Şimdi Ara

128bit ekran kartı ve 64bitin farkı ne

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
19.896
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar 128bit ve 64bit ekran kartı arasındaki fark nedir bana biriş geniş bi şekilde anlata bilirmi araştırıyorum ama düzgün bir şey çıkmıyor lütfen yardım



  • Ekran kartlarındaki veri yolu genişliğidir bu bitler :D şu anki güncel oyunları ultrada oynamak için en az 256bit ekran kartı alman gerekir
  • 64-bit veri yolu kullanıyor anlamına gelir ama bu hız teorik olarak ulaşılabilinecek bir hız çeşiti olduğu için

    ekran kartı alacaklar arasında
    video izlemek için 64-bit
    oyun oynamak için ise 128-bit önerilir.

    bu arada 64-bit teorik hızına sadece grafik işlemcisi ile işlemcinin tek bir yongada birleştiği AMD fusyonda ise
    ekran kartı 64-bit olsada anarkart üzerinde işlemciye ulaşmak için gereksiz veri kaybı olmadığı için çok rahatlıkla
    128-bit ekran kartı kalitesinde oyunları oynanmasına olanak sağlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erencexor

    ekran kartı alacaklar arasında
    video izlemek için 64-bit
    oyun oynamak için ise 128-bit önerilir.


    Şu kısım özellikle dikkatimi çekti. Şimdi 64 bit bellek veri yolu olanı multimedia için, 128 bit bellek veri yolu olanı da oyun için önerdik diyelim. 256 bit bellek veri yolu olanı kime önereceğiz? Hatta bir de 320 bit ve 384 bit olanlar var. Hatta bunlar da yetmezmiş gibi arada bir de 192 bit olanlar var. Onları napacağız?

    Siz önerileri bellek veri yolu genişliğine bakarak mı yapıyorsunuz?

    İnsanları yanıltmayın.



    Esas meseleye gelecek olursak; bellek veri yolu genişliği, ekran kartlarında gpu ile bellekler arasındaki hat olarak belirtilebilir. Yani gpu ile bellekler arasındaki iletişimi sağlar. Ancak buradaki esas kavram bellek bant genişliğidir. Bellek bant genişliği kullanılan belleğin hızı ile de alakalıdır. Bellek veri yolu ile etkin bellek hızı çarpılarak teorik olarak saniyede aktarılabilecek veri bulunur ki işte buna da bellek bant genişliği denir.

    Bunu şöyle açıklayabiliriz: Gpu, her sahne için çizim yapar. İdeal çizim sayısı saniye 60 karedir. Bunu yapabilmesi için gpu'nun o sahnelerdeki geometrik detayı çizebilecek güce sahip olması gerekir. Eğer gpu bizim istediğimiz kadar güçlü ise (sonuçta grafik ayarlarının birçoğunu belirleyebiliyoruz), ekran kartı konusunda geriye kalan en önemli hadise bellekle olan iletişimdir. Yukarıda bahsettiğim bellek bant genişliği bu iletişimin teorik hızını belirtir. Misal benim şuan kullandığım ekran kartı GTX460. Bu kartın bellek veri yolu 256 bit'tir. Bellek hızı ise 3600mhz. Bellek bant genişliği de 256x3600'tır ki bu işlem bize 921600megabit/sn hızını verir. Ancak veri hızı belirtilirken bit yerine bayt kullanıldığı için ve bir bayt bir bit'in 8 katı olduğundan bulduğumuz sonucu 8'e böleriz. Bu durumda da bellek bant genişliğimiz 115200 Megabayt/sn olur. GB cinsinden belirtmek için de 1000'e bölünür ve 115,2 olur.

    Yani " bellek bant genişliği = ( bellek veri yolu x etkin bellek hızı ) / 8 "dir.

    Bellek bant genişliğinin önemi nedir derseniz, yukarı da söylediğim üzere bellek ile gpu arasındaki iletişim miktarını bize bellek bant genişliği verir. Eğer gpu çok güçlü ancak bellek bant genişliği düşük ise gpu işleyebileceği kadar veriye her saniye ulaşamadığından, işlemesi gereken veri sayısı azalır. Diğer bir deyişle gpu işini tam anlamıyla yapamaz ve gücünü tam olarak kullanamaz.

