Şimdi Ara

Intel: Laboratuvar ortamında 14nm üretim teknolojisine sahibiz!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
3.479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Intel: Laboratuvar ortamında 14nm üretim teknolojisine sahibiz!


     

     İleri üretim teknolojileri için her yıl milyarlarca dolarlık araştırma-geliştirme çalışması yapan Intel, 3D transistör teknolojisini ilk defa kullandığı 22nm Ivy Bridge işlemcilerini önümüzdeki yıl ile birlikte piyasaya sunacak. Hacimli üretimi başlayan işlemciler için piyasadaki bekleyiş devam ededursun Intel mühendisleri 14nm üretim teknolojisi için çalışmalarını sürdürüyor. 

     

    Intel'in Kuzey Avrupa ve Benelüks Ülkelerinden sorumlu yöneticisi Pat Bliemer, 14nm üretim teknolojisiyle hazırlanan test çiplerine sahip olduklarını açıkladı. Laboratuvar ortamında kullanımı başlayan yeni üretim teknolojisi için aralarında farklı mühendislik disiplenlerinden gelen çok sayıda mühendis ile kapalı kapılar ardında uzun bir süredir çalışma içerisinde olan Intel'in 14nm için önemli bir teknolojik avantaja sahip olduğu, rakip firmaların 20nm üretim teknolojisinin altına inme konusunda ciddi zamana ihtiyaç duydukları ifade edilmekte.

     

    Pat Bliemer, Tik-Tak iş geliştirme modelinin tutarlı bir şekilde işlemeye devam ettiğini açıklarken, 14nm üretim teknolojisini kullanan Broadwell kod adlı ilk işlemcilerin 2014 ile birlikte piyasaya çıkması bekleniyor. Intel için bir "tik" adımı olacak Broadwell işlemci ailesi, Haswell mimarisinin güncellenmiş versiyonunu kullanacak ve 14nm üretim teknolojisi ile ön plana çıkacak. Intel'in gerçek anlamda ilk "SoC" yani yongada sistem formundaki yüksek performanslı işlemcilerini oluşturacak Broadwell tasarımıyla ileri seviye entegrasyona geçilecek ve Ethernet, Thunderbolt ya da USB 3.0 kontrolcüsünü de işlemci içerisine almış olacak.

     







  • Teknoloji adına sevindirici ceplerimiz için üzücü bir haber. Teşekkürler.
  • Beni mazur görün bu nano metre ne işe yarar?
    Güç tasarrufu deseniz? Hersene daha çok güce ihtiyaç duyuyoruz.
    Performans deseniz? ne kullanırsan kullan performans yetmiyor.
    Birde bu nano nereye kadar? kü.üle küçüle kalmıcak bişi. Sonra tıkanacakmıyız?
  • Laboratuvar ortamı kısmı hikaye bence, isteseler 6 ay içinde piyasaya 14 nanometre işlemci sürebilirler. Bu işin sonu tahminen angstromda biter gibi geliyor. Pikometre seviyesine erişmeden yarım nanometre yani 5-6 angstrom seviyesinde bir işlemciyle artık melez işlemcilere geçilir. ışık (ya da ışın çünkü görünür bölgede zor) işlemcilerin yapısına katılmaya başlar gibi geliyor.

    Hıza gelince hızın suçu işlemcilerden çok sabit diskler ve x86 mimarisinin eskimiş parçaları gibi geliyor.
  • Sn: ozancn
    tıkanmayacağız, 19yy (1800 ler) sonunda ünlü bir ismin sözü '' artık keşfedilecek hiçbirşey kalmamıştır''
  • 1 nanometrenin altına indiğinde pikometre olacak. 1nanometre=1000pikometre gibi... mesela en basite indirgerseniz, şimdiki üretim teknolojisi 22nm varsayalım. bu 11 nm'ye indiğinde şimdiki çipten iki tane şimdiki bir çipin boyutuna sığacak kapasitede olur. yani 2x performans artışı yaşanır diyebiliriz.
  • dünyanın sonu olduğu gibi bu küçültmeninde elbet bir sonu var...
    firmaların farklı yöntemlere yönelmemeleri çok saçma toplu iğne başı kadar mı bir işlemci yapacaklar hiç sanmıyorum..
  • aspirin_00 @

