Şimdi Ara

ARM'ın PC pazarındaki payı 2013'de %10'a ulaşabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
4.676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • ARM'ın PC pazarındaki payı 2013'de %10'a ulaşabilir


     

    Akıllı telefon ve tabletlerdeki hızlı gelişime bağlı olarak son dönemde en çok konuşulan çip üreticilerinden biri haline gelen ARM, mobil cihazlardaki güçlü varlığını x86 işlemcilerin egemenliğindeki masaüstü ve dizüstü bilgisayar segmentlerine de yansıtabilir. Bilindiği üzere ARM tabanlı işlemciler, yüksek enerji verimliliği ve düşük maliyetler ile ön plana çıkarken, Windows işletim sisteminin masaüstü sürümleri tarafından desteklenmediği ve x86'ya kıyasla çok daha düşük performans gibi nedenlerle şimdiye kadar PC'lerde tercih edilmemişti.

     

    2012 ile birlikte teknoloji dünyasındaki önemli gelişmelerden biri de ARM platformuna yönelik olacak. Beta sürümünün Ocak ayında yayınlanması ve yılın ilerleyen aylarında kullanıma sunulması beklenen Windows 8 işletim sisteminin ARM platformuna destek getirecek olmasından ötürü, Wintel olarak bilinen Windows işletim sistemi ve x86 işlemci birlikteliği yavaş yava kan kaybetmeye başlayacak gibi görünüyor. ARM platformu geriye dönük olarak var olan Windows uygulamalarına destek sunmayacak ancak diğer taraftan desteğe yönelik bir emülatör olup olmayacağı da bilinmiyor. Windows işletim sisteminin kendi içerisindeki tüm uygulamaları çalıştıracak ARM platformu için Morgan Stanley'nin yaptığı araştırma bir hayli ilginç.

     

    Ünlü araştırma kuruluşu IDC, 2013 yılına kadar ARM platformunun PC pazarında %7.5 oranında pazar payına ulaşabileceğini belirtirken, daha iyimser olan Morgan Stanley ise ARM'ın pazar payının %10'a ulaşacağını ifade ediyor ki hali hazırda AMD'nin payı da kategori bazında değişiklik göstermekle birlikte %20 civarında seyrediyor. 30 bilgisayar üreticisi ile yapılan araştırmada,  bir kısım üretici ARM platformuna pek şans tanımazken, diğer bir kısım ise yükselişe dikkat çekiyor. Özellikle yeni nesil ARM platformlarınınki buna önümüzdeki yıla çıkacak Cortex-A15 ve 2013 sonu ya da 2014'de pazara girmesi beklenen ARMv8 mimarisini de ekleyebiliriz, ARM'ın düşük maliyetli sistemlere ek olarak daha üst seviyedeki bilgisayarlara da girmesi bekleniyor.

     

    Hiç şüphe yok ki işin bir de ekonomik boyutu var. Küresel ekonomik iklimin bir sonucu olarak bölgesel ve ülkesel bazda çeşitli öngörüler bulunuyor. Bu noktada demografik yapı, kalkınma hızı ve gayri-safi milli hasıla gibi istatistikler üzerinden ülkelerin büyüme hızları hesaplanıyor. BRIC kavramı da işte burada öne çıkıyor ve Brezilya-Rusya, Hindistan ve Çin'in önümüzdeki yıllarda teknoloji de olmak üzere küresel ekonominin daha etkin oyuncıları olacakları düşünülüyor ki bazı araştırmalar da bu ülkeler arasına yer yer  Türkiye'nin de dahil edildiğini görüyoruz. Ekonomik büyümeye paralel olarak PC satışlarının bu ülkelerde artış göstermesi beklenirken, nüfusun yaşa göre dağılımı ve bireysel satın alma gücüyle ilişkili olarak bu ülkelerde daha çok düşük maliyetli sistemlerin satılması öngörülüyor ki bu noktada ARM'ın maliyet avantajı ön plana çıkıyor.

     

    Tegra platformları için şimdiye kadar 2 milyardan dolardan fazla yatırım yapan ve Tegra 2 ile kazandığı hızlı ivmelenmeyi Tegra 3 ile de sürdürecek gibi görünen Nvidia, yeni PC deneyimlerinin yolda olduğunu, örneğin CoreBench testinde 4+1 çekirdekli Tegra 3 platformunun, Intel'in Core 2 Duo T7200 işlemcisinden daha hızlı olduğuna dikkat çekiyor. Tabii daha yüksek performansın yanında daha düşük güç tüketimi ve daha düşük maliyetler de platformun avantajları arasında yer alıyor. Texas Instrumentes, Qualcomm ve Samsung gibi üreticiler de PC'ler için ARM işlemci çözümleri geliştirmekteler. Son dönemde özellikle Qualcomm, Snapdragon işlemcili ve Windows 8'li dizüstü bilgisayarları dile getiriyor.

     

    x86 cephesinde sektörün iki dev ismi değişimin farkında. Intel tepe yöneticisi Paul Otellini, PC dünyasının yeniliklere ihtiyaç  duyduğunu, ultrabook konseptinin de bu yönde atılmış bir adım olduğunu dile getiriyor. AMD'de ise şirketin başına birkaç ay önce geçen yeni tepe yöneticisi şimdiden temel stratejilerde değişiklik sinyalleri vermiş durumda. Şubat ayında gerçekleştirilecek Finansal Analist Günü'nde AMD, Project Win adını verdiği yeni stratejisini duyuracak. Eski "AMD vs. Intel" savaşının artık bir yere varamayacağını düşünen AMD, yeni fırsatları değerlendirmenin vakti olduğunu ve stratejisini güncelleyeceğini işaret ediyor. Bu noktada Windows 8 sektör adına devrim niteliğinde olacak zira ARM platformu işletim sistemi bazında ilk defa x86 tabanlı rakipleri karşısında benzer bir destek almış olacak. 

