Şimdi Ara

Intel'in Ivy Bridge GPU tasarımına yakından bakıyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
6.066
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj



  • Westmere mimarisiyle işlemci tasarımlarına entegre grafik birimi kazandıran Intel, Sandy Bridge jenerasyonuyla birlikte önemli bir sıçrama gerçekleştirmiş ve bir önceki tasarımdan farklı olarak işlemci ile grafik ünitelerini doğal bir yapı içerisinde sunmuştu. Sandy Bridge mimarisinde grafik birimini adeta baştan yaratan ve şirket tarihinin en performanslı GPU'sunu ortaya çıkartan Intel, 2012'de pazara sunacağı Ivy Bridge jenerasyonuyla birlikte gelişimini sürdürecek ve GPU tasarımında bir yandan performansı arttırırken diğer taraftan modern teknolojilere destek noktasındaki eksikliğini gidermiş olacak.

     


    Intel'in Ivy Bridge GPU tasarımına yakından bakıyoruz


     

    Henüz harici olarak satılan herhangi bir grafik çözümüne sahip olmayan ancak entegre grafik özellikli işlemcilerinin ulaştığı pazar payı itibariyle aynı zamanda GPU dünyasının da bir numaralı ismi (pazar payı itibariyle) olan Intel, mikroişlemci mimarisinden öte daha çok üretim teknolojisine yoğunlaştığı Ivy Bridge jenerasyonunda, hem 22nm fabrikasyon sürecine ve 3D transistör kullanımına geçiş yapacak hem de ilk defa DirectX 11 desteği sunmaya başlayacak. Ivy Bridge tasarımındaki entegre grafik biriminin teknik detaylarına daha önce haberlerimizde yer vermiştik. Sandy Bridge tasarımındaki en hızlı grafik birimi olan GT2 ya da piyasada bilinen adıyla HD 3000 grafik birimiyle kıyaslandığında %30 daha fazla işlem birimi (16 EU) içeren Ivy Bridge GT2 grafik birimi aynı zamanda grafik mimarisindeki güncellemelere ve yeni eklenen özelliklere bağlı olarak her uygulama birimi için daha yüksek performans ve enerji verimliliği sunmayı vaad ediyor.

     


    Intel'in Ivy Bridge GPU tasarımına yakından bakıyoruz


     

    IDF 2011'de elde edilen bilgilere göre Ivy Bridge GT2 grafik birimi, Sandy Bridge GT2 grafik biriminden %60'a varan oranda daha hızlı olacak ve ortaya çıkan bu sonuç ile Intel, AMD'nin şu anki Fusion-A serisi işlemcileri ile benzer grafik performansı sunacak. Tabi Ivy Bridge tabanlı yeni nesil Core işlemci ailesinin çıktığı dönemde AMD'nin de Bulldozer mimarisini ve VLIW4 tasarımlı grafik mimarisini temel alan yeni nesil Fusion işlemcilerini sunacağını da unutmamak gerekiyor. Ivy Bridge ile birlikte Intel, DirectX 11, OpenCL 1.1 ve OpenGL 3.1 gibi modern teknolojilere de ilk defa destek sunmaya başlıyor. 2012 ikinci yarısında çıkacak Windows 8 ile geleceği düşünülen DirectX 11.1 güncellemesini bir kenara bırakırsak eğer, Ivy Bridge ile birlikte Intel, modern teknolojilere destek noktasında ilk defa AMD ve Nvidia'ya bu denli yaklaşmış olacak ki bu da şirketin entegre grafik yatırımlarına hız verdiğini ve GPU teknolojilerinin gelecekteki önemini son dereceye ciddiye aldığını gösteriyor. 

