Şimdi Ara

iBook/PowerBook/MacBook Pro Hakkında Her Şey

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2.666
Cevap
11
Favori
215.605
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Forumda dizüstü Mac'ler (iBook ve PowerBook) konusunda yeterli kaynak ve tartışma olmadığından, bu konuyu açmaya karar verdim. Bu başlık altında Apple'ın ürettiği dizüstü bilgisayarlar hakkında her türlü fikir alışverişinde bulunabilir, tartışabilir, güncel haberleri bildirebilir ve görüşlerimizi paylaşabiliriz.

    Forumda, özellikle Notebook/Dizüstü forumunda, Mac dünyası hakkında bilgisizliğinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabii bu başlıkta genel itibarıyla Mac dünyasını değil, yalnızca dizüstü Mac'leri ele alalım istiyorum. iBook/PowerBook kullananlar, kullanmak isteyenler, merak edenler, bilgi almak ya da yardım almak isteyenler bu başlık altında buluşabiliriz.


    iBook ve PowerBook
    Apple'ın ürettiği dizüstü bilgisayarlar iki modele sahiptir. Daha cazip fiyatlı "beyaz" model iBook ve profesyonellere yönelik üst model olan "alüminyum" PowerBook. Apple marka dizüstülerde kafa karıştırıcı model numaraları, uzun uzun rakamlar, sayılar vs. bulunmaz. iBook'ların ismi daima iBook, PowerBook'ların ismi de daima PowerBook'tur. Apple yılın belli dönemlerinde, ürün gamında değil, ürün özelliklerinde güncelleştirmeler yapar. Genellikle yıl başı, yıl ortası ve yıl sonu şeklinde üç evrede güncelleme yapılır.

    iBook
     iBook/PowerBook/MacBook Pro Hakkında Her Şey


    PowerBook
     iBook/PowerBook/MacBook Pro Hakkında Her Şey



    iBook'lar iki tipiyle satıştadır: 12" iBook ve 14" iBook. PowerBook'lar ise üç çeşittir: 12" PowerBook, 15" PowerBook ve 17" PowerBook.



    Tasarım
    Apple dizüstülerde estetik tasarım her şeyden önce gelir. Her iki modelde de üst kapakta Apple'ın elma logosu bulunur ve bilgisayar açıkken alttan ışıklandırılan bu logo çok zarif bir görüntü oluşturur. Sadece görüntü değil, dayanıklılığa önem veriliyor. iBook'un beyaz kasasında iç magnezyum çerçeve ile ultra dayanıklı polikarbon plastik kullanılmıştır. PowerBook'larda ise kasa alüminyumdur. iBook'larda 12" olan 2.2kg, 14" olan ise 2.7kg. PowerBook'larda ise 12" 2.1kg, 15" 2.5kg ve 17" olan ise 3.1kg ağırlığındadır. Biliyorsunuz dünyanın ilk 17" dizüstü bilgisayarını Apple üretmişti. Ayrıca PowerBook'lar karanlık ortamlarda klavye kullanımını kolaylaştırmak üzere, alttan aydınlatmalı tuş takımı vardır. Son olarak, tüm modellerde Ani Hareket Algılayıcı teknolojisi bulunuyor. Beklenmedik bir dirsek darbesi iBook/PowerBook'unuzu beklenmeyen yerlere fırlatırsa, bütün modellerde bulunan Ani Hareket Algılayıcı teknolojisi hızlı hareket ya da ani konum değişikliğini fark ederek anında sabit disk kafalarını park eder. iBook/PowerBook'unuz tekrar hizaya geldiğinde, sabit disk kafalarını otomatik olarak serbest bırakır.


