Şimdi Ara

64bit 4GB Ram ve Üstü İçin Bilinmesi Gerekenler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
0
Favori
4.288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • KONU SADECE EVDE OYUN OYNAMAK VE GÜNLÜK İŞLERİ YAPMAK İÇİN PC TOPLAYAN VEYA SAHİBİ OLAN KİŞİLERE YÖNELİKTİR.

Böyle bir konu açma ihtiyacını forumda bolca bulunan "şukadar ramim var ne yükleyim" konularını aydınlatmak için açma gereği duydum. Bir çoğunuzun bildiği gibi çok daha büyük bir çoğunluğunda bilmedi bir gerçeği aydınlatacaz

Kullanıcağımız işletim sistemi 2 çeşit, ilki 32bit olan takribi 4Gb ram'in 3.5 unu kullanabilen sistem, diğeri 64bir olan ve 192GB ye kadar ram destekleyen sistem. (Windows tan bahsediyoruz)

32bit işletim sistemi bazı çeşitli işlemler ile 4GB rami görebiliyor ama bunu sorunsuz yapan çok az makine bulunmakta. Anakart tam destekliyecek, işlemci öyle vs.vs.. O yüzden tercih 64 bitten yana oluyor.

Yanlız burda hem çok kalın hemde çok ince bir çizgi var. Kimi o ince çizgiyi görebilirken, kimisi kalını bile göremiyor. 4 ram mi var kur 64bit veya tabiki 64 kuracan ne kuracan başka gibi yorumlar dolu.

Öncelikle 64bit in avantajı 4 ram ve üstünü görmesi değildir. Bu sadece özelliklerinden birisidir. Ama asla amacı değildir. Yani 64 bit i sırf bu iş için yapılmış gibi göstermeyi bırakın. Gelelim esas can alıcı noktaya.

Günümüzde hiç bir oyun 64bit değildir. Hepsi 32bittir. Belki nadiren vardır ben bilmiyorum. Aynı şekilde uygulamalara baktığımızda da 64 bit uygulama kıtlığı vardır. Aradığımız programın 64bit desteklsini nadiren buluruz. Bu yüzden 32 bit versiyonunu kurmak zorunda kalırız tabi çalışırsa. O da çalışmazsa 32bit windows'a döneriz.

Bu noktada sistemlerine 4-8-16 GB gibi ram takan arkadaşlarım, 32bit windows'un 4 ten hatta 3.25 ten yukarısını görmeyeceğini biliyorsunuz ki bunun içinde windows'un kendine ayırdığı 1Gb civarı bir ram de söz konusu. Peki 32 bit uygulama ya da oyunun 4Gb ram den yukarsını ne yapacağını biliyormusunuz diye sormak istiyorum :))

Burda zurna zırt diyor arkadaşlar. Sisteminiz 64 bit ise ve siz 4 ve üzeri bir ram e sahipseniz bu ancak Windows'unuza ve çalıştırdığınız 64bit uygulamalara fayda sağlayacaktır. 32bit uyguamaların ve oyunların tümü 2gb dan yukarı fiziksel bellek kullanamaz (istisnalar olabilir ama kaide bozulmaz). Yani 8 ramim var oyun daha hızlı diye bir şey yok arkadaşlar, 32bit 3gb ramli pc de neyse 8gb lık cihazda da aynı olur o oyunun hızı. Çünkü ne yaparsanız yapın 2gb ı ancak yüklenecektir belleğe. Testi çok basit, istediğiniz oyun yada progamı çalıştırıp görev yöneticisinden kullandığı ram miktarına bakabilirsiniz. Örneğin oyunların önerilen sistem ihtiyaçlarına bakın %99 u en baba ekran kartını ve işlemciyi isterken yanına sadece 4GB ram yazarlar. Ben daha 8Gb ram isteyen bir oyun görmedim. Resimden Batman 'e bakalım ;

Kısaca eğer 64bit uygulama kullanmak için değilde, böyle oyunmuş zartmış zurtmuş için cihazınıza ram takıyorsanız boşuna masraf etmeyin, para biriktirip SSD alın daha fazla hızlanırsınız.

