Şimdi Ara

Araştırma: Cep telefonu kullanımıyla beyin tümörü oluşumu arasında bağlantı yok

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
0
Favori
6.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Araştırma: Cep telefonu kullanımıyla beyin tümörü oluşumu arasında bağlantı yok


     
    Modern çağımızın en kötü hastalıklarından birisi kuşkusuz kanser. Vücudumuzdaki hücreler her canlı gibi doğar, gelişir ve ölürler. Bu durum sürekli olarak kontrol altındadır. Fakat bazı etkenlerden dolayı (sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma vs) kontrolün bozulması sonucu çok sayıda hücre oluşumu başlar ve kontrolsüz çoğalan hücreler tümörleri meydana getirir. Ülkemizden örnek verecek olursak her yıl yaklaşık 150.000 yeni kişiye kanser tanısı konuyor ve her yıl 140.000 kişi kanser hastalığından dolayı hayata gözlerini yumuyor.

     

    Peki yaşantımızın önemli bir parçası haline gelen cep telefonları beyinde tümör oluşumuna davetiye çıkarıyor olabilir mi? Özellikle çocukları cep telefonlarından olabildiğince uzak tutmaya çalışmalı mıyız? Çocukların çoğu 9-10 yaşlarında cep telefonu kullanmaya başlıyor ve cep telefonlarının yaydığı sinyaller yetişkinlere kıyasla çocukların beyinlerinin daha derinlerine nüfuz edebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, bir süre önce cep telefonlarını kanserojen olabileceği şeklinde sınıflandırmıştı. Ulusal Kanser Enstitüsü'nün dergisinde yayınlanan araştırma bu düşünceyi baştan aşağı değiştirebilir.


     

    Dr. Martin Roosli ve arkadaşları tarafından yürütülen araştırma Norveç, Danimarka, İsveç ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinde 1000 katılımcı üzerinde yapılmış. 1000 katılımcıdan 352'si özel olarak seçilmiş. Özel olarak seçilen 7-19 yaş arası 352 kişiye, 2004-2008 yılları arasında beyin tümörü oluşumu teşhisi konulduğu belirtiliyor. Geriye kalan 646 kişilik kontrol grubu ise yaşlar ilk grupla benzer olmak kaydıyla rastgele seçilmiş. Katılımcılara ne kadar sıklıkta cep telefonu kullandıklarına, 3G / HSPA aracılığıyla ne kadar süre internete bağlandıklarına dair çeşitli sorular yöneltilmiş. Elbette bu araştırmanın bazı kısıtları yok değil. 1000 kişi ortalama 4 yıldır cep telefonu kullanıyor (4 yıl beyin tümörü oluşumu için yeterli bir süre olmayabilir) ve gençler konuşmaktan çok mesajlaşmayı tercih ediyor.


     

    Halk sağlığı verilerine göre Avrupa ve Amerika'da yaşayan çocuklarda cep telefonu vb etkenlerden ötürü beyin tümörü oluşumunda artış gözlenmemesi; 13 farklı ülkede yürütülen bir başka araştırmada cep telefonu kullanan yetişkinlerle kullanmayanların kıyaslanıp beyin tümörü riskinde artış olmadığı kanısına varılması üzerine Dr. Roosli ve ekibi son karara vardı: Cep telefonlarıyla beyin tümörü oluşumu arasında bağlantı yok.


     

    Cep telefonlarının iyonizan olmayan radyasyon yaydığı, bu radyasyonun bir moleküldeki atomları titreştirmeye yettiği; ancak atomun elektronlarını ayıracak kadar güçlü olmadığı ifade ediliyor. Son olarak hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada cep telefonlarının yaydığı ışınların DNA'ya direkt zarar verebilecek kadar güçlü olmadığı saptanmış.
     
    Editörün notu: Yapılan tüm açıklamalara rağmen cep telefonu kullanırken temkinli olmayı elden bırakmamak gerektiğini düşünüyorum. Bazı kesimlerce cep telefonunu direkt kulağa dayayıp konuşmaktan ziyade kulaklık kullanımı tavsiye ediliyor.