     

    Uyumluluk ve işletim sistemine yönelik optimizasyonlarda sıkıntı yaşanmazsa eğer, örneğin Intel'in büyük önem verdiği ancak ilk modelleri yüksek maliyetlerle eleştirilen ultrabook'ların ARM tabanlı versiyonlarını 500 doların altında fiyatlarla satın alınabilecek gibi görünüyor ki bu noktada Nvidia Tegra 3'lü Asus Transformer Prime'ın klavyeli tasarımı da buna örnek olarak gösterilebilir. Son bir not olarak "Apple" faktöründen de bahsedelim. Tedarik sorunu yaşanabileceği gerekçesiyle AMD Fusion platformunu kullanmaktan son anda vazgeçtiği konuşulan Apple'ın, önümüzdeki yıllarda kendi tasarladığı ARM işlemcilerini akıllı cihazların dışında MacBook ailesinde de kullanacağı konuşuluyor. Henüz firma tarafından bu yönde yapılmış resmi herhangi bir açıklama bulunmuyor ancak geçtiğimiz aylarda çıkan bir haberde şirketin hali hazırda ARM işlemcili MacBook Air örneklerine sahip olduğu öne sürülmüştü.

     



  • Ülkelerde: ÇİN
    İşlemci mimarilerinde: ARM

    Düzeltme: 2 yıl içinde %10 zor ya...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LORDTEK -- 2 Aralık 2011; 9:48:49 >
  • AMD sahiplerinin ve yöneticilerinin birazcık akılları varsa hemen ARM lisansı satın alır ve geliştirme çalışmalarını başlatırlar, çok geç olmadan. Zira, x86'nın son 10 yılına girmiş bulunuyoruz...
  • Benim anlanadigim nvidia intelin ciplerinden hizli ve pille calisabilen bi islemci yapti ise intel hic mi bise yapmiyor.
  • IBM'in pc pazarındaki işlemci desteğini çektiğinden beridir böyle bir rekabete hasret kalmıştık. Piyasanın sadece "kuru" AMD-Intel rekabetinden öte mimari rekabete girmesi bence şahane bir durum. Peki bu durumda en avantajlı firma hangisi.. Bence NVidia. Adamlar AMD'nin çok önündeler. 3. nesil yongalarını geliştirdiler bile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi broodofqueen -- 1 Aralık 2011; 14:35:45 >
  • pc pazarinda arm gibi yavas islemcili makine alacak olan kesim banka gibi is kesimidir ama onlar da win8 kullanmaz gayet guzel uydurmuslar %10 diye.eminim via'nin islemcileri arm'dan hizlidir ustelik xp ile de calisiyor ama yavas makine alanlar pazarini ele geciremiyorlar bu isler win8 destegi=%10 seklinde yurumuyor bunlar fazla iyimser bence.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: broodofqueen

    IBM'in pc pazarındaki işlemci desteğini çektiğinden beridir böyle bir rekabete hasret kalmıştık. Piyasanın sadece "kuru" AMD-Intel rekabetinden öte mimari rekabete girmesi bence şahane bir durum. Peki bu durumda en avantajlı firma hangisi.. Bence NVidia. Adamlar AMD'nin çok önündeler. 3. nesil yongalarını geliştirdiler bile.

    AMD'nin elindeki tek iyimser kozu ise eğer anlaştığı firmalar varsa ve eğer AMD normal fiyata normal bir şey yapabilirse bu partnerlerle devam etmesidir. Çünkü nVidia 4 çekirdekli işlemcilerini yaptıysa da başarılı olamadı maalesef. Power VR gibi grafik birimlerine açık ara yenildi.
  • ARM'nin şimdiki pazar payı kaç ki 2 senede %10'a fırlasın? Hemde hiç olmadığı markette?

    Win8 ARM hiçbi şekilde x86 kod çalıştırmayacak haberi düzeltin yada alıntının yapıldığı yer yanlış biliyo. Intel'in Başkan Yardımcısı açıkladı bunu.

    Korsanın en çok olduğu ülkeler nereler ve hangi işletim sistemi kullanılıyo? Daha doğrusu PC Notebook Netbook dediğin aletlerde hangi işletim sistemi kullanılıo? Milyonlarca x86 pc/notebook/netbook kullanıcısı var, bunların kaçı varolan kullandıkları programlarla tamamen uyumsuz bi platforma geçmek ister?

    ARM PC kullanmak nasıl bişi öğrenmek isterseniz şunu yapın : MP3 vide resim dokumanlarınızı yedekleyin. Sonra temiz sorunsuz kurulan bi linux çekin (ubuntu gibi de olur). Sonra format atın silin ne varsa program vs. kurun linux ubuntu, bundan sonra orda çalışacaksınız. Windowsda oynadığın oyun kullandığn program mı var elveda de.


