Aerocool tarafından kısa süre önce piyasaya sürülen son derece cazibedar bir tasarıma sahip Aerocool Strike X Güç Kaynakları , sadece bununlada kalmayıp kullanıcıyı cezbeden , tek 12V kanalı üzerinden oldukça yüksek amper değerleri vermeyi vaad eden ve bunu oldukça uygun fiyatlarla satın alınabilir bir halde piyasada bulunmakta. Bu ürünlerden 2 si Bronze , 1 i Silver ve diğer 1 i de Gold sertifikası ile sertifikalandırılmış 4 yeni güç kaynağı hakkında80plus.org sitesinin yaptığı test sonuçlarına göre bu güç kaynaklarının tam yük altındayken üzerlerindeki etikette vadettiği amper değerlerinin altında amper değerleri verdiği tespit edilmiş. Ben bu sitenin test sonuçlarını ve Aerocool un bahsi geçen güç kaynaklarının üzerindeki etikette vadettiği amper miktarlarını gösteren tabloları bir araya getirip forum da ilgilenenler için biraraya getirdim. Bu konu hakkında bilgisi olanlardan değerli görüşlerini bekliyorum. İlk tablodaki psu Aerocool Strike X 500W 80 Plus Bronz (AE-STRIKEX-PSU-500) sertifikalı olanı. Tek kanal üzerinden 42A güç vadettiği halde test sonucu tek 12V kanalından 33,6A verebildiği tespit edilmiş. İkincisi Aerocool Strike X 600W 80 Plus Bronz (AE-STRIKEX-PSU-600) sertifikalı olanı. 50A vadettiği halde 41,9A verebildiği tespit edilmiş. Üçüncüsü Aerocool Strike X 800W 80 Plus Silver (AE-STRIKEX-PSU-800) sertifikalı olanı. 66A vadettiği halde 59,5A verebildiği tespit edilmiş. Dördüncüsü Aerocool Strike X 1100W 80 Plus Gold (AE-STRIKEX-PSU-1100) sertifikalı olanıdır. 90A vadettiği halde 81,7A verebildiği tespit edilmiştir. http://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSupplies.aspx
Aerocool Strike X 600W 80 Plus Bronz (AE-STRIKEX-PSU-600)
Aerocool un bu yeni ürünleri için değerli yorumlarınızı bekliyorum. Benim gözümden kaçan bir yer olmuş olabilir. Bu test verilerini başka şekilde anlamak mümkün ise lütfen açıklayıcı bir şekilde paylaşırsanız , ona göre anlamamızda yardımcı olmuş olursunuz. Şimdiden teşekkürler.
tereddüt'te kalıyorsan seasonic veya fsp markalarına bakmanı öneririm. fiyat olarak biraz artış olabilir ama %99 gerçek değerleri verirler.
buraya bakarsak cogu firma yanlıs yapıyor o zaman seasonic m12 620w kutu uzerinde 48a 80plus da 41a.
butun markalara da baksanız bu sekılde goreceksınız sanırım Garip durum zaten surada ortaya cıkıyor....12V kanalından 90A veriyor 1080W yapıyor mesela 1100W psu'da. Bu durumda dıger kanallara 20W kalıyor.fanlar hddler ve anakart uzerındekı chıpsetler felan var.Eee bu durumda 20W kıme neye gore yetecek degılmı ?
İyice karıştırıyım kafaları
garip bir durum yok hocam, amper değerlerini peak vermişler ama total outputu continues olarak yazmışlar. 80plus sitesi peak outputa zorlamadığı için,full loadda etiketteki wattı kullandığı için durum böyle. veremedi demek için peak outputa zorlamaları,sonra bakmaları lazım.
