Şimdi Ara

LYS-2 Kimya testindeki 16. soru hatalı iddiası...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.504
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı Kimya testindeki 16. soru için itiraz geldi.

Konya'da özel bir dershanenin yetkilisi, bugün yapılan LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı'nda Kimya testindeki 16. sorunun hatalı olduğunu iddia etti.

Özel bir dershanenin Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, yaptığı açıklamada, Kimya testindeki 16. sorunun bilgi yanlışlığından dolayı iptal edilmesi gerektiğini öne sürdü.

Soru kökünde belirtilen indirgenme potansiyelleri sıralanışının hatalı olduğunu savunan Atalay, verilere göre sorunun çözümünün mümkün olmadığını ifade etti.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25226790/

Sınava giren arkadaşlar, sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda. Soru sizce de hatalı mı..

• Al ve Zn nin indirgenme potansiyellerinin negatif olması gerekmiyor mu yahu? Ayrıca Ag ve Cu H'den daha pasif metallerdi. o yüzden onların da indirgenme potansiyellerinin pozitif olması gerekmiyor mu?

yani doğru sılama:

Ag>Cu>H>Zn>Al (standart indirgenme pot.) ???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZnZgr -- 29 Haziran 2011; 10:27:08 >
  • Bu arada doğru cevap A olarak verilmiş..
  • indirgenme potansiyelleri denilmiş fakat yükseltgenme potansiyelleri verilmiş. sınavda fark ettim ama ne yapacağımı bilemedim aslında. kendi bildiğim gibi yapmakla sorudaki bilgiyi esas almak arasında gittim geldim. hiçbir soruyu iptal etmeye yanaşmasalar bile bu soruyu kesinlikle iptal etmeliler.
  • ben de fark ettim ama soruda verilen esastır diye çözüp doğru buldum. o soruya zaman harcadım en nihayetinde o zamanı bana geri veremeyecekleri için soruyu da iptal etmemeliler
  • quote:

Orijinalden alıntı: AtillaHuN

ben de fark ettim ama soruda verilen esastır diye çözüp doğru buldum. o soruya zaman harcadım en nihayetinde o zamanı bana geri veremeyecekleri için soruyu da iptal etmemeliler

sıkıntı var. sorudaki bilgiye göre çözünce a şıkkında verilen ifade doğru olmuyor. açıkçası soruyu neresinden tutsak elimizde kalıyor.
  • benim anlamadığım trt de bu soruyu nasıl çözdüler.
    evet yine klasik bi kimya 2. bölüm sorusu. cevap a 17. soru ya geçelim
  • soru hatalı hala konu açıp durmayın bide savunuyorsunuz
  • sonunda geldi itiraz ne varsa bu konyada var helal valla.

soru yanlış.

geçen yıl iptal olan mat sorusu kadar yanlış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gelenbevili172hhc

sonunda geldi itiraz ne varsa bu konyada var helal valla.

soru yanlış.

geçen yıl iptal olan mat sorusu kadar yanlış.

ı agree with you:S
  • burada ben de aynı konuya değindim ve soruyu savunanlar hep yanlış argumanla savunuyor:http://forum.donanimhaber.com/m_50252341/tm.htm

Diyorlar ki, sorudaki bilgiye göre çözünce A oluyor, ama değil işte. Ben bu soruyu çözerken sadece o sıralamaya baktım. O sıralamaya göre kesinlikle yanlış bu sorunun cevabı, hatta ben Kimya öğretmenime sordum, evet ama orada Ag H'den daha pasiftir nasıl görmedin dedi. O da haklı, ki ben yarı soyların kalsiyum karbonat gibi bileşiklerle tepkime verip co2 falan çıkardığına kadar gerekli gereksiz ezberledim. Ama sınav esnasında kimse öyle bakmıyor. Bildiğiniz gibi genelde sıralama yükseltgenme potansiyelleri diye verilir. Sanırım öyle verilse soru doğru oluyor. Hatta ben iki kere okudum yükseltgenme mi indirgenme mi diye. Ve öyle olunca soru yanlış, vallahi yanlış.

