Şimdi Ara

Apple'da Tim Cook rüzgarı esmeye başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
55
Cevap
0
Favori
7.607
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Apple'da Tim Cook rüzgarı esmeye başladı


    Otoriteler tarafından son on yılın yöneticisi yakıştırmasına mazhar olan Steve Jobs'ın Ağustos ayının son döneminde Apple'daki koltuğunu devrettiği Tim Cook, kendi yöneticilik tarzını firmaya ve çalışanlarına yansıtmaya başladı...


    İş dünyasının önemli yayın organlarından olan The Wall Street Journal'ın firmaya yakın isimlerinden aldığı bilgiye göre Tim Cook'un Apple üzerindeki etkisinin arttığının ve Steve Jobs'dan daha farklı yaklaşımlar yapmasının birden fazla örnekleri bulunuyor. Örneğin selefi Jobs'ın ilgilenmediği konularla, örneğin promosyonlar ve kurum içi raporlama yapılarıyla, yakından ilgilenmesi Tim Cook'un Jobs'dan ayrılan en dikkat çekici özelliklerinden biri. Diğer taraftan gerek icra kurulu başkanlığına getirildiğinde gerekse de Steve Jobs'ın vefatında yayınladığı açıklamalarda olduğu gibi belli aralıklarla çalışanlarına gönderdiği elektronik postalara Apple çalışanlarına kastederek "Takım" kelimesiyle başlaması da Tim Cook'un Steve Jobs'a göre çalışanlarıyla daha yakından iletişim kurmaya çalıştığının bir göstergesi. Bunların yanı sıra Tim Cook'un gelmesiyle birlikte bir süre önce uygulamaya konan yardım programı da Tim Cook'un ilk ve onu Steve Jobs'dan ayıran icraatlerinden biri.


    Firmaya yakın isimlerin ifadeleri ışığında Jobs ve Cook'un ekonomik konularda da birbirinden ayrıldığını görmek mümkün. Örneğin her çeyrek hızla artan ve 2011 takvim yılının 3.çeyreğiyle birlikte 81.6 milyar dolara yükselen likidite ile ne yapılacağı konusunda Steve Jobs, hisselerin geri alımında kullanılmasına karşı iken; Tim Cook'un geri alım ya da temettü konularına daha sıcak bakıyor. Ayrıca, yeni tepe yöneticisinin 2011 mali yılının 4.çeyrek verilerini açıkladığı telekonferansta likiditenin ne şekilde kullanılacağı konusunda söylediği "Nakit saklamak ya da saklamamak konusunda tutucu değilim." ifadesi de Tim Cook'un konuya yaklaşımını gözler önüne seriyor. Diğer taraftan firmaya yakın isimler Tim Cook'un yatırımcılarla daha çok görüşmeye niyetli olmasını da yatırımcılara karşı Steve Jobs'a göre daha yakın olduğunun göstergesi olarak nitelendirmekte.



    Apple'da Tim Cook rüzgarı esmeye başladı


    Fakat bu farklara rağmen birçok isme göre Steve Jobs ile Tim Cook'un temelde ayrıldığı nokta "ürün adamı" konusu. Yukarıdaki yazılanlardan da anlayabileceğiniz gibi Tim Cook, çok daha profesyonel bir yönetici olarak dikkat çekerken; operasyon konusunda ne kadar deneyimli olduğu bilinen bir gerçek. Ancak Steve Jobs ise, yaptıkları da göz önüne alındığında, sahip olduğu vizyon sayesinde "ürün adamı" olarak dikkat çekiyor ve Jobs'ın son zamanlarında Apple'ın dört yıllık ürün planı üzerinde çalıştığına dair ortaya atılan iddialar da onun "ürün" konusunda kendisine ne kadar güvendiğini gözler önüne seriyor. Ancak Tim Cook'un bu konudaki eksikliğini Apple'ın önemli isimleri Jonathan Ive, Phil Schiller, Scott Forstall gibi yöneticilerin uzmanlığıyla giderebileceğini söylemek yanlış olmayacaktır.


