Şimdi Ara

Çarpan Kilitli Athlon XP'ler ve muhtemel çözümleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İlk olarak belirtmek istediğim şey bu konunun daha tam netleşmediği ve tüm donanım dünyasından farklı deneyler ile olayın daha çok netleşmesi gerektiği. Yalnız bu şekilde işlemcisinin çarpanını ve hatta voltajını anında değiştiren ve kullanan kişiler yok değil. Amd her ne kadar çarpanlarını kitlese ve artık bacak oynamalarının bile etkisi olmasa bile artık overclock yapmak isteyenler sadece FSB arttırımını kullanır hale gelmişlerdi. Bu yolunda sınırı belli ve seçenekleri az olduğundan bir anlamda Oc cenneti yok olmuştu. Amd'nin resmi açıklaması Athlon 64 FX serisi dışındaki tüm işlemciler çarpan kilitli olacak. Olayın gerçekleşmesi ise 2003 39. Hafta sonrası üretimlerinde oldu.

    Şimdi ise mobil işlemcilerin çarpanlarının güç koruması sağlamak üzere değişken olmasından yararlanarak yeni bir yol geliştirildi. Bu yol kısaca şöyle. İlk önce işlemcinizi bir bacak kesimi ile Athlon XP'den Mobil Athlon XP haline getiriyorsunuz bu sayede max 11x olmak üzere bu ve bunun altındaki çarpanları değiştirebiliyorsunuz.

    Sonra L6 köprülerinden bazılarının kesimi ilede giderek artan çarpanlar elde edebiliyorsunuz bazıları bir kısmını keserek 15X yapabilirken bazıları hepsini keserek 24X'e kadar seçenekleri aktif hale getirmiş durumda. İşin ilginç tarafı ise Mobil işlemci olduğundan ve mobil bir anakartınız olmadığından işlemcinin işletim sistemine girinceye kadar en düşük seviyede yani 6X çarpanı ile açılıyor ancak işletim sisteminde değiştirmek serbest.

    Normalde mobil anakartlarda yapılan bazı bios modifikasyonu ile açılım sırasında aynı notebooklarda olduğu gibi anlık 6X ile açılıp sonra 11X'e açılması mümkün. Yinede çoğu anakartın yazılımla değiştirilebilen voltaj ayar özelliği olmadığından voltaj hep sabit kalıyor. Bu arada Windows üzerinden hız değişimini sağlayan program CPUMSR belki çarpan kilidi kırıldıktan sonra diğer programlarda aynı şeyi yapabilirler.

    İşin en kötüsü nForce 2 anakartlarda bu değişiklik yapılamıyor. Çoğu Sis ve Via chipsetleri aynı zamanda mobil chipset olarak üretildiğinden ve kullanıldığından destekli. Gerekli bilgileri aşağıdaki linklerden alabilirsiniz. Forumumuzda da tüm dünya forumlarında olduğu gibi bir konu süregeliyor. Bu haberi almamızı sağlayan forum üyemiz kantele'ye teşekkürler.

    Bu şekilde oc edemeyenler veya etmeye haklı olarak çekinenler olursa FSB arttırımıda bir açıdan mümkün. Mesela Athlon XP 2500+ bir işlemcinin sadece bus hızını 166 Mhz'den 200 Mhz'e çekerek Athlon XP 3200+ yapmak mümkün. Bunla yetinmeyenler daha fazla bus arttırımına gidebilirler yada yinede yeni bir Barton çekirdeği olan Athlon XP 2600+ ile aynı yoldan 2300 Mhz hızına yani 3400+ gibi bir hıza ulaşabilirler. Tabii bunu yapabilmek için ekstra voltaj ve muhakkak orjinal dışında güçlü bir soğutma sistemine ihtiyaç duyacaksınız kısaca yatırım gerekmekte.








  • Gun bence bunu Sticky yapmak lazım..
  • nforce2 anakartlarda olmadığına üzüldüm. Eğer bu kesinleşmiş bir bilgi ise overclock camiasının %90'ı bu işin dışında kaldı demektir zaten.
  • İşte işler biraz daha belirgenleşmesi için vakit gerek. Takip edelim hep beraber bir bilgi olduğunda buraya yazalım.
  • +96
  • bir oc haberi yüzünden işlemciye bi sürü işkence uygulamıştım köprüleri kesecez diye yıprandık.sonra kestik hiç degişen bişey yok.işlemcinin üstü delik teşik olmuştu.sonunda o işlemciyi o şekil sattık gitti.bu seferde bacak fln kesip işlemciyi topal bırakmaayalım yaw. topal işlemciden ne kadar hayır gelir.sona topal işlemciyi kim alır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dracul

    bir oc haberi yüzünden işlemciye bi sürü işkence uygulamıştım köprüleri kesecez diye yıprandık.sonra kestik hiç degişen bişey yok.işlemcinin üstü delik teşik olmuştu.sonunda o işlemciyi o şekil sattık gitti.bu seferde bacak fln kesip işlemciyi topal bırakmaayalım yaw. topal işlemciden ne kadar hayır gelir.sona topal işlemciyi kim alır.







  • Bende imzamdaki sistemde 2500 ü ne kadar overclock etmek istersem istim bi türlü 3200+ yapamadım bende gidip 3200+ ın kendisini aldım ;) ama arkadaşın makinasına (via kt600 chipli bir epox anakarta sahipdir kendisi) 2500+ ı taktık ve şaktanak çarpanı filan klitli işlemci 3200+ oldu (fsb değerini 200 yaptık tabe) ve şakır şakır çalıştı. Tabiii benim anakartın yarısı fiyatına aldığı bord ve işlemcimin 3/1 i fiyatına aldığı işlemci ile şu an benimle aynı kulvarda koşuyor. Ben şimdi bu nforce u yada asus u napam ha PEH!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.