Şimdi Ara

Donanım Haber Grid Takımı, ülkemizde bilimsel araştırmalara en fazla katkı sağlayan 2. BOINC ekibi oldu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
2
Favori
5.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj



  • Geçtiğimiz hafta içerisinde dağıtık bilgi işlem dünyası için kötü bir gelişme yaşanmış ve dünya dışı yaşam olup olmadığını, özel teleskoplar vasıtasıyla elde edilen sinyalleri analiz ederek araştıran SETI projesi kaynak yetersizliği nedeniyle askıya alınmıştı. Küresel ölçekteki bu gelişmenin yanı sıra haftanın ikinci dağıtık bilgi işlem gelişmesi ise doğrudan bizlerle ilgili. Forumumuzun sıkı takipçilerinden birisi olan
    CoolnQuiet rumuzlu üyemizin öncülüğünde kurulan Donanım Haber Grid takımı, BOINC istatistiklerine göre Türkiye'de bu alandaki en aktif ikinci takım olmayı başardı.


    Dağıtık Bilgi İşlem nedir, neden önemlidir ? (Bu kısım CoolnQuiet'ın ilgili forum konusundan derlenmiştir.)


    Bilgisayarlarımızı kullanırken aslında çoğunlukla onun bir şey yapmadığını biliyor muydunuz? Bunu görmek için işlemcinizin yüzde kaçla çalıştığını gösteren bir programı kurmanız veya hiç uğraşmak istemiyorsanız Windows'un görev yöneticisini açmanız ve Performans kısmından takip etmeniz yeterli. Kelime işlem programlarını kullanırken (Örneğin Word, Excel gibi)
    veya internette gezinirken bilgisayarımız aslında çoğunlukla hiçbir iş yapmıyor,  performansının %5 bilemediniz 10 unu kullanıyor. İşlemci ağırlıklı uygulamalar kullandığınızda veya oyun oynadığınızda durum farklı tabii ki, o zaman PC'niz tam güçte çalışıyor. Bunu gören bazı yazılımcılar, 1970'li yılların sonlarına doğru Grid Hesaplama diye bir yöntem geliştirmişler. Bu yöntemle bilgisayarlardaki kullanılmayan işlem gücünden faydalanılarak yüksek hesaplama gücü isteyen uygulamalara katkı sağlanması hedeflenmiş. 



    Daha ayrıntılı bir tanım olarak Grid Hesaplama, diğer adıyla Dağıtık Bilgi İşlemc; Normalde standart bir PC'nin yapmak için yüzyıllara ihtiyaç duyduğu hesaplamaları bir ağ üzerinde bulunan diğer bilgisayarlara paylaştırarak, hesaplanması daha kısa süren parçalara ayırmak ve hesaplanan sonuçları birleştirerek çok daha kısa sürelerde netice elde etmektir. Bunu basit manada çok ağır bir yükü taşımak için kocaman tırlara ihtiyaç duyarken, o yükü küçük parçalara bölerek bisikletle taşınabilir hale getirip daha sonra o küçük parçaları birleştirmeye benzetebiliriz. 






    Grid Hesaplama tekniğiyle internetteki çoğu kullanıcı bir araya gelerek yüzlerce teraflopluk hesaplama gücüne ulaşabilmektedir ki bu hesaplama gücünü günümüzde ancak süper bilgisayarlar sağlayabilmektedir. Bu uygulamaya katılmak için BOINC adı verilen bir program mevcut, bu programı bilgisayarınıza kurduğunuzda size program aracılığıyla çeşitli işler gönderilmekte ve tamamlanan işler tekrar geri gönderilmektedir. Bu esnada yaptığınız işe ve o işin süresine göre size bir puan verilmekte ve bu puana göre dünya kullanıcıları arasında sıralanmaktasınız.



    Grid uygulamasının temel amacı, bilime ve dolayısıyla da insanlığa bilgisayarların boşta kalan hesaplama gücünü kullanarak yardımcı olmaktır. Sizde bu uygulamaya katılarak insanlığa katkıda bulunabilirsiniz. Programın güvenilirliğine gelirsek, California Berkeley üniversitesi tarafından yapılmış ve tamamen gönüllülük esasına dayandığından yani ticari bir çıkar gütmediğinden oldukça güvenilirdir. Zaten dünya çapında BOINC kullanıcılarının sayısı 1 milyona ulaşmış durumda. En ufak bir güvenlik açığında bunun bir şekilde yayılacağını göz önüne alırsak, programın güvenilir olduğu anlaşılacaktır.