Özetle;

32bit uygulamalar 2gb dan fazla ram kullanmaz. Dolayısı ile taktığınız 40 GB ram bile olsa geri kalan 38 i öyle hava atmak için kalır geride :)

Ben bunları neden yazdım. Eğer 4 raminiz varsa ve işiniz oyun, müzik, film gibi şeylerle vakit geçirmekse 32 bit windows ile 64 bit windows arasında hiç bir hız farkı hissetmezsiniz. Sadece görüntüde az bişey eksik ram görürsünüz ama zaten dediğim gibi 32 bit uygulamalar max 2gb ram kullandığından bunda bir önemi kalmaz. Ha 64 bit uygulama kullanırsınız o zaman kuracaksınız tabi 64 bit windows. Diğer türlü en ufak fark yaşamazsınız.

Şu an MAC açık bende mesela, sora PC den de ekleme yaparım. Önce görev yöneticisinden bir örnek vereyim. MAC çoğu uygulama 64bit olduğu için çok elverişli oluyor tabiki 64bit kullanmak. Zaten son işletim sistemi LION 32bit işlemcili sistemlere kurulmuyor. Ama istenirse çekirdeği 32bit modda çalışabiliyor.

İlk resim Aktivite monitöründen, uygulama ve sistem bileşenlerinin çoğu 64bit.

Bu resim 32bit photoshop programından alındı. 8Gb ram varken bakın ne kullanıyor.

Bu resimde 64bit photoshop programından alındı. 8Gb ramin ne kadarı boş ise sömürmek istiyor. Yani rahatlıyor.

Umarım bu yazı bazı cin fikirli arkadaşlarımızın kafasında şimşekleri çaktırırda 32 bit uygulama kullandığımız sürece 4 ve üzeri ramin hiç bir önemi olmadığını kavrayabilirler.

Şunu da diyenler olabilir, böyle olsa bile 64bit windows kurunca en azından ram bolluğundan windows rahat çalışır diyebilirler. Doğrudur. Ama sadecde windows rahat çalışır. Birde şuna bakın 8 ya da 4 ramli cihazınızda windows ne kadar ram kullanıyor rahat çalışmak için. Bu oranda hep 4/1 dir. Yani 4 ram varsa windows takribi 1gb kullanır, 8 varsa takribi 1.5-2 arası kullanır gibi. Yani windows'unda rahat çalışması söz konusu değil. O zaten rahat. :)

ANCAK; Aynı anda 1 den fazla 32bit uygulamayla çalışmayı düşünenler tabiki 64 bit + bol ram ile rahatlama sağlayabilirler.

32bit windows neden 3.25 görüyor;

Ram 4GB, takribi 0.75 i donanımlar için harcanıyor, geri kalan 3.25 ten 1 i ni windows kullanıyor, 2 side 32bit uygulamalara kalıyor. Hesap budur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 12 Aralık 2011; 11:37:03 >

• yani burda sizin teorinize göre oyun için 4 gb üstü ram kullananlar boşa para vermiş oluyor lar öylemi.

bu bir problem bence peki nasıl bir çözüm sunuluyor
  • oyle seymi olur yaaa. o zaman 2 ustu alanlarin hepsi mal

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4 ram mi var kur 64bit veya tabiki 64 kuracan ne kuracan başka gibi yorumlar dolu. dan sonrasını okumadım, kim hazırlamış bu gereksiz yazıyı yaw
  • quote:

Orijinalden alıntı: vito_scaletta

oyle seymi olur yaaa. o zaman 2 ustu alanlarin hepsi mal

Aynı bilgisayara win8 hatta daha sonraki win i bile kurabilirsiniz. Birçok kişi ileriyi düşünüp ya da oyun oynamak için tonla para sayıyor. Yoksa herkes netbook alırdı. Olur biterdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cagdas70 -- 10 Aralık 2011; 16:55:04 >
  • Selamlar, birçoğunun gözünden kaçan bir detaya değinmişsiniz. 64 bit işletim sistemlerinde çalışan 32 bit uygulamalar da limite takılıyor ve oyunlar da 32 bit ise buna dahil. Gerçi konsolda oyunlar 64 bit çalışıyorlar PC sürümleri 32 bit.
    Yalnız 64 bit işletim sisteminde 32 bitlik programlar 4 GB ram miktarının tümünü kullanabilirler. Yıllardır müzik programlarında 64 bitlik sistem kullanıyorum. Bir adet projede en az 5GB ram kullanımı oluyor. 32 bitlik samplerlar 4 GB ı doldurabiliyor.
    2GB hatalı bir ifade.

