Şimdi Ara

i7 950'de Cooler Master V8 ile STABİL 4.4 GHz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
2
Favori
2.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese merhaba. DH'yi uzun zamandır takip ediyordum ancak PC kullanıcısı olmadığım için yalnızca okumak için giriyordum. Kısa bir süre önce üye oldum.
    Macintosh kullanıcısıyım ve 5-6 ay kadar evvel kendime bir PC topladım.

Bu konuyla alakalı forumda açılan konular araştırdım, bazılarını okudum ancak bu soğutucuyu i7 950 ile kullanana denk gelmedim, belki de ben görmedim.

Ana Bileşenler:
    Kasa: Coolermaster HAFX 942
    PSU: Cougar 700W
    Anakart: Gigabyte GA-X58A-UD5 (rev 2)
    İşlemci: i7 950 (d rev)
    İşlemci Soğutucu: Coolermaster V8
    Ram: Kingston Hyper X 2000 mhz 6GB (3 x 2gb)
    Ekran Kartı: Zotac 480AMP

PC'mi ilk topladığımda kasam Gigabyte Poseidon 310'du, havalandırması zayıf olduğu için HAF X'le değiştirdikten sonra ekran kartı ısısı Crysis 2'de 80'den 65'e, Black Ops'ta 60'tan 48'e kadar indi. EKran kartım boştayken 31-33 derece civarlarında, bu sebeple ondan çok memnunum ancak işlemci sıcaklığında herhangi bir farklılık olmadı. Şu anda Everest'ten baktığımda (bios ekranında ayarları defaulta çektiğim halde) 24 çarpanla 3.2 GHZ görünüyor. Çekirdek ısıları da 40-45 ortalamasında dolaşıyor, daha aşağı inmiyor. Intel soğutucunun boştaki değeleri ile aynı değerler yani, sadece yük altındaki ısısı fazla yükselmiyor. Tabi bu şu anda benim çalışmamı hiçbir şekilde engellemiyor ancak soğutucuya verdiğim paranın karşılığını da haklı olarak almak istiyorum.

Araştırdığım kadarıyla bu sıcaklıklar, 4 GHZ ve üzerine OC edilmiş işlemcilerin boştaki sıcaklıkları neredeyse. Sunbeam Tuniq TX-2 macunla taktım soğutucuyu. Macunu farklı farklı sürme teknikleri ile macunu ince ve kalın sürme, yayma ve yaymadan takma, soğutucu vidalarını hafif gevşek bırakarak ve normal sıkarak takmak dahil toplamda 4 sefer söküp-taktım, hatta son seferinde fanın kasanın arkasına bakan yönünü kasanın üstüne gelecek şekilde monte ettiysem de (bilen bilir ancak üstteki fan daha büyük diye) sıcaklıklarda hiçbir şekilde düşüş olmuyor.

Neden V8 aldın diye soracak olursanız, bu soğutucunun gövdesinin yüksek olması sebebiyle RAM slotlarından birinin üzerini kapatmaması. Soğutucusuz ram takabilirdim belki ama benim ramlerim Hyper X olduğu için orayı kullanamayacaktım.

Nerede hata yapıyorum ya da ne eksik. Uzman görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

NOT: Bu kısım sonradan eklenmiştir.

ÖNEMLİ UYARI!

Konunun ilerleyen kısımlarında 4.0, 4.2, 4.3 ve 4.4 GHz'de elde edilen stabil testini geçmiş sonuçlar var.
    Sıcaklık risk sınırının dışında olarak 4.3 GHz üst limit için iyi görünüyor.
    Biligisayarında işlemciyi uzun süre yük altında tutmayacak kişiler için 4.4 bile olabilir.

Bu arada işlemciyi stok değerlere geri çektim.
    Ben bu işi yalnızca deneme amaçlı yaptım.

Deneme yapmamın iki sebebi var:
    1- Bilgisayarımın üst limitlerini öğrenmek.
    2- Yeni aldığım işlemci soğutucumun, verdiğim parayı hak edip etmediğini öğrenmek.

Bu işe teşebbüs edecek arkadaşlara da tavsiyem, işlemcinizin hızı sizin için yeterli ise O.C. yaparak işlemcinizi yıpratmayın.
    Yetersiz geliyorsa da daha makul O.C. değerlerinde kullanın ki işlemcinizin ömründen yemeyin.

İşlemci soğutucunuz stok soğutucu ise denemenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum.
    Bu arada donanımızın bu işe uygun olup olmadığını kontrol etmeden, iyice araştırmadan da bu işe girmeyin!
    Donanımınızın uygun olmaması durumunda bilgisayarınızın kullanılamaz hale gelmesine kadar ki riskleri ve O.C. sıcaklık değerlerinin kasa ve işlemci soğutucunuz başta olmak üzere her donanımda farklılık gösterebileceğini de göz önünde bulundurun.