    Kuru cehalete 2 dirhem su serpmek farzdır. Rapor iyimser ve hisselere talep için çıkartılmış yeterince derinliği yok, yada neyse ne. Acer ve Compal'in avantajı için araştırma mı yapmışlar ne. Bi tarafında rapor saçarsan böyle sonuç çıkar, %10 luk pazar payı elde ederse US$658 million gibi şey demişler. 2 sene de de bunu başaracakmış mış, bende oramla güleyim.

    CPU nun mimarinin de ne olduğunu bilmeyenler "ay yeni oyuncak geliyo" diye şakşakcılık yaparlar. Öbürü de gelir x86 bitio yaşasın ARM der. Yahu kullandığımız CPU dan yavaş CPU ile gelip bide hiçbişeyi ile uyumlu olmayan bi platformun mu PC sektöründe yer edineceğini sanıyorsunuz? Win8 için 3 5 10 tane uygulama port edilir, geri kalan yüzbinlercesi ne olacak? Windowsun kolay uygulama geliştime platformu 20101010 çıkartıp, programcıların varolan programları 2 dk da Win8 ARM 'ye mi aktarabileceklerini sanıyorsunuz? Şimdiye kadar Windows için yazılan yüzbinlerce programın % kaçının aynı zmanda aynı şekilde çalışabilen Linux versiyonu var? Her kullandığın lazım olan programın aynısının linux versiyonu varmı mesela? Benzeri var, yada bazılarının linux versiyonları da var, hepsi için varmı?

    ARM'ın en hızlısı A15 bile sırf MIPS FLOPS gibi değerlerle karşılaştırırsanız çok gerilerde. Nvidanın Tegra3 demosu var elma armut karşılaştırıyor sonra T7200 den hızlı diyor, farklı mimarileri farklı compilerler ile karşılaştırıp kendi ürününü avantajlı göstermeye kasıyorsun, Olacak iş değil. 3.3 ghz Bir core2 duo'nun 26.64 GFLOPS işleme kapasitesi var ( 4 FLOPS/Clock × 3.33GHz × 2), varın 2ghz'i hesaplayın(16GFLOP). ARM da buna yaklaşacak mimari yok.

    Elimizdekilerden çok daha yavaş ve hiç de öyle ucuz olmayan bi platform var, üstüne üstlük bide elimizdeki hiçbişeyle uyumlu dğeil, bu mu gelicek %10 pazar payı alacak?

    CPU GPU Anakartı girdisi çıktısı vs.'si hepsi bütün board fiyatı kaç para olacak ki varolan PC'den insanlar vazgeçsin. Buyrun burdan gelin şu an ofis gibi işler için her halta yarıcak Athlon II x2 255 + 760g anakart yada E5700 + G41 vs. gibi seçenekler var, bunların fiyatları 80$ civarında.Sen bana bundan 1.5-2 kat hızlı sistemi 20$a ver, ben çıkıp işportada satmazsam nolayım.

    Kim bunları bırakıp gökten inmiş desteği olayan platforma yönelsin. Bizim gibi son kullanıcı yönelmez, yönelemez cascavlak ortada kalır. Intel AMD'yi kesmek için ne dümenler çeviriyo, ARM'nin gelip düşük seviye giriş seviyesinde mi dürtüklemesine izin verir.

    Teyzeye PC alacaz, şu an herşeyi çalıştıran 70-80$a cpu+anakart alabiliyoruz. Teyzenin internet mp3 video dışında bi numarası yok. Gidip buna Windows mu kurarsınız linux mu kurarsınız, yada ne alırsınız? 80$ gibi fiyatlara ya çok iyi bi alternatif vericeksin, mesela 50$ veya altı gibi, anca o zman derim ki Teyzenin fazla bişeye ihtiyacı yok bi ARM PC kuralım, ama hiçbişeyle uyumlu olmayacak o da var, hani başkasından destek alması faln gerekirse.

    Bu tür haberlere bakarak gaza gelmeyin boşa.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    ARM'nin şimdiki pazar payı kaç ki 2 senede %10'a fırlasın? Hemde hiç olmadığı markette?

    Win8 ARM hiçbi şekilde x86 kod çalıştırmayacak haberi düzeltin yada alıntının yapıldığı yer yanlış biliyo. Intel'in Başkan Yardımcısı açıkladı bunu.

    Korsanın en çok olduğu ülkeler nereler ve hangi işletim sistemi kullanılıyo? Daha doğrusu PC Notebook Netbook dediğin aletlerde hangi işletim sistemi kullanılıo? Milyonlarca x86 pc/notebook/netbook kullanıcısı var, bunların kaçı varolan kullandıkları programlarla tamamen uyumsuz bi platforma geçmek ister?

    ARM PC kullanmak nasıl bişi öğrenmek isterseniz şunu yapın : MP3 vide resim dokumanlarınızı yedekleyin. Sonra temiz sorunsuz kurulan bi linux çekin (ubuntu gibi de olur). Sonra format atın silin ne varsa program vs. kurun linux ubuntu, bundan sonra orda çalışacaksınız. Windowsda oynadığın oyun kullandığn program mı var elveda de.


    Kuru cehalete 2 dirhem su serpmek farzdır. Rapor iyimser ve hisselere talep için çıkartılmış yeterince derinliği yok, yada neyse ne. Acer ve Compal'in avantajı için araştırma mı yapmışlar ne. Bi tarafında rapor saçarsan böyle sonuç çıkar, %10 luk pazar payı elde ederse US$658 million gibi şey demişler. 2 sene de de bunu başaracakmış mış, bende oramla güleyim.

