Şimdi Ara

İşte AMD'nin 8 çekirdekli Bulldozer FX işlemcisi için test sonuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
150
Cevap
0
Favori
80.904
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD'nin Bulldozer tabanlı yeni nesil işlemcileri için heyecan dolu bekleyiş sona ermek üzere. Pek çok haberimizde belirttiğimiz gibi çalışmaları beş yıl önceye giden Bulldozer kod adlı mikroişlemci mimarisi ve bu mimariyi temel alan yeni nesil FX işlemcileri, AMD'nin resmi yol haritasına göre Haziran ayında yapılacak bir dizi etkinlik ile pazara sunulacak.


    Mikroişlemci tasarımına yeni bir bakış açısı getiren Bulldozer mimarisi AMD adına büyük önem taşıyor. Intel'in Pentium 4 jenerasyonu karşısında Athlon işlemcileriyle üstünlük kuran ancak bu üstünlüğünü 2006'da çıkan Core 2 işlemci ailesiyle Intel'e bırakan ve bir daha tekrarlayamayan AMD için Bulldozer mimarisi tüm gidişatı değiştirebilir.



    alt="İşte AMD'nin 8 çekirdekli Bulldozer FX işlemcisi için test sonuçları"


    Bulldozer işlemci ailesiyle ilgili detaylara geçmeden önnce AMD'nin mevcut ürün gamını, Intel çözümleri karşısında nasıl konumlandırdığına bir göz atalım. Hemen yukarıda gördüğünüz tablo, fiyat ve performans verilerinden ziyade segment bazında hangi AMD işlemcisinin Intel'in hangi modeline denk geldiğini gösterir şekilde hazırlandığı anlaşılıyor.


    İşte bu tablo Haziran ayı ile birlikte değişmeye başlayacak. Yüksek performans segmenti için Bulldozer tabanlı yeni nesil FX işlemcilerini hazırlayan AMD, giriş ve orta segmentte ise Phenom II işlemci mimarisinin (K10.5) 32nm üretim teknolojisine uyarlanmış versiyonu ve Radeon HD 6000 serisi GPU tasarımını birleştiren Fusion işlemcilerini sunacak.



    alt="İşte AMD'nin 8 çekirdekli Bulldozer FX işlemcisi için test sonuçları"


    Phenom işlemci ailesiyle endüstride ilk defa "doğal" dört çekirdekli tasarıma sahip işlemcilerini pazara sunan AMD, bir başka ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bulldozer mimarisi üzerine şekillenen FX serisi işlemcilerin dört ve altı çekirdekli versiyonlarıyla eş zamanlı olarak endüstride ilk defa 8 çekirdekli masaüstü işlemciler de pazara sunulacak.


    AMD'nin FX-8110 ve FX-8130P olarak isimlendirdiği 8 çekirdekli yeni işlemciler, endüstride ilk oldukları gibi uzunca bir süre boyunca da 8 çekirdekli tek işlemci ailesini oluşturacaklar. Intel'in resmi yol haritasına göre ne zaman çıkacağı belli olmamakla birlikte en azından 2011 için 8 çekirdekli model planlaması olmadığını biliyoruz.



    alt="İşte AMD'nin 8 çekirdekli Bulldozer FX işlemcisi için test sonuçları"


    AMD yılın ikinci yarısına tamamiyle yenilenmiş bir ürün gamı ile girmeye hazırlanıyor. Üst segmentte Bulldozer tabanlı FX serisi işlemcilerle yer alacak firma, alt segmentlerde ise L1ano kod adını taşıyan Fusion işlemcilerini sunacak ki A serisi altında lanse edilecek bu işlemcilerin, farklı grafik özelliklerine sahip çift ve dört çekirdekli versiyonları olacak.


    L1ano kod adlı Fusion işlemcileri, mikroişlemci mimarisi açısından Phenom II'lere kıyasla ciddi farklar içermiyorlar. Husky kod adını taşıyan güncellenmiş tasarım, var olan Phenom II mimarisi üzerine bazı optimizasyonlar ve yeni üretim teknolojisine yönelik çeşitli güncellemeler getirirken, bunun doğrudan performans sıçraması yaratması pek beklenmiyor.


