu duzeltmek icin milyonlar harcadi Hindistan'da,
    UNICEF ile isbirligine girerek bi dolu okul actilar, cocuk koyleri kurdular ve sayginliklarini tekrar kazandilar.

    Yani "Apple'dan buna ne, sorumlusu tedarikci firma" diyemez kimse,
    nitekim Apple da boyle bisey soylemiyor.
    Bunu sadece bizimkiler soyluyor, hayret.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZZ RAT -- 27 Ocak 2012; 9:15:50 >
  • aynı şeyi nike'ta yaşadı. bu sorun genel anlamda güneydoğu asya'daki fabrikaların çoğunda var. zaten iş yok oralarda, olan işide kaybetmemek için işçiler köle gibi çalışıyorlar, patronlarda bunu çok güzel kullanıyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Safak Akpınar

    Bir tane iş hukuku uzmanı gönderin türkiyeden


    daha beter hale getirsin diye mi?
  • Aslında Apple'ın çok büyük para kaybetmesi gerekmiyor. 200 küsur dolarlık iPhone maliyetinin sadece 6$'ı işçilik. Yani işçilerde iki katına yakın iyileştirme yapılsa maliyet sadece %1-2 oynar. Apple'ın 40 milyar $ karı üzerinden hesaplarsak 400-800 milyon $ yapar. 10 puanlık insanlık sorusu: yüz binlerce Çinli insan mı önemli yoksa bu para mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TuffkiLLe

    üzümünü ye bağını sorma politikası oynuyor Apple.. Apple bağcıya, bağcı da işçilere baskı yapıyor Apple'a üzüm yetiştirmek için.. İşçiler bağcıdan değil Apple'dan şikayetçi, belki ikisinden de ama haberde bağcının adı geçmiyor direk appledan söz edilmiş Apple olmasa 100 dolar değil 50 dolar kazanacaklar belki.. ancak istedikleri hem 100 dolar kazanmak, hem daha az üzüm toplamak, doğal olarak.. Bu da Apple'ın politikasına ters, bana şu kadar üzüm yetiştirme sözü verdiniz diyor kontratını göstererek.. Apple'da haklı, bağcı söz vermiş ben şu zamana kadar bu kadar üzüm yetiştireceğim diye.. Ama kabak yine Apple'a patlıyor.. Apple haksız mı ? tamamen değil.. Bağcı mı haksız ? o da tamamen değil.. Ortada aşikar olan birşeyler var ki; suçlu pastasında hepimiz pay sahibiyiz.. Hem Apple, hem bağcı, hem de son tüketici, yani biz.. İş şartlarına burnunu sokmuyor apple, para kaygısından dolayı.. Bağcı'da elinden geleni ardına koymuyor tabi ki para kazanmak için.. Mağdur olan yine işçiler..
    Çözüm var mı ? bence yok.. forumlarda çözüm üretenlere de boşuna parmaklarını yormasınlar demek istiyorum ben.. Bu çark çok büyük bir çark ve bizim çomağımız bunu sekteye uğratmaya yetmeyecektir.

    son olarak bu durumun Apple'a has olmadığının bilinmesi gerekli, popüler olmasından kaynaklanan bir haber potansiyeli var büyük şirketlerin.. Yoksa güzel ülkemin güzel tesislerinde de ne durumda çalışan işçilerimiz mevcut.. malesef sistemin gerektirdiği şeyler, ve hepimiz ister istemez bu sistemin kölesiyiz.. Sisteme karşı çıkıyorum diyecek insan 1 ay dayanamadan telef olur gider.. iliklerimize kadar sisteme muhtaç edilmişiz nesiller önceden, haberimiz yok

    Heryer üzüm olmuş apple yakında sirke sektörünede atılacak sayende




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ZZ RAT

    Ayni sey yillar once Ikea'nin da basina gelmisti,
    Hindistan'daki tedarikciler cocuk isci calistiriyorlardi.
    Kiyamet koptu, Ikea'yi yerden yere vurdular,
    tedarikciyi birakmak cozum degil, cunku ayni ulkeden bulacagi diger tedarikci de ayni seyi yapiyor.
    Ikea durumu duzeltmek icin milyonlar harcadi Hindistan'da,
    UNICEF ile isbirligine girerek bi dolu okul actilar, cocuk koyleri kurdular ve sayginliklarini tekrar kazandilar.

    Yani "Apple'dan buna ne, sorumlusu tedarikci firma" diyemez kimse,
    nitekim Apple da boyle bisey soylemiyor.
    Bunu sadece bizimkiler soyluyor, hayret.

    Cunku bizimkiler Apple'in karini kendilerinden cok dusunuyorlar.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.