    Teknik Özellikler
    İşlemci: iBook ve PowerBook'larda IBM'nin ürettiği PowerPC G4 işlemciler kullanılır. Bu işlemciler çok güçlü bir mimariye sahiptir. Her ne kadar Apple 2006 yılından itibaren yeni modellerinde Intel'in hazırlayacağı işlemcileri kullanacak olsa da şimdilik o konuyu karıştırmayalım. iBook'larda 12" modelde 1.33 GHz'lik, 14" modelde ise 1.42 GHz'lik G4 işlemci kullanılıyor. PowerBook'larda ise çıta biraz daha yüksek: 12"te 1.5 GHz, 15" ve 17"te ise 1.67 GHz. İşlemci L2 önbelleği 512K'dır ve veri yolu hızı işlemciye göre (133, 142, 150, 167 MHz) değişir. Sonuç olarak iBook ve PowerBook'larda kullanılan işlemcileri Intel'in Centrino'su ya da AMD'nin Turion'u ile doğrudan rakamlar üzerinden karşılaştırmak doğru değil. Her şeyden önce güç tüketimi konusunda G4 diğerlerine nal toplatıyor.
    Sabit Disk: iBook'larda 4200 rpm'lik sabit diskler kullanılıyor, PowerBook'larda ise 5400 rpm. Sabit diskinizi daha sonra istediğiniz boyut ve devir sayısındaki ile değiştirebilirsiniz. Satandart dizüstü sabit diskleri Mac'lerde de çalışır.
    Ekran: İki modelde de ekran kalitesi iyidir. iBook'larda 12" ve 14" model 1024x768 çözünürlüktedir. PowerBook'larda ise sırasıyla: 12"te 1024x768, 15"te 1440x960 ve 17"te 1680x1050. Dikkatinizi çekmiştir PowerBook'larda ekranlar 4:3 değildir, geniş ekrandır. 15" dediğimiz ekran aslında 15.2"tir.
    Bellek (RAM): Dizüstü Mac'lerde kullanılan bellekler bildiğimiz standartlardaki belleklerdir. Diğer PC'ler için kullandığınız 200 pinlik SODIMM bellekleri, iBook ve PowerBook'larda da kullanabilirsiniz. iBook'larda ve 12" PowerBook'ta 333MHz DDR, 15" ve 17" PowerBook'larda ise PC2-4200 DDR2 RAM kullanılıyor.
    iBook'lardaki standart 512MB bellek, "Logic board" dediğimiz anakart üzerinde tümleşik olarak gelir. Bunu çıkartma, değiştirme şansımız yok. Ancak anakart üzerinde bir adet de boş yuva bulunuyor. Bu boş yuvaya PC2700-333MHz SoDIMM (bildiğimiz notebook RAM'i) standardında DDR RAM yerleştirebilirsin. Tek parça DDR'ler en fazla 1 GB olduğundan, iBook'un belleği en fazla 512+1024= 1.5 GB olabiliyor. PowerBook'larda da durum aynı. Yalnız şöyle bir yanıltıcı durum var. PowerBook'da maksimum 2GB bellek denir. Aslında PowerBook'larda da dahili 512+1024 şeklinde yükseltiyoruz. Farklı olarak PowerBook 15" ve 17" alırken siparişinizde "Logic board" RAM'inin yani anakarta tümleşik RAM'in 1024 olmasını isteyebiliyorsun. Dolayısıyla boş yuvaya da bir 1024 yerleştirince toplam 2 GB oluyor.
    iBook'da da PowerBook'da da RAM ekleme/çıkarma işi çok kolaydır. iBook'da klavye kaldırılıp hemen altındaki gözden RAM değişimi yapılır. PowerBook'da ise kasanın altında, pil yuvasının yanındaki kapak açılarak aynı işlem yapılır.
    Ekran Kartı: Bu konuda da kullanıcıya doyurucu seçenekler sunuluyor. iBook'larda AGP standardında ATI Mobility Radeon 9550 grafik işlemcili, 32MB bellekli ekran kartı mevcut. PowerBook'larda ise 12"te 64MB NVIDIA GeForce FX Go5200, diğerlerinde 128MB ATI Mobility Radeon 9700. Ekran kartlarının tümü harici belleğe sahiptir. Yani paylaşımlı ekran kartlarından değildirler.
    Optik Sürücüler: Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Tüm iBook ve PowerBook modellerinde kızaksız (tepsisiz) optik sürücü bulunur. 12" iBook'ta Combo Sürücü (DVD-ROM/CD-RW), 14" iBook'ta ise 8x SuperDrive (DVD±RW/CD-RW) vardır. 12" PowerBook'ta 8x SuperDrive, diğerlerinde çift katmanlı 8x SuperDrive vardır. Optik sürücüyü boşaltmak (ya da eski modellerde tepsiyi dışarı çıkartmak) için klavyedeki bir tuş kullanılır. Optik sürücü üzerinde ya da etrafında tuş bulunmaz.
    Ethernet: Tüm modellerde bulunur. PowerBook'larda ise 10/100/1000BASE-T (Gigabit) vardır.
    Modem: Tüm modellerde V92 destekli yerleşik modem vardır.
    Kablosuz Bağlantı: Tüm modellerde yerleşik 54-Mbps AirPort Extreme (Wi-Fi 802.11g) ve yerleşik Bluetooth 2.0+EDR bulunur.
    USB: Tüm modellerde iki adet USB 2.0 (480Mbps) kapısı bulunur.
    FireWire: Apple'ın bu teknolojisini biliyorsunuzdur. Bizler 12Mbps USB 1.1 kullanırken Apple 400Mbps FireWire kullanıyordu. Bu çıkıştan da bir adet tüm modellerde bulunur. Ancak ilginç olan PowerBook'larda artık bir adet de FireWire 800 bulunuyor. Yani 800 Mbps bant genişliği ile USB 2.0'ı da geride bıraktılar.
    Klavye: Tüm modellerde rahat kullanım sağlayan, yumuşak tuşlu klavye bulunur. iBook'larda klavye de bembeyazdır. Alışkanlığınıza göre F Türkçe ya da Q Türkçe seçimi yapabilirsiniz (Apple F klavyenin Türkiye'deki son kalesidir). Ayrıca PowerBook klavyelerde alttan aydınlatma bulunur.
    Pil Ömrü: Apple marka dizüstülerin kullanıcıyı en çok memnun eden yanı, sundukları pil ömürleridir. Apple dizüstülerde pil ömrü sorununu, Centrino vs. teknolojiler çıkmadan uzun yıllar önce çözmüştür. Şu anda satın alacağınız iBook'larda pil ömrü standart olarak 6 saat(-e kadar)tir. PowerBook'larda ise 5,5 saattir. Bu 5,5 saatlik pil ömrü elbette 17"lik model için de geçerlidir.
    İşletim Sistemi: Tüm Mac'lerde işletim sistemi Mac OS X'tir. Bu işletim sistemi Unix tabanlı, sorun çıkartmayan, baş ağrıtmayan, çok kararlı bir işletim sistemidir ve Windows'dan çok daha kullanışlı, pratik ve estetiktir. İçinde gelen programlar tam bir çoklu ortam kullanımı sağlar. DVD yazmak, videolarınızı, müzik çalışmalarınızı düzenlemek için iDVD'yi, iMovie'yi, iTunes'u ve Garage Band'i kullanırsınız. Mac OS X sizi yarı yolda bırakmaz.
    Garanti: iBook ve PowerBook'lar iki yıl Apple IMC Türkiye garantisindedir. Ayrıca tüm taşınabilir Apple ürünleri (iBook, PowerBook, iPod'lar ve Mac mini) 1 yıl uluslarası (Türkiye dahil) garantiye sahiptir. ABD'den aldığınız ürünü burada gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
    Bu arada şunu belirtmekte fayda var: iBook ve PowerBook'larda kendi başınıza/servise gitmeden RAM/klavye/Airport Card gibi değişimleri yaptığınız takdirde, ürününüz KESİNLİKLE garanti dışı kalmaz. Bu değişimleri de gönül rahatlığıyla kendi başınıza yapabilirsiniz.