64 bit lik program derlemesi sorun değil. Artık derleyiciler 64 bit derleme yaparken az bir değişiklik ile programınızı 64 bite destekli sunabiliyor. Bu yüzden son 2 yıldır sektördeki ücretli ücretsiz tüm pluginler ve programlar 64 bit desteğini ya en başta ya da az bir süre sonra vermeye başladılar.

Bir de ek bilgi :
    - 32 bitlik işemciyle de tüm 64 bitlik işlemlerinizi yapabilirsiniz.
    - 64 bitlik sistem (donanım ve yazılım) işlem konusunda çok fazla performans artışı sağlanabilir. Ama tabi ki bu işlemlerde 64 bitlik adreslemeye başvurursanız olur. Yani atıyorum 32 bit lik 2 sayısı çarptınız bunu 32 bitlik işlemci 8 döngüde yaparken 64 bitlik işlemci 2 döngüde yapabilir ama 4 bitlik 2 sayısı çarparsanız 32 bitlik de 64 bitlik de işlemciniz aynı döngüde benzer performans verecektir (tabi burada ön görmeli mimari ve işlem hatlarında ki değişikleri ehsaba katmazsak)
    - Ek köprü yazılımı ile 64 bitlik sistem dosyaları ve sürücüler de 32 bitte çalşabilir, aynı şey tersi için de geçerli. Yukarıdaki resimde verdiğim örnekte aslında 64 bit içinde çalışan 64 bitlik bir programda 32 bitlik sistem dosyası çağırdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resident -- 10 Aralık 2011; 21:06:45 >

• Saçma sapan cevap veren kaba insanları terbiyeye davet ediyorum öncelikle. Burda bir yazı yazılmış, hiç bir şeyin ispatında da değilim. Okursun işine gelmiyorsa geçer gidersin. Biraz adap öğrenin.

Resident; kesin bir dille konuşmamakla birlikte tabiki 2 nin üstüne çıkacak programlar olacaktır. Sanırım ben yanlış anlatmışım olayı. Yukarıda verdiğim PS örneğinde 2GB civarı bir belleği kullanabileceği görünüyor, ama PS in bir de kendinin işgal ettiği yer var bunu unutmamak lazım. Sizde de aynı şey geçerli. Programın kendisi o resimde verdğniz 3 küsür GB lık belleği kullanmaz. İçinde açtığınız dosya ile birlikte o boyuta ulaşmıştır. Bunun dışında orda görülen 3 küsürlük belleğin hepsi fiziksel bellek değildir. Fiziksel + takas dosyası dır. Ayrıntılı ram dökümü alıp bakarsanız daha mantıklı olur.

----------------

kickergls;Teori olarak yazmışınız lakin bu çok uzun bir gözlemdir. Sizde çok basit testler ile bunu yapabilirsiniz. Şu an PC nizde bulunan herhangi bir oyunu açıp, alt-tab ile windows'a dönüp görev yöneticisinden bakabilirsiniz oyunun hem kaç bit olduğuna hemde kullandığı ram miktarına.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Buyrun bakalım, elimde ki 5 oyundan bir derleme yaptım. Kullanılan ram miktarı ortada. Oyunların bir çoğu eskisi gibi kaplamalar içi ram i kullanmıyor, daha çok ekran kartının ram miktarı ve hızı önem kazandı artık. Yetmediği yerde zaten windows kendisi tamponlama yapıyor. Örneğin 512mb lık bir ekran kartı için windows yaklaşık 2.8-3.5Gb grafik belleği oluşturabiliyor sanal olarak.

