Şimdi Ara

[ Determinizmin Tarihçesi ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
1.451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kuantum teoreminin en onemli ozelliklerinden biri "Kesinsizlik ilkesi" olup, bütün evrene yansımaktadır, bütün evren bu "Gizli kontrol sırrı" ile yönetilmektedir. İster mikroskobik (Zerreler) isterse makroskobik (Kürreler) evreninde BELiRSiZLiK ilkesi kesin otoritedir.
    Sezgi ve idrakimizin biçimsizlikten (indeterminizm) biçim aramasi (Determinizm) nedeniyle, bilm hep Determinizm'e alet olmak zorunda kalmiştir.

Determine bir şey "Kesin, belirlenmis, sonuçlanmis" anlamınaa gelir. Dolayisiyla klasik bilim, nedenini bildigi bir olaym nasil sonuçlanacagmi her zaman önceden bilmekteydi. Örneğin fizik yasalarının içine bulgular yerleştirilirse bir olayın gelişimi ve davranış biçimi önceden kestirilebilir.

Determinizmin kabaca kelime anlami, "Birşeyi (Artık ikinci bir ihtimal olmayacak biçimde) KESİNKES önceden belirlenmesidir." Örnegin bir uçağın hızını, rotasını, konumunu bildikten sonra "Ne zaman, nereye varacağını" artik net hesaplarız. Yörünge hesapları ve akla gelebilecek makroskopik (Gunluk evrensel) olayların tamami gercekten "Determine= Kesinkes belirli" gibi gelir bize ve hiç kuşkulanmayiz. (Bu belirgin netligi sadece "Kazalar" bozabilir. Örnegin, "Uzay Mekiği" belirledigimiz saatte belirledigimiz yere giderken yolda patlayabilir.)
    Determinizm, gerek maddecilerin (Mekanik görüşün), gerekse, spirtualistlerin (Vitalist, manaci görüşlerin) istismar konusu olmuştur. Oysa "Fizik evrende" her iki karşıt görüşün tuttugu yol da yanliştir.
    Spirtualist (Manaci, dindar) determinizm, zaten bilimsel değildir, kupkuru bir kuruntudur. Madde evreninin hükmü ve sınırı "lşık hızı" aşılınca, yani kuantum (Tanecik) fizigi ortadan kalkınca biter ve dindarların tasavvur ettiği "Determinizm" ancak madde ötesinden sonra gecerli olup, maddi evrende BELiRSiZLİK (determinizm tersi) hakimdir. Yani, determinizm, maddi evrendeki kul (ARZ) katında ge-cersiz, fakat ALLAH (ARŞ) katında geçerlidir. Bu nedenle dindar spirtualsitlerin madde dünyasinda " Determinizm" ilkesinin geçerli olabilecegini söyleseler de bilimsel olmadığından kulak asmamak ge-rekir.

