Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
iBook/PowerBook/MacBook Pro Hakkında Her Şey

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Mobil Cihazlar] >> Notebook - Diz üstü >> Apple >> iBook/PowerBook/MacBook Pro Hakkında Her Şey Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
Takaya

7 Aralık 2005; 2:35:01 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Merhaba,

Forumda dizüstü Mac'ler (iBook ve PowerBook) konusunda yeterli kaynak ve tartışma olmadığından, bu konuyu açmaya karar verdim. Bu başlık altında Apple'ın ürettiği dizüstü bilgisayarlar hakkında her türlü fikir alışverişinde bulunabilir, tartışabilir, güncel haberleri bildirebilir ve görüşlerimizi paylaşabiliriz.

Forumda, özellikle Notebook/Dizüstü forumunda, Mac dünyası hakkında bilgisizliğinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabii bu başlıkta genel itibarıyla Mac dünyasını değil, yalnızca dizüstü Mac'leri ele alalım istiyorum. iBook/PowerBook kullananlar, kullanmak isteyenler, merak edenler, bilgi almak ya da yardım almak isteyenler bu başlık altında buluşabiliriz.

iBook ve PowerBook
Apple'ın ürettiği dizüstü bilgisayarlar iki modele sahiptir. Daha cazip fiyatlı "beyaz" model iBook ve profesyonellere yönelik üst model olan "alüminyum" PowerBook. Apple marka dizüstülerde kafa karıştırıcı model numaraları, uzun uzun rakamlar, sayılar vs. bulunmaz. iBook'ların ismi daima iBook, PowerBook'ların ismi de daima PowerBook'tur. Apple yılın belli dönemlerinde, ürün gamında değil, ürün özelliklerinde güncelleştirmeler yapar. Genellikle yıl başı, yıl ortası ve yıl sonu şeklinde üç evrede güncelleme yapılır.

iBook

PowerBook

iBook'lar iki tipiyle satıştadır: 12" iBook ve 14" iBook. PowerBook'lar ise üç çeşittir: 12" PowerBook, 15" PowerBook ve 17" PowerBook.

Tasarım
Apple dizüstülerde estetik tasarım her şeyden önce gelir. Her iki modelde de üst kapakta Apple'ın elma logosu bulunur ve bilgisayar açıkken alttan ışıklandırılan bu logo çok zarif bir görüntü oluşturur. Sadece görüntü değil, dayanıklılığa önem veriliyor. iBook'un beyaz kasasında iç magnezyum çerçeve ile ultra dayanıklı polikarbon plastik kullanılmıştır. PowerBook'larda ise kasa alüminyumdur. iBook'larda 12" olan 2.2kg, 14" olan ise 2.7kg. PowerBook'larda ise 12" 2.1kg, 15" 2.5kg ve 17" olan ise 3.1kg ağırlığındadır. Biliyorsunuz dünyanın ilk 17" dizüstü bilgisayarını Apple üretmişti. Ayrıca PowerBook'lar karanlık ortamlarda klavye kullanımını kolaylaştırmak üzere, alttan aydınlatmalı tuş takımı vardır. Son olarak, tüm modellerde Ani Hareket Algılayıcı teknolojisi bulunuyor. Beklenmedik bir dirsek darbesi iBook/PowerBook'unuzu beklenmeyen yerlere fırlatırsa, bütün modellerde bulunan Ani Hareket Algılayıcı teknolojisi hızlı hareket ya da ani konum değişikliğini fark ederek anında sabit disk kafalarını park eder. iBook/PowerBook'unuz tekrar hizaya geldiğinde, sabit disk kafalarını otomatik olarak serbest bırakır.