    CPU nun mimarinin de ne olduğunu bilmeyenler "ay yeni oyuncak geliyo" diye şakşakcılık yaparlar. Öbürü de gelir x86 bitio yaşasın ARM der. Yahu kullandığımız CPU dan yavaş CPU ile gelip bide hiçbişeyi ile uyumlu olmayan bi platformun mu PC sektöründe yer edineceğini sanıyorsunuz? Win8 için 3 5 10 tane uygulama port edilir, geri kalan yüzbinlercesi ne olacak? Windowsun kolay uygulama geliştime platformu 20101010 çıkartıp, programcıların varolan programları 2 dk da Win8 ARM 'ye mi aktarabileceklerini sanıyorsunuz? Şimdiye kadar Windows için yazılan yüzbinlerce programın % kaçının aynı zmanda aynı şekilde çalışabilen Linux versiyonu var? Her kullandığın lazım olan programın aynısının linux versiyonu varmı mesela? Benzeri var, yada bazılarının linux versiyonları da var, hepsi için varmı?

    ARM'ın en hızlısı A15 bile sırf MIPS FLOPS gibi değerlerle karşılaştırırsanız çok gerilerde. Nvidanın Tegra3 demosu var elma armut karşılaştırıyor sonra T7200 den hızlı diyor, farklı mimarileri farklı compilerler ile karşılaştırıp kendi ürününü avantajlı göstermeye kasıyorsun, Olacak iş değil. 3.3 ghz Bir core2 duo'nun 26.64 GFLOPS işleme kapasitesi var ( 4 FLOPS/Clock × 3.33GHz × 2), varın 2ghz'i hesaplayın(16GFLOP). ARM da buna yaklaşacak mimari yok.

    Elimizdekilerden çok daha yavaş ve hiç de öyle ucuz olmayan bi platform var, üstüne üstlük bide elimizdeki hiçbişeyle uyumlu dğeil, bu mu gelicek %10 pazar payı alacak?

    CPU GPU Anakartı girdisi çıktısı vs.'si hepsi bütün board fiyatı kaç para olacak ki varolan PC'den insanlar vazgeçsin. Buyrun burdan gelin şu an ofis gibi işler için her halta yarıcak Athlon II x2 255 + 760g anakart yada E5700 + G41 vs. gibi seçenekler var, bunların fiyatları 80$ civarında.Sen bana bundan 1.5-2 kat hızlı sistemi 20$a ver, ben çıkıp işportada satmazsam nolayım.

    Kim bunları bırakıp gökten inmiş desteği olayan platforma yönelsin. Bizim gibi son kullanıcı yönelmez, yönelemez cascavlak ortada kalır. Intel AMD'yi kesmek için ne dümenler çeviriyo, ARM'nin gelip düşük seviye giriş seviyesinde mi dürtüklemesine izin verir.

    Teyzeye PC alacaz, şu an herşeyi çalıştıran 70-80$a cpu+anakart alabiliyoruz. Teyzenin internet mp3 video dışında bi numarası yok. Gidip buna Windows mu kurarsınız linux mu kurarsınız, yada ne alırsınız? 80$ gibi fiyatlara ya çok iyi bi alternatif vericeksin, mesela 50$ veya altı gibi, anca o zman derim ki Teyzenin fazla bişeye ihtiyacı yok bi ARM PC kuralım, ama hiçbişeyle uyumlu olmayacak o da var, hani başkasından destek alması faln gerekirse.

    Bu tür haberlere bakarak gaza gelmeyin boşa.

    İşte ben bu yorumu görmek istiyordum. ARM masaüstünde bilgisayarı sadece geri götürür.
    Ancak düşük güç tüketiminden dolayı taşınabilir cihazlarda tercih ediliyor. Tek sebebi çok düşük güç tüketimi, x86-64 ile başedecek bir mimari değil, ARM'lı cihazların yapabildikleri belli :)
  • Uff... Rubisco, ne yaptın? Nedir seni bu kadar kızdıran? Yukarıdaki rapor tahmin ötesinde bir temenni olabilir evet ama onlar yazdı diye olacak diye birşey de yok. Ayrıca rekabet iyidir, yapsınlar alalım işte. Fenamı olur? Android'de çok yeni bir platform ama binlerce uygulama mevcut. Keza iOS'da öyle. Üstelik oyun olarak bakarsak, bu iki mobil platform hem Nintendo'yu hemde Sony'yi ciddi salladı mesela(mobil platformda).

    ARM'ın PC pazarındaki payı 2013'de %10'a ulaşabilir


    Bundan 5 yıl önce kim öngörebildi bunu? Apple mobil cihazlarında ARM tabanlı kendi işlemcisini kullanıyor. Söylenti o ki MacBook Air'larda kullanmayı planlıyormuş. Hafif, taşınabilir cihazlar istiyor herkes, yani tablet veya ultrabook ayarında cihazlar istiyor. Eğer Windows 8 ARM destekleyecekse iOS'da yaşanan uygulama patlaması neden Windows 8 için yaşanmasın? Microsoft iOS için office 2012 planları yapıyor, kendi işletim sistemi içinde yapacaktır elbette. Olamazmı? Bence olur. Bekleyip görelim.

