Şimdi Ara

Oyun Satın Alma Rehberi (Site Tanıtımları ve Bilmeniz Gerekenler)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
676
Cevap
24
Favori
32.974
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda bana gelen PM ve MSN mesajlarından dolayı, kapsamlı bir oyun satın alma rehberi hazırlama gereği duydum. Bu rehberde orjinal oyun satın almanız için gereken tüm bilgileri bulabilirsiniz. Ayrıca bu başlık altında, sormak istediğiniz tüm sorularınızı ve oyun satın alırken yaşadığınız problemleri de çözeceğiz birlikte. Uzun bir yazı olmasını planlıyorum, bu yüzden lafı fazla uzatmamak lazım.

    Orjinal oyun kullanmanın anlamını burada konuşmaya gerek yok. Hangi konsola sahip olursanız olun, mutlaka orjinal kullanmanız gerekiyor. Bu sayede, sevdiğiniz oyunun yapımcılarına para kazandırmış ve bir sonraki oyunları için onlara yardımcı olmuş oluyorsunuz. Ayrıca insanların emeklerinin hakkını da vermiş oluyorsunuz. Bu yüzden orjinal oyun kullanmak ve kullandırtmak çok önemli.

    Son birkaç senedir, orjinal oyun satın almak konusunda ülkemizde büyük değişiklikler oldu. Oyunları teknoloji marketlerde, kitapçılarda ve hatta büyük marketlerde bile bulabiliyoruz. İnternet elimizin altında, yurt dışından veya açık artırma sitelerinden sipariş verebiliyoruz. Seçeneğimiz bol. Seçenek bol olunca da insanların kafası karışıyor haliyle. İşin içine internet girdiğinde, karışık kafalara bir de tedirginlik ekleniyor. Malum, internet büyük ve karışık bir ortam. İnsanlara güvenmek zor. Bu yazıda, size oyun alabileceğiniz ve bizzat kendim de denediğim yerlerden/sitelerden bahsedeceğim.

    Bu yazıyı hazırlamadan önce, yaklaşık 2 aydır araştırma yapmaktayım. Yazıda bahsedeceğim bütün siteleri ve mağazaları bizzat test ettim. Sonuçlarını not aldım. Burada detaylarıyla paylaşacağım. Bu yazıda olmayıp da sizlerin deneyimi olduğu başka yerler varsa, onları da seve seve rehbere eklerim. Zamanla rehber güncellenecek ve büyümeye devam edecek.

    Öncelikle bir konuyu netleştireyim, bu rehberde özellikle internetten alışveriş kısmına odaklanacağım. Büyük marketler ve teknoloji mağazalarında da oyunlar satılıyor ama maalesef yurt dışı fiyatlarının çok çok üzerinde fiyatlandırılıyorlar. 15-20 dolara alabileceğiniz eski bir oyunu hala ülkemizde 150 liraya satanlar var. Ülkemizde satış yapan mağazaların kampanyalarını takip ederseniz, bazen indirimler ve toplu oyun paketlerini uygun fiyata bulabiliyorsunuz. Ama bunlar nadir yapılan kampanyalar oluyor. Bu yüzden, asıl odaklanmanız gereken yer, internette satış yapan yurt dışı mağazaları.

    İnternetten alışveriş yapabilmeniz için gereken şeyler...

    - Kendi adınıza bir kredi kartı. (Kendi adınıza olması, kargonun ve adresin de sizin adınıza olması açısından önemli. Bu konuya sonra daha detaylı değineceğim.)

    - Kredi kartınız yoksa, debit kartı. Yani hesap kartı.

    - İnternet bankacılığını kullanabildiğiniz bir banka hesabı. Yukarıda bahsettiğim hesap kartı veya kredi kartı bu bankadan olursa iyi olur. Yapılan harcamaları anlık internetten takip edebilmeniz, işleri oldukça hızlandırıyor.

    - Adresi doğru girilmiş, kredi kartı bilgileri eksiksiz, onay işlemi tamamlanmış bir PayPal hesabı.

    - Güvenliğinden emin olduğunuz bir e-posta hesabı. (Tüm alışveriş sitelerinde aynı e-posta adresini kullanmanız, kargo bilgilerini, kampanyaları ve benzer detayları daha rahat takip etmeniz demektir.)

    Yurt içerisinde alışveriş yapabileceğiniz internet siteleri...

    Gittigidiyor

    Yurt içinde oyun çeşidi ve fiyat açısından en uygun site, gittigidiyor'dur. Eskiden açık artırma şeklinde çalışıyordu ama artık sabit fiyatlı ürünler sergileniyor. Hem Playstation hem de Xbox oyun çeşitleri oldukça fazla. Bizler gibi bireysel kullanıcılar tarafından satışlar yapıldığından, bir oyunun fiyatı satıcısına göre değişebiliyor. Bazen anormal yükek fiyatlar olabildiği gibi, iyi takip ederseniz çok uygun fiyata da oyunlar bulabiliyorsunuz. Satın aldığınız oyunlar size kargoyla gönderiliyor. Genellikle kargo ücretini siz ödüyorsunuz ama bazen 2-3 oyun aldığınızda kargo ücretlerini satıcıların karşıladığı da oluyor. Oyun alacağınız kişinin satışta olan diğer oyunlarına da bakın. Birden fazla oyun almanız durumunda, satıcı belirtmemişse bile, kargo ücretini kendisinin karşılamasını teklif edin. 2-3 tane oyun almanız halinde, satıcı bu teklifinizi büyük ihtimalle kabul edecektir. Bu sitede siz de satış yapabildiğiniz için, bitirdiğiniz oyunları rahatlıkla satabilir, kazandığınız parayla başka oyunlar alabilirsiniz.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler...

    - Gittigidiyor'da satış yapan herkes, güvenilir olmayabilir. Her kullanıcının adının yanında, satış puanı ve yüzdesi bulunmakta. Ayrıca her kullanıcının profilinde yaptığı işlemler sonucu diğer kullanıcılar tarafından aldığı yorumlar var. Bunlara göz atmadan kesinlikle alışveriş yapmayın.

    - Gittigidiyor'da ödemeler genelde kredi kartıyla yapılıyor. Bazı kartlara taksit seçeneği de var. Bu yüzden tek bir oyun almak yerine, birden fazla oyun alıp taksit yaptırabilirsiniz. Taksit işleminin satıcıyla bir alakası yok. Siteyle alakalı. Ayrıca birden fazla oyuna taksit yapacaksanız eğer, ille de oyunları aynı kişiden almanız gerekmiyor. Aldığınız ürünler sepete ekleniyor, daha sonra hepsine aynı anda ödeme yapabiliyorsunuz.

    - Kredi kartınız yoksa, ödemelerinizi banka havalesi şeklinde de yapabiliyorsunuz. İnternet bankacılığı kullanmanız durumunda, banka havalesi kolay olabilir ama bu hizmeti kullanmıyorsanız, hem uzun süren hem de ekstra masraflı bir işlemdir. 20 liraya bir oyun alıp da havale veya EFT işlemi için de bir 20 lira verebilirsiniz. Bu yüzden kredi kartınız olmasa da, alışverişiniz için ailenizden birisinin kartını ödünç almalısınız.

    - Gittigidiyor, en azından yeni üyelerde, kart bilgilerine çok dikkat ediyor. Kullandığınız kredi kartı sizin adınıza değilse, kargo adres ve kullanıcı bilgilerini kredi kartının üzerindeki isime ve ekstre adresinize göre değiştirin. Mesela babanızın kartını kullanıyorsanız, gittigidiyor'daki üyelik bilgilerini babanızın adına göre yapın. Kargo kapıya geldiğinde babanızın adına olsa da, paketi aile bireylerinden bir başkası da teslim alabiliyor.

    - Gittigidiyor'da alışveriş sonrası ödeme yaptığınızda, paranız havuz hesabında bekletiliyor. Satıcıya hemen ödenmiyor. Satıcı ürünü kargolayıp siteye kargo bilgilerini giriyor. Kargo bilgilerini siz de görebiliyorsunuz. Kargo size ulaştığında ise, ürünü gün boyunca kontrol etme şansınız var. Üründe bir sorun varsa iade edebiliyorsunuz. Sorun yoksa, onay veriyorsunuz ve havuzda bekletilen para satıcıya aktarılıyor. İade edilen ürünün ücreti ise kartınıza geri yatırılıyor.

    Sahibinden

    Gittigidiyor ile aynı mantıkta çalışan bir site ama daha karışık ve daha kalabalık. Ürün listelemek ücretsiz olduğundan, herkes listeleme yapabiliyor. Bu yüzden de güvenilirlik konusunda iyi değil. Havuz hesabı, kargo bilgileri gibi seçenekler burada da var ama gittigidiyor'daki gibi işlemiyor. Zamanında çok sıkıntı yaşamıştım. Mecbur kalmadıkça kullanmamanızı, ille de kullanacaksanız satıcı bilgilerini iyice araştırmanızı tavsiye ediyorum.

    Forumlar

    Bizim forumun ikinci el bölümü gibi, çeşitli forumlarda böyle bölümler bulunmakta. Listeleme ücreti gibi işlemler olmadığından, bu tarz yerlerde alışveriş yapmak risklidir. Bu sebeple, alışveriş yapmadan önce mutlaka satıcıyla irtibata geçin, kendisini araştırın. Alışveriş yapacağınız kişileri kendi yaşadığınız şehirden seçmeye çalışın. İşlemleri elden yapın. Farklı şehirdeki satıcılar için, Gittigidiyor üzerinden işlem yapmayı teklif edin.

    Yabancı alışveriş siteleri...