    küçülmez alana düşen birimler çoğalır.
  • Daha çok güce ihtiyaç duymuyoruz çünkü şimdilik bize bahşedilenler bu kadar önümüze sunulanlar bu kadar. Daha fazla güç isteyen şeyler ile mainstream bi şekilde güç isteyen şeylerle doldurulmaya başlarsa herkez isteyecek(nasıl olur fikrim yok o açıdan sallamasyon konuşuyorum ama intelin yaptığı bişey bu, önce güçlü bi ürün çıkart sonra da ona ihtiyaç duyacak ortam hazırla ve direk sana gelsinler).

    Daha çok güç isteyen şeylerle uğraşmak bunu arzetmek hiç de zor değil. Physix zımbırtısı oyundan oyuna fark ediyor ama olmadığı kapalı olduğu zman oyun her ne kadar daha kaliteli de olsa çok çok aman Allahım demiyeceğin yerlerde çok oyun olarak. Diğer taraftan buna benzer yapılar zorunlu olarak heryerde olursa doğal olarak daha performans demek(alakasız olarak physix sw yazılım olarak çalıştırılınca yani Nvidia'nın dandikliği yüzünden sistemin anasını ağlatıyo, çünkü o şekilde single threaded ve x87 komutları için tasarlamışlar hw ve nvidia sistem oldumu sürücü ve donanım zımbırtıları onu çok daha hızlı işliyor AMA physixi mesela SSE2 ile sw modda işlesen yine 2-3 kat hız farkı oluyor ama Nvidia da bunu istemiyor. O yüzden sw modda single+x87 ile çalışıyo zaten).

    Endüstri bi anlamda hafiften doymuş gibi düşünebilirz, doyma değilde penetrasyon yeterince sağlanmış durumda, bi anlamda da denge var. Kimse varolandan feci feci kat kat kaliteli bilmemneli janjanlı cancanlı şeyler peşinde değil en azından birden bire o yönde hareket edilmiyor. Kullandığımız şeyler de ya bize göre kabul edilebilir ölçüdeler, mesela kimse winrarda daha çok hız lazım diye yeni bişeylerin peşine düşmez. Niye çünkü çok çok büyük bi kesim o kadar fazla sürekli winrar gibi şeylerle uğraşmıyor. BF3 şmdiki sistemler kartlar ile yeterince oynanılabilir durumda mesela. İyiki o şekildeki bi oyunu şimdikinden %50 fazla sistem kaynağına ihtiyaç oalcak şekilde çıkartmamışlar. Ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Sonuçta daha fazlası rahatça önümüze sunulabilir ki mutlaka olacaktır zaman içinde.

    Bunun kötü yanı şu: Hep dediğim gibi geliştiriciler belli bi hız güç kavramı üstünde durur. Eğer ona ulaşılmış ise görev tamamlanmıştır. Bunun üstüne suyunu çıkartana kadar en iyi kod en iyi yöntem en iyi optimizasyon kimse kasmaz. Bu da şu sorunu çıkartıyor, ortada hızlı donanım varken geliştiriciler gittikçe daha az GÜZEL kod üretmeye başlar, hızlı donanım yeni ufuklar açsa da kısaca tembelleşme demiyelim de daha az çaba gösterir hale gelebilirler ki ben buna cidden inanıyorum.

    Sonuçta boşta dolaşan gücü mutlaka birileri bişeyleri için kullanıcak bu da bizim için iyi olmayacak bi yerden sonra iş çığrından çıkar çünkü.