Kıyaslama yapmak isterseniz, benim donanımıma tekrar göz atın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 15 Mayıs 2011; 14:43:08 >

• Dün akşam biostan baktım. Everest'in gösterdiğinin 6-8 derece daha atında gösteriyordu: 38-31-37-32 ortalamasında.
    Everestle stabilite testine soktum. Fazla beklemedim, 23 dakika geçtiğinde maksimum çekirdek ısıları 55 dereceyi geçmedi. İşlem sırasında da 47-55 arası dolanıyordu.

i7 950'lerin çalışma sıçaklıklarının yüksek olmasından kaynaklanıyor bu sanırım. Soğutucunun farkı tam yükte ortaya çıktı. İşlemcimde OC yok.
  • yükteki sıcaklığın yükselmemesinden soğutucu montajında yanlışlık olmadığı anlaşılıyor, bios'a cmos clear yapmanızı tavsiye ediyorum, eğer fsb (bclk) veya işlemci çarpanını elle ayarladıysanız, voltaj vermesenizde voltaj ayarı aouto'da olduğundan kendisi otomatik voltaj verir. blackbox diye bir program var, voltajın çok hassas değişimlerini gösteriyor oradan bakın işlemci voltajı boştajken 1.000 voltun altına düşecek mi? ve ayrıca biostan speed step ve c1e enabled olursa ve denetim masasından güç seçeneklerini dengeli ayarlarsanız boşta sıcaklık bir hayli düşecektir. dediğiniz gibi boştaki sıcaklığınız 4GHz üzeri bir işlemcinin boştaki sıcaklığı;

i7 950'de Cooler Master V8 ile STABİL 4.4 GHz

• CMOS sıfırlama anakartın arkasından yapılıyor sanırım değil mi? Bu sıfırlamadan sonra bios ayarlarını da tekrar yapmam gerekiyor sanırım değil mi?

O ayarlar bende auto'da duruyor. Yalnız C1'in disabled olduğa aklımda. Speed step ve c1e tam olarak ne ki bu kadar etkiliyior? Aklımda kalan, ayarları default çektiğimde bunların kapalı durumda olduğu.

Ramlerin çalışma hızını artırdığımda işlemci ısısının da arttığın fark ettim bir de. Onu şimdilik 14x'e çektim sadece manuel olarak ve 1333 mhz'de çalışıyor.
    Turbo Boost ve şu i7'ye mahsus multi threadingmiydi neydi onu da kapatmıştım son olarak bir de.
    Bir de sıcaklığın biostan farklı, sistem içinden farklı olması neden kaynaklanıyor, core temp'te everest'le aynı değerleri vermişti.

Şu an işyerindeyim. Diğer ayarlara da akşam bakıcam o zaman. Burdan yazarım tekrar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 11 Mayıs 2011; 10:41:52 >
  • Termal macun 50-100saat sonra tam kıvamına gelir biraz bekle istersen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • anakartın arkasından yapın biosa hiç girmeyin, açıldıktan sonra sıcaklık ve voltajı gözlemleyin, büyük ihtimal ramler 1333MHz'de çalışacaktır. ram çarpanını yükseltince de (veya xmp açınca) turboboost devreden çıkıyordur, gigabyte'ın sevmediğim yanı.
  • Onu denedim, çıkmıyor, ben kendim kapattım onu ısıda etki eder belki diye. Bir de ramleri defaultta 1066'ya çekiyor, 1333'e değil.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • turboboost açıkken blackbox'tan voltajı gözlemleyin, kesinlikle 1.000v'un altına düşmesi lazım, gerçi neden oc yapmıyorsunuz ki? ekran kartından daha fazla verim alırsınız, oyunlarda ortalama 15 fps artış olur. en az 4.2GHz'e çekin bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El Mukteda -- 11 Mayıs 2011; 10:59:07 >
  • Tamam, deneyeceğim. Onu core clocktaki çarpanları artırarak yapıyoruz değil mi? Daha önce yapmadım da hiç
  • quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

Tamam, deneyeceğim. Onu core clocktaki çarpanları artırarak yapıyoruz değil mi? Daha önce yapmadım da hiç

evet MİB (MB intelligent tweaker) diye bir bölümden yapılıyordu hatırladığım kadarıyla,

suleymangonca kardeşim yardımcı olacaktır, aynı board'u kullanıyorsunuz.
  • Tamam, ilgilendiğiniz için tekrar tekrar teşekkürler. Süleyman abimizi bekleyelim şimdi de.

Benim işimle alakalı bir yapabileceğim birşey olursa söyleyin.
  • quote:

Tamam, ilgilendiğiniz için tekrar tekrar teşekkürler. Süleyman abimizi bekleyelim şimdi de.

Benim işimle alakalı bir yapabileceğim birşey olursa söyleyin.

rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu, sizdeki sorun bile değil aslında, bu tür extreme soğutucuların amacı yükteki sıcaklığı düşürmek, boştaki sıcaklık hiç önemli değil.
  • İşi bilene bişey değil, onun farkındayım aslında.

