Şimdi Ara

Usb den 3.7v Nasıl elde ederim ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
3.657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, internette çok aradım ama net bir şekilde anlatan devre şeması bulamadım, bulduklarımıda anlayamadım, elektronikle hobi olarak ugraşıyorum, pc'me uzaktan acma devresi yaptım fakat 3.7 voltu elde edemiyorum. Devreyi usbden beslicem ve 3.7 volt lazım bana yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.



  • SAnırım zener diyot ile bu sorunu halledebilirsin. Piyasada 3.9 ve 3.3 volt olanlarını gördüm ama 3.7 de olabilir. Tam emin değilim. Yine tam bilgisi olan arkadaşlar yorum yazacaktır.
  • 3.3 le denerim, 5v röleyi aktif ediyor ama takılma yapıyor bazen, 3.3v luk diyotu direk usb den gelen 5v ta baglayınca diyot'un diğer ucu 3.3 mu vericek ?
  • lm317
  • lm317 ile nasıl bir düzen kurmam gerekiyor ?
  • lm317, Vin-Vout değeri için en az 3 volt fark ister , doğru bir çözüm değil..

    http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm117.pdf sayfa 4 line regulation.


    MC34063 öneririm ,http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34063A-D.PDF

    figure 11 step-down converter işinizi görür , tek yapmanız gereken R1 , R2 geri besleme direnç değerlerini 3.7 volt alacak şekilde ayarlamak.




  • Ben atlamışım, OzanGazi doğru söylemiş, LM317 burada işinizi görmez.
    Kolay gelsin...
  • 2 adet seri 1-2 A.lik düz diyotla problemi çözebilirsiniz.Bilirsiniz her diyot yaklaşık 0,7V kayıpla çalışır.2seri diyot=1,4V kayıp size 3,6V net kalır.Daha olmazsa küçük bir transistörle 4,3V zenerli seri regüle yaparsanız size yine 3,6V verir.Yada transistörü pot ile sürüp kendiniz net 3,7V çıkış ayarlayabilirsiniz.
    Edit=kayıp derken akım kaybı anlaşılmasın.Gerilim kayıbı demek istiyorum.

     Usb den 3.7v Nasıl elde ederim ???


     Usb den 3.7v Nasıl elde ederim ???



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 17 Aralık 2011; 14:58:36 >




  • 1-2 A diyot derken hangi tip diyot'lardan bahsediosunuz tam anlayamadım, şema için çok teşekkür ederim kesinlikle işimi görücek.
  • Bildiğiniz düz diyotlardan bahsediyorum.Yani öyle ultra fast,skoty olmasına gerek yok.Fazla akım çekilmeyeceğinden 1-2A kapasiteli yeter demek istedim.Vardır elinizde böyle diyotlar,yada eski bir elektronik devresinde falan.Tabi zener olmaz,çünkü zener daha az gerilim tutar.Kolay gelsin.
  • 1N4001 den 4007 ye kadar seride 1 ampere kadar çekebilirsiniz.Akım fazla olacaksa 1N5400 serisi olur ama bunlarda akım arttıkça üzerinde düşen gerilim artar yani 1 tane 5400 serisi (5404-5-6-7-8) işinizi görür. Düşük akım için ki bilgisayarın usb portundan 5 volt alacaksınız 2 adet 1N4000 serisini seri bağlayıp kullanın.
  • Eğer diyotlarla çözmek istiyorsanız , diyotların çıkışına 1K gibi bir direnç bağlayın yük olarak..boşta bırakırsanız tekrar 5V görürsünüz.

    Ve de diyot çıkışlarından çektiğiniz akım arttıkça çıkış voltajı düşecektir (3.5V örn.), bunu da bilmenizde fayda var.

    sonuç olarak eğer 3,7V hassas bir cihazı besleyecekse diyot ile voltaj düşürme işini tavsiye etmiyorum.3,5V - 3.9V fark etmez derseniz sıkıntı yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 17 Aralık 2011; 20:29:38 >
  • 1. LM317 olur. Çünkü girişine unstabilised denen , diyot + kondansatörden oluşan yarı regüle değil , tam doğrultulmuş , regüleli bir 5VDC verilecek USB den. Yani Line Regulation değeri için olması gereken 50 veya 100 Hz lik ripple usb çıkışında yoktur.