    Çoğunluğun, PC Mainstream in en azından belli bi yerden sonra o kadar güce ihtiyacımız yok kabul. Render video edit hesap kitap bilimsel şeyler vs. için daha çok güç elbette daha iyi, bunlardan mutlaka talep gelicektir.

    İşin bi de Mobil/düşük güç isteyen kısmı ve Server sektör kısmı var. 3D transistör olayı yeni bişey değil ama 22nm de 3D transistör mobil cpu olayı tamamen yeni. Güç tüketim olayına inanılmaz ötesi bi kavram getirecek. 22nm ile aynı güçte %50 güç tasarrufu ile %37 ilave performans demek(CPU gücü artması anlamında değil transistörün tetiklenmesi vs. ).Intelin şu an performansı mükemmel olmasa bile 2W tüketen Atomları var. Z530lar mesela ARM A9 kadar performansı var ama fiyat 60$ gibi bişey. Atomlardan çok fazla tablet çıkmıyo çıkanları da iPad ile rakip ilan edip kocaman etiket koyuolar.

    22nm 3D ler Bu açıdan Intel'e çok avantaj sağlayacak, en azından ARM bazlı sistemler A15 ve/veya 22nm'ye geçene kadar. Daha güçlü Atomları veya daha az güç tüketen mobil sistemler herkezin işine gelicek çünkü.


    İşin bide server tarafı var bu Intel için gittikçe daha da çok para kazandıran bi alan ve PC sektörüne oranla ilave güç her şekilde işe yarıyor. Intelin server pazarındaki ağırlığı baya bi yükseldi. Xeonlar şu an çok güçlü, Yeni Opteronlarda 6276 anca x5650 seviyesinde gücü var. Yeni Xeonlar tozu dumana katıcaklar ki IBM Sun gibi firmaları gittikçe daha da sıkıştırıyor. Küçük serverlardan yukarıya doğru daha çok güç isteyen sistemlere doğru Yeni Xeonlar tam canavar. Intelin de bu ürünleri piyayasa çıkartma zmanlaması mesela Sparcların tam zayıf olduğu zmana denk geliyo, iyice köşeye sıkıştırıyor. SB temelli Xeonlardan sonra IB daha sonra da Haswell temelli olanlar gelicek. Bütün bunlar Intele Server pazarında deli gibi para kazandırıyor.

    Çünkü server konusunda , Intelden vazgeç PowerPC kur, kutuyu kasayı serverı değiştirip ha he diyince olmuyo işler. Intel bazlı iyi yapılanmış bi serverınız varsa öyle zort diye geçmek de istemezsiniz bi de işin o yönü de var. güncelleme gerektimi yine Intel'e devam, bu da adamlara tonla para kazandırıyo.

    Intel Itaniumu farklı bi kulvarda, büyükler liginde. Ama rakiplerini SB-IB bazlı Xeonlar zaten yeterince zoryalacak kadar iyi vs. vs.

    Daha çok performans dayatması daha çok para demek, IB lerin nasıl çıkacağı belli oldu, yannışlık yoksa içlernden 2 tanesinde Kilit yok, eşşek yükü de para olacaklar. Hadi almayız faln diyecez idre ederiz bakarız bişeyler diyecez. Tek endişe etmemiz gerken yer varolan gücü kullanıp bişeyler yapmak isteyenlerin artmaması. Min i3-2100 seviyesinde güç isteyen oyunlar faln çıkmya başlar aha o zman ip kopar.




  • @Rubisco hacı naptın yaa:D
    biri özet geçsin;)
  • *mrdasda

    Atomun boyutları da hesaba katılırsa pikometre mertebesine inmek çok zor, ben kendi yaptığım 5-6 angstrom tahmini bile bayağı uçuk buluyorum aslında.
  • transistör boyutu nano metre seviyesinde yarıya inince aynı alana 2 kat değil 4 kat transistör sığar. zaten şimdiye kadar işleyen tik-tak'larda üretim boyutları kök 2 katı kadar azaltılarak devam etti; bu şekilde her tik-tak'ta birim alanda transistör sayısı 2 katına çıktı.