    AMD'nin Bulldozer tabanlı FX işlemcileri için genel detaylar uzun süredir biliniyor zaten. AMD geçtiğimiz Ağustos ayındaki Hot Chip Konferansı'nda ve Kasım ayında Finansal Analist etkinliğinde hem mimari hem de işlemcilere ait merak edilen kimi detayları açıklamıştı. Test sonuçlarına geçmeden önce kısa teknik özellikleri hatırlamakta fayda var.


    AMD'nin 32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı yeni nesil Bulldozer FX işlemcileri, ilk etapta dört farklı model ile pazara giriş yapacaklar. Bu modellerden ikisi 8 çekirdekli, biri altı çekirdekli ve biri de dört çekirdekli olacak. Üçü 95 Watt, en hızlı olanı ise 125 Watt TDP ile gelecek işlemciler yine modeline göre 4MB veya 8MB L2 ve 8MB'a kadar L3 bellek içerecekler.



    alt="İşte AMD'nin 8 çekirdekli Bulldozer FX işlemcisi için test sonuçları"


    İşte AMD'nin yeni nesil işlemcileri için resmi performans tablosu. PCMark ve 3DMark skorları üzerine hazırlanan bu tablo genel olarak fikir verecek argümanı sunabilmekte. Bulldozer FX işlemcileri için 3DMark'tan ziyade PCMark sonuçlarına yoğunlaşmakta fayda var zira ekran kartı olarak AMD kendi sistemlerinde Radeon HD 6670, Intel cephesinde ise entegre grafik birimini kullandığı için kırmızı renkli bar için gerçek anlamda üzerinde değerlendirme yapılacak bir veri olmadığını söylemek gerekiyor.


    Sadece PCMark sonuçları baz alındığında, tablodaki en hızlı işlemcinin 8 çekirdekli Bulldozer FX olduğunu görüyoruz. Zira dikkatli bakıldığında, AMD'nin yeni işlemcisini Core i7-2600K'nın biraz önünde konumlandırdığını görüyoruz. Peki AMD, karşılaştırma olarak neden Core i7-2600K'yı seçmiş olabilir? Bu noktada firma muhtemelen, Intel'in en yeni mikroişlemci mimarisinin en hızlı temsilcisi olarak Core i7-2600K'yı karşılaştırmaya almış olabilir ancak burada iki önemli detayın altını çizmekte fayda var.



    alt="İşte AMD'nin 8 çekirdekli Bulldozer FX işlemcisi için test sonuçları"


    Bu detaylardan ilki "Core i7-990X" faktörü. Westmere mimarisini temel alan yani Sandy Bridge öncesi mimarinin en güçlü üyesi olan 6 çekirdekli ve 12 izlekli Core i7-990X, Intel tarafından hala en hızlı işlemci olarak lanse ediliyor. Firmanın resmi dökümanına göre Core i7-990X, 4 çekirdekli ve 8 izlekli Core i7-2600K'dan farklı uygulamalarda %45'e varan oranda hızlı olmayı başarabiliyor. Öte yandan üçüncü çeyrek için Intel, 3.6GHz'de çalışan Core i7-995X modelini de kullanıma sunmayı planlıyor.


    Üzerinde durulması gereken ikinci faktör ise Intel'in LGA2011 platformu. Sandy Bridge-E serisi işlemciler ve X79 yonga setinden oluşan platformun son çeyrekte lanse edilmesi bekleniyor. 15MB'a kadar Seviye 3 bellek kapasitesiyle donatılan ve hız aşırtma odaklı özelliklerle gelecek olan dört ve altı çekirdekli Sandy Bridge-E işlemcilerinin, Core i7-2600K ile kıyaslandığında %66'ya varan oranda daha hızlı olacakları ve ilk etapta çıkacak üç modelin ikisinin Extreme Edition serisine kıyasla daha alınabilir olacakları belirtiliyor.


    PCMark ve 3DMark sonuçlarına göre AMD, FX işlemci ailesiyle Intel'in mevcut Sandy Bridge modellerini yakalamayı başaracak gibi görünüyor. Hatta çok çekirdek desteği sunan uygulamalarda artan çekirdek sayısı ve bellek kapasitesiyle birlikte mimari güncellemeler sayesinde dört çekirdekli Sandy Bridge'lere fark atması da söz konusu olabilir. Üstelik AMD fiyat anlamında da rekabetçi olacak gibi görünüyor zira AMD'nin dökümanlarına göre 700 dolar seviyesinden Bulldozer FX işlemcili sistemler toplanabilecek.


    Görünen o ki AMD'nin yeni nesil işlemcileriyle birlikte Intel cephesinde de bir takım değişiklikler olabilir zira 999$ seviyesinden sunulan 6 çekirdekli işlemciler için Core i7-2600K'nın sergilediği performans tehdit unsuru olmuştu. AMD'nin endüstrinin 8 çekirdekli ilk işlemcilerini agresif bir fiyatlandırma ile sunacak olması üst fiyat segmentteki işlemcilerin yenizden gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koyabilir zira altı çekirdekli tek bir işlemci fiyatına performans yeni nesil işlemcili sistem toplayabilmek ilginç bir tablo çıkaracak.


    Bulldozer FX ailesi ile birlikte Fusion A serisi işlemcilerin performansına da kısaca değinelik. AMD'nin yeni Fusion işlemcilerinin en hızlısı Fusion A8-3550P olacak. PCMark sonuçlarındanda görülebileceği üzere Fusion işlemcileri, mimari açıdan Sandy Bridge tabanlı modeller karşısında rekabetçi olmaktan uzaklar. Ancak söz konusu entegre grafik performansı olduğunda işin rengi değişecek gibi görünüyor zira 400 paralel işlemcili Fusion A8-3550P, sınıfında benzersiz bir grafik ve video deneyimi vaad ediyor.


    AMD'nin Fusion işlemcileri için planladığı önemli bir de sürprizi var; çoklu GPU desteği. Eğer arzu ederseniz, Fusion A8-3550P işlemcisinin entegre grafik birimini Radeon HD 6670 ile paralel çalıştırabileceksiniz. Bu sayede ortaya 880x paralel işlemcili güçlü bir grafik pakete çıkması beklenebilir. Sürücü sorunu ve çoklu GPU konfigürasyonu beklenen verimi sağladığı takdirde ciddi performans kazanımları olabilir üstelik AMD, Nvidia Optimus benzeri bir teknolojiyi de bu kurulum için ek unsur olarak pazara sunacak.








  • "AMD'nin dökümanlarına göre 700 dolar seviyesinden Bulldozer FX işlemcili sistemler toplanabilecek."

    su cumleyi gordukten sonra "tamam" dedim..
  • dahili ekran birimine karşı harici ekran kartı. çok birşey ifade etmiyor ama görünüşe göre hala i7-2600K nın gerisinde.
    fiyat çok öenmli artık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oem84 -- 4 Mayıs 2011; 11:04:28 >
  • AMD İntel'i yakalamış yada yakalayamamış; konu bundan ziyade fiyatlandırma. Buldozer rekabeti kızıştırırsa süper olur.
  • Performans sonucu aynen beklediğim gibi. İntelin 1155soket işlemcilerinin en iyisinden
    biraz daha hızlı olur diye düşünüyordum. belki max %20 daha iyi.
    Sonuçlar tam bilgi vermese de fikir sahibi olmak açısından oldukça yeterli.

    Beni asıl meraklandıran Amd'nin Bulldozer ile ne yapabileceği değil çünkü bu
    yıl içerisinde piyasaya girecek olan LGA2011 karşısında güçlü olabileceğini
    sanmıyorum ve geriye yine Amdye fiyat politikası yapmak kalacak merek
    ettiğim konu ise şu Amd Bulldozerden sonra nasıl bir politika izleyecek eğer
    yine bulldozer gibi mimari değişiklik için en az 5 yıl bekleyeceksek şimdiden
    heyecan yapmanın hiç bir manası yok benim için.
    Sonuçta intelin her iki yılda bir yenilenen istikrarlı Tick-Tock modeline göre
    şekillenen mimarleri karşısında dayanması pek de olası değil.

