- x
İlk yapılan yoğurt
49 Cevap21940 Görüntüleme
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Seçkin Yorumlar Yazdır
Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj


557 Mesaj
3 Aralık 2005; 17:25:10 

Yoğurt yapmak için sütün içine bi parça yoğurt atılıp mayalanır biliyosunuz.
peki yoğurt yapmayı bulan kişi (Kimse artık) sütün içine nerden bulduda yoğurt koyup mayaladı. yada nası oldu yani işte


_____________________________



965 Mesaj
3 Aralık 2005; 18:00:04 

yogurt yapmak için illaki başka bir yogurtla sütü mayalamak gerekmez ama nasıl oldugunu bilmiyorum annem ekşimiş sütten peynir yapıyordu sadece sütten


_____________________________



3349 Mesaj
3 Aralık 2005; 18:15:43 

Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.


_____________________________

Audi A4 2.0 TDI Füme
Galaxy S4 Beyaz


1441 Mesaj
3 Aralık 2005; 18:23:20 

Yoğurdun kaynağı ANADOLU olarak gösterilir. İlk olarak da testilere konulan sütün yoğurda dönüşmesi ile ortaya çıkmıştır. Ama artık testide değil üretimler ve saf kültür kullanılarak istenilen ürün elde ediliyor.


_____________________________

Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.


790 Mesaj
3 Aralık 2005; 18:34:43 

doğal yoğurt mayası nedir biliyormusunuz ?


Karınca Yumurtası dır.

karınca yumurtasının ezilerek ısıtılan sütün içine katılması ile yapılır. ( atalarımız bu şekilde yapmıştır.)

bknz ( Bilim teknik dergisi şubat-2005 sayısı )


_____________________________

Waterman derki : " Rast gitmeye görsün bir kişinin işi, mermeri keser dişi. Ters gitmeye görsün bir kişinin işi, muhallebi yerken kırılır dişi...... "


1441 Mesaj
3 Aralık 2005; 18:34:48 


quote:

Orjinalden alıntı: altinok

Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.



Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.


_____________________________

Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.


3349 Mesaj
3 Aralık 2005; 18:45:49 


quote:

Orjinalden alıntı: FARUKBABA





Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.


Arkadaşım gıda mühendisi misin? Bir yoğurdun yapılışını bu kadar teknik ifadelerle galiba bir gıda mühendisi yapar.


_____________________________

Audi A4 2.0 TDI Füme
Galaxy S4 Beyaz


1441 Mesaj
3 Aralık 2005; 20:09:42 

Evet. .


_____________________________

Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.


182 Mesaj
3 Aralık 2005; 20:16:49 

ben size anlatiim..
Eskilerden bir gün karısı kocasına süt getirmiş.. Ama süt çok sıcakmış.. Adam bir dikişte içeyim derken kafaya bir dikmiş.. Tabi ağzı yanınca hemen tükürmüş.. Karısına da bir ton sövmüş.. Neyse sabah olmuş adam bakmış bizim süt katılaşmış ama acayip bişey olmuş..Noldu diye bakmış yoğurt olmuş tadı da güzelmiş.
Peki süt nasıl yoğurda döndü. Adamın ağzında dişlerinin etrafındaki bakteriler sütü mayalamış..

Nasıl yazdım ??


_____________________________



1441 Mesaj
3 Aralık 2005; 20:18:38 

iyi diyelim iyi olsun


_____________________________

Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.


319 Mesaj
3 Aralık 2005; 20:21:17 

Hocam okuyormsun yoksa bittimi okulun bende ege gıda mühendisliginde okuyorum
quote:

Orjinalden alıntı: FARUKBABA

Evet. .



_____________________________

ŞAMPİYON FENERBAHÇE


1441 Mesaj
3 Aralık 2005; 20:24:02 

Hacettepe Ünv. Mezunuyum (2004). Şu anda askerdeyim. Atğm olarak.


_____________________________

Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.


 
83 Mesaj
4 Aralık 2005; 3:08:47 

Bildiğim kadarıyla çok eskilerde köylü bir teyzemiz karınca yumurtalarıyla yapmış bu işi.