Teknik Özellikler
İşlemci: iBook ve PowerBook'larda IBM'nin ürettiği PowerPC G4 işlemciler kullanılır. Bu işlemciler çok güçlü bir mimariye sahiptir. Her ne kadar Apple 2006 yılından itibaren yeni modellerinde Intel'in hazırlayacağı işlemcileri kullanacak olsa da şimdilik o konuyu karıştırmayalım. iBook'larda 12" modelde 1.33 GHz'lik, 14" modelde ise 1.42 GHz'lik G4 işlemci kullanılıyor. PowerBook'larda ise çıta biraz daha yüksek: 12"te 1.5 GHz, 15" ve 17"te ise 1.67 GHz. İşlemci L2 önbelleği 512K'dır ve veri yolu hızı işlemciye göre (133, 142, 150, 167 MHz) değişir. Sonuç olarak iBook ve PowerBook'larda kullanılan işlemcileri Intel'in Centrino'su ya da AMD'nin Turion'u ile doğrudan rakamlar üzerinden karşılaştırmak doğru değil. Her şeyden önce güç tüketimi konusunda G4 diğerlerine nal toplatıyor.
Sabit Disk: iBook'larda 4200 rpm'lik sabit diskler kullanılıyor, PowerBook'larda ise 5400 rpm. Sabit diskinizi daha sonra istediğiniz boyut ve devir sayısındaki ile değiştirebilirsiniz. Satandart dizüstü sabit diskleri Mac'lerde de çalışır.
Ekran: İki modelde de ekran kalitesi iyidir. iBook'larda 12" ve 14" model 1024x768 çözünürlüktedir. PowerBook'larda ise sırasıyla: 12"te 1024x768, 15"te 1440x960 ve 17"te 1680x1050. Dikkatinizi çekmiştir PowerBook'larda ekranlar 4:3 değildir, geniş ekrandır. 15" dediğimiz ekran aslında 15.2"tir.
Bellek (RAM): Dizüstü Mac'lerde kullanılan bellekler bildiğimiz standartlardaki belleklerdir. Diğer PC'ler için kullandığınız 200 pinlik SODIMM bellekleri, iBook ve PowerBook'larda da kullanabilirsiniz. iBook'larda ve 12" PowerBook'ta 333MHz DDR, 15" ve 17" PowerBook'larda ise PC2-4200 DDR2 RAM kullanılıyor.
iBook'lardaki standart 512MB bellek, "Logic board" dediğimiz anakart üzerinde tümleşik olarak gelir. Bunu çıkartma, değiştirme şansımız yok. Ancak anakart üzerinde bir adet de boş yuva bulunuyor. Bu boş yuvaya PC2700-333MHz SoDIMM (bildiğimiz notebook RAM'i) standardında DDR RAM yerleştirebilirsin. Tek parça DDR'ler en fazla 1 GB olduğundan, iBook'un belleği en fazla 512+1024= 1.5 GB olabiliyor. PowerBook'larda da durum aynı. Yalnız şöyle bir yanıltıcı durum var. PowerBook'da maksimum 2GB bellek denir. Aslında PowerBook'larda da dahili 512+1024 şeklinde yükseltiyoruz. Farklı olarak PowerBook 15" ve 17" alırken siparişinizde "Logic board" RAM'inin yani anakarta tümleşik RAM'in 1024 olmasını isteyebiliyorsun. Dolayısıyla boş yuvaya da bir 1024 yerleştirince toplam 2 GB oluyor.
iBook'da da PowerBook'da da RAM ekleme/çıkarma işi çok kolaydır. iBook'da klavye kaldırılıp hemen altındaki gözden RAM değişimi yapılır. PowerBook'da ise kasanın altında, pil yuvasının yanındaki kapak açılarak aynı işlem yapılır.
Ekran Kartı: Bu konuda da kullanıcıya doyurucu seçenekler sunuluyor. iBook'larda AGP standardında ATI Mobility Radeon 9550 grafik işlemcili, 32MB bellekli ekran kartı mevcut. PowerBook'larda ise 12"te 64MB NVIDIA GeForce FX Go5200, diğerlerinde 128MB ATI Mobility Radeon 9700. Ekran kartlarının tümü harici belleğe sahiptir. Yani paylaşımlı ekran kartlarından değildirler.
Optik Sürücüler: Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Tüm iBook ve PowerBook modellerinde kızaksız (tepsisiz) optik sürücü bulunur. 12" iBook'ta Combo Sürücü (DVD-ROM/CD-RW), 14" iBook'ta ise 8x SuperDrive (DVD±RW/CD-RW) vardır. 12" PowerBook'ta 8x SuperDrive, diğerlerinde çift katmanlı 8x SuperDrive vardır. Optik sürücüyü boşaltmak (ya da eski modellerde tepsiyi dışarı çıkartmak) için klavyedeki bir tuş kullanılır. Optik sürücü üzerinde ya da etrafında tuş bulunmaz.
Ethernet: Tüm modellerde bulunur. PowerBook'larda ise 10/100/1000BASE-T (Gigabit) vardır.
Modem: Tüm modellerde V92 destekli yerleşik modem vardır.
Kablosuz Bağlantı: Tüm modellerde yerleşik 54-Mbps AirPort Extreme (Wi-Fi 802.11g) ve yerleşik Bluetooth 2.0+EDR bulunur.
USB: Tüm modellerde iki adet USB 2.0 (480Mbps) kapısı bulunur.
FireWire: Apple'ın bu teknolojisini biliyorsunuzdur. Bizler 12Mbps USB 1.1 kullanırken Apple 400Mbps FireWire kullanıyordu. Bu çıkıştan da bir adet tüm modellerde bulunur. Ancak ilginç olan PowerBook'larda artık bir adet de FireWire 800 bulunuyor. Yani 800 Mbps bant genişliği ile USB 2.0'ı da geride bıraktılar.
Klavye: Tüm modellerde rahat kullanım sağlayan, yumuşak tuşlu klavye bulunur. iBook'larda klavye de bembeyazdır. Alışkanlığınıza göre F Türkçe ya da Q Türkçe seçimi yapabilirsiniz (Apple F klavyenin Türkiye'deki son kalesidir). Ayrıca PowerBook klavyelerde alttan aydınlatma bulunur.
Pil Ömrü: Apple marka dizüstülerin kullanıcıyı en çok memnun eden yanı, sundukları pil ömürleridir. Apple dizüstülerde pil ömrü sorununu, Centrino vs. teknolojiler çıkmadan uzun yıllar önce çözmüştür. Şu anda satın alacağınız iBook'larda pil ömrü standart olarak 6 saat(-e kadar)tir. PowerBook'larda ise 5,5 saattir. Bu 5,5 saatlik pil ömrü elbette 17"lik model için de geçerlidir.
İşletim Sistemi: Tüm Mac'lerde işletim sistemi Mac OS X'tir. Bu işletim sistemi Unix tabanlı, sorun çıkartmayan, baş ağrıtmayan, çok kararlı bir işletim sistemidir ve Windows'dan çok daha kullanışlı, pratik ve estetiktir. İçinde gelen programlar tam bir çoklu ortam kullanımı sağlar. DVD yazmak, videolarınızı, müzik çalışmalarınızı düzenlemek için iDVD'yi, iMovie'yi, iTunes'u ve Garage Band'i kullanırsınız. Mac OS X sizi yarı yolda bırakmaz.
Garanti: iBook ve PowerBook'lar iki yıl Apple IMC Türkiye garantisindedir. Ayrıca tüm taşınabilir Apple ürünleri (iBook, PowerBook, iPod'lar ve Mac mini) 1 yıl uluslarası (Türkiye dahil) garantiye sahiptir. ABD'den aldığınız ürünü burada gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Bu arada şunu belirtmekte fayda var: iBook ve PowerBook'larda kendi başınıza/servise gitmeden RAM/klavye/Airport Card gibi değişimleri yaptığınız takdirde, ürününüz KESİNLİKLE garanti dışı kalmaz. Bu değişimleri de gönül rahatlığıyla kendi başınıza yapabilirsiniz.