    5-6 yıl önce okuduğum bir haberde teorik olarak en düşük 2 nanometre mümkün olduğu yazıyordu, o bakımdan bu şekilde geliştirme yapmak da birgün tıkanabilir (2020'li yıllarda)



    güç tüketimi meselesi ise tamamen performans artışıyla alakalı. aslında birim performans için harcanan güç çok azalıyor ama özellikle performans tutkusu bunun önüne geçiyor.
  • Düsünsenize 2030-40'lara kadar yaşarsak femtometrelerde belkide 10-20w ile çalışan performans canavarı işlemcilerimiz olucak :D
  • 2014'e kadar Intel Atom serisi de dahil 14 nanometre'ye geçmek istiyor. Onun dışında 3d transistör olayının dışında hangi firma unuttum veri akımını işlemci içinde optik olarak yapacaktı o zaman sanırım daha da küçülebilir.
  • Bunun daha ilerisi nasıl olur acaba? 1nm falan?
  • O kadar olacağını sanmıyorum,bu sefer firmalar çekirdek yapılarını daha verimli yapmak için yeni yol haritaları çıkartabilir.Önümüzdeki on sene içerisinde çok büyük çeşitliliğe şahit olacağız.
  • yabancı forumlardaki yorumlardan alıntı
  • Bırakın x86'yı devir ARM devri, nedenmi?
    çift çekirdekli 40Nm 1.2 1.5ghz arm işlemciler t4500'den fazla performans veriyorlar, ve bunu sadece 3-5watt gibi komik güç tüketimleri ile sağlıyorlar. 14nm arm ile 16 çekirdek ve 5ghz üzeri frekansı yaklaşık olarak 40-50watt ile çalıştırmak mümkün olur, ve 3d transistör olayını işin içine katarsak 20-30watt ile 16 çekirdek 5ghz cpuları çok düşük güç tüketimleri ve çok düşük ısılarla çalışabilecek arm işlemciler yapılabilir. ve günümüzde 130watt ve üzeri işlemciler dahi üretilmektedir, soğutulmasıda zordur, masraflıdır, ve saat frekanslarının performansa etkileri pek fazla yoktur. Eklenen çekirdekler ile çoklu izlek destekli uygulamalarda performans artışı yaşanabilmektedir, örnek vermek gerekirse 14Nm 3D transistör ile 10GHz 6 çekirdekli 12 izlekli yoğun transistorlu işlemci üretimi yapılırsa arm ile yaklaşık olarak 10 15watt ile çalışabileceğini düşünüyorum. ve 15watt için pasif soğutucu ile soğutma işini çözebilirler, bol bol overclock dahi yapılabilir, anakart üzerindeki onlarca kapasitor'den, fazlardan ve güç devrelerinden tasarruf yapılır buda demek oluyorki : %200 daha fazla performans, %60 %70 daha düşük ısı dağılımı (yaklaşık olarak tahminlerim) daha ucuz cpular (üretimi 5$ civarı olacaktır) bkz: Opteronların üretim maliyeti 4.5$ - Daha az kapasitor, faz ve güç devreleri ile daha küçük boardlar üretilebilir, anakart fiyatlarıda düşer, işlemci fiyatlarıda düşer. yakın gelecekte arm mimarisine geçilmesi şartdır, ve x86 uygulamalarını işlemciye eklenen kodlarla veya emulasyonlarla hallederler. ileride 100 çekirdekli 4GHz 80-100watt civarında güç tüketen, şuanki 4 çekirdekli i5lerle aynı ısılarda çalışan işlemciler dahi üretilebilecektir, saygılay iyi forumlar
    (Bu benim şahsi düşüncemdir)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: diemcizone

