Şimdi Ara

Kompakt Makinanın Makro Yeteneğini Artırmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
3.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Bir çoğumuzun elinde makro çekmek için iyi birer kompakt yada dslr yok maalesef. Sizin gibi oldukça yakından börtü-böcük çekemiyoruz.
    Bende makro modu var ama 10cm'den aldığı ve kompaktın objektifi geniş açı olduğu için sıkıntı oluyor. Cropda yapamıyorum 1/1.6 sensör kullanmasına rağmen 12k çekim yapmamızdan ötürü Iso 100'de bile yer yer kumlama yapıyor. Şimdi diyorumki bu objektiflerimizin önüne şöyle ikinci elden ucuzcana 50mm falan kapıp ters taksak bir şekilde. İş görürmü? Sonuçta f2 diyafram olacak en kötü. Raynox olmuyor bize maalesef objektif çapımız o kadar büyük olmuyor.

Yada yapılabilecek önerilerinizi almak beni memnun eder. El yapımıda güzel bir ring flaşda yaparız tamam olur.

Saygılarımla
    Muhammet

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 19 Temmuz 2011; 11:56:06 >

• Aklıma başka birşey geldi. Aynalı diye tabir ettiğimiz lensler varya. Pvc boru tarzı bişeyin içinde kendimiz yapamazmıyız? Çalışma mantığı basit. Ne dersiniz? Eğer yapabilirsek diyafram olmayacağı için iş görürmü?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 19 Temmuz 2011; 21:04:45 >
  • Hocam zoomda diyafram kısıldığı için çekmek ölüm oluyor. Ona göre enstantane değeri giderek arttığı için tripodla falan kullanmak gerekiyor. Ama genede kadrajda yaklaşamıyorum objeye. Tam manuel ayarımda yokki. Zoomda yaklaşık 20 cm'den falan odaklayabildiği için gene değişen birşey olmuyor açıkçası.
  • Büyüteç degilde daha iyi sonuç verecek birseyler ariyorum. Ikinci elde 20 liraya helioslar var. Onlarin is gorecegine kanaat getirsem alicam. Reflex objektiflerden yapabilirmiyizki?

Fantazi yapalım dedik gittik mykt'dan bir adet Helios 44 aldık. Diyaframı verdik 2ye. Ters takmak gerekli dedik, eee bu eldede olmazki dedik. Babamızın gizlice eşyaları arasından bir kapağı hacıladık. Onu güzelce kesip biçtik. Bir ucuna heliosu taktık. Bir ucunada makinamızı.

Ve sonuç beklediğimizden daha iyi.

Makinanın Kendi Makrosu

Helios 44 + Zoom'da Makro

Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar. Focus yapmak ciddi zor. İleri geri giderek yapabiliyoruz. Mutlaka enstantaneyide 1/250 gibi bir değer vermek gerekiyor. Onuda makinam manuel olmadığı için Flash açıkken yapabiliyorum. Yakında flaşa girişicem. İnşallah güzel makrolar alabiliriz.

Son olarakta bana toplam maliyeti Helios + Kargo 27 Lira, ıvır zıvır banttır elmascı makasıdır derken 35 lira etti.

Saygılarımla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 23 Temmuz 2011; 22:38:02 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Fotoları bekliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 23 Temmuz 2011; 22:38:44 >

• Benim carl zeiss 135mm+ters pentax 50mm kadar olmasın, sen de iyi bi büyütme oranı almışsın(benim büyütme oranı tam olarak 2.7:1 oluyo) Cetvel çekiminden anlayabileceğimiz üzere yaklaşık 2:1'lik bi oran. Göz en fazla 1:1'i görebildiğine göre gayet güzel bi oran. Böcek çekmeni tavsiye ederim, ben baya bi uğraştım böceklerle. Sağlam bi ışık kaynağı lazım bu arada sana.
    Hadi kolay gelsin...

Sondan 2. fotografın ne olduğunu tahmin edebilen varmı acaba?

Edit: Sondan ikiymiş, kıllar. :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi G1Y071N -- 24 Temmuz 2011; 2:07:27 >

Son fotoğraf gerçekten süper.Daha önce kompak cihaz ile bu kadar iyi performans elde edilebileceğini bilmiyordum.O nedenle konuya girdiğimde bayağı şaşırdım.

Hocam çok başarılı tebrik ederim tekrar.

Orijinalden alıntı: VoldroY

Harika olmuş bence.Çok başarılı bir çalışma.

Son fotoğraf gerçekten süper.Daha önce kompak cihaz ile bu kadar iyi performans elde edilebileceğini bilmiyordum.O nedenle konuya girdiğimde bayağı şaşırdım.

Çok teşekkür ederim.
    Son fotoğrafdaki minik canlı yaklaşık 0.5mm desem yeridir. Gazetenin en küçük puntolu harfleri arasında kaybolduğunu görmek mümkün.

Bu kadar iyi performansı öncelikle Helios'a borçluyum. Işık geçirgenliği çok iyi ve lens oldukça keskin. Tabi birde 1/1.6 Super CCD VI HR ile birlikte Fujinon Lens'in katkısıda çok.

Valla ufak bir çılgınlık yaptık, iyi oldu. Makro çekmeye çalışmak eziyet yerine kendini keyfe bıraktı. Eskiden makroda full zoomda 40-50 cm'den netleme yaparken şimdi full zoomda 1cm altına düştüm desem yeridir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 24 Temmuz 2011; 2:55:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: HaypurTiryading

quote:

Orijinalden alıntı: VoldroY

Harika olmuş bence.Çok başarılı bir çalışma.

Çok teşekkür ederim.
    Son fotoğrafdaki minik canlı yaklaşık 0.5mm desem yeridir. Gazetenin en küçük puntolu harfleri arasında kaybolduğunu görmek mümkün.

Bu kadar iyi performansı öncelikle Helios'a borçluyum. Işık geçirgenliği çok iyi ve lens oldukça keskin. Tabi birde 1/1.6 Super CCD VI HR ile birlikte Fujinon Lens'in katkısıda çok.

Valla ufak bir çılgınlık yaptık, iyi oldu. Makro çekmeye çalışmak eziyet yerine kendini keyfe bıraktı. Eskiden makroda full zoomda 40-50 cm'den netleme yaparken şimdi full zoomda 1cm altına düştüm desem yeridir.

Zaten belli oluyor ne kadar küçük olduğu,ben zaten o son fotoğrafı gördüğüm zaman kompak cihazlar ile ilgili ne kadar ön yargılı olduğumu net bir şekilde anladım.Gerçi uğraşmak gerekiyor,yani bu işi sevmeyen,uğraşmayan pek yapamaz gibi,tabi ki çekimler kolay mı,zor mu bilmiyorum ama tutuş itibari ile pek kolay olmadığını düşünüyorum.Gerçi benim de sevdiğim tarz bir iş,genelde MF objektif kullanmayı çok seven biriyim zaten.O nedenle çok keyifli olduğunu düşünüyorum çekimlerin.

Kısa zaman içinde bu kadar başarılı iş,harika.

• Helios 44 sonsuza odaklanmış durumda. Ben ortalama 1cm'den çekerken ekranda hafif netlik geldimi Fuji'nin deklanşörüne yarım basıyorum ve odaklamayı makine yapıyor. Tabi 2.5" 115.000 piksel ekranda hiçbirşeyi seçemiyorsunuz. Af oldumu olmadımı anlayamıyorsunuz. Kör atış yapmak gibi. Ama tabi işi garantiye almak için en az 8-10 fotograf çekiyorum o konuyla alakalı. Ha birde en ufak ileri geri hareketinizde focus bozuluyor. Focusu ileri geri giderekte yapabiliyorsunuz. Hatta cismin 1 ila 2 cm uzağı arasında focus yapılabiliyor. Çekim yapmak açıkçası biraz zor. Elinizin titrememesi ve sabit kalması gerekiyor. Birde zaten makine son zumunda olduğu için fena sallanıyor. Ama böyle sonuçları almak benim için oldukça eğlenceli oluyor. Yavaş yavaş Photoshop işinede giriyorum. Makinenin wb ve renk yorumunu ancak bu şekilde düzeltebiliyoruz. Raw imkanımızda yok.