    Bu konuda benim Amd'den beklentilerim şu yönde bir an önce Lga platforma
    geçmesi ve mimari güncellemelerini kısa zaman dilimlerinde istikrarlı bir şekilde
    yapması...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yelkowan -- 4 Mayıs 2011; 9:13:24 >




  • F/P ürünü olmaktan çıkıyor gibi. Herzamanki gibi Bulldozer'i de ilk revizyondan sonra almak lazım...
  • @yelkowan, yeni nesil işlemcileriyle birlikte AMD stratejisini de değişitiriyor. 2012'nin ikinci yarısı için "Geliştirilmiş Bulldozer" mimarisi ve 2013'ün ikinci yarısı, muhtemelen 2014'e doğru ise yeni nesil Bulldozer mimarisini duyurmayı planlıyor.
  • sen yıllarca uğraş didin çabala ve rakibinin baz aldığın işlemci 2600k olsun.
    onda da başa başa git.
    bumudur yani beklenen bulldozer?
    ayıp ya
    konumlandırdıgın yere bak
    biri 4 çekirdek
    biri 8 çekirdek
    ama hala 2600k ile başa baş. üstelik 2600k default değerle ki hangimiz 3.4ghz de kullanıyoruz bu işlemcileri?
    elbette fx de overclock olur diyeceksinizde uzun yıllar amd kullandım. intel deki overclock'un performansa olan verimi daha fazla.
  • Bulldozer intel'in Sandy Bridge-E sersi işlemcileri gelene kadar gündemdeki yerini korur. Sonrasında ise phenom 2 lerin şuan gördüğü değeri görür.
  • Bulldozer X8 böyle ise, Bulldozer x6 x4ler ne alemdedir?
    Phenom2 x4 ile Bulldozer x4 Arasında pek fark olmayacaksa Phenom2 x4 veya Phenom2 X6 alırım, fiyat olarak en iyisi hangisiyse onu alıp yoluma bakarım, ama hayal kırıklığına uğradım, Bulldozer x4ler hiç çıkmasın o zaman kaldıki phenom2 x4ler hâlâ yeterli, 32nm üretim sürecine geçirip saat hızlarını yükseltselerdi iyiydi. Yeni mimari, 32NM üretim süreci, L2 L3 kapasiteleri yükseltilmiş, Modül tasarımı, Çekirdek başı 4 izlek, ve performans hüsran dolu...
    Bulldozer x4lerden hiç umudum yok, onlarında detaylı testleri çıkmadan daha fazla birşey söyliyemiyeceğim. Fiyat/Performans hangisi iyiyse onu alıcağım, 300-400TL bütçe ayırdım işlemci için.
  • @fx57 Buna çok sevindim sırf bu yüzden İntel'le daha rekabetçi bir Amd görebiliriz.
    Zaten tüketici olarak da istediğimiz tek şey bu her alanda rekabetçi br Amd.

    Eğer mimari politikası değişiyorsa geriye değişmesi gereken tek bir şey kalıyor
    uzun zaman önce Amd'nin açıkladığı "Biz Extreme İşlemci Üretmeyeceğiz"
    Politikası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yelkowan -- 4 Mayıs 2011; 9:40:18 >
  • Bence sahip olduğu ar-ge, kaynak, bilgi paylaşımı göze alındığında ve intel ile kıyaslandığında çok iyi bir başarı diyebilirim. Tamam belki sandy bridge'leri çok az geçiyor, yada az gerisinde kalıyor. Belki intelin son serisine kafa tutamıyor. Kimin umrunda ! Sen bu kadar kıtlıkta, karşında ülke gibi bir firma varken, kafa tutacak teknolojiyi 2/3 fiyatına sunabiliyorsan, helal olsun sana.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mageji

    sen yıllarca uğraş didin çabala ve rakibinin baz aldığın işlemci 2600k olsun.
    onda da başa başa git.
    bumudur yani beklenen bulldozer?
    ayıp ya
    konumlandırdıgın yere bak
    biri 4 çekirdek
    biri 8 çekirdek
    ama hala 2600k ile başa baş. üstelik 2600k default değerle ki hangimiz 3.4ghz de kullanıyoruz bu işlemcileri?
    elbette fx de overclock olur diyeceksinizde uzun yıllar amd kullandım. intel deki overclock'un performansa olan verimi daha fazla.

    pardon ama i7 2600 kaç yıl önce çıktıki amdnin yeni işlemcisini bununla karşılaştırmasını doğru bulmuyosunuz?
    ayrıca 8 çekirdekli işlemcinin sadece integer execution birimleri 8 tane çekirdek sayısı 4 aynı i7 gibi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atyay -- 4 Mayıs 2011; 9:34:05 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hedevilcate

    F/P ürünü olmaktan çıkıyor gibi. Herzamanki gibi Bulldozeri de ilk revizyondan sonra almak lazım...