    Diğer başlıktaki yazılarımı da faydalı olacaklarını düşündüğümden buraya ekliyorum:

    quote:

    Mac OS X'de sanıldığı kadar program sıkıntısı çekilmiyor. Windows kullanıcıları elbette biraz yabancılık çekiyor ama alıştıklarında vazgeçilmez oluyor. Windows'da kullandığınız yazılımların neredeyse tümünün Mac alternatifi bulunuyor. Şahsen 10 yıllık bir Windows kullanıcısıyım. Mac deneyimim ise yalnızca birkaç yıllık. Ama bu kadar kısa zamanda bile, sıkı bir Mac OS X kullanıcısı oldum ve evdeki Windows tabanlı masaüstü bilgisayarımı hiç açasım gelmiyor.

    Mac'ler tam bir çoklu ortam deneyimi yaşatıyor kullanıcıya. Sistemle birlikte gelen dahili yazılımlarla, DVD filmler hazırlayabilir, videoları düzenleyebilir ve bunları DVD'ye yazabilirsiniz. iDVD, iMovie, Garage Band gibi yazılımlar bu işleri tek tuşla yapmanızı sağlıyor. Windows tabanlı bilgisayarlardaki gibi yüzlerce dolara Mpeg kartları vs. almanıza gerek yok. Hatta Mac dünyasına ilk adım için Mac mini çok pratik ve ucuz bir çözüm.

    Mac'leri sadece grafik/tasarım bilgisayarı olarak görmek çok yanlış. Bu yanlış sadece Türkiye'de yapılıyor, nedense böyle yerleşmiş. Mac'ler çok pahalı ön yargısı da yanlış, çünkü Mac'leri toplama bilgisayarlarla değil, Dell, IBM gibi markalı sistemlerle karşılaştırmak gerekiyor. Evet Türkiye'de Apple ürünleri, yukarıdaki ön yargılardan dolayı on yıllarca reklamcılara vs. pahalı pahalı satıldı. Bunun sebebi Bilkom'un ahmakça ve vizyonsuz satış politikalarıydı. Şimdi durum yavaş yavaş değişiyor. Fiyatlar son kullanıcının da erişebileceği daha makul seviyelerde tutulmaya çalışılıyor. Türkiye'de bireysel Mac kullanıcılarının sayısı hızla artıyor.