Aslında yukarıda belirttim, 100% böyledir demiyorum. İstisnai durumlar illaki çıkacaktır. Bunun dışında hiç bir zaman fazla ram takmayın bir yararı yok diye birşey de yazmadım. Neticede ha oyun ha program, bişeyleri okuyacağı zaman diskten alıyor ilk seferinde, ama diğer okumalar daha çok tampon bellekten yapılıyor, ne kadar çok ram olursa tampon belleğin alacağı bilgi de o derece çoğalacaktır. Dolayısı ile aynı şeyi birden çok kere çağırdığızda çok fazla hızlanma olacaktır.

Resimlerde görev yöneticisnin en altında yazan fiziksel bellek kısmına dikkat edin. Sistemde 8 Gb ram var. Kullanılan ise tüm uygulamalar+windows+oyun iken takribi %30 u harcanıyor, yani 3 GB civarı bile değil..

En normal oyun sistemi;

Win7 64
    4 GB ram (bunun üstü oyun performansımıza %1 ancak etki edecektir. Bizzat denedim hiç bir farkı yok.)
    Uygun bir SSD olacaktır.

Zaten tüm oyunlara bakın, min ve max sistem ihtiyaçlarını yazarlar. Ben daha MAX olanda 4 ten fazla ram isteyen bir oyun görmedim. Gören varsa bizi aydınlatabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 11 Aralık 2011; 21:21:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: vito_scaletta

oyle seymi olur yaaa. o zaman 2 ustu alanlarin hepsi mal

Yok o senin mallığın kusura bakma. Önce yazılanı anlayın..
  • quote:

Orijinalden alıntı: FreeRun

4 ram mi var kur 64bit veya tabiki 64 kuracan ne kuracan başka gibi yorumlar dolu. dan sonrasını okumadım, kim hazırlamış bu gereksiz yazıyı yaw

Senden daha gerekli biri
  • Her sene biri şu 64 bit 32 bit muhabbetinden post atar.Kavga gürültü wayyt.

Şahsi kaanatim 64 bit olayının son yıllarda çok stabil olması.Nerdeyse çalışmayan uygulama kalmamasından dolayı.Cazip hale gelmiştir.Ben bile Xp den sonra Vistaya geötiğimde direk 64 bit kurmuştum.Aradan en az 3-4 yıl geçti.

Yani bu 32 64 muhabbetini geçin bir kere.Nerdeyse kullanmayan yok.Herkes Seven ve 64 bit kulanıyor.

Ancak bir hatan daha var.Şimdi 8 gb tam 150 tl filan.Bir SSD halen almadım.Almamda.Herhalde aradaki farkı bilmiyorsun.Yani 75-80 tl 4 gb ram alırsın.Eee 75 tl daha vermeyip 8 gb ram mi almim mantığın bumu ?

Geçin bunları.

• Neden illaki argo ağızları yapmak zorundasınız.

Biz kimseye gidin ram parasına ssd alın demiyoruz ki. Böyle bişeyi nerden çıkarıyorsunuz. Oyunlarda veya uygulamarda hızlanma istiyorsanız en azından okuma/yazma süresi olarak bunu tek başına ram ile elde edemezsiniz yanında hızlı bir diske de ihtiyacınız var diyoruz. Ayrıca zaten konumuzda bu değil.

Konunun da 32/64 bit windows olmadığını hatırlatır, daha dikkatli okumanızı yada okumadan sallamamanızı tavsiye ederim. Anlatılan şeylerinde kişilerin anlayabileceği ile sınırlı olduğunu da unutmayın bu arada.