Spirtualist (Manaci) determinizmden başka karşıtı "MADDECi determinizm" vardir : Bu da Laplace'a kadar gelip geçen tüm insanlık bilim tarihinde şaşmaz bir ilke sanılmıştır. Bilim-felsefedeki determinizmi bir kez daha tanımlarsak; "Evrenin belli bir andaki durumu bilindiğinde, onun gelecekteki evriminin ne olabilecegine ilişkin tüm yasalar takımına DETERMiNiZM" denmektedir. Spirtualist (dindar) determinist, bu yasalarm "Nasil seçilmesi gerektigini" ALLAH'a birakir. Bu ifade bize "Güzel" gibi gelebilir. Ne var ki, "Her seyi ALLAH'a birakirsanız, gerek bilgi açlığı olan karacahillikte kalır ya da "Rızkımızı ALLAH nasil olsa gönderir" diye çalişma zahmetinden kaçınarak, açlıktan ölebiliriz. işlerin tümünü ALLAH'a birakmak başka, tevekkul etmek baskadir. İşte bu tür determinizme "Fatalist Determinizm" denir ve "Her şey ALLAH'tandir, kul suçsuzdur!" düşüncesi de yanlıştır. Maddeci determinizm ise "Herşeyi şeyi ALLAH'a bırakmak bir yana ALLAH kavramını bile inkar eder. işte buna da NATURALIST DETERMİNiZM denmektedir. Daha dogrusu, "Tarihi naturalizm" yerini determinizme birakmistir. Naturalizm, dogada gördüklerimizin, bildiğimiz yasalar toplulugu ile yönetilmesidir ve bu doğa yasaları (ALLAH yasaları değil). doğanın doğal yasasıdır.
    Deterministlere gore "Evrende bir TANRIYA ihtiyaç olmaksızın, her şey düzgün, nedensel, istatistik ve türlü ihtimaller gerektirmeyen determinizme (Kesin) yasalarla tikir tikir işlemektedir. Onlara göre ALLAH dünyevi işlere müdahale etmiyordu. Ateist (Kafir, inkarci) materyalist (Maddeci, antispirtualist). egzistansiyalist (Kendiliginden var oluscu ve evrimci) determinisler, evrende her olayın mutlaka determine oldugunu, yani Tann'ya gerek kalmadıgını söylüyorlardı. Eski bir felsefe olan DETERMiNİZM, Buchner, Melescot, Equil vb. elinde yucelmisti. Bu filozoflara gore evrende NATURALiZM-FATALiZM denen "Yalnızca doğa yasalarının hakimiyeti" söz konusudur ve ALLAH (ile iradesi) dışarlanmaktadır. Olaylar, "Doğanın madde yasalan" olup; insan da bir nesne olduğundan fizik yasaları onu da etkilemekte, böylece insanın iradesi devre dışı birakilmaktadir. Oysa insanın "Küçük iradesi= iradei cüziyyesi" vardır. Örneğin, bir bıçağı bir kapıya atarsaniz kapı kaçamaz ama insan kaçabilir (Ya da kaçmayabilir). iki seçenekte de iradesini kullanabilir, seçeneğine göre kendi kaderini belirler.

Spirtualist determinstler (Cehdiyeciler) ile materyalist determinist felsefelerden "Bilimsel ağırlıklı (ikincisi) olan" naturalizme gore "Doğa yasaları tüm evreni yönetmeye yeterlidir." Ne var ki, doğa yasalarının sayısı aslında çok çok azdır. (Relativite ve kuantum teoremlerinde ne varsa hepsi odur!) Naturalist doğa yasaları bu kadar az sayıda olduğuna göre, bir gezegen yerine örneğin insan gibi karmaşık ruhsal yapısı ve karmaşık problemleri olan bir varlığı ele alırsak ya da biyo-psikososyal yasalar karmaşasını çözmeye kalkışırsak ne olur? Evren yasaları belli, çok sade ve az sayida; sosyal ve psi-kolojik yasalar ise parametrik, çok sayıda ve çok karmaşıktır.
    Naturalist (Ayni zamanda kaderde fatalist) olan Maddeci determinizm açmazını "insan iradesinin ev-rendeki olaylara katilip, bu olaylan yürüttüğünü, canlıların kendi zeka ve iradesiyle 'Kaderini' oluşturduğunu" savunarak, bir yaratıcının yazacağı kadere ve de yaratıcıya gereksinim duymamayi ter-cih ederler. Oysa insan biyolojik etki ve psikolojik davranışlarıyla kaderine hakim gibi görünmekle birlikte, kaza geçirmek, koma gibi bilincin çekildigi, yönetimi iç tepkilerin ele aldığı kritik anlarımızı açıklayamaz, göz ardı eder. Deterministler, fatalistler, ateistler ve materyalistler böylece "KADERiN BELiRLENMESiNiN" insan iradesi elinde olduğuna, her insanın yazgısını kendisinin seçerek oluşturduguna inançları tamdır. Örneğin "intihar etmedikce ölmezsiniz" determinizmin bilimdeki görüşü ise "Doğa yasalarının olayların akışına katkısı" darbımeselidir. Eşyalar (Objeler, nesneler, şeyler) fizik kaderlerini doğa yasalan gereği yaşarlar. Doğa yasaları ise "Önceden determine, yani kesinleştirilmiştir. Örnegin bir ışık taneciği (Foton) bir atomun elektronuna çarparsa, onu oradan siçratıp, kopartır. Bu atomun fizik kaderidir ve bize doğru gibi gelir. Ne var ki, "Fotonu, var eden kimdir?" İşte materyalizm ve determinizm bu sorunun cevabını veremediklerinden kahrolurlar.

Determinizm insanlık tarihi boyunca sarsılmaz bir inançla 1927 yılına kadar tedavülde kaldığında doğrusu bunun tersinden(tıpkı öklid uzay gibi) hiç kuşkulanılmıyordu. Hatta makroskopik dünya (1900 yılına kadar mikroskobik dünya keşfedilmediğinden) başka bir görüşe ihtimal tanınmıyordu. (Newton, Galilei, Einstein dahil)

Bu sefer de ben bir alıntı yaptım ama harun yahyadan değil :) Gerçi sarı çizmeli memed ağa da olsa mantıklı bir şey söylemişse ondan da alıntı yapma taraftarıyım :)

• Determinizmi yıkan iki şey Kuantum fiziği ve kaos teorisidir.

Kaos teorisine göre sistemler başlangıç koşullarına hassas bağımlıdır. Biz fiziki dünyada hesap yaparken her zaman bir şeyleri ihmal ederiz zannedilir ki ihmal edilenler en az limitine doğru giderken hata da lineer biçimde en az limitine gider. kaos teorisi bunun yanlış olduğunu gösterir. başlangıç koşulları hiç bir zaman tam bir kesinlikle hesaplanamayacağı için gelecekte sistemin tahmin edilemez hale gelmesi kaçınılmazdır.

Aşağıdaki grafikte kaos teorisini bulan Edward Lorenz'in tarihi deneyinde, girdilerin son rakamını yuvarlatarak vermesi sonucu başlangıçta birbirinin aynı gibi giden eğrilerin sonuçta nasıl birbiri ile alakasız hale geldikleri görülüyor.

• kao, yani bundan hiç bir şeyin ne olacağı ve neyin nasıl olacağı kestirilemez, onumu anlıyoruz?
  • C4 öyle demek değil işte. Bilimde klasik mekaniğin sarsılmaz bir yeri vardır, deterministik mekanik kullanılarak uydular yörüngelerine fırlatılır, Aya roket gönderilir. otomobillerin hareketleri belirlenir. Bu gibi alanlar klasik mekaniğin, yani lineer bilimlerin yani determinizmin alternatifsiz uygulandığı alanlardır (dikkat edersen eğrinin bir yere kadar aynı gittiğini görürsün). Ancak iş atmosfer olayları, türbülans v.b. gibi gibi çok daha komplike gibi olayları açıklamaya gelince kaosla karşılaşılır ve işin içinde çıkılamaz.

kaos teorisinin bir de ikinci yönü var. madem böyle bir teori ortaya atıldı, kaos doğanın silinip atılamaz bir gerçeği, o halde bu teori ile hangi sorulara yanıt veririz kısacası biz bu kaosu nasıl inceleriz, nasıl tanımlanabilir hale getiririz bu konular üzerine çalışılmış. bu konuda yapılan çalışmalar ile kaos bilimi doğmuş. bu konuda internette çok kaynak var. kaos bilimi ve oluşturulan matematik modeller ile borsadaki dalgalanmalar, güneş lekeleri, türbülans hatta küresel ısınma başarı ile açıklanmış ve bu yeni bilim kendine bir yer edinmiştir. kaos, Deterministik Öngörü Fantazisini yıkar (Bu literatürde aynen böyle geçer. Deterministik Prediction Phantasy) Ama diğer yönüyle kendisi deterministik gözükür ama bu asla kendisi ile çelişmez.