    2. 2 adet genel amaçlı silisyum 1Amperlik ( general purpose , örn. 1N4007 gibi ) diyodu seri bağlarsanız yaklaşık istediğiniz değeri elde edersiniz. Ancak arkadaşımızın dediği gibi çıkıştan şaseye bir direnç atmalısınız. Buna ilave olarak da bir adet kondansatör atmanızı tavsiye ederim ( anlık değişimler için tedbir olarak , 330uF - 1000uF arası )

    3. http://www.direnc.net/3V9-14W-ZENER,PR-2395.html
    http://www.bluemavi.com/vitrin/tablo_new.asp?adet=1&kitap_id=761644&kategori=5#ara
    http://www.bluemavi.com/vitrin/tablo_new.asp?adet=1&kitap_id=761645&kategori=5#ara
    Bu değerlerden birinden bir zener diyodu , USB nin +5VDC ucuna takacağınız bir 220 - 1000 Ohm arası ( bu çekeceğiniz akıma bağlı olarak değişecektir ) direncin diğer ucu ile şase arasına , paraleline de mesela bir 220uF kondansatörle birlikte bağlayarak istediğiniz voltajı elde edebilirsiniz.

    Saygılar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: untayk

    1. LM317 olur. Çünkü girişine unstabilised denen , diyot + kondansatörden oluşan yarı regüle değil , tam doğrultulmuş , regüleli bir 5VDC verilecek USB den. Yani Line Regulation değeri için olması gereken 50 veya 100 Hz lik ripple usb çıkışında yoktur.



    untayk hocam doğru diyorsun girişinde yarı regüle yok da LM317 üzerinde hiç mi voltaj düşümü olmayacak.5V giriş ile LM317 den alınabilecek en yüksek gerilim 3V civarlarında olur.LM317 gibi lineer regülatörlerin ısınmasına sebep olan şey bu voltaj düşümüdür zaten.Sırf bu yüzden LDO (low dropout) diye tabir edilen lineer regülatörler geliştirdiler.örn reg1117 ki bu regülatörde de en az 1.0V gerilim düşümü oluyor..

    Bu arada 330uf , 1000uf gibi bir kondansatör ilk anda USB ' yi korumaya geçirecek kadar anlık yüksek akım çekebilir bilgisayardan.Eğer böyle bir ihtiyaç doğar ise devrenin girişine aynı zamanda yüksek değerli bir bobin de bağlamak gerekebilir..


    Saygılarımla..




  • Yine merhabalar.
    İlk olarak düşündüğüm şey , bir usb nin max. akımı olmuştu. Bildiğim kadarı ile 100 - 500 mA arası max. akımı var usb lerin ( yeni türlerde bu daha yüksek değerlere çıkıyor olmalı. ).
    http://www.girr.org/mac_stuff/usb_stuff.html
    http://www.edaboard.com/thread161748.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/USB

    Sonra , usb den beslenecek cihaz , uzaktan açma devresi olduğuna göre , çok fazla akım çekecek bir devre olmamalı diye düşündüm ki hala bu kanaatteyim. Muhtemelen , 500 - 100 mA den daha fazla akım çekecek bir devre olmadığını sanıyorum. Bu sebeple :
    http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm117.pdf
    data sheet teki ( data sayfa numarası olarak ! ) 6. sayfadaki grafiklere bir göz attım. Buradaki sağ tarafta olan alt alta 3 grafiğe baktığımda , 317 nin bu devreyi çalıştırabileceğini gördüm. Arkadaşımız , 3.3 VDC ile röleyi çektirmede bazen sıkıntı yaşadığını söylediğinden , 3.5 VDC ve üzeri , sorununu giderir diye düşündüm açıkçası. Ve bu grafiklerden anladıklarım , o cevabı yazmama yetti.

    http://www.bilisimsozlugu.net/drop-out
    http://www.turkcebilgi.com/sozluk/drop_out
    http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=rail+to+rail

    Bu 3 linkte , dropout un ne olduğu açıklanmaya çalışılmış. Benim bilgilerime göre de , çıkıştan bir voltaj alınabilmesi için gereken min. giriş gerilimi idi dropout. Bu datasheet e göre , çıkıştan 3.5VDC yi , 5VDC girişle elde edebiliriz. Bu arada , çıkıştan 1.5A çekmeyeceğimizi de ilk paragrafta öngördüğümüzü de göze alınız. Maz. akımda 3.5 VDC alınamayabilir ama mesela bir 50 - 100 mA de rahatça alınır diye düşünüyorum.

    LDO konusunda tamamen size katılıyorum. Ve hatta bana da kalırsa , bir step-down dc-dc konvertörü bile tercih ederim. Ancak , başlığı açan arkadaşımızın , seri diyot bağlayınca diyodun çıkışında 3.3 VDC mi olacak diye sormasına istinaden , arkadaşımızın daha karmaşık sayılabilecek bir devreyi gerçekleştirmesinin zor olduğunu farkettim. Yani bir zener + bir direnci nasıl bağlamasını gerektiğini bilmeyen bir arkadaşımıza , bir ldo entegre bul ya da switching bir devre yap veya bir step down converter yap diyemedim açıkçası.