     

    Ivy Bridge grafik birimindeki yeni teknolojiler sayesinde Intel aynı zamanda GPGPU yarışına katılmış olacak. Bu noktada uygulama geliştiricilerin Ivy Bridge GPU tasarımına ne derece destek vereceğini zaman gösterecek ancak Intel'in pazardaki gücü dikkate alındığında Ivy Bridge GPU hızlandırma özelliğine sahip uygulamaların pazarda yaygınlaşacağı tahmini yapılabilir. Diğer taraftan Intel kendi derleyicisi ve kütüphanelerinde de entegre grafik birimi üzerinden hızlandırmaya yönelik bir takım güncellemeler gerçekleştirebilir. Ivy Bridge ile birlikte Intel entegre grafik tasarıına geliştirilmiş AF (Anisotropic Filtering) özelliği de kazandırıyor. Konuyla ilgili olarak Intel'den Tom Piazza yaptığı açıklamasında "Şimdi (Ivy Bridge ile) taç yapraklar yerine daireler çizebiliyoruz." dedi. Buraya kadar kısaca özetlemek gerekirse, uygulama birimlerindeki artış, yeni eklenen teknolojiler ve geliştirilen grafik kalitesi ile Intel temel oyun deneyimini bir adım daha ileriye taşıyacak gibi görünüyor.

     


    Intel'in Ivy Bridge GPU tasarımına yakından bakıyoruz


     

    Ivy Bridge mimarisiyle birlikte Intel, grafik ünitesinin tasarımını daha modüler bir yapıya büründürüyor. Bilindiği üzere Sandy Bridge mimarisindeki entegre grafik birimlerinden GT1'de 6 uygulama ünitesi, GT2'de ise 12 uygulama ünitesi ve her iki grafik biriminde de sadece tek bir doku örnekleyicisi vardı. Ivy Bridge grafik tasarımı ise bu sayının kolayca arttırılıp azaltılabilmesi yönünde ölçeklendirilmiş. Ivy Bridge GT2 grafik birimi 16 uygulama ünitesi ve 2 doku örnekleyicisi ile gelirken, GT1 GPU'su ise henüz açıklanmamasına rağmen muhtemelen 8 uygulama ünitesi ve bir doku örnekleyicisi ile geliyor olacak. Aynı zamanda Ivy Bridge grafik birimi döngü başına daja fazla MAD yapılabilecek yani kısaca bunu açıklamak gerekirse, Sandy Brige grafik birimindeki uygulama üniteleriyle kıyaslandığında Ivy Bridge grafik birimindeki uygulama ünitelerinin IPC - döngü başına komut başarımı iki kat daha yüksek olacak yani GFLOP seviyesindeki işlem gücü iki kat artmış olacak.

     

    Grafik birimleri arasındaki mimari güncellemeleri yansıtan bir diğer önemli detay ise GPU'ların çalışma frekanslarına yönelik. Bilindiği üzere Sandy Bridge tabanlı ikinci nesil Core işlemci ailesinde Intel, farklı işlemci modelleri için farklı GPU hızları belirlemiş ve bu hızlar Turbo Boost 2.0 teknolojisiyle 1GHz'in üzerine dinamik olarak çıkartabilmişti. Gelen bilgilere göre Ivy Bridge jenerasyonuyla birlikte Intel, GPU hızlarını bir miktar düşürüyor. Ivy Bridge'deki en yüksek GPU frekansının Sandy Bridge'deki en yüksek frekansın %95'i kadar olması bekleniyor. Saat hızlarındaki düşüşe rağmen performans tarafındaki artış uygulama birimlerindeki sayının artışı ve mimari güncellemelerin bir sonucu olarak değerlendirilebilir. 

     


    Intel'in Ivy Bridge GPU tasarımına yakından bakıyoruz


     

    Düşen saat hızlarına paralel olarak GPU'nun voltaj değeri de düşürülerek enerji verimliliğinin arttırılması sağlanacak. Intel ayrıca grafik oldaklı üçüncü seviye bellek kullanımını da geçiyor. İşlemci çekirdeklerinin sahip olduğu L3 bellek biriminden farklı olarak grafik çekirdeğinin içerisine sıklıkla erişilmesi gereken datalara veri yoluna çok fazla yüklenmeden daha hızlı ulaşılabilmesi adına grafik odaklı L3 belleğin önemli oranda katkı yapacağı ifade ediliyor. Ivy Bridge grafik tasarımı ayurıca scatter & gather operasyonlarını Sandy Bridge GPU tasarımıyla kıyaslandığında 32x daha hızlı yapabiliyor ve bu sayede hem GPU tabanlı hesapalamalarda hem de genel 3D grafik performansının arttırılacağı ifade ediliyor.