Hyperchondriac haklısın. Bu test sonuçlarını baz alırsak en yakın değerleri Enermax vermiş. Seasonic ona göre daha eksik vermiş. Sizce bu test sonuçlarında gösterilen 12V kanaldan alınan amper değerleri , vadedilen ama verebildiği amper değerlerinin tam karşılığı mı olmuş oluyor yoksa başka bir şekilde ölçülerek mi bu amper değerleri tespit ediliyor. Bunun başka bir yolu ve ölçüm tekniği varsa ve ölçüm yapılmış test sonuçlarınıda görebileceğimiz bir link varsa lütfen paylaşın. 80plus.org sitesindeki bu test sonuçlarını başka türlü anlamamız mı gerekiyor. Mesela Darkhardware de yayınlanan test verisine 12v kanalından 40A verebileceği yazılan ve tam 40A vediği tespit edilmiş olan Corsair HX 520W (CMPSU-520HX) güç kaynağıhttp://www.darkhardware.com/inceleme/psu_test-ekim09-06 , 80plus.org sitesindeki tam yük altındaki 12v kanalı test sonucu 32,4A diye gösterilmiş. Sadra şifa verecek bir cevap verebilecek olan varsa lütfen paylaşsın.
Benim bildiğim PSU incelemede cıvkını çıkaran tek yer bunlar
butun markalara da baksanız bu sekılde goreceksınız sanırım Garip durum zaten surada ortaya cıkıyor....12V kanalından 90A veriyor 1080W yapıyor mesela 1100W psu'da. Bu durumda dıger kanallara 20W kalıyor.fanlar hddler ve anakart uzerındekı chıpsetler felan var.Eee bu durumda 20W kıme neye gore yetecek degılmı ?
İyice karıştırıyım kafaları
+1
Watt hesabı hakkında birkaç tüyo vermek gerekirse; Güç(W)=Voltaj(V) X Akım(A) Buradan yola çıkarak 600W lık olanı etiketteki değerlerine göre inceleyecek olursak 12V kanalından 50A yük çekilebilir denilmiş. Bu değer 12V kanalından 600W güç kullanılabileceği anlamına geliyor... Tabiki de Anakart, CPU, Ekran kartı, HDD, DVD vs gibi bir düzenekten oluşan bir sistemde sadece 12V kullanılamaz. İşin içine 5V ve 3.3V gibi değerlerde dahil olduğunda 12V kanalına 41,9A değer kalması gayet normal. Çünkü aradaki 8.1A'lik değeri Anakart ve Cpu kullanıyordur...
Bu bahsedilen PSU yu tek olarak(Yeşil ve Siyah kabloların birleştirilmesi yöntemiyle) çalıştırıp 12V kanalına yük bağlarsak ancak o zaman 60A akım çekilebilir...
Umarım karışık olmamıştır
darktempest linkini verdiğin yerdeki incelemelere daha önce bakmıştım. Test sonuçları Enermax, Seasonic, Corsair gibi firmaların belirttiği amper değerleri şeklinde sonuçlanıyor gibi ama tekrardan aynı markanın farklı model ürünlerine ve başka markalarada dikkatlice yeniden bakmam lazım. Tespitlerimi inşaallah paylaşacağım.
helvetia ilgilendiğin için teşekkürler. Anakart ve işlemci gibi bileşenler ve hatta diğer saydığın bileşenlerde 12V kanalını kullanıyorlar. Anlayacağımız pc bileşenlerin neredeyse tamamına yakını 12V kanalından besleniyor. Güç kaynağı bu sayılanların ihtiyacı olan amperi hesaplayıp düştükten sonra kombinedeki 12V amper değerlerini tespit etmiyorlar. Kombine değerin içine hepsi katılıyor.
@murat.nur
Haklısınız. Tabikide 12 kanalından çeşitli voltaj değerlerine dönüştürülüyor... Demek istediğim anakart, işlemci ve diğer bileşenler 50A akım değerinin o anki yük miktarına göre belli bir kısmını harcıyor.
Verdiğiniz 41,9 Amperlik değerde bunu ispatlar nitelikte... PSU yalnız başına çalıştırılıp 12V kanalı yüke sokulursa etiket üzerinde ki değerin gerçek olup olmadığı ortaya çıkacaktır
helvetia tam dediğin gibi oluyor. Teşekkürler. Testteki Aerocool 600W psu üzerinden giderek senin dediğin mantık üzere hesaplama yaptım. Testte verilen her bir kanalı ve amper değerlerini çarpıp toplarsak (12V x 41,9A) + (-12V x 0,5A) + (3,3V x 12A) + (5V x 8A) + (5V x 2,5A) gibi bir sonuç çıkar. Buda 502,8W + 6W + 39,6W + 40W + 12,5W = 600,9W eder. Buda vadettiği 600W ile tam eşit sonuç verir. Demekki 80plus.org sitesinin yaptığı testte sadece 12V kanalı tam yüke sokulsaydı kaç amper tespit edilirdi gibi bir yol izlenmemiş. Bütün kanallara aynı anda tam yük bindirilerek alınan sonuçlar tespit edilmiş. Bu problemi çözmeme çokça yardımcı oldun. Allah razı olsun.
