Şimdi Ara

Piller Hakkında Sık Sorulanlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
414
Cevap
9
Favori
116.769
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Güncel piller için, umarım faydalı olur.

    Pilimi bilgisayarda tutmalı mıyım?

    İşin aslı isteyen tutar, istemeyen tutmaz. Dileyen UPS'e takıp pili depoya kaldırır. Ancak sürekli üzerinde tutmanın da sakıncası yok. Bunun açıklaması şöyle; (kim ne derse desin) eğer adaptörden akım geliyorsa, yeterli ise ve pil şarjlı ise pil ne fazladan şarj ediliyor ne de üzerinde akım oluyor. İlk önce ikna olmayanlar için bir teknik link vereyim;




    Texas Instruments, Inc. has introduced a family of ultra-low rDS(on) power switches that enable seamless transition between two power sources, such as a single-cell Li-Ion battery and a wall adapter. Designed for mobile phones, PDAs and other handhelds, the controlled output voltage transition times of the new devices allow for a seamless supply transition without requiring a large output (hold-up) capacitor.

    Kısaca: Çok düşük güçleri için kesintisiz olarak, pil yada adaptöre geçiş (switch) yaparak elektrik kullanan sistemden bahsediyor. Kullanım alanı tek hücreli piller ve cep telefonu gibi küçük cihazlar.

    Araştırmayı sevenler için iki link daha vereyim: AC sistemlerde iki hat arasında seçim yapabilen yine kesintisiz bir sistemden;

    ve çok pilli sistemlerdekini anlatan teknik bir makale:http://www.edn.com/archives/1998/021698/04df_03.pdf
    Özellikle bu makalede sistemin nasıl switch edildiğini anlatmış.

    Yukardaki gibi bir garanti olduğu sürece pek de gerekmeyen ve adaptör ile pil arasında switch yaparken oluşacak mili saniye düzeyindeki kesintiyi açıklayan iki link daha vereyim. Bu linkte (
    www.outbackpower.com
    404 - Error: 404
    http://www.outbackpower.com/Inverters.htm
    ) resmi görünen invertör 10mili saniyede AC hattı değiştirebiliyor. Şu linkte ise (http://www.uga.edu/~ucns/lans/docs/ups.html ) bazı makalelerde bilgisayarın 100ms'e kadar etkilenmediğini, bir çok UPS'in 4ms'de devreye girebildiğini yazıyor.


    Bu konu ile ilgili HP'nin kullanım kılavuzunda şunu yazıyor (sayfa 2-18):

    When the notebook is connected to external AC power, the notebook runs on AC power. When a charged battery pack is in the notebook and the notebook is not connected to external power, the notebook runs on battery power.

    Eğer dizüstü adaptöre bağlı ise, adaptörden kullanır. Eğer (şarjı olan) pil takılı ve elektrik kesikse pilden kullanır

    Daha önce bir kaç kere linkini vermiştim. Burada sadece değineceğim. Dizüstü veya cep telefonu gibi diğer sistemlerde kullanılan piller, duracell-intel ikilisinin öncülüğünü yaptığı Smart-Battery tipi pillerden. Bu pillerin içinde bir chip/devre var. Bu chip sayesinde pil ne kadar şarjlı olduğunu makineye bildirebiliyor. TAM Şarj olduğunda da şarj kesinlikle kesiliyor. Yani bilgisayarınıza takılı pil tam şarjlı ise kesinlikle kullanılmıyor, üzerinde akım olmuyor ve tekrar-tekrar şarj edilmesi engelleniyor.

    Özet: pilin bilgisayarınızda kalmasının hiç sakıncası yok. Aksine (UPS kullanmayanlar için) herhangi bir elektrik sorununda kurtarıcı olacaktır.


    İlk şarj?

    Bununla ilgili öneri çok. Ancak piller son 10-20 yılda çok ilerledi. Önerilerin kimileri NiCad zamanından kalma. NiCad piller smart-battery değil. Dolayısı ile bu önerilerin bazıları bizi hiç ilgilendirmiyor. İlk şarj ile ilgili Apple şunu yazmış;


    www.apple.com
    301 Moved Permanently
    http://www.apple.com/uk/batteries/notebooks.html


    Your New Notebook
    Be sure to fully charge your portable when you plug it in for the first time, and then run Software Update to ensure you have the latest software. Apple periodically releases updates that may improve battery performance.