     

    Ivy Bridge ile birlikte bir diğer önemli güncelleme de QuickSync teknolojisi üzerinde olacak. İlk defa Sandy Bridge ile lanse edilen bu teknoloji piyasadaki diğer tüm çözümlere (AMD ve Nvidia) göre video dönüştürme uygulamalarında daha yüksek görüntü kalitesi ve işlem performansı sunuyordu. İşlemci üzerinde yer alan özel fonksiyonlu bir motor aracılığı ile çalışan bu teknoloji, Ivy Bridge jenerasyonuyla birlikte grafik biriminin uygulama ünitelerinden daha fazla faydalanacak ve bu sayede video dönüştürme performansında, Sandy Bridge tabanlı çözümlere kıyasla çok daha yüksek verim ve performans alınabilecek. 

     


    Intel'in Ivy Bridge GPU tasarımına yakından bakıyoruz


     

    Tüm bunlara ek olarak Intel, Ivy Bridge grafik birimiyle birlikte çözünürlük desteğini de arttırıyor.  Sandy Bridge ile birlikte 2560 x 1600 piksel çözünürlük desteği sunan Intel, Ivy Bridge ile birlikte  4096x4096 (4K x 4K) çözünürlük desteği vermeye başlayacak. Tabi şu an için bu desteği kaldırabilecek monitör sayısı son derece az üstelik 60Hz tazeleme hızında ve 24-bit renk derinliğinde 4K videoların 36Gb/sn seviyesindeki bant genişliği ihtiyacını mevcut arabirim teknolojileriyle kıyaslanmasını da çok kolay değil dolayısıyla Intel'in sunacağı bu destek teknik olarak önemli bir güncellemesine rağmen pratik hayatta pek çok kullanıcı tarafından en azından yakın gelecekte kolay kolay tecrübe edilemeyecek.



  • Intel, Ati ve Nvidia'nın dejavu'sunu yaşıyor, etkili bir işlem birimi yapıp onu çoğaltmayı yeni yapabildi, hatta GT diye isim bile vermişler :) AMD'yi performans ve kalitede yakalaması çok zor, AMD'de ATİ'yi boşa almadı ya.
  • yazıda opengl 3.1 denmiş ama 4.1 olması gerekekiyor herhalde.
  • tümünü okuyan varsa el kaldırsın
    haberler özet geçse daha iyi olacak:D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: şoray uzun yolda

    tümünü okuyan varsa el kaldırsın
    haberler özet geçse daha iyi olacak:D

    Ben okudum. Gpuya ciddi güncelleştirmeler yapmışlar.Gpu için tock değil tick olmuş.Performansı arttırım tüketimi azaltmaya çalışmışlar.
  • Intel cpu işinde iyi ama konu gpu'ya gelince AMD-NVIDIA ikilisini geçmesi biraz zor gibi.
  • çüş yahu bune böyle ansiklopedi gibi video tarzında ana haber bülteni gibi birisi okusa şu haberleri negüzel olcak... =)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Foxbat

    Intel cpu işinde iyi ama konu gpu'ya gelince AMD-NVIDIA ikilisini geçmesi biraz zor gibi.


    intel ekran kartı üretmiyor. İşlemciye entegre bir grafik biriminden söz ediliyor siz farklı bir alemdesiniz. Amd'nin fusionlarıyla rakip daha çok gidip bir gtx560 ile falan değil yani. Kaldı ki bu durumda bile oldukça iyi ve verimli işler yapıyor ivy bridge ile.
  • artık giriş seviyesi ekran kartlarının öldüğü gündür
  • Giriş seviye kartlar ölmez, sadece başarımları orta düzey kartları yakalar, orta düzeyler de üst düzeye yaklaşır, üst düzey noolur, orasını bilmem işte.
  • Bu kadar yazıyı okuyamayanları Gasteleri sadece resme bakmak için alanlara benzetiyorum:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Die4WiN


    quote:

    Orijinalden alıntı: Foxbat

    Intel cpu işinde iyi ama konu gpu'ya gelince AMD-NVIDIA ikilisini geçmesi biraz zor gibi.


    intel ekran kartı üretmiyor. İşlemciye entegre bir grafik biriminden söz ediliyor siz farklı bir alemdesiniz. Amd'nin fusionlarıyla rakip daha çok gidip bir gtx560 ile falan değil yani. Kaldı ki bu durumda bile oldukça iyi ve verimli işler yapıyor ivy bridge ile.



