Şimdi Ara

DH Özel: AMD'nin Trinity kod adlı 2. nesil Fusion işlemci ailesinin detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
19.866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • DH Özel: AMD'nin Trinity kod adlı 2. nesil Fusion işlemci ailesinin detayları


     

    Bulldozer tabanlı FX işlemci ailesini pazara sunan AMD cephesinde, yeni nesil işlemcilere dönük hazırlıklar devam ediyor. Fusion işlemci ailesiyle yüksek satış başarısı elde eden AMD, 2012 ile birlikte ikinci nesil Fusion işlemcilerini pazara sunmayı planlıyor. Athlon II işlemci ailesinde kullanılan K10.5 tasarımını temel alan birinci nesil Fusion işlemcilerinden farklı olarak Trinity kod adını taşıyan ikinci nesil Fusion ailesi çok sayıda yenilik ile gelecek.

     

    AMD'nin resmi dökümanına göre yeni işlemciler, Piledriver kod adını taşıyan ikinci nesil Bulldozer mimarisi üzerinde şekillenecek. Tabi bu noktada aynı mimariyi kullanacak FX Next kod adlı ikinci nesil FX işlemci ailesinden farklı olarak Trinity kod adlı Fusion işlemcilerin, mimarinin belli açılardan kırpılmış versiyonunu kullanacak. AMD'ye göre, şu anki Fusion işlemcilerine göre saf çekirdek performansı açısından %20 daha hızlı olacak yeni nesil Fusion işlemciler aynı zamanda 3. jenerasyon Turbo Core teknolojisiyle gelecek ve bu sayede hem çekirdek hem de entegre GPU için daha agresif otomatik hız artışı yapılabilecek.

     

    Fusion Trinity ailesi, IMC olarak bilinen entegre bellek kontrolcüsü açısından da önemli geliştirmeler içerecek. Bilindiği üzere mevcut Fusion tasarımında CPU ve GPU ve aynı bellek kontrolcüsünü kullanıyor ve buna bağlı olarak yüksek hızda bellek kullanımına bağlı olarak artan bant genişliği sayesinde GPU performansı da yükselebiliyor. Bu noktadan hareketle AMD, Trinity kod adlı ikinci nesil Fusion işlemcilerinde resmi bellek desteğini arttırıyor ve 2133MHz'e kadar çıkartıyor ki Bulldozer tabanlı FX işlemcilerde bile bu destek şu an için 1866MHz'de. Öte yandan geleneksel belleklere ek olarak AMD, 2012 için hazırladığı yeni Fusion işlemcilerinde daha düşük güç tüketimli LV ve ULV belleklere de destek sunuyor.

     

    Haberimize konu olan resmi AMD dökümanına göre ikinci nesil Fusion işlemci ailesi, lansman döneminde muhtemelen 2, 3 ve 4 çekirdekli modellerle pazara giriş yapacak. Henüz net bir bilgi olmasa da ilerleyen aylarlal birlikte seriye daha yüksek çekirdek sayısına sahip modellerin katılması da beklenebilir ancak diğer taratan AMD'nin 6 ve 8 çekirdek modellendirme stratejisini sadece FX ailesine özgü tutmak istediği de konuşulmuyor değil. En yüksek konfigürasyonda 4MB Seviye 2 bellek kapasitesine sahip olacak Trinity kod adlı ikinci nesil Fusion işlemciler aynı zamanda çoklu GPU kurulumuna olanak tanıyacak ve Soket FM2 yapısında olacaklar. Tabi işlemci mimarisinin yanında GPU mimarisi de güncelleniyor.

     

    AMD yeni nesil Fusion işlemcileriyle birlikte yeni nesil GPU tasarımına geçiyor ve muhtemelen VLIW4 tabanlı yeni mimariyi (Radeon HD 7000 serisi) kullanmaya başlıyor. Şirketin resmi dökümanlarına göre, ikinci nesil Fusion işlemciler, mevcut modeller ile kıyaslandığında %30 civarında daha yüksek performansı sunacaklar. Saf grafik performansındaki bu artışa ek olarak AMD, Universal Video Decoder 3 isimli video hızlandırma motorunu güncelleyecek ve özellikle video işleme için donanımsal hızlandırma tarafında yeni özellikler sunacak ki bu önemli zira bilindiği üzere Intel, Sandy Bridge mimarisindeki Quick Video Sync özelliği ile video işleme konusunda modern GPU'lar ile kıyaslanabilecek oranda yüksek performans sunmayı başarmıştı.

     

    Görüntü arabirimlerine destek noktasında da bir takım geliştirmeler var. Trinity kod adlı ikinci nesil Fusion işlemci ailesiyle birlikte Eyefinity teknolojisine destek getiren ve bu sayede çoklu monitör kullanımını Fusion platformunda da yaygınlaştırmayı hedefleyen AMD, aynı zamanda DisplayPort 1.2 arabirimini de destekliyor. Üretime aday Trinity tasarımının Kasım ayının sonunda hazırlanması beklenirken üretime hazır tasarımın Aralık sonunda tamamlanması ve Ocak ayı ile birlikte hacimli üretimin başlaması bekleniyor. 32nm fabrikasyon süreciyle hazırlanacak yeni nesil Fusion işlemciler, Comal platformunun parçası olacak ve Intel'in Ivy Bridge serisi 22nm işlemcilerine karşı AMD'nin yanıtı niteliğinde olacak.



  • Umarim bu sefer adam gibi biseyler yaparlarda rekebet olur bize yarar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMD her zamanki gibi kağıt üzerinde coşturuyor. İnşallah bulldozer hüsranını piledriverda yaşatmazlar. Bence amd nin asıl bulldozeri intel'in atomunu ezip geçen fusion'dır. Trinity de ise daha iyisinin olacağı söyleniyor fakat keşke bunlar tabletlere de uygulanabilse zira netbook piyasası yakınlarda geri çekilmeye başlar gibime geliyor. Her ne kadar giriş seviyesi notebooklara ve hatta masaüstü sistemlere de uygulanabilse de tablet gibi büyüyen bir piyasada varolmak amd nin çok çok işine yarayabilirdi diye düşünüyorum. Gerçi qualcomm ve nvidia oralardaki arazileri çoktan kapatmış gibi görünse de alternatifler her zaman iyidir diye düşünüyorum. Son olarak AMD'nin trinity'den ziyade piledriver'a daha fazla vakit ayırması gerektiği düşüncesindeyim.
  • şimdi içindeki gpu masaüstünde hangi karta eşdeğer olacak. bi 4850 seviyesinde olur umarım.
  • socket fm2 ye geciste bence gec kalındı. yapı olarak yeni bir yapı oldugu icin belki daha gelismis özelliklere acık bir yapı. o yüzden performansta tıkanıp kalıyor olabilir. fm2 bildigim kadarıyla opteron serisinde coktan gecilmiş bir yapı. insallah bu seride performansını iyice üste ceker. yüzde 20 seviyesi galiba maximum artış. ortalama yüzde 10 gibi seyreder diye tahmin ediyorum.
  • Arkadaş daha birkaç ay önce Trinity'in aynı güç tüketiminde Llano'dan %50 daha hızlı olacağını söylüyorlardı şimdi bu fark %20, %30 mertebesine inmiş durumda. Umarım sözü edilen %20 çekirdek performans artışı daha az güç tüketimiyle geliyordur.
  • Wikipedia'da AMD FM soketlerini bırakıp Fusion serisi işlemcilerini AM3+ soketlerine uyarlayacağı söyleniyor bu doğru mu?
  • AMD ancak bu işlemcilerle kurtulur. İşimi görecek olsa tercih ederdim.
  • Degil trinity neo gelse kurtaramaz valla :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: veleciraptor

    Arkadaş daha birkaç ay önce Trinity'in aynı güç tüketiminde Llano'dan %50 daha hızlı olacağını söylüyorlardı şimdi bu fark %20, %30 mertebesine inmiş durumda. Umarım sözü edilen %20 çekirdek performans artışı daha az güç tüketimiyle geliyordur.

    bende tam bunu yazacaktım
    ve umarım rekabet sağlayabilecek bişyler yapar yoksa piyasa tamamen intele kalacak intelde istediği gibi takılacak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Degil trinity neo gelse kurtaramaz valla :D

    nasıl yani ?daha işlemcilerin kalitelerini görmeden nasıl böyle bir teze vardınız ?

    ben fanatik falan değilim yanlış anlaşılmasın ve şuan intel kullanıyorm
  • Bence bu haberleri ingilizce olarak hazırlayın çünkü bizim işimize yaramıyor.