    Yeni dizüstü bilgisayarınız: İlk kez fişini taktığınızda tamamen şarj olduğuna emin olun....

    HP Kullanım klavuzundan;

    Charging a New Battery Pack
    Fully charge the battery pack while the notebook is connected to external power through the AC adapter.
    A new battery pack that has been partially but not fully charged can run the notebook, but the battery charge indicators may be inaccurate.
    Yeni pili şarj etmek: Adaptörünü taktığınızda pili tamamen şarj edin...

    Başka linklerde de okuduğum tüm önerilerde ortak nokta: tam dolana kadar şarj edin. Yani şarj sırasında yarıda kesmemek dışında dikkat edilecek bir nokta yok. Lityum pillerin şarj süresi ile ilgili de net bir bilgi bulamadım. Apple, HP gibi firmalarda süre verilmemiş. Zaten smart-battery'nin tanımında çok net olan bir özellik var. Bu piller dolduğunu anlıyor ve bilgisayara bildiriyor. Bu durumda pilin tam şarj olduğuna dair lamba yandığında yada task barda gördüğünüz anda ilk şarj tamamlanmış demektir.

    Atlamak istemediğim bir bilgi daha var. Şarj, gelen akıma göre (amper) farklı sürelerde tamamlanabilir. Zaten şarj cihazları ile ilgili araştırma yaparken çeşitler arasında "yavaş" olan bir tanıma rastladım. Buna göre 10-14-24 gibi saatlerde şarj edebilen bir şarjör tipi mevcut. Ancak kullandığımız adaptörler "yavaş" şarj karekterli değil. Eğer laptopu 14 saatte ancak şarjı tamamlayan varsa burada yazarsa iyi olur. Zaten bir çoğumuz farklı karekterlerde şarj cihazını cep telefonlarında kullanıyoruz. Mesela benim eski nokianın adaptörü, yeni adaptöre göre 2 kat yavaş şarj ediyor.

    Sonuç; güncel modellerde 14-24 saat gibi bir şarj yok. (Tabi kitapçığında yazıyorsa uyun). Eğer makina ben şarj oldum diyorsa ilk şarjınız bitmiştir.

    Arada sırada şarj-deşarj (kalibrasyon) yapmalı mı?

    Evet! Pilin tam kapasite ile kullanılması için kalibrasyonu bir çok üretici öneriyor.

    Apple:
    Apple
    Batteries - Maximizing Performance
    http://support.apple.com/kb/HT1490


    You can calibrate your iBook, PowerBook, MacBook, MacBook Air, or MacBook Pro computer's lithium ion battery for best performance........you should perform this procedure when you first use your computer and then every few months thereafter.

    En iyi performans için iBook'unuzun lityum ion pilini calibre edebilirsiniz.... Bu işlemi, bilgisayarı ilk kullandığınızda ve her bir kaç ayda bir yapmalısınız.

    HP:http://h20239.www2.hp.com/techcenter/battery/Battery_max.htm

    Under normal usage, batteries should be calibrated a minimum of once every 3 months.

    Normal kullanımda, piller, en geç 3 ayda bir kalibre edilmelidir.



    Pilimin ömrü ne kadar?

    Yeni pillerin ömür karekteri üzerinde net tanım yapmak gayet zor olsa gerek. Genel uzlaşma toplam tam şarj sayısı ile ilgili.

    HP, Omnibook pil önerilerinden:http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?objectID=tis08809

    The battery is capable of a minimum of 300 full charge/discharge cycles.
    The capacity after 500 charge/discharge cycles should be approximately 85% of the initial capacity.
    Pil, minimum 300 tam şarj-deşarj ömrüne sahip. 500 şarj-deşarj sonrası kapasitesi yaklaşık %85'e düşer. Tam-şarj-deşarjın tanımımı ise; mesela elektrik kesildi, %50'e kadar kullandık. Elektrik geldi ve şarj ettik. Bu olay yarım şarj-deşarj sayılıyor.

    Ömür konusuna saklanma ve kullanma koşulları da etkiyor. Sıcaklık çok önemli etken. Zaten firmalar önerilerinde buna hep deyinmişler. Bazı firmalar biraz daha yüksek dereceler verse de:

    Apple:
    If you use your iPod or notebook in temperatures higher than its specified operating range, 95°F (or 35°C), you may permanently damage your battery�s capacity.

    HP:
    Operating temperature: 0° to 50° C (discharge) 0° to 40° C (charge).
    Do not charge the battery pack if the ambient temperature exceeds 45° C


    Apple: 35C'den daha sıcakta kullanırsanız, pil kapasitesine kalıcı zarar verirsiniz. HP: Şarj 0 ila 40C, deşarj 0 ila 50C. Eğer 45C'den fazla ise şarj etmeyin.

    Kar altında, özel bir yerde (fırın?) yada güneş altında değilseniz korkulacak bir durum yok.

    Bilgisayarımı bir süre kullanmayacam pili ne yapayım?

    Üstünde bırakmayın. Zaten yeni alırken farketmişsinizdir. Pil ayrı pakettedir ve biraz şarjlıdır. İşte önerilen de bu, %20-50 şarj edip, temiz, kuru bir yerde saklamak. Tabi metal kutup/uçların yanlışlıkla birbirine temas etmemesi gerek.

    Apple:
    www.apple.com
    301 Moved Permanently
    http://www.apple.com/batteries/notebooks.html


    Long Term Storage
    If you don�t plan on using your notebook for more than six months, Apple recommends that you remove and store the battery with a 50% charge.

    HP:
    For long-term storage, the battery should be charged 20-50 percent to minimize capacity loss by self-discharge and to avoid a deterioration of performance.

    HP: kullanım klavuzu;
    If a notebook will be unused and unplugged for more than
    2 weeks, remove any battery packs and store them separately.
    Apple: 6 aydan fazla kullanmayacaksanız %50 şarj edip, çıkarıp saklayın. HP: Uzun süre depolamak için %20-50 şarjlı olmalı. Bilgisayar 2 haftadan fazla kullanılmayacaksa....

    Apple'ın 6 ayı oldukça uzun gibi göründü bana. Zira HP 2 hafta için bu öneriyi yapmış. Ama devamında da şunu yazıyor:

    HP:
    Calibrate a battery pack that has been stored for one month or more before using it.

    Eğer bir aydan fazla kullanmadıysanız kalibre edin (tam şarj-deşarj-şarj).

    Bu süre pek ne tolmasa da net olan, uzun süre kullanmayacaksan çıkartmak ve tekrar kullanmaya başladığımızda deşarj-şarj ile kalibre etmek.


    Pilim nasıl daha uzun dayanır?

    Önce, her bilgisayarda farklı pil olabilir. Kimi 8, kimi 6 hücreli. Eskiler NiMh, yeniler Li-ion. Yakında Li-Polimer gibi başka teknolojiler de görürüz. Ayrıca her bilgisayarın donanımı da farklı. İşlemci, disk, ekran büyüklüğü, görüntü kartı.. bunların hepsi farklı enerji ihtiyacı ister. Yani pil ve ihtiyaçtan dolayı zaten her makina farklı süre kullanabilir pilini. Ama olası arttırma metodları şunlar;

    Turion ve Centrino platformları en düşük enerji ihtiyacı olan sistemlerdir (şimdilik). Centrino'nun ULV (ultra low voltaj) serisi oldukça verimli.