    Oyun konusunda da Mac dünyası sanıldığı kadar zayıf değil. Yurtdışında ciddi bir Mac oyun pazarı var. Sadece Mac oyunları satan siteler dahi var. Tabii Türkiye'de pazar küçük olduğundan kimse getirmiyor.


    quote:


    - Wireless özellikleri nasıl?
    - Bahsettiğin muadil programları internetten ücretsiz indirebiliyor muyuz?
    - Windows kullanıcılarının yolladıkları yada kullandıkları dosyaları hiç bir problem yaşamadan açabilir miyim?
    - Çok oyun oynayan birisi değilim ama hiç mi oyun oynayamayız iBook'larla?


    - iBook'lar dahili Airport Extreme kartla birlikte geliyor. Bu, Apple'ın ürünlerinde kullandığı kablosuz ağ kartının adıdır. 802.11g ve b standartlarını destekler. WPA ve WEP şifreleme desteğine de sahiptir. Ayrıca iBook'larda dahili olarak Bluetooth 2.0+EDR desteği de mevcuttur. Çekim gücü konusunda da kendi deneyimlerime göre iBook ve PowerBook çok güçlü. Kardeşimin Centrino PC'si ile sinyal alamadığı yerde, ben kablosuz ağı sorunsuz şekilde kullanıyorum. Bu raslantı olabilir ama genel olarak çekim gücü konusunda kullanıcılardan olumlu şeyler duyuyorum. Ayrıca kablosuz ağları seçmek, değşitirmek, üstteki menü çubuğundan tek tuşla yapılıyor. Çok pratik.

    - Muadil programlar konusunda ihtiyaçlarınız ve kullandığınız programların türü önemli. Örneğin birçok kişi Mac'te ofis ne olacak diye düşünür. Microsoft'un Mac OS X için "Office 2004 for Mac"i ürettiğini bilmez (OpenOffice'in de Mac sürümü çalışması var). Genel itibarıyla alışkanlıklarınızı çok fazla değiştirmenize gerek yok. Ama özel programlarda alternatiflere yönelmeniz gerekiyor. Malum, Windows programlarını Mac OS X'de çalıştıramıyorsunuz. Ama diğer kullanıcıların da desteğiyle mutlaka bir eşdeğer program bulunuyor. Ortada kalacağınızı sanmıyorum. Tabii yine de Mac dünyasına geçmeden önce, Windows'ta kullandığınız yazılımların Mac sürümünün ya da eşdeğerinin olup olmadığını araştırmakta fayda var. Ama büyük yazılımların (grafik/tasarım yazılımları vs.) genelde Mac sürümü oluyor. Ama sonuçta şunu unutmamak gerek, hem donanımsal hem yazılımsal bir mimari değişikliğine gidiyorsanız, zoraki değişimler kaçınılmaz oluyor. Zaman içinde Mac'e alışınca, Window'u aramıyorsunuz ve ilk baştaki şikayetleriniz son buluyor. Çünkü Windows artık sizin için bir seçenek olmaktan çıkıyor, yani karşılaştırma yapmıyorsunuz bile.

    - Windows kullanıcılarının yolladıkları ya da kullandıkları dosyaları türüne göre çalıştırabilirsiniz. Örneğin .pps .ppt dosyalarını Keynote ile açabilirsiniz. Keynote Apple'ın Powerpoint eşdeğeri yazılımıdır. Sistemle birlikte deneme sürümü gelir. Powerpoint Keynote'un yanında çok zayıf kalıyor. Bu tür genel içerik dosyaları dışında ".exe" gibi dosyaları kastediyorsanız, Mac'te çalıştıramazsınız. Ama çok özel ihtiyaçlarda bunun da çözümü mevcut. Yine Microsoft'un Mac için ürettiği Virtual PC for Mac, Mac OS X altında, bir pencere içinde Windows (98, 2000, XP) çalıştırmanızı sağlıyor. Çok özel durumlarda bu çözüm de kullanılabilir.

    - Oyun konusunda yukarıda bir şeyler yazmıştım: "Oyun konusunda da Mac dünyası sanıldığı kadar zayıf değil. Yurtdışında ciddi bir Mac oyun pazarı var. Sadece Mac oyunları satan siteler dahi var. Tabii Türkiye'de pazar küçük olduğundan kimse getirmiyor". Türkiye'de Mac oyunları satan şu şitedeki listeye göz atabilirsiniz. Ama dediğim gibi Türkiye'de Mac oyunları konusunda kaynak zayıftır. Şu yabancı sitede de tüm Mac oyunları satışta.


    Bu başlık altında tüm iBook/PowerBook tartışmalarını yapabiliriz. Bilgimi sizlerle seve seve paylaşırım.

    Saygılarımla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Takaya -- 12 Ocak 2006 21:42:26 >







  • SONUNDA

    Şimdiden kendi adıma teşekkür ederim.

    Umarım benim gibi bir çok DH üyeside böyle bir Topic ile MAC hakkında fazlasıyla bilgi edinir....