    Çıkalı neredeyse yıl olacak, daha doğru düzgün bir notebook'u ülkemize gelmedi. Gelen 2-3 versiyonda düşük seri çünkü getiren adamın kafasında "Amd sistemler ucuz olmalıdır, bu yüzden en düşük performanslı (en ucuz) olanları getirmeliyim" düşüncesi var. Bu düşünceyle Amd'nin marka imajının "ucuz ve kalitesiz" olarak yerleşmesi çok normal. Mağazalara gidip Amd'li ürünlere bakanlar bütün Amd seçeneklerin onlar olduğunu yani en iyisininde en kötüsününde gözünün önünde olduğunu düşünecektir çünkü hangi mağazaya gitse aynı tablo. Teknoloji mağazalarının ya da büyük marketlerin katalogları da bu görüşümü destekliyor. Amd’nin ne kadar düşük performanslı ürünü varsa katalogda, parası olmayan buna baksın dercesine, yanlarında da intel i5 ve i7’ler. Fiyat ile kalite her zaman doğru orantılı olmasa da istisnalar kaideyi bozmaz. Amd’ye gücü yeten içinde, para sıkıntısı olmayan içinde o kataloğun söylediği bir tek şey var "AMD ÜRÜNLERİ DİĞER ALTERNATİFLERİNDEN KALİTESİZDİR". Bu durumu yaratan TEKNOLOJİ HAİNİ distribütör ve mağazaların ahlaki ve insani hiç bir değer ölçütü yok çünkü bu değerler hesap makinası ile toplanamıyor.

    Amd‘nin bu imajı kırması çok zor görünüyor. Biz burada, araştıran, ne aldığını ve ne alamadığını bilen bir topluluğuz ama ancak pazarın %2-3’ünü oluşturuyoruz. Allah, rekabette bu duruma düşürülmüş bütün firmaların yardımcı olsun.

    Fusion beklememe rağmen geçenlerde sırf acelesi olduğu için kuzenime i5 almak zorunda kaldım. Performansına ve kalitesine söz söyleyemem ama sonuçta ilk tercihim değildi. Şimdi ise kardeşime ve kendime dizüstü alacağım ve inadına fusion’ları bekliyorum. Hadi kardeşim içinde i5 aldım diyelim :) ama kendime, inadımdan, Intel almayacağım, A-3650 ve A-3850 bekliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 25 Ekim 2011; 12:22:40 >
  • buldozer de phenom2 ye kıyasla çekirdek performansı açısından yüksek olacaktı ama tam tersi oldu.

    buda böyle patlarsa bilmiyorum artık iş nerelere varır. Intelin kucağına düşmeyi hiç istemem doğrusu.

    malum oraya oturan bir daha zor kalkıyor.
  • AMD'nin gündeminde 1 yıldır APU olduğu için FX lerde bi nebze performans düşüklüğü oldu çünkü AMD herşey anahtarının sağlam bir APU tasarımında olduğunu biliyor. ilk nesil bulldozer yani FX serisi ile acemiliğini atmış olması gerektiğini ve halihazırda zaten Athlon II mimari APU ları çıkarmış olmanın rahatlığı FX ten aldığı dersler ile bu noktada biraz daha hızlı hareket edip ivyler le eş zamanda hem APU hemde yeni vishera işlemcileri çıkaracağını tahmin ediyorum ivylerle ancak o şekilde başedebilir.
  • Böyle kağıt üstünde uff süper, ordan öyle olur, şurdan böyle olur tamam artık diyoruz bir bakıyoruz daha temel işletim sistemi ile bile anlaşamayan işlemciler geliyor( veya bahanesi).
  • Çıkacak olacak yapacak vs...

    A8-3800 65watt Apu işlemcisi 4 aydır dünyada hiçbir yerde yok...
  • Ben amd başkanı olsaydım :D bütün çalışmalarımı yeni bir işlemci üzerinde sürdürürdüm, çok yoğun bir şekilde ve extra mesaili..
    adam gibi bir işlemci çıkarıp ama gerçekten adam gibi olacaktı öyle bir adam ki 990x extreme ile kafa kafaya gidecekti fiyatınıda 400$ olarak belirlerdim. Oondan sonra satışı görün.
    rahat 3 sene 1. olurdum.
    3 sene içerisinde aynı çalışmayı üst düzey işlemci için harcardım
    oldu bitti..
  • benim anlamadığım neden bozuk para buyuklugunde işlemcilere zorla 2 4 6 çekirdek koyarak işi yokuşa koyuyorlar yap şunu 10 cm ebatında koy üzerine 16 çekirdek daha ne uğraşıyorsunuz anlamadım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WinteR

    Böyle kağıt üstünde uff süper, ordan öyle olur, şurdan böyle olur tamam artık diyoruz bir bakıyoruz daha temel işletim sistemi ile bile anlaşamayan işlemciler geliyor( veya bahanesi).

    DH Özel: AMD'nin Trinity kod adlı 2. nesil Fusion işlemci ailesinin detayları
  • quote:

    Orijinalden alıntı: symbiat

    buldozer de phenom2 ye kıyasla çekirdek performansı açısından yüksek olacaktı ama tam tersi oldu.

    buda böyle patlarsa bilmiyorum artık iş nerelere varır. Intelin kucağına düşmeyi hiç istemem doğrusu.

    malum oraya oturan bir daha zor kalkıyor.

    ne de olmasa israil ürünü tabii ki kalkamazsın bir daha
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.