Şimdi Ara

RedHat : Microsoft, Windows 8 açılış özelliklerini ve bunun Linux'a etkisini açıklamalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
7.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • RedHat : Microsoft, Windows 8 açılış özelliklerini ve bunun Linux'a etkisini açıklamalı






    Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 8 kısa süre önce BUILD konferansıyla görkemli bir şekilde tanıtıldı. Masaüstü sistemlerin hakimi olarak kalmayı ve tablet sistemlerde Android ve iOS ile yarışmayı hedefleyen Microsoft'a ilk eleştiri Linux cephesinden geldi.




    RedHat geliştiricilerinden Matthew Garrett blogunda Windows 8'in “güvenli açılış” şeklinde gelişmiş güvenlik sisteminin bir parçası olarak lanse ettiği fonksiyonun Linux dual bootuna izin vermediğini duyurdu.




    Yeni açılış prosedürü bilgisayarın yazılımına “imza anahtarları”nın yüklü olmasını gerektiriyor. Bu anahtarın yüklü olmadığı hiç bir yazılım dual boot altında açılamıyor. Bu Windows'un yanına kurularak dual boot ile kullanıma açılan Linux sistemleri için kritik bir önem taşıyor.




    Micorosoft'un BIOS yerine kullanacağı daha gelişmiş UEFI sisteminde bu anahtarlar için merkezi bir imza mekanizması yok. Anahtarlar bir satıcı tarafından bilgisayara yüklendiyse yine imzalama işlemini bu satıcının gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu sistem sadece OEM ile geliyor ve Microsoft anahtarları bir Linux kopyasının açılışına izin vermiyor.




    ZDNet sitesinden Mary Jo Foley ise bu durumun kabul edilemez olduğunu ve Microsoft'un tüm hikayeyi tam olarak anlatması gerektiğini belirtiyor. Linux geliştiricileri Microsoft'tan resmi bir açıklama bekliyor. Foley Haziran ayında Güvenli UEFI anahtarlarının üretici firmalar tarafından imzalanacağına, alıcı/kullanıcı tarafı ile kesinlikle paylaşılmayacağına dair bazı söylentileri duyduklarını şimdi ise bunun gerçeğe döndüğünü vurguladı.




    İddia edilen konu açık kaynak Linux geliştiricileri için gerçekten büyük önem arzediyor. Bu Microsoft'un standart kullanıcılar için Windows 8'in yanına Linux sürümü kurarak çalıştırmasının tamamen önüne geçeceğini gösteriyor. Sonuçta ise büyük bir tekelleşme kavgası yaşanabilir. Microsoft bu problemle ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

     

     








  • Bu Microsoft'un getirdiği bir kısıtlama değil UEFI'nin getirdiği bir gereklilik diye biliyorum.
    Tamamen güvenlik için kullanılan bir sistem. Bootloader yüklenmeden önce devreye girecek korsan bir yazılım, trojan, virus gibi zararlı şeylerin önüne geçilip güvenli bir boot işlemi için yapılıyor.
    Linux buna uygun bir UEFI bootloader hazırlayamaz mı? Yoksa ben mi yanlış anlıyorum
  • hdd fiyatları yerlerde sürünürken sisteminde 2. bir hdd olan kimseler için bu durum bir sorun teşkil etmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi symbiat -- 26 Eylül 2011; 13:11:20 >
  • eee o zaman cracklı programlar ne olacak? imzayı ancak üretici atabiliyorsa?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tora

    Bu Microsoftun getirdiği bir kısıtlama değil UEFInin getirdiği bir gereklilik diye biliyorum.Tamamen güvenlik için kullanılan bir sistem. Bootloader yüklenmeden önce devreye girecek korsan bir yazılım, trojan, virus gibi zararlı şeylerin önüne geçilip güvenli bir boot işlemi için yapılıyor.Linux buna uygun bir UEFI bootloader hazırlayamaz mı? Yoksa ben mi yanlış anlıyorum


    Piyasada boot öncesi devreye giren kaç tane virüs trojan vs. varki böyle bir önleme gerek duyulsun. 15 sene evvel böyle saçma bir açıklama olsaydı inandırıcı olurdu. Çünkü disketler vs.. heryer virüs doluydu.
    Bugün bunun için mantıklı 2 sebep olabilir;
    1. Korsan kullanımın önüne geçmek.
    2. Başka sistemlerinin kullanılmasını engellemek.




