Şimdi Ara

Kimya Mühendisliği mi Gıda Mühendisliği mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
13.714
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar büyük ihtimal anadolu da bu 2 bölümden birine yerleşeceğim.Samsun,Erzurum,Malatya,Sivas,Afyon vs bu tarz şehirlerde okumayı düşünüyorum da.Sizce 2 meslekten hangisi daha iyidir.Detaylı bir analiz istiyorum.



  • Detayını internetten araştırman sonucunda geniş bir şekilde bulabilirsin.. Kimya Mühendisliği..
  • Hmm peki.
  • Her türlü Gıda derim.
  • Samsun Kimya müh bu sene öğrenci alacak ama Samsun Kimya bölümü devasa bir kadroya sahip ordan faydalanırlar zaten 2 tane hocası daha önce dersime girdi özellikle karakterizasyon, analiz yöntemleri konusunda Yıldıray hoca var gerçekten donanımlı bi insan Gıda mühendisliği bitmiş okeye dönüyor AB uyum yasaları, Haccp sertifikaları falan çok çabalaman lazım bi yerlere gelebilmek için.

    Samsun,Erzurum,Malatya,Sivas,Afyon vs demişsin Samsun imkan olarak bunların hepsini katlar imkan olarak tartışmaya bile gerek yok.
  • Bu iş öyle '' her türlü gıda '' ve '' her türlü kimya '' demekle olmuyor.
    Sanal alemin dışında , iş hayatında gerçek kişilerle birebir konuşarak , üniversirtelere gidip ; hoca ve öğrencilerle görüşerek , ilgilenen sektörü sürekli takip ederek bazı sonuçlar elde etmek ve yorumlamak önemli..
    Devlette atama da kim üstün ? Devlet bu mühendisliklerden mezun olanlara ne yetkiler vermiş ? Bunlarla eşgüdümle , aynı imza yetkilerine sahip olan mühendislikler nedir ? Mezun sayısı kaçtır ? İş sektöründe kadın mı erkek mi tercih ediliyor ?
    Özel de hangisinin sözü daha çok geçiyor ?


    quote:

    quote:


    Gıda İşletmelerinde Üretimin Niteliğine Göre Sorumlu Yönetici Olarak İstihdam Edilecek Meslek Mensupları

    1- Et ve Et ürünleri Üreten/Ambalajlayan İş Yerleri: Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Zootekni).

    2- Hayvan Kesim Yerleri: Veteriner Hekim.

    3- Süt ve Süt Ürünleri, Dondurma ve Yenilebilir Buzlu Ürünleri Üreten/Ambalajlayan İş Yerleri: Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Zootekni).

    4- Meyve/Sebze İşleyen İş Yerleri (konserve, reçel-salça-meyve suyu-işlenmiş meyve-dondurulmuş meyve-tahin pekmez ...vb.): Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Bahçe Bitkileri), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

    5- Meyve/Sebze Ambalâjlayan İş Yerleri (taze/kurutulmuş): Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager, Biyolog.

    6- Tuz ve Çay Üreten İş Yerleri (bitkisel, meyve, siyah...vb.): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Kimya Mühendisi, Kimyager.

    7- Unlu Mamuller (simit-yufka-kadayıf-galeta...vb.), Ekmek ve Ekmek Çeşitleri, Pastacılık Ürünleri, Un, Bulgur ve Makarna Üreten İş Yerleri ile Hububat ve Bakliyat İşleyen İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager, Biyolog.

    8- Margarin, Aromatik Yağ ve Bitkisel Yağ Üreten İş Yerleri (zeytinyağı dâhil): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi [Gıda+Süt+Bahçe Bitkileri (sadece ham yağ üretiminde)], Kimya Mühendisi, Kimyager, Ziraat Fakültesinin diğer bölümleri (sadece dolum yapan iş yerlerinde).

    9- Şeker ve Şekerli Ürünler Üreten İş Yerleri (bisküvi-çikolata-kokolin-gofret-helva-lokum-şekerleme...vb): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi [Gıda+Süt+Bahçe Bitkileri (sadece şeker fabrikası)], Kimya Mühendisi, Kimyager.

    10- Alkollü İçki Üreten İş Yerleri: Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda), Kimya Mühendisi, Kimyager.

    11- Alkolsüz İçecek Üreten İş Yerleri (içecek tozları dâhil): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Kimya Mühendisi, Kimyager.

    12- Bal, Polen, Arı Sütü ve Temel Petek Üreten/Ambalâjlayan İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (Gıda+Zootekni), Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi.

    13- Baharat ve Kuru Yemiş İşleyen İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager, Biyolog.

    14- Toz Karışımlar, Sakız, Vaks/Sakız Bazı, Nişasta, Çerez, Cips, Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar, Çocuk Besinleri ve Hazır Çorba Üreten İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

    15- Hazır Yemek Üreten İş Yerleri ile Entegre Fındık/Fıstık İşleyen İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

    16- Yemek Fabrikaları (tabldot yemek-soğuk meze...vb): Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Kimya Mühendisi, Kimyager, Diyetisyen, Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Beslenme Bölümü Mezunu (4 Yıllık).

