Şimdi Ara

Transformatör Yapımı(Dönem Ödevi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
24.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu sene dönem ödewini fizik'ten aldım we bi transformatör yapmam gerek, bana açıklayıcı bir şekilde yardımcı olabilir misiniz?Nelere ihityacım war nasıl yapılır bi yardım ederseniz çok sevinirim. Örneğim 220V girip 12V çıkmasını istiyorum, bu konuda bana gerçekten yardımcı olursanız çok sewinirim çok ihtiyacım war.



  • Çok teşekkürler.
  • İlave edebileceklerim:
    Piyasada satılan sacların Gauss u 10000 olarak kabul edilir. Daha yüksek Gauss lu saclar ülkemizde henüz maalesef yok. Pratikte 7000-10000 arası alabilirsiniz.
    J denilen akım yoğunluğu nu ise 2-2.2 arası almalısınız.Aksi halde teller ısınacaktır ( bakırın saflık derecesinin ihlalinden !!! ). çıkan tel çapını da mümkün ise bir üst standart kalınlığa çevirin ve mesela 100W denen karkastan , 80W çekilecekmiş gibi farzedin ve hesaplama yapın ki teller sığsın.Aksi takdirde kesinlikle sığdıramayacaksınız ( makine sarımında dahi tecrübe ile sabittir !!! ).
    Şayet aralara presbant kullanacaksanız herbiri için 0.10-0.20mm bir kalınlık gelecektir. ideal olanı her katın arasına koymaktır ama pratikteki trafocuların çoğu sadece primer ile sekonder arasına koymaktadırlar.
    Sekonderden çıkması gereken voltajı %5-10 arası fazla hesap ederek spir sayısını tesbit etmelisiniz.
    NOT: şayet bu trafoyu daha sonra kullanmayı düşünüyorsanız ve 12V luk bir adaptör yapacaksanız , 12VAC değil de 15VAC şeklinde sarmanızı tavsiye ederim. Çünkü diyotlarda bir voltaj düşümü olacaktır ve filtre kondansatörlerinin üzerinde suni olarak yüksek görünen voltaj akım çekmeye başladığınız andan itibaren hızla düşecektir!!!
    daha da olmadı google dan "transformer calculations" şeklinde aratarak , direkt trafo hesabı yapan programcıklara da erişebilirsiniz.
    ...............
    Sonuç:
    Şayet bu hesaplar çok da fazla kafanızı karıştırır , işin içinden çıkılamaz bir hal alır ise sizin için , bana güç ve primer/sekonder voltajlarını bildirirseniz , sizin için hesaplama yapıp kesin bilgileri verebilirim.
    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 4 Ocak 2006 22:23:34 >




  • untayk öncelikle eline sağlık diyorum ancak söylediklerinden hiçbirşey anlamadım çünkü bilgim yok bu konuda Lise2 öğrencisiyim, ödev olarak da kendim bir adet transformatör yapmam gerek. Görüyorum ki bu iş gerçekten çok karışık acaba yaptırabileceğim bir yer yok mudur?Yazıcıoğlunda fln belki yaparlar, çünkü gerçekten çok karışık we zor gözüküyor. Tekrar teşekkürler untayk.
  • Bayrak Tic. 0212 249 63 21 .
  • King_Arthur, canım kardeşim ,lütfen 220 den uzak dur,dikkatli olmalısın,çünkü bir kaç sefer bir şey olmazmış gibi gelir ama hen an tehlikelidir,özellikle kendi yapacağın bir trafo ile dahada bir dikkatli ol.İnşaallah bir gün kendi tasarımlarına uygularsın.Hazır olana dek dikkatli ol, lütfen.
  • Musallim çok haklısın bi yandan da tırsıyorum bşy olur diye, zaten benim yapmama imkan yokki sadece elektroniğe meraklıyım küçüklükten beri o kadar. Gidip de transformatör hesaplarını anlayamıorm ki O yüzden herhangi biyere gidip "Abi bana 220V'u 12V'a çeviren bi transformatör yapar mısın?" demek istiyorum.
  • Tamam cesur bir ölü olmaktansa tırsıyık bir canlı olmak daha güzel ,az izin senin için gece güzel bir yazı ekleyeceğim.En azından gereken tüm teorik bilgiyi sunarsın ve hazır bir trafoyu alıp ki ucuzdur ,söküp ,bir ödev olarak sunabilirsin.
  • Musallim kötü yani, adaptör'den çıkma istemiyor hoca, kendin yapacaksın dedi.
  • İlk önce tek tük olan baş tacı öğretmenlerimizi bir kenara ayırıp devam edelim.

    Şimdi ya sen öğretmeni kızdırdın ve seni yokuşa sürüyor,ya öğretmenine sövdürmeye çalışıyorsun yada öğretmen kendine.Her halükarda tam adamını buldun,bu yaşta tek bir balata bile kalmıyor tutan.

