Şimdi Ara

PC Anakart Onarım yapamıyorum çünki havya lehimleri eritmiyor ? [Çözüldü]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
11.839
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    PC anakartının üzerindeki 18 tane 1000 mf 6.3v olan kondansatörler şişmiş vaziyette. Havya ile sökmek istediğimde eski kondansatörlerin lehimleri erimiyor. Bendeki havya standart 30W lık olanından.

Sizce ne yapabilirim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 5 Aralık 2011; 15:35:58 >

• -watt gücü yüksek bir havya kullnabilirsin
    -ısı ayarlı havya kullanablirsin
    - ısı istasyonu kullanabilirsin...
  • Flux kullanabilirsin , erimeyen noktaların üzerine biraz daha lehim bulaştırıp eritmeyi deneyebilirsin , daha güçlü havya kullanabilirsin
  • 30w ile olmaz o iş en az 80w lazım ayrıca onlar fabrika çıkışlı olduklarından dolayı zor olacaktır
  • Teşekkürler arkadaşlar, ama malesef elimde 30W olanından var işte, şunlar 100W oluyormuş galiba bu olur mu dersiniz ?

• Anakartlar 8-10 kat içerdiklerinden ısıyı hızlıca dağıtır havyanın ucunu soğuturlar. Varsa aynı anda iki havya değdirip bir başkasının da arkadan elemanı çekmesini isteyebilirsiniz. Normalde bu kartları kızıl ötesi lamba ile ısıtıp öyle sökmek gerekir. Rework istasyonları öyle yapar. Bir de delik içindeki lehimleri emdirmeniz lazım. Kolay gelsin.
  • Ek olarak kullandıkları lehimler genelde kurşunsuz olduğundan dolayı düşük wattlı havya ile daha zor erirler (alaşımın özelliğinden dolayı)

Yüksek wattlı havya kullanmanız yararınıza olacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Resimdeki tabanca havya ile denersen yüksek ihtimal karta zarar verirsin, deneme bile

60-80w lık bir kalem havya yada ısı ayarlı havya ile sökülebilir
  • Kondansatörleri pense ile koparıp kartta kalan bacaklara yenisini monte edebilirsin.,

Ciddiye alıp düşünme sakın. Sadece öneri.
  • http://urun.gittigidiyor.com/elektronik/sicak-hava-uflemeli-havya-istasyonu-hizli-kargo-45915998

Böyle bir ürünü tavsiye ederiz. Tabanca havya ile de olsa zor sökersiniz. Karta zarar verme olasılığını da unutmamalıyız. Bu bahsettiğiniz kondansatörler genelde işlemci voltajını ( V - CORE ) doğrultmak için kullanılır. Atıyorum 1.2VDC 30/40A lik bir güç kaynağının kondansatörleridirler. Bu sebeple akılm çekilen yollar çok geniş bir alanı kapladığından , sadece komponentin dibini ısıtmakla sökmeniz çok zor. Hem alt hem de üstten. Veya daha iyisi , kartın tüm katmanlarını aynı anda ısıtmanız işi çözecektir rahatça ( yani sıcak hava ile ). Linkini verdiğim cihazın kalite ve dayanıklılığını bilemiyorum. Link sadece fikir verebilmek içindir.
    Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

http://urun.gittigidiyor.com/elektronik/sicak-hava-uflemeli-havya-istasyonu-hizli-kargo-45915998

Böyle bir ürünü tavsiye ederiz. Tabanca havya ile de olsa zor sökersiniz. Karta zarar verme olasılığını da unutmamalıyız. Bu bahsettiğiniz kondansatörler genelde işlemci voltajını ( V - CORE ) doğrultmak için kullanılır. Atıyorum 1.2VDC 30/40A lik bir güç kaynağının kondansatörleridirler. Bu sebeple akılm çekilen yollar çok geniş bir alanı kapladığından , sadece komponentin dibini ısıtmakla sökmeniz çok zor. Hem alt hem de üstten. Veya daha iyisi , kartın tüm katmanlarını aynı anda ısıtmanız işi çözecektir rahatça ( yani sıcak hava ile ). Linkini verdiğim cihazın kalite ve dayanıklılığını bilemiyorum. Link sadece fikir verebilmek içindir.
    Saygılar.

eğer verdiğin link teki cihazı alacaksan tavsiye etmiyorum başka model olabilir şünkü senin baktığın modelde
    hava pompası tutma sapının içinde düşük basınç hava veriyor o yüzden pek verimli olmuyor pompası
    cihazın içinde olan modellerden tercih et bir de bu cihazdan çok fazla marka model vardır bazı modeller
    pek iyi ısıtmadığı için parçaları sökmüyor daha önce bir tanıdığının kullandığı bildiği bir modeli almalısın
    benim bu işten zamanında çok sıkıntım olmuştu

ayrıca condansatörleri sökülmeme sebebine gelince kalem havya ile condansatörleri sökebilmen için
    havya en az 60wat olmalı ve sökerken condansatör ayaklarına yeniden lehim vermelisin ayaklardaki
    lehimleri tazelemen sökmeni kolaylaştırır bu önemli ve pastalı lehim kullanacaksın condansatörlerin
    en çok - kutbunu sökerken zorlanacaksın şünkü - kutup ısıyı karta dağıtır acele etme havya ısınsın
    bolca lehim ver gerisi gelir dikkatli ol o condansatörlerin yerine 10voltluk olanları tak birdaha şişmesin
    ve powerde bir kontrol et onun condansatörler şişik olabilir genelde power kaynaklı bir arızadır bu
    tedbirli olmakta fayda var kolay gelsin eln teknisyen ali