Diğer başlıktaki yazılarımı da faydalı olacaklarını düşündüğümden buraya ekliyorum:

quote:

Mac OS X'de sanıldığı kadar program sıkıntısı çekilmiyor. Windows kullanıcıları elbette biraz yabancılık çekiyor ama alıştıklarında vazgeçilmez oluyor. Windows'da kullandığınız yazılımların neredeyse tümünün Mac alternatifi bulunuyor. Şahsen 10 yıllık bir Windows kullanıcısıyım. Mac deneyimim ise yalnızca birkaç yıllık. Ama bu kadar kısa zamanda bile, sıkı bir Mac OS X kullanıcısı oldum ve evdeki Windows tabanlı masaüstü bilgisayarımı hiç açasım gelmiyor.

Mac'ler tam bir çoklu ortam deneyimi yaşatıyor kullanıcıya. Sistemle birlikte gelen dahili yazılımlarla, DVD filmler hazırlayabilir, videoları düzenleyebilir ve bunları DVD'ye yazabilirsiniz. iDVD, iMovie, Garage Band gibi yazılımlar bu işleri tek tuşla yapmanızı sağlıyor. Windows tabanlı bilgisayarlardaki gibi yüzlerce dolara Mpeg kartları vs. almanıza gerek yok. Hatta Mac dünyasına ilk adım için Mac mini çok pratik ve ucuz bir çözüm.

