Şimdi Ara

Playstation 3 Hard Disk Değişim Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
4
Favori
4.127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Playstation 3 Hard Diskinin değişimi konusunda forumda birçok yanlış bilgi veriliyor. Bu konuda, kendi deneyimlerimi ve doğruları sizinle paylaşmak
    istedim. Şimdi sırayla anlatayım:

1. Playstation 3'ün içinde fabrika çıkışı, notebooklarda kullanılan 2,5" lik 5400 RPM hızında, SATA II arabirimli bir HDD bulunur.
    Bizim almamız gereken de SATA II, 2,5" lik bir notebook HDD'sidir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta HDD'nin yüksekliğidir. Şu an piyasada
    iki çeşit 2,5" lik HDD var: Biri 9,5 mm, diğeri 12,5 mm yüksekliğinde. Benim bildiğim 1 TB'lık HDD'lerin Samsung'un son çıkaracağı ürün haricinde
    hepsinin 12,5 mm kalınlığında olduğudur. Playstation 3'ün içine takacağınız HDD 9,5 mm kalınlığında olmalıdır. Size tavsiyem HDD'yi almadan önce
    üreticisinin web sayfasında ürünü inceleyip 9,5 mm yüksekliğinde olduğundan emin olmanızdır.

2. Playstation 3 için bir HDD kapasite sınırı yoktur. 2,5" ve 9,5 mm kalınlığında olduğu sürece her kapasitede HDD takılabilir.

3. İlk çıkan bazı Playstation 3'lerde SATA I HDD'ler kullanılsa da, FAT'ların büyük çoğunluğunda ve Slim'lerin tamamında SATA II HDD kullanılmıştır.
    Bütün SATA arabirimleri birbirleriyle uyumlu olduğu için SATA III HDD bile taksanız sorun olacağını düşünmüyorum.

4. Playstation 3 içindeki orjinal HDD 5400 RPM demiştik. Ancak size tavsiyem yeni alacağınız HDD'nin 7200 RPM olmasıdır.
    7200 RPM için söylenen; fazla ısınır, fazla elektrik tüketir gibi sözler kesinlikle yanlıştır. Ancak doğruyu söylemek
    gerekirse 7200 RPM'den, 5400 RPM'ye göre fazla bir performans artışı da beklememelisiniz. Performans için SSD takabilirsiniz ancak
    astarı yüzünden pahalıya gelir. Yüksek kapasiteli bir SSD takıncaya kadar bir Playstation 3 daha alabilirsiniz.

5. Gelelim format konusuna. Playstation 3'ün dahili diski ne FAT32, ne NTFS ne de ExFAT biçimlidir. Ne Playstation 3 bu biçimdeki
    diskleri okuyabilir ne de Windows tabanlı bilgisayarınız Playstation 3'ün biçimlendirdiği diski okuyabilir. Bazı kişiler yeni HDD
    alınca önce bilgisayara takıp FAT 32 ile biçimlendirin diye akıl veriyorlar ki bu, bu konuyu bilmediklerinin en önemli göstergesi.
    FAT 32 ile maksimum 32 GB'lık bir alanı biçimlendirebilirsiniz. 500 GB'lık bir diskte FAT32 için kaç tane 32 GB'lık bölüm oluşturmanız
    gerektiğini siz düşünün artık, ama bunu yapsanız bile Playstation 3 diskinizi tanımayacaktır.

FAT32 Playstation 3'e USB'den bir harici depolama birimi bağladığınızda gereklidir. Playstation 3 USB'den sadece FAT32 ile biçimlendirilmiş
    disk ve bellekleri okuyabilir. Dahili HDD ile USB'den bağlanan harici HDD ve bellekleri karıştırmayın.

Peki ne yapmalısınız? Yeni HDD aldığınızda önce bilgisayarınıza takın ve NTFS formatında tamamını biçimlendirin. Daha sonra HDTune
    benzeri bir programla HDD'nizi Bad Sector ve diğer hatalara karşı test edin ve HDD'nin sağlamlığından emin olun. HDD'nin sağlamlığından
    emin olduktan sonra Playstation 3'e takabilirsiniz. Playstation 3'e takmadan önce diski silmeniz veya herhangi bir formatta formatlamanız
    birşey değiştirmez, zaten taktığınızda Playstation 3 HDD'yi formatlamak isteyecektir. Forumda HDD'yi nasıl takacağınıza dair resimli anlatımlar
    mevcut olduğu için bu konuya değinmeyeceğim.