• quote:

Helios 44 sonsuza odaklanmış durumda. Ben ortalama 1cm'den çekerken ekranda hafif netlik geldimi Fuji'nin deklanşörüne yarım basıyorum ve odaklamayı makine yapıyor. Tabi 2.5" 115.000 piksel ekranda hiçbirşeyi seçemiyorsunuz. Af oldumu olmadımı anlayamıyorsunuz. Kör atış yapmak gibi. Ama tabi işi garantiye almak için en az 8-10 fotograf çekiyorum o konuyla alakalı. Ha birde en ufak ileri geri hareketinizde focus bozuluyor. Focusu ileri geri giderekte yapabiliyorsunuz. Hatta cismin 1 ila 2 cm uzağı arasında focus yapılabiliyor. Çekim yapmak açıkçası biraz zor. Elinizin titrememesi ve sabit kalması gerekiyor. Birde zaten makine son zumunda olduğu için fena sallanıyor. Ama böyle sonuçları almak benim için oldukça eğlenceli oluyor. Yavaş yavaş Photoshop işinede giriyorum. Makinenin wb ve renk yorumunu ancak bu şekilde düzeltebiliyoruz. Raw imkanımızda yok.

Hocam inanılmaz zevkli bir şey bence.

Bilmiyorum fotoğrafçılık ortaya çıkarılan işten ibaret midir değil midir de,ben yaparken aldığım zevke bakarım.Makro çekerken de o kadar zaman harcamak,üzerinde uğraşmak,titizlik göstermek gerçekten çok keyifli olsa gerek.Ben genelde bir iş üzerinde uzunca uğraşmak isterim.Bazı arkadaşlarım bu konuda beni eleştirse de bir sonucu illa alacaksam,bunu uzun yoldan yaparım ki keyif alayım.

Ekran dediğiniz gibi sorun yaratıyorsa ancak deneme yanılma yoluna çıkar.Onu da bol bol fotoğraf çekerek yapıyormuşsunuz zaten.

PS işine girmek bende istiyorum,zaman bulamıyorum diye bir bahane uydurmayayım.Gerçekten çok bol zamanım olmasına karşın üşengeçliğimden hiç kalkışmadım.Bir de öğrenme kısmı canımı sıkıyor,internetten videolu derslere bak diye tavsiye verenler oldu da onları da anlamak sıkıntı olur mu diye düşünüyorum açıkçası.

• Ortaya çıkarılan işlerin kalitesi arttıkça sizde daha çok zevk alıyorsunuz yaptığınız işten. Makro çekmek ayrı bir uğraşı zaten. Heleki ters makrocular bunu çok iyi bilirler. Şimdilik sadece PS'da color, level, kontrast, burn, sharpen falan kullanıyorum ki zaten sadece onları biliyorum. Konuya bağlı olarak videolu dersler iyi olabiliyor. Ama atıyorum arkaplan'ı şeffaf yapmayı arıyorsam resimli anlatımlar daha hızlı ve efektif olabiliyor benim açımdan.

Ortaya çıkarılan işlerin kalitesi arttıkça sizde daha çok zevk alıyorsunuz yaptığınız işten. Makro çekmek ayrı bir uğraşı zaten. Heleki ters makrocular bunu çok iyi bilirler. Şimdilik sadece PS'da color, level, kontrast, burn, sharpen falan kullanıyorum ki zaten sadece onları biliyorum. Konuya bağlı olarak videolu dersler iyi olabiliyor. Ama atıyorum arkaplan'ı şeffaf yapmayı arıyorsam resimli anlatımlar daha hızlı ve efektif olabiliyor benim açımdan.

Hocam PS çalışırken internetten bulduğun,yararlı diyebileceğin videolu derslerin linklerini gönderebilir misin bana,senden bir ilham geldi merak saldım yine.

• Araştırırken elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.