• arkadaşım ben bişi 5 10 liralık havyalarla yapıyorum anakartın arka tarafından baacaklara azcık lehim akıt sonra havyayı akıttığın lehimleri havyala erit ozaman konnastörün bacaklardaki kendi lehimide ericek hafif sağ sol yap lehhimi eritirken düzgün bir şekilde çıkar kolay gelsin
  • (-) kutup ısıyı dağıtır derken en azından daha açıklayıcı olsanız. Bilmeyen birisi her yerde öyle sanıp anlatır sonra da rezil olur. Bizim işyerinde de böyle çömezlere şu havyayı al falancaya git havya elektriği doldursun diye yollarlar.

(-) kutup genelde şase hattına bağlı olduğundan ve şase hattı da anakartlarda (bazı başka kartlarda da) ekranlama görevi yapıp bozucu sinyalleri başka hatlara aktarmamak için geniş yüzeyli yapılır bu da aynen soğutucuların yaptığı gibi ısıyı dağıtarak o noktanın kolayca lehim erime sıcaklığına ulaşmasını önlerler. O nedenle de kızılötesi lamba gibi yada sıcak hava tabancası gibi sistemlerle kart yüzeyi ön ısıtmaya tabi tutulur. Eğer düzgün ısıtmadan bir elemanı zorla yerinden çekersen katları içeriden birbirine bağlayan delik içi kaplamalarına zarar verebilir, yeni elemanı lehimlediğinde dıştan lehim düzgün görünmesine rağmen içeriden temassızlık nedeniyle çalışmamasına sebep olabilirsin.
    Detayları bildikçe insanlar daha profesyonel yöntemler ve aygıtlar önerdiğinden elbette burada uç maliyetli çözüm önerileri de var. Bu seni korkutmasın ama bilmediğin şeylerden korkmayacağın için bir işe kabalama girişmektense neler olabileceğini bilip ona göre çalışmak daha iyidir. Eğer imkanın var ise ucuz yöntemleri tamir edeceğin kartta değil bozuk hurda bir anakartta yada devre kartında deneyip tecrübe edinirsen daha iyi olur.

• Sökeceğiniz kondansatörün boş olduğundan emin olun takacağınızında boş olduğundan emin olun. Ek bilgi vermiş olayım.
  • Hepinize çok teşekkürler arkadaşlar.

Zaten elimdeki anakart P4 2.26 işlemcinin anakartı.

Ben de "Nipp10" arkadaşımızın dedğini yaptım şu an anakart oldu size tamir ettiğim anakarttan yazıyorum. Hepsini benseyle çektim, keski ile uzun telleri kısalttım sonra kondansatörleri o tellerin ucuna lehimledim ve sağlamlığını kontrol ettim.

Ama tabi bu iş böyle yapılmamalı fakat elimde ne havya istasyonu var ne de 30W havyadan başka bir şey. Ben de masraf etmemek için bu yola başvurdum. Zaten PC eski pc onun için fazla kasmadım ve yedek anakart vardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yucelnet

Hepinize çok teşekkürler arkadaşlar.

Zaten elimdeki anakart P4 2.26 işlemcinin anakartı.

Ben de "Nipp10" arkadaşımızın dedğini yaptım şu an anakart oldu size tamir ettiğim anakarttan yazıyorum. Hepsini benseyle çektim, keski ile uzun telleri kısalttım sonra kondansatörleri o tellerin ucuna lehimledim ve sağlamlığını kontrol ettim.

Ama tabi bu iş böyle yapılmamalı fakat elimde ne havya istasyonu var ne de 30W havyadan başka bir şey. Ben de masraf etmemek için bu yola başvurdum. Zaten PC eski pc onun için fazla kasmadım ve yedek anakart vardı.

Tam Türk işi olmuş helal olsun. birde anakartın arkasından o kondansatör uçlarına paralel olarak kutupsuz mercimek kondansatörlerden lehimleyin daha iyi korur

• quote:

Kardelen G.

Evet tam Türk işi oldu

Bak resimde ekledim. Poşettekiler pense ile çıkarılmış olanlar. Üstündeki mavi olanlar benim lehimlediklerim.
    Ama bir tanesini biraz tuhaf lehimledim. "ekran kartı slotu var ya mor olan orda iki tane kondansatör var bak birisine ters duruyor, ama nabayım ne lehim makinası giriyo oraya ne de eski bacakları sökebiliyorum ben de öyle yaptım gitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 5 Aralık 2011; 15:35:01 >

• O maviler Beryl gibi duruyor, malesef kaliteleri kötüdür o kondansatörlerin. Kısa bir süre sonra yeniden değiştirmeniz gerekebilir.
    Kolay gelsin.
  • Evet üstünde BERLY yazıyor. Bilmiyorum ki hiç nerden getirtiyolar markası nedir? Gerçi çinden geliyordur. Söktüklerimde de TAICON yazıyor.
  • çalıştıysa sorun yok idare eder
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.