Şimdi Ara

Intel Atom platformu kan kaybediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
4.033
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj



  •  

     

    Intel'in Atom işlemciler ve bu işlemciler için hazırladığı çipsetlerden elde ettiği gelirlerde ciddi gerileme yaşandı. Geçtiğimiz günlerde son çeyrek finansal raporunu yayınlayan ve rekor gelir elde eden Intel cephesinde, arka planda kalan bir detay sektördeki değişime adeta ışık tutuyor. Son birkaç yılda Atom platformu ile yüksek satış başarısı elde eden Intel'de, bu operasyondan elde edilen gelirlerin düşmesinde genel olarak iki neden etkin rol oynuyor ki bunlar; tablet bilgisayarlardaki patlama ve AMD'nin Fusion C ve Fusion E serisi işlemcilerini pazara sunmuş olması.

     

    Intel, Atom N serisi işlemcileriyle yakın zamana kadar netbook pazarının  %95'ini kontrol ederken, netbook'ların gözden düşmesi ve kimi üreticilerin AMD'nin daha performanslı Fusion platformuna adapte olmasıyla birlikte, bu pazarda daha önce hiç olmadığı kadar sert bir rekabetin içerisine girmiş durumda. 

     

    Kullanıcıların ilgisini çekmek isteyen kimi üreticiler, ekran boyutunu 10-inçten 12-inç seviyesine yükseltirken, satış fiyatlarının da 300 dolardan 200-250 dolarlara kadar indiği ifade ediliyor. Şu an için toplam dizüstü bilgisayar satışlarını oluşturan netbook'ların, önümüzdeki yılın ikinci yarısıyla birlikte %5'e kadar düşeceği ifade edilirken, pazardaki zayıf talep nedeniyle Intel'in, aynı Atom D2700 ve D2500 gibi Eylül ayında lanse etmeyi planladığı netbook odaklı Atom N2800 ve N2600 işlemcilerini henüz piyasaya sürmüş değil. Kaldı ki platforma çok fazla ilgi olduğuna işaret eden bir gelişme de bulunmuyor.  Son rapora göre Intel'in 3. çeyrekte  Atom platformundan elde ettiği gelir bir önceki yılın aynı dönemine göre %32 düşüşle 269 milyon dolar olarak gerçekleşti.



  • Bunu çok daha önce söylemiştim. Ve yine söylüyorum. netbook pazarı diye birşey kalmayacak.. gidişata bakılırsa haklı görülüyorum. Tabi bu bir iki sene içerisinde olacak diyecek kadarda da ıska geçecek bir tahmin yürütmek hata olur. Önümüzdeki on sene içerisinden en iyi ihtimalle pazardan eriyip kaybolacaktır. yada form değiştirip anca pazarda kalabilir. O da çift taraflı dokunmatik bir yapı ile farklı bir kullanım deneyimi sunabilirse bugünkü "küçük notebook" imajından kurtulup farklı bir pazar yaratır kendine ki hali hazırda benzeri notebooklar var neden netbooklarda bu şekilde evrimleşmesin. Ama on sene sonra bugünkü klavyeli haliyle netbook olmayacak... (bu benim şahsi görüşümdür)
  • quote:

    mobilite bazilari icin cok onemli ve hicbir tablet netbook yerini alamaz.. surekli seyahat eden yazarlar, yazilimcilar tablette sanal klavyeyle verim alabilirlermi sence .. surekli seyahat ediyorsan cantandaki 200 gram fazlayi bile istemiyorsun..