    Trafonun saçlarının demir filizlerini nereden arzu edermiş bir sorsan.
    Öyle ya kendimiz yapacaksak bu da önemli bir konu,hem baya bir beklemesi gerekecek çünkü trafo saçlarının iyisi magnetik olarak ihtiyarlatılır ki bu fiatı belirleyen en önemli faktördür.

    Her neyse sen yinede alttan al,öğrenci adabını aşma ve saygıda kusur etme.
    Linkte iki ayrı makaleden alıntı var,önce bir oku sonra basitce bir özet çıkar bir kaç şekil koy,ama özenli çiz ve hocam bunları buldum ama nasıl yapacağım hususunda yol göstericiliğinize ihtiyacım var sen olmasan ne yaparım gibilerden ağla sızla. Olmazsa gönder bana...

    Burada...




  • Musallim çok saol
  • Bu sadece basit bir dönem ödevi. Konunun teorik kısmı nı güzelce incele ve ardından basit bir model yap. çalışsın çalışmasın önemli değil. mesela tenekeden aynı biçimli u şeklinde 9 - 10 tane saç parçaları kes bunları üst üstte koy. U 'nun bir ucuna ince bobin telinden aynı yönlü ve düzenli olmak üzere 150 tur sar.sarımı arttırman daha iyi olur ama buda sana yetecektir.U'nun diyer ucuna ise biraz daha kalın bir bobin telinden 75 tur civarında sar. ilk sarımın sayısını arttırırsan bunuda arttırman iyi olur ama senin için gerekmez.İnce bobinli kısmın ucuna bir led tak diğer bobinin ucun 12 v ac uygula led yanacaktır. bu uygulamayı yaparken öğretmeninle iş birliği yap onu sık sık rahatsız et 100 puan bilemedin 95 puan senin olsun... BAŞARILAR
  • kayıplar olsa da çıkacak olan 4-6 VAC ile de ledin önce parlayarak ve giderek de ışığı azalarak ve sonunda da göbeğinden bölünerek parçacıklarına ayrılsın... Yaani LED yansın...
    Hiç olmazsa 150 spire karşılık 15-25 spir sarsın ki 1-2 VAC çıksın ki LEDin sıhhati bozulmasın
    Saygılar.
  • bir anlık yanar sonrada tam olarak yanar. Sen ledi boşver orda 6v. luk bir lamba kullansan daha iyi olur lede yazık olmasın.
  • untayk kardeş burada u şeklinde kesilen teneke parçalarının boyutu ne? bobinlerin kalınlıkları ne? ayrıca kullanılan gerilim 220vac değil 12 vac olarak yazıldı . Yani kabaca bir tasarım tanıtıldı ama sen resmen fırça atmışsın.Üzüldüm. Burada konu trafo imalatı değil teorisidir. Çünkü bu bir dönem ödevidir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaysam

    untayk kardeş burada u şeklinde kesilen teneke parçalarının boyutu ne? bobinlerin kalınlıkları ne? ayrıca kullanılan gerilim 220vac değil 12 vac olarak yazıldı . Yani kabaca bir tasarım tanıtıldı ama sen resmen fırça atmışsın.Üzüldüm. Burada konu trafo imalatı değil teorisidir. Çünkü bu bir dönem ödevidir.



    kaysam kardeş,sizi ,konuyu baştan okuyup,yazınızı gözden geçirmeye davet ediyorum.
  • 12V ac yi nasıl alacak bu çocuk??
  • 12 volt çıkışlı bir adaptörü söksün ardından içindeki doğrultmakatını ayırsın. Ayrıca ledin yanacağını hala düşünüyorsanız birkaç ledi seri bağlasın.
  • Merhabalar...
    kaysam Kardeşim. Estağfurullah... amacımız kesinlikle fırça atmak değildi... sadece transformatörlerde prensip olarak transfer oranının dikkate alınması gerktiğini esprili bir şekilde anlatmak istemiştim. Bu şekilde düşüneceğinizi gerçekten düşünemedim sizden özür dilerim...
    Normalde bir trafoda 150tur/75tur gibi bir sarım oranında voltaj yarıyarıya çıkacaktır. Buradaki bahsettiğiniz sacın belirsizliğine binaen de 1/3 - 1/2 arası bir voltaj çıkacağını düşünerek 4-6VAC dedim ki şayet tel 0.05 bile olsa bu voltaj ve bu telden geçebilecek akım limitleri bir ledi bozmaya rahatlıkla yetecektir. Ve bunu düşünerek aslında arkadaşımızı , led bozulursa sebebini araştırmak zorunda kalmasın ve transformatör mantığı üzerinde daha rahat kafa yorabilsin diye yazmıştım. Fırça atmak değil , tavsiyeniz gayet de hoş gelmişti aslında bana. Çok pratik ve uygulaması çok kolay bir şekil yani. Farkında iseniz zaten yukarıda gerçek bir trafo yapabilmesi için arkadaşıma yardımcı olmaya çalışmıştım fakat bu bilgi arkadaşa zor gelmişti...
    Saygılar.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.