    Tüm bilgileri-özellikleri görmeden sorulara başlamiyimki kirletmeyelim:)

    Üst Konu olması dileğiyle,

    Bol Şans

    Saygılarımla,

    MERTŞENER
  • güzel çalısma
  • eline saglık
  • ya şu tüm girişlerin solda olmasını ben beğenmedim. keşke arkada olsaydı. arkada olunca kabloları görmüyorsun, solda olunca sol tarafta çirkin bir görüntü oluşmuş. ayrıca harici mouse falan takınca kablonun biraz kısa gelmesi sorunu olabilir sol tarafta.

    bir de şu işlemci olayını daha ayrıntılı anlatsanız çok iyi olur. özellikle pentium ile bir karşılaştırmasını yapsanız çok iyi olur. yani herkesin anlaacağı şekilde, örneklerle, yani G4 şu işi şu kadar sürede yapar centrino bu kadar sürede yapar şeklinde mesela.
  • Merhaba,

    Bencede sol taraftaki çıkışlar biraz abes.Eğer sağ elle mouse kullanılıyorsa, kablosuz kullanılmaliki kablo problem olmasın.

    LED'ler gerçektende hoş.

    Benim sorum biraz kişisel olucak amacevaplarsan çok sevinirim.

    İmzamda bulunan sistem malum 1-2 saat anca çalışıyor.Mobil olmaktan çıktı artık stabil bir makina benim için:) Ve bu makinayı masadan bile kaldırmıyorum artık.

    Ama mobil gereksimine beni muhtaç bıraktı.

    Şimdi,evde WIN işletim sistemli bi laptop,ve mobile olarak kullanmak için MACOS tercih edersem,bir problem olurmu acaba?
    Genelde mobil olucak sistem sanki WIN olsa, çoğunluğa uyarsa daha iyi olur gibime geliyo.Ama şuan için bunu yapmam biraz zor.
    Dosya tiplerinin farklarını dile getirmiştin.Anladığım kadarıyla tüm dosyaları transfer edebiliyor,öyle yada böyle açabilioruz apple larda...

    Wireless için bende biyerde okumuştum ve çok iyi sonuçlar alındığını görmüştüm.
    Kızaıksız sürücü ise gerçekten çok hoş..

    Benim kafamdaki model 12'' iBooK
    iBook Modelleri

    VE Qklavye olanı...
    Fiyatıda linkte görüldüğü gibi 1500YTL.

    Bir sorum daha olucak.İşletim sistemi Türkçemi İngilizcemi?

    Teşekkür ederim.

    Saygılarımla,

    MERTŞENER




  • Yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim.

    İşlemciler konusunda bende biraz bakındımda,hemen hemen heryerde,platform farkından dolayı sağlıklı karşılaştırma yapılamadığı yazıyor.
    Ve tabi ekleniyor.GRAFİK için kesinlikle iBook

    İşletim sistemi konusundada,ben türkçe değilde ingilizce taraftarıyım herzaman.Hiç olmadı dil gelişimine yardımcı oluyor sebebiyle...

    Peki,Amacımı birönceki mesajımda belirttim.
    Sence iBook mu almalıyım,POWERBook mu?
    beni cezbeden,özelliklerden çok o beyaz renk aslında,ve artık küçük, uzun pil ömürlü bir cihaz...

    Servis-garanti için neler söyliyebilirsin?Daha önce hiç deneyimin oldumu bu konuda? veyahut birinden filan duydunmu?

    Teşekkürler,

    Saygılarımla,

    MERTŞENER




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yaw 14 inç ibook türkiyede hiçbir yerde yok galiba? ya da satan bir yeri bilen var mı??
    muhteşem aletler,diyecek bir şey yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: stuka

    yaw 14 inç ibook türkiyede hiçbir yerde yok galiba? ya da satan bir yeri bilen var mı??
    muhteşem aletler,diyecek bir şey yok.


    üstteki mesajımda, ibook modelleri linki var
    ordan bakabilirsin istersen...

    Ayrıca vatanbilg. ve bimekslerde ben dün gördüm.

    Saygılarımla,

    MERTŞENER
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahahakan
    bir de şu işlemci olayını daha ayrıntılı anlatsanız çok iyi olur. özellikle pentium ile bir karşılaştırmasını yapsanız çok iyi olur. yani herkesin anlaacağı şekilde, örneklerle, yani G4 şu işi şu kadar sürede yapar centrino bu kadar sürede yapar şeklinde mesela.


    istersen bunu ben biraz detaya girerek anlatayım,bilgisayar mimarisi 2 farklı mimariye ayrılır:
    1)CISC(Complex Instraction Set Computer-Karmaşık Komut Kümeli Bilgisayar)=AMD,INTEL,...
    2)RISC(Reduced Instraction Set Computer-Azaltılmış Komut Kümeli Bilgisayar)=IBM Power PC,Sun Sparc,...

