Şimdi Ara

SONY AVR ve MÜZİK SİSTEMLERİ GENEL KONU (46. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.622
Cevap
40
Favori
109.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4445464748
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Küçük bir eklenti:

    İnsanlar sadece kulakları ile duymaz aynı zamanda ciltleri ile de duyarlar (hissederler) zira ses bir basınç dalgasıdır ve basınç hissi cilt tarafından algılanabilir. Bununla birlikte duyulmadığı için gereksiz görülen üst ve alt frekanslar hissedilebildiklerinden tamalayıcı etki oluştururlar ve var olmaları her zaman daha iyidir.

    Öte yandan amplifikatörlerin yüksek band genişliği sağlayabilmeleri yukarıda yazılan nedenden dolayı avantaj sağlarken teknik olarakta yüksek aralığa sahip bir sistemin dar bir aralıktaki (20Hz-20KHz) frekans cevabı daha lineer olabileceğinden tercih edilir. Bunun bir dez avantajı amplifikatör tarafından yükseltilebilmesi muhtemel olan örneğin FM stereo pilot tonu yada dijital ortam yürütücülerindeki yüksek frekanslı saat sinyallerinin çıkışa ulaşıp bizi rahatsız etmediği halde tiz hoparlörünü aşırı yükleyerek bozabilme ihtimalidir.

    Hoparlörler baştan beri sistemin en zayıf halkası olmakla birlikte yakın dinlemede sesi bozuk yayan bir hoparlörün uzaklaştıkça sesinin daha hatasız hissedilmesi de fizyolojik bir gerçektir. İsterseniz evinizde mümkün olduğunca sesi açıp bir yakından dinleme bir de uzaktan dinleme testi yapın.

    Hoparlörler yapıları gereği sesi yumuşatırken (karedalga>sinüs benzetimi) aslında bizim kulağımıza uygun hale getirerek işimizi kolaylaştırmaktadırlar. Öte yandan gelişen teknoloji be düşen kütleler sayesinde üst frekanslar ilgili sürücü hoparlörler tarafından gayet yumuşak ve pürüzsüz tekrardan oluşturulabilmektedir.

    Distorsiyonlar çeşit çeşittir. Hepsi aynı oranda aynı rahatsız edici etkiyi vermez. Mesela herkesin audiofili hayranlarının kullandığı lambalı amplifikatör olarak bildiği cihazların distorsiyon seviyeleri %10 lara kadar çıkar ama verdiği sesin sıcak ve temiz olduğu söylenir. Oysa ki nisbeten ucuz olanları yada elektrostatik hoparlör kullanmayan modellerin mutlaka sahip oldukları çıkış transformatörleri bu band genişliğini sınırlar. Buna rağmen acaba bu amplifikatörler neden tutulmaktadır. Bizim bildiğimiz distorsiyon herkesin dikkat ettiği harmonik distorsiyondur. Oysa ki intermodülasyon distorsiyonu ve daha da önemlisi geçiş distorsiyonu denen olay da vardır. Üreticiler sistem verilerini çoğunlukla cihazları aynı anda tek bir saf sinüs frekansında test ederek oluştururlar. Oysaki müzik içinde sadece sinüs yada tek frekanslı sinyaller oluşturmaz ve bu frekansların iletim hızları farklı farklıdır. Neyse gelelim lambalılara: Lambaların en üstün özelliği transistörlerdeki görece yüksek iç kapasitelerinin (elektrodlar arası kapasite-Miller etkisi) düşük olmasıdır. Kapasite elektrodlararası yüzey alanı ile artar, elektrodların mesafelerinin karelerinin oranı oranında azalır. Transistörlerde ve özellikle mosfetlerde interelektrod kapasiteleri yüksektir ve transistörün anahtarlama hızını düşürürler. Çünkü sinyal pozitif ve negatif yönde hızla değişirken transistörün bu sinyali takip edebilmesi için önce iç kapasitesini her iki yönde de hızla boşaltıp doldurabilmesi gerekir. Bu da geçiş distorsiyonuna sebep olur. Kulağı en rahatsız eden belirgin distorsiyon türüdür. Oysa ki lambalar heme anod katod arası mesafenin transistöre göre yüzlerce kat fazla olması hemde aradaki supresör, kontrol grid gibi elektrodların seri kapasite oluşturmaları nedeni ile (seri bağlanan kapasiteler paralel bağlı dirençler gibi değerin düşmesini sağlar) bu geçiş distorsiyonu çok çok düşük olur. Bu da lambalı amplifikatörlerin beğenilmesinin temel sebebidir.

