Şimdi Ara

Araştırmacılar yarıiletkenleri lazer ışınlarıyla soğutmayı deniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
4.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Araştırmacılar yarıiletkenleri lazer ışınlarıyla soğutmayı deniyor






    İşlemci ve ekran kartı gibi bileşenlerin üst seviyelere çıktığı günümüzde soğutma işlemleri de önem kazanıyor. Özellikle düşük güçte enerji tüketiminin önem kazandığı akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların yeni yonga tasarımlarında soğutma teknolojileri çok önemli bir konu. Araştırmacılar farklı soğutma teknikleri üzerinde uzun süredir çalışıyorlar. Şimdi ise fan ve sıvı soğutma gibi tekniklerin yanında bu kez lazer ışınıyla soğutma gündeme geldi.




    Kopenhag Niels Bohr Enstitüsü araştırmacıları tarafından kuantum fiziği ve nano fiziği temelleri biraraya getirilerek yarıiletkenleri soğutmak için yeni bir teknik üzerinde çalışılıyor. 




    Enstitüde doçent olan Koji Usami projede 160nm fabrikasyon süreciyle üretilen 1mm2 yüzeye sahip Galyum Arsenit (GaAs) yarıiletken zarlar üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Deneylerde zar lazer ışınıyla etkileşime giriyor ve bu etkileşim sonucunda mekanik hareketleri ışınlardan etkileniyor. Ardından zarlar salınım yapmaya başlıyor. Salınım sonucunda ise oda sıcaklığından eksi 269 dereceye kadar soğutma gerçekleşebiliyor.




    Lazerler paradoksal olarak tüm yarıiletken materyali ısıtıyor ancak zarlar salınım seviyesinde kendisini soğutmayı başarıyor. Buna ısıtarak soğutma adı veriliyor. Araştırmacılar yıllardır bu proje üzerinde çalışıyor. Ancak ticari anlamda ne zaman ortaya çıkacağı hakkında bilgi yok.

     








  • Süper haber. Anladığım kadarıyla sessiz de olacak. Bir an aklıma uzay gemileri geldi :D yavaş yavaş oraya da geliyoruz... Bence çok güzel bir gelişme tabii kolumuzu bacağımızı kasadan uzak tutarsak :) Şaka bir yana evimizdeki sistemlerde kullanılabilecek duruma geldiğinde hem görsel hem performans anlamında büyük bir gelişme olacağı kesin... düşünsenize kasanızdaki ledler ile sistemi soğutuyorsunuz... görsel olarak hoş olur bence ama lazer var işin ucunda dikkatli olmak lazım :))

    Bu yoruma eksi basan zihniyeti ayakta alkışlıyorum....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Firaristt -- 24 Ocak 2012; 15:02:26 >
  • Bu teknoloji masaüstü cpu ve ekran kartlarında kullanılmaya başlandığında, ssd'ler de ucuzladığında bilgisayar bileşenlerinin hepsi sessiz olacak galiba:)
  • Lazer güzel ancak tehlikeli bir teknoloji;fakat bu sistem standart sistemlerde entegre halini alıp barındırılırsa bence harika bir gelişme olur.Ancak lazer teknolojisi dediğim gibi zararı ile yararı başabaş giden bir teknoloji ne de olsa radyasyon mevcut
  • Daha çok yeni. Masa üstü bilgisayarlara aktarılması için biraz daha beklemek lazım
  • neyimize yetmiyor ki buhar sıkıştırmalı mekanik çevrim yada bi fan yardımı ile cebri soğutma.

    geç kalındı bu gelişmeler için nerden mi belli hala kelvinatör ün ilk yaptığı mantıkla evimizdeki buzdolaplarını kullanıyoruz ve senelerdir çevrimi aynı mantık üzerine kurgulanıyor.

    soğutma noktasında çok ciddi devrim olması lazım ki bu bi çok ürün ve cihaza uyarlansın.

    kısacası bu tarz deneysel gelişmeler 20 li hatta belki 30 lu yıllar sonra için ancak kullanılabilir olması mümkün.