Bu soruyu doğru çözen birinin yorumu, "BEN YANLIŞLIKLA YÜKSELTGENME ALIP TERSTEN YAPTIM, DOĞRU ÇIKTI" böyle bir şey olabilir mi? ÖSYM bu soruyu kesinlikle ama kesinlikle iptal etmeli. Belki dışardan bakan bir kişi, "Yapamamış ağlıyor, kendince puan kazanmaya çalışıyor" diye düşünebilir ama bu soru, hazırlanışı ve belki de sadece bir sözcüğü yanlış yerleştirmesi yüzünden yanlış. Bu konu hiç tartışılmıyor, haberlerde falan ilk gün duydum sonra duymadım.

Gelişme var mı? İptal edilecek mi? Edilmemesi gerçekten inanılır gibi değil, yani bir nüans falan değil, bildiğiniz yanlış soru.

Lütfen bu konu hakkında söyleyecek bir şeyi olan kim varsa söylesin.

• Hatta soruyu çözeyim:

A seçeneğinde, doğruysa şu denmek istenmiş değil mi(yanılıyorsam düzeltin): Zn, CuSO4'e daldırılınca çözünüyor, yani Zn+² oluşuyor. Bu ne demek? Zn Cu'dan daha aktif. Tabloya bakıyoruz, Zn'nin indirgenme gerilimi Cu'dan daha büyük. Ters çevirirsek Cu'nun yükseltgenme gerilimi daha büyük çıkıyor. BU ELBETTE GERÇEK KİMYADA YANLIŞ, AMA SORU BİZE BU BİLGİYİ VERMİŞ.

E peki Cu'nun yükseltgenme gerilimi daha büyükse, nasıl Zn çubuk çözünebiliyor, aktiflik konusunun ilk bilgisi bunun yanlış olduğunu göstermiyor mu?

Yarın öbür gün bir hacim sorusunda pi=5 derse, biz de hacmi 5'e göre buluruz. Kimse 3'le çarpmaz, yanlıştır falan ama soru bize açıkça bunu söylüyor. Ben bunu anlamıyorum, ÖSYM her koşulda haklı mı, nedir yani?
  • quote:

Orijinalden alıntı: x--treme

burada ben de aynı konuya değindim ve soruyu savunanlar hep yanlış argumanla savunuyor:http://forum.donanimhaber.com/m_50252341/tm.htm

Diyorlar ki, sorudaki bilgiye göre çözünce A oluyor, ama değil işte. Ben bu soruyu çözerken sadece o sıralamaya baktım. O sıralamaya göre kesinlikle yanlış bu sorunun cevabı, hatta ben Kimya öğretmenime sordum, evet ama orada Ag H'den daha pasiftir nasıl görmedin dedi. O da haklı, ki ben yarı soyların kalsiyum karbonat gibi bileşiklerle tepkime verip co2 falan çıkardığına kadar gerekli gereksiz ezberledim. Ama sınav esnasında kimse öyle bakmıyor. Bildiğiniz gibi genelde sıralama yükseltgenme potansiyelleri diye verilir. Sanırım öyle verilse soru doğru oluyor. Hatta ben iki kere okudum yükseltgenme mi indirgenme mi diye. Ve öyle olunca soru yanlış, vallahi yanlış.

Bu soruyu doğru çözen birinin yorumu, "BEN YANLIŞLIKLA YÜKSELTGENME ALIP TERSTEN YAPTIM, DOĞRU ÇIKTI" böyle bir şey olabilir mi? ÖSYM bu soruyu kesinlikle ama kesinlikle iptal etmeli. Belki dışardan bakan bir kişi, "Yapamamış ağlıyor, kendince puan kazanmaya çalışıyor" diye düşünebilir ama bu soru, hazırlanışı ve belki de sadece bir sözcüğü yanlış yerleştirmesi yüzünden yanlış. Bu konu hiç tartışılmıyor, haberlerde falan ilk gün duydum sonra duymadım.

Gelişme var mı? İptal edilecek mi? Edilmemesi gerçekten inanılır gibi değil, yani bir nüans falan değil, bildiğiniz yanlış soru.