Mac'leri sadece grafik/tasarım bilgisayarı olarak görmek çok yanlış. Bu yanlış sadece Türkiye'de yapılıyor, nedense böyle yerleşmiş. Mac'ler çok pahalı ön yargısı da yanlış, çünkü Mac'leri toplama bilgisayarlarla değil, Dell, IBM gibi markalı sistemlerle karşılaştırmak gerekiyor. Evet Türkiye'de Apple ürünleri, yukarıdaki ön yargılardan dolayı on yıllarca reklamcılara vs. pahalı pahalı satıldı. Bunun sebebi Bilkom'un ahmakça ve vizyonsuz satış politikalarıydı. Şimdi durum yavaş yavaş değişiyor. Fiyatlar son kullanıcının da erişebileceği daha makul seviyelerde tutulmaya çalışılıyor. Türkiye'de bireysel Mac kullanıcılarının sayısı hızla artıyor.

Oyun konusunda da Mac dünyası sanıldığı kadar zayıf değil. Yurtdışında ciddi bir Mac oyun pazarı var. Sadece Mac oyunları satan siteler dahi var. Tabii Türkiye'de pazar küçük olduğundan kimse getirmiyor.

quote:

- Wireless özellikleri nasıl?
- Bahsettiğin muadil programları internetten ücretsiz indirebiliyor muyuz?
- Windows kullanıcılarının yolladıkları yada kullandıkları dosyaları hiç bir problem yaşamadan açabilir miyim?
- Çok oyun oynayan birisi değilim ama hiç mi oyun oynayamayız iBook'larla?

- iBook'lar dahili Airport Extreme kartla birlikte geliyor. Bu, Apple'ın ürünlerinde kullandığı kablosuz ağ kartının adıdır. 802.11g ve b standartlarını destekler. WPA ve WEP şifreleme desteğine de sahiptir. Ayrıca iBook'larda dahili olarak Bluetooth 2.0+EDR desteği de mevcuttur. Çekim gücü konusunda da kendi deneyimlerime göre iBook ve PowerBook çok güçlü. Kardeşimin Centrino PC'si ile sinyal alamadığı yerde, ben kablosuz ağı sorunsuz şekilde kullanıyorum. Bu raslantı olabilir ama genel olarak çekim gücü konusunda kullanıcılardan olumlu şeyler duyuyorum. Ayrıca kablosuz ağları seçmek, değşitirmek, üstteki menü çubuğundan tek tuşla yapılıyor. Çok pratik.

- Muadil programlar konusunda ihtiyaçlarınız ve kullandığınız programların türü önemli. Örneğin birçok kişi Mac'te ofis ne olacak diye düşünür. Microsoft'un Mac OS X için "Office 2004 for Mac"i ürettiğini bilmez (OpenOffice'in de Mac sürümü çalışması var). Genel itibarıyla alışkanlıklarınızı çok fazla değiştirmenize gerek yok. Ama özel programlarda alternatiflere yönelmeniz gerekiyor. Malum, Windows programlarını Mac OS X'de çalıştıramıyorsunuz. Ama diğer kullanıcıların da desteğiyle mutlaka bir eşdeğer program bulunuyor. Ortada kalacağınızı sanmıyorum. Tabii yine de Mac dünyasına geçmeden önce, Windows'ta kullandığınız yazılımların Mac sürümünün ya da eşdeğerinin olup olmadığını araştırmakta fayda var. Ama büyük yazılımların (grafik/tasarım yazılımları vs.) genelde Mac sürümü oluyor. Ama sonuçta şunu unutmamak gerek, hem donanımsal hem yazılımsal bir mimari değişikliğine gidiyorsanız, zoraki değişimler kaçınılmaz oluyor. Zaman içinde Mac'e alışınca, Window'u aramıyorsunuz ve ilk baştaki şikayetleriniz son buluyor. Çünkü Windows artık sizin için bir seçenek olmaktan çıkıyor, yani karşılaştırma yapmıyorsunuz bile.