    Aşırı performans ve güç isteyen yazılımlarda(oyun, veri işleme, sunucu, görüntü işleme vs...) zaten kimse x86'yı sallayamaz şu aşamada mümkün değil. Ama ben isterim ARM güçlensin. Çeşitlilik olsun. Boy boy PC olsun, istediğimizi ihtiyacımıza göre alalım.

    Derim ben.
  • T7200 2006 3.çeyreği ile 2009 2.çeyreği arasında üretilmiş bir serinin işlemcisi.T7200 o serinin en üst işlemcilerinden biriydi hatta ben T5600(en üstün bir altı) işlemcili dizüstü aldığımda en üst işlemci T7200 idi ama nvidia'nın bu yıl bu karşılaştırmayı yapması çok saçma bişeydi zaten.

    Arm mimari yapar hız olarak erişemez mi erişir ama ne zaman olur belli olmaz.Ama her yeni arm mimarisi beraberinde kendi içinde bile uyumsuzluk demektir.
    Şu da bir gerçekki intel sırf geriye yönelik uyumluluk adına açıkçası performans kaybına uğruyor.X86 assembly sini biraz araştırısanız bunu anlarsınız.

    İlginç olan ise yukarıdaki bir arkadaş flops cinsinden arm yarışamaz demiş ve bazı rakamlar vermiş.Farklı mimamrileri mips,flops cinsinden karşılaştırmak doğru olmamakla beraber risc tabanlı arm ve mips gibi işlemciler bu tarz testlerde normalden yüksek sonuçlara imza atarlar ama toplam perfomansı değerlendirmeye almak lazım.Yüksek puanlar alması gereken noktalarda bile intelin gerisinde kalan arm işlemcilere bel bağlamamak lazım.
    Arm mobil ve sunucu kısmında iş yapar ama masaüstü ve dizüstü segmentinde fazla bir şansı yok.
  • @Rubisco

    Arkadaşım,eline sağlık yazdığın ve sunduğun bilgiler için,ancak şunu söylemekte fayda var.İşlemci piyasasına katılan her yeni rakip son kullanıcının leyhine olan bir durumdur.Belki ARM önümüzdeki birkaç senede birşeyler yapamayabilir veya yetersiz kalır;fakat kendini geliştirmeye devam ettiği sürece eninde sonunda aynı kulvarda yarışmaya başlarlar.Şu an Intel veya AMD nin işlemci fiyatlarını etkileyecek bir rakip daha olmuş olsaydı eminim şu anda birçok kişi daha yeni platform sahibi olabilirdi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: broodofqueen

    Uff... Rubisco, ne yaptın? Nedir seni bu kadar kızdıran? Yukarıdaki rapor tahmin ötesinde bir temenni olabilir evet ama onlar yazdı diye olacak diye birşey de yok. Ayrıca rekabet iyidir, yapsınlar alalım işte. Fenamı olur? Android'de çok yeni bir platform ama binlerce uygulama mevcut. Keza iOS'da öyle. Üstelik oyun olarak bakarsak, bu iki mobil platform hem Nintendo'yu hemde Sony'yi ciddi salladı mesela(mobil platformda).

    Derim ben.

    Slmlar, beni gereksiz yere abartılıo olması rahatsız ediyo sadece, insanların da bu abartı trenine dünden atlamaya razı olmaları o kadar. Yoksa hiçbiri babamın dükkanı değil ki harbiden fanboyluk taslıyayım. Burda inteli savunuo gibi gözüküyorm, öbür tarafta AMD'yi başka bi yerde hiç sevmesemde Apple'ı destekliyo gibi görünüyorum. Sadece insanlar fazla abartıyor, sade bizde değil yabancı forumlarda da. Rekabet iyidir ama birbiri ile alakasız sektörleri alıo, elma ile armut'u alıp hangisi daha iyi yara temizler gibi saçma bişey bu.

    PC sektörü tamamen uyum üzerine kurulu hemde yıllardır böyle, çok büyük bi kısmı Windows xp ve üstünde. Diğer hiçbi alanda ister tablet olsun ister smartphone olsun mobil olsun ne olursa olsun isterse oyun konsolu olsun o kadar uyumluluk zorunluluğu yok. Android 4 ü anca şu şu cihazlar çalıştıracakmı, yada yeni iOS iphone da çalışmayacakmış, ps oyunları yeni konsolda oynanamıyacakmış. Kimse kıyamet koparmıyor çünkü hem pazar hem programlar işletim sistemleri kullanıcıya sunulanlar o yönde. Oyunlarda da kayar nokta (FP Floating point) uyumluluk derdi var ama kimse hem detay bilmediğinden hemde umursamadığından sadece yavaş çalışıo diyip geçiştiriyor (bunun detayı uzun sonra yazarım).

    PC sektörü ise x86 üzerine kurulu doğal olarak yıllardan gelen bişey bu, herşey de bu uyumluluk üstüne kurulu. Şimdi Microsoft çıkıp ""Windows 8 geriye dönük uyumlu olmayacak, eski programların hiçbiri Win8 de çalışmayacak, anca yeni programları çalıştıracak" dese ne olur? Direk alaşağı olmaz mı? Pc pazarının da bundan farklı bi yanı yok şimdilik. Ben dünyada evinde işinde bir adet PC/notebook sahibi olmadan sadece tableti olan çok çok fazla insan olduğunu sanmıyorum. PC sektörü böyle, herşey uyuma bakar. Bi kere windows kullanırsan hep kullanmaya mahkum olursun, çok sayıda program çeşşitliliği var, bişeyin genelde çok alternatifi var, görece kolay ve hızlı. Çok fazla arz var program olarak. Etrafındaki insanlarda windows kullanıyorsa tamamdır, hele sade windows ortamında olan programları kullanman gerekiyorsa elin kolun bağlı.