    BOINC programını indirmek için ilgili adres; http://boinc.berkeley.edu/download_all.php Buradan işletim sisteminizin türüne göre, 32 ya da 64 bit, uygun olan programı Recommended Version linkine tıklayarak indirebilirsiniz. Programı kurduktan sonra Tools/Attach to Project diyerek herhangi bir projeye katılmanız gerekiyor. Orada belirtilen projeler ve ne işe yaradıklarını aşağıda özetliyorum;


    SETI@home-------------- Dünya dışı yaşam olup olmadığını, radyo sinyallerini analiz ederek bulmaya çalışmaktadır. 

    Einstein@home-----------Pulsar adı verilen yıldızların varlığını tespit etmek için, onlar tarafından yayılan radyo sinyallerini analiz etmektedir. 

    World Community Grid--Hastalıklara karşı ilaç geliştirilmesine çalışmaktadır. HIV/AIDS de ilacı geliştirilmeye çalışılan hastalıklardandır. 

    ClimatePrediction--------2080 yılına kadar iklimde nasıl değişimler olacağını hesaplayarak, küresel ısınmanın etkilerini hesaplamaya çalışmaktadır. 

    LHC@home--------------- LHC (Large Hadron Collider), Türkçesi büyük hadron çarpıştırısı, LHC'deki parçacıkların çarpışma deneylerindeki 

    ayrıntılı hesaplamaları yapmaktadır. 

    SIMAP---------------------Çeşitli biyolojik araştırmaları desteklemek amacıyla protein sıralamalı karşılaştırması yapmaktadır. 

    Predictor@Home----------Proteinle ilgili çeşitli hastalıklar araştırması 

    Rosetta@Home------------Hastalıklara ilaç geliştirme konusunda araştırmalar yapmaktadır. 

    MalariaControl-------------Sıtmanın etkilerini simüle etmek ve onu kontrol etmek için çalışmaktadır. 


    Donanım Haber Grid Takımı'na nasıl katılabilirsiniz?


    BOINC'te çeşitli takımlar mevcut, örneğin Anandtech ve Xtremesystems'in BOINC'te takımları var ve dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyorlar, benimde aklıma Donanimhaber takımını kurmak geldi, böylece bu alanda Türkiye'yi temsil eden iyi bir takım olabilir ve bilime ve insanlığa ne kadar önem veren bir ülke olduğumuzuda gösterebiliriz diye düşünüyorum. 



    Climateprediction, Einstein@home, World Community Grid ve SETI@home'a katılan arkadaşlar sol taraftaki Your Account butonu ile kendi sayfalarına gidebilir ve buradaki Teams satırını kullanarak Team Donanimhaber e katılabilirler. Takımımızın tam adı bu: Team Donanimhaber Bunun için arama satırına bu ismi yazmanız ve takımımızı bulduktan sonra Join demeniz yeterli.


    Editörün Notu: Donanım Haber Grid Takımı olarak Türkiye birinciliğini elde etmemiz de mümkün. Özellikle hızla gelişen teknoloji sayesinde bugün üst seviye ekran kartlarının işlem gücü modeline göre 5 TeraFLOP seviyesine kadar çıkmış durumda. Eğer siz de Donanım Haber Grid Takımı'na katkı sağlayacağınıza inanıyorsanız, yukarıdaki adımları takip edek, takımımıza üye olabilir bu vasıtayla bilimsel araştırmaların, insanlığı tehdit eden çeşitli hastalıkların çözümüne katkı sağlayabilirsiniz.


    Donanım Haber Grid Takımı'yla ilgili ana forum konusuna ulaşmak için; http://forum.donanimhaber.com/m_18096980/tm.htm





  • Niye birinci olmadınız?
    (öğrenci velisi psikolojisi:)
    Şaka bir yana tebrikler
  • Hepsini tebrik eder.Başarılarınızın devamını dileriz.Bende bir ara üyeydim ama imkanım olmadığı için ayrılmak zorunda kaldım.İlerki zamanda umarım.
  • biri açıklayabilir mi önemini kısacak?
  • Özet olarak:

    Bazı deneysel şeyler için yüksek hesaplama sistemleri yani çok fazla işlemci gücü gerekiyor bunlarıda dünyadaki kişilerden yararlanarak yapıyorlar böylece birşeylere katkınız olmuş oluyor.Programı kuruyorsun programı actıgında sana yapılacak şeyler geliyor senin bilgisayarın onu yaptığı zaman yaptığın işe,zamana göre puan alıyorsun ve yükseliyorsun olay bu.İşlemcini kullanarak adamlara yardım ediyorsun.