    CISC Mimarisi
    Intelin X86 mimarisine dayalı işlemci serisinin ortaya çıktığı 70'li yıllarda,elektronik veri saklama elemanlarından olan RAM'lerin pahalı ve kısıtlı olması sebebiyle bu kaynakların tasaruflu bi şekilde kulanılarak yüksek seviyeli dillerin desteklenmesini savunan bazı tasarım mimarları bir araya gelerek CISC mimarisini geliştirmişlerdir.Bu mimari,programlanması kolay ve etkin bellek kullanımı sağlayan tasarım felsefesinin bir ürünüdür.Her nekadar performans düşüklüğüne sebep olsa ve işlemciyi daha karmaşık hale getirse de yazılımı basitleştirmektedir.CISC mimarisinin karakteristik iki özelliğinden birisi,değişken uzunluktaki komutlar,diğeri ise karmaşık komutlardır.Değişken ve karmaşık uznluktaki komutlar bellek tasarufu sağlar.Karmaşık komutlar iki ya da daha fazla komutu tek bir komut haline getirdikleri için hem bellekten hem de programda yer alması gereken komut sayısından tasaruf sağlar.Karmaşık komut karmaşık mimariyide beraberinde getirir.Mimarideki karmaşıklığın artması,işlemci performansında istenmeyen durumların ortaya çıkmasına sebep olur.Ancak programların yüklenmesinde ve çalıştırılmasındaki düşük bellek kullanımı bu sorunu ortadan kaldırabilir.
    CISC mimarisi çok kademeli işleme modeline dayanmaktadır.İlk kademe yüksek düzeyli dilin yazıldığı yerdir.Sonraki kademe makina dili oluşturur ki,yüksek düzeyli dilin derlenmesi sonucu bir dizi komutlar makina diline çevrilir.Bir sonraki kademede makina diline çevrilen komutların kodları çözülerek,mikroişlemcinin donanım birimlerini kontrol edebilen en basit işlenebilir kodlara(mikrokod) dönüştürülür.En alt kademede ise işlenebilir kodları alan donanım aracılığıyla gerekli görevler yerine getirilir
    -mikrokod:işlemcinin farklı birimleri arasındaki veriyollarını kontrol etmek için basitleştirilmiş komutlara denir
    İdeal CISC makinesi
    CISC işlemciler,bir sonraki komuta başlamadan önce elindeki komutu tamamen icra etmek üzere tasarlanmıştır.Ama gerçekte böyle olmaz,çünkü komutlar çok karmaşıktır ve tek saykılda(1 mhz=1000000 saykıl) işlenemez.İş hattında beklemelere sebep olur.Bu sebeple çoğu işlemci bir komutun icrasını pek çok belirli aşamaya ayırır.Bir aşama biter bitmez,sonuç bir sonraki aşamaya aktarılır:
    ---Al getir:bi komut ana bellekten alınıp getirilir.
    ---Kodunu çöz:komutun şifresi çözülür.Eğer gerekliyse işlemci bellekten ek bilgi okur.
    ---Çalıştır:komut işlenir.Mikroprogramın kontrol kodu işletimi yürütecek donanım çevrimini belirler.
    ---Tekrar yaz:sonuçlar belleğe yazılır.
    İdeal bir CISC makinesinde,her bir komut sadece bir çevrim gerektirir.Gerçekte bu bir anda bir komutu icra eden makina için mümkün olan en yüksek hızdır.

    Gerçek bir CISC makinası
    Gerçekte bazı komutlar aşama başına birden fazla saat çevrimi gerektirir.Bununla birlikte,Cısc oluşumunun temelindeki düşünce,toplam çevrim sayısının küçük tutmak olduğundan bir Cısc tasarımı bu yavaşlamayı uygun görebilir.İşlemcinin hızını artırmak için üç farklı yol seçilebilir.Verilen görev için az komut kullanılabilir,bazı komutlar için çevrim sayısı azaltılabilir veya saat frekansı artırılır(birim çevrim zamanı azaltılır).CISC,bir program için komut sayısını RISC ise komut başına çevrim sayısını azalmaya çalışır.

    CISC mimarisinin avantajları
    -her komut daha yetenekli olmaya başladığından,verilen bir görevi yürütmek için daha az komut kullanır,bu nispeten yavaş ana belleğin daha etkili kulanılmasını sağlar.
    -güçlü karmaşık bi derleyici ihtiyacı olmaması
    dezavantajları
    -yeni çıkan işlemcilerle birlikte daha verimli mikrokodlar kulanılır ama geriye uyumluluk sebebiyle ilk çıkan işlemcilerdeki mikrokodlarda kullanılır ve bu işlemcinin çok daha karmaşık bi hale gelmesine neden olur
    -çok güçlü komut setlerinin sık kulanılmaması sebebiyle boşa yer kaplaması ve karmaşıklığa sebep olması,tipik bi programda mevcut komutların %20 si kullanılıyor.