• şu meşhur belirsizlik ilkesi nedir?

kabaca örneklersek:

bir atom altı parçacığın aynı anda hem hızını hem konumunu bilemezsiniz, daha doğrusu birini ne kadar iyi bilirseniz diğerinin o kadar cahili olursunuz,

çünkü ölçme süresince ölçtüğünüz varlığı etkilersiniz, bir kuvant hakkında bilgi edinirken ona radyasyon gönderirsiniz bu da kuantın durumunu değiştirir dolayısıyla kuantın gerçek durumunu tamamen bilemezsiniz..

kaotika nın verdiği grafikte ise başlangıçta yapılan yuvarlamanın etkisininin giderek katlandığı görülüyor...
    bunu fizik deneylerinde kendim de bizzat gördüm, en başta aldığınız + - 5 hata payı sonunda katlana katlana + - 500 e dönüşüyor...

fakat bu yine de bizim bilgisizliğimizden kaynaklanıyor, biz bilgiye ulaştıkça kaos da ortadan kalkar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 20 Ocak 2006 0:02:18 >

belirsizlik sadece gözlemden mi kaynaklanır yoksa maddenin özünde de belirsizlik-rastgelelik (randomness) var mıdır?

bunun cevabını henüz alamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 20 Ocak 2006 0:04:54 >

belirsizlik sadece gözlemden mi kaynaklanır yoksa maddenin özünde de belirsizlik-rastgelelik (randomness) var mıdır?

Bütün problem bu sorunun yanıtının da henüz belirsiz olmasından kaynaklanıyor....
  • kao, tamamda doğa sadece türbülanslar, atmosfer olayları değilki, doğada neyin ne olacağı önceden bilinen bir çok şey var. kaos teorisi bunlara nasıl bakıyor? yada kaos teorisini boşver, sen nasıl bakıyorsun? mesela kraliçe arının yumurtadan çıkar çıkmaz diğer larvaları araştırıp rakiplerini öldürmesini nasıl açıklıyorsun yada kaos teorisi bunu nasıl açıklıyor? bu da bir doğa olayı değilmi sonuçta?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 20 Ocak 2006 0:13:48 >

Orjinalden alıntı: neverlate

Sırf bu forumda dolaşırken oluşan büyük merakımdan dolayı özellikle "modern fizik" dersi alacağım.
    Bu arada unutmadan ; yazı için teşekkürler ...

aman hocam 2 kere düşün, o dersi alan herkes dumur...

sen dersi boşver birgün kampüste buluşalım "görelilik teoremi"nden başlayalım mütaalaya

bakarsın nobel almışız

biz bilgiye ulaştıkça kaos da ortadan kalkar..

İhmal edilenlerin her zaman olduğu ve bunun sonucunda da sonucun da buna bağlı olarak tam bir kesinlikte olmayacağı zaten bilinen bir gerçekti, o halde kaos teorisine ne gerek vardı, kaos teorisi neyi anlatmak istiyor diyebilirsiniz. bilinmeyenlerini 0 limitine götürürsek yani hesaplamalarımızı mutlak kesin limitine götürürsek sonuçlar da mutlak doğru limitine giderdi.
    İşte öyle olmuyor, kaos teorisi öyle düşünülemez olduğunu anlatmaya çalışıyor. ben burda koca kitabı birkaç cümle ile özetleyemem ama neden öyle düşünmemek gerektiğini kaos ile ilgili kitaplarda örnekleri ile anlatıyor. Lineer ve ideal düşünülürse seninki gibi bir sonuç çıkıyor. örneğin bir cismi uzaya fırlatalım biz fırlatma çısında yaptığımız küçük bir hata aynı oranda bir hataya neden olur, hata limitini sıfıra götürürsek sonuç ta mutlak doğruya gider. Ama evrende herşey böyle lineer değil. Mesela aynı deney engellerle dolu bir bilardo masasında tekrarlanırsa sonucun çok daha farklı olduğu görülür bir süre sonra topların birbirinden tamamen alakasız hareket ettiği görülür. En basitinden atmosfer olaylarını örnek verebilirm. atmosfer olayları öyle karmaşık ki atmosferdeki her bir nokta ayrı bir belirsizlik kaynağı gibi davranıyor. Yani sonuç olarak bu düşünceyi evrendeki tüm geleceği planlamaya uygularsak böyle bir düşünce imkansız olur. kaldi ki materyalizme göre evrenin sonu yok. bizim gözleyebildiğimiz sınırlar evrenin sınırları değil. ötesinde ne var bilmiyoruz.

