Şimdi Ara

Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
4
Favori
21.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, bu konuyu açmamın sebebi diğer SGS2 konularının aşırı dağılmış olması. Bu konudaki amacım, SGS2 ve Android ile ilgili sıkça sorulan sorulara bildiğim kadarıyla cevap vermek. Lütfen konuyla alakasız ve gereksiz mesaj atmayın, konu kirlenmesin, çünkü bir süre sonra herkes birşeyler sormaya başlıyor ve konu birbirine giriyor.

    Burada yaptığım anlatımları başta xda olmak üzere internet kaynaklarından derledim ve üzerinde hak, telif talep etmiyorum. Ancak lütfen buradan aldıklarınızı sormadan kopyala yapıştır şeklinde başka bir yerlere almayın. Teşekkürler

    Öncelikle çeşitli kavramları açıklamakla başlayacağım. Burada izleyeceğim yol, kolaydan zora doğru olacak

    - Telefonu aldım ne yapmam lazım?
    Öncelikle, bir gmail hesabına ihtiyacınız var. telefonu kurarken bu gmail hesabını verdiğiniz takdirde, telefon bu hesaptaki mailları otomatik olarak alma, telefon numaralarınızın bu hesaba saklanması, google calendar vs türü pek çok hizmeti kullanabileceksiniz. Bu hesabı seçerken dikkatli olmanızda fayda var. sonradan değiştirmek istediğiniz takdirde güvenlik gereği telefona hard reset atmanız gerekecektir.
    gmail hesabından sonra, öncelikle telefon ile pc'nin senkronizasyonu (diğer bir telefondan telefon numarası aktarma, telefonun yedeğini alma vs) ve driverların kurulumu için Samsung'un KIES isimli yazılımını kurmanız gerekiyor. Kies ayrıca resmi güncellemeleri de edinmenin tek yolu. Kies'i bu adresten indirebilirsiniz (www.samsung.com/tr/kies/).
    Bu haliyle telefonu temel kullanıma hazır hale getirdiniz.

    - Telefonuma market dışında uygulama kurmak için ne yapmam gerekiyor?
    İnternetten istediğiniz programın apk dosyasını indirdikten sonra telefona atıp, apk dosyasını MyFiles (ya da kullandığınız başka bir dosya düzenleme) programından çalıştırmanız yeterli. Dosyayı direk telefondan da indirip bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İlk defa program kurmaya çalıştığınızda telefon sizi güvenlik sebebi ile uyaracaktır. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, Ayarlar->Uygulamalar altından Unknown Sources'ı tıklayarak telefonunuza bilinmeyen apk'ların yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    Marketten ya da internetten bir program indirip kurmaya çalıştığınızda telefonunuz size (varsa) bu programın kullanmak istediği izinleri soracaktır. Bu dikkat etmeniz gereken bir ekrandır, burada alakasız izinler görürseniz (mesela bir oyunun telefon numarası arama izni istemesi gibi) güvenliğiniz açısından bu programın kurulumunu iptal etmenizde fayda var.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    - Telefonum Türkçe değil, nasıl Türkçeleştirebilirim?
    Android çekirdeği Türkçe'ye destek verdiği için Settings altından Locale menüsünden dili değiştirebilirsiniz. Eğer Locale altında Türkçe yoksa, kurduğunuz/kullandığınız rom'dan bu özellik kaldırılmış demektir. Bu noktada ya marketten More Locale 2 isimli programı indirip çekirdek üzerinden Türkçe desteğini aktive edeceksiniz ya da XEU kodlu bir rom kurarak dil desteği sağlayacaksınız.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    - Custom ROM nedir, ne işe yarar, kurmalı mıyım?
    Custom ROM demek Samsung dışında başka birinin hazırladığı bir yazılımı telefona kurmak demektir. Bu ROM'ların temel olarak iki amacı vardır:
    1 - Android işletim sistemine yapılan güncellemeleri Samsung'dan önce telefonunuzda kullanmak
    2 - Yazılım üzerinde performans artırıcı, batarya kullanımını düşüren değişiklikler yapmak
    yan amaçları ise:
    3 - Telefonu ekstra, gereksiz yazılımlardan arındırmak,
    4 - Telefonu unbranded (markasız) hale getirerek market erişimini artırmak.