    RISC mimarisi
    RISC mimarisi,CISC mimarili işlemcilerin kötü yanlarını piyasanın tepkisi ve ona bir altentif olarak,işlemci mimari tasarımlarında söz sahibi olan IBM,Apple ve Motorola gibi firmalarca sistematik bir şekilde geliştirilmiştir(CISC piyasa şartları doğrultusunda şekilenen ve kendiliğinden oluşan bir sistemdir).RISC felsefesinin taraftarları,bilgisayar mimarisinin tam anlamıyla bir elden geçirmeye ihtiyç olduğunu ve neredeyse bütün geleneksel bilgisayarların mimari bakımından birtakım eksikliklere sahip olduğu ve eskidiğini düşünüyorlardı.Bilgisayarların gittikçe daha karmaşık hale getirildiği ve hepsinin bir kenara bırakılıp en baştan yeniden başlamak gerektiği fikrindeydiler.
    70'lerin ortalarında yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler,ana bellek ve işlemci yongaları arasındaki hız farkını azaltmayabaşladı.Bellek hızı artığından ve yüksek seviyeli diller assembly dilinin yerini aldığından Cisc'in başlıca üstünlükleri geçersizleşmeye başladı.Bilgisayar tasarımcıları sadece donanımı hızlandırmaktan çok bilgisayar performansını iyileştirmek için yollar denemeye başladılar.

    özellikleri
    -bir çevrimlik zamanda bir komut işleyebilme
    -aynı uzunluk ve sabit formatta komut kümesine sahip olma
    -ana belleğe sadece "load" ve "store"komutlarıyla erişim,operasyonların sadece kaydedici üzerinden yapılması
    -bütün icra birimlerinin mikrokod kulanılmadan donanımsal çalışması
    -yüksek seviyeli dilleri destekleme
    -çok sayıda kaydediciye sahip olması

    RISC mimarisinin avantajları
    -HIZ:azaltılmış komut kümesi,kanal ve süperskalar(aynı şeyi yapmakta yetenekli olan pek çok icra birimine sahip makineler,bir işlemcide 2 ALU bulunması gibi) tasarıma izin verdiğinden RISC işlemciler genellikle karşılaştırılabilir yarı iletken teknolojisi ve aynı saat oranları kulanılan CISC işlemcilerinin performansının 2 veya 4 katı daha yüksek performans gösterirler.
    -Kısa tasarım zamanı:Rısc işlemciler Cısc işlemiclerden daha basit olduğundan daha çabuk tasarlanıp,yeni teknolojik gelişmeleri cısce göre daha çabuk kabul edebilirler
    dezavantajları
    CISC mimarisinin avantajlarından biri kolay programlamaydı ama bunun için işlemcinin karmaşıklığı artıyor ve işlemci tasarımcılarının her yeni işlemcide işi daha zorlaşıyor,RISC'te ise mimari basit ama bu basit mimari için mükemmele yakın hatasıs programlama yapılması gerekiyor ve bu görevde programcılara düşüyor.


    üşenmedim ve bizim derslerden birinde kulandığımız kitaptan küçük bir kısmı paylaştım




  • Doyurucu bir konu olmuş.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mewluth

    Doyurucu bir konu olmuş.



    ÜST KONU İÇİN Çok teşekkürler...

    Saygılarımla,

    MERTŞENER



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Amastrine -- 7 Aralık 2005, 18:45:07 >
  • Hocam açıklamalarına baktım ama ram ile ilgili detaylı bilgi pek bulamadım...,


    Max 1.5GB diyo kendi sitesinde,iBook lardada 512 var.
    Acaba bu ramler kaç slotta?
    toplam kaç slot var?

    bilgi verirsen çok sevinirim.

    Teşekkürler,

    Saygılarımla,

    MERTŞENER
  • merhaba,

    ben de uzun zamandır ibook almaya niyetleniyorum. ingiltere'de öğrencilere 12 inç ibook kdv dahil 1400 ytl. iyi bir fiyat sayılır bana göre. hatta christmas geçtikten sonra bu fiyat düşebilir de...

    aklımdaki soruları sırayla yazayım buraya;

    - şu anki laptopumda kullandığım usb girişli aksesuarları ibook'ta da kullanabiliyor muyuz? örneğin mouse. zira mac mouselar hayli pahalı. bir de printer ve dijital foto makinamı herhangi bir uyumsuzluk olmadan kullanabilir miyim?
    - external bi dvd writer kaça patlar? ve bunda yazdığım dvd'leri pc'lerde rahatça kullanabilir miyim?
    - çok sık divx izlerim. bunda bir uyum problemi var mı peki? oldukça önemli bir husus zira..
    - bazı yabancı forumlarda okuduğuma göre, çok beyaz olduğu için kirlenme problemi oluyormuş. peki temizlemek kolay mı? :)

    şimdilik bu kadar
  • Hocam Tekrar çok teşekkür ederim herşey için...

    Yemin ederim, okadar gaz oldumki benim makinayı satıp almayı düşünüyorum şuan için malum para yok

    Ama bu aslan parçasınada pek kıyamıyorum

    Napcam ya ben

    Saygılarımla,

    MERTŞENER
  • işlemci ile ilgili çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler. şimdi G4 ün performansının sırrını daha iyi anladım

    yani 1.6G4 ile 1.6 centrino gerçekten de hiç aynı şeyler değillermiş

    bildiğimiz gibi çift çekidekli işlemciler piyasa sürüldü, arkadaşın dediği gibi bu teknolojiyi laptoplara ilk olarak apple adapte edecekse. apple ileride tasarımcılar ve benzer işler yapanlar için tek seçenek olacak gibi görünüyor.


    bu arada diğer arkadaşın yaptığı türk bayrağı logosu gerçekten süper olmuş orjinal fabrika çıkışı gibi valla

    ya bu arada ben kimsede powerbook göremedim o biraz tuzlu galiba?
    ama powerbooktaki alüminyum kasa gerçekten manyak bi şey manyak. performan falan istemem sırf o kasa için alırım onu valla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahahakan -- 7 Aralık 2005, 23:35:25 >




  • @bahahakan

    Bunada ben cevap veriyim bari bildiğim tek şey fiyatları çünkü


    iBook lar
    iBook Kaynak
    12" tek model var(q-f klavye seçenekli)
    1.33 GHz+512MB ram+ati9550+combo ----->1.562YTL*

    14" 2 model var
    1.33 GHz+256MB ram+ati9200+combo ----> 1.594YTL*
    1.42 GHz+512MB ram+ati9550+Dvd Wrt. ----> 1.993YTL*



    PowerBook lar
    P.Book Kaynak

    12'' 2model var
    1.5 GHz+60gb hdd+GF5200+512MB ram+combo ----> 2.313YTL*
    1.5 GHz+80gb hdd+GF5200+512MB ram+dvd Wrt. ----> 2.504YTL*

    15" tek model var
    1.67GHz+512MB ram+ati9700+80gb hdd+Dvd Wrt. ----> 3.191 YTL*

    17" tek model var
    1.67GHz+512MB ram+ati9700+120gb hdd+Dvd Wrt ---->3.989YTL*




    *Fiyatlara KDV dahil değildir.(%18)

    Saygılarımla,

    MERTŞENER



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Amastrine -- 9 Aralık 2005, 12:17:03 >




  • Evet hocam teşekkür ederiz.

    Bende orda görünce yazim dedim.

    Hafta sonu istanbul'da geniş çaplı bir fiyat-fırsat araştırması yapacağım zaten.Sonuçlarınıda burda muhakkak bildiricem.

    Saygılarımla,

    MERTŞENER
  • Yararlı bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Evimde bir adet desktop ve laptop olmasına rağmen ibook almayı düşünmüyor değilim... Bir yerlerde Mac OS'un sıradan pc'lerde çalıştırılabildiğini görmüştüm. Doğruluğu var mıdır?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: MertSener

    @bahahakan

    Bunada ben cevap veriyim bari bildiğim tek şey fiyatları çünkü


    iBook lar
    iBook Kaynak
    12" tek model var(q-f klavye seçenekli)
    1.33 GHz+512MB ram+ati9550+combo ----->1.562YTL

    14" 2 model var
    1.33 GHz+256MB ram+ati9200+combo ----> 1.594YTL
    1.42 GHz+512MB ram+ati9550+Dvd Wrt. ----> 1.993YTL



    PowerBook lar
    P.Book Kaynak

    12'' 2model var
    1.5 GHz+60gb hdd+GF5200+512MB ram+combo ----> 2.313YTL
    1.5 GHz+80gb hdd+GF5200+512MB ram+dvd Wrt. ----> 2.504YTL

    15" tek model var
    1.67GHz+512MB ram+ati9700+80gb hdd+Dvd Wrt. ----> 3.191 YTL

    17" tek model var
    1.67GHz+512MB ram+ati9700+120gb hdd+Dvd Wrt ---->3.989YTL




    ya aslında fiyatları da çok abartı pahalı değil bence. ayrıca 12" ekranlı müdellerin fiyatlarının daha ucuz olması da güzel. çünkü diğer markalarda bu 12" ekranlı modeller normalden daha pahalı oluyor.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.