• quote:

quote:

Bütün problem bu sorunun yanıtının da henüz belirsiz olmasından kaynaklanıyor....

Burada bir yol ayrımı çıkıyor. şayet böyle bir şey olmasa idi her şey belirli olsa idi o zaman maddenin sonlu olduğu maddenin arkasında başka gerçekler olduğu, evrenin yaratılmış olduğu belki akla gelebilirdi. ama belirsizlik var. bu durumda da yine tanrının iradesi ile karşı karşıya gelindiği düşüncesi ile yol ayrımına gelenler olabilir. ama materyalistler öyle düşünmüyor ve bunun cevabının yine maddede aranması gerektiğini düşünüyor. kaldı ki geçmiş tecrübeler ışığında bilim maddenin sonuna geldiğini söyleyemiyor. inaçların egemen olduğu çağlarda atomun maddenin bölünemez temel yapıtaşı olduğu söylenmişti ama atom bölündü, aynı şey proton için söylenmeye kalkıldı ama proton da bölündü . Bilim bundan ders aldı bugün foton un bile altında neler olduğu hakkında teoriler ortaya atılıyor. yani bana göre madde gerçeği ile karşı karşıyayız başka gerçek yok.

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

quote:

quote:

Burada bir yol ayrımı çıkıyor. şayet böyle bir şey olmasa idi her şey belirli olsa idi o zaman maddenin sonlu olduğu maddenin arkasında başka gerçekler olduğu, evrenin yaratılmış olduğu belki akla gelebilirdi. ama belirsizlik var. bu durumda da yine tanrının iradesi ile karşı karşıya gelindiği düşüncesi ile yol ayrımına gelenler olabilir. ama materyalistler öyle düşünmüyor ve bunun cevabının yine maddede aranması gerektiğini düşünüyor. kaldı ki geçmiş tecrübeler ışığında bilim maddenin sonuna geldiğini söyleyemiyor. inaçların egemen olduğu çağlarda atomun maddenin bölünemez temel yapıtaşı olduğu söylenmişti ama atom bölündü, aynı şey proton için söylenmeye kalkıldı ama proton da bölündü . Bilim bundan ders aldı bugün foton un bile altında neler olduğu hakkında teoriler ortaya atılıyor. yani bana göre madde gerçeği ile karşı karşıyayız başka gerçek yok.

Yani diyorsun ki kuantum fiziği , bir inancın gölgesinde (bir inancın önkabulü sonucunda) ortaya çıkmış bir bilim! dir... Ben buna "bilim" diyemem ki.....Ne derim: Bilinemezlik fikri, belirsizlik felsefesi....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 20 Ocak 2006 0:57:47 >

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika
    quote:

quote:

bence aksine mekanik-belirli evren modeli yaratılışa ters...

neyse,

yani sen rastgeleliğin-belirsizliğin gözlemden değil maddenin aslıdan kaynaklandığını söylüyorsun,
    bu ise Tanrı'yı işaret eder, çünkü eğer evren sistemine içerden bakan birisi belirsizlik görüyorsa, evren sisteminin dışında bir belirleyici var demektir...