Ama benim gibi PC donanımında yeni birine basitte olsa sorun oluyor işte

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 11 Mayıs 2011; 12:06:23 >
  • benim işlemcim i7 960, v10 soğutucum var, msi big bang anakartım var overclock potansiyelim nedir i7 kullanan diğer arkdaşlar kaçlara çıkabiliyor öğrenebilir miyim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: El Mukteda

quote:

Tamam, deneyeceğim. Onu core clocktaki çarpanları artırarak yapıyoruz değil mi? Daha önce yapmadım da hiç

evet MİB (MB intelligent tweaker) diye bir bölümden yapılıyordu hatırladığım kadarıyla,

Evet geldim.evet core deki çarpanları artır.En fazla 1yada 3artır üzerini verme.Yada doğrudan fsbden artır.Ben çarpandan core den gidiyordum çakılıyordum.Fsb den gidince sorun yoktu.ilk denemelerinde voltaj auto olsun 4.0ghzde kaç volt istediğini görelim.
  • Bizim bağlantı gitmişti de, yeni geldi.

Mukteda hocam, diğer taraftan, kendimi sizin yerinize koyuyorum da epeydir takip ettiğim için iyi-kötü biliyorum; siz ve ehil diğer arkadaşların bu tarz sorunlarla uğraşmak artık bıktığınızı düşünüyorum. Bu sebeple bu başlığı açmadan önce forumda ilgili başlıklara baktım, fuzûli kimseyi yormamak için, ancak bulamadım. Önerdikleriniz sadece küçük birkaç ayardan ibaret olsa da bilmeyince sorun oluyor işte.

Çünkü ben kendimden de biliyorum. 1997'den beri bu işi yapıyorum. O kadar basit hatalarla karşılaşıyorum ki kimi zaman, bu kadar da olmaz dedirtiyor insana. Garip olan, hatasını kabul etmiyor, söylüyorsun anlamıyor veya sana bir bilen olarak gelip danıştığı halde söylediklerini âdetâ kulak arkası edip yine bildiğini okumaya devam etmiyor mu? İşte o zaman çıldırıyor insan.

Bu sebeple bildiğimi söylerim, bilmeyenin beni dinlemesini isterim. Aynı şekilde kendi bilmediğim bir konuda da bilen karşısında ben susar, onu dinlerim.

• Tamam, akşam deneyip sonuçları buraya yazarım.

quote:

Orijinalden alıntı: suleymangonca

quote:

Orijinalden alıntı: El Mukteda

quote:

Evet geldim.evet core deki çarpanları artır.En fazla 1yada 3artır üzerini verme.Yada doğrudan fsbden artır.Ben çarpandan core den gidiyordum çakılıyordum.Fsb den gidince sorun yoktu.ilk denemelerinde voltaj auto olsun 4.0ghzde kaç volt istediğini görelim.

• Oc ye başlamadan önce pci:auto dan kurtar 100e sabitle öyle başla...Pci ex vs yazar.
  • Benim işlemci ile aşağı-yukarı aynı sanırım ama diğer arkadaşlar daha iyi bilirler.

quote:

Orijinalden alıntı: N.O.Y.A.N

benim işlemcim i7 960, v10 soğutucum var, msi big bang anakartım var overclock potansiyelim nedir i7 kullanan diğer arkdaşlar kaçlara çıkabiliyor öğrenebilir miyim?
  • quote:

Bizim bağlantı gitmişti de, yeni geldi.

Mukteda hocam, diğer taraftan, kendimi sizin yerinize koyuyorum da epeydir takip ettiğim için iyi-kötü biliyorum; siz ve ehil diğer arkadaşların bu tarz sorunlarla uğraşmak artık bıktığınızı düşünüyorum. Bu sebeple bu başlığı açmadan önce forumda ilgili başlıklara baktım, fuzûli kimseyi yormamak için, ancak bulamadım. Önerdikleriniz sadece küçük birkaç ayardan ibaret olsa da bilmeyince sorun oluyor işte.

Çünkü ben kendimden de biliyorum. 1997'den beri bu işi yapıyorum. O kadar basit hatalarla karşılaşıyorum ki kimi zaman, bu kadar da olmaz dedirtiyor insana. Garip olan, hatasını kabul etmiyor, söylüyorsun anlamıyor veya sana bir bilen olarak gelip danıştığı halde söylediklerini âdetâ kulak arkası edip yine bildiğini okumaya devam etmiyor mu? İşte o zaman çıldırıyor insan.

Bu sebeple bildiğimi söylerim, bilmeyenin beni dinlemesini isterim. Aynı şekilde kendi bilmediğim bir konuda da bilen karşısında ben susar, onu dinlerim.

sorun değil benim için, seviyorum uğraşmayı, aslında uğraşmak bile denemez. yapmaktan zevk aldığım bir iş, gerek teknik konularda olsun, gerekse gırgır muhabbet olsun, arkadaşlarla hep beraber takılıyoruz, bekleriz.

http://forum.donanimhaber.com/m_47082389/mpage_50//tm.htm#48948995

@N.O.Y.A.N i7 950'den bir çarpan fazlası var, biraz daha iyi oc potansiyeli var. 4.5GHz görür gibi.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.