Lütfen bu konu hakkında söyleyecek bir şeyi olan kim varsa söylesin.

o soruyu doğru çözen beni gelsin bulsun. ben de baktım indirgenme potansiyeli verilmiş yani bu pasifliktir dedim aktiflik için yükseltgenme yani ters çevirmem gerekir dedim ters çevirdim. sadece 1 şık eleyebildim gerisine dokunamadım bile hiç bi şık birbirini tutmuyodu. en sonunda Ag ile ilgili olan şıkkı işaretledim o da yanlış çıktı o yanlışlıkla doğru çözen nası çözdü bilmiyorum onunla aynı şeyi yaptım ben de ama yine çözemedim.

• testi bitirdim 4 5 dk yı o soruya ayırdım sonunda yanlış yapmışım bana da yanlış gelmişti o sıralama
  • quote:

o soruyu doğru çözen beni gelsin bulsun. ben de baktım indirgenme potansiyeli verilmiş yani bu pasifliktir dedim aktiflik için yükseltgenme yani ters çevirmem gerekir dedim ters çevirdim. sadece 1 şık eleyebildim gerisine dokunamadım bile hiç bi şık birbirini tutmuyodu. en sonunda Ag ile ilgili olan şıkkı işaretledim o da yanlış çıktı o yanlışlıkla doğru çözen nası çözdü bilmiyorum onunla aynı şeyi yaptım ben de ama yine çözemedim.

@TechN9ne

Aynen öyle. Bir de şu var, 4 doğru seçenek var diyor. Ben kimyadan çok emin olduğum için genelde doğru bulduğum bir soruya bir daha bakmam, Ag'li şıkkı ben de işaretledim ve sonuç hüsran oldu. Bu soruyu bana biri anlatsın lütfen, mantıklı bir şekilde ben de ağzımı kapamazsam adam değilim, yani diyelim ki 2 seçenek doğru. Benim kitapçığımda Cu'lu seçenek A'da değil E'deydi yanlış hatırlamıyorsam, benim suçum ne? ÖSYM bu soruyu iptal et!!!

• Bu soruda pka lı soruda(pka terimini ben daha önce herhangi bir kitap yada dergide görmedim bazı açıklamalardada müfredat dışı olduğu söyleniyordu(yeni mifredatta varmış galiba))kesinlikle iptal edilmeli bu 2 soruya yaklaşık 7-8 dakika ayırdım ve ikisinide yanlış yaptım hem 2.5 netten oldum hemde kontrole ayıracağım dakikalardan
  • @bluecancan

Hocam pka'lı soru müfredat dışı evet ve şansına yapan yapıyor o soruyu. Ama YGS'de de döndürme sorusu vardı ve o da müfredat dışıydı iptal edilmedi.

Bence hepimiz bir şekilde başvurup iptal istemeliyiz bu sorular için, çünkü baskı altında en az birini iptal ederler diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bluecancan

Bu soruda pka lı soruda(pka terimini ben daha önce herhangi bir kitap yada dergide görmedim bazı açıklamalardada müfredat dışı olduğu söyleniyordu(yeni mifredatta varmış galiba))kesinlikle iptal edilmeli bu 2 soruya yaklaşık 7-8 dakika ayırdım ve ikisinide yanlış yaptım hem 2.5 netten oldum hemde kontrole ayıracağım dakikalardan

aynen pKa'lı soruyu ben de yanlış yaptım

3 yanlışım var birisini sekonder yerine primer aldım o yüzden diğer 2 yanlışım da aha bu 2 soru yüzünden

• Abi o pKa'lı soru iptal olmalı bence döndürme sorusu için kendilerini çocuklara analitik düşünme yeteneği ile soru çözdürüyoruz falan diye savunur da buna nası savunabilir ki zaten göstermemiş bi nevi bize sadece loge'yi öğretip sınavda ln'i sormak gibi... biliyosun ama bilemiyosun

Bu arada dediğiniz soruda bende bi durdum dedim yine karıştırıyorum indirgenme yükseltgenmeyi heralde dedim kendi bilgime göre çözdüm. Sonradan otobüste aklıma geldi doğrusu ama trtdeki adamlarda öyle çözünce iyice kafam karıştı. Soruda verdiği bilgi direk hatalı iptal olmalı (ne kadar doğru olsada hak yenmemesi lazım(hoş tabi 4-5 dakikasını harcayanın zamanını nasıl geri verecekler...))

• ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okldoc -- 29 Haziran 2011; 13:14:44 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.