    bu haber insanın sadece şaşırabilmesini nelerle uğraşıyor bilim adamları demesini sağlamaktan öteye gidemez.
  • bu sistem aktif olarak kullanılmaya başlandığında bence bildiğimiz PC falan kalmamış olur, yani ekran kartı yada CPU olarak düşünmemek lazım bence. Eğer bu videoyu izlerseniz nerelerde kullanılabilceğini daha iyi anlarsınız.
    "The World in 2030":

    youtube.com/watch?v=219YybX66MY
  • Düşünsenizze bir tam soğutucuyu takıcaksınız birden çalışıyo kafanızı kesiyo lazerler :D
  • osman bizi ışınla!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Çeteci

    Düşünsenizze bir tam soğutucuyu takıcaksınız birden çalışıyo kafanızı kesiyo lazerler :D


    Star Wars serilerinin etkisinden çıkamamışsın sanırım.
    Sessiz kasa lar yakında geliyor arm işlemcili laptoplar.
  • ooo bu teknoloji kulanıma geçtiğinde ben bu haberi okudumu torunlarıma anlatıyor olacağım..
  • Okudum ve baya etkilendim doğrusu eğer bunu başarabilirlerse bir çağ adı olarak tarihe geçer. :) Isıtırken soğutma araştırmacılar bakış açılarını değiştirmiş şimdi buradan imkansız diyen insanlara söylüyorumda alında gösterilecek o kadar çok şey varki satır bile yetmez diye düşünüyorum şu anda bulunduğumzu duruma bakınca banan hiç de zor ggelmiyor belli olmaz bu işler nede olsa eneme ynılma :))

    quote:

    Orijinalden alıntı: jibe

    quote:

    Orijinalden alıntı: Çeteci Düşünsenizze bir tam soğutucuyu takıcaksınız birden çalışıyo kafanızı kesiyo lazerler :D
    Star Wars serilerinin etkisinden çıkamamışsın sanırım.Sessiz kasa lar yakında geliyor arm işlemcili laptoplar.


    +1 :))

    Bende bir aralar şöyle düşünüyodum artık bir duruma gelıcezkı dıyleım oyuna giriorsun orada bir kol olucak onu çektikse sıvı azot basıcaksın bas azotu bas azotu :P :P :))




  • teknoloji gelişiyor...
  • bu Türklerin karpuzu güneşe koyarak sogutma olayına benziyor. biz bunu daha önce bulmuşuz zaten nan
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alito

    bu Türklerin karpuzu güneşe koyarak sogutma olayına benziyor. biz bunu daha önce bulmuşuz zaten nan

    +

    Bir zamanlar eniac vardı
    Torunlar da der gaari "Bir zamanlar cpu fan vardı" :P
  • Hocam hic oyle olur mu kasa bi yere monte olmali mazallah lazer bu yakar da dondurur da
  • 5-6 sene sonra bağlantı arabirimi ışık olan donanımlar çıkar o zaman pek ısınma olmayacak söylentileri var.. güzel deney ama maliyet açısından pekde iyi değil lazerin tüpü olması lazım yakında çıkacak xeon e serisi dual işlemcili sistemden pahalıya mal olur tüpün belli bir saat ömrü var bu lazer kırtasiyede satılan lazer değil!! madem işlemci üretemiyoruz soğutma için ülkemizde alternaif çalışmalar düzenlenmesi bu pazardan ciddi oranda pay kapmak için sürekliliği olan çalışma başlatılmalı kös kös bakmakla bu işler yürümez.
  • dangerous bir şey
  • fakir işi şu soğutma gibi fakir işi lazer soğutmada çıkar heralde
  • Gercekten yıllardır peltier yarı iletkenler var ama -269 u gorecek kadar ısınanını duymamıştım.. BMW arabanın eksoz gazından cıkan sıcak havadan elektirik uretmek uzere calısıyor sanırım yeni 3 serisinde opsiyon listesinde bu ozellik olacak...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.