    anlaşılan sen netbookta hiç yazı yazmamışsın
  • @Batuist e bir açıdan katılıyorum netbook kalmayacaktır ama bunun sebebi zaten standart dizüstülerin giderek ince ve hafif hale gelmesi örneğin intel ultrabook lar için çok fazla yatırım yapıyor...
    @powereng ise şu konuda haklı klavyeler pclerde üretken insanlar için vazgeçilmez ve tek ekranlı bir tabletin bu konforu sunması imkansız acer iconia gibi çift ekranlı dizüstü benzeri tabletler ile kullanıcıları çekebilirler ama yinede bence daha uzun bir süre klavye,tabletlere karşı notebookların en büyük kozu olacak ayrıca win8 geliyor eğer biz bu tabletleri eğlence odaklı cihazlar yerine gerçekten bilgisayar sıfatı ile kullanmayı amaçlıyor isek microsoft klavyenin kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu biliyor ve bunun için birşeyler yapmaya çalışıyordur diye düşünüyorum
  • Batuist sizinle aynı fikirdeyim benim ayrıca diğer şahsi tahminim yeterince güçlendikleri takdirde (yazılım ve işlevsellik) tabletlerin piyasada yaşamaya devam edeceği yönünde!Şu an belirsizlik daha çok ultrabook konseptinin tutup tutmayacağı yönünde eğer piyasada tutunabilirse laptoplar daralan pazar paylarıyla üst donanım konfigrasyonlarıyla taşınabilir segmentin tepesinde yer alacak hemen altında ultrabook ve tablet yer alacak (tabletlerin ömrünü android ten çok windows 8 belirleyecek)
  • Via Nano x2 gücünde bir işlemci varken olacağı buydu, AMD'de Inteli küçük işlemcide gömdü, Atom sadece reklam, içi boş. Hadi netbook'u mini-itx'i geçtik diyelim, dizüstü yada Tablet Bilgisayar alsam da tercihim intel olmaz. Varsa Via, yoksa AMD alırım.
  • oldum olası bu atomlara ısınamadım. işkence hızında bir pc kullanıcama telefondan felan girerim nete daha iyi be
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    Bunu çok daha önce söylemiştim. Ve yine söylüyorum. netbook pazarı diye birşey kalmayacak.. gidişata bakılırsa haklı görülüyorum. Tabi bu bir iki sene içerisinde olacak diyecek kadarda da ıska geçecek bir tahmin yürütmek hata olur. Önümüzdeki on sene içerisinden en iyi ihtimalle pazardan eriyip kaybolacaktır. yada form değiştirip anca pazarda kalabilir. O da çift taraflı dokunmatik bir yapı ile farklı bir kullanım deneyimi sunabilirse bugünkü küçük notebook imajından kurtulup farklı bir pazar yaratır kendine ki hali hazırda benzeri notebooklar var neden netbooklarda bu şekilde evrimleşmesin. Ama on sene sonra bugünkü klavyeli haliyle netbook olmayacak... (bu benim şahsi görüşümdür)


    doru soyluyorsun. ama 10seneye kalmaz. ve bu akim sadece netbooklari degil, laptoplarida siler goturur. cunku gelisen bukulebilir esnek oled ekranlar tablet tasarimlarina baya bir esneklik getirecek. tabletin bir kismi bukulerek klavye olarak kullanilabilcek. elin altina duzgun oturdukdan sonra sanal klavyeninde fiziksel klavye kadar verim vereceginden bir suphem yok. ne demek istedigim bu konsept dizayn videsunda gorebilirsiniz.


    videodaki tasarim tablet oncesi doneme ait oldugu icin cok buyuk ve hantal yanlari var. herseyden once batarya x86 icin dusunulmus. gelisen arm sistemler bunada gerek birakmiyacaktir. orta vadede ya arm x86 performansina yaklasacak, yada x86 en arm kadar uzun pil omrune sahip olacak. talep ve gidisat bu yonde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 22 Ekim 2011; 23:13:38 >
  • netbookta cs 1.6 kasıyordu bir an kendimi p3 yıllarda hissettim
  • Windowsun bana gerekli olması,küçük olması ve şarj uzunluğu nedeniyle aldım ama gerçekten bekleneni veremiyor web performansı olarak telefonumla yarışıyor.

    Ama dosya indirmek,yatağınıza çekilmek güzel
  • netbookları sadece benmi gereksiz görüyorum acep?notebook varken bence gereksiz.
    tabletleri de gereksiz görüyorum aslında...Tabiki pazardaki varlıkları sonuçta bana bağlı değiller :)
  • Atom son yılların en büyük teknolojik ticari başarıdır bence ve tüketici olarak en büyük teknolojik kazıktır,alışveriş ve gösteriş çılgınlığı böyle bir ürünle intele milyarlar kazandırdı.
  • İntel de netbook ların geleceğinin olmadığını anlamış ki artık pek atom haberi okumuyoruz.
  • Olacağı buydu tabi ne bekliyordu ki Intel.
  • netbookun performansı telefonla mı yarışıyor? abi allah rızası için netbooklar 2 yıl öncesinin ürünü en baba netbookun işlemcisi n570 ki bu işlmcinin bus huzu 800 mhz tabi fazla yüksek olamayacak netbookun özzelliği performans değil ki sağlamlık, uzun batarya, ve ergonomidir ha bir de klavyedir. bana söylesenize hangi notebookun klavyesi bir s10-2 nin klavyesine sahip? telefonum evet netbookdan daha hızlı internete giriyor ama aynı zamanda flash reklem ve benzeri sitelerde telefonların yaşadığı sorunlar var kaldı ki flash çok olan sitelere core i7 lerin bile girerken zorlandığını daha önce duydum. netbookun taşınabilirliği çok mükemmel bir şey ayrıca web performansı çok da kötü değil. ha artık 2 yıl geçtiği için ram yetmiyor bir iki haftaya 2 gb ram alacağım. ve ben bu bilgisayarı bir 2 sene daha kullanırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zombi7406

