< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sanal Bellek -- 11 Nisan 2007; 12:05:05 > |
Windows Servisleri (SERVICES.MSC) Hakkında Her Şey
Windows Servisleri, Windows işletim sisteminin arka planda çalışan ve işletim sisteminin düzgün işleyişini sağlayan uygulamalardır. Bu servisler, güncellemeleri indirmekten uygulama başlatmaya kadar çeşitli görevleri otomatik olarak yerine getirir.
SERVICES.MSC'ye Erişme
Windows Servislerine erişmek için "Çalıştır" iletişim kutusunu aç ("Windows tuşu + R") ve "services.msc" yaz.
Servislerin Yönetilmesi
SERVICES.MSC, yüklü tüm servisleri listeler. Her servisin durumu (çalışıyor, durdurulmuş vb.), başlangıç türü (otomatik, manuel vb.) ve açıklaması görüntülenir. Servisleri başlatabilir, durdurabilir, yeniden başlatabilir, devre dışı bırakabilir veya etkinleştirebilirsin.
Başlangıç Türleri
Her servis, aşağıdakilerden biri olarak ayarlanmış bir başlangıç türüne sahiptir:
- Otomatik: Servis, Windows başlatıldığında otomatik olarak başlar.
- Manuel: Servis, ihtiyaç duyulduğunda manuel olarak başlatılır.
- Devre Dışı Bırakılmış: Servis hiç başlatılmayacaktır.
Servis Bağımlılıkları
Bazı servisler, diğer servislerin çalışmasına bağımlıdır. Bir servisi durdurursan, ondan bağımlı olan tüm servisler de duracaktır. Servis bağımlılıklarını SERVICES.MSC'de görüntüleyebilir ve servisleri buna göre yönetebilirsin.
Servis Durumları
Servisler, şu durumlardan birinde olabilir:
- Çalışıyor: Servis çalışıyor.
- Durdurulmuş: Servis durduruldu.
- Duraklatıldı: Servis geçici olarak duraklatıldı.
- Devre Dışı Bırakıldı: Servis devre dışı bırakıldı.
Servis Günlüğü
SERVİCES.MSC, her servis için bir günlük dosyasına erişim sağlar. Bu günlük dosyaları, servisle ilgili olayları ve hataları kaydeder ve sorun giderme işlemlerinde faydalı olabilir.
Önemli Not
Windows Servisleri, Windows işletim sisteminin önemli bir parçasıdır. Bunları yönetmeden veya devre dışı bırakmadan önce dikkatli olmalısın. Önemli bir servisi yanlışlıkla durdurduğun takdirde işletim sisteminin dengesiz çalışmasına neden olabilirsin.