    Araştırma: Cep telefonu kullanımıyla beyin tümörü oluşumu arasında bağlantı yok








  • 14-15 yaşındaki ergenlere gündoğdu.

    - Anne bana telefon alalım mı ?
    - Olmaz sen küçüksün beynine zarar verir.
    - Donanımhaber'e gir görürsün bi zararı olmadığını.
  • olması mı lazımdı?
  • Cep telefonuna gelinceye kadar bir sürü nedeni var kanserin... Stres, sigara - alkol, sağlıksız beslenme, hormonlu gıdalar...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Cep telefonuna gelinceye kadar bir sürü nedeni var kanserin... Stres, sigara - alkol, sağlıksız beslenme, hormonlu gıdalar...

    stres :(

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • insan sormadan edemiyor bu araştırmaya kim maddi katkı sağladı ?
    bu araştırmayı yaptıran bir operatör yada telefon şirketi değil di mi ?

    Dünyada örnekleri var çünkü de.
  • bu arastırmalar buyuk telefon sırketlerının tuttugu bozacının sahıdı şıracı hesabıdır.
  • Bunlar yalan kimse inanmasın. Elbette ki zararları var.
  • Baz istasyonları üzerine yapılan araştırmalar ile bir çelişki doğuyor o zaman.
  • Zararı yok demiyor ki yanlış yorumlamayalım arkadaşlar. Beyin tümörü ile ilgisi yok diyor. Direk olarak DNA'ya bi zararı yok.
    Ama bunlar hücre bölünmeleri sırasındaki DNA eşlenmesinden bahsedilmemiş hali. Muhtemelen radyasyonun etkileriyle sapmalar ve eşleşmemiş bozuk DNA'lı hücreler yani zararlı etkisi olabilecek hücreler ortaya çıkacaktır. Durduk yere DNA zincirini kırıp da bi bozukluk oluşturması zaten saçmalık olurdu.

    İşleyişlerini nasıl saptırdığıyla ilgili araştırmaları bulup zararlarını açıklamak bence DonanımHaber'in boynunun borcu bu haberden sonra.
  • duymak istediğimizi söyleyenlere ne kadar da çabuk inanıveriyoruz.
  • Yıllarca tütününde sağlığa faydalı olduğu söylenmiş, kimin lobisi kuvvetliyse dilediği haberleri yaptırabilir.
    Beyin tümörüyle ilişkisi vardır-yoktur, haber yalandır-doğrudur bilemem ama mümkün olduğunca ihtiyatlı olmak gerek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tokay

    Zararı yok demiyor ki yanlış yorumlamayalım arkadaşlar. Beyin tümörü ile ilgisi yok diyor. Direk olarak DNAya bi zararı yok. Ama bunlar hücre bölünmeleri sırasındaki DNA eşlenmesinden bahsedilmemiş hali. Muhtemelen radyasyonun etkileriyle sapmalar ve eşleşmemiş bozuk DNAlı hücreler yani zararlı etkisi olabilecek hücreler ortaya çıkacaktır. Durduk yere DNA zincirini kırıp da bi bozukluk oluşturması zaten saçmalık olurdu.İşleyişlerini nasıl saptırdığıyla ilgili araştırmaları bulup zararlarını açıklamak bence DonanımHaberin boynunun borcu bu haberden sonra.