• quote:

Orjinalden alıntı: vese

quote:

Sırf bu forumda dolaşırken oluşan büyük merakımdan dolayı özellikle "modern fizik" dersi alacağım.
    Bu arada unutmadan ; yazı için teşekkürler ...

aman hocam 2 kere düşün, o dersi alan herkes dumur...

sen dersi boşver birgün kampüste buluşalım "görelilik teoremi"nden başlayalım mütaalaya

bakarsın nobel almışız

Ya şimdi seni bilmiyorum da; ben araştırma yapmaya , okumaya üşenip de forum köşelerinde ahkam kesen ama düşünmeyi, mantık kurmayı, felsefe yapmayı inanılmaz seven biriyim... Şimdi zorunlu bir ders olursa ister istemez birşeyler okuyacağım, o zaman belki böyle atıp tutmam....

• quote:

Ya şimdi seni bilmiyorum da; ben araştırma yapmaya , okumaya üşenip de forum köşelerinde ahkam kesen ama düşünmeyi, mantık kurmayı, felsefe yapmayı inanılmaz seven biriyim... Şimdi zorunlu bir ders olursa ister istemez birşeyler okuyacağım, o zaman belki böyle atıp tutmam....

valla ben üzerime düşeni yaptım seni uyardım
    şunu unutmaki üniversitede öğretilen bilimin özü&felsefesi değil, şu soru nasıl çözülür, hangi formülle çözülür...

• quote:

Tanrı'yı işaret eder, çünkü eğer evren sistemine içerden bakan birisi belirsizlik görüyorsa, evren sisteminin dışında bir belirleyici var demektir...

@neverlate,
    bakış açısı meselesi, herkesin bakış açısı aynı olsa idi zaten herkes aynı şeye inanırdı. mesela canlıların karmaşıklığını gördükçe kimisi tanrıyı anlar, ben doğayı anlıyorum

@neverlate,
    bakış açısı meselesi, herkesin bakış açısı aynı olsa idi zaten herkes aynı şeye inanırdı. mesela canlıların karmaşıklığını gördükçe kimisi tanrıyı anlar, ben doğayı anlıyorum

Tamam çok güzel ; ama bilim demek deney demektir. Kanıt demektir. Hani nerede deney? Nasıl Allah yoktur denir? Ve bunun üzerine bilimsel tahminler yapılr? Hadi onu geçtim.. Nasıl olur da ; determzinizm reddedilir. Determinizmin işlemediği kanıtlanmış bir adet olay var mı? Şimdiye kadar tarihte yüzyıllarca hesap yapamadığımız, çözemediğimiz olayların çözülememe sebebinin bilgi eksikliğimiz olduğu ortaya çıkmıştır. Birçok çözülemez denen şeyi ilerleyen yıllarda çözdük...Peki bir adet örnek gösterin ki; çözülememe sebebi bilgi eksikliğimiz değil de rastgelelik olsun...Bunu kanıtlayın...Yok yok yok.....

• quote:

Tamam çok güzel ; ama bilim demek deney demektir. Kanıt demektir. Hani nerede deney? Nasıl Allah yoktur denir? Ve bunun üzerine bilimsel tahminler yapılr?

aslında bilim Tanrı ile ilgili bir yorum yapmaz/yapmamalıdır.

çünkü bilim herkes için geçerli deney/gözleme dayalı bulgular ile ilgilenir
  • Ve son soru: Günler geçtikçe birçok şeyi çözen ve bunun farkında olan insanoğlu , NEDEN bazı şeyleri çözemeyeceği inancına kapılmıştır. Herşey belli düzenlere kanunlara uygun iken nereden çıktı bu rastgelelik ,bilinemezlik fikirleri.???? Acaba hepsinin sebebi ateizme birer dayanak olması mı? Böyle olduğuna inanan var mı arkadaşlar?
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.