    Eğer bu konular sizi ilgilendirmiyor, ya da bu işlemleri yapmaya yeterli vakit ayıramayacağınızı düşünüyorsanız Custom ROM yüklemek size göre bir iş değildir. Unutmamanız gereken en önemli konu, Custom ROM'la birlikte telefonununuzun stabilitesini bozuyor olduğunuz, bu işlemleri yapabilmek için belirli düzeyde bilgisayar bilgisine sahip olmanız gerektiği ve en önemlisi bolca vakte ihtiyaç duyacak olduğunuzdur. Eğer benim gibi çalışan bir insansanız, asla gece 11de Custom ROM yüklemeye çalışmayın, ters gidecek bir tek nokta telefonunuzu tekrar işler hale getirmek için 2-3 saat uğraşmanıza sebep olabilir.

    - Root nedir, ne işe yarar, yapmalı mıyım?

    Android temel olarak bir linux işletim sistemidir. linux'ta administrator/yönetici yetkisine (sistemde her türlü değişikliği yapabilen yetki) root adı verilir. root olmak ya da telefonu root'lamak demek, telefonunuza her türlü işlemi yapabilecek yetkiyi vermek demektir. Android'de bazı işlemler, google'ın seçimlerinden dolayı root yetkisi gerektirir. bunlar sistem klasöründen dosya silme (gereksiz programları kaldırmak için), donanımı düşük düzeyde kullanma (wifi tether vs gibi) ve SIM karta low level işlem yapabilme (market enabler ile Market'te tüm uygulamaları görüntülemek için).

    Kanımca root'un en önemli faydası, gereksiz uygulamaların kaldırılabilmesidir.

    - Custom Rom nasıl kurulur, recovery mode, download mode, Odin nedir ne işe yarar?

    Android sistemlerde sistem yazılımı dört temel parçadan oluşur: PDA, PHONE (MODEM ya da BASEBAND olarak da bilinir), RECOVERY ve BOOTLOADER.

    PDA temel sistem yazılımının bulunduğu kısım, Android'in kernel'i (çekirdek), sistem programları, zil sesleri vs bu kısımda yer alır. Android sistemi modüler olduğu için PDA kısmını bir bütün olarak flaşlayabileceğiniz gibi parça parça da flaşlayabilirsiniz. Bu özellik en çok yeni bir tema ya da kernel flaşlerken işe yarar. Yeri gelmişken daima flaşladığınız modül (mesela kernel) ile yazılımın kalanının uyumlu olduğuna emin olun. Mesela PDA yazılımınız KF2 ise buna KG1 kernel'i flaşlamamanınız gerekir.

    PHONE telefonun iletişim yazılımları bu kısımda bulunur. Yani GSM, GPRS, 3G, GPS, WIFI çiplerini kontrol eden yazılım buradadır. Telefonun sorunsuz çalışması için PDA ve PHONE yazılımlarının sürümleri uyumlu olmalıdır. Yani PDA yazılımının sürümü KF2 ise PHONE kısmının da sürümü KF2 olmalıdır.

    RECOVERY Yeni rom kurabilmemizi sağlayan yazılım burada bulunmaktadır. CWM ya da Custom recovery olarak da bilinir. Custom ROM kurmadan önce mutlaka Recovery ROM'a sahip olmanız gerekir.

    BOOTLOADER Telefonun açılışında devreye giren parçadır. Bu bileşen üretici tarafından kilitlenmişse ve hack yolu ile açılamıyorsa custom ROM yükleyemezsiniz. SGS2'de BOOTLOADER açık olduğu için bu konu şimdilik önemli değil.

    Bunlara ek olarak Samsung telefonlarda iki bileşen daha vardır. CSC ve PIT. CSC telefonun dil paketlerini ve bölgesel paketleri içerir. Mesela kurduğunuz Custom ROM'da Türkçe yoksa, XEU kodlu (Avrupa Bölgesi) bir CSC'yi kurduğunuz ROM'un üzerine kurarak TÜrkçe desteği kazandırabilirsiniz. PIT ise telefonun dahili hafızasının nasıl bölümlendirildiğini belirler. PIT dosyasını flaşlamak genel olarak iyi bir fikir değildir, çünkü gereksizdir ve telefonun dahili hafızasındaki herşeyi kaybetmenize neden olabilir.

    Custom ROM yüklerken en çok ihtiyaç duyulan yazılım Samsung tarafından sızdırılmış olan Odin'dir. Odin ile ister parça, parça isterseniz tam paket olarak Custom ROM yükleyebilirsiniz.