_____________________________



2058 Mesaj
4 Aralık 2005; 3:17:37 

teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.


_____________________________

Hyundai Elantra Mode Ov 2011
Aquacraft Nitro Vee
HPI RS4-3 Evo


2927 Mesaj
4 Aralık 2005; 6:02:56 

quote:

Orjinalden alıntı: ipo_aga

teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.



Bu yoğurt olayı benim de kafamı kurcalardı arada. Öğrenmek bugüne nasipmiş.


_____________________________


Gel derse fuzuli ki güzellerde vefa var; aldanma ki şair sözü elbette yalandır.
Wireless, Torrent ve RapidShare destekli WDTV ve WDTV Live Hakkında Herşey
| Prison Break | LOST | Spartacus | Leverage | Lie To Me | The Universe | The Mentalist | FlashForward | Wilfred |
Clip+ 4GB (+32GB) | Ultrasone HFI 580


319 Mesaj
4 Aralık 2005; 10:24:13 

Ya bu karınca yumurtası olayı aklıma takıldı internette arastırdım, aynen aktarıyorum;
Yoğurt yaparken biraz yoğurtla mayalanması gerekmektedir. peki ilk olarak ilk yoğurdu ne ile mayaladılar?

"Göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımız yoğurt yapımında doğal maya olarak karınca yumurtalarını kullanırlarmış. Göçerler bahar aylarında yaylalara çıktıklarında küçük taşları kaldırarak altında yer alan beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını toplayarak ezerler ve ısıttıkları sütün içine koyarlarmış. Böylece karınca yumurtasında bulunan kimyasal maddeler (formik asit ve türevleri vb.) yardımıyla süt mayalanarak yoğurt haline gelirmiş.
hatta içine bir parça da eritilmiş balmumu koyar, yoğurdun kaymaklı olmasını sağlarlarmış.
ayrıca "yoğurdu kimler bulmuştur" sorusuna verdiğim cevapta anadolu'da ilk yoğurdun yapılışına dair şöyle bir inanışı anlatmıştım"

Ama yinede pek acıklayıcı gelmedi bu bana, çünkü yoğurtta fermentasyon olayını gerçekleştiren Streptecoccus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus bakterileridir. Karınca yumurtasında formik asitten falan bahsediliyor coğu yerde, bu sadece fermentasyon için gerekli asitliği düzenler.Ama yoğurdun oluşması için bu iki bakteri gerekli.Tabii burda sıcaklığıda ayarlamak şart...Fabrikalarda bu bakterileri içeren yoğurt kültürleri kullanılır.




< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazy83 -- 4 Aralık 2005, 10:26:36 >


_____________________________

ŞAMPİYON FENERBAHÇE


86 Mesaj
4 Aralık 2005; 12:07:27 

öldüm gülmekten iyiki warsınız


_____________________________

09.06.1987


319 Mesaj
4 Aralık 2005; 12:31:06 

Komik olan ne arkadaşım acıklada bizde gülelim
quote:

Orjinalden alıntı: ekinnike

öldüm gülmekten iyiki warsınız



_____________________________

ŞAMPİYON FENERBAHÇE


606 Mesaj
4 Aralık 2005; 22:01:19 


başka böcüklerin yumurtalarını deneyen var mı?



_____________________________

.


1283 Mesaj
4 Aralık 2005; 23:36:37 

bunlar dışarının uydyrmaları tamamen.

bizim atalarımız niye karıncalara zarar versin.

onlar karıncayı bile incitmezlermiş.

bunlar fitne fesat için anlatılıyo


_____________________________

.....Benim hayaletlerim bu sularda.....

Türkiyede üç büyük uyuşturucu vardır 1- Magazin 2- Diziler 3 - Futbol. Uyanın, uyandırın.[selenvirüsten alıntıdır :D]



62 Mesaj
4 Aralık 2005; 23:49:40 

dünyada yoğurt u ilk yapanlar yörüklerdir yoğurt ismide dünya litaratürüne geçmiş ender türk isimlerinden bir tanesidir


_____________________________

İmzanız kural dışı.