    17- Maya, Fermente ve Salamura Ürünleri Üreten İş Yerleri (sirke-yaprak-turşu, zeytin vb.): Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Bahçe Bitkileri), Gıda Mühendisi, Biyolog.

    18- Gıda Katkı Maddeleri, Aroma Maddelerini Üreten/Ambalâjlayan İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

    19- Su Ürünleri İşleyen İş Yerleri: Su Ürünleri Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda +Su Ürünleri+Zootekni), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Biyolog.

    20- Yumurta Ambalâjlayan İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Biyolog, Kimya Mühendisi, Kimyager.

    21- Soğuk Hava Depoları, Sade Buz Üreten İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Kimya Mühendisi, Kimyager, Biyolog.

    22- Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İş Yerleri: Gıda Mühendisi, Makine Mühendisi, Petrol Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Makine), Kimya Mühendisi, Kimyager.

    23- Sadece Gıda Maddelerini Ambalâjlayan İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Biyolog, Kimya Mühendisi, Kimyager.

    24- Gıda Işınlaması yapan İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (Gıda), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

    Tarım Bakanlığı Mevzuatı

    Bu mevzuattan ne anlıyoruz sizce ? Yetki verilen mühendislik türlerini gördünüz. ( Yukarıda amma çok Ziraat M. varmış değil mi ? , sözde (!) işsizin en bol olduğu Z. Mühendisi.. ! )

    Sözü geçen mühendislik türünün yetki ve kişide gereken donanımları nedir ?
    Ne sertifikaları alması gerekir ? Kaç dil bilmesi gerekir ? v.s..
    v.s.

    Bunları bilmek de yetmiyor ?
    Bu mühendisliği okurken , gerekli şartlarını sağlayabilecek misin ?
    v.s.

    Özel sektörde kimya m. lerinin şansı daha yüksek , sebebi ise ; temel bilimde mühendislik yapması. Bu onun bir artısı
    Gıda M. nde de az çok kimya olmasına rağmen ; ezber bakımından daha fazla derslerinin olması bazı insanlar için handikap .
    Kimyacı olarak ne Gıda M.ni küçümserim ne de Kimya M. yüceltirim.
    Kimya M. nin bir başka handikapı da mezunun çok olması.
    Kimya Mühendisinin işi ağır... Ağır değil diyen yalan söylüyor demektir.

    Gıda M. inde ise ; en az 3-5 sene sürünme evresi ( ki bu her sektörde böyledir ) var. İş hacmi devletin çıkardığı yeni yasa ile küçültüldü ,
    10 sene ötesi '' belli değil '' ... ( ne kadar ilginç değil mi ; halbuki çeşitli araştırmalar bu mühendislik dalını yüceltiyor !)'' Belli değil '' sözünü söyleyenler de bu işin içindekiler.
    Ancak devlet tarafından iş hacmi küçültülse de önemini koruyor.

    KPSS de
    az bir farkla da olsa ; Kimya M > Gıda M
    Özelde
    az bir farkla da olsa ; yine Gıda M > Kimya M ( ancak tekrar edeyim ; bu mühendislikleri okurken ki göstereceğin performanslar bunları değiştirir )

    Şimdi bu kadar yazıyı neden yazdım ; saçmaladım. 3 gün sonra bu forumdaki onbinlerce konu içinde kaybolup gidecek ; tekrar tekrar aynı sorular dönüp duracak forumda.

    Not : Mesajı alıntı yapmayınız . fazla uzun oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bodyguard_26 -- 30 Temmuz 2011; 1:14:43 >




  • Tesekkurler mesaj icin.Benim hedefim aslinda kimya muh olup ilac firmasinda calismakti da gida da dusunuyordum.Biraz zorlanacam tercihlerde..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kimya M. nispeten daha iyidir..
  • Ama Gıda daha yuksek nedense...
  • gıda da resmi olarak para kazanırsın + resmi olmayan bonusların da olur bu da bir gerçek.
  • Resmi olmayan bonus derken ?
  • Kimyayı seç.

    Edit : Gıda seç



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 26 Ağustos 2012; 15:53:42 >
  • Artık veteriner hekimlerin yetki alanları daha da genişletildi.
  • Birbirine çok yakın bölümler, iş alanı olarak da lisans eğitimleri olarak da. Hangisi daha iyi üniversitede tutuyorsa onu seç.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: phantasy*

    Arkadaşlar büyük ihtimal anadolu da bu 2 bölümden birine yerleşeceğim.Samsun,Erzurum,Malatya,Sivas,Afyon vs bu tarz şehirlerde okumayı düşünüyorum da.Sizce 2 meslekten hangisi daha iyidir.Detaylı bir analiz istiyorum.

    Gıda seç hem daha zevkli hem daha iyi bence.
  • Gıda mı aman aman!

    Tekstil gibi Gıda'yı da bitirdiler.

    Aslında sorunun cevabı "E) Hiçbiri"
    Gıda'dan belki az bir şey daha iyi amma Kimya da.... müthiş canım(!)
  • gida yada veterinerlik

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.