- Windows kullanıcılarının yolladıkları ya da kullandıkları dosyaları türüne göre çalıştırabilirsiniz. Örneğin .pps .ppt dosyalarını Keynote ile açabilirsiniz. Keynote Apple'ın Powerpoint eşdeğeri yazılımıdır. Sistemle birlikte deneme sürümü gelir. Powerpoint Keynote'un yanında çok zayıf kalıyor. Bu tür genel içerik dosyaları dışında ".exe" gibi dosyaları kastediyorsanız, Mac'te çalıştıramazsınız. Ama çok özel ihtiyaçlarda bunun da çözümü mevcut. Yine Microsoft'un Mac için ürettiği Virtual PC for Mac, Mac OS X altında, bir pencere içinde Windows (98, 2000, XP) çalıştırmanızı sağlıyor. Çok özel durumlarda bu çözüm de kullanılabilir.

- Oyun konusunda yukarıda bir şeyler yazmıştım: "Oyun konusunda da Mac dünyası sanıldığı kadar zayıf değil. Yurtdışında ciddi bir Mac oyun pazarı var. Sadece Mac oyunları satan siteler dahi var. Tabii Türkiye'de pazar küçük olduğundan kimse getirmiyor". Türkiye'de Mac oyunları satan şu şitedeki listeye göz atabilirsiniz. Ama dediğim gibi Türkiye'de Mac oyunları konusunda kaynak zayıftır. Şu yabancı sitede de tüm Mac oyunları satışta.

Bu başlık altında tüm iBook/PowerBook tartışmalarını yapabiliriz. Bilgimi sizlerle seve seve paylaşırım.

Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Takaya -- 12 Ocak 2006 21:42:26 >
MertSener

7 Aralık 2005; 3:36:23 

SONUNDA

Şimdiden kendi adıma teşekkür ederim.

Umarım benim gibi bir çok DH üyeside böyle bir Topic ile MAC hakkında fazlasıyla bilgi edinir....

Tüm bilgileri-özellikleri görmeden sorulara başlamiyimki kirletmeyelim:)

Üst Konu olması dileğiyle,

Bol Şans

Saygılarımla,

MERTŞENER

Rekuroy

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

7 Aralık 2005; 4:00:14 

güzel çalısma

Düzce
Takaya

7 Aralık 2005; 4:31:53 

Biraz görsel malzeme ekleyerek devam edelim:

iBook'un sol yanından bir görüntü. iBook'ta tüm giriş/çıkışlar tek bölümde toplanmıştır. Böylece her tarafa yayılmış kablo kalabalığının önüne geçilir.

Bu da sarj yuvasının görüntüsü. iBook ve PowerBook kasalarında bu gördüğünüz led dışında gösterge (HDD ışığı da yoktur, çünkü gerek duyulmamış) bulunmaz. Sarj sürerken turuncu ışık yanar, şarj tamamlandığında ise yeşile döner. Şark aletini kasadan ayırırsınız.

Kızaksız optik sürücünün görünüşü ve kuş başkışı iBook'lar:

Bilgisayar açık olduğunda üst kapakta görünen aydınlatmalı Apple logosu:

iBook'u uykuya yatırdığınızda (ya da çalışırken kapağı kapattığınızda) oluşan görüntü. Kapak açma tuşunun yanında beyaz bir ışık beliriyor. Işık kalp atışı gibi zayıflayıp şiddetleniyor ve bekleme konumunda olduğunu beliertiyor:

Bu da 14" iBook ile bir Dell'in yan yana görüntüsü:

egzantirig

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

7 Aralık 2005; 4:43:24 

eline saglık

Yine kavuşacagız yok olmak yok..

Takaya

7 Aralık 2005; 4:44:07 

Son olarak kendi sistemimden bahsedeyim:

Bir iki hafta önce kendime yeni bir 14" iBook satın aldım. İnternet, ofis, video düzenleme, ses çalışmaları, grafik çalışmaları gibi amaçlarla kullanıyorum. Sistemin tam özelliklerini de belirtelim:

iBook G4 14"
1.42GHz G4 işlemci
1 GB DDR333 bellek (standart olarak 512)
60GB sabit disk
SuperDrive DVD±RW/CD-RW
32 MB ATI Mobility Radeon 9550 ekran kartı
1xFireWire, 2xUSB 2.0
Yerleşik 54-Mbps AirPort Extreme (Wi-Fi 802.11g) ve Bluetooth 2.0+EDR
Mac OS X 10.4.3
Türkçe F klavye (iBook klavye fiyatları 42 avro+KDV)

Bu arada yukarıda belirtmemişiz. iBook'lar şu yazılımlarla birlikte geliyor: iLife ’05 (iTunes, iPhoto, iMovie HD, iDVD(5), GarageBand içerir), Mail, Dashboard, Spotlight, iChat AV, Safari, Sherlock, QuickTime, iSync, iCal, DVD Player, Adres Defteri, AppleWorks, iWork (30-günlük deneme), Classic ortamı, 2005 World Book Multimedia Reference Suite, Nanosaur 2, Marble Blast Gold, Mac içın Microsoft Office 2004 Test Drive, Zinio Reader, XCode Developer Tools ve Apple Hardware Test.