384 Mesaj
4 Aralık 2005; 23:51:28 


quote:

Orjinalden alıntı: waterman

doğal yoğurt mayası nedir biliyormusunuz ?


Karınca Yumurtası dır.

karınca yumurtasının ezilerek ısıtılan sütün içine katılması ile yapılır. ( atalarımız bu şekilde yapmıştır.)

bknz ( Bilim teknik dergisi şubat-2005 sayısı )



evet bende bi yerde okumuştum... eger elinizde maya yoksa bi taşın altına bakın karınca yumurtası bulun falan filan diye anlatıyordu olayı


_____________________________

Dealer82:Forumun en sevilmeyen üyesi

*** elitE member ***
*DHM*


1441 Mesaj
4 Aralık 2005; 23:52:45 


quote:

Orjinalden alıntı: Atkirah

dünyada yoğurt u ilk yapanlar yörüklerdir yoğurt ismide dünya litaratürüne geçmiş ender türk isimlerinden bir tanesidir


+1


_____________________________

Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.


2298 Mesaj
5 Aralık 2005; 0:40:20 


Güzel bir soru
Güzel bir konu
Güzel cevaplar...


_____________________________


Nuh Baba

-------------------
Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...


319 Mesaj
5 Aralık 2005; 1:06:21 

Yukarıda anlattıgım gibi karınca yumurtasının maya olacagını hiç sanmıyorum. Bu yumurtada formik asit var, buda bu bakteri türleri için gerekli olan ph yani asitliği ayarlıyor.Ama bu cok aklıma takıldı salı günü derste hocaya danışacagım, kesin cevabı ozaman yazacagım buraya :)
quote:

Orjinalden alıntı: dealer82




evet bende bi yerde okumuştum... eger elinizde maya yoksa bi taşın altına bakın karınca yumurtası bulun falan filan diye anlatıyordu olayı



_____________________________

ŞAMPİYON FENERBAHÇE


1811 Mesaj
5 Aralık 2005; 1:28:34 

Ablam tv'de izlemis bana da anlatmıstı. Çoban dağda acıkınca koyunlardan birinin sütünü sağıyor ve icine inciri ezerek incirin suyunu akıtıyor.Bu işlemden sonra süt sadece dakikalar icinde peynir oluyormuş.


_____________________________



Iriver Clix 2 8GB RedLine


319 Mesaj
5 Aralık 2005; 1:31:20 

Oooo arkadaşım, o iş biraz yaş.Peynirin yapılışı yoğurtan daha zor bundan emin ol.Yazarım ama cokcok uzun
quote:

Orjinalden alıntı: Kharia

Ablam tv'de izlemis bana da anlatmıstı. Çoban dağda acıkınca koyunlardan birinin sütünü sağıyor ve icine inciri ezerek incirin suyunu akıtıyor.Bu işlemden sonra süt sadece dakikalar icinde peynir oluyormuş.



_____________________________

ŞAMPİYON FENERBAHÇE


3800 Mesaj
5 Aralık 2005; 2:16:58 

annem cok tatlı ve güel yogurt yapar.

sütü kaynatır..

süt ılık bir kıvama gelince bir çay kaşigi yogurtu içine kariştırır.. sonra battaniye gibi bişeylere sarıp , sanırım 4-5 saat mayalanmasını bekler..


karınca yumurtası ne yaa..


_____________________________



2542 Mesaj
5 Aralık 2005; 3:57:05 

ilk yoğurdun yapımında kuzu işkembesi yada buzağı işkembesi kullanılmıştır
ruminantların doğumdan sonraki ilk ayında
dört bölmeli mide tek bir kanal durmundadır
bu kanalda kazein salgılanır bu salgı
(kazein) sütü koyu kıvamlı bilr pelte ye çevirir
böylece sıvı haldeki sütün sinirilmeksizin hızla vücuttan
atılmasını engellenmiş olur
yoğurt ve peynirin temeli
sütün kazein enzimi ile(mkirobial olarak) kıvamandırılmasıdır