Ben kavga gürültü çıksın diye konu açmadım ama konuya girenlerin amacı bu sanırım anladığım kadarıyla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 12 Aralık 2011; 0:16:17 >
  • quote:

Resident; kesin bir dille konuşmamakla birlikte tabiki 2 nin üstüne çıkacak programlar olacaktır. Sanırım ben yanlış anlatmışım olayı. Yukarıda verdiğim PS örneğinde 2GB civarı bir belleği kullanabileceği görünüyor, ama PS in bir de kendinin işgal ettiği yer var bunu unutmamak lazım. Sizde de aynı şey geçerli. Programın kendisi o resimde verdğniz 3 küsür GB lık belleği kullanmaz. İçinde açtığınız dosya ile birlikte o boyuta ulaşmıştır. Bunun dışında orda görülen 3 küsürlük belleğin hepsi fiziksel bellek değildir. Fiziksel + takas dosyası dır. Ayrıntılı ram dökümü alıp bakarsanız daha mantıklı olur.

Selamlar, Örneğini verdiğim resimdeki köprü sistem dosyası sadece içinde wav dosyası içermektedir. İçinde takas için ayrılmış yer yoktur zaten takas servisleri kapalı bir sistemdedir. Görülen 3 GB belleğin hepsi onlarca wav dosyası ile ramde fiziksel şekilde doludur. Tek tek içini kendim doldurdum adım adım. Zaten 4 GB' ı geçtiğim anda hata verip kendini kapatıyor.

Program kodları tek başına doldurmuyor derseniz zaten bu kadar büyük kodlara sahip bir program yazmak mümkün değil. Mutlaka içinde resim, ses dosyası, veri tabanı ya da döküman içerecektir ve bunları ram e geçirecektir. Mesela bir medya oynatıcı en basitinden tüm skinleri Ram'e resim şeklinde aktarıp açıyor. 4 GB doldurmak için Photoshop açılan resmi yükleyecektir örneğin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resident -- 12 Aralık 2011; 1:20:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 2smoke

quote:

4 ram mi var kur 64bit veya tabiki 64 kuracan ne kuracan başka gibi yorumlar dolu. dan sonrasını okumadım, kim hazırlamış bu gereksiz yazıyı yaw

Senden daha gerekli biri

''4 ram mi var kur 64bit veya tabiki 64 kuracan ne kuracan başka'' bu yoruma açıklama getirmeye çalışan birinin ne kadar gerekli olduğu düşündürücü, ayrıca sen ram mühendisinmisin?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: 2smoke

quote:

Senden daha gerekli biri

''4 ram mi var kur 64bit veya tabiki 64 kuracan ne kuracan başka'' bu yoruma açıklama getirmeye çalışan birinin ne kadar gerekli olduğu düşündürücü, ayrıca sen ram mühendisinmisin?

Evladım yaşın kaç senin allah aşkına ?? Vaktim boştu, yıllardır gözlemlediğim şeylere dayanarak bir konu açtım içine ettiniz yani. Beğenmiyorsan çeker gidersin, veya yanlış yada az bilgim varsa @Resident arkadaş gibi hatatlı olduğum noktayı gösterirsin daha çok öğrenirim, zorlan mı aldık sizi buraya, ne acayip kişiliklersiniz. Laf ebeliği yapana kadar beyin fırtınası yapın biraz hekes bişeyler öğrensin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Resident
    Selamlar, Örneğini verdiğim resimdeki köprü sistem dosyası sadece içinde wav dosyası içermektedir. İçinde takas için ayrılmış yer yoktur zaten takas servisleri kapalı bir sistemdedir. Görülen 3 GB belleğin hepsi onlarca wav dosyası ile ramde fiziksel şekilde doludur. Tek tek içini kendim doldurdum adım adım. Zaten 4 GB' ı geçtiğim anda hata verip kendini kapatıyor.

Program kodları tek başına doldurmuyor derseniz zaten bu kadar büyük kodlara sahip bir program yazmak mümkün değil. Mutlaka içinde resim, ses dosyası, veri tabanı ya da döküman içerecektir ve bunları ram e geçirecektir. Mesela bir medya oynatıcı en basitinden tüm skinleri Ram'e resim şeklinde aktarıp açıyor. 4 GB doldurmak için Photoshop açılan resmi yükleyecektir örneğin.