PowerBook'lar ise şu yazılımlarla geliyor: iLife ’05 (iTunes, iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand içerir), Mac için Microsoft Office 2004 Test Drive, Art Directors Toolkit, FileMaker Pro Trial, GraphicConverter, OmniGraffle, OmniOutliner ve Apple Hardware Test.

bahahakan

7 Aralık 2005; 7:56:49 

ya şu tüm girişlerin solda olmasını ben beğenmedim. keşke arkada olsaydı. arkada olunca kabloları görmüyorsun, solda olunca sol tarafta çirkin bir görüntü oluşmuş. ayrıca harici mouse falan takınca kablonun biraz kısa gelmesi sorunu olabilir sol tarafta.

bir de şu işlemci olayını daha ayrıntılı anlatsanız çok iyi olur. özellikle pentium ile bir karşılaştırmasını yapsanız çok iyi olur. yani herkesin anlaacağı şekilde, örneklerle, yani G4 şu işi şu kadar sürede yapar centrino bu kadar sürede yapar şeklinde mesela.

TOSHİBA L-10-102
MertSener

7 Aralık 2005; 11:07:56 

Merhaba,

Bencede sol taraftaki çıkışlar biraz abes.Eğer sağ elle mouse kullanılıyorsa, kablosuz kullanılmaliki kablo problem olmasın.

LED'ler gerçektende hoş.

Benim sorum biraz kişisel olucak amacevaplarsan çok sevinirim.

İmzamda bulunan sistem malum 1-2 saat anca çalışıyor.Mobil olmaktan çıktı artık stabil bir makina benim için:) Ve bu makinayı masadan bile kaldırmıyorum artık.

Ama mobil gereksimine beni muhtaç bıraktı.

Şimdi,evde WIN işletim sistemli bi laptop,ve mobile olarak kullanmak için MACOS tercih edersem,bir problem olurmu acaba?
Genelde mobil olucak sistem sanki WIN olsa, çoğunluğa uyarsa daha iyi olur gibime geliyo.Ama şuan için bunu yapmam biraz zor.
Dosya tiplerinin farklarını dile getirmiştin.Anladığım kadarıyla tüm dosyaları transfer edebiliyor,öyle yada böyle açabilioruz apple larda...

Wireless için bende biyerde okumuştum ve çok iyi sonuçlar alındığını görmüştüm.
Kızaıksız sürücü ise gerçekten çok hoş..

Benim kafamdaki model 12'' iBooK
iBook Modelleri

VE Qklavye olanı...
Fiyatıda linkte görüldüğü gibi 1500YTL.

Bir sorum daha olucak.İşletim sistemi Türkçemi İngilizcemi?

Teşekkür ederim.

Saygılarımla,

MERTŞENER

Takaya

7 Aralık 2005; 11:48:37 

quote:

Orjinalden alıntı: bahahakan

ya şu tüm girişlerin solda olmasını ben beğenmedim. keşke arkada olsaydı. arkada olunca kabloları görmüyorsun, solda olunca sol tarafta çirkin bir görüntü oluşmuş. ayrıca harici mouse falan takınca kablonun biraz kısa gelmesi sorunu olabilir sol tarafta.

bir de şu işlemci olayını daha ayrıntılı anlatsanız çok iyi olur. özellikle pentium ile bir karşılaştırmasını yapsanız çok iyi olur. yani herkesin anlaacağı şekilde, örneklerle, yani G4 şu işi şu kadar sürede yapar centrino bu kadar sürede yapar şeklinde mesela.