_____________________________

LAF YAPACAĞINA İŞ YAP 0542 553 09 46
http://www.borsadonanim.com
http://www.elvedawindows.com
http://www.netsmarthost.com
http://www.pdayardim.com


 
1189 Mesaj
5 Aralık 2005; 9:57:20 

quote:

Orjinalden alıntı: thedevilslieutenant
ilk yoğurdun yapımında kuzu işkembesi yada buzağı işkembesi kullanılmıştır
ruminantların doğumdan sonraki ilk ayında
dört bölmeli mide tek bir kanal durmundadır
bu kanalda kazein salgılanır bu salgı
(kazein) sütü koyu kıvamlı bilr pelte ye çevirir
böylece sıvı haldeki sütün sinirilmeksizin hızla vücuttan
atılmasını engellenmiş olur
yoğurt ve peynirin temeli
sütün kazein enzimi ile(mkirobial olarak) kıvamandırılmasıdır


Yanlış bilgi..Kazein diye bahsettiğin şey "rennin" enzimi ve sadece peynir üretiminde kullanılır...


_____________________________

Hp Pavilion dv 6000
Yazdıklarım YTD


183 Mesaj
5 Aralık 2005; 12:17:18 

yoğurdun ilk bulunuşu şöyle

bir kişi sütü sağarken kabın içine inek pisliği düşer tabi kadın bu süt kirlendi die bi köşeye bırakır. daha sonra kabı almaya geldiğinde sütün katılaştığını farkeder tadına bakar ve yoğurd bundan sonra mutfaklarımızdaki yerini alır



_____________________________

YAŞADIĞIN KENTİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIK


KAHRAMANMARAŞ SPOR


606 Mesaj
5 Aralık 2005; 12:32:45 

quote:

Orjinalden alıntı: luix

yoğurdun ilk bulunuşu şöyle

bir kişi sütü sağarken kabın içine inek pisliği düşer tabi kadın bu süt kirlendi die bi köşeye bırakır. daha sonra kabı almaya geldiğinde sütün katılaştığını farkeder tadına bakar ve yoğurd bundan sonra mutfaklarımızdaki yerini alır




sıcaklık faktörünü unutulunca espirik soğuk kalıyor..

örümcek ..karınca..veya işkembe bakterileri dolayısıylada olsa ...birinin ılık sütte elde etmesi lazım ilk yoğurtu...

inek pisliği düştükten sonra... beni herif eşseksudan dönene kadar döver... deyip.. kaba endişe içinde sıkıca
sarılan bir kadın olması lazım...


işte..bu.... kadın medeniyettir..

erkekler onları dövmelidir...

bilmem anlatabiliyormuyum...




< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uranium -- 5 Aralık 2005, 15:47:21 >


_____________________________

.


183 Mesaj
5 Aralık 2005; 13:26:20 


quote:

Orjinalden alıntı: uranium



sıcaklık faktörünü unutulunca espirik soğuk kalıyor..

örümcek ..karınca..veya işkembe bakterileri dolayısıylada olsa ...birinin ılık sütte elde etmesi lazım ilk yoğurtu...

inek pisliği düştükten sonra... beni herif eşseksudan dönene kadar döver... deyip.. kaba endişe içinde sıkıca
sarılan bir kadın olması lazım...


işte..bu.... kadın medeniyettir..

erkekler onları dövmelidir...

bilmem anlatabiliyormuyum...





yav hoca kabı zaten güneşin altına koymuş. birde ozamanlar yüzyılın en sıcak yazı yaşanıyomuş


_____________________________

YAŞADIĞIN KENTİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIK


KAHRAMANMARAŞ SPOR


1811 Mesaj
5 Aralık 2005; 17:13:33 

quote:

Orjinalden alıntı: crazy83

Oooo arkadaşım, o iş biraz yaş.Peynirin yapılışı yoğurtan daha zor bundan emin ol.Yazarım ama cokcok uzun




Yalan mı atıcam arkadaşım?Bunu hem ablam hem de başka bir arkadaşım izlemiş.Stv'deydi sanırsam.