    Operasyon dahisi olarak bilinen Tim Cook, lisans eğitimini Auburn Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği üzerine 1982'de tamamladıktan sonra, yüksek lisans tercihini ise Duke Üniversitesi bünyesindeki Fuqua School of Business'da İşletme'den yana kullanmıştı. 50 yaşındaki Cook 1983 yılında kariyerine IBM'de başladıktan sonra 1994 senesinde buradan ayrılmış ve 1997 yılına kadar Intelligent Electronics'de görev almıştı. Tim Cook, 1998'de Steve Jobs tarafından Apple'a transfer edilmeden önce ise 6 ay kadar Compaq'da çalışmıştı. 2007 yılında Apple'ın operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcılığına getirilen ve Ağustos 2011 itibariyle firmanın icra kurulu başkanlığına oturan Cook, aynı zamanda Nike'ın yönetim kurulunda görev yapıyor.








  • Farklı vizyonlar, ortak hedef. "Kurumsal başarı"

    Sonuçta bir apple gerçeği varki (Bazı) insanların kabullenemediği, şaşmamak lazım meyve veren ağaç taşlanır.

    Şimdi eksiye mi basanlar dersin, fanboy diyenler mi dersin. O yüzden mübarek bayram öncesi birbirimizi kırmayalım şimdiden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F8946C419 -- 5 Kasım 2011; 14:08:21 >
  • firmalar, şirketler kendilerini o noktaya getiren asıl sahipleri ile ilişkilerini kaybettiklerinde eski güçlerinde olamazlar hep bir şeyler eksik olur.O firmayı yaratan, tırnaklarıyla o noktaya çıkartan kişi o yolda ne zorluklar çektiğini iyi bilir, başarı basamaklarını birer birer tırmanmıştır.Halefleri genelde işi pek de parlak yürütemez, bu böyledir. Türkiye'de ve dünyada sınırsız örnekleri var bu durumun. Kim ne derse desin apple=steve jobs'dı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: engin9103

    firmalar, şirketler kendilerini o noktaya getiren asıl sahipleri ile ilişkilerini kaybettiklerinde eski güçlerinde olamazlar hep bir şeyler eksik olur.O firmayı yaratan, tırnaklarıyla o noktaya çıkartan kişi o yolda ne zorluklar çektiğini iyi bilir, başarı basamaklarını birer birer tırmanmıştır.Halefleri genelde işi pek de parlak yürütemez, bu böyledir. Türkiye'de ve dünyada sınırsız örnekleri var bu durumun. Kim ne derse desin apple=steve jobs'dı.

    Cok basarili bir aciklama, tebrik ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ariescusjr

    Bu mesaj silindi.
    onu önmüzdeki zamanlarda göreceğiz
  • herkezin başarılı olduğu yönleri vardır, birisi bir ürün tasarlar onu gerçekleştirir birisi sahip olduğu yöneticilik yetenekleriyle ilerler, ya arkadaşlar bunlar değişen şeylerdir kimin ne olacağı belli olmaz ta ki amacı olan hedefi olan insanlar dışında. bu arada steve jobs derken tüylerim kalkıyor ama tim cook diyince hiç bir hissiyatım yok bakalım insanlığa neler bırakabilecek göreceğiz zamanla..
  • Prison Break dizisini izleyenler bilir. Bir adam çok zeki olan Michale a şöyle diyor; Seri katiller, milyonerler, vss... hepsini bu gün öldürürüm çünkü yeniden onlara benzer kişiler gelir ama senin gibiler gelmez. " buradada durum aynı. Dünyada bir çok başarılı iş adamı bulabilirsin. Şirketleri çok iyi yönetebilirler ama Nicola Teslalar, Alber Einsteinler, Edisonlar, Jobslar nadir gelir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sahoron

    Prison Break dizisini izleyenler bilir. Bir adam çok zeki olan Michale a şöyle diyor; Seri katiller, milyonerler, vss... hepsini bu gün öldürürüm çünkü yeniden onlara benzer kişiler gelir ama senin gibiler gelmez. buradada durum aynı. Dünyada bir çok başarılı iş adamı bulabilirsin. Şirketleri çok iyi yönetebilirler ama Nicola Teslalar, Alber Einsteinler, Edisonlar, Jobslar nadir gelir.


    teslayı bırak ruhu bile gelmez.
  • apple'ın bugüne kadar sahip olduğu en büyük avantajı onu diğerlerinden ayıran vizyonuydu. O vizyonun sahibi ise steve Jobs'tı. Steve Jobsla arkasına aldığı rüzgarın etkisiyle bir süre daha havalandıktan sonra o vizyonu zamanla sürdüremeyip diğer firmalara benzedikçe apple ayrıcalığı yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.

    Nasıl ki bir zamanlar cep telefonu denilince akla ilk gelen isim nokia idi, kocaman, yıkılmaz dev bir firma gibi duruyordu, adeta pazarın fenomeni olmuştu ama büyüklük ve başarı da bir yere kadar gelebildi. Daha sonrasında kan kaybetmeye başladı. Hiç kimse zirvede ebedi kalamaz. ama asıl soru ne kadar kalacağıdır.. Apple'da steve Jobs'ın etkisi bir süre daha devam eder. Bu kesin. Çünkü steve jobsla olaylara bakış açısını gören, öğrenen bir çok iş arkadaşı olmuştur şirkette. Aynı vizyonu birebir yansıtmasada benzerini bir müddet daha bu kişilerle sürdürebilsede bir yere geldiğinde artık tamamen farklılaşmak zorunda kalacak ve bir ikinci steve jobs'a sahip olamazsa apple tıpkı nokianın samsung tarafından ezilmesi gibi apple'da aynı kadaeri yaşayacaktır. Tabi bu süreçin öyle yakın bir zamanda olacağını düşünmüyorum belki 15 belki 20 senelik süreç olur bu..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    apple'ın bugüne kadar sahip olduğu en büyük avantajı onu diğerlerinden ayıran vizyonuydu. O vizyonun sahibi ise steve Jobs'tı. Steve Jobsla arkasına aldığı rüzgarın etkisiyle bir süre daha havalandıktan sonra o vizyonu zamanla sürdüremeyip diğer firmalara benzedikçe apple ayrıcalığı yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.

    Nasıl ki bir zamanlar cep telefonu denilince akla ilk gelen isim nokia idi, kocaman, yıkılmaz dev bir firma gibi duruyordu, adeta pazarın fenomeni olmuştu ama büyüklük ve başarı da bir yere kadar gelebildi. Daha sonrasında kan kaybetmeye başladı. Hiç kimse zirvede ebedi kalamaz. ama asıl soru ne kadar kalacağıdır.. Apple'da steve Jobs'ın etkisi bir süre daha devam eder. Bu kesin. Çünkü steve jobsla olaylara bakış açısını gören, öğrenen bir çok iş arkadaşı olmuştur şirkette. Aynı vizyonu birebir yansıtmasada benzerini bir müddet daha bu kişilerle sürdürebilsede bir yere geldiğinde artık tamamen farklılaşmak zorunda kalacak ve bir ikinci steve jobs'a sahip olamazsa apple tıpkı nokianın samsung tarafından ezilmesi gibi apple'da aynı kadaeri yaşayacaktır. Tabi bu süreçin öyle yakın bir zamanda olacağını düşünmüyorum belki 15 belki 20 senelik süreç olur bu..
    atatürk öldü ülke yıkıldı mı hayır sadece atatürkün olduğu zaman kadar parlak fikirli insanlar yok ama ülke hala yoluna devam ediyor aciz bir şekilde. tim cook'lu apple'ın böyle bir şey yaşayacağı anlamına gelmesin bu tabi. sonuçta steve jobs her şeyi tek yapmadı yazılımcılar tasarımcılar hala aynı ve yoluna devam ediyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nitreex

    atatürk öldü ülke yıkıldı mı hayır sadece atatürkün olduğu zaman kadar parlak fikirli insanlar yok ama ülke hala yoluna devam ediyor aciz bir şekilde. tim cooklu appleın böyle bir şey yaşayacağı anlamına gelmesin bu tabi. sonuçta steve jobs her şeyi tek yapmadı yazılımcılar tasarımcılar hala aynı ve yoluna devam ediyor


    bence ülke yıkıldı. boş konuşma
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ariescusjr

    Bu mesaj silindi.
    Benim de korkum Apple'ın kendi çizgisinden sapması... Umarım bozmazlar bu çizgiyi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: IceRulez

    quote:

    Orijinalden alıntı: nitreex atatürk öldü ülke yıkıldı mı hayır sadece atatürkün olduğu zaman kadar parlak fikirli insanlar yok ama ülke hala yoluna devam ediyor aciz bir şekilde. tim cooklu appleın böyle bir şey yaşayacağı anlamına gelmesin bu tabi. sonuçta steve jobs her şeyi tek yapmadı yazılımcılar tasarımcılar hala aynı ve yoluna devam ediyor
    bence ülke yıkıldı. boş konuşma


    siyasete gerek yok beyler ya
  • Apple'ın en başarılı olduğu kısımlardan biri bence ürün pazarlama ve reklamlarıdır. Bu kısımda aynı başarıyı göstermeye devam ederlerse ki edeceklerdir, Steve Jobs'ın ölümü firmayı fazla etkilemez. Çünkü telefonların arkasında yer alan şey Steve Jobs değil Elma logosudur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: acesinty

    quote:

    Orijinalden alıntı: IceRulez
    quote:

    Orijinalden alıntı: nitreex atatürk öldü ülke yıkıldı mı hayır sadece atatürkün olduğu zaman kadar parlak fikirli insanlar yok ama ülke hala yoluna devam ediyor aciz bir şekilde. tim cooklu appleın böyle bir şey yaşayacağı anlamına gelmesin bu tabi. sonuçta steve jobs her şeyi tek yapmadı yazılımcılar tasarımcılar hala aynı ve yoluna devam ediyor
    bence ülke yıkıldı. boş konuşma
    siyasete gerek yok beyler ya


    adam ülke yıkılmadı dior hala dellendim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: powereng

    Bu mesaj silindi.
    ya boş konuşmayın nerede yıkıldı hani kötü gidiyor olabilir ama ortada bir yıkıntı döküntü yok
    o zaman yunanistanın şu an tarih haritasından silinmesi lazım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: IceRulez

    quote:

    Orijinalden alıntı: acesinty

    quote:

    Orijinalden alıntı: IceRulez
    quote:

    Orijinalden alıntı: nitreex atatürk öldü ülke yıkıldı mı hayır sadece atatürkün olduğu zaman kadar parlak fikirli insanlar yok ama ülke hala yoluna devam ediyor aciz bir şekilde. tim cooklu appleın böyle bir şey yaşayacağı anlamına gelmesin bu tabi. sonuçta steve jobs her şeyi tek yapmadı yazılımcılar tasarımcılar hala aynı ve yoluna devam ediyor
    bence ülke yıkıldı. boş konuşma
    siyasete gerek yok beyler ya


    adam ülke yıkılmadı dior hala dellendim

    madem ülke yıkldı burada böyle boş işlerle uğraşmada git ülken için bişeyler yap insanlarlada asabi asabi konuşma herkes seninle aynı siyasi görüşe sahip olabilir olmayabilir




  • quote:

    Orijinalden alıntı: powereng

    kendi tarzini yansitirsa pembe ve mor iphone imacler gelecek demektir :D

    sesli güldüm buna.. güzel bir tesbit olmuş




  • Tek cümleyle özetlemek gerekirse; Kimileri (SJ) üretir, kimileri (TC) yönetir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nitreex

    atatürk öldü ülke yıkıldı mı hayır sadece atatürkün olduğu zaman kadar parlak fikirli insanlar yok ama ülke hala yoluna devam ediyor aciz bir şekilde. tim cook'lu apple'ın böyle bir şey yaşayacağı anlamına gelmesin bu tabi. sonuçta steve jobs her şeyi tek yapmadı yazılımcılar tasarımcılar hala aynı ve yoluna devam ediyor

    Konuyla alakalı değil ama hassas olduğum bir nokta var o da şu ki madem Atatürk'e o kadar saygı duyuyor seviyorsunuz hiç olmazsa adını yazarken baş harfini büyük yazın. O kadar saygınız olsun. Yazmayla saygı mı olur derseniz sizinkide o kadarmış derim..

    Konu ile alakalı değil kusura bakmayın ama söyleden geçemedim. Sadece bu konuda hassasım. Atatürk, Türk, Türkiye gibi kelimeleri daha yazmasını bilmeyenlerin böyle caka satmasına anlam veremiyorum. Hiç yazma daha iyi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Batuist -- 5 Kasım 2011; 15:29:11 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.