Belki haklısınız ama girişlerin solda olması en iyi çözüm. Çünkü kasanın arka kısmında, kapağın açma mekanizması var ve bu arka kısmın üçte birini kaplıyor. Ayrıca giriş sayısı az olduğundan, görüntü çok da çirkin olmuyor. Dediğiniz gibi fare kullanılacaksa, kablosu arkadan dolaştırılıyor ve böylece sağ tarafta el altında sizi rahatsız eden giriş/çıkış olmuyor. Kasanın arka kısmı:

İşlemci karşılaştırması konusunda özellikle iddialı konuşmadım. Çünkü karşılaştırmalar yapılıyor olsa da, Pentium M işlemci ile G4'ün çalıştığı platformalar tamamen farklı. Sonuçlar yanıltıcı olabiliyor. Esas olarak Windows bilgisayarım şöyle, Mac'te nasıl diye bakılmamalı. Çünkü dediğim gibi Mac dünyası hem yazılım hem donanım açısından bambaşka bir ortam. O ortamı kendi içinde değerlendirmek gerek. Siz iBook/PowerBook alırken, aklınız bir yandan sürekli Windows-Pentium ile karşılaştırma yapmakta ise Mac almamalısınız. Çünkü karşılaştırmalar doğru olmuyor.

Tabii sistemleri karşılaştıranlar da bulunuyor. Verdiğim bağlantıdaki kullanıcı elinin altındaki iki sistemi test etmiş:

1.sistem: 1.67ghz Powerbook G4 128mb Vram 5400 100gb HD
2.sistem: IBM Thinkpad 2ghz Dothan 2mb cache Pentium M 60gb 7200rpm HD 128mb VRAM Fire GL video

Sistemlerde 1080HD yüksek çözünürlüklü video çalıştırmış. İki sistemde de görüntüde dalgalanma oluyormuş fakat Dothan'da işlemci kullanımı %100 seviyesindeymiş ve sistem boğulmuş. Sonra teknik verileri karşılaştırmış: G4'ün veri yolu hızı 167MHz, Dothan'da ise 400MHz. İki sistemin de sistem (333MHz) ve video bellekleri aynı. IBM'ın sabit diski daha hızlı. Dothan işlemcide L2 önbellek 2048KB, G4'de ise 512KB. Fakat sonuç ortada. Şunu unutmamak gerek: G4 işlemciler 2 yıl öncesinin teknolojisine sahip. Son iki yılda bu işlemcide çok fazla değişiklik yapılmadı. Apple'ın kullandığı asıl güçlü işlemciler G5'tir. G5'lerde çift çekirdekli mimari de var. Ancak Apple IBM ile anlaşmasını bitirdiğinden ve bundan böyle işlemcilerini Intel'e ürettireceğinden şu anda bir geçiş evresindeyiz. Yeni işlemcilerle, yeni mimariyle iBook ve PowerBook'lar çok daha hızlı olacaklar. Hatta işlemciler hızlarının (dizüstülerde) 3GHz seviyesine çıkacağı söylentileri de var. Ama bu olay 2006'nın ikinci yarısından itibaren geçerli olacak.

Aynı kullanıcı yukarıdaki iki sistemde de Photoshop 7.0.1 çalıştırmış. İki sistemde de 72dpi'lik ve 640x480 çözünürlükte birer resim yaratıp, Difference Clouds filtresi uygulamış. Ardından dpi'yi 72'den 1600'e çekmiş ve ortaya çıkan süreler:

Powerbook G4
- Finished in 11 seconds

IBM THinkpad
- Finished in 68 seconds.

Ben işlemci uzmanı değilim ama bu konu oldukça derin. Gelecek yıl Intel'in ürettiği işlemcilere sahip iBook'larla daha sağlıklı karşılaştırmalar yapılabilir.

Takaya

7 Aralık 2005; 12:12:25 

quote:

Orjinalden alıntı: MertSener

Merhaba,

Benim sorum biraz kişisel olucak amacevaplarsan çok sevinirim.

İmzamda bulunan sistem malum 1-2 saat anca çalışıyor.Mobil olmaktan çıktı artık stabil bir makina benim için:) Ve bu makinayı masadan bile kaldırmıyorum artık. Ama mobil gereksimine beni muhtaç bıraktı. Şimdi, evde WIN işletim sistemli bi laptop,ve mobile olarak kullanmak için MACOS tercih edersem,bir problem olurmu acaba? Genelde mobil olucak sistem sanki WIN olsa, çoğunluğa uyarsa daha iyi olur gibime geliyo. Ama şuan için bunu yapmam biraz zor. Dosya tiplerinin farklarını dile getirmiştin.Anladığım kadarıyla tüm dosyaları transfer edebiliyor, öyle yada böyle açabilioruz apple larda... Wireless için bende biyerde okumuştum ve çok iyi sonuçlar alındığını görmüştüm. Kızaıksız sürücü ise gerçekten çok hoş..

