Şimdi Ara

Nvidia Tegra 3, 28nm öncesinde dört çekirdekli tek Cortex-A9 platformu olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
4.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  •  

    ARM tabanlı yongada sistem üretiminde Qualcomm ve Texas Instruments gibi güçlü rakiplerinden hızlı davranarak Tegra 2 ile endüstride ilk defa çift çekirdekli Cortex-A9 işlemcisini pazara sunan Nvidia, başka bir ilki daha gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Nvidia resmi tanıtımını Mobil Dünya Kongresi'nde yaptığı, demo gösterimlerini ise Computex 2011'de gerçekleştirdiği Kal-El kod adlı Tegra 3 platformunu duyurmaya hazırlanıyor.

     

    ARM'ın Cortex-A9 tasarımının dört tanesini bir araya getiren ve bu açıdan dört çekirdekli ilk işlemci olan Tegra 3 platformu, yol haritasında herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde önümüzdeki bir iki ay içerisinde pazarda boy göstermeye başlayacak. İlk olarak tableterde kullanılacak Tegra 3 platformu, yıl sona ermeden önce bazı telefonlarda da kendine yer bulacak ancak bu alandaki asıl yaygınlığına 2012 ile birlikte ulaşacak. 

     

    Nvidia cephesinden gelen bilgilere göre Tegra 3 için çok sayıda tasarım kazanılmış durumda.  Çok çekirdekli tasarıma ek olarak 12 işlem birimine sahip yeni nesil GeForce ULV grafik yongasına da sahip olacak Tegra 3 platformunun, Tegra ile kıyaslandığında benzer güç tüketim ve termal karakteristik değerleri sunacağı belirtilirken, piyasaya girecek ilk çiplerin 40nm üretim teknolojisiyle hazırlanmış olması kafalar da soru işareti yaratmıyor da değil.

     

    Tegra 2 platformu ile kıyaslandığında zar alanı 49mm2 seviyesinden 80mm2 düzeyine çıkan ve bu açıdan akıllı cihazlar için tasarlanmış en büyük yonga olma özelliği de taşıyan Kal-El kod adlı Tegra 3 platformunun önümüzdeki sene içerisinde 28nm fabrikasyon süreciyle adapte edilmesi bekleniyor. 40nm üretim teknolojisine sahip olacak ilk versiyonlarda ise yeni güç yönetim özellikleriyle tüketim değerlerinin Tegra 2 seviyesinde tutulduğu ifade ediliyor.

     

    Güç tüketim değerleriyle birlikte ısı da büyük önem taşıyor. Akıllı telefonlar ve tabletler hem form faktör yapıları hem de pazardaki "ince tasarım yarışı" nedeniyle giderek küçülüyorlar. Bu noktada yüksek performanslı işlemcilerin yük altında mümkün olduğunca serin çalışması gerekiyor. Nvidia'nın dinamik yük dağılımı gibi özelliklerle iş yüküne göre performans seviyesini otomatik ölçeklendirerek bu konuda sıkıntı yaşamayacağı ifade ediliyor.

     

    2012 öncesinde pazarda göreceğimiz dört çekirdekli yegane ARM platformu Nvidia Tegra 3 olacak gibi görünüyor. Başta Motorola olmak üzere çok sayıda üretici, Tegra 3 tabanlı yeni ürünler üzerinde çalışmaya deam ediyor. Windows 8'in ARM versiyonuyla birlikte endüstrinin yoğun ilgi göstereceği düşünülen Tegra 3 platformu ile Nvidia, Tegra 2'ye kıyasla 5 kat daha yüksek performans artışı vaad ederken, 2012 sonu için de Tegra 4'ü planlıyor.



  • Masa üstünde 4 çekirdeğin gücü kullanılamazken telefon ve tabletlerde gereksiz bence. 28 nm çift çekirdek yapsınlarda telefonların şarjı biraz uzun gitsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bwhiteshark

    Masa üstünde 4 çekirdeğin gücü kullanılamazken telefon ve tabletlerde gereksiz bence. 28 nm çift çekirdek yapsınlarda telefonların şarjı biraz uzun gitsin.


    haklısın kardeşim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pro_Wizard

    quote:

    Orijinalden alıntı: bwhiteshark

    Masa üstünde 4 çekirdeğin gücü kullanılamazken telefon ve tabletlerde gereksiz bence. 28 nm çift çekirdek yapsınlarda telefonların şarjı biraz uzun gitsin.


    haklısın kardeşim

    Bildiğim kadarıyla mobil İşlemci çekirdekleri pc'den farklı çalışıyor. kullanılmayan çekirdekler devre dışı kalıyor diye biliyorum. ayrıca pc'de 4 çekirdek kullanamamızın sebebi uygulamaların desteklemiyor olması.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tegra 3'lü netbook da çıkar mı, win8'le
  • Önceki konularda da çok yazıldı ama tekrar yazayım artık batarya teknolojisinde gelişme bekliyoruz biraz fantastik gelebilir ama nükleer enerjili bataryalar gibi aman mobil çernobillere sebep olmasında :)
  • telefonda 4 cekirdek gereksiz diyenler heralde teknolojinin ilerlermesini istemeyen kişilerdir...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NECROCYBER

    telefonda 4 cekirdek gereksiz diyenler heralde teknolojinin ilerlermesini istemeyen kişilerdir...