    CUSTOM ROM yükleme

    1 - Öncelikle hangi rom'da olduğunuzu öğrenmeniz gerekiyor. Ayarlar -> Telefon Hakkında -> Yazılım sürümü altından çıkan listede çıkan koda bakın, KE7, KF1, KF3 gibi bir şey olmalı..

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    mesela üstteki resimde sürüm KE7.

    2 - Öncelikle Custom ROM yüklemenin kapısını açacak Recovery Mode'u yüklememiz gerekiyor. Bu konuda en pratik uygulama CF-Root. CF-Root'u kurmaj için Odin isimli yazılıma ve gerekli Kernel dosyasına ihtiyacınız var. Bu araçlarıhttp://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1103399 adresinden bulabilirsiniz. Mesela şu anki ROM sürümünüz KF2 ise, CF-Root-SGS2_XX_OXA_KF2-v4.0-CWM4.zip isimli dosyayı flaşlamanız lazım.

    3 - Odin ve gerekli sürümü indirdiyseniz, öncelikle bunları uygun bir yere açıyoruz. C:\Samsung bu iş için en mantıklı klasör. Devam etmeden önce Kies üzerinden yedek almanızda fayda var. Ayrıca bu işlemin sorunsuz gerçekleşmesi için Kies'i sorunsuz kullanabiliyor olmalısınız (driverların yüklü olması için).

    4 - Telefon PC'ye bağlı olmamalı, Odin'i başlatın. PDA düğmesine basıp daha önceden C:\Samsung altına açtığınız CF-Root-xxx-vX.X.tar dosyasını gösterin.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    5 - Telefonu kapatın. Kapalı olduğuna emin olduktan sonra, Ses kısma, Home ve Güç düğmesine birlikte basıp sonra güç düğmesini bırakarak telefonu download mode'a alın. Size soru sorduğunda ses açma düğmesine basarak onaylayın.

    6 - Telefonu PC'ye bağlayın, bir süre driverların kurulması gerekecek. Sabırla bekleyin. Sonra Odin'de En sol üst kutucukta telefonun bağlı olduğu COM portu sarı bir şekilde yanacak. Bu aşamada START düğmesine basın. İşlem 15-20 saniye içerisinde tamamlanacaktır.

    7 - Tebrikler! Telefonunuza recovery rom kurdunuz ve root yetkisini elde ettiniz.

    Eğer custom rom yüklemek istemiyorsanız, bu noktada bırakabilirsiniz. Root yetkisi elde ettiğiniz için istediğiniz uygulamaları kaldırabilir, market enabler yolu ile paralı uygulamaları yükleyebilirsiniz.

    Eğer Custom ROM yüklemek istiyorsanız devam ediyoruz:

    8 - Öncelikle yüklemek istediğiniz ROM'un zip dosyası haline ihtiyacınız var. Burada örnek olarak taa HTC Hero sahibi olduğum dönemden beri kendi kullandığım ve çok memnun olduğum VillainRom'un kurulumunu anlatacağım. ROM'un zipini şu adresten indiriyoruz (http://www.villainrom.co.uk/SGS2/VR2.0.php )

    9 - Bu zip'i telefonumuzun sdcard diye adlandırılan dahili belleğine kopyalıyoruz. İster menüde bulunan CWM uygulaması yolu ile isterseniz de Telefonu kapatıp Ses Açma, Home ve Açma kapama tuşlarına basarak Recovery mode'a geçiyorsunuz.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    10 - Burada öncelikle backup menüsünden varolan sistemimizin bir kopyasını almakta fayda var, kurduğumuz rom'u beğenmezsek geri dönmek için. Ayrıca bu noktada bir kez daha hatırlatıyorum, gmail hesabınız ile telefonu sync etmezseniz telefon numaraları ve applerin backupları konusunda sıkıntı yaşamanız çok olası.

    11 - Backup aldıktan sonra, sırası ile Wipe data ve Wipe Cache yaparak telefonumuzun içeriğini siliyoruz.

    12 - Daha sonra Install zip from sd card'ı seçerek daha önceden telefona atmış olduğumuz zip dosyasını gösteriyoruz ve Flash seçeneğini seçiyoruz.

    13 - Flashlama tamamlandıktan sonra işimizin önemli bir kısmı tamamlanmış oluyor, ancak performans ve stabilite için yapmamız gereken iki işlem daha var. Öncelikle yukarıda bahsettiğim gibi, ROM-Kernel-Baseband uyumunu sağlamamız gerekiyor. Bu aşamada elimizde, ROM olarak KG1 (VillainRom'un son sürümü), Baseband (Phone) ve Kernel olarak KF2 var. (KF2 diye varsayım yapmıştık sizinki farklı bir sürüm olabilir, mantık aynı).

    14 - Öncelikle CWM ve kernelimizi KG1'e yükseltmemiz lazım, bunun için yenidenhttp://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1103399 adresine giderek Kurduğumuz custom rom'un sürümü ile aynı olan kernel'i indiriyoruz. Örneğimizden devam edersek bu: CF-Root-SGS2_XX_OXA_KG1-v4.1-CWM4.zip olmalı. Yukarıdaki 3-7 maddeler arasındaki işlemleri bu kernel için tekrar ediyoruz.

    15 - Şimdi ROM ve Kernel uyumu sağlamış olduk, ancak halen telefon (baseband) rom'umuz eski, elimiz değmişken bunu da güncellemekte fayda var, çünkü eski baseband rom'lar daha çok batarya harcar ve uyumsuzluk durumunda da başka problemler başgösterebilir.

    16 - Öncelikle VillainROM örneğinden devam ederek,http://www.villainrom.co.uk/SGS2/MODEM_I9100XXKG1_REV_02_CL1034110.tar.md5 adresinden KG1 Phone ROM'U indiriyoruz. Bu işlemi de aynı 3-7 nolu maddeler arasını tekrar ederek yapıyoruz. Tek fark PDA yerine PHONE düğmesine tıklayacak olmamız aman dikkat!.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    17 - Bu işlemi de tamamladıktan sonra Custom ROM yükleme operasyonumuz tamamlanmış demektir. Telefonunuzun Ayarlar->Telefon Hakkında Menüsünden yazılım sürümlerine bakarak ederek doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

    18 - Sadece VillainROM için opsiyonel olarak (http://www.villainrom.co.uk/forum/showthread.php/4570-(updated)-VillainTweaks-v1.3.1-(29-May) ) adresinden Villain Tweaks isimli programı kurarak tema vb indirebilirsiniz.

    Umarım işinize yaramıştır. Lütfen sadece ROM, root ve flashlama ile ilgili sorular sorun.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları




    CUSTOM kernel yükleme

    Öncelikle neden custom kernel yüklediğimizi anlatayım. Burada amaç, ninpo gibi oldukça yetenekli programcıların çekirdek üzerinde yaptıkları güncellemelerle daha iyi hale getirdikleri çekirdek (kernel) ile telefonumuzun batarya ömrünü ve performansını artırmak.

    İşlem sırası şöyle:

    1 - Öncelikle daha önceden custom ROM yüklü bir telefonumuz olduğuna emin oluyoruz. (Ninphetamine kernel en iyi VillainROM üzerinde çalışıyor, bilginize)

    2 -http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1179814 adresindeki ikinci posttan Ninphetamine kernel'i download ediyoruz. Dosyanın ismi (Ninphetamine version 2.0.1 Release Edition - TAR file for Odin/Heimdall/CWM app linkine tıklayabilirsiniz)

    3 - Bu dosyayı yine C:\Samsung klasörüne kopyalıyoruz.

    4 - Telefonu kapatıp, download mode'a alıyoruz.

    5 - Odin'i açıyoruz, PDA kısmından dosyayı gösteriyoruz (ekran görüntüsü 2.0.0 sürümü ancak işlem aynı).

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    6 - Daha sonra start tuşuna basın. işlem tamamlanınca telefon kendini yeniden başlatacak.

    7 - İşlem başarılı olduysahttp://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=505419 adresinden setCPU'yu indiriyoruz. Programı çalıştırdıktan sonra ana pencereyi aşaığdaki gibi ayarlıyoruz. Tabi ki 1200 MHz'den daha yukarı ayarlayabilirsiniz, ancak telefon 1200'de zaten yeterince hızlı, daha yukarı bir değer ayarlamak pil ve stabilite üzerinde olumsuz etki yaratacaktır.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

    8 - Daha sonra Voltages menüsüne gelip aşağıdaki voltajlara göre ayarlıyoruz. Tabi bu benim telefonumda çalışan voltajlar, sizde çalışmayabilir, veya daha aşağıdaki voltajlar bile (mesela 200 Mhz için 800 mv gibi) çalışabilir. O yüzden stabil olana kadar denemeler yapıp, sistemin stabil olduğuna emin olduktan sonra Set on Boot'u tikleyip programdan çıkabilirsiniz.