    İşte bellek veri yolu düşük olan kartlarda bu sıkıntı yaşanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta yukarda söylediğim gibi belleğin hızıdır. Hep söylediğimiz gibi 128 bit GDDR5 ile 256 bit GDDR3 arasında pek bir fark yoktur. Zira bellek bant genişlikleri hemen hemen aynıdır. Ancak bazı firmalar var ki, standardı 256 bit olan kartı 128 bit olarak sunabiliyor. Bu durumda bellek bant genişliği de büyük ölçüde azalmış oluyor. Doğal olarak gpu gücünü gösteremiyor. Yahut bellek tarafında bunlar yapılıyor. Normalde GDDR5 kullanılan karta GDDR3 bellek koyarak maliyeti düşürmek istiyorlar. Ancak bu durum yine bellek bant genişliğini düşürüyor. En beteri ise işi iyice zıvanadan çıkaran ekonomik kart üreticileri. Adamlar hem belleğin cinsini hem de bellek veri yolunu kırpıyorlar. Misal; 256 bit GDDR5 olması gereken kartı 128 bit GDDR3 olarak üretiyorlar. Bu durumda kartın performansı da inanılmaz düşüyor. Bu gibi çakallıklara dikkat etmek gerekir.

    Önemli olan ise bellek bant genişliğinin fazla ya da az olması değil, dengeli ve yeterli olmasıdır. Bir ekran kartı alınacaksa bellek bant genişliği ilk sırada değil, bir sonraki adımda dikkat edilmesi gereken noktadır. Öncelik gpu'dur. Hangi model kart alınacak? Alınacak kartın gpu'suna yeterli bellek bant genişliği sağlanmış mı? Yoksa yukarıda saydığım kesintiler mi yapılmış? Bu kesintiler kartın performansını ne kadar etkiliyor? Bunlara dikkat etmek gerekir.

    Eğer tüm bu söylediklerim karışık geliyorsa (oldukça basit anlatmaya çalıştım), donanım sitelerinin yaptıkları incelemeleri ve deneyimli kullanıcıların tavsiyelerini dikkate alarak seçim yapmanızdır.




  • 64 bit ekran kartları giriş seviyesinin en alt kümesini oluştururlar ve oyun oynamak için kullanılamazlar. artık bu seviye kartlar 64 bit ve ddr3 olarak üretiliyor. 128 bit ddr2 olanlarda giriş seviyesi kartlardır. 128 bit ddr3 kartlar orta seviyeye yakın kartlardır. mesela hd4670. orta seviye kartlar 256 bit gddr3 veya 128 bit gddr5 olurlar. 192 bit gddr5 veya 320 bit gddr3 te orta seviye kartların kullandığı bellek çeşitleridir. güncel üst seviye kartlar 256 bit gddr5 320 bit gddr 5 384 bit gddr5 448 bit gddr3 gibi bellek yolları kullanırlar.
  • yahu adam 64 bit le 128 bit arasındaki farkı sormuş sizler ise
    adam bir şey anladıysa şöyle demişse "anladıysam arap olayım " şaşırmazdım.

    arkadaş ödev hazırladığına göre ya ilkokul-orta okul öğrencisidir.

    basit şekilde ;
    elimizde 500 koyun var ; 498 taneymiş ; ikisini çalmışlar

    şimdi bu 500 koyunu karşıdan karşıya geçirmek istiyoruz ; ama 2 köprümüz var;
    biri bir defasında 64 tane koyun geçmesine izin verirken ; diğeri bir defasında 128 tane koyun geçmesine izin verir.

    tabiki koyunlar geçerken deprem olmazsa yada biri sürü mantığıyla aşağıya atlayıp diğerleride peşinden köprüden aşağıya............

    ancak sorun şu ki ekran kartlarında yukarıdaki arkadaşların anlattığı gibi hafıza çip teknolojisi yapısı durumları var.
    önceleri üretilen hafıza çipi ddr idi ; 64 bitlik ddr çipi bir döngüde 8 bytelık veri aktarır ; 128 bitlik ddr ise 16 bytelık veri aktarır. (band genişliği mevzuna girersek iş çorbaya döner; bir sürü teknik detay)