    Bırakın x86'yı devir ARM devri, nedenmi?
    çift çekirdekli 40Nm 1.2 1.5ghz arm işlemciler t4500'den fazla performans veriyorlar, ve bunu sadece 3-5watt gibi komik güç tüketimleri ile sağlıyorlar. 14nm arm ile 16 çekirdek ve 5ghz üzeri frekansı yaklaşık olarak 40-50watt ile çalıştırmak mümkün olur, ve 3d transistör olayını işin içine katarsak 20-30watt ile 16 çekirdek 5ghz cpuları çok düşük güç tüketimleri ve çok düşük ısılarla çalışabilecek arm işlemciler yapılabilir. ve günümüzde 130watt ve üzeri işlemciler dahi üretilmektedir, soğutulmasıda zordur, masraflıdır, ve saat frekanslarının performansa etkileri pek fazla yoktur. Eklenen çekirdekler ile çoklu izlek destekli uygulamalarda performans artışı yaşanabilmektedir, örnek vermek gerekirse 14Nm 3D transistör ile 10GHz 6 çekirdekli 12 izlekli yoğun transistorlu işlemci üretimi yapılırsa arm ile yaklaşık olarak 10 15watt ile çalışabileceğini düşünüyorum. ve 15watt için pasif soğutucu ile soğutma işini çözebilirler, bol bol overclock dahi yapılabilir, anakart üzerindeki onlarca kapasitor'den, fazlardan ve güç devrelerinden tasarruf yapılır buda demek oluyorki : %200 daha fazla performans, %60 %70 daha düşük ısı dağılımı (yaklaşık olarak tahminlerim) daha ucuz cpular (üretimi 5$ civarı olacaktır) bkz: Opteronların üretim maliyeti 4.5$ - Daha az kapasitor, faz ve güç devreleri ile daha küçük boardlar üretilebilir, anakart fiyatlarıda düşer, işlemci fiyatlarıda düşer. yakın gelecekte arm mimarisine geçilmesi şartdır, ve x86 uygulamalarını işlemciye eklenen kodlarla veya emulasyonlarla hallederler. ileride 100 çekirdekli 4GHz 80-100watt civarında güç tüketen, şuanki 4 çekirdekli i5lerle aynı ısılarda çalışan işlemciler dahi üretilebilecektir, saygılay iyi forumlar
    (Bu benim şahsi düşüncemdir)

    Kardeş 40 nm arm işlemciler ile t4500 ü nasıl karşılaştırmışlar acep ?

    Hem biraz meraktan (bilmediğimden) hemde biraz da eleştirmek (doğru bir karşılaştırma ölçme aracı olmadığını düşündüğümden) için soruyorum




  • ARM'ı ilah yapmanın yanında kavramları da birbirine karıştırıp duruyo ya herkez bişey demiyorum falla.

    Cortex A9 'nın performansı Atom Z civarında(1ghz A9 vs 1.6 ghz Atom olması önemli değil şimdilik, Z530 da 2W TDP sahip), AMD C 50 60 ise daha da performanslı. ARM'gillerin(ARM tabanlı üretim yapanların) şimdilik 22nm yi yakalayacak altyapısı yok 14nm'e nasıl gelsinler?

    Pipeline derinleştikçe Saat hızını daha yukarılara çekmen gerek. ARM A9 da 8 stage pipeline var. Bununla öyle devasa hızlara çıkamaz demek. ARM A15 de 15-24 stage pipeline var, mecburi olarak frekansı artacak ama çıkınca yayılınca görürsünüz performans olarak kötüye gittiği yerler olucak. Senin benim PC de kullandığımız dandik ortamlarda çalışmıo çalışmayacak bunlar sonuçta. O yüzden performans penalty o kadar belirgin olmayacak sadece.