    Aslında bu ps3 de daha iyi şekilde yapılabilirdi onların işlemcileri çok daha gelişmiş.Bunun gibi 1 konu daha vardı sanki
  • tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.arkadaşlar imkanı olan herkes lütfen katılsınlar bu projeye.ülkeler sıralamasındaki yerimiz içler acısı bilime ne kadar uzak olduğumuzun tablosu ortada romanya bulgaristan benzeri ülkeler dahi bizden çok çok öndeler
  • Evet doğru 8 şekirdekli Core i7 ler dururkan daha AA açamayan konsolların o über (!) işlemcileri kullanılmalıydı.
    Donanimhaber ile maddi bir ilişkisi olmayan insanlar iyi niyetli bir şekilde takımın adını donanimhaber olarak koymuşlar (isteseler başka bişey koyarlardı) ve sizin reklamınızı yapıyorlar ama siz bu insanların gözünün içine her iki sayfada bir koca koca reklamları sokuyorsunuz, inanın forumda gezmek eziyet oldu. Sizin yüzünüzden eklenti mi kullanmamız gerekiyor illaki...
  • Tebrikler... Ama benden önceki arkadaşın reklamlarla ilgili sitemine katılıyorum. Günde 1-2 kez görmemizi sağlayacak şekilde ayarlanamıyor mu tam sayfa reklamlar. Forumu dolaşırken bıktık artık her dakika "aynı" tam sayfa reklamı görmekten.
  • Aslında forum müdavimleri el atsa 1.liği yakalarız, bir ara ben de uğraşıyordum ancak unuttuk gitti, yine devam edeyim ara ara.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CodeMachine

    Evet doğru 8 şekirdekli Core i7 ler dururkan daha AA açamayan konsolların o über (!) işlemcileri kullanılmalıydı.Donanimhaber ile maddi bir ilişkisi olmayan insanlar iyi niyetli bir şekilde takımın adını donanimhaber olarak koymuşlar (isteseler başka bişey koyarlardı) ve sizin reklamınızı yapıyorlar ama siz bu insanların gözünün içine her iki sayfada bir koca koca reklamları sokuyorsunuz, inanın forumda gezmek eziyet oldu. Sizin yüzünüzden eklenti mi kullanmamız gerekiyor illaki...


    Yukardaki arkadaşın konsollarla ilgili yaptıgı yoruma verdigin cevaba istinaden yazıyorum. Ülkemizde bilişim suçlarında dahi, sayısını veremeyeceğim adette ekran kartlarını seri ve paralel baglayarak, bunun yanında PS konsollarına bir takım modifiyeler ile seri paralel baglauarak, çeşitli işlemlerde kullanıyorlar. Bunlardan başlıcaları, ele tahmin edeceğiniz üzere şifreli hdd leri kırmak vs liste böyle gitmekte. Burda çeşitli yazılımlarla gpu işlemcisizinden yararlanılmakta, ki performansları işlemcilerden kat ve kat daha fazladır. Bunu linux ortamında kendi evinizde bile deneyebilirsiniz, ben laptop'umda gt330m ile i7-740'ı bruteforce da hoplatmaktayım, ki laptop ekran kartının ne denli performans sahibi oldugu tartışılır. Adamlar bunu masaüstü ekran kartları ve "konsollar" ile profosyönel düzeyde yapmakta. Lütfen sert yorumlardan önce araştıralım

    Saygılar.
  • bÖnemli bişey sorucam seti askıya alındı deniliyordu haberlerde e şimdi seti araştırmasına katıldığımzda araştırmalarımız boşa mı gidiyor?
  • we would lıke to see some TURKISH words(name, nıck) and TURKIYE ınstead of TURKEY (check pls a movement about a name of TURKIYE agaınıst/instead TURKEY )
    have a luck ;)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: manyakurt

    Yukardaki arkadaşın konsollarla ilgili yaptıgı yoruma verdigin cevaba istinaden yazıyorum. Ülkemizde bilişim suçlarında dahi, sayısını veremeyeceğim adette ekran kartlarını seri ve paralel baglayarak, bunun yanında PS konsollarına bir takım modifiyeler ile seri paralel baglauarak, çeşitli işlemlerde kullanıyorlar. Bunlardan başlıcaları, ele tahmin edeceğiniz üzere şifreli hdd leri kırmak vs liste böyle gitmekte. Burda çeşitli yazılımlarla gpu işlemcisizinden yararlanılmakta, ki performansları işlemcilerden kat ve kat daha fazladır. Bunu linux ortamında kendi evinizde bile deneyebilirsiniz, ben laptop'umda gt330m ile i7-740'ı bruteforce da hoplatmaktayım, ki laptop ekran kartının ne denli performans sahibi oldugu tartışılır. Adamlar bunu masaüstü ekran kartları ve "konsollar" ile profosyönel düzeyde yapmakta. Lütfen sert yorumlardan önce araştıralım

    Saygılar.