    Bir sistemi sınırlarının yakınında çalıştırdığınızda ( A sınıfı hariç çünkü A sınıfı her zaman sabit ve en üst seviyede güç harcar) sinyali bozmaya başlarlar. Bu nedenle sistem bileşenlerini genelde kullanmayı düşündüğümüz seviyenin ilk yarısı gücünde çalışacak kadar güçlü seçerek ne amplifikatörün ne de hoparlör sisteminin sesi bozmasına müsaade etmeyiz. Gerektiğinde elbette sesi açabilirsiniz. Bu aynı zamanda sistemin uzun ömürlü olmasını sağlar. Çoğu kişi bilmese de hoparlörler çok ısınırlar. Kabin içinde olduklarından elimiz mıknatısını olduğu bölüme pek değmez ama sadece hava ile soğuyan o bobin ısınıp yanar ama dışarıdan çoğu kimse buna anlam veremez çünkü ortada ne ısı ne duman pek görülmez. O nedenle hoparlörlerimize de sınırlarında yüklenmezsek onlar da uzun ömürlü olur.

    Bir başka bilgi daha: Diyelim ki anfimiz 100 watt. Hoparlör kabinimiz 200 watt. Bu kabin bu anfi tarafından bozulabilir mi ?

    Yanıt evet: Bir çok yollu kabinde içteki filtreler ve seçilen sürücüler bass için toplam gücün %50 si bass şasisine geri kalanı orta ve tiz şasisine gidecek şekilde planlanır. Dolayısıyla 100 watt cihaz 200 watt kabinde 100 watt basa gönderebilirken 100 watt orta ve tizlere gönderebilir. Örneğin tiz şasisi %50 gücün %30 una göre güçlü seçilmiş ise yani 30 watta dayanabilecek ise siz 100 watt amplifikatörle bu tiz hoparlörüne gayet kolay 30 watt üstü sinyal yollayabilirsiniz ( örneğin çok tiz bir sinyal yada ekolayzer, treble ile aşırı yükseltilmiş tizler ile)

    Dolayısıyla sistemlerin genel tasarım özelliklerini bilmezsek kolaylıkla sistemi arızalandırabiliriz yada ömrünü kısaltabiliriz.

    Kısaca DIN 45500 normu hem eski hemde endüstri temsilcilerinin katılımıyla oluşturulduğundan elbette adamların bu normu karşılayamayacakları değerlerde yüksek tutmaları beklenemezdi ama en azından bir referans oldu.




  • Beethoven değilmidir buna en güzel örnek zaten. Çook az duyarken ve neredeyse hiiç duymazken yapabildiği besteler ortada. Hayranlıkla dinliyoruz hepimiz.
  • Selam arkadaşlar,

    Aklımda olan sistem sony olduğu için yeni bir konu açmak istemedim, bu konudan devam etmek daha doğru olur diye düşündüm. Öncelikle TV olarak LG 47 LM 660S kullanıyorum 35 m2 salonum var , apartman dairesinde oturuyorum dolayısıyla çok yüksek ses değil ama kaliteli ses arıyorum genellikle film izleyeceğim ama müzik performası da üzmesin istiyorum. Bu konuda çok cahil olduğumu baştan belirterek aklımdaki sistemi yazıyorum:

    http://www.btsony.com/asp/product/1304/Sony-SS-FCR6000-Hoparlor-Paketi

    http://www.btsony.com/asp/product/1329/Sony-SA-W2500-Hi-Fi-Aktif-Subwoofer

    http://www.btsony.com/asp/product/2715/Sony-STR-DH730-3D-7-1-Kanal-AV-Alici

    AVR'yi tüm set sony olduğu için sony tercih etmeyi düşünüyorum, başka önerilere açığım tavsiyelerinizi bekliyorum.

    Saygılarımla;




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aticus3

    Beethoven değilmidir buna en güzel örnek zaten. Çook az duyarken ve neredeyse hiiç duymazken yapabildiği besteler ortada. Hayranlıkla dinliyoruz hepimiz.