Bilgiler için teşkkürler üstad, ama ben yine spesifik programların bunu yaptığına inanıyorum. PS demişiniz mesela, yıllardır kullanırım 32bit olanının henüz 2.2-2.5 GB ın üstüne fiziksel olarak çıktığını görmedim. 5 metre kare lik dosyalar bile oluşturdum tınlamadı hiç. Ama aynı dosyayı PS in 64bit sürümüyle açınca bu sefer de 5GB dan aşağı düşmedi. Böyle ilginçlikler olabiliyor.

Bilmiyorum belki günümüz için hala 16GB ram çok fazla, yani aynı anda bir çok şeyi yapan biri değilde evinde zevk için PC kullanan biriyseniz hiç bir getirisi olduğuna asla inanmıyorum. Kendim daha evvel 2gb kullanırdım. 4 e geçince gerçekten rahatladığını hissettim cihazın. Bir yandan PS çalışıyordum, bir yandan DW, arkada müzik çalıyordu itunes ile, süreklide Web e çıkmam gerekiyordu mesela. Sonra bunu daha da rahatlayım diye 8 e yükselttiğimde %1 bile bir kar elde edemediğimi gördüm. Hem 4gb ram varken boş kalan bellek yine aynı kaldı, hem yeni taktığım 4 ü hiç kullanmak nasip olmadı. Bunun üstüne gidip bir 16 ya yükseltsem ne komedi olacak hiç düşünemiyorum bile. Belki ancak sizin gösterdiğiniz gibi bir progrmda bir işe yarayabilirmi bilmiyorum.

Ha ileriye dönük yatırımdır yapılır, buna kimsenin itirazı yok zaten. Zamanı gelince illa işe yarayacaktır. Ama o zaman geldiğinde de şu anki ramleri mi kullanıyor oluruz pek bilmiyorum doğrusu.

Yazdıklarımı anlamak istemeyen kişilere büyük harflerle yazıyorum artık.

Evde oyun oynamak için PC topluyorsanız yada sadece nette gezip film/müzik gibi takılacaksanız 4 ün üstündeki ram farkını hissedemezsiniz. Eğer amacınız buysa gidin daha çok ram alana kadar başka bir parçaya yatırım yapın, örneğin daha büyük bellekli bir ekran kartı alın yada hızlı, daha hızlı bir disk alın, örneğin 10000rpm. yada varsa paranız SSD alın. Ancak böyle yaparsanız gerçekten hız ve rahatlama sağlarsınız hem oyunlarda hem kullandığınız günlük programlarda.

Bunun dışında normal değilde uç noktada cihaz kullanan kişilerin tabiki fazla ram'e ihtiyacı olabilir. Buna kimsenin itiraz etme hakkı yok. Sonuçta herşeyi ben yaratmadım, insanların kullandığı ama benim adını bile duymadığım ne programlar vardır kimbilir. Bunlar ama müzik odaklıdır, ama grafik, ama 3d dir veya server dır..

----------------
    Ama şunu da asla anlamam 16gb ram takıp gidip 5400 yada 7200rpm disk kullanan birinin amacında da şüphe ederim. Bu ne peyriz bu ne lahana turşusu olur o zaman. Madem ki yaptığın işte 16gb ram kullanma ihtiyacı hissediyorsun, gidip yanına paraya acımayıp alacaksın SSD ni kardeşim. Bana öyle 8 RAM ile SSD mi alınır diye laf söylemeyeceksin. 2000-3000 liralık sistemi topluyorsan 500 daha bayılacaksın en azından sistem diski için. Diğer türlü ancak Tüplü Ferrari olursun...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 12 Aralık 2011; 11:24:38 >

• Bence gerekli bir yazı olmuş,ben sistem yükseltmeyi düşünen biri olarak yararlı buldum
  • Çok güzel bilgiler sunulmuş Elinize sağlık
    Teşekkür ederim
  • Yazıyı okuduktan sonra 64 bit W7 kurmanın gerekli olduğunu anladım, artık 64 bit e geçmenin faydası çok arttı. Combofix bile 64 bit i destekliyor.
  • güzel ve faydali bir yazı olmuş,
    ayrıca eğlenceli cevaplar ve cevaba cevaplar olmuş, sabah sabah beni güldürdünüz Allah'ta sizi güldürsün
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.