    ARM'yi bu şekilde haddinden fazla tahmin/sallamasyon karışımı abartmayın derim sadece.

    x86'yı Intel izin vermeden kimse ne emulasyonla ne bilmemneyle kullanabilir, Win8ARM'de o yüzden kullanamıcak zaten. Hayallerinizle bazı teknik bilgileri birleştirip oldu bitti maşşallah ARM koyar inşallah olaylarına girişmesin kimse derim.

    x86 dışı çözümler için sektöre o kadar büyük bi baskı o kadar büyük bi anda insanların değişmesi gerekir ki gökten altın yağmasından farkı yok bunun. Bu da Windows XP ve sonrasını kullananlar tarafından belirleniyor. Linux kullananlar için, kernel desteği olsa bile yine her tür programın her şart altında ARM kernel versiyonu olduğunu kimse idda edemez, linux x86 kerneli dışındaki diğer platformlarda olduğu gibi. PC sektörü özellikle Win PC sektörü çok çok büyük bi pazar ve x86 dışında kimseye ekmek yok. Bunu göremiyorsanız eğer bakış açınızda çok eksik var demek. Ne Intel ne de AMD kendilerini bu alanda ciddi olarak tehdit edicek kimseye izin vermez, kaldı ki bunu kullanıcıların tercihleri belirlesin.

    x86 dan vazgeçmek demek, hemde sanki tak diye olacakmış gibi düşünerek, elimizdeki hiçbişey çalışmayacak demek. Oysa hep diyorum herşey uyum üzerine kuruludur kimse bunu istemez. Ya bana öyle devasa bişey sunacaksın ki ben elimdeki herşeyi bırakayım ona geçeyim. Elektrikli yada hybrid araba gibi bu zamanda. 50 bin TL ye kaç kişi gidip hybrid araba alıyor, daha da abartayım Pirus hybrid gibi araba alıyor? Direk dizel başka bişey alıp gider artan para ile bilmem kaç tane ağaç dikerim diyenlerin sayısı kaç tane? Mainstream davranışlarını eğilimlerini kullanıcılar beliryemez bunu unutmayın, anca yönlendirilirler. Bana i7 seviyesinde performansı 1/3 fiyata ama tamamen uyumsuz platformda versen, yine düşünürüm sonuçta, biraz daha in aşağı derim. Çünkü mainstreamin ona kayması çok zaman alıcak bişey. İster PC ister Server olsun uyuma bakıyo hepsi, kimse 2 günde Intel serverı söküp yerine PowerPC koyamaz, 10 tane fiş sök tak olmuyo öyle işler.

    Intel diğer taraftan ANALOG devreyi de küçültüyo, bundan çok fazla bahsedilmedi bi yerlerde. 32nm ANALOG CMOS üretir hale geldiler ve üretecekler. Bunu 32nm üretilecek ATOMlarla da birleştirecekler. Aynı büyüklükteki tek devrede şimdiye kadar ANALOG + DIGITAL çip yoktu(aynı büyüklükte diyorum). 65nm'den 32nm'ye iniyor, ATOM larda 32nm üretilecek, tek çip üstünde ANALOG+DIGITAL devre olacak. WIFI mesela CPU içine alıyor Intel. Bu ARM bazlı çözüm üretenlerin yapamayacağı bişey mesela. Şu anki atomlar 45nm ile üretiliyor, 32nm Analog+Digital herşeyi üstünde taşıyor oldumu bu büyük avantaj demek. Kaldı ki 32nm Atomlar mobil alanda 2W Z serinin altına inecek, iş 22nm 14nm lere gelse ne olur?

    Tek sorun teknolojinin son kullanıcıya çoğunlukla pahalıya patlıyo olması. Dandik Atom Z530 tanesi 60$, buna board ot mot onu bunu tak kaça malolucak da bize ucuza satıcaklar. Tegra3 dedik durduk, kaça satılıo Tegra3 lü aletler??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 5 Aralık 2011; 1:28:44 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.