    Binlerce CPU üretilmiş şimdiye kadar, esas rekabet denilen şey 80-90 arası zamanlarda vardı, Direk Java kodu çalıştıran CPU lar neler neler vardı. Intel 90lardan sonra galip çıktı içlerinden. Microsoftun Intele ilk sırt çevirmesi değil bu. Microsoft zamanında ALpha, Mips, Power Pc vs. hepsine de destek verdi NT ile, herkez Intel ve x86'nıın sonu diye algıladı bunu. Intel aradan sıyrıldı, ilk Pentiumlar çıktı faln faln.

    Linux kullanan vs. yokmu, dünya kadar var kimsenin onlara bişey dediği var mı yok. Windowsdaki programların Linux alternatifleri varmı var, lazım olan şeyi bulabilirmisin cevap yerine göre. Linux den dert yanan yoku dağıtımlardan şikayetçi olanlar, 2 versiyon arasında bişeyleri değiştirip millete saç baş yoldurmuomu dünya kadar var. Windows bi standart gibi bişey oluyo en azından o açıdan daha iyi mi evet. Windows linuxden daha iyidir demiyorum dikkat çekrim, bi standart ortak bişey olması açısından daha iyidir diyorum.

    Şimdi olan olması beklenen insanların kalplerinin küt küt attığı şey ne? ARM gelip bizi mi kurtaracak elbette hayır. Ucuz PC sektörüne girse en büyük darbeyi kim alır AMD alır(uyum muyum insanların iplemeyip alacağını varsaysam). Beni rahatsız eden şey ne ARM'nin haddinden fazla abartılmazı bu 1. Uyumlu olmayan bişey için insanların bu derecede heveli olması bu da 2. Madem o kadar heves var çoktan herkezin Windows terkedip Linux kullanmaya başlaması gerekirdi. Ice Cream Sandwich'in x86 binaryleri yayınlandı, kararsızlar stabil değiller ama isteyen çeksin dual boot kursun sisteme. İlave olarak da ARM PC sektöründe diyelim fiyatlar düşecek düşecek nereye düşecek?? 70-80$'a şimdi CPU+Anakart alıyor muyuz? Bunu nereye çekebileksin ki ben şimdi kullandığım programları oynadığım oyunları bırakıp ARM PC tarafına geçeyim? Dedim yani bana phenom II seviyesinde performans ver 20$ cpu de, zil takıp kapı kapı ben dolaşır satarım.

    İşin diğer ucu var, insanlar çıkıp bu sefer, "Programlar ona göre de düzenlenir edilir yeniden derlenir " diyecek. En gıcık olduğum 2. nokta da bu. Milyonlarca varolan program var Windows için, lazım olabilecek ne kadarı Win8 ARM için port edilir, ne kadar yeni programların hem Win8 x86 hem Win8ARM versiyonu olur. Hepsi çoğu diyen varsa günaydın derim, yazılım geliştiriciler hakkında hiçbişey bilmiyorsun otur sıfır sınıfta kaldın. Varolan program öyle zort diye 2 tıkla yeniden derlenemez, mutlaka ki kodda değişim gerekicek vs. vs. Yeterince büyük ve karlı pazar olmadan kimse yeni projeyle uğraşmak varken bunlarla uğraşmaz. Intel'in canı sıkıldı höt möt donuna kadar alırım senin dedi, Microsoft da Win8ARM'da x86 kodu çalıştıracak emülasyon vs. olmayacak dedi. Intel höt dedi kızdımı olmaz, çünkü x86 yı kullanmasına izin vermedi kullanamaz MS emulasyonmuş sanallaştırmaymış hiçbiri adına.

    Burdan başka bi noktaya geliyorum, varolan yazılımların, mesela bi oyunun, BF2 olsun, sırf gökten inmiş ARM CPU için yeniden yazılsın güncellensin demeye geliyor insanlar dimi??? Hali hazırda yeni çıkmış AMD BD var, kaç tane Allah'ın kulu bi tarafını kaldırıp "abü bak bunun multithreded yapısı süper, gel kasalım varolan kodu hem daha çok thread kullanıcak şekilde, hemde daha paralel çalışacak hale getirelim, üstelik bunlarda hem AVX hemde FMA4 diye bişey var uçarız falla" diyebilio? Ha kalkıp oyunu Win8 ARM için yeniden yazarsan bu aynı oyunu Linux içinde yazabileceğin anlamına gelir ama oranı kaldırıp uğraşmadığından yapmadığın anlamına da gelir, aynı zmanda da BD nin performansını çok daha arttıracak şekilde oyun kodunu modifiye etmediğin anlamına da gelir. Ha win8ARM de dx miş bilmemneymiş ot mot muş oyunu Linuxe bi şekilde port etmekten daha kolay ona bişey demiyorum.

    Elimizde varolan şeyler için kimse yeniden kod yazmaya geliştirmeye meyil etmezken, insanların, sektörün sanki ARM CPU ve Wİn8ARM için buna dünden razı olacağını ve çocuk oyuncağı olduğunu düşünmesi ve bu şekilde öngörülerde bulunması benim hoşuma gitmiyor umarım annatabiliyorumdur.