6. Peki HDD'yi Playstation 3'e taktıktan sonra ne yapacağız? Yeni HDD'yi takıp Playstation 3'ü açtığımızda iki ihtimal karşımıza çıkar.
    Birincisi, Playstation 3, yeni HDD takıldığını, ve bu HDD'yi biçimlendirmek isteyip istemediğimizi sorar. Biçimlendiririz ve sistem yeni HDD ile açılır.
    İkincisi ve daha yüksek ihtimal olan ise, Playstation 3, sistemin doğru çalışmadığını Start ve Select tuşlarına aynı anda basıp harici belleğimizden
    sistem yazılımını yeniden yüklememiz gerektiğini söyler. Bunun için FAT32 ile biçimlendirilmiş bir USB bellek içerisinde önce PS3 adlı, sonra
    bunun içine UPDATE adlı klasörler oluşturup, UPDATE adlı klasörün içine uk.playstation.com sitesinden bilgisayara indirdiğimiz ".pup" uzantılı
    son çıkan sistem yazılımını koyup hazırda beklememiz gerekir. Bu USB'yi Playstation 3'e takar, Start ve Select tuşlarına aynı anda basarız ve
    Playstation 3 hem yeni yazılımı yükler, hem HDD'yi biçimlendir ve sistem yeni HDD ile açılır.

Benim anlatacaklarım bu kadar. Peki sen hangi marka ve model Hard Disk kullanıyorsun diye sorarsanız; ben Western Digital'in Scorpio Black serisi
    750 GB 7200 RPM SATA II olan modelini kullanıyorum. Tam model ismi WD7500BPKT . Ben hem kampanya varken, hem de dolar kuru daha düşükken
    uygun fiyata almıştım, Şu anki fiyatı aşırı pahalı. Bu HDD'den şu ana kadar çok memnunum. Download için 24 saat açık kaldı ancak en ufak bir
    ısınma olmadı, oyun oynarken de durum böyle. Ses konusunda ise Playstation 3'ün Bluray okuma sesi daha fazla diyebilirim.

Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir.

• Emegine saglık birde hesapları aktarma ve backup olaylarına açıklık getirirsen baya kisinin Isine yarayacaktir basta ben olmak üzere ;)

HDD değiştirme arefesinde biri olarak sormak istediğim şu: PSN kardeşliği yapan kişiler HDD değiştirmeden önce hesaplarını deaktif duruma getirmeli mi? Ben gerek yok diye duydum. Lütfen bilen arkadaşlar cevaplasın, teşekkürler.

Orijinalden alıntı: Katafalk101

Bir kısım şehir efsanesi halini almış yanlış bilgiler vardı, çok yerinde bir konu olmuş. Zamanla eklenecek yeni bilgilerle konunun daha iyi şekilleneceğini düşünüyorum.

HDD değiştirme arefesinde biri olarak sormak istediğim şu: PSN kardeşliği yapan kişiler HDD değiştirmeden önce hesaplarını deaktif duruma getirmeli mi? Ben gerek yok diye duydum. Lütfen bilen arkadaşlar cevaplasın, teşekkürler.

bu durumu bende merak ediyorum.
    bilen arkaşlar yada uygulayanlar yardımcı olabilirse

İlk video yedeklemenin nasıl alınacağını gösteriyor.

İkinci videoda HDD değişimini göstermiş.

