Şimdi Ara

Sade Bir Türkçe'yle Ey Türk Gençliği ve Onuncu Yıl Nutku

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
0
Favori
23.297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bizlere ilkokul 1 de ezberletilen Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde Atatürk'ün gençlere ne demek istediğini Osmanlıca kelimeler yüzünden anlamıyordum.Lise2'de Osmanlıca'ya ilgi duymaya başladım ve bir çok kelimenin anlamını öğrendim.Edindiğim birikimle bu hitabeyi daha sade bir Türkçe'yle yazdım.Gençliğe Hitabe'yle kalmadım ve Atatürk'ün 29 Ekim 1933'teki konuşmasını da yazdım.Bazı dil hataları yapmış olabilirim.Eğer bir hata yaptıysam beni uyarın ki hatamı düzeltebileyim.T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabımdan da yardım aldım.
    Ulusal bütünlüğün sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla istediğiniz yerde yayınlayabilirsiniz.

    Kız arkadaşlarla ilgili açılmış bir konu olmadığı için fazla umursanmayacağını biliyorum.Ama ben böyle bir çalışma yapmayı kendime görev edindim.Okuyan ve beğenen arkadaşların,konunun üstte tutulması amacıyla en azından "Emeğine Sağlık" yazmasını rica ediyorum.Okuyan herkese teşekkür ederim.

    **************************************

    Gençliğe Sesleniş

    Ey Türk Gençliği !

    Birinci görevin,Türk bağımsızlığını,Türk cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır.
    Varlığının ve geleceğinin tek temeli budur.Bu temel,senin en değerli hazinendir.Gelecekte bile,seni bu hazineden yoksun bırakmak isteyecek içeriden ve dışarıdan düşmanların olacaktır.Bir gün,bağımsızlık ve cumhuriyeti savunmak zorunluluğuna düşersen,göreve atılmak için içinde bulunacağın durumun imkan ve koşullarını düşünmeyeceksin!Bu imkan ve koşullar,çok daha kötü bir durumda sana lazım olabilir.Bağımsızlık ve cumhuriyetini yok etmek isteyecek düşmanlar,bütün dünyada benzeri görülmemiş bir galibiyetin temsilcisi olabilirler.

    Zorla veya hile ile yüce vatanın bütün kaleleri ele geçirilmiş,bütün tersanelerine girilmiş ve vatanın her köşesi doğrudan doğruya işgal edilmiş olabilir.Bütün bu koşullardan daha acı veren ve daha içler acısı olmak üzere,memleketin içindeki güç sahipleri aciz,doğruluktan çıkmış ve hatta ihanet içinde bulunabilirler.Hatta bu güç sahipleri kişisel çıkarlarını,işgalcilerin siyasi amaçlarıyla bağdaştırabilirler.Millet,çaresizlik içinde bitkin ve halsiz duruma düşebilir.

    Ey Türk Geleceğinin çocuğu! İşte bu durum ve şartlar içinde bile görevin;Türk bağımsızlık ve Cumhuriyet'ini kurtarmaktır.İhtiyacın olan güç,damarlarındaki asil kanda bulunmaktadır.

    *****************************************************************************
    Atatürk'ün Onuncu Yıl Konuşması (29 Ekim 1933)

    Türk Milleti!
    Kurtuluş Savaşı'na başladığımızın on beşinci yılındayız.Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğu en büyük bayramdır.
    Kutlu olsun!
    Bu anda büyük Türk milletinin bir bireyi olarak bu kutlu güne kavuşmanın en derin sevinç ve heyecanı içindeyim.

    Yurttaşlarım ,
    Az zamanda çok ve büyük işler yaptık.Bu işlerin en büyüğü,temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir.

    Bundaki başarıyı Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak istekli ve kararlı yürümesine borçluyuz.Fakat yaptıklarımızı asla yeterli görmüyoruz.Çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak zorunda ve kararındayız.Yurdumuzu dünyanın en gelişmiş ve en çağdaş ülkesi seviyesine çıkaracağız.Milletimizi en geniş esenlik aracı ve kaynakları sahibi yapacağız.Ulusal kültürümüzü çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkaracağız.

    Bunun için bizce zaman ölçüsü,geçmiş yüzyılların fikir biçimine göre değil,yüzyılımızın hız ve hareket kavramına göre düşünülmelidir.Geçen zamana oranla daha çok çalışacağız.Daha az zamanda daha büyük işler yapacağız.

    Bunda da başarılı olacağımıza hiç şüphem yoktur.Çünkü Türk milletinin karakteri yüksektir.Türk milleti çalışkandır,Türk milleti zekidir.Çünkü Türk milleti birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir ve çünkü Türk milletinin yürümekte olduğu gelişme ve uygarlık yolunda,elinde ve beyninde tuttuğu ışık kaynağı pozitif bilimdir(Fen Bilimleri).

    Şunu da önemle belirteyim ki,yüksek bir insan toplumu olan Türk milletinin tarihi bir özelliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.Bunun içindir ki,milletimizin yüksek karakterini,yorulmaz çalışkanlığını,doğuştan zekasını,bilime bağlılığını,güzel sanatlara sevgisini ve ulusal birlik duygusunu sürekli olarak ve her türlü araç ve önlemlerle besleyerek geliştirmek ulusal hedefimizdir.

    Türk milletine çok yaraşan bu hedef,onu bütün insanlık dünyasında gerçek huzurun sağlanması yolunda kendine düşen uygar görevi yapmakta başarılı yapacaktır.

    Büyük Türk Milleti ,

    On beş yıldan beri giriştiğimiz işlerde başarı vadeden çok sözlerimi duydun.Mutluyum ki,bu sözlerimin hiç birinde,milletimin hakkımdaki güvenini sarsacak bir olumsuzluk yaşamadım.Bugün aynı inanç ve kesinlikle söylüyorum ki,ulusal hedefe tam bir bütünlükle yürümekte olan Türk milletinin büyük millet olduğunu dünyada yaşayan bütün insanlar az zamanda bir kere daha anlayacaktır.

    Türk Milleti,

    Sonsuza akıp giden her on yılda bu büyük millet bayramını daha büyük şerefle,huzur ve refah içinde kutlamanı dilerim.

    Ne Mutlu Türk'üm Diyene!







  • Arkadaşlar ciddiye almayın deneme yaptım.

    superman
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.