    Çıkıştaki kondansatör konusunda size katılamayacağım. Bir harici HDD nin , ilk çalışma anında asıldığı akımdan fazlasını çekeceğini düşünmedim açıkçası , 2 seri diyottan sonraki bir kondansatörün. Velev ki çeksin ( ki hesaplama olayına hiç girmediğim için yorum yapmak istemiyorum ! ) , bu durumda da bir sorun çıkmayacaktır. Çünkü , en azından gördüğüm laptop anakartlarında , usb için ayrı bir besleme ve çıkışına da 0 Ohm sigorta direnci veya yavaş atımlı bir smd sigorta konulduğundan sıkıntı olmayacaktır. Neye istinaden söylüyorum , USB ye bağlanan cihazlarda bulunan elektrolitik kondansatörlere istinaden. Mesela bir harici dvd rom da olan kondansatörler toplamı , önerdiğim değerin altında değil. Girişe koyacağımız yüksek değerli bir bobinden bir değer algılayamadım ama , bu bobinde de bir gerilim düşümü olacağını tahmin ediyorum.
    Sonuç : Bir USB çıkışına hiç regüle uygulaması yapmadım. Ama USB den akım çeken bir kaç deneyimim oldu. Bu pratiğime istinaden 317 olur dedim. Ancak , acizane tavsiyem , ya bir zener + direnç + kondansatör ya da 2diyot bir kondansatörü olacaktır bu 3.7VDC olayı için. Pratik ve ucuz olduğu için. Ancak , devrenin çektiği akım , devredeki komponentler , devrenin besleme devresinin voltajına ve bu voltajın temizliğine ne kadar bağımlı bir devre olduğunu bilebilseydik , çok daha uygun bir devre tavsiye edebilirdik.
    Saygılar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: untayk

    Yine merhabalar.
    İlk olarak düşündüğüm şey , bir usb nin max. akımı olmuştu. Bildiğim kadarı ile 100 - 500 mA arası max. akımı var usb lerin ( yeni türlerde bu daha yüksek değerlere çıkıyor olmalı. ).
    http://www.girr.org/mac_stuff/usb_stuff.html
    http://www.edaboard.com/thread161748.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/USB

    Sonra , usb den beslenecek cihaz , uzaktan açma devresi olduğuna göre , çok fazla akım çekecek bir devre olmamalı diye düşündüm ki hala bu kanaatteyim. Muhtemelen , 500 - 100 mA den daha fazla akım çekecek bir devre olmadığını sanıyorum. Bu sebeple :
    http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm117.pdf
    data sheet teki ( data sayfa numarası olarak ! ) 6. sayfadaki grafiklere bir göz attım. Buradaki sağ tarafta olan alt alta 3 grafiğe baktığımda , 317 nin bu devreyi çalıştırabileceğini gördüm. Arkadaşımız , 3.3 VDC ile röleyi çektirmede bazen sıkıntı yaşadığını söylediğinden , 3.5 VDC ve üzeri , sorununu giderir diye düşündüm açıkçası. Ve bu grafiklerden anladıklarım , o cevabı yazmama yetti.

    http://www.bilisimsozlugu.net/drop-out
    http://www.turkcebilgi.com/sozluk/drop_out
    http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=rail+to+rail

    Bu 3 linkte , dropout un ne olduğu açıklanmaya çalışılmış. Benim bilgilerime göre de , çıkıştan bir voltaj alınabilmesi için gereken min. giriş gerilimi idi dropout. Bu datasheet e göre , çıkıştan 3.5VDC yi , 5VDC girişle elde edebiliriz. Bu arada , çıkıştan 1.5A çekmeyeceğimizi de ilk paragrafta öngördüğümüzü de göze alınız. Maz. akımda 3.5 VDC alınamayabilir ama mesela bir 50 - 100 mA de rahatça alınır diye düşünüyorum.

    LDO konusunda tamamen size katılıyorum. Ve hatta bana da kalırsa , bir step-down dc-dc konvertörü bile tercih ederim. Ancak , başlığı açan arkadaşımızın , seri diyot bağlayınca diyodun çıkışında 3.3 VDC mi olacak diye sormasına istinaden , arkadaşımızın daha karmaşık sayılabilecek bir devreyi gerçekleştirmesinin zor olduğunu farkettim. Yani bir zener + bir direnci nasıl bağlamasını gerektiğini bilmeyen bir arkadaşımıza , bir ldo entegre bul ya da switching bir devre yap veya bir step down converter yap diyemedim açıkçası.