Bir sorum daha olucak. İşletim sistemi Türkçe mi İngilizce mi?

Merhaba,

Taşınabilir bilgisayarda Mac tercih etmek seni pişman etmeyecektir. Evet herkes Windows tabanlı dizüstü kullanıyor ama bu senin için bir engel olmayacaktır. Hem pil ömrü, hem şıklık, hem dayanıklılık açısından diğerlerinden farklı olacaksın. Ayrıca hali hazırda Windows tabanlı bir bilgisayarın olduğundan için rahat olsun. Ben de masaüstü sistemimi Windows tabanlı kullanıyorum. Taşınabilirde ise tercihim Mac'den yana. iBook'u Windows ile senkronize edebilirsin. Dosya tipleri farklıdır evet ama dediğim gibi kullanılan yazılımlar, onların Mac sürümleri ya da alternatifleri uyumsuzlukların önüne geçiyor. Çok özel ihtiyaçlar için kullanılmayacaksa, internet, ofis, ses/video kullanımında herhangi bir uyumsuzluk yok. Özel ihtiyaçlarda da çözüm bulunur. Kablosuz ağ konusunda evet çekim güçlerinin daha yüksek olduğuna birçok kez tanık oldum ve kullanıcılardan olumlu sözler duydum. Evde masaüstü bilgisayarım ile kablosuz ağ üzerinden ya da büyük dosyalar için USB bellek ile veri transferi yapıyorum. Dikkatimi çeken şey, iki sistemde de USB 2.0 var. Ancak USB bellekten iBook'a veri aktarırken, süre Windows'dakine oranla, yaklaşık birkaç kat düşük. Masaüstü sistemimin de USB 2.0 desteklediğine eminim, sürücüler de doğru şekilde yüklü. Bu kadar hız farkı dosya sisteminden kaynaklanıyor olsa gerek. Örneğin içinde 300-500 adet JPG formatında fotoğraf bulunan 100 MB'lık klasörü Windows'a kopyalarken 8 dakikadan geriye doğru sayıyor. iBook'da ise aynı klasörü yaklaşık 1,5 dakikada tamamlıyorum. Kesinlikle bariz bir hız farkı gözlemliyorum. Kızaksız sürücü gerçekten kullanışlı, diski yuvaya yerleştirip hafifçe itince "ham yapıyor" : )

Mac OS X'i elbette Türkçe olarak kullanabilirsin. Türkçe güncelleştirmeler Apple Türkiye tarafından sürekli yapılıyor. Son sürüm olan Tiger'ın (10.4) da Türkçe desteği mevcut. Bugüne kadar Mac OS X işletim sistemlerinde kurulumda Türkçe dil seçeneği yer almadı. Ama dediğim gibi son dönemdeki değişim sürecinde, bu da halledileceğe benziyor. Gelecek sürümlerde (2006'nın ortasında 10.5 sürümü çıkacak) Türkçe desteği kurulumdan itibaren olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Takaya -- 7 Aralık 2005, 13:01:05 >

Takaya

7 Aralık 2005; 12:19:57 

iBook ve PowerBook'larda şöyle ilginç bir özellik var:

Bu özellik touchpad'le ilgili. Sayflarda, pencerelerde, hatta menülerde aşağı/yukarı ve sağa/sola kaydırma yapmak için oraya buraya tıklamanıza gerek kalmıyor. Tek yapmanız gereken, her zamanki gibi tek parmak yerine, "çift parmak" kullanmak. Böylece ekranı 8 yönde kaydırabiliyorsunuz. Animasyonda bunu görebilirsiniz:

quote:

Kaydırmaya Hazır
Web sayfaları ya da büyük belgeler içinde sayfaları kaydırmak en çevik parmakları bile zorlayabilir. İşte bu yüzden bütün iBook G4'ler kaydırma özelliği olan yeni bir izleme dörtgeni barındırır. Dikey ya da yatay olarak kaydırmak veya aktif pencere içinde gezinmek için sadece iki parmağınızı izleme dörtgeni üzerinde sürükleyin. Bu özelliği ihtiyaçlarınıza göre değiştirin: Sistem Tercihleri'nde izleme dörtgeni ayarlarını özelleştirin ya da kaydırma özelliğini tamamen kapatın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Takaya -- 7 Aralık 2005, 12:21:16 >

MertSener

7 Aralık 2005; 12:24:58