    durduk yere de parçalanıyor çünkü DNA protein sentezi esnasında zincirlerindeki enzimatik işlevler sonucu kaba tabirle parçalanıp işlevi bitince aynı veya ayrıştıran enzimlerin tersi etkili enzimlerle tekrar çift sarmal halini alıyor. bu işlemin bir günde bile ne kadar yoğun bir süreçten geçtiği bilinirken bırakın genç-çocuk-bebek yaşta cep telefonunun yaydığı radyasyona maruz kalmayı, dna'nın uç dizilimleri koruyucu enzimlerin etkisinde iken insan yaşlandıkça buralarda meydana gelen enzimsel aktivitelerdeki yıpranma/eksiklik sonucu da DNA parçalanıyor.
    tıp dergisinin yayınladığı bu yazıyla ilgili olarak çok ciddi bir eleştirim oalcak 4 yıllık süreçte yapılan araştırma sonuçlarını madem kısa vadede sonuç çıkmayacağı bilnen bir şeydi de neden yayınlama ihtiyacı duyarsınız? telefonlardan dolayı radyasyona uzun süre maruz kalmak derken bu süre en az 10 yılı bulmaktadır daha %60 lık bir sürenin bile bahsi geçmiyor.
    bu çalışmayı bir de finanse edenler kimlerdir? bir makalenin geçerliliği sadece çalışmayı yapan kişilerin batılı/amerikalı/uluslararası olması ile kanıtlanmaz. ticari yönü de olan bir medikal çalışma her koşulda şeffaflığı ön planda tutmak zorundadır.finanse eden kurumlardan tutun da kriterlere karşılayan çalışma grupları ile kontrol grubunu karşılaştırma kriteleriniz bile belli değil. tıp duayenleri bile bir çalışma yaptığında çalışmanın geçerliliği, şeffaflık ve verilerin tam olarak süre hedefine ulaşması sonucuna dayanır.
    bu çalışma eksik yönü sadcee bunlarla kalmayıp daha da fazla kriteri içinde barındırması gereken bir çalışma olmazsa geçerliliği sadece reklam etmek amaçlı kalacatır diye düşünüyorum.
    eleştirilerim çok olsa da elbetteki devam edilmesi gereken bir çalışmadır. çünkü hastalığın nedenini araştıran bir çalışmada olumsuz çıkacak bir sonucun olumlu gösterilmesi bu durumda zaten çok kolay olmayacaktır.




  • kim demişse büyük yalan... laflarla kandırın kendinizi..
  • Şimdi benden önce haberdeki araştırmanın taraflıca yapıldığını, birilerinin bundan ekmek yediğini arkadaşlar yazmış. Hatta 4 senenin bu araştırma için yeterli olamayacağını belirtmiş bir arkadaşımız. Bu bana biraz paranoyakça geliyor. Yapılan bütün medikal araştırmalar maddi açıdan birçok farklı firma tarafından desteklenir. Çünkü hükümetler genelde bu işe para yatırmazlar:) Burdan yola çıkarak şunu diyebilirmiyiz acaba, eğer bütün araştırmalar, mesela otomotiv firmaları yada petrol firmaları yada GSM operatörleri yada Apple, Samsung IBM Microsoft vs. vs. gibi firmalar tarafından destekleniyorsa bugüne kadar yapılmış açıklanmış ve bir çok ülkede bazı yönleriyle kanunlara yansımış olan araştırmaların hepsi yalan :)) Diğer arkadaşların bakış açısıyla bakınca bundan bunu çıkarmak oldukça basit :) Ayrıca bişey sormak istiyorum diyelim ki, araştırmacılar telefonların veya başka bir cihazın herhangi bir nedenle 5 yıl içinde bütün vücutta belli kanserlerin oluşumunu %500arttırdığını bulduk deseler, bu arkadaşlar bu cihazları kullanmayı bırakıcaklarmı yoksa yok abi bunda bir lobi parmağı var deyip bunuda yalanlıyacaklar mı? :)))




  • Bence yalan dolan şeyler..insanlara ne olduğu kalıplar içinde söylemek çok zor.insan çok değişken bir yaratık.kimse birbiriyle aynı değil.

    babam günde 1 paket sigara içiyor annem bu güne kadar hiç içmedi.Babamda bir sorun yok annemin ciğerleri bitmek üzere?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tokay

    Zararı yok demiyor ki yanlış yorumlamayalım arkadaşlar. Beyin tümörü ile ilgisi yok diyor. Direk olarak DNA'ya bi zararı yok.
    Ama bunlar hücre bölünmeleri sırasındaki DNA eşlenmesinden bahsedilmemiş hali. Muhtemelen radyasyonun etkileriyle sapmalar ve eşleşmemiş bozuk DNA'lı hücreler yani zararlı etkisi olabilecek hücreler ortaya çıkacaktır. Durduk yere DNA zincirini kırıp da bi bozukluk oluşturması zaten saçmalık olurdu.

