Şimdi Ara

Evrim ve Bilimsel Ateizm Düşünce Klübü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63
Cevap
1
Favori
3.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle belirtmeliyim ki bu konu teistler toplansın ateistler toplansın kavga edelim yenişemezsek halısaha maçı yapalım tarzı bir konu değildir.

Bu konuda Dawkins'in ve benzeri kişilerin videolarını yazılarını vs. paylaşmak Evrim Darwinizm Din Tanrı vb. konularda sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. Cevap veremediğim yerlerde düşünce klübümüze katılacak diğer arkadaşların cevap vermesini umuyorum. Soru ve cevapları bu mesajda paylaşacağım. Şimdi bana sık sorulan sorular ve cevaplarını paylaşıyorum öncelikle.

Evrim varsa neden hala maymunlar var?

Neden maymunların 48 insanların 46 kromozomu var?

Ateizm nasıl bilimsel olur?
    Bilimsel bir diğer değişle Materyalist Ateizm ise popomdan uydurduğum bi kavram olmamakla beraber. Herhangi bir yüce varlık öyle yaratmış da olmuş şeklin de inanmadan saf gerçeği savunmaktır. Ateizm yerine Bilimsel Ateizmi yazmamın sebebi Ateizm herhangi bir dine inanmama anlamına geldiği için Agnostizm Deizm gibi inançların da Ateizm içinde yer almasıdır.Bilimsel ateizm bu inançların aksine sadece dini değil tanrıyı da reddeder. Bu yüzden evrim konusuyla da en iyi örtüşen başlıktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metalli Head -- 15 Mayıs 2011; 10:22:33 >

• İlk soru benden gelsin.
    Ateş bulunmadan önce ölen insan cehenneme gider mi?
  • İkinci soru da benden,

ateizm nasıl bilimsel olur?
  • Evrim teorisi hakkindaki soru cevap konusu:
    http://forum.donanimhaber.com/m_44018863/tm.htm

Evrim ve Ateizm birbirile alakasiz iki alandir , ayni konu altinda kullanmak sadece HY ve bu işten kazanc sağlayanlarin işine yarar. Biri negatif bilimlerin , felsefenin konusuyken diğeri pozitif bilimlerin , biyolojinin konusudur. Bence yanlış yoldasiniz , HY'cilarin yaptığından farkiniz yok.

Bilim deney ve gözleme dayanir , deney ve gözleme dayanmayan kavramlar bilimin konusunda değildir.
  • Ateş bulunmadan önce ölmenin sevabı boldur cennette huri dağıtırlar :D

Bilimsel bir diğer değişle Materyalist Ateizm ise popomdan uydurduğum bi kavram olmamakla beraber. Herhangi bir yüce varlık öyle yaratmış da olmuş şeklin de inanmadan saf gerçeği savunmaktır. Ateizm yerine Bilimsel Ateizmi yazmamın sebebi Ateizm herhangi bir dine inanmama anlamına geldiği için Agnostizm Deizm gibi inançların da Ateizm içinde yer almasıdır.Bilimsel ateizm bu inançların aksine sadece dini değil tanrıyı da reddeder. Bu yüzden evrim konusuyla da en iyi örtüşen başlıktır.
  • @Metalli Head

Ateizm, Tanrıtanımazlık demektir; dolayısıyla ''deizm'' ve ''agnostisizm''i alt başlık olarak bulunduramaz.

Saf gerçek olabilir, fakat bilimsel olmadığı kesin. Deney ve gözlem neresinde ateizmin? Ateizm felsefi bir duruştur.

Ayrıca, evrim Tanrı inancı ile ilgilenmez, dolayısıyla örtüşen bir yanı yoktur; mantıksal çıkarımlarınız örtüşebilir, o başka birşey.
  • ekle negatif ateistim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Evrim ve Tesadüf
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu kadar kavram kargaşası olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

@Metalli Head

Ateizm, Tanrıtanımazlık demektir; dolayısıyla ''deizm'' ve ''agnostisizm''i alt başlık olarak bulunduramaz.

Saf gerçek olabilir, fakat bilimsel olmadığı kesin. Deney ve gözlem neresinde ateizmin? Ateizm felsefi bir duruştur.

Ayrıca, evrim Tanrı inancı ile ilgilenmez, dolayısıyla örtüşen bir yanı yoktur; mantıksal çıkarımlarınız örtüşebilir, o başka birşey.

araştırma yaptım ve ilk satırda haklısınız evet. eski greekcedeki theosdan gelmekte imiş ateizm. Zaten dinsizler toplanalım halısaha maçı yapalımdan ziyade düşünce klübü olarak açmamın nedeni de buydu tartışmak ve ortak kararlara varmak. Bu konuda beni aydınlattığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Ancak son satırdada değindiğiniz gibi evrim teorisi (kanunu demeyi tercih ederim ben gerçi) ve Big Bang teorisi bizi Ateizm sonucuna götürüyor. Ancak Sonuçta Teorik bir ateizm örneği sergilemek gerekirse başlıktaki amacım Tanrının olmadığını nerden biliyorsun sorusuna bir yanıttır.

• quote:

@Metalli Head

ateizm tanrı tanımazlık değildir biz zaten tanrı yok diyoruz olmayan tanrıyı nasıl tanımayacağız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Metalli Head

quote:

@Metalli Head

araştırma yaptım ve ilk satırda haklısınız evet. eski greekcedeki theosdan gelmekte imiş ateizm. Zaten dinsizler toplanalım halısaha maçı yapalımdan ziyade düşünce klübü olarak açmamın nedeni de buydu tartışmak ve ortak kararlara varmak. Bu konuda beni aydınlattığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Ancak son satırdada değindiğiniz gibi evrim teorisi (kanunu demeyi tercih ederim ben gerçi) ve Big Bang teorisi bizi Ateizm sonucuna götürüyor. Ancak Sonuçta Teorik bir ateizm örneği sergilemek gerekirse başlıktaki amacım Tanrının olmadığını nerden biliyorsun sorusuna bir yanıttır.

Rica.

Mantıksal çıkarımlar sonucu Big Bang ve evrim sizi ateizme götürebilir; fakat bu ateizmin bilimsel olduğu anlamına gelmez.

Tek başına bir Tanrı deneyi yapar ve Tanrının yokluğu ispatlanırsa o zaman ateizm, ''bilimsel'' olur; yine sizin yazdığınız gibi bilimsel ateizm olmaz; çünkü o zaman bilimsel olmayan ateizm olmayacak zaten. Bilimsel evrim teorisi demek gibi birşey bu, bilimsel olmayanı da mı olacak? Böyle bir Tanrı deneyi yapılmadığı\yapılamadığı için ''Tanrıtanımazlık'' bilimsel değildir, felsefidir.

Dolayısıyla bilimsel ateizm doğru değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: hærun

quote:

@Metalli Head

ateizm tanrı tanımazlık değildir biz zaten tanrı yok diyoruz olmayan tanrıyı nasıl tanımayacağız

Biraz esnetin ve mecaziye doğru götürün ''Tanrıtanımazlık'' kelimesini, sonra da çeviriyi ancak bu kadar yapabilmişler de diyebilirsiniz.

• Daldan dala atlanmış yine;konunun ne amacı kalmış,ne saptığı nokta.
  • Mantıksal çıkarımlar ve büyük patlama kişiyi hem tanrıya hem tanrısızlığa götürebilir iki olasılık da eşittir. İşin güzelliği burada...
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: hærun

quote:

@Metalli Head

Biraz esnetin ve mecaziye doğru götürün ''Tanrıtanımazlık'' kelimesini, sonra da çeviriyi ancak bu kadar yapabilmişler de diyebilirsiniz.

Sadece harunun görüşü değil bu. ancak pozitif ateizm görüşüdür bu. Tanrı tanımaz kelimesini kabul etmez çünkü tanınmayacak bir tanrı kavramı yoktur. negatif ateizm ise tanrı kavramını kabul edip bunun gerçek değil uydurma olduğunu söyler.

• Niye bu kadar takılındı bu kelimeye

Var olan birşeye, ben seni tanımıyorum anlamı yok zaten burada, Tanrı'nın yokluğunu söyleyenlere ''Tanrıtanımaz'' denilir; daha doğrusu ateizmin Türkçe çevirisi böyle yapılmış.
  • quote:

Niye bu kadar takılındı bu kelimeye

Var olan birşeye, ben seni tanımıyorum anlamı yok zaten burada, Tanrı'nın yokluğunu söyleyenlere ''Tanrıtanımaz'' denilir; daha doğrusu ateizmin Türkçe çevirisi böyle yapılmış.

pozitif atezimde global bir yargıdır bu godless vs. diğer dillerini bilmiyorum hepsi karşıtır.
  • başlığa bakınca, tam benlik bir konu dedim ancak; saçma-sapan olmuş ya. felsefi bir kavram bilimsel olmuş, yanına da evrim eklenmiş. dawkins'in alanı ne acaba?
    ayrıca bir teist için, ateist tanrıtanımazdır.
  • Konuyu acan arkadas kavram kargasasi icinde.

Ateizm tanrinin varligini inkar eden (yoklugunu kabul eden) felsefi bir gorustur.

Tanri kavrami gozlem ve deneylere konu olabilecek bir kavram olmadigi icin de ateizm bilimsel olamaz. (destroyer'a katiliyorum)

Negatif ve Pozitif Ateizm konusunda da kavram kargasasi var:

Oncelikle "Tanimlanacak bir tanri kavrami yoktur" diye bir felsefi gorus olamaz cunku hali hazirda tanimlanan tanri kavramlari var. Sizin yapabileceginiz bu tanri kavraminin gercek olmadigini ileri surmektir. Ateizm zaten bu demek.

-Pozitif ateizm tanrinin var olmasinin imkansiz oldugunu icin onu reddeder.
    -Negatif ateizm ise tanrinin var olmasinin mumkun oldugunu kabul eder fakat var olduguna dair bir gerekce olmadigi icin reddeder.

Evrim konusunda da bir yanilgi var:

Modern evrim teorisinin varsayimlari icerisinde de, sonuclari icerisinde de "tanri yoktur" fikri bulunmaz. Sadece evrim teorisinin degil diger tum bilimsel teoriler icin bu dedigim gecerlidir. Bilim sadece gozlemledikleri uzerine yorum yapar. Tanri kavrami bilim dunyasi icin henuz gozlemlenebilir (test edilebilir) degildir.

Ayrica tanriya inanmak da evrim teorisini reddetmeyi gerektirmez. Herseye gucu yeten bir tanri kavrami olduguna gore evrim de tanri tarafindan yapilabilir.

Kendi fikrim:

Evrim teorisi bilimsel bir teoridir. Bana gore kendi alaninda rakipsiz bir teoridir. Ama bilimsel teoriler uzerine inanc sistemi kurmak risklidir. Cunku bilim demek bir fikrin degisebilecegini kabul etmek demektir. Newton fizigi 100 yil once bilimselken su anda kuantum fizigi onu curutmus durumdadir. Binlerce yil once dunyanin duz oldugu bilimsel bir gorustu su anda ise bu fikre ancak guluyoruz. Dolayisiyla bilim ile dini inanclari birbirinden ayirmak gerekir.

Tanri inanci ise felsefi olarak mumkun olmakla beraber, sadece 5 duyumuzla ulasabilecegimiz bir sey degildir. Tanriya (veya Allah'a) inanmak icin gereken tek sey "inanmayi istemektir." Ayni sey ateizm icin de gecerlidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: metalok

Mantıksal çıkarımlar ve büyük patlama kişiyi hem tanrıya hem tanrısızlığa götürebilir iki olasılık da eşittir. İşin güzelliği burada...

eğer bir sınav var ise çok güzel bir uygulama.kimseye torpil yok:))
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.