    netbookun performansı telefonla mı yarışıyor? abi allah rızası için netbooklar 2 yıl öncesinin ürünü en baba netbookun işlemcisi n570 ki bu işlmcinin bus huzu 800 mhz tabi fazla yüksek olamayacak netbookun özzelliği performans değil ki sağlamlık, uzun batarya, ve ergonomidir ha bir de klavyedir. bana söylesenize hangi notebookun klavyesi bir s10-2 nin klavyesine sahip? telefonum evet netbookdan daha hızlı internete giriyor ama aynı zamanda flash reklem ve benzeri sitelerde telefonların yaşadığı sorunlar var kaldı ki flash çok olan sitelere core i7 lerin bile girerken zorlandığını daha önce duydum. netbookun taşınabilirliği çok mükemmel bir şey ayrıca web performansı çok da kötü değil. ha artık 2 yıl geçtiği için ram yetmiyor bir iki haftaya 2 gb ram alacağım. ve ben bu bilgisayarı bir 2 sene daha kullanırım.

    sana ok kanka demek istiyorum. benim windows kullanmamın tek amacı oyun oynamak ki netbookda arkadaşın dediği gibi CS 1.6 bile oynayamıyorum. Peki hiç iPhone'da Infinity Blade oynadın mı? Unreal Engine 3 var. Ayrıca netbookda uzun batarya demişsin sağlamlık demişsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WinteR

    Atom son yılların en büyük teknolojik ticari başarıdır bence ve tüketici olarak en büyük teknolojik kazıktır,alışveriş ve gösteriş çılgınlığı böyle bir ürünle intele milyarlar kazandırdı.

    aynen. atom sistemler ucuz ama uretimleri cok cok daha ucuz. ilk ciktigi zamanlarda maliyet hesaplari her yerde geciyordu, sayilar simdi aklimda kalmadi tabi. ama kucuk devre boyutu sayesinde intel bir waffle'dan bilmem kac tane atom elde edebiliyor. kar marji korkunc yuksek. intel bunun yaninda kendi dandik anakart chipini ve ekran kartini zorla dayatip bide ordan kar yapiyor. miss

    iste bu nedenden arm islemcilerin kuvvetlenip daha ust cihazlardada x86ya ortak cikmasini istiyorum. su bir gercekki intelin x86 lisansiyla intelin platformunu ureten amd gercek bir rekabet ortaya koymuyor. buda fiyatlara ve kaziklara yansiyor kacinilmaz olarak.
  • windows u bile çalıştırmaktan aciz işlemciyi son kullanıcı ne yapsın belliydi böyle olacağı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    quote:

    Orijinalden alıntı: WinteR Atom son yılların en büyük teknolojik ticari başarıdır bence ve tüketici olarak en büyük teknolojik kazıktır,alışveriş ve gösteriş çılgınlığı böyle bir ürünle intele milyarlar kazandırdı.
    aynen. atom sistemler ucuz ama uretimleri cok cok daha ucuz. ilk ciktigi zamanlarda maliyet hesaplari her yerde geciyordu, sayilar simdi aklimda kalmadi tabi. ama kucuk devre boyutu sayesinde intel bir waffledan bilmem kac tane atom elde edebiliyor. kar marji korkunc yuksek. intel bunun yaninda kendi dandik anakart chipini ve ekran kartini zorla dayatip bide ordan kar yapiyor. miss iste bu nedenden arm islemcilerin kuvvetlenip daha ust cihazlardada x86ya ortak cikmasini istiyorum. su bir gercekki intelin x86 lisansiyla intelin platformunu ureten amd gercek bir rekabet ortaya koymuyor. buda fiyatlara ve kaziklara yansiyor kacinilmaz olarak.