    Alakası yok.Evet gereksiz diyorum ama ''şimdilik'' gereksiz.2 çekirdek kullanan uygulama yokken 4 tane çekirdeği ne yapacağız?Yani iyi güzel 4 çekirdek ''Oooo'' felan ama ne işimize yarar deyince kimse cevap veremiyor.İlerde belki ama şimdi gereksizden de gereksiz.
  • belki işletim sistem ve yüklenecek uygulamalar 4 cekirdek destekleyecek görmeden bilemeyiz
  • 4 çekirdeği gereksiz görenler yanılıyorlar androidin yeni sürümlerinde isletim sistemi 4 çekirdek destekli zaten telefonun en can alıcı noktasıda menüde işletim sisteminde falan yavaşlamalar can sıkıyor bu çok çekirdek desteği ile dahada azalacak (iphone'un çok satmasının sebebi arayüzü çok seri çalışmasıdır) ayrıca oyunlarda tegra desteği var yani çok çekirdek destekli oyunlar tegra zune ile istediğin oyunu indirebiliyorsun yeni nesil ceptelefonu oyunları bilgisayarı aratmıyor tabi hali ile işlemci grafik ihtiyacı artıyor.
  • ayrıca şunuda belirteyim önce donanım çıkar sonra yazılım ona uyar şimdi 4 çekirdek gereği yok diyorsunuzda 4 çekirdekli cihaz olmadan nasıl 4 çekirdek destekli uygulama olsun yazılım şirketi olarak siz bunu yaparmısınız.
  • Radrasyon dan başka birşey değil.
  • iyide sen piyasada 4 cekirdek işlemcili telefon yokken once programların cıkmasını nasıl beklersin? tabikide once işlemciler cıkacak sonra adamlar programları yazacak.. adamlar neden bosuna coklu cekirdek yapısına zaman harcasın ki yoksa?
  • Bu işlemcileri kullanan cihazların yanında taşınabilir jeneratör de verecekler miymiş?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Razura

    Bu işlemcileri kullanan cihazların yanında taşınabilir jeneratör de verecekler miymiş?


    eğer dediğin gibi olsaydı örnek olarak eski nesil bir işlemci p4 atıyorum 100w harcarken şimdiki 6 çekirdekli 12 izlekli i7 980ex 1200w harcardı.
    anlayacağın çekirdekle birlikte akıllı güç yönetimi teknolojiside geliyor bu sayede daha yüksek performansı daha düşük güçte verebiliyor. ayrıca artık eskisi gibi düşük kapasiteli bataryalarda yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet__01 -- 19 Temmuz 2011; 17:21:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmet__01


    quote:

    Orijinalden alıntı: Razura

    Bu işlemcileri kullanan cihazların yanında taşınabilir jeneratör de verecekler miymiş?


    eğer dediğin gibi olsaydı örnek olarak eski nesil bir işlemci p4 atıyorum 100w harcarken şimdiki 6 çekirdekli 12 izlekli i7 980ex 1200w harcardı.
    anlayacağın çekirdekle birlikte akıllı güç yönetimi teknolojiside geliyor bu sayede daha yüksek performansı daha düşük güçte verebiliyor. ayrıca artık eskisi gibi düşük kapasiteli bataryalarda yok.


    Bana yüksek kapasiteli diye tanımladığın bataryaların özelliklerini söyler misin?
  • eskiden polimer piller vardi yüksek şarjda fazla ısınır tehlike saçardı bunun yerine artık lityum iyon piller var hem daha güvenli daha yüksek kapasiteli oluyorlar eskiden 700-800mah olan bataryalar artık ortalama 1500mah tabi cep telefonu için konuşuyorum huaweinin yeni çıkacak olan telefonunun 1900mah olduğu söyleniyor mah denen şey mili amper saat dir genelde 3,6v olup şarjı 5 volt ile olur ortalama pilin kapasitesinin yaklaşık 1,35 katı gerilim ile şarj edilir ayrıca lityum iyon piller daha güvenli olduğundan hızlı şarja uygundur hızlı şarj dediğimiz olay yüksek voltaj değilde yüksek akım ile yapılır üniversiteyi elektronik üzerine okudum yaptığım iş atmel pic plc programlama bakım bana benim konumda bilmişlik yapma ayıp oluyor.
  • amacım konu dışına çıkıp tartışma açmak değil siz 4 çekirdek gereksiz diyorsanız size göre öyledir bana göre gereklidir diyerekden herkesin fikrine saygı duyuyorum herkese iyi formlar dilerim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmet__01

    amacım konu dışına çıkıp tartışma açmak değil siz 4 çekirdek gereksiz diyorsanız size göre öyledir bana göre gereklidir diyerekden herkesin fikrine saygı duyuyorum herkese iyi formlar dilerim.


    Ben 4 çekirdek gereksiz demedim ki?Ayrıca bilmişlikte yapmadım,merak ettiğim bir konu hakkında soru sordum.Nereden böyle bir kanıya vardınız anlamadım.Ben tamamen yetersiz pil ömürlerine dikkat çekmek istemiştim.Ayrıca 1900 mah günümüz akıllı telefonları için yeterli değil.Wi-fi açık olduğunda,telefonu sonraki güne şarjlı çıkarmak imkansız.4 çekirdekli işlemcileri tam performans kullanabilecek uygulamalar çıkınca ne yapacağız çok merak ediyorum.
  • Alisin artik buna gereksiz demeye gerek yok her sene esdeger olarak islemci gucu vs. artacak sonu yok gibi birsey.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.