    The Hut ve Zavvi (Ülkemize gönderimi geçici olarak durdurdular)

    Bu iki site aynı kişiye ait olduğundan, bir arada bahsetmeyi uygun gördüm. The Hut, İngiltere'de büyük bir online satış mağazası. Kısa bir süre önce Zavvi perakende mağaza zincirini satın alarak işleri büyüttüler. Dünyanın hemen her tarafına oyun postalıyorlar. Fiyatları da oldukça iyi. En güzel özellikleri de, posta ücretinin olmaması. The Hut ve Zavvi sitelerinin tasarımları aynı. Zavvi daha reklam dolu bir site, The Hut ise daha sade.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler

    - Her iki siteye de ödemelerinizi kredi kartıyla veya PayPal hesabınızla yapabiliyorsunuz. Ödeme esnasında kartınızın gerçek olup olmadığını kontrol etmek için 0.01 dolar tahsil ediliyor. Oyunun ücretini karttan hemen çekmiyorlar. Postalamaya hazır olduğu anda çekiyorlar ve daha sonrasında da oyunu postalıyorlar. Çekilen 0.01 dolar, size geri iade ediliyor.

    - Bir seferde birden fazla oyun alsanız bile, oyunlar farklı paketlerde, teker teker gönderiliyor. Bu yüzden ödemesi aynı anda yapılsa bile, oyunlar farklı zamanlarda adrese ulaşabiliyor. Bunun sebebi, ülkemizdeki posta ağının çalışma şekli.

    - Kredi kartınızı siteye kaydedebiliyorsunuz. Bu sayede daha sonraki alışverişlerinizde kredi kartı bilgilerinizi girmeden alışveriş yapmanız mümkün oluyor. Oyunlar yollanmadığında veya postada kaybolduğunda, itiraz edebiliyor, işlemi iptal edebiliyorsunuz. Ücreti kredi kartınıza geri iade ediyorlar. Kaybolan postalarınız için de oyunu yeniden yollayabiliyorlar veya ücreti geri iade ediyorlar.

    - Direk kredi kartıyla ödeme yapmak yerine PayPal ile ödeme yaparsanız, ücret yine kredi kartınızdan PayPal aracılığı ile çekilir ama PayPal'ın size sağladığı ekstra güvenlik seçenekleri ile de korunmuş olursunuz. Oyunun yollanmaması durumunda, PayPal üzerinden şikayet ederek de ücretinizi geri almanız mümkün. Siteler son derece güvenilir olduğundan, ekstra güvenceye de gerek yok ama aklınızın bir köşesinde bulunsun.

    - PayPal hesabınızda para varsa, bu parayı kullanmak için paranın sitedeki satış yapılan kurla aynı olması gerekiyor. Hesabınızda dolar varsa, alışverişinizin bedeli kredi kartınızdan çekiliyor. Maalesef hesabınızda bulunan doları, İngiliz parasına çevirip de işlem yapamıyorsunuz.

    - Her iki sitenin de asıl para birimi GBP. Ama isterseniz Euro olarak da fiyatları görebiliyorsunuz. Ama PayPal hesabınızdaki Euro parayı kullanamıyorsunuz. Ödemeleriniz, kredi kartınıza dolar olarak yansıyor. Benim kullandığım kartlarda hep dolar olaraktı. Bu durum, bankaya göre de değişiyor olabilir.

    - Postalanan oyunlar, posta tarihinden itibaren 7-8 günde adresinize ulaşıyor. PTT ile geliyor paketler ve takipsiz posta olduklarından, posta kutusuna veya dairenizin kapısının önüne (apartman kapısının değil) bırakılabiliyor. Postacının halet-i ruhiyesine göre, kapıya da gelip elden teslim edebiliyor.

    - Bazı durumlarda posta süresi uzayabiliyor. 7-8 günlük süre büyük şehirler için geçerli. İstanbul ve Ankara için ben genelde 10 günü aşmayan posta sürelerine şahit oldum ama bu şehirlerin ilçeleri ve diğer küçük şehirlerde süre uzayabilir. Çünkü bu yerlere giden postalar, büyük şehirlerdeki PTT'lerden geçerek gidiyor. Hal böyle olunca da, posta adresine ulaşana kadar 3-4 şehir değiştirebiliyor. Mahalle içerisindeki ulaştırma işi ise tamamen şans işi. İyi çalışan bir PTT şubesinin yakınlarında olmanız için dua edin.

    - Her iki siteye de adresinizi eksiksiz yazdığınızdan emin olmalısınız. Adres satırları bazen kutuya tam basılmayabiliyor. Yanında yıldızlar olan ilk iki satıra adresinizi sığdırmanız ve Türkçe karakter kullanmamanız gerekiyor. Özellikle posta koduna dikkat edin. Hem kredi kartınızın çalışması hem de postanın size sorunsuz ulaşması için posta kodunun doğru yazılması çok önemli.

    - Her iki site de sık sık kampanya yapıyor ve fiyatlarını çok düşürebiliyor. Özellikle Pazar akşamlarını ve Pazartesi günlerini kaçırmamanızı tavsiye ederim. Zavvi ve The Hut aynı merkezden yönetilseler de, yaptıkları kampanyalar farklı olabiliyor. Bir sitede aynı oyun yarı fiyatına satılıyor olabilir. Bir oyunu alırken, her iki sitede de kontrol ederek alın.

    - Benim kendi deneyimlerime göre, The Hut, postalama hızı konusunda Zavvi'den biraz daha iyi. Ayrıca mesaj cevaplama, ödeme geri iadesi konusunda da hafiften daha hızlı gibiler. Aradaki fark çoğu kişi için önemli olmasa da, hassas kullanıcılar için hatırlatmak istedim.

    ShopTo

    Yine İngiltere merkezli bir site daha. Burası da yukarıdaki siteler gibi çalışıyor. Yukarıdaki maddeler aynen burada da geçerli. Shopto'nun tek farklı, postaları için ekstra ücret talep ediyor ve oyunlarının fiyatları diğerlerine göre biraz daha yüksek. Takipsiz veya takipli posta olmak üzere, fiyatlar değişiyor. Posta konusunda işinizi garantiye almak için takipli postayı seçmelisiniz ama neredeyse bir oyun fiyatı kadar posta ücreti de ödemeniz söz konusu olabilir. Shopto da her oyunu ayrı paketlerde yolluyor. 3 tane oyun almanız durumunda, her oyun için takipli posta ücretini ayrı ayrı ödüyorsunuz. Postanın takipli olması demek, internet üzerinden takip numaranızla paketinizin yerini devamlı kontrol edebilmeniz demek. Ayrıca takipli paketler, postacı tarafından mutlaka imza karşılığı teslim ediliyor.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler...

    - Siteye adresinizi girdiğinizde, ilk iki alışverişinizde bu adresi değiştiremiyorsunuz. Kredi kartı ekstre adresinizin de posta adresiniz ile aynı olması gerekiyor. İki işlemden sonra, alternatif adres yazabiliyorsunuz.

    - PayPal ile ödeme yapmanız durumunda, posta gönderim adresiniz her zaman için PayPal'da kayıtlı adresiniz oluyor. Shopto'da da adres satırları konusunda sıkıntılar olabiliyor. Bu sebeple ben şahsen Shopto alışverişlerinde PayPal kullanıyorum. Adres konusunda sorun yaşamamak için.

    Tronixweb

    Amerika'da bulunan firmanın oyunları NTSC. Yukarıdaki siteler İngiltere'de olduğu için, PAL oyunlar satıyorlar ama Tronixweb'de bütün oyunlar NTSC. Playstation'da bölge sınırlaması olmadığından, en azından tek kişilik oyunlarda sorun olmuyor. Online oyunlarda ise Amerika PSN kullanmanız gerekiyor. Xbox'da bölge sınırlaması var bu yüzden oyun alırken dikkat etmelisiniz. Sitenin tasarımı çok basit. Eski gibi duruyor ve bu biraz tedirgin edici. Ama işlerini çok iyi yapıyorlar. Postalarını Fedex ile gönderiyorlar. 14 dolar posta ücreti alıyorlar ve birden fazla oyun alsanız da tek paket halinde yolluyorlar. Stok konusunda sıkıntılı bir site. Özellikle eski oyunları bulmak zor. Ama yeni oyunları uygun fiyata bulabiliyorsunuz. Çok fazla kampanya yapmıyorlar. Yaptıklarında da stokları kısa sürede tükeniyor. Kargolar Fedex ile yollandığından, 3-4 günde size ulaşıyor.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler...

    - Siteye ödemeler kredi kartıyla yapılıyor. Kullandığınız posta adresi ve kredi kartı ekstre adresi aynı olmalı. Kredi kartının üzerindeki isimle posta adresindeki isim de aynı olmalı. Posta koduna dikkat edin.

    - Sitede işlemler çok hızlı ve basit bir şekilde hallediliyor. Paketlerin takip edilmesi için size kod da yolluyorlar. Paketleri sağlam hazırlıyorlar. Çok oyun alsanız da, büyük ebadlı paketlede size ulaştırılıyor.

    - Ödemede veya adreslerde bir sorun olursa, adamlar size telefon açabiliyorlar. e-posta da atabiliyorlar. Böyle sorunlar olması durumunda, aradaki saat farkından dolayı, olmadık zamanlarda aranmaya hazırlıklı olun.

    Play-Asia

    Hong Kong'da bulunan firma, özellikle Asya bölgesinin oyunlarını bulmak konusunda mükemmel. Amerika'da ve Avrupa'da piyasaya çıkmamış, RPG veya dövüş oyunlarını bu sitede bulabilirsiniz. Satılan oyunların büyük çoğunluğu Asya bölgesine ait. Nadiren de olsa NTSC veya PAL oyun satılabiliyor. Fiyatlar Amerikan Doları bazında. Döviz kurunu başka kurlarla da değiştirebiliyorsunuz. Genelde uzak doğu ülkelerinin kurlarına yer vermişler. Ödemelerinizi kredi kartıyla veya PayPal ile yapabiliyorsunuz. Western Union veya Moneybookers da kullanılıyor ama kredi kartı veya PayPal seçenekleri bence daha uygun. Kargo için ise size birden fazla seçenek sunuluyor. Havalı poşet, kutu, EMS Hızlı Gönderi, Fedex ve UPS gibi seçenekleriniz var. Buraya yazma sırama göre hızları değişiyor. En yavaşı 3 haftada ulaşırken, en hızlısı 2-3 günde adresinizde oluyor. UPS 60 dolar posta ücreti alırken, Fedex ise 30 dolar alıyor. En ucuz posta 4 dolar. Takipli olanı ise 6,50 dolar.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler...

    - Play-Asia'da seçenekler çok fazla. Hemen hemen bütün platformlar için oyun bulabilirsiniz. Çok sık kampanya yapılıyor. Takip etmenizde fayda var.

    - Kargo paketi seçiminde, ne en pahalısını ne de en ucuzunu seçin. Uzak doğudan gelen zarfların pek sağlıklı ulaştığı söylenemez. En azından ekonomik kutu seçeneğini seçmelisiniz. Birden fazla oyun alsanız da, tek kutuda gönderiyorlar.

    - Bizim gümrüklerde nedenze uzak doğudan gelen paketlere karşı bir ön yargı söz konusu. Aynı ebadlarda ve değerde bir paket Avrupa'dan geldiğinde gümrükte sorun çıkmıyor ama Hong Kong'dan geldiğinde, gümrüğe takılabiliyor. Bu siteden alışveriş yaparken bu konuya da dikkat etmelisiniz.

    ebay

    Ülkemizdeki açık artırma siteleriyle aynı mantıkla çalışıyor. Bizim gibi oyuncular tarafından satılıyor oyunlar genellikle. Oyunları almadan önce mutlaka satıcının referanslarını, yorumlarını ve puanlarını kontrol etmelisiniz. ebay'de kargo konusu biraz tuhaf. Kargo ücretini peşin ödüyorsunuz ve genelde satıcılar ürün fiyatlarını az gösterip, üründen kestikleri fiyatı posta masrafına ekliyorlar. 20 dolar posta ücreti verdiğiniz bir ürün size ulaştığında, kutu üzerinde 9 dolarlık bir posta ücreti görürseniz şaşırmayın. Maalesef ebay'de sistem böyle işliyor. Dünyanın dört bir yanından satıcılara ulaşmanız mümkün. com uzantılı sitede Amerika bölgesine ait oyunlar çoğunlukta iken, co.uk uzantılı olan sitede PAL oyunlar çoğunlukta. Almanya veya İngiltere'den alışveriş yapmanız durumunda, posta ücretleri de uygun olacaktır.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler...

    - Sadece ülkemiz sınırları dahilinde çalışan sitelerde bile büyük riskler söz konusu olduğunu biliyorsunuz. ebay ise dünya çapında hizmet veren bir site ve bu siteden alışveriş yaparken çok dikkatli olmak zorundasınız.

    - Ödeme sonrası (ödeme anında satıcının PayPal hesabına geçiyor) satıcıya adresiniz iletiliyor ve siz de ürünü beklemeye başlıyorsunuz. Ürün size ulaştığında, onay verip alıcı hakkında yorum yapabiliyorsunuz. Ürün sorunlu ise, alıcıya geri yollamanız gerekiyor. Ancak posta ücretini siz karşılamak durumundasınız. Yurt dışından gelen bir ürünü geri yollamak, bazen edilen zararı iki katına çıkarabiliyor. Bu yüzden, sorunları önceden tespit etmeli ve satıcıları iyi tanımalısınız.

    - Her zaman aynı satıcıdan alışveriş yapmaya çalışın. Böylece zamanla aranızda bir güven oluşur. Bu size ucuz posta ücreti ve daha iyi müşteri hizmetleri olarak geri dönecektir.

    - Satıcılar ürünlerini hangi ülkelere postaladıklarını ilanlarında belirtiyorlar. Türkiye de bu seçenekler arasında ise, otomatik olarak posta ücreti ilgili bölümde size gösteriliyor. Bir ilanda eğer Türkiye'ye gönderim yapıldığı yazmıyorsa, satıcıyla bağlantıya geçin. Kendisine Türkiye'ye postalama yapıp yapamayacağını sorun. Biraz tatlı dille işi bağlayabilirsiniz.

    - ebay'de ödemeler PayPal ile yapılıyor. Hem PayPal adresinizi hem de ebay'deki adresinizi eksiksiz yazın. Türkçe karakter kullanmayın. Herhangi bir sorunda ebay yetkililerini bilgilendirin, aynı şekilde, ödeme konusundaki sorunlarda mutlaka PayPal'a bilgi verin.

    - Satıcılar için siz oy kullanıp yorum yapabiliyorsunuz. Aynı şekilde bir alıcı olarak onlar da size yorum yazabiliyorlar. Bu yüzden her zaman satıcılarla aranızı iyi tutun. Kötü tanınmış ve yurt dışından bir alıcı, genelde çoğu satıcının işlemleri iptal etmesi anlamına geliyor.

    - PayPal hesaplarınızı onaylatmayı unutmayın. ebay'de yeniyseniz, sıfır yorumlusunuz demektir. Risk almak istemeyen satıcılar, genelde sıfır puanlı kişilere satış yapmak istemiyorlar. Bazıları ise onaylı PayPal hesabını yeterli görüyorlar. Hem onaysız PayPal'lı hem de yeni ebay abonesi iseniz, alışveriş yapmanız çok zor olur.

    Offer House (hkofferhouse)

    Yine Hong Kong merkezli bir firma. Fazla büyük bir firma değil. Sanırım orta çaplı bir dükkan ama stokları oldukça iyi. Tüm konsolların oyunlarını bulmanız mümkün sitede. Playstation için özellikle Amerika bölgesinin oyunlarına öncelik vermişler. Daha sonra Asya ve Avrupa bölgeleri geliyor stok sayısı bakımından. Yeni çıkan oyunların fiyatları diğer sitelerle aynı sayılır ama 2-3 ay sonra oyunları oldukça iyi fiyatlara bulabiliyorsunuz. Özellikle NTSC oyunlarda fiyatlar çok iyi. Eğer oyunların bölgeleri sizin için önemli değilse, NTSC oyunları çok ucuza alabilirsiniz. Sitede ödemeler sadece PayPal ile oluyor. Siteye kayıt oluyorsunuz ama arayüz çok basit. Daha sonra kullanıcı detaylarını, alışveriş yapmadan değiştiremiyorsunuz. Basit de olsa sitede bir kullanıcı kontrol paneline yer verilmemiş. Sipariş başına 4 USD para alınıyor posta ücreti olarak. Paketler takipli gönderiliyor. Baloncuklu sarı zarflarla gönderilen oyunlar, 7 - 10 gün arasında ulaşıyor. Siparişleriniz ödemenin hemen sonrasında, genellikle ertesi gün gönderiliyor. Takip kodu ve ödeme dekontu da eposta ile gönderiliyor. Ulaşmayan oyunlar için müşteri hizmetleri bölümü yok sitede ama büyük ihtimalle yetkililere eposta attığınızda, ilgileneceklerdir.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler...

    - Siteden asya bölgesi oyunlarından almak isterseniz, oyunda İngilizce dil seçeneği olduğundan emin olmalısınız.

    - Site paketleri çok iyi hazırlıyor. Adres satırı ne kadar uzun olursa olsun, adres eksiksiz zarfa yazılıyor. PayPal adresiniz kullanılmıyor gönderilerde. Bu yüzden siteye girdiğiniz adresinizin eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. eposta ve telefon bilgilerinizi de girmeyi ihmal etmeyin.

    - Sitede PAL oyunlar, NTSC oyunlardan daha pahalı. Eğer bölge sizin için önemli değilse, NTSC tercih etmeniz sizi büyük kâra geçirecektir.

    - Oyunlar yaklaşık 1 haftada ulaşıyor size. Türkiye'nin neresinde olursanız olun, İstanbul üzerinden geliyor paketler. Bu yüzden İstanbul siparişlerini daha erken bekleyebilirsiniz. Büyük şehirler dışında ulaşım süresi biraz uzayabilir.

    Mariio128

    Mariio128 sitesi, aynen hkofferhouse'da olduğu gibi, Hong Kong'dan hizmet veren bir site. ebay'de de oldukça popüper bir isim. Binlerce satışı olan ve olumlu yorumlar alan bir firma. Öncelikli satışlarını Amerika'ya yaptığından, fiyatları ilk aşamada Amerikan Doları olarak görüyorsunuz. Sağ üst köşeden kur değişikliği yaparak Euro, Avustralya Doları, Brezilya Reali, İngiliz Sterlini gibi para birimleri seçebiliyorsunuz. Bu site Amerika'dan sonra, Brezilya'da çok popüler. Daha sonra İspanya ve İtalya'da da çok fazla tercih ediliyor. Ülkemiz için 4 Amerikan Doları takipli posta ücreti alıyor. Paketler yaklaşık 10 günde adresinizde oluyor. Ödemeleri PayPal üzerinden yapıyorsunuz. Site güvenilir bir site. Depoları delo, hemen hemen her oyunu bulabiliyorsunuz. Gözüme takılan tek sorun, eski oyunların fiyatlarının biraz yüksek olması. Yeni oyunlar ülkemizdeki fiyatlardan daha düşük fiyattan satılıyor ama 1 senelik oyunlarda bile bazen fiyatların ilk zamanlardaki gibi aynı olduğunu gördüm.

    Site hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler...

    - Sitenin About Us bölümünü hala yapamadılar. Site üzerinden yetkililere ulaşmak bazen zaman alabiliyor. Bunun yerine ebay hesaplarına ulaşıp, kontağınızı ebay üzerinden kurabilirsiniz.

    - PayPal üzerinden ödeme yapılacağı için, site üzerindeki adres bilgileriniz ne kadar doğru ve eksiksiz olsa da, PayPal bilgilerinizin de doğru olduğundan emin olun.

    - Site üzerinden satın alındığında oyunların tanesini 4 Amerikan Doları posta ücretiyle teker teker gönderiyorlar ama bazen ebay üzerinden yapılan satışlarda, toplu gönderim yapılmasını da sağlayabiliyorsunuz. Olay tamamen sizin adamlarla ne şekilde muhabbet ettiğinize bağlı.

    - Oyunlar Hong Kong'dan geleceği için, ulaşma süresi uzayabilir. Collectors Edition oyunlar gibi büyük ebadlı pakete sahip oyunlar, deforme olabilir veya hiç ulaşmayabilir. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm.

    - Sitede sadece takipli posta ücreti var. Özel kargo firmaları veya takipsiz gönderi gibi bir seçeneğiniz bulunmuyor.

    - Sitede her bölgeden oyun bulabiliyorsunuz. Oyunlarınızı alırken bölge kodlarına dikkat edin. Bazı oyunlarda bölge kodlarının açıkça yazmadığını gördüm. Kodları ya satıcıya sormalısınız ya da oyunun seri numaralarından arama yaparak kendiniz öğrenmelisiniz.

    - Site oyunları, diğer sitelerde olduğu gibi hava kabarcıklı zarflarda gönderiyor. Bu zarflar en sağlam zarflardan sayılır. Normal koşullarda oyunların zarar görmesi çok düşük ihtimal. Ama Hong Kong yolu uzun. Bir iki ufak deformasyona da hazırlıklı olun.

    - Sitede direkt olarak kredi kartıyla ödeme seçeneği yok. PayPal ile ödeme yapmak zorundasınız. Bu herhangi bir sorunda paranızı geri alabilmeniz için size avantaj sağlayan bir uygulama.

    - Bazen sitedeki fiyatlarla ebay'deki fiyatlar farklı olabiliyor. Veya açık artırma açmış oluyorlar ve oyunlar daha ucuz fiyatlardan kapanabiliyor. Almak istediğiniz oyunları her iyi sitede de takip etmenizi tavsiye ederim.

    PayPal Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler...

    PayPal'ı bir banka gibi düşünün. Çok güvenilir ve dünya çapında çok yaygın bir kullanım ağına sahip bir banka. PayPal ile para gönderebilir ve alabilirsiniz. Oyun alışverişlerinizde PayPal kullanmak için, güvenilirliğinden emin olduğunuz bir e-posta hesabınızı kullanarak PayPal'dan bir hesap açmalısınız. Adres bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde PayPal'a girin. Ardından banka hesap bilgilerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi de girmelisiniz. Türkiye'deki kullanıcıların ev adreslerini onaylatmaları mümkün olmuyor ama kredi kartınızı onaylatabiliyorsunuz. Size büyük avantaj sağlayacak olan bu onay işlemi, çok kısa sürüyor. İnternet bankacılığından kredi kartınızın dönem içinde yapılmış işlemlerine bakabiliyorsanız eğer, çok çok kısa sürüyor. PayPal'da kredi kartı onay işlemini yaptığınızda, kartınızdan ufak bir bedel tahsil ediliyor. Kredi kartı ekstrenizde veya dönem içi işlemlerinde bu işlemi görebiliyorsunuz. İşlemin açıklama satırında 4 haneli bir kod oluyor. Bu kodu PayPal sayfasındaki ilgili yere girdiğinizde, kredi kartınızı onaylatmış oluyorsunuz. Çekilen bedel, kısa bir süre sonra size iade ediliyor.

    PayPal'daki ev adresinizin doğru olması, yukarıda bahsedilen tüm yurt dışı sitelerdeki alışverişlerinizde size avantaj sağlayacaktır. Zavvi ve The Hut gibi sitelerin adres satırlarının kısıtlı olmasından dolayı, bizim uzun adreslerde sorun oluyor. Avrupa'da adresler daha kısa olduğundan, onlar pek sorun yaşamıyorlar. Bizim yaşayabileceğimiz olası sorunlardan uzak kalmak için, PayPal ile alışveriş yaptığınızda, posta adresi olarak da PayPal'da kayıtlı olan adres kullanılıyor. Sonuç olarak, kısıtlı alandaki yarım yamalak adresimize bağımlı kalmıyoruz.

    PayPal'ın size sağladığı ekstra güvenceler sayesinde, ürünü teslim almamanız durumunda, şikayette bulunabiliyorsunuz. Hem alışveriş yaptığınız siteye hem de PayPal'a yaptığınız şikayet sonucunda, sorunu çözmeniz daha kesin ve hızlı olacaktır.
    PayPal'a hem kredi kartınızdan hem de hesap kartınızdan para yükleme şansınız var. Artık ülkemizden de destekleniyor ve TL de yüklenebiliyor. Ama siz genellikle işlemlerinizi GBP veya Euro ile yapacaksınız. Alışverişlerinizden önce ille de hesabınıza para yüklemeniz gerekmiyor. Hesabınızda para olmasa da, ödeme esnasında kartınızdan çekiliyor ve ilgili kurlara çevrilip ödeme gerçekleştiriliyor.

    Dikkat etmeniz gereken genel konular...

    - Oyunları kullanılmış alacaksanız eğer, kutulu ve kitapçıklı almaya çalışın. Oynadıktan sonra satmak gibi bir düşünceniz varsa, daha yüksek fiyata satabilirsiniz kutulu ve kitapçıklı olursa.

    - Bahsettiğim sitelerin hepsinin müşteri hizmetleri, birbirlerine yakın performansta. Genelde 24 saat içerisinde cevap veriyorlar. Hepsinde site içi mesajlaşma seçeneği var. Ama siz e-posta adreslerini kullanın. Daha hızlı ulaşırsınız. Hatta Facebook hesapları varsa, sayfalarına abone olun ve sorunlarınızı duvarlarına yazın. Orayı herkes görebildiğinden, sizinle diğer tüm seçeneklerden daha hızlı bir şekilde ilgileneceklerdir.

    - Genede PTT'lerin çalışma şekilleri, şubelere göre değişiyor. Mesela bizim buradaki PTT, bizim eve teslimatları 14:00 civarında yapıyor. Şu ana kadar bu hiç değişmedi. Siz de bulunduğunuz yerlerdeki PTT hakkında bilgi toplayın. Santralsiz, direk telefonlarını kaydedin, apartmanınıza teslimat yapan postacıyla tanışın, aranızı iyi tutun.

    - Aynı oyundan aynı anda birden fazla almayın. Birden fazla alınan aynı oyun, gümrükte takılır ve siz gidip de vergisini verseniz bile, ticari olarak değerlendirilir. Farklı zamanlarda aynı oyunu almanız, sorun yaratmaz.

    - Şu meşhur yeni gümrük uygulaması henüz yürürlükte değil. Son iki hafta içerisinde 20'ye yakın oyun aldım. Hepsi de 4'er 5'er adresime getirildi. Gümrükte takılmadı. Olur da paketleriniz gümrükte takılırsa, vereceğiniz vergi çok düşük olur. Ankara'da APİM denen yerden teslimat yapılıyor bu tür durumlarda. İvedik'de bulunuyor. Sanırım İstanbul'daki de Sirkeci tarafında.

    - Bu sitelerden oyun dışında aksesuar almak isterseniz, fiyatlarına ve kutu büyüklüklerine dikkat edin. 140 Euro değerinde ufak bir kutu gümrükten geçebilir ama 30 Euro değerinde bir direksiyon seti takılabilir. Bu biraz da şans işi. Almadan önce en azından burada fikrimizi sorun.

    - Alışverişlerinizde, ödeme sonrası size gönderilen e-postaları ürünler elinize geçene kadar silmeyin.

    - Alışverişlerinizde, internet bankacılığını kullanarak sizden çekilen ücretleri takip edin. Para çekme konusunda sıkıntı olmuyor ama iade edilen veya kaybolan ürünlerin ücretlerinin geri ödemelerinde sorun olabiliyor. Geri ödemeler 5 iş günü içerisinde hallediliyor. Takipte olmalısınız.

    - İade ürünlerde site ile anlaşmazlığa düşerseniz ve paranızı iade alamazsanız, mutlaka bankanızla bağlantıya geçin. İtiraz formu doldurun. Hemen hemen bütün bankalar size faksla veya e-posta ile boş itiraz formu gönderiyor. Siz de o formu doldurup geri fakslıyorsunuz. İşlemler inceleniyor ve iptal ediliyor. Ücret size iade ediliyor. Bu formlarda, ödemesini yaptığınız bir işlemin karşılığını almadığınızı anlatan bir seçenek var. O seçeneği kullanın.

    Şimdilik bu kadar yeter sanırım. Uzun bir yazı oldu. Umarım işinize yarar. Sizin bildiğiniz başka siteler de varsa lütfen bana bildirin. Ufak bir test sürecinin ardından buraya eklerim. Dünya çapında oyun satan yüzlerce site olduğunu biliyorum. Bizi daha çok ilgilendirenler, Avrupa'da olanlar. Yani PAL oyun satanlar. Zamanla yeni yerler keşfettiğimde, ben de eklemelerde bulunabilirim. Aklınıza takılan her türlü soruyu bu başlık altında sorabilirsiniz. PM de atabilirsiniz bana ama başlık altında sormanız, aynı soruyu yaşamış bir başkasının da cevaptan yararlanmasını sağlayacaktır. Bu yüzden ilk tercihim, sorularınızı başlık altında sormanız.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Mükemmel bir rehber olmuş, eline sağlık.
  • Eline sağlık,benim gibi almayı düşünenlerin sorularını yanıtlamışsın.
  • Ellerine kollarına sağlık, süper olmuş
    Bundan sonra inşallah yok şu site güvenlimi yok bu site güvenlimi diye konular açılmaaz
  • Üstad emeğine sağlık.
  • eline saglık...
  • çok teşekkürler gerçekten çok yardımcı oldu
  • Bende PS3 aldıktan sonra oyunları nereden alacağımı düşünüyordum.Yararlı bir rehber olmuş, eline sağlık.
  • açıklamalar bilgiler çok doğru emeğine sağlık
  • Çok güzel olmuş eline sağlık. Hatta bunu üst konu yapsalar daha güzel olur.
  • Üst konu olmalı.
  • güzel paylaşım
  • harika bir çalışma olmuş
  • Eline sağlık hocam. Faydalı bilgiler...
  • Eline sağlık
  • işte gerçek konu gerçek bilgi
  • gzl olmuş gerçekten emeğine sağlık birde play asia da 2. el de satılıyor mu?
  • Eline sağlık usta çok güzel bir rehber olmuş.
  • Çok iyi rehber.
  • quote:

    - Bir seferde birden fazla oyun alsanız bile, oyunlar farklı paketlerde, teker teker gönderiliyor. Bu yüzden ödemesi aynı anda yapılsa bile, oyunlar farklı zamanlarda adrese ulaşabiliyor. Bunun sebebi, ülkemizdeki posta ağının çalışma şekli.


    Tam bende bunu sormak için gelmiştim , teşekkürler
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.