    Kastettiğin via seviyesinde mini-itx sistemler için ise neyse de, x86 kimsenin harcı değil bu zmanda kimse olmadık maceraya girmek istemez. ARM iyi iş çıkartıyorsa kimseye hesap vermek zorunda olmadığından, geriye dönük olmadık şeylere uyum sağlamak zorunda olmadığından, farklı platformlar için uyum muyum derdi olmadığından şimdiki başarılı olduğu şeylerde başarılı. Şimdi herşey eskisinden farklı elbette ama, dediğim gibi mini-itx için Transmeta'nın yaptığı gibi emulasyon benzeri yaklaşımla düşük perf grubu için tasarımlarının kullanıldığı alanı genişletmek isterse ister. Dışardan görüldüğü gibi değil yani, egsoz işinde iyiyiz hadi motor yapalım araba yapalım demek oluyor çünkü ARM'ın tekrardan x86 karşısına çıkması.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sajuuk

    quote:

    Orijinalden alıntı: zombi7406

    netbookun performansı telefonla mı yarışıyor? abi allah rızası için netbooklar 2 yıl öncesinin ürünü en baba netbookun işlemcisi n570 ki bu işlmcinin bus huzu 800 mhz tabi fazla yüksek olamayacak netbookun özzelliği performans değil ki sağlamlık, uzun batarya, ve ergonomidir ha bir de klavyedir. bana söylesenize hangi notebookun klavyesi bir s10-2 nin klavyesine sahip? telefonum evet netbookdan daha hızlı internete giriyor ama aynı zamanda flash reklem ve benzeri sitelerde telefonların yaşadığı sorunlar var kaldı ki flash çok olan sitelere core i7 lerin bile girerken zorlandığını daha önce duydum. netbookun taşınabilirliği çok mükemmel bir şey ayrıca web performansı çok da kötü değil. ha artık 2 yıl geçtiği için ram yetmiyor bir iki haftaya 2 gb ram alacağım. ve ben bu bilgisayarı bir 2 sene daha kullanırım.

    sana ok kanka demek istiyorum. benim windows kullanmamın tek amacı oyun oynamak ki netbookda arkadaşın dediği gibi CS 1.6 bile oynayamıyorum. Peki hiç iPhone'da Infinity Blade oynadın mı? Unreal Engine 3 var. Ayrıca netbookda uzun batarya demişsin sağlamlık demişsin

    cs 1.6 kasıyorsa o zaman ya windowsun sorunlu ya da netbookun markası casper veya experdir derim. benim lenovoya win 7 kurmuştum geçen sene sahte ağ kurup 12 kişi ile onlline cs 1.6 ve hot pursuit 2 ayrıca medal of honour allied assault oynadık zorlanmıyordu bile sadece hotpursuit te ben biraz artislik yapınca hafif zorlanıyordu o kadar hem abicim sanırım kimsenin dikkatini çekmiyor ama atom işlemciler 24 bit ve en fazla 800 mhz bus hızına çıkabilen işlemciler ve yedikleri enerji 2 wat ha benim lenovo 3 wat yiyor anakartı sayesinde o başka. ve sadece km player kurarak 720 pi videoyu takılmadan pilde, 1080 piyi ise hafif takılma ile izledim. batarya tabi az tüketecek çünkü 2 watt yiyen bir işlemciye sahip ve benim 3 hücreli batarya rahatlıkla 3 saat gidebiliyor 2 yaşında olmasına rağmen. sağlmlığa gelince bu bilgisayarın nerelerden düştüğünü grse idin gülmezdin merak etme ipad ı ya da iphoneyi bir kere düşür bakalım ya da ekranını bir çiz bakalım ne kadar masraf çıkacak? ekranın üzerinden kılıfı kaldırsan zedelen bir ekran var iphonenin bunları atlamayalım. ha bakın şu performans olayını cidden çok netbooklarla karşılaştırdım benim kinin yanına çoğu yaklaşamıyor. lgnin acerin casperin asusun toshbanın samsungun netbooklarını bizzat inceledim cidden yanına yaklaşamıyorlar. sadece asus ve samsung yakın. daha geçen bir asus la ağ kurup oyun oynayalım dedik benim bilgisayar ona göre çok eski olmasına rağmen daha akıcı oynadı.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.