    Millet beklemekten sıkıldı, 30-40TL'nin hesabınıda bırakın yapmayın yani, 2 3 ay içerisinde 30-40TL'yi amorti edecektir size o işlemci. Zaten amd belirtmiş 700$ / 1050TL ve civarına sistem kurulabilecek diye, fazla pahalı olmuyacağı için fiyat düşüşü pek olmuyacak sanırım, kesin birşey söylemek mümkün değil fakat lütfen intelin benzer performanstaki işlemcilerinin fiyatının yanında egzos fan fiyatına alınabilen işlemcinin fiyatının dahada aşağılara düşmesini beklemeyin.
  • Yanlız sadece bir tane test sonucu var kapsamlı testleri beklemek gerek diye düşünüyorum.Bulldozer I alınmaz benim görüşüm bu asıl sıçramayı bulldozer II ile yapacaklar 2012'de soket değiştirip lga sisteme geçecekler chipseti ve gpu'yu işlemci içine alacaklarmış ben sistemimi o zaman değiştiricem
  • bence elinizde x6 x4 gibi amd işlemciler var ise şimdilik buldozerleri almaya gerek yok zaten x6 gibi işlemci i7 ye kafa tutuyor bence... daha düşük maliyete zaten daha iyi performans alıyorsun.
  • 1100T nasıl oluyorda veya hangi kriterle 2600k'nın önümde konumlandirilmis onu merak ettim...
    http://www.overclock.net/hardware-news/1006618-dh-here-results-testing-amds-8-a.html

    Overclock.net'te kilerde baya merak etmiş :)



    Not: Çook uzun yıllardır Amd'ciyim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fx57

    @yelkowan, yeni nesil işlemcileriyle birlikte AMD stratejisini de değişitiriyor. 2012'nin ikinci yarısı için "Geliştirilmiş Bulldozer" mimarisi ve 2013'ün ikinci yarısı, muhtemelen 2014'e doğru ise yeni nesil Bulldozer mimarisini duyurmayı planlıyor.

    Ölme eşeğim ölme, yaza bulldozerleri bekliyoruz fakat i7 2600k'ya %30 fark atıyor. Zaten sb sahipleri bunu overclockla kapatacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    1100T nasıl oluyorda veya hangi kriterle 2600k'nın önümde konumlandirilmis onu merak ettim...

    http://www.overclock.net/hardware-news/1006618-dh-here-results-testing-amds-8-a.html

    Overclock.net'te kilerde baya merak etmiş :)



    Not: Çook uzun yıllardır Amd'ciyim.


    Dikkatli incelersen yeşil çizgili bölüm işlemci performansı ve 2600k'dan geride kırmızı çizgi ise grafik performansı ve i7 2600k'dan daha iyi performans verdiğini gösteriyor.




  • Bu ne ya rezillik resmen. eğer sonuçların doğru olduğu kesinse rezillik. 5 yıldır beklenen 8 çekirdek işlemci intel 2600k yı ancak yakalayabilmiş. Sandy kadar oc oluyor mu orası da meçhul. Phenom II yi 8 çekirdek yapsa bunu zaten yapardı. Bulldozer değil traktör olmuş bunlar. Daha bunun lga 2011 i var. F/p bahanesiyle polyanacılık oynamaya gerek yok. sonuçlar umarım gerçek değildir. 5 yıldır Amd kullanıyorum. İnşallah intelden kazık fiyata işlemci almak zorunda kalmam. Bu durumda intelin kazığı kalınlaştıracağı da kesin zaten. Dirk meyerin neden istifa ettiği belli oldu.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.