    Ekran kartları bu konuda çok daha performanslı. MD5 Brute Force işleminde, GTX260 ekran kartım, 6 çekirdekli ve 3500MHz'de çalışan 1055T işlemciden 2.5 kat daha hızlı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: manyakurt

    quote:

    Orijinalden alıntı: CodeMachine

    Evet doğru 8 şekirdekli Core i7 ler dururkan daha AA açamayan konsolların o über (!) işlemcileri kullanılmalıydı.Donanimhaber ile maddi bir ilişkisi olmayan insanlar iyi niyetli bir şekilde takımın adını donanimhaber olarak koymuşlar (isteseler başka bişey koyarlardı) ve sizin reklamınızı yapıyorlar ama siz bu insanların gözünün içine her iki sayfada bir koca koca reklamları sokuyorsunuz, inanın forumda gezmek eziyet oldu. Sizin yüzünüzden eklenti mi kullanmamız gerekiyor illaki...


    Yukardaki arkadaşın konsollarla ilgili yaptıgı yoruma verdigin cevaba istinaden yazıyorum. Ülkemizde bilişim suçlarında dahi, sayısını veremeyeceğim adette ekran kartlarını seri ve paralel baglayarak, bunun yanında PS konsollarına bir takım modifiyeler ile seri paralel baglauarak, çeşitli işlemlerde kullanıyorlar. Bunlardan başlıcaları, ele tahmin edeceğiniz üzere şifreli hdd leri kırmak vs liste böyle gitmekte. Burda çeşitli yazılımlarla gpu işlemcisizinden yararlanılmakta, ki performansları işlemcilerden kat ve kat daha fazladır. Bunu linux ortamında kendi evinizde bile deneyebilirsiniz, ben laptop'umda gt330m ile i7-740'ı bruteforce da hoplatmaktayım, ki laptop ekran kartının ne denli performans sahibi oldugu tartışılır. Adamlar bunu masaüstü ekran kartları ve "konsollar" ile profosyönel düzeyde yapmakta. Lütfen sert yorumlardan önce araştıralım

    Saygılar.


    GPU olayına itirazım yok, GPU lar işlemciden daha performanlıdır yazılımı buna göre yazdığınız zaman. Ben haberde yazan tanıma göre yazdım, orada işlemciden bahsediyor GPU dan değil, buradan yola çıkarak ben kullanılan yazılımın GPU değil CPU odaklı olduğunu düşündüm ve o şekilde cevapladım.
    Ayrıca GPU olsa bile PS deki GPU nunda şu an laptoplarda kullanılan GPU lardan bile zayıf olduğunu tahmin ediyorum. Bunuda PS çıkış zamanına, maliyetine ve oyun performanslarına bakarım yapıyorum.
  • My Team

    You have successfully been added to the team.

    As the member of a team, you can opt-in to receive E-mails from the captain of your team. Just go to the My Profile page, and check the box for Team E-mail. You can opt-out at any time.
    Güzel.
  • Takımımıza katılan yada ilerde katılmayı düşünen arkadaşlara şimdiden hoşgeldin diyorum.

    Bir konuyuda açıklığa kavuşturmam lazım. Grid hesaplama konusunu ilk açtığımda, GPU hesaplama konusunu daha yeni yeni ortaya çıkmaya başlamıştı ve hiçbir projenin bu desteği yoktu ama artık hesaplama işi neredeyse GPU lar üzerinde dönüyor (tabi destekleyen projeler için, halen gpu desteği olmayanlar var.) zira iyi bir ekran kartıyla 100 kata yakın farklar var. Zaten bizim takımın ekşi sözlük ü geçmeside bu sayede oldu. Fakat uzun vadede, benim öngörüm zaten bunun olacağı yönünde idi, zira donanımı ne kadar güncel tutarsanız bu, hesaplama işinde o kadar büyük avantaj. Bu yüzden açıkçası ben bir gün Sabancı Üniversitesi'ni de geçeceğimizi düşünüