Şimdi Ara

9v pil ile LED çalıştırmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
19.798
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • herkese selamlar.

    9v'luk tek bir pille bir beyaz LED'i en uzun süre yakabilmek için nasıl bir devre tasarımı yapılmalı? fikirleri olanlar varsa, buradan paylaşırlarsa sevinirim.

    yıllarca çalışsın örneğin :)



  • Ne tip Led'i ne kadar akımda yakacaksın?
    Power led mi 5mm'lik normal led mi flux led mi vs.

    En uzun süre yakabilmek için ise verimin max olması gerekir.Bunun için de bobin ve kondansatörlü tank/osilatör devreleri var.
    Örnek :http://320volt.com/verimi-yuksek-led-dimer-devresi-pwm-kontrol/
  • 6-8 adet 2.5mm beyaz LED kullanmayı düşünüyorum. yani duty cycle gibi bişeyler planlamak lazım ama; verimi nasıl olur, parlaklığı ne şekilde etkiler tahmin edemiyorum. bi de en verimli şekilde üretebilmek için nasıl bir tasarım yapılmalı sizce?

    elektronikle hobi olarak ilgileniyorum ve osilatör devreleriyle ilgili bilmediğim pek çok konu var. mesela, bir LED'e gerilimi pulse olarak uyguladığımız zaman LED tarafından çekilen akım nasıl değişir? yani daha açık sormak gerekirse; örneğin 3v sürekli bir gerilim uyguladığım LED atıyorum 20mA akım çekiyorsa, ben bu 3 voltu %50 duty cycle ile çalışan bir osilatör ile uygularsam; çekilen akım 10mA'ya mı düşer?

    bir diğer soru ise şu: örneğin 100hz'lik bir osilatör ile 200hz'lik bir osilatör'e bağlanan aynı özellikte 2 LED arasında, çekilen akımlar yönünden bir fark var mıdır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi graftversushost -- 9 Kasım 2011; 23:43:10 >
  • Normalde duty oranı neyse ortalama akım/gerilim de o şekilde değişir.Yani 10mA'e düşer , normalde.

    Ancak yukarıdaki linkte yapılan devrede transistör açılıp kondansatör dolduruluyor.Kondansatör dolumu ve akan akımın diferansiyel bir denklemi var , bir de üstüne transistörün açık kalma süresi ekleniyor.İşler değişiyor.
    Yani işler biraz karışık.İlgileniyorsan kaynak sitedeki yazıyı okuyabilirsin.Çok detaya inmek istemiyorsan da devreyi yaparsın ve bobinin akım deposu görevi gördüğünü bilirsin.Yapabileceğin en verimli devre de budur herhalde.
    Hatta aynı mantıkta direkt entegre çözümleri de vardır ama bir bilgim yok.

    Uğraşmak istemezsen en kolay yoldan şu var :http://led.linear1.org/led.wiz

    Duty cycle'lar eşit ise 2 led de aynı ortalama akımı çeker.




  • her iki link için de çok teşekkür ederim. tank osilatör devrelerini araştırayım en iyisi.

    önce 9v gerilimi mümkün olduğu kadar düşürüp, sonra bi step-up converter kurarak pulse şeklinde vermeyi düşündüm ama bulduğum step-up converter'ların verimi %60 civarında. bunun için verimi yüksek lm serisi entegreler var ancak, onu da piyasada bulamadım.

    bi 555 kullansam nasıl olur acaba? ve 555'ten ne kadar akım çekilebilir?
  • bu devreleri kullanabilirsin. ilk devre %75 , ikinci devre %90 verimli. entegre mc34063.

     9v pil ile LED çalıştırmak


     9v pil ile LED çalıştırmak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 10 Kasım 2011; 16:00:14 >
  • Benimde aklımdan söyle ucuk bir şey geçiyor. arabanın kapılarının altına şerit led ile aydınlatma istiyorum. Fakat arac garantide olduğundan elekteriğine bulaşamıyorum. Pille ve hareket sensörü ile böyle bişi yapabilirmiyim ?
  • Arabanın çakmak girişinden elektriği alıp, push butonla halledebilirsiniz..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senged -- 18 Kasım 2011; 16:08:13 >
  • şimdi onuda düşündüm ama bu seferde çakmaktan dışarı kaplo çıkacak vs.

    siporta kutusundan 12v olan çakmaklığa mudahele etsek sıkıntı olur mu ?
  • ya ben bisiklete yaptım 9v luk şarjlı pille bayağı gidiyordu yaklaşık 1,5 metre led yakıyordum onla kırmızı, mavi ,beyaz.
  • araba fikri iyiymiş, hatta şahaneymiş :) benim proje biraz daha ufak çaplı.

    son gelişmeleri bildireyim: kendim bi step-up converter kurup ledleri seri bağlayarak hepsini toplu çalıştırmaya karar vermiştim önce.. ama kendi yapacağım devrelerin verimi oldukça düşük olacak; bunu gördüm.

    9v'luk pille 6 led çalıştırmayı planlıyorum. yani yaklaşık olarak 3x6=18volt gibi bi değere ihtiyacım var. 9v'dan 18volta bi step-up kurmam lazım. bunun için kullanabileceğim entegreleri araştırdım: LM2621 ya da LM2623 işimi görecek özelliklere sahip. ikisi de 80 uA operating current'e sahip ve %90'a kadar verimli çalışabiliyorlar. tek sorun maksimum voltaj çıkışları 14v; ihtiyacımın altında. belki 4 led ile işimi halletmeyi düşünebilirim. (4x3=12volta tavım:))

    ledler seri olduğundan yaklaşık 20mA akım çeker diye düşünüyorum. yani inputtan 9v'ta 25mA, çekilecek. pil gerilimi 4.5v'a kadar düşse; 50mA'e ulaşır bu değer. kayıplarla birlikte ortalama 40mA diyebiliriz.

    şimdi benim bi şekilde bu akımı düşürmem lazım. misal; bu 12 voltu %25 duty cycle ile versem; çekilen akımı yaklaşık 10mA'e kadar düşürmüş olurum... ama bunun için en az kayıpla nasıl bir devre kurmalıyım, hala bir çare bulamadım. düşünmeye devam :)




  • gerçi 2623 ile duty-cycle'ı 17 ile 90% arasında ayarlayabiliyormuşum ama bunun çıkışa etkisi nasıl olur, bi fikrim yok. sanırım en iyisi deneyip görmek olacak :)

    ama türkiye'de bulabilecek miyim; işte en büyük muamma :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi graftversushost -- 19 Kasım 2011; 21:10:11 >
  • bu arada nowanda'nın mesajını ıskalamışım; teşekkürler öncelikle. yalnız bir sorum var: bu mc33063'ün kendisinin çektiği stand-by akımı 9v'da 3.2mA civarında. tek başına yüksek bi rakam... operating current'i daha düşük olan bi entegre var mı bildiğin?
  • Arkadaşlar Merhaba.

    Ben yaptığım maket eve led (şerit led) lamba bağlamak istiyorum. Led ler hakkında hiç bir bilgim yok. Gideceği süre benim için önemli değil, yani sık sık pil değiştirebilirim. Kullanacağım pili de kumanda pili olarak düşünüyorum. Led lerin uçlarını direk pilin artı ve eksi ucuna bağlasam yanar mı? Eğer yanmaz derseniz, en basit şekilde nasıl yapabileceğimi söyler misiniz? Çünkü elektrikten anlamıyorum. Özellikle ''altnkrtl '' arkadaşım da bir şeyler söylerse memnun olurum.

    Teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmutg89 -- 6 Nisan 2012; 19:42:34 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: altnkrtl

    ya ben bisiklete yaptım 9v luk şarjlı pille bayağı gidiyordu yaklaşık 1,5 metre led yakıyordum onla kırmızı, mavi ,beyaz.

    kuzen, nasıl yaptığını bana facebookdan açıklarsın :D

    faceboka giremiyom şimdi ama akşam unutmayak ;)
  • bende 9 voltluk pille 3 lü dış ledlerden 4 grup yani 12 adet çalıştırmak istiyorum ama devre olayından pek anlamıyorum yardımcı olabilecek kimse varmı???

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar ben köy evime gece yanıp gündüz sönen 9v pil ile yanan bir devre yaptım ama pilin şarjı bir hafta içinde bitti bana uzun süre gidecek bir sisteme ihtiyaçım var nasıl bir yol izlemeliyim ekteki resimde şuan ki durumu
     9v pil ile LED çalıştırmak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AlP3R67 A kullanıcısına yanıt
    sadece bataryaya bağlı bir sitemin ömrü kısa olur. güneş pili ile gündüz bataryayı şarj edip, gece lambayı yakan sistemler var. bilim teknik dergisinin kendimiz yapalım köşesinde uygun bir devre vardı. 320 sitesinden arşiv dosyalarını indirebilirsin.

    kendimiz yapalım proje arşivi tubitak
  • Bu devrede yapabileceğiniz en basit değişiklik 330 ohm direnci (transistor de C ye bağlı olan) 1k değerine çıkartmak. Kabaca 2 katindan daha fazla pilin ömrünü uzatır.

    Dezavantajı led parlaklığı daha az olacaktır.

    Uygun ışık miktarı icin bu direnç degeri ile oynayabilirsiniz.

    Diger alternatif 9v yerine 3 veya 4 adet seri bagli kalem pil kullanilabilir.

    9v piller 120-150 mAh
    Kalem piller 1500-3000mAh arasi kapasitelere sahip olurlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.