    Çıkıştaki kondansatör konusunda size katılamayacağım. Bir harici HDD nin , ilk çalışma anında asıldığı akımdan fazlasını çekeceğini düşünmedim açıkçası , 2 seri diyottan sonraki bir kondansatörün. Velev ki çeksin ( ki hesaplama olayına hiç girmediğim için yorum yapmak istemiyorum ! ) , bu durumda da bir sorun çıkmayacaktır. Çünkü , en azından gördüğüm laptop anakartlarında , usb için ayrı bir besleme ve çıkışına da 0 Ohm sigorta direnci veya yavaş atımlı bir smd sigorta konulduğundan sıkıntı olmayacaktır. Neye istinaden söylüyorum , USB ye bağlanan cihazlarda bulunan elektrolitik kondansatörlere istinaden. Mesela bir harici dvd rom da olan kondansatörler toplamı , önerdiğim değerin altında değil. Girişe koyacağımız yüksek değerli bir bobinden bir değer algılayamadım ama , bu bobinde de bir gerilim düşümü olacağını tahmin ediyorum.
    Sonuç : Bir USB çıkışına hiç regüle uygulaması yapmadım. Ama USB den akım çeken bir kaç deneyimim oldu. Bu pratiğime istinaden 317 olur dedim. Ancak , acizane tavsiyem , ya bir zener + direnç + kondansatör ya da 2diyot bir kondansatörü olacaktır bu 3.7VDC olayı için. Pratik ve ucuz olduğu için. Ancak , devrenin çektiği akım , devredeki komponentler , devrenin besleme devresinin voltajına ve bu voltajın temizliğine ne kadar bağımlı bir devre olduğunu bilebilseydik , çok daha uygun bir devre tavsiye edebilirdik.
    Saygılar.



    Doğru söze ne hacet hocam..

    Arkadaşımızın nasıl bir devre besleyeceğini bilmek gerekiyor.Şu durumda öyle görünüyorki bütün tavsiye edilen yöntemler kullanılabilir genel olarak.




  • Cok tesekkur ederim ilgi ve alakaniza. Bugun eve gecer gecmez dediklerinizi uygulayacagim. Bugun pazar oldugundan evdeki eski power supply'i sokup diyot ve transistor arayacagim olmazsa parcalari pazartesi alirim.


    Devre soyleki, dedigim gibi cok bilgim yok elektronik uzerine, genelde hazir devre semalarini yapmaya calisiyorum ama pc remote uzerine basit bir devre semasi bulamadim, o yuzden bende eskiden alidigim kirik rc helikopterimin devresini icinden soktum motor cikisina roleyi bagladim. :) devre 3.7 volt batarya ile calisiyordu, pc kapaliykende usb de akim var. 3.7 ye donusturebilrirsem pc yi uzaktan calistirabilrim diye dusundum :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    2 adet seri 1-2 A.lik düz diyotla problemi çözebilirsiniz.Bilirsiniz her diyot yaklaşık 0,7V kayıpla çalışır.2seri diyot=1,4V kayıp size 3,6V net kalır.Daha olmazsa küçük bir transistörle 4,3V zenerli seri regüle yaparsanız size yine 3,6V verir.Yada transistörü pot ile sürüp kendiniz net 3,7V çıkış ayarlayabilirsiniz.
    Edit=kayıp derken akım kaybı anlaşılmasın.Gerilim kayıbı demek istiyorum.

     Usb den 3.7v Nasıl elde ederim ???


     Usb den 3.7v Nasıl elde ederim ???





    malisert32 arkadaşımızın dediği şemayı yaptım en basit o gozukuyordu ve direk şemada gösterdiği voltajı okudum, bu işimi görüyor, yalnız untayk arkadaşmın " Buna ilave olarak da bir adet kondansatör atmanızı tavsiye ederim ( anlık değişimler için tedbir olarak , 330uF - 1000uF arası )" buradaki söz konusu olan kondansatör tam olarak nereye bağlayacağım ve elimde 470 uf 16v kondansatör var bu uygun mudur ? o konudada bana yardımcı olursanız çok memnun olurum, şimdiden tekrardan teşekkürler.




  • 470 uF yerine 10 uF kond. yeterli gelir.Bence kondansötöre gerek yok,çünkü diyotlar doğru akımı bozmazlar.Haa yükün durumu çok frekanslı vb. durumda kullanmak gerekir.
    Diyot çıkışlarına kond. koymak o ustanın çok hassas çalıştığını gösterir.Gereklimi?Tüketim doğru akımsa(anahtarlamasız,direk doğru akım yükü ile çalışacaksa) gereksiz görüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 19 Aralık 2011; 15:15:20 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    470 uF yerine 10 uF kond. yeterli gelir.Bence kondansötöre gerek yok,çünkü diyotlar doğru akımı bozmazlar.Haa yükün durumu çok frekanslı vb. durumda kullanmak gerekir.
    Diyot çıkışlarına kond. koymak o ustanın çok hassas çalıştığını gösterir.Gereklimi?Tüketim doğru akımsa(anahtarlamasız,direk doğru akım yükü ile çalışacaksa) gereksiz görüyorum.

    Çok teşekkür ediyorum hocam, şu anda devreyle ugraşıyordum tam zamanında yetiştiniz :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.