    İşleyişlerini nasıl saptırdığıyla ilgili araştırmaları bulup zararlarını açıklamak bence DonanımHaber'in boynunun borcu bu haberden sonra.


    Elektronik haberleşme teknisyeni olup biyoloji okumaya hazırlanan biri olarak son noktasına kadar katılıyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mo0rfin

    Bunlar yalan kimse inanmasın. Elbette ki zararları var.


    yok bir yerde arastirma yaptinmida yalan diyorsun. neye dayanarak. adamlar arastirma yapmis veriler uzerinden konusuyor.

    bana sorarsan cep telefonu ampul isigindan bile binlerce kat zararsiz. ama bunu senin gibi iskembeden atarak iddia etmiyorum.

    E=h.v

    planck-einstein denklemi. bir elektromagnetik dalganin enerjisini frekansini planck sabitiyle carparak bulabilirsin diyor.
    isikda bir elektromagnetik dalga olduguna gore matematigi cok basit:
    cep teledonu micro dalganin frekansi 1.8x10^9hz
    gorunur isik 4x10^14 ile 7.5x10^14
    yuvarlak hesabla 10^14/10^9=10^5 yani 100bin.
    gorunur isiginin bile enerjisi cep telefonun 100bin kati. kaldiki gunesten aldigimiz miktarin yaninda cep telefonlari devede kulak kalir. gunesin mor otesi isigine hic girmiyorum bile.




  • bu tur arastırmaları sırketler desteklıyor ve kendı lehıne arastırılmasını ıstıyorkı.tuketıcı topluluk o sırketı masum ve durust gorsun ve urunlerını satın alsın.uretıcı fırma ıcın ınsanın bır degerı yoktur ınsan sadece onun urununu yeterkı satın alsın ve dongu devam etsın.ornegın: ben telefonda 2dk yı gecen gorusmelerden sonra telefonun bulundugu kısımda agrı ve gozumde yasarmalra magruz kalıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pustherif

    Şimdi benden önce haberdeki araştırmanın taraflıca yapıldığını, birilerinin bundan ekmek yediğini arkadaşlar yazmış. Hatta 4 senenin bu araştırma için yeterli olamayacağını belirtmiş bir arkadaşımız. Bu bana biraz paranoyakça geliyor. Yapılan bütün medikal araştırmalar maddi açıdan birçok farklı firma tarafından desteklenir. Çünkü hükümetler genelde bu işe para yatırmazlar:) Burdan yola çıkarak şunu diyebilirmiyiz acaba, eğer bütün araştırmalar, mesela otomotiv firmaları yada petrol firmaları yada GSM operatörleri yada Apple, Samsung IBM Microsoft vs. vs. gibi firmalar tarafından destekleniyorsa bugüne kadar yapılmış açıklanmış ve bir çok ülkede bazı yönleriyle kanunlara yansımış olan araştırmaların hepsi yalan :)) Diğer arkadaşların bakış açısıyla bakınca bundan bunu çıkarmak oldukça basit :) Ayrıca bişey sormak istiyorum diyelim ki, araştırmacılar telefonların veya başka bir cihazın herhangi bir nedenle 5 yıl içinde bütün vücutta belli kanserlerin oluşumunu %500arttırdığını bulduk deseler, bu arkadaşlar bu cihazları kullanmayı bırakıcaklarmı yoksa yok abi bunda bir lobi parmağı var deyip bunuda yalanlıyacaklar mı? :)))


    açıkası bu konuda 10 yıl sözü tıbbi bir kural gibidir. erken olur geç olur kişinin genlerinin enzimlerinin sağlamlılığı ile ilgili bir konu ama bu 10 yıl sözü şu anda geçerli olan bir söz. nereden mi biliyorum? pubmed,ncbi de yayınlanan ve kabul gören ayrıca bu araştırmadan daha iyi kritelere ve metotlara sahip çalışmalar var. onların dedikleri ve fakülte eğitimimde de beyin cerrahi profesölerinin söylediği bir şey: günde 20 dakikadan fazla cep telefonu ile konuşmayın.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.