     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları





     Samsung Galaxy S II - Root, rom, kernel yükleme rehberi - Sık Sorulan Sorular ve Cevapları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laconf -- 24 Temmuz 2011; 18:12:12 >







  • yazılanlar bana hiç açıklayıcı gelmedi onun yerine benim profilden özelimi eklesende konuyu iyi biliyorsan yardımcı olsan ? root yapamadım
  • güzel konu,tek sayfada hem oyun hem root hem rom kafa karıştırıyordu .
  • Eline sağlık hocam bu konu çok iyi oldu gerçekten
  • gerçekten emek harcanmış, faydalı bir çalışma olmuş. elinize sağlık... sık sık güncellenmesi dileğiyle...
  • klavyene ellerine agzina saglik dostum yanliz recovery mod yuklemenin kolay bir yolu ki bence en kolay yolu rom manager dan yuklemek bilrsin:-))))
  • Ben suan litening 2,2 kullanıyorum vauss mod a nasıl geçiş yapabilirim.
  • nihayet
  • peki bu root ve rom garanti dışı bırakırı mı telefonu?

    servise vermek gerekirse hard reset ile normal haline döndürebiliyor muyuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kanoute

    peki bu root ve rom garanti dışı bırakırı mı telefonu?

    servise vermek gerekirse hard reset ile normal haline döndürebiliyor muyuz?


    yanlış bilmiyorsam;eğer orjinal roma dönmeden rootlu olarak servise giderse garanti dışı muamelesi görür..noyancelebi hocamın -samsung galaxyS II I9100 kullanıcılar -başlığında yüklü olan rom ne olursa olsun nasıl orjinal hale getirilir paylaşılmıştı..
  • ellerine emeğine sağlık, böyle bir konuya ihtiyaç vardı gercekten, herkese hayırlı olsun :)

    iyi forumlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kean0025 -- 18 Temmuz 2011; 19:09:56 >
  • Eline sağlık.
    sadece Rom ve Root için ayrı bir konu olması iyi oldu, buna ihtiyaç vardı.
  • eline sağlık cok guzel olmus
  • arkadaşlar root ve rom a gerçekten ihtiyacımız var mı sizce?

    yapınca bunu değiyor diyor musunuz?

    mesela ben black alpha ydı sanırım. oradan full indiriyorum programları . ama proamp programı birkaç gün sonra geçersiz oldu. lisans istiyor.

    root olunca böyle sorun yaşamayacak mıyım?
  • Galaxy s2nin resmi guncellemesi ke7 mi kf3te resmi guncelleme midir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak.cosk -- 19 Temmuz 2011; 0:54:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: burak.cosk

    Galaxy s2nin resmi guncellemesi ke7 mi kf3te resmi guncelleme midir?


    Evet KF3 resmi güncelleme.. zaten KE, KF, KG.... şeklindeki tüm güncellemeler resmi. Custom ROM'lar bunları kullanarak oluşturuluyor. Sadece Cyanogen mod sıfırdan yazılan bir ROM, o nedenle onun Kx'li bir kodu olmayacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: laconf


    quote:

    Orijinalden alıntı: burak.cosk

    Galaxy s2nin resmi guncellemesi ke7 mi kf3te resmi guncelleme midir?


    Evet KF3 resmi güncelleme.. zaten KE, KF, KG.... şeklindeki tüm güncellemeler resmi. Custom ROM'lar bunları kullanarak oluşturuluyor. Sadece Cyanogen mod sıfırdan yazılan bir ROM, o nedenle onun Kx'li bir kodu olmayacak.

    aciklayici oldu hocam kg2 son sanirim onu yuklemek lazim
  • dostum eline saglık.Cok güzel olmuş.İnşallah sende diger konu acan arkadaslar gibi erkenden sıkılıp ilgisiz bırakmazsın Konuyu.Ve umarım her yeni roomda kısım kısım güncellersin ilk sayfayı.Teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: laconf


    quote:

    Orijinalden alıntı: burak.cosk

    Galaxy s2nin resmi guncellemesi ke7 mi kf3te resmi guncelleme midir?


    Evet KF3 resmi güncelleme.. zaten KE, KF, KG.... şeklindeki tüm güncellemeler resmi. Custom ROM'lar bunları kullanarak oluşturuluyor. Sadece Cyanogen mod sıfırdan yazılan bir ROM, o nedenle onun Kx'li bir kodu olmayacak.

    Cyanogen Mod çıkınca nasıl yüklücez hocam normal rom yükler gibi mi??
  • VAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAY ben yokken darbe ha :)

    hayırlı olsun dostum :)
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.