Son videoda ise HDD değiştirdikten sonraki FW ve yedeği yüklemeyi anlatmış:

• Playstation 3'te yedek almak konusunu bende tam anlayabilmiş değilim. Yedek almak için FAT 32 ile biçimlendirilmiş bir harici depolama birimine ihtiyaç var. Playstation 3 USB'den başka biçimleri desteklemiyor. Ancak FAT 32 ile en fazla 32 GB'lık bölüm oluşturulabiliyor. Bir harici HDD'ye 32 GB'lık birkaç bölüm oluşturdum ancak Playstation 3, sadece birini gördü. Eğer yedeğimizin boyutu 32 GB'tan fazla olursa ne yapacağız, Playstation 3 bize "Bu doldu başka disk tak" mı diyecek bilmiyorum. Benim aldığım yedek 28 GB tutmuştu ama Playstation'ın içinde de bu civarlarda birşey yüklüydü.

Playstation 3'ün neleri yedeklediğine gelirsek, HDD'deki herşeyi; filmler, müzikler, resimler, kullanıcı hesapları dahil herşeyi yedekliyor. Bir şey hariç o da oyun trophyleri. Trophyleri yedekleyemiyorsunuz. Onları PSN'ye kaydetmelisiniz. HDD değişiminden ve aldığınız yedeği geri yükledikten sonra PSN'ye girip trophyleri geri alabilirsiniz.

PSN Kardeşliği konusunda ise pek bilgim yok.

• 500gblık HDDmin tamamını fat32 ile formatladım, bunun için swissknife diye bir program var onu kullanın
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Özel disk yazılımlarıyla 500gb tın tamamını fat32 biçiminde formatlamak mümkün. Yanlış hatırlamıyorsam Acronis programı bu konuda uzman.
    1'inci olarak, ben de yakın zamanda Ps3 için yeni HDD alacağım.Eski HDD çıkarmadan önce, ana hesabım ve paylaşımlı oyun aldığım hesaplarımı deaktif edip, sonra yeni HDD taktıktan sonra tekrar hepsini aktif hale getirip oyunları yeniden indirmeyi planlıyorum.Bu yöntem sorunsuz çalışır değil mi?
    2'nci olarak da, Ps3 için aldığım HDD'yi önce bilgisayara bağlayıp NTFS olarak biçimlendirmek gerekiyor mu?.Yeni alınan HDD'yi direk PS3'e taktığımız zaman zaten otomatik formatlamayacak mı sonuçta?

İkinci soru içinse, yeni HDD'yi bilgisayarın görebilmesi için NTFS ile biçimlendirin demiştim. İsterseniz ExFAT ile biçimlendirin. Burada amaç HDD'yi HDTune gibi test programlarıyla test edebilmek için bilgisayara tanıtmak. Özellikle kargo ile gelen HDD'ler taşıma sırasında hasar görebiliyor, yeni aldığınız bir HDD'de Bad Sector olabiliyor. Bir HDD'de sorun olup olmadığını Playstation 3'e takıp göremezsiniz. Yok ben test etmeyeceğim derseniz, tabiki HDD'yi geldiği gibi Playstation 3'e takabilirsiniz.
  • Güzel rehber olmuş, teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kvncrylmz -- 11 Ekim 2011; 12:27:35 >

...ölümün olduğu yerde, daha ciddi ne olabilir?..
  • Yeni nesil HDD bicimlendirme programlari ile FAT32'de bicimlendirilebilen alan siniri artti.

320GB'yi FAT32 bicimlendirip taktim, gayet basarili oldu.
  • Benim mesela ps3 HDD'mde 50gb'den fazla bilgi var (daha önce kardeşlik aldığım oyunlar, müziklerim, resimlerim, savelerim vs.) Şimdi yeni HDD almadan, ben bunu nasıl yedekleyeceğim bi disk'e? Bunu tamamen açıklayabilecek birisi varmı acaba? Baştan sona, eksizsiz hatasız anlatabilecek.

Orijinalden alıntı: jericho_!4

Benim mesela ps3 HDD'mde 50gb'den fazla bilgi var (daha önce kardeşlik aldığım oyunlar, müziklerim, resimlerim, savelerim vs.) Şimdi yeni HDD almadan, ben bunu nasıl yedekleyeceğim bi disk'e? Bunu tamamen açıklayabilecek birisi varmı acaba? Baştan sona, eksizsiz hatasız anlatabilecek.

hocam harici bir diskin var mi?... Normal islem nasil oluyor dersen onu anlatirim bak, gecen hafta yaptim cunku.

1- Tercihen ici tamamen bos bir harici disk temin edilir, FAT32 olarak formatlanir (EASEUS programini kullanin, ucretsiz)
    2- Trophylerinizi server ile senkronize edin.
    3- Kardeslik oyun ve hesaplarinizi deaktive edin.
    4- Her ihtimale karsi oyun save dosyalarini baska bir diske yedekleyin.
    5- Ps3 DRM sorunundan dolayi demo, foto, muzik, film ve bazi oyunlari yedekleyemiyor. Demolari silin, foto/film/muzikleri secip baska bir diske aktarin.
    6- Simdi Ps3'te sadece oyun datalari ve save'leriniz kalmis olmali.
    7- Eger DRM korumali oyununuz yoksa BACKUP utility bundan sonrasini sorunsuz halleder, ici bos olan harici diskinizi baglayin ve PS3 backup utility'i calsitirin.

bu noktada cesitli sorular geldigi icin ....sonrasini anlatmiyorum, problemlere gore cevap vermek daha uygun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bravoecho -- 11 Ekim 2011; 12:54:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: bravoecho

quote:

Benim mesela ps3 HDD'mde 50gb'den fazla bilgi var (daha önce kardeşlik aldığım oyunlar, müziklerim, resimlerim, savelerim vs.) Şimdi yeni HDD almadan, ben bunu nasıl yedekleyeceğim bi disk'e? Bunu tamamen açıklayabilecek birisi varmı acaba? Baştan sona, eksizsiz hatasız anlatabilecek.

hocam harici bir diskin var mi?... Normal islem nasil oluyor dersen onu anlatirim bak, gecen hafta yaptim cunku.

Harici disk bulmaya çalışırım. Ama tüm HDD'yi yedekleme ve sorunsuz bi şekilde geri yükleme garanti mi? Benim için can alıcı nokta bu.

ust mesaji editledim.

Ps3'e adam gibi bi HDD ve yedeklemek için hdd bulmam lazım. Teşekkür ederim hocam.

quote:

quote:

Harici disk bulmaya çalışırım. Ama tüm HDD'yi yedekleme ve sorunsuz bi şekilde geri yükleme garanti mi? Benim için can alıcı nokta bu.

sorunsuz BACKUP ve GERI YUKLEME genelde nadir bir durum... makinede DRM'e takilmayan bir film/muzik/foto/demo/oyun yoksa BACKUP isinizi gorur, ama varsa ihtimaller ve cozumleri de var elbet.

• quote:

quote:

ust mesaji editledim.

Ps3'e adam gibi bi HDD ve yedeklemek için hdd bulmam lazım. Teşekkür ederim hocam.

PS3 icin tavsiyem 320GB WD black scorpio 16MB cache 7200rpm olur. (WD3200BEKT modeli)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bravoecho -- 11 Ekim 2011; 13:02:41 >

Orijinalden alıntı: soldat88

Rehber için teşekkürler.
    1'inci olarak, ben de yakın zamanda Ps3 için yeni HDD alacağım.Eski HDD çıkarmadan önce, ana hesabım ve paylaşımlı oyun aldığım hesaplarımı deaktif edip, sonra yeni HDD taktıktan sonra tekrar hepsini aktif hale getirip oyunları yeniden indirmeyi planlıyorum.Bu yöntem sorunsuz çalışır değil mi?
    2'nci olarak da, Ps3 için aldığım HDD'yi önce bilgisayara bağlayıp NTFS olarak biçimlendirmek gerekiyor mu?.Yeni alınan HDD'yi direk PS3'e taktığımız zaman zaten otomatik formatlamayacak mı sonuçta?

kardeslıkle aldıgın oyunllarda hesapları deaktıf edıp hdd degısıklıgınden sonra tekrar oyunları ındırebılırsın ben gecen hafta o sekılde yaptım ve oyunları tekrar ındırdım ama ben sadece kendı heesabımı degıl dıger hesaplarıda o sekılde deaktıf edıp aktıf ettım sorunsuz olarak ındırdım oyunları

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.