    CPU frekans düşürsün (speedstep vs.. açık olmalı)
    Ekran kartına yönelik işlemler enerji harcar (oyun, film izleme süreyi kısaltır, masa üstü işler uzatır)
    Ekran parlaklığı kısık olmalı
    Hdisk durmaya ayarlanmalı
    Gerekmiyen cihazlar çıkarılır (mouse, usb bellek, pc card vs...)
    Wifi, buletooth kapalılır
    gerekmiyorsa LAN kapatılsın


    Eğer kullanma klavuzunda yukardakilerden farklı bir bilgi okuduysanız buradan paylaşın, doğrusunu, eğrisini, nedenlerini araştıralım.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • emeğin için sağol çok faydalı bilgiler var.
  • gürol anlamadığım bişey var,pilli kulanırken sıcaklık değerleri konussu,o verdiğin değerler neyin değerleri pillin ise pillin sıcaklığını nasıl buluruz?
  • ellerine sağlık arkadaşınm. güzel bir çalışma yapmışın. zaten pili çıkarıp kullanmanın hiçbir mantığı yok çünkü pil ups görevi görüyor zaten.
  • EMEĞİN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
  • quote:

    Do not charge the battery pack if the ambient temperature exceeds 45° C
    Buradaki "ambient" ortam (çevresel) demek.
    quote:

    Orjinalden alıntı: atyay

    gürol anlamadığım bişey var,pilli kulanırken sıcaklık değerleri konussu,o verdiğin değerler neyin değerleri pillin ise pillin sıcaklığını nasıl buluruz?

    Büyük ihtimalle bahsedilen sıcaklıkların hepsi ortam sıcaklığı. Pilin ayrıca sıcaklığı ile ilgilenmemize gerek yok gibi görünüyor. Ancak pilde yada şarjda oluşan bir arıza sonucu pil aşırı ısınıyorsa durum farklılaşır.

    Bu konudaki benim fikrim; üreticiler 45-50C'lere izin veriyorsa, bizim yaşam aralığımız olan sıcaklıklarda hiç bir şey olmaz. Sanırım hiçbirimiz ortam sıcaklığı 40C'yi aşan bir yerde çalışmıyoruzdur. Yada çok azımız... Herneyse, genelde odalarımız kış-yaz 18-28C civarında, hadi adana gibi yerlerde 35C'e kadar çıksın. Bu da bir tehlike oluşturmuyor. Başka bir nokta da üreticilerin kendilerini garantiye almak için toleranslı bilgi vermeleri. Mesela HP depolama sıcaklıklarını şöyle örneklemiş.

    Piller,
    46-60C 1 aydan az
    26-45C 3 aydan az
    0-25C 1 yıl, depolanabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gurol -- 24 Aralık 2005 10:34:50 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şarjlı Piller Hakkında Her Şey
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşım çok teşekkür ederim kendim ve bu konunun açıklığa kavuşmamasından dolayı sıkıntı yaşayan arkadaşlarım adına.
  • Arkadaşlar hücre olayı ne oluyor. Mesela 6 hücreli birde 12 hücerli pilleri var hp nin. 12 hücreliler mi iyi 6 hücreliler mi? Uzun gitmesi ile bir alakası var mı?
  • Tabi hücre olayı zaten direk şarjın dayanıklılığıyla ilgili bir konu. Hücre ne kadar çoksa batarya okadar uzun gidiyor anlamında
  • eywallah dostum sağol...
    Artik şu pil olayi için ayri bir başlık açılmaz heralde
  • Herkes kendi pilinin Cell, Volt ve Amper-saat değerlerini yazarsa küçük bir makineler hakkında veri taban oluşturabiliriz.

    HP nx8220 -- Pentium M 750 -- x600 -- 8 cell -- 14,4V -- 4,8AHr (70watt eder) -- Masa üstü işleminde wifi kapalı, azaltılmış kontrast ile 4:20 gidiyor.
  • Güzel çalışma @gürol, teşekkürler...

    Sanırım bütün pillerde kaç cell 'li olduğuna dair bilgi bulunmuyor.. Pilin teknik verilerini okumaya yarayan bir uygulama var mı bildiğiniz?
  • www.passmark.com
    PassMark BatteryMon - UPS & laptop computer battery monitoring software
    http://www.passmark.com/products/batmon.htm
    bu linkte küçük bir program var. yeterli bilgi veriyor. Ancak cell ile bilgiye sanırım ulaşamıyor. İşte benimkinin görüntüsü:

     Piller Hakkında Sık Sorulanlar




  • Arkadaşlar teşekkürler bilgi için...
    Yeni laptop sahibiyim.. Bu bilgiler çok işime yaradı saolun...
  • Ben bilgilerimi paylasayim. Bir buyugum soyledi pil cok pahali dikkat et diye 2.5 yildir onun dedigi gibi kullaniom ve 2.5 yillik pil sorun cikarmiyo (3 saat rahat). Evdeyken bir muddet kullanmayacaim zaman, elektrikteyken pili cikarip buzdolabinda kuru bi posette sakliom. Pil omrunde hicbir etki yok. Dediim gibi teknik detayi bilmiom ama %50 sarz ile buzdolabinda tutmam gerekiyo. En kotu durumda ayda bi kez sarz etmem gerekiyo, sonra da dibine kadar bosaltiyom. Buda kalibrasyon icin gerekiyomus. Sonra fulleyip %50ye inene kadar kullaniyom, hop buzdolabina Burdada yazanlar benzer oldugu icin paylasmak istedim, benimki deneyimle tecrubeyle sabit.
  • tamam da buzdolabına atınca geçirdiği etkileşim nedir acaba?
  • aşağıdaki linkte laptop bataryaları ile ilgili şu bilgileri buldum. beklenti olarak bataryaların 400 kez şarj-deşarj ömrüne sahip oldukları yazıyor. o zaman bataryayı sürekli takılı ve şebeke elektriği ile kullandığımız durumlarda ortalama ayda bir şarj bitirip tekrar şarj ederek bataryayı şarjlı tutmakta fayda var.



    "Glossary - Notebook Batteries
    NiCad

    Nickel Cadmium (NiCad) is the most popular and durable type of rechargeable battery. They are quick to charge, last approximately 700 charge and discharge cycles, and work well in extreme temperature conditions. Unfortunately, NiCad batteries suffer from "memory effect" if they are not completely discharged each cycle. The memory effect reduces the overall capacity and run time of the battery.

    NiMH

    Nickel Metal Hydride (NiMH) batteries do not suffer from the memory effect as the NiCad counterpart. Compared to a NiCad battery of equal size, NiMH batteries run for 30% longer on each charge cycle. They are also made from non toxic metals so they are environmentally friendly. They downside of NiMH technology is the overall battery life. These batteries generally last for 400 charge and discharge cycles.

    LiON

    Lithium Ion (LiON) is the latest development in portable battery technology. These batteries do not suffer from the memory effect. Compared to a NiMH of equal size, a LiON will deliver twice the run time from each charge. Unfortunately, these batteries are only available for a limited number of models and are more expensive than NiMH. Similar to NiMH technology, LiON batteries have a life expectancy of 400 charge and discharge cycles.

    Smart Batteries

    Most new notebooks use "smart" batteries with internal microprocessors. These special circuits communicate valuable charge/discharge information with your notebook. This helps run useful features like the battery fuel gauge while providing extra safety.

    Poly Switch

    A "poly switch" provides self-resetting protection in case you accidentally short circuit your battery.

    Prevention of Overcharging

    As the battery cells begin to heat during charge, a thermister in your battery pack changes resistance telling the computer to stop charging the battery further.

    Multiple Cells

    A battery pack consists of multiple high-capacity battery cells inside. These high-quality NiCad, NiMH, and LiON cells are used to guarantee maximum capacity and service life.

    Fuse Protection of the Notebook

    A current and temperature fuse provided inside the battery pack to insure that your battery does not damage your notebook in case other devices fail during periods of severe overcharge or short circuit.

    Self-Resetting Breakers

    Self-resetting thermal breakers prevent severe overcharge in case your computer doesn't sense that your battery is fully charged. This device also protects the battery from damage in the event of short circuit."




  • Çok teşekkürler gerçekten olay bitmiştir artık kafamda sorun falan kalmadı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ducati

    tamam da buzdolabına atınca geçirdiği etkileşim nedir acaba?


    soruyu annamadim arkadasim. bi etkilesim felan yok. yannizca laptop cok sicakken takmiom etkilesim dediimiz buysa. buzdolabinda noluyo diosan onu bi pili yapan bi de allah biliodur. ben memnunum.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.