    Beethoven az duyardı ama hissederdi titreşimleri !
  • Arkdşlar iyi akşamlar. Bu işlerde benden daha bilgili olduğunuzu düşünerek yardımlarınızı bekliyorum.
    Sony dav dz740 ev sinema sistemi aldım birkaç gün önce. Alırken öncelikli amacım bilgisayarıma bağlayarak müzik dinlyeblmkti; ancak uzun araştırmalar yapmış olmama rağmen üzerinde 3,5mm jack girişi olmayan bu aleti aldım. Ben bilgisayara bu giriş aracılığyla bağlarım diye düşünmüştüm. acaba başka bir şekilde ses aktarabilme şansım var mıdır?
    Denediğim yöntemler:
    hdmi aracılığyla bağlama ve scarttan dönüştürücüyle jack olan bi araçla iki yöntem de işe yaramadı.
    yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirm. Teşekkürle.
  • Optik ses girişi var görünüyor. Bilgisayarınıza optik çıkış imkanı sunan bir ses kartı ile yada belki halihazırda üzerinde bulunan optik bağlantı noktası ile bağlayabilirsiniz.
  • evt optik bağlantı imkanı var dvd nin. Ses kartı alırsam kesin olur mu sizce. Creative nin harici ses kartı var harici o bu görevi yapabilr mi. Creative soundblaster xfi surround 5.1 pro
  • optik giriş olduktan sonra elbette olur. Ben ps3 den ve uydu alıcımdan optik bağlantı ile ses alıyorum
  • dvd nin çalma seçeneklernde. Tv.fm.usb.dvd/vcd gbi seçenekler var eğer optic kabloyu takrsam optic bağlantıyı aktif hale getrmk için bunlardn birini seçmem gerekeblr diye düşünyrm da. Kullanma kılavuzunda bu konular hkkında yetrnce açıklama yapılmmş. Siz ps3 ün sadece kablosunu taktınız ve hemen ses ev sinema sistemine aktarıldı mı.
  • Aynı cihaz bende yok sadece optik ile kullandığımı belirtmek için bahsettim. Cihazın tv ekranında çıkan menüsü yokmu oradan ayarlayabilmeniz gerekir. Yoksa kullanım kılavuzunu indirip bir bakayım.
  • Optik giriş tv modunda geçerli. Cihazını optik bağla ve tv modunu seç. Zaten arkasında optik giriş için tv denmiş.
  • okulda oldğm için cevap geç oldu kusura bakmyn. Ben bahsettiğim creative ses kartının siparişini verym o zamn büyük ihtmalle bu işi çözer. Yardımlarnız için çok teşekkrler. Denedikten sonra burda paylaşırım.
  • Çözülür yeter ki optik çıkışı olan bir ses kartınız olsun merak etmeyin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mFk2o

    okulda oldğm için cevap geç oldu kusura bakmyn. Ben bahsettiğim creative ses kartının siparişini verym o zamn büyük ihtmalle bu işi çözer. Yardımlarnız için çok teşekkrler. Denedikten sonra burda paylaşırım.

    Bilgisayarın optik çıkışı varsa ses kartına gerek yoktu; zaten sony decode edecek sesi...
  • arkdşlar geldi harici ses kartı taktım. Bilmiyorum abartıyo muyum ama şimdiye kadar hiç bu kadar temiz ses veren sistem duymadım. Bu deneyimlere göre değişir tabi.
    Yüksek kaliteli müziklerde özellikle mükemmel oldu. Ev arkdaşım da müzisyen onun da olurunu aldı :)
  • selam arkadaşlar sony strdh520 amfiye microlabx14ün amfili basını yani subwafuru bağlanırmı acaba nasıl bağlarım acil yardımlarınıza hitiyacım var şimdiden teşekrler
  • selam arkadaşlar sony strdh520 amfiye microlabx14 amfili basını bağlamak istiyorum ama bağlayamadm bağlanırmı nasıl bağlanır acil yardımlarınıza hitiyacm şimdiden teşekr edrm cvplarnz için
  • Basın girişini, anfi arkasında audio out/subwoofer kısmına bağlayın ön kısımdan da subwoofer ([SW]) sembolü yanacak şekilde bir dsp (dolby, dts, vs modlardan birini) seçin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 21 Aralık 2012; 23:23:15 >
  • Merhaba arkadaşlar , bende sony str da5400 ES ile aranızdayım...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasanw124

    Merhaba arkadaşlar , bende sony str da5400 ES ile aranızdayım...

    Hayırlı olsun, Kıymetini bilin güzel ve özel bir cihazdır
  • 
Sayfa: önceki 4445464748
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.