    Bi de ek olarak AMD ARM lisansı alsa ne yapıcak onunla? ARMv7 komut kümesini kullanıp napıcak? Daha hızlı ARM komutlarını işleyebilen bi CPU olsa ne olucak? Bunu söyleyenlerin amaçları, ARM temelli sistemlerin masaüstünde hızla yayılması mı? Yukrıda yazdıklarım aynen geçerli, ama ARM PC adına sadece daha güçlü tek bi oyuncu olur. ARM'nin kendisi PC için CPU üretmiyor, diğer elemanlar üreticekler, karşılaında kapı gibi AMD var eşşek gibi güçlü. Diğer firmalın hiçbirinde CPU ar-ge yapısı yok AMD'de var, diğerlerinin hepsi ARM'nin CPU'sunu alıp sistem geliştiyor AMD nin kendisinin mimari geliştirecek kapasitesi var. AMD çıkıp bu ARMv7 komut kümesi benim işime gelmiyo, ben şunu bunu ekledim AMD-ARMv12 komut kümesi çıkardım dedi, diğer elemanlar napıcak? Şimdi hiçbişey hiçbiri ile uuymlu olmadı?

    ARM motosiklet motoru mühendislik firması, başkalarına lisans veriyor onlarda ne için kullanıcaklarsa kullanıyorlar. Kendisi Intel AMD gibi üretip satan bi firma değil. Ürünleri lisansı alan firma geliştiriyor satıyor. Insanların beklediği istediği bu firmaların bunu alıp bizim kullandığımı Jetta Pasata motor olarak takıp kullanılacak hale gelmesi bu kadar basit aslında. Bide ilave olarak herkezin Jetta Pasat kullandığı ortama rekabet olsun diye, bi sürü insanın Hayabusa kullanmaya başlaması.

    Kimsenin yazmadığı etmediği beni en çok yaralayan tek bişey var: Herkez x86 ya rakip olarak gökten düşme ARM'nin gelmesini istiyor ve buna ilave olarak AMD nin bunun yanında olmasını istiyor. Ama kimse AMD'nin tarafında yanında olup, AMD x86 ya rakip bi ISA çıkartsın yani farklı bi platrofm komut kümesi çıkartsın, adı da ZüperAMD olsun mesela ve herkez bunu desteklesin demiyor. ZüperAMD platformu da yepyeni bi platform, tamamen AMD nin insiyatifinde, geriye yönelik hiçbi uyum sorunu yok çünkü yeni sıfır, komut kümesini istediği giib belirleyebilir ölçeklendirebilir oynayabilir istediği gibi at koşturabilir, istediği gibi x86 da yapamadığı yada Intel tarafından engellenen şeyleri yapabilir, istediği gibi x86 da sorun gördğü yerleri değiştirebilir. Intelin Itanium 64 ile yapamadığını bu yeni ZüperAMD ile yapabilir, çünkü Intel Itanium 64 ile çok burnu büyüklük, bi tarafı kalkıklık yaptı. 1 sene olmadan stabil şekilde çalışan tam sürüm Linux versiyonları da çıkar. Kimse böyle bişeye yanaşmazken, kimse AMD nin şu anki performansından 2 kat hızlı bi platform geliştirmesine gelemezken, ARM'ı destekle ARM'ı havalarında.

    AMD BD yi geliştiriken, 2006-2007lerden itibaren 6 defa sil yenibaştan yapmak zorunda kaldı, Intel'in saçma sapan değişiklikleri yüzünden.

    Umarım beni rahatsız eden yerleri anlatabilmişimdir. Yoksa dedim gibi ne anam ne babam hiçbirinden çıkarım yok. ARM mobil sektörde iyi iş yapıyo Intel Atom Z ile bi ara yetişebilecek gibiydi şimdi ne olacağı belli değil. AMDnin BObcatleri flan çok güç çekiyo vs. ama Bobcat C50-60 Cortex A9'dan daha hızlı.

    Edit:

    Tek gerçekçi olmasını isteyebileceğiniz şey AMD'nin ARM'yi satın almasıdır ki aslında arkasına Arapları da alıp bunu yapabilir, ARM daha fazla büyümedn. O zman mobil alandan Inteli tamamen uzaklaştırmış olur VE GERÇEKTEN isterlerse bütün herşeyi peşine takıp x86'ya rakip değil de farklı bi kulvara geçer herşey karışır. Yukarıda dediğim gibi işlemcinin Front End kısmı ARMv7 komutlarınnı çözerken şimdiki AMD nin Backend kısmı , execution unitlerin reorder scheduler v.s olduğu kısımda verileri işler vs.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 2 Aralık 2011; 13:20:30 >
  • abartıdan bahsedenlerin abartmasıda beni sinir ediyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco
    AMD çıkıp bu ARMv7 komut kümesi benim işime gelmiyo, ben şunu bunu ekledim AMD-ARMv12 komut kümesi çıkardım dedi, diğer elemanlar napıcak? Şimdi hiçbişey hiçbiri ile uuymlu olmadı?

    İşte benim de aklımdaki soru işareti buydu. Herkes ARM ne derse o yapıyı kendince yapıyor. Ama bir gün birisi de ARM+XYZ dese nolur? Nolacak güme gider. AMD'nin ARM'ı alması gerçekten intel'e asıl darbe olur da mali nedenlerden dolayı buna ihtimal vermiyorum.