  • linuxun anahtar alması neden problem olsun ki? böylece kullanılan linux sürümününde kullanıcı tarafından güvenli olduğu daha iyi anlaşılır..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Turkforce

    quote:

    Orijinalden alıntı: ToraBu Microsoftun getirdiği bir kısıtlama değil UEFInin getirdiği bir gereklilik diye biliyorum.Tamamen güvenlik için kullanılan bir sistem. Bootloader yüklenmeden önce devreye girecek korsan bir yazılım, trojan, virus gibi zararlı şeylerin önüne geçilip güvenli bir boot işlemi için yapılıyor.Linux buna uygun bir UEFI bootloader hazırlayamaz mı? Yoksa ben mi yanlış anlıyorum
    Piyasada boot öncesi devreye giren kaç tane virüs trojan vs. varki böyle bir önleme gerek duyulsun. 15 sene evvel böyle saçma bir açıklama olsaydı inandırıcı olurdu. Çünkü disketler vs.. heryer virüs doluydu.Bugün bunun için mantıklı 2 sebep olabilir;1. Korsan kullanımın önüne geçmek.2. Başka sistemlerinin kullanılmasını engellemek.


    Virüs konusu hikaye bende perdenin arkasında korsan olduğuna inanıyorum fakat bunu tam olarak nasıl yaparlar anlayamadım(Anlayan varsa anlatsın).Zaten yaparlarsa bi devrim gerçekleşmiş olur it dünyasında.




  • korsanın önüne geçmek için yapılış olabilir.Adamlar haklı.win8 eğer istediğim gibi olursa lisanslısını almak isterim.Bunca yıldır win kullanıyorum laptopta çıkmasa alacağımız yok.

    Sözde müslüman bir ülkeyiz hak yemeyiz.yazılım film ve müzikte en çok korsan kullanan biziz :( bunları hak'tan saymıyor muyuz acaba bilemedim.
  • Tekelleşme daha çok baskın geliyor bana,
    Sonuçta Linux (Kullanmasını bilene tabi) daha stabil ve güvenli bir işletim sistemi,
    Duruma bakarsanız kritik noktalardaki server'larda ağırlıklı olarak debian dağıtımı kullanılır,
    Gelecek açıklamarı görmeden infaz yapmak yersiz, bir açıklama yapsın Microsoft bakalım...
  • windows7 ye devam edicez gibi duruyor :)
  • Microsoft, Windows 8'deki güvenlik konusundaki değişiklikler konusunda şunları da açıkladı:

    - UEFI, firmware'in bir güvenlik politikası uygulamasını sağlar

    - Güvenli açılış, bir UEFI protokolüdür ve Windows 8'in bir özelliği değildir

    - UEFI güvenli açılışı, Windows 8 güvenli açılış mimarisinin bir parçasıdır

    - Windows 8, istendiğinde güvenli açılışı devreye sokarak işletim sistemi öncesi ortamın güvenliğini sağlayabilir

    - Güvenli açılış, işletim sistemlerinin yükleyicilerini "kilitlemez", ancak firmware'in bileşenlerin doğruluğunu sağlamasına izin verir

    - OEM'ler, kendi firmware'lerini müşterilerinin ihtiyaçlarına göre istedikleri sertifika seviyesinde düzenleyebilirler

    - Microsoft, Windows dışındaki işletim sistemlerinin açılışını denetleyecek PC firmware'lerini kontrol ve himaye etmemektedir.


    alıntı:chip




  • quote:

    Orijinalden alıntı: djisis

    Tekelleşme daha çok baskın geliyor bana,Sonuçta Linux (Kullanmasını bilene tabi) daha stabil ve güvenli bir işletim sistemi,Duruma bakarsanız kritik noktalardaki serverlarda ağırlıklı olarak debian dağıtımı kullanılır,Gelecek açıklamarı görmeden infaz yapmak yersiz, bir açıklama yapsın Microsoft bakalım...

    Stabil derken ... ???
  • linux bootloaderı gpl lisanslı lisanstan ötürü kaynak kodu açık olmalı lisans nedeni ile şifreleme sisteminin kodu açık olması şartı microsoft/uefi/üreticiler tarafında hoş karşılanmıcak haliyle çünkü hacklenme olayı kaynak kodu sebebi ile olabilir. linux tarafının endişesi bu sebebten

    2.hdd bir çözüm olamiyacak uefi hangi hdd den boot ederseniz edin edilen hdd nin loaderini imzalanıp imzalanmadığını sorgulayacak

    üreticiler ve microsoft güvenli boot özelliğini opsiyon olarak sunmalı biostan aç/kapa eklenmeli

    ama muhtemelen yapmicaklardır. benzer kısıtlayıcı örnekleri mevcut mesela bios menülerini minimize etmeleri çoğu ayarı gizlemeleri mesela Virtualization kapalı olması kimisinde ahci kapalı yada ide kapalı olması
    bu kısıtlamaları kullanıcılar kendi imkanları ile aşıyorlar belli bir risk alarak

    yukarıda saydığım kısıtlamalar benim acer 5315 in standart uefi de mevcut
    elle modlayarak açılabiliyor.

    amaçları mbr virüslerini engellemek ve hacklemeyi engellemek olsa da asıl amaç diğerr rakiplerini elemine etmekten başka birşey değil




  • quote:

    Orijinalden alıntı: symbiat

    hdd fiyatları yerlerde sürünürken sisteminde 2. bir hdd olan kimseler için bu durum bir sorun teşkil etmiyor.