    sonra adamlar baktılarki bu iş böyle olmaz ; üretilen gpuların işlem hızına ddr video ram çipleri ayak uyduramayınca ;
    vatandaşın biri banyoda küvetteyken tası su dolu küvete koyunca ; pardon o arşimeddi
    adama elektrik çarpınca çok hızlı şekilde banyodan çıkar ; hemen ekran kartı ram çipi araştırma fabrikasına gider. ve çift yollu video ram çipi geliştirilir ;
    biz buna gddr2 diyoruz ;
    ddr dan farkı 64 bitde ddr 8 byte basarken 64 byte gddr2 de 16byte basar.
    gpu veri transfer hızlarına gddr2 ayak uyduramayınca yeni standart olan gddr3 geliştirildi.
    gddr2 den farkı normalde ram hızları efektif 800 mhz olduğunda hem gddr2 de hemde gddr3 de 400*2 olarak belirtilmesine rağmen gddr3 te ;
    64 bit gddr3 64 bit gddr2 den 2 kat daha hızlı veri aktarması sağlandı.bunun için gddr3 ram çipleri içinde extra yollar oluşturuldu ; tabikide bu yollar karttada artınca hızın bu kadar artmasına şaşmamalı.

    yine bir gün herifin biri yeni bir gpu tasarlayınca bu sefer ram çip üreticisinden biri elinde sopayla ; yine başımıza iş açtın dedikten sonra gddr5 tasarlandı.

    farkı gddr 3 te 800 mhz efektif değer 400*2 olarak görülürken gddr5 te 4000 mhz efektif değer 4*1000 mhz olarak tasarlandı.
    yani yine ram çipleri içine yeni otoyollar yerleştirildi ; ama ram çipleri büyümedi ; aksine küçüldü ;
    nm yani nonometrik açısından yeni ram teknolojisi ile az olan alana daha fazla yollar serpiştirildi ; (transistör vs ) buda gddr3 e göre daha fazla veri aktarımı demek oluyor.
    gddr3 e göre 2 kat yada 4 kattı ; arkadaşlar yukarı yazmışlardır.

    yine bir gün adamın biri tam gpu üretim yerinde yeni gpuyu tasarlarken nerden geldiği belli olmayan bir kurşun yüzünden tahtalı köyü boylayınca video ram çip üreticisi herifin yüzünde sabah pis pis bir sırıtma görülmüştür.
    bu ne yahu her sene millet ekran kartı değiştirmekten




  • arkadaşım şuan neyin ne olduğunu tam bilmeyen arkadaşlar için kısaca özet geçme anlamında

    minimum seviye için :
    64-bit HD video film uygulamalarında yeterlidir ( oyunlarda beklenileni vermeyecektir)
    128-bit oyun gibi uygulamalarda yeterlidir . ( ama gpu işlemcisine bağlı DX11 gibi işlemler için beklenileni veremeyecektir.)
    dahası bazı arkadaşların 128bit üzerini sayımış sıralamış ! merak etme saymanın sıralamanın sonu yok ama piyasanın size alınabilir diye sunduğu 64-128-256 bit 3 seçenek söz konusu bunun üzerindekiler için gidip özel sipariş vermen gerekir misali
    şu an için her yerde bulamıyacağınız daha ne kartlar var ! kim bilir ! :)

    ram konusuna gelince 128bit DDR5 ile 256bit DDR3 neredeyse kafa kafaya denk gelmektedir.
    zaten farkı yaratan erişilebilini datanın ne kadar hızlı bir şekilde sıralandığı önemlidirki bunada hız ve performas denilmektedir.

    şu an DX11 uygulamaları DX9 a göre %50 yawaş fps değerleri verdiği için çok yakında yeni nesil 2012 ekran kartlarında
    XDR2 ramler kullanılmaya başlanılacak bu açıdan DX11 oyunları bu XDR2 ramleriyle birlikte istenilen seviyede fps değerlerine ulaşması olası olabilir. !

     128bit ekran kartı ve 64bitin farkı ne


    uzun lafın kısası XDR2 ram kullanan 64-bit
    senin DDR5 kullanan 256-bit den daha yüksek fps sonuçları verecektir :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 26 Kasım 2011; 6:35:36 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • eren şu anki bütün DX11 oyunlarında bellek frekansını artırsamda bir FPS artışı olmuyor. Sorun belleklerde değil, GPU'larda. Bunu sende biliyorsun. Yoksa 6970 570'le nasıl aynı performansı verebilir? (256bitvs320) hatta 6970CF 580SLi'a kafa tutabilir? (256vs384)
  • arkadaşlar laptop alıcam ama ekran kartlarına bakıyorum da hep 64 bit lik fiyatlarda 2 binden başlığı çekirdek hızı yüksek 64 bir ekran kartı oyunlarda yaramazmi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.