sanırım 80plus verimlilik ölçtüğü için tam yük altında bütün bileşenler açısından bakıyor olaya :)
darktempest senin linkteki belirttiğin jonnyguru sitesinin incelediği güç kaynağına ait test sonucunu verdiği tablonun en altındaki Test CL2 kısmına bakarsan , burada diğer kanallara hiç yük bindirilmeyip sadece 12V kanalına yük bindirilirse elde edilebilen amper miktarı gösterilmiş. Onun için buradaki sonuçlar Enermax, Corsair, Seasonic gibi firmaların iddia ettiği sonuçları destekler yönde çıkmış. 12V kanalının gerçek güç seviyesini tespit etmek isteyenler buradan baksın.http://www.jonnyguru.com/index.php Daha önceden de psu incelemelerini takip ettiğim bu sitedeki test sonuçlarına şimdi daha başka açıdan da bakabilmeme sebep oldun. Teşekkürler. Yardımcı olmaya çalışanlara ayrıca teşekkür ediyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: murat.nur
darktempest senin linkteki belirttiğin jonnyguru sitesinin incelediği güç kaynağına ait test sonucunu verdiği tablonun en altındaki Test CL2 kısmına bakarsan , burada diğer kanallara hiç yük bindirilmeyip sadece 12V kanalına yük bindirilirse elde edilebilen amper miktarı gösterilmiş. Onun için buradaki sonuçlar Enermax, Corsair, Seasonic gibi firmaların iddia ettiği sonuçları destekler yönde çıkmış. 12V kanalının gerçek güç seviyesini tespit etmek isteyenler buradan baksın.http://www.jonnyguru.com/index.php Daha önceden de psu incelemelerini takip ettiğim bu sitedeki test sonuçlarına şimdi daha başka açıdan da bakabilmeme sebep oldun. Teşekkürler. Yardımcı olmaya çalışanlara ayrıca teşekkür ediyorum.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana
Gerçek anlamda testler yapıyorlar o yüzden seviyorum bu adamları.testlerinde devamında ayrıca 5V testleri felanda var grafikler felan ile gösteriyorlar herşeyi. Zaten inceledikleri ürünlere dikkat edenler direk anlayacaktır ki her marka adamlara ürün gönderemiyor Testler bu kadar zorlu olunca bazı markaları görmek zorlaşıyor belkide bizde satılıp orada satılmadıklarındanda olabilir günahlarını almıyım şimdi
quote:
Orijinalden alıntı: murat.nur
helvetia tam dediğin gibi oluyor. Teşekkürler. Testteki Aerocool 600W psu üzerinden giderek senin dediğin mantık üzere hesaplama yaptım. Testte verilen her bir kanalı ve amper değerlerini çarpıp toplarsak (12V x 41,9A) + (-12V x 0,5A) + (3,3V x 12A) + (5V x 8A) + (5V x 2,5A) gibi bir sonuç çıkar. Buda 502,8W + 6W + 39,6W + 40W + 12,5W = 600,9W eder. Buda vadettiği 600W ile tam eşit sonuç verir. Demekki 80plus.org sitesinin yaptığı testte sadece 12V kanalı tam yüke sokulsaydı kaç amper tespit edilirdi gibi bir yol izlenmemiş. Bütün kanallara aynı anda tam yük bindirilerek alınan sonuçlar tespit edilmiş. Bu problemi çözmeme çokça yardımcı oldun. Allah razı olsun.
Rica ederim dostum
5 ocakta alrastırmalar ve bı kac tavsıye sonucunda aldıgım 600w olan modelı kullanıyorum sıfır sessızlık ımzamdakı sıstem le kullanıyorum muthıs bısey. he rturlu tavsıye ederım teknobıyotıkten aldım stoklarındada var kacırma
Çok yanıltıcı bir resim o zaman diğer kanalları psu bosu bosuna yapıyor butun bileşenleri yazmış :)