1 hafta önce bir anlık düşünce ile bilgisayarımı satıp laptop alma fikri aklıma geldi hatta cumartesi günü mavi kapalı olmasaydı almış bile olabilirdim
ancak kapalı olduğundan bayram ertesine saklamıştım. ancak neden laptop alma fikrimin derinliklerine inince bilgisayarın gürültüsünden bıkmış ve kusucak olmam ortaya çıktı.
önce su soğutmalara baktık.
big water se alacaktım ancak su ile uğraşmak istemedim.daha pahalı bir su soğutma sistemi aradaım onuda bulamayınca fanlı soğutmayı elden geçireyim dedim. bilgisayarı satmaya niyetlendikten 2 gün sonra psu patlamıştı. bir çeşit intikam olsa gerek neyse bahane ile hemen soluğu bilgisayarcıda buldum.
Enermax Liberty 500W ve
Zalman CNPS7000B-CU cpu fanı aldım.
eski fanım coolermaster cp5di sessizdi iyiydi ama ben onuda elden değiştireyim dedim.
daha sonra hepsiburadadan bir kaç parça daha aldım:
Zalman Fatal1ty VGA Cooler, Zalman ZM-2HC2 HDD Cooler, Revoltec Platin Ram Cooler, Zalman ZM-OP1 80mm Slim Kasa Fanı aslında bu aldıklarım büyük çapta olmasada o/c ürünleri yani istenildiğinde performans amaçlı kullanılabilir. ama ben tam tersi sessizleştirme amaçlı aldım ve başardımda.
şimdi fanların hızları ve desibeleri ile sese etkileri:
Enermax Liberty 500W :Enermax libertynin pasif soğutucuları muazzam dolayısıyla 12cmlik fana çokta iş düşmüyor.
ancak bu fan 1000rpm gibi ortalama bir hızla oldukça az ses çıkarıyor. hatta duyulmuyor bile. bu fanın son hızı 2600rpm bunu kendisi ayarlıyor ancak sanmıyorumki 2600rpmi görsün. zaten şu an toplam harcadığım güç taş çatlasa 300 yada 350W'dır. psu = sessizlik
Zalman CNPS7000B-CU:Zalman cpu fanı geniş bakır heatsinki ile sıcaklığı uç noktalara taşıyor. bu fanında 2 modu var 1800 ve 2600rpmlik iki moddan oluşuyor.
1800rpm 21db, 2600rpm 28db ses oluşturuyor. ben bu cpuyu 1600rpmde kullanıyorum tahminim db oranı 20db altı.20db= sessizlik
Zalman Fatal1ty VGA Cooler:zalman vga coolerı 9550 üzerinde kullanıyorum. HIS marka 9550 tam bir oc düşmanı ramler 5ns dolayısıyla 500mhzden öteye gitmiyor.
bu fanında iki modu var 3500rpm modunda 36db , 2050rpm modunda 24db ses üretiyor. 36db çok çok fazla ve 9550 gibi bir kart için çok luzumsuz bir hız. 2050rpmde bile hiç bir ısınma yaşamıyorum dolayısıyla vga coolerda 24 db ile = sessizlik
Zalman ZM-OP1 80mm Slim Kasa Fanı:zalmanın ince 80mm kasa fanından aldım ve eski zalman f1i söktüm zira titreme yapıyor ve ses çıkartıyordu
bu egzoz fan kasa yerine fansız vga soğutmadada kullanılabiliyor ve 2 farklı hız moduna sahip 2800 ve 1400rpm.
2800rpm 33db, 1400rpm 20db ses oluşturuyor. tercihim tabiki 20db. ayrıca kendi vidaları ve ızgarası sayesinde titreme olayıda olmadığıından başka seslere davetiye çıkartmıyor. 20db = sessizlik
Zalman ZM-2HC2 HDD Cooler:zalmanın fansız hdd soğutucusunu bir arkadaşım çok övdü. soğutmaktan çok sabitleyip sesi çok azalttığını söyledi. bunun üzerine ondanda bir adet sipariş verdim daha gelmedi ama pztesi herhalde elimde olur. kasamda 3 hdd var. windowsun kurulu olduğu hdd 40gb olan en eski hdd ve dolayısıyla ses çıkartmaya başladı. ancak onunda altında sünger tabaa var nispeten sesi azaltıyor. 1-2 ay sonra hdd sayısını bir external hdd alarak 2 yada 1 e indiricem o zaman çok daha büyük bir sessizlik olucak.
sonuç itibari ile 20 db gibi bir ortalamayla duyum eşiği son derece düşük bir sistem elde ettim. özellikle cpu fanını kıstıktan sonra makineyi açtığımda kulaklarıma inanamadım. korkuluucak derecede bir sessizlik var ve anladımki meğer evde başka seslerde varmışş kombi cart curt.
şimdi sadece hddin okuma seslerini ve arada sırada diskleri taramasını duyuyorum.
sıcaklık oranlarına gelince
tüm fanları en son hızlarında kullanırsam cpu 35den yukarı çıkmıyor
orta derecede kullanırsam 40-45 görüyor
en düşük rpmlerde ise 50yi geçmiyor.
elimdeki işlemci barton zaten ısınan bir işlemci.
kaldıki bu işlemci 2800@3400 180fsb ve 1.675vda kullandığım bir işlemci.
yani o/c'a devam
bilgisayarda sadece f1c ve pes5 oynayan ve play station3ün gelmesini dört gözle bekleyen birisi olarak kasamın sadece sessiz olmasını dilemiştim ve sonunda muradıma erdim.
yaklaşık 500ytl bayıldıktan sonra neyse ruh sağlığıma feda olsun.
bilgim dahilinde elimden geldiğince sizlerede yardımcı olmak isterim
bu da cep tel ile çektiğim bir video
bilmiyorum sessizlik farkediliyormu bana göre ediliyor ama :) 200kb
http://rapidshare.de/fi...37764/Video001.rar.html yıldızlı yerler malum rapitşahree olucak
@techPowerUp!