Şimdi Ara

Video ve oyunlarda kokuyu da duymanızı sağlayacak bir konsept üzerinde çalışmalar yapılıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
7.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Video ve oyunlarda kokuyu da duymanızı sağlayacak bir konsept üzerinde çalışmalar yapılıyor






    Görüntü teknolojileri günümüzde görsel ve işitsel olarak en üst düzeyde tecrübe sağlıyor. Ancak koku hissini de verebilmek için bilim adamlarının yıllardır devam eden çalışmaları bulunuyor. Zaman zaman haberlerini duyduğumuz bu konuda atılan adımlar sinemalara ve video oyunlarına yeni bir boyut daha ekleyebilir. Fransız Olf-Action şirketi bu konuda yaptığı çalışmalarla tanınıyor.




    Olf-Action hali hazırda bazı sinemalarda kullanılan Odoravision adlı koku jeneretörü örneklerini üretiyor. Yeni konsepti ise PC'lere bağlanarak video ve oyunlara dördüncü boyutu getirmeyi planlıyor.




    Konseptin adı Smellit. İçinde bulunan koku jeneratörleri vasıtasıyla sahnelere göre kokular yayıyor. Firma konsepti hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor. Meraklılarını 11 Ekim'de Portekiz'de başlayacak Lizbon Tasarım Fuarı'na davet ediyor.

     

     








  • Bu zaman kadar oyun oynadığımda hiç demedim keşke orda olsamda koklasam.

    Görsellik veremedikden sonra ne anlamı var bu tür ihtiyaç diyeceğimde böyle bir ihtiyaç da yok. Şu an oyun oynuyanlarında böyle bir isteği olacağını sanmam. tabi denemek lazım nedir de değildir ama ciddi anlamda saçmalıktan başka bir şey değil.

    Kim GOW oynarken yanında kan kokusu alabilmek için yarım kilo çiğer ve et karışımını koyar. Yada yarış yaparken kim odasında lastik kokusuna maruz kalmak ister. Güzel insana hoş gelicek kokularda sorun olmaz gibime geliyor ama diğer kokular iğrenç ötesi olur.

    Hatta buna benzer sinema filimleride mevcuttu tv izlemiştim . Ve etiket tarzı kokular vardı gösterim esnasında hangi numara geliyorsa onumaralı etiketi açıyorsunuz kokluyorsunuz. Ama haberlerde kimse memnun kalmamıştı.

    İşin gerçeği oynadığımız oyunlarda hiçte güzel koku yayılabilecek oyun yok. Ve ihtiyaç olucağınıda zannetmem. Kimse evinin leş gibib kokulara maruz kalmasını istemez.

    Görsellik olarak farklı birşey ler yapsalar tamam diyeceğimde bu işin tutma olasılığı çok zayıf.




  • bu her yeniliğin 4.boyut 5.boyut şeklinde bir kalıba sokulması ne kadar saçma bir şey. koku lu oyun yaparlar 4 boyutlu derler, titerşimli koltuklu sinema yaparlar 5 boyutlu derler. bu gidişle 3 boyut algılayabilen beynimiz ile 10 boyutlu filmler seyredip oyunlar oynayacağız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caner.b -- 9 Ekim 2011; 16:15:10 >
  • ben bu olayı taa 2007 hatta daha önceki yıllarda bi yarışma programında sorulan bi soru üzerine duymuştum ve gerçektende oluyor.

    Bu koku olayının gerçekleşmesi 2015'te gerçekleşicek beyler
  • 3D filmlerin gerçeklik oranını arttırsalar daha makbule geçer.. koku olayıyla biryere varamaz film sektörü
  • burnuma kötü kokular geldi :D
  • Metro 2033'ü düşünmek bile istemem odada leş gibi lağım kokusu :)
  • oyunlarında düşünün siz.
  • Saçma ötesi ve gereksiz.
  • bunu alan olur şimdi aeqweqweasdasdas .tabi crysis oynarken battlefield vs oynarken acayıp lazım. anca sims oynucan barbi oynucan ozaman bebek kokuları parfum kokuları gelir. arkadaş yukarda demiş zaten.kim lastik kokusunu ister odasında.1. gün iyi gelir 2. gün kotulesmeye baslar böyle gider sonra zaten 1 hafta sonra kapatıp kenarı koyarsın.
  • Bence bunu sadece oyuncunun burnuna takılabilen bir aparat şeklinde yapsalar iyi olur. Kim oyundan sonra odasını havalandırmak ister ki :)
  • God of War oynarken bi tane de ambülası hazırda bekletmek gerekecek herhalde. Millet kan kokusundan leyla olur vallahi
  • Ya kokarsa ?
  • böyle bişey yaparlarsa eğer zaten sizin düşündüğünüzü onlar da düşünmüştür. oyun veya film bittikten sonra yaydığı pis kokuyu hoş bir koku sıkarak düzeltir
  • bencede saçma.. kan kokusunu nasıl verecekler.. lağım kokusunu vesaire.. ya herşeyi tam manasıyla yaparsınız ki böyle birşey olamayacağı için hep biryerlerde eksiği olacak bir teknoloji olarak kalır.
  • Bu yapıldı, 1998 yılında Ankara'ya geldi, yanında Donkey kong tarzında 3b bir oyun vardı, çalışma prensibi 3 ana kokuyu içerecek bir yağ kalıbını kartuş gibi kullanmaktan geçiyordu, 3 yağı birleştirerek farklı kokular elde ediyordu, o dönem için 185$ da fiyat söylediler, tutmadı. Hiç bir oyun destek vermediği gibi izleyelerin çoğu resident evil falan gibi ceset yanık gibi oyunlarla dolu bir sektörde bu aletin saçmalaık olduğunu söylüyorlardı.
  • Böyle sistem en iyi sinir hücrelerine ileti göndererek olur bence, daha dogrusu ileride bu sekilde yapılırsa kullanılabilir, öbür yönden cidden hem yüksek bir külfet hem de kötü bir sistem olacaktır. Düşünsenize devamlı sistemin icine maddeler koymanız gerektigini falan, onun yerine sahte uyartılarla koku var gibi hissetmemizi sağladıkları zaman işte kalkıp budur teknoloji derim sanırsam :) (tabi aynı zamanda holografik görüntü olayının etkin oldugu ve eski atari salonlarının gelistirilmis olarak holografik görüntülerle dolu oyun sahaları olması da diğer nokta olur, sosyal aktivite haline de gelir co-op sayesinde :)
  • Kimsenin ben orda olsamda kokusunu alsam oranın dediğini düşünmüyorum.Teknolojinin gelişimi açısından evet güzel bir şey ama ne kadar gerekli ? Orası tartışılır.
  • Kulaklıktan sonra yeni icat..

    Burunluk..
  • çok gereksiz. üstelik sürekli gerekli maddelerden alıp koymalısınız ek masrafı da çok olur.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.