Şimdi Ara

ARM en iyi enerji tasarruflu işlemcisi Cortex A7 MPCore'u duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
5.188
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • ARM en iyi enerji tasarruflu işlemcisi Cortex A7 MPCore'u duyurdu

     



    ARM en iyi enerji tasarruflu işlemcisi Cortex A7 MPCore'u duyurdu






    Mobil işlemci piyasasının hakimi ARM firması gelecek nesil mobil cihazlarda kullanmayı düşündüğü en fazla enerji tasarrufu sağlayan işlemcisi olacak Cortex A7 modelini duyurdu.




    Cortex-A7 MPCore adını alacak olan model firmanın şimdiye kadar geliştirdiği en fazla enerji tasarrufu sağlayan uygulama işlemcisi olacak. Sistemin çalışma prensibine de ARM firması big.LITTLE adını vermiş. Prensip geleneksel güç tüketimi ve performans ilişkisine yeni bir bakış açısı getiriyor.




    Tek bir Cortex-A7 işlemcisi günümüz mobil cihazların çoğunda kullanılan Cortex-A8 işlemcilerinden 5 kat daha fazla enerji tasarrufu yapıyor ve üstelik beşte bir oranında daha küçük. Buna rağmen önemli ölçüde daha fazla performansa sahip. Cortex-A8 mimarisi artık eskidi ve geliştirme masrafları hedeflerine ulaşmada oldukça sınırlayıcı oluyor. Cortex-A7 ise tamamen sentezlenebilir yapıda ve bu daha iyi performans vermesini sağlıyor.




    Cortex-A7 işlemcisi 100$ altı piyasayı hedefliyor ve zengin kullanıcı tecrübesini gelişmekte olan ülkelerin pazarlarına da sokmayı amaçlıyor.




    Cortex-A7 işlemcisini bu kadar başarılı kılan ise big.LITTLE işlemci prensibinin en iyi yüksek performansı sunan Cortex-A15 ile en iyi enerji tasarrufu sunan Cortex-A7 işlemcisini yongada sistem üzerinde birlikte kullanması. Big.LITTLE prensibi performansa bağlı olarak doğru iş için doğru işlemciyi seçiyor. "Big" ifadesi aslında Cortex-A15 mimarisini tanımlarken "LITTLE" da Cortex-A7 mimarisini tanımlıyor. Bu sayede ARM düşük güçte çalışan işlemci pazarındaki liderliğini devam ettirmiş olacak.




    Broadcom, Compal, Freescale, HiSilicon, LG Electronics, Linaro, OK Labs, QNX, Redbend, Samsung, Sprint, ST-Ericsson ve Texas Instruments gibi donanım ortakları da bu teknolojileri destekliyor. 




    ARM Cortex-A7 işlemcisi 0.5mm2'lik bir alanı kaplıyor ve 28nm üretim mimarisini kullanıyor. Hem tek çekirdek hem çok çekirdekte rekabetçi bir performans sunuyor. Cortex-A7 işlemcisi tek başına da kullanılabilecek ve 2013-2014 zaman diliminde giriş seviyesi akıllı telefonlarda boy göstermeye başlayacak. Performansı ise günümüzün 500$ üstü amiral gemisi akıllı telefonları ile eşdeğer miktarda olacak.




    NVIDIA'nın Kal-El Tegra 3 platformu hali hazırda 4 çekirdeğin yanında Cortex-A9 mimarisinde bir beşinci çekirdeği ortak bileşen olarak kullanıyor. Enerji verimliliğinin artırılmasında kullanılması amaçlanan bu bileşenin yerine Cortex-A7 bileşeni kullanıldığında enerji sarfiyatı yüzde 70 azalıyor. 




    Cortex-A7 MPCore işlemcilerinin farklı tasarımlarla piyasaya çıkışı için 2013-2014 yıllarını beklememiz gerekecek.





     

     







  • Arm gümbür gümbür...

    Bambaşka bir yere doğru gidiyoruz, elveda intel vs amd , nvidia vs amd (ati)


    Alttaki yorumlardan sonra gelen zorunlu edit :

    Bir insan evladı neden katılmadığı düşüncenin katılmadığı yönlerini dile getirmek yerine, düşüncenin sahibine laf sokma ihtiyacı hisseder ya da mevcut düşünce hakkındaki fikirleri yerine duygularını dile getirir ?

    BKNZ : Yukarıda "elveda intel, amd ve nvidia" yazmıyor, "elveda intel vs amd , nvidia vs amd-ati" yazıyor. Yani bu yorumu yazan adam intel amd nvidia bitti demiyor, samsung-apple vb çatışmaların intel-amd çatışmalarının önüne geçtiğini anlatıyor.

    "arm gümbür gümbür" Çok merak ediyorum, arm platformu için böyle bir ifade yazılması için daha kaç akıllı telefon, tablet vb satılması gerekiyor ?


    Bambaşka bir yere doğru gidiyoruz : Yani henüz varmadık, hala gidiyoruz, yani bu cümle gelecekten bahsediyor, gelecekte arm'dan intel'den amd'den bahsediyor...

    Allta düşüncelerime katılmayan - abartılı bulan ve bunu güzel bir şekilde ifade eden üye de var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 21 Ekim 2011; 0:16:20 >




  • isterse arm değil mahmut işlemci A.Ş olsun da yeni model olsun, yenilik olsun önemli değil
  • ya şimdi bi düşününce telefonda 4 çekirdek ne demek ya bu gidişle yakınca core 2 quadlara sonrada daha üst işlemcilere rakip olacak bu arm lar. bide şu gpu ları küçültüp küçük ama 110 cfm hava akışı sunan sessiz fanlar icat etseler kasamız adsl kadar olurdu :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eulogy


    Arm gümbür gümbür...

    Bambaşka bir yere doğru gidiyoruz, elveda intel vs amd , nvidia vs amd (ati)

    biraz fazla olmuş sanki :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eulogy

    Arm gümbür gümbür... Bambaşka bir yere doğru gidiyoruz, elveda intel vs amd , nvidia vs amd (ati)


    yavaş elveda ette sap gibi kalma ortada
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eulogy

    Arm gümbür gümbür... Bambaşka bir yere doğru gidiyoruz, elveda intel vs amd , nvidia vs amd (ati)


    bu irrasyonel yorumlara oldum olası kopuyorum ya okurken. Özellikle intel-amd-nvidia konu başlıkları altında çok var böyle yorumlar.
  • Tasarruf yapacağım diye performansı kaybetme Arm.
    İyi bir şey olacağından eminim.
  • a15 beklerken a7 geldi :D
    ARM en iyi enerji tasarruflu işlemcisi Cortex A7 MPCore'u duyurdu
  • arm board lu htpc güzel olurdu valla ufak tefek
    üreticiler birşeylerin peşinde ama yakında öğreniriz.
  • Gerçekten çok güzel bir gelişme batarya ömrü açısından. Düşünsenize bir SOC çözümünde hem A15 hem de A7 mimarileri içiçe. Telefon bekleme modunda ya da biz e-postalara bakarken düşük güç tüketimine sahip olan A7 işlemciler devreye girip A15'ler kendilerini kapatacak, yüksek güç gerektiren uygulamalarda ise A7 yerine A15'ler devreye girecek. ARM'ın açıklamasına göre çekirdekler arsındaki bu geçiş işlemi yalnızca 20 mikrosaniye olacak. Yani son derece hızlı. Nvidia Kal-El serisindeki 5. çekirdeğe geçisin 2 milisaniye süreceği dile getirildiğine göre ARM'ın kendi çözümü çok daha hızlı. Böylece batarya ömrü mümkün olduğunca artacak. PC mantığı ile bakacak olursak Optimus teknolojisine sahip Nvidia GT540 ile Intel'in dahili grafik işlemcisinin bir arada kullanılması gibi bir şey. Üstelik A7 işlemci aynı saat frekansındaki bir A8 ile neredeyse aynı performansı sunabiliyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SystemApps

    a15 beklerken a7 geldi :D
    ARM en iyi enerji tasarruflu işlemcisi Cortex A7 MPCore'u duyurdu


    Bence ARM Mobil cihaz pazarının dışına çıkmayı düşünürse kaybeder.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazloo -- 21 Ekim 2011; 9:06:46 >




  • AMD al artık şu lisansı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.