    Rubisco hocam bakış açın çok farklı, şaşırtıcı. Doyurucu yazıları okumak güzel oluyor...
  • Çok saçma yorumlar var. Teknoloji konusunda bu kadar muhafazakar olunmamalı diye düşünüyorum.

    x86'nın yıllardır kendi teknolojisinin sınırlarını zorladığını ben değil, İntel'in kendisi söylüyor. Enerji verimsizliği sadece pil süresiyle ilgili birşey değil, konu bu kadar basit değil, işlemcinin daha yüksek frekanslara çıkabilmesine ya da birim alanda daha fazla çekirdek sayısına ulaşabilmesine de engel teşkil ediyor ki x86'nın yıllardır yaşamakta olduğu en büyük problem bu. Isınıyor kardeşim, nanometreyi küçültsen frekansı artıramıyorsun, frekansı artırsan ısıyı halledemiyorsun, elektronlar yollarından çıkıp oraya buraya saçılıyor, ARM'ın iki cycle'da yaptığını sen on cycle'de yapıyorsun, nasıl yarışacaksın?

    ARM tek çekirdekte hiçbir zaman x86 kadar verimli olamayacaksa bile (ki ben hiç böyle düşünmüyorum), x86'nın hiçbir zaman ulaşamayacağı frekanslara ve çekirdek sayılarına ulaşma potansiyeli ile yakın gelecekte x86'yı çok fena dövecek.

    Ayrıca x86'nın şu anki işlem gücüne, çekirdek sayısına, teknolojisine vs. ulaşma sürecini, ARM'ın tarihçesiyle kıyaslarsanız, ARM'ın çok daha radikal bir gelişme trendini yakaladığını görürsünüz. Üstelik otuz sene öncesine gitmenize de gerek yok, son beş seneye bakmanız yeterli.

    Microsoft windows ve office ile ARM desteğini versin, insanlar laptop kadar güçlü telefonlarında tüm ihtiyaçlarını gidermeye başlasınlar, çalışan kesim iş bilgisayarlarını, sunumlarını, excel tablolarını cep telefonlarında taşımaya ve götürüp iş yerinde lapdock'larına, evde mediadock'larına takmaya başlasınlar, yeni jenerasyon oyun konsolları piyasaya sürülsün, bakın bakalım ARM-Win8 destekli uygulama sayısı nasıl mantar gibi patlıyor, x86 uygulama platformuna nasıl symbian muamelesi yapılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertacarslan -- 2 Aralık 2011; 16:03:01 >
  • ARM 2 yılda nasıl bu kadar yükselecek diyoruz ama şimdi piyasalarda ummadığımız adamların feci şekilde payları var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LORDTEK

    quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco
    AMD çıkıp bu ARMv7 komut kümesi benim işime gelmiyo, ben şunu bunu ekledim AMD-ARMv12 komut kümesi çıkardım dedi, diğer elemanlar napıcak? Şimdi hiçbişey hiçbiri ile uuymlu olmadı?

    İşte benim de aklımdaki soru işareti buydu. Herkes ARM ne derse o yapıyı kendince yapıyor. Ama bir gün birisi de ARM+XYZ dese nolur? Nolacak güme gider. AMD'nin ARM'ı alması gerçekten intel'e asıl darbe olur da mali nedenlerden dolayı buna ihtimal vermiyorum.

    Rubisco hocam bakış açın çok farklı, şaşırtıcı. Doyurucu yazıları okumak güzel oluyor...


    Hocam şu an durum zaten böyle, ama Android bunu çok verimsiz bir şekilde bile olsa aşmış ve verim kaybına rağmen performansta iOS ve WP7 ile aşık atıyor.
    Apple tarafında durum zaten hiçbir zaman böyle olmayacak ve çok rekabetçi ARM ürünleri geliştirilmeye devam edecek.

    Kaldı ki söz konusu platform bildiğimiz masaüstü Windows platformu olunca, yeni geliştirilen bir ARM işlemcisinin kernel modülleri bizzat işlemci firması tarafından yazılarak Microsoft'a verilecek (ki durum donanım sürücülerinde hep böyle değil miydi zaten?).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertacarslan -- 2 Aralık 2011; 16:06:44 >
  • Daha hızlı derken?...
    Muhtemelen en hizli arm cpu, x86 i5 in elli de bir'i performans filan gösteriyordur.
  • Bizde giderek İngiliz'lere benzemeye başladık. Yeni ve hızlı gelişen bir mevzuyu gördükmü bünyeden atmaya çalışıyoruz, hemenreddediyoruz. Neden bu kadar telaşlı insanlar? Rekabet mevcut ekonomik ortamda satın alanların en önemli avantajı. AMD Intel'in ona lisansladığı ürünü satıyor, bu rekabetmidir? Ben ARM pazarının gelişmesini çok isterim, nacizane görüşüm; gelişecekde. Yenilikler bu kadar kapalı olmamak lazım. 4 çekirdekli ARM işlemciler şu an mevcut. Yakın gelecekte Apple A6'sını çıkaracak ve muhtemelen 4 çekirdekli bir işlemci olacak. iPad 3'ü ve iPhone 5'i süsleyecek. 2007'den bugüne mobil pazarın ne hale geldiği ortada. Yeniliğe ve gelişime direnmek anlamsız, ötesi çok zararlı.

    Edit: İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi broodofqueen -- 5 Aralık 2011; 12:15:36 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.