_____________________________



Iriver Clix 2 8GB RedLine


319 Mesaj
5 Aralık 2005; 18:06:56 


quote:

Orjinalden alıntı: maxu



Yanlış bilgi..Kazein diye bahsettiğin şey "rennin" enzimi ve sadece peynir üretiminde kullanılır...


+1


_____________________________

ŞAMPİYON FENERBAHÇE


319 Mesaj
5 Aralık 2005; 18:10:28 

Yalan atıyorsun demiyorum arkadaşım, ama yanlış bilgi, istiyorsan peynir yapımını anlatayım sana ama cok uzun
quote:

Orjinalden alıntı: Kharia



Yalan mı atıcam arkadaşım?Bunu hem ablam hem de başka bir arkadaşım izlemiş.Stv'deydi sanırsam.




< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazy83 -- 5 Aralık 2005, 18:11:51 >


_____________________________

ŞAMPİYON FENERBAHÇE


301 Mesaj
5 Aralık 2005; 18:33:06 

biri benden mi bahsetti?


_____________________________


www.findbestvilla.com


 
199 Mesaj
5 Aralık 2005; 18:33:36 

yaf bilseydim yogurdun karınca yumurtasıyla mayalandıgı nı yemezdim ............
o kadar da soledim madem yogurdu bulacaksınız bari duzgun bişiyle mayalayın diye :D
ama bulana helal olsun bu kadar yaralı sey de zaten turklerden cıkar


_____________________________



1247 Mesaj
5 Aralık 2005; 20:51:41 

ben yeşil çam kozalağından yapılıyo diye duymuştum. süt kaynarken yeşil kozalak içine atılırmış köylerde eskiden yoğurt yapmak için ama ne derece doğru bilemem


_____________________________

|I'll be back...|
bir zamanlar altanns idim.


606 Mesaj
11 Aralık 2005; 23:58:22 

şehir efsanelerine döndü burası...

ben yaptım oldu diyen yok mu?


_____________________________

.


939 Mesaj
12 Aralık 2005; 1:10:22 

bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam


_____________________________

"Başlamak Bitirmenin Yarısıdır"

M o o N W a ! K e R ' s Mod Shop


606 Mesaj
12 Aralık 2005; 1:31:52 

quote:

Orjinalden alıntı: moonwalker_arc

bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam


terli terli su içme..bide..
akşam üstünü iyice ört...emi..

bekliyos seni..


_____________________________

.


 
1456 Mesaj
12 Aralık 2005; 4:50:46 

Yaw hep anadolu diyorsunuz da bence daha eski. şunun şurası 1000 yıldır anadolu dayız Bence göçebe halde daha orta asya dayken sütü saklamak zordur diye tahmin ediyorum. Dış etkenlere maruz kalan süt doğal yollardan mayalanmış olabilir. Ve insanlar bunun daha kolay saklanıp taşnabileceğini (daha az akışkan olduğu için dökülme riski daha düşük ve ekşise bile midenizi boşmadan yiyebilirsiniz) görünce bunu doğal etkenlere maruz bırakarak değil de kendileri yoğurt yapmanın yolunu arayıp bulmuş olabilirler diye düşünüyorum.


_____________________________



317 Mesaj
12 Aralık 2005; 7:02:54 


quote:

Orjinalden alıntı: moonwalker_arc

bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam



Gerçek bir efsanedir asla bulunamaz

Duyduğum kadarı ile ineğin birinin yavrusu olmuş ve o yavruyu hain kurt yemiş. İnek bunalıma girip kendini dağlara vurmuş,sigaraya başlamış (kısa kuru ot box,light)
Ancak birşeyi unutmuş,sahibi onu sağmayınca inekte çok süt birikmiş ve biriken sütlerde bekleye bekleye bozulunca inek acılar içinde koşarak köye gelmiş.Sahibi hemen ineği görevinin bilinciyle sağmış ve ne görsün koyu kıvamlı tam yağlı silifke tarzı kaymaklı bişey geliyo.Dadına bakmış ve yo yo demiş inanamamış,yutuncada gurt diye bi ses gelmiş boğazından. Hoşuna gitmiş ve ahali de adını da yo-gurt komuşlar sorada light'ı icat oluncada yoğurt(yumuşak,hafif,light) denmeye başlanmış....

Önceden hep ineklere böle yavrularını öldürüp işkence yapıyolarmış.........



_____________________________

From each according to his ability, to each according to his need.

STAND BY


 
5 Mesaj
12 Aralık 2005; 9:49:12 


quote:

Orjinalden alıntı: M A R E Ş A L





Gerçek bir efsanedir asla bulunamaz

Duyduğum kadarı ile ineğin birinin yavrusu olmuş ve o yavruyu hain kurt yemiş. İnek bunalıma girip kendini dağlara vurmuş,sigaraya başlamış (kısa kuru ot box,light)
Ancak birşeyi unutmuş,sahibi onu sağmayınca inekte çok süt birikmiş ve biriken sütlerde bekleye bekleye bozulunca inek acılar içinde koşarak köye gelmiş.Sahibi hemen ineği görevinin bilinciyle sağmış ve ne görsün koyu kıvamlı tam yağlı silifke tarzı kaymaklı bişey geliyo.Dadına bakmış ve yo yo demiş inanamamış,yutuncada gurt diye bi ses gelmiş boğazından. Hoşuna gitmiş ve ahali de adını da yo-gurt komuşlar sorada light'ı icat oluncada yoğurt(yumuşak,hafif,light) denmeye başlanmış....

Önceden hep ineklere böle yavrularını öldürüp işkence yapıyolarmış.........









_____________________________

PEUGEOT 307: CAR OF THE YEAR 2002,NUMBER 1 OF THE WORLD


74 Mesaj
28 Ekim 2008; 22:14:09 

[font="Arial"]ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE MERHABA BU KONU BENİMDE AKLIMA TAKILMIŞTI YAPTIĞIM ARAŞTIRMADA BANA EN BANTIKLISI AŞAĞIDA YAZDIĞIM AÇIKLAMA GELDİ.[/font]

Ayrıca bunun dışında vinçlerin nasıl kurulduğunu merak ediyordum oda bir hayli ilginçmiş :)

quote:

Orjinalden alıntı: EmmO

Yoğurt yapmak için sütün içine bi parça yoğurt atılıp mayalanır biliyosunuz.
peki yoğurt yapmayı bulan kişi (Kimse artık) sütün içine nerden bulduda yoğurt koyup mayaladı. yada nası oldu yani işte


İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?

0


Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.


Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.

0


Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.


Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.


Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.


Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız.

BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006


_____________________________


web tasarım ege seramik ankaragüncel haber


1332 Mesaj
28 Ekim 2008; 22:35:27 

ciddi ciddi hort


_____________________________

ya bırak gideyim ya da bırak yükseleyim
ya kodlarımı yeniden yaz yada tümden sil
bir daha derlenmemek üzere...


515 Mesaj
28 Ekim 2008; 23:05:11 

Vay anasını eskiden ne seviyeli tartışmalar yapıyormuşuz.Yapıyormuşuz dedim çünkü bende eski bir üyeyim aslında.Bu yeni üyeliğim.


_____________________________



 
0 Mesaj
21 Mayıs 2010; 22:13:35 

MAYIS yağmurlarıyla;

Annem her sene Mayıs ayının 2-3 haftasında yağan yağmurla yoğurt mayalar, annanem derki "Eski takvime göre Mayısın 7. günü" buda ortalama 3. haftaya denk düşüyor. Bugun yani 21 mayıs 2010 Bursa, annemin dün sadece yağur suyu ile mayaladığı yoğurdu yedim, olay budur arkadaşlar.


_____________________________



1053 Mesaj
1 Temmuz 2011; 23:23:53 

..........



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 23 Temmuz 2011; 0:42:59 >


_____________________________

Sayfa:   [1]
Tüm forumlar » [Konu Dışı / Off Topic] » Konu Dışı » İlk yapılan yoğurt
Sayfa: [1]
Foruma Git
Bölümde Ara
Başa Dön


 
Reklamlar


DH VİDEO

 



Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET

Bu sayfanın mobil sürümü / tablet sürümü / mini sürümü.



0.547