    sorun teşkil etmiyor derken, dual boot yerine ikinci bir hdd'ye linux' un tek başına kurulumunun yapılabileceğini belirtmişsin galiba. acaba ortak bir yol bulunabilir mi mesela biri dual boot' a izin verecek diğeri vermeyecek gibilerinden. tabi hal böyle olursa eğer, izin veren ve vermeyen win işletim sistemleri arasındaki özelliklerin kilidi de kırılabilir hale gelmiş oluyor denebilir. yalnız şöyle bir durum var bir de: linux win işletim sistemine zarar veriyor. yani çift işletim sistemi düşünelim. önce linux sonra win veya önce win sonra linux kurulumu yapılmış dual işletim sistemlerinde hdd' nin tamamına erişimin sağlanabiliyor olmasının getirdiği bir sıkıntı var. bundan win üreticileri hiç bahsetmiyor. ya da böyle birşey yok da ben mi uyduruyorum. linux ve win illetim sisteminin kurulu olduğu bir hdd' yi linux üzerinden kullanıp da bir sonraki açılışda win tercih edilmesi durumunda, karşımıza siyah ekran gelebiliyor. yani bildiğimiz win düzgün kapatılmayınca tercihli açılış yapılabildiği siyah ekran: "güvenli, en son iyi yapılandırma, normal yoldan başlatma" bu durum, dual boot olmayacak şekilde iki farklı hdd' de kullanılarak yapılan kurulumlarda da karşımıza gelebiliyor. hatta bios' dan hdd' nin biri gizlense bile. (yani görünmemesi sağlansa bile) ben win üreticilerinin her ağlayan sese kulak vermemesi gerektiğini düşünüyorum. win kullanan bir sistemde de linux' un dual bir işletim sistemi olarak kullanılmasını önermiyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: symbiat

    hdd fiyatları yerlerde sürünürken sisteminde 2. bir hdd olan kimseler için bu durum bir sorun teşkil etmiyor.

    o sadece masaüstü ve 2 harddisk yuvası olan dizüstü bigisayarlar için geçerli olabilecek bir durum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    eee o zaman cracklı programlar ne olacak? imzayı ancak üretici atabiliyorsa?

    umarım cracklı programlara ve korsan Windows'a da izin vermezler.
  • BU İŞ HACKLENMEMİŞ SYMBİANIN İŞKENCESİNE DÖNÜCEK YOK SERTİFİKA SÜRESİ DOLMUŞ YOK KAPSAM DIŞI OHOOO GET OUT MİCROFOST!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi osmanefeozkan -- 26 Eylül 2011; 15:50:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: umutarslan.com

    korsanın önüne geçmek için yapılış olabilir.Adamlar haklı.win8 eğer istediğim gibi olursa lisanslısını almak isterim.Bunca yıldır win kullanıyorum laptopta çıkmasa alacağımız yok.Sözde müslüman bir ülkeyiz hak yemeyiz.yazılım film ve müzikte en çok korsan kullanan biziz :( bunları haktan saymıyor muyuz acaba bilemedim.


    Mesele sadece hak yeme ile alakali degil mesele insan oldugundan oturu bazi haklari dogustan alman ile alakali ornek iletisim hakki insan haklari bildirgesinden de bakabilirsin, misal dunyanin her yerinde suyu cok pahali satsalar ve insanlar susuz kalsa o sulari calsa o insanlari suclayamazsin cunku su icmek o adamin hakki islamda fahis fiyatta haramdir
  • Windows 7 ye bile izin vermemişti demekki bundanmış.
    Anahtar kelime sadece linux ve türevlerinde çalışıp windows üzerinde çalışmaycak cod serisi gibi bir kaç oyun yapmak.İşte bütün mesele , bu microsofta diz çöktürür.............
    Neden hala uyuyorki bu açık kaynakçılar an-la-ya-mı-yo-rum................
  • birincis, linux lisanslamalrına aykırı (ruhunada zira 1-2 büyük firmayı bir kenara bırakırsak, linux, bireysel çabalarla dağıtımlar haline geliyor ki bunlar nasıl bu işin altından kalkacak? sadece iş grubla bitse ne ala). burada asıl sorun, win8 logolaması yapması için securebootu, üreticilerden öntanımlı istemesi, ki bu noktada, bunun opsiyonel olmasını engelleyor. birde bu anahtarlama işini, üretici bazında bırakması, herhangi yetkili bir konsorsiyum olmaması, bazı firmaların anahatarlama işinde, bazı doanımların kullanılmasını (verimli kullanılmasını engelleyebiliri ki bu noktada uefinin ateşli savuunucusu amd (işlemci, ekrankartı, anakart 3lüsü) bunu kötü kullanabilecek bir firma. yada secureboot keyi bir kenara bırakırsak, oyunlar xbox, ps3ten sonra, nvidia, ati keylerine göre çalışabilir :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.