    AMD ve Nvidia gibi Intel de GPU üretiyor dostum. Tek farkı ayrı kart olarak değil onboard ya da işlemciye gömülü olarak satıyor (Bkz. GMA 3000-4000-vs.) bunu da keyfinden değil diğer ikisiyle yarışabilecek ürünü olmadığı için yapıyor.
    İ5-i7 işlemcilerinin cpu kısmı elbette daha iyi fakat dahili gpu'ları Füsion'lar karşısında nal topluyor resmen (Bkz. forumda ve netteki bir sürü testler) Ivy Bridge ile performansı %60 arttırsa da değişen bir şey yok çünkü A3000 serisi füsion'lar Intel'in en baba gpu'suna 2-3 kart fark atıyor zaten. Sadece fark 2 katına düşer, AMd de trinity ile 7000 serisine geçip makası yeniden açar.

    Yine söylüyorum, Intel çok iyi işlemci yapar ama GPU konusunda AMD-Nvidia ikilisinin onboard, gömülü gpu'larıyla uzunca bir süre de rekabet edemez.
  • intel MASAUSTU işlemcilerinden Grafik yongasını kaldır 1.5Çekirdekyer kaplamıs 5 Çekirdek Kulanmak varken.?ayrcıa fusiona yetişmek İNTEL KARDES 0.1.6=0



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veto1214 -- 20 Eylül 2011; 17:53:52 >
  • 4096x4096 çözünürlük bayağı iyi yaa..
  • Ben makalenin tamamını okudum. Umarım böylesine detaylı haberler yayınlamaya devam edersiniz. Yurt dışından yayın yapan intel takipçisi siteler 5-6 sayfalık ayrıntılı incelemeler yapıyorlar. IvBr'lerin zar tasarımlarına kadar hatta Haswell'in eldeki bilgilerini sızdıranlar oluyor. Zamanla insanların internette de sabırlı olabileceği kanaatindeyim. Bu arada geçen hafta birkaç önemli teknoloji haberi sitesinde dh'yi görmek gurur vericiydi. Devam!
  • İntel kendine satsın bunları.
  • Intel cıvıtıp duruyor yine, şimdi bir bakalım türkiyede i5 2400- 2500-2600 işlemcilerinden birini alıpta harici ekran kartsız kulalnan bir kişi el kaldırsın, arayın, bulamazsınız, peki neden bizi bu dahili yongaya para ödettiriyor Intel?

    neden işlemcinin içine 2 çekirdek daha atmıyor o alana ? yada işlemcinin performansını neden arttırmıyor?

    Çok basit o grafik yongasını çıkartıp 6 çekirdek yapıp 1000$a satacak başka bir şey yok. Intel bu soyguncu ama neylersiniz ki, en iyi işlemci yine onda
  • İşlemci değil de ekran kartı haberi okudum sanki :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sdbz

    Giriş seviye kartlar ölmez, sadece başarımları orta düzey kartları yakalar, orta düzeyler de üst düzeye yaklaşır, üst düzey noolur, orasını bilmem işte.

    Bir savage, bir via ne yapsin. Buyuklerin cok daha buyuyecegi donemdeyiz. Kucukler de buyuk bunyesine katilmazsa yok olacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alpa07

    artık giriş seviyesi ekran kartlarının öldüğü gündür

    Yok ben bu yorum katılıyorum. Giriş seviyesi kartlar öldü. Bu teknoloji ile 4 sınıf GPU olmayacak, yine 3 sınıf kalacak birisi de tümleşikler olacak. GPU üreticileri bundan sonra 3 seviye GPU ezberini sürdürse bile, giriş seviyesi GPU satışlarının azaldığını görünce orta seviye içinde tümleşik karta göre biraz daha performanslı orta seviyenin seçeneklerini artıracaklar. İntel GPU işine girmiş. Girmiş de ne olmuş beni hiç bağlamayan bir haber. Sanki takım taraftarlarının kulüp sayfasında gezinip takımları hakkındaki suyu çıkmış haberleri takip etmesi gibi konuşuyoruz burada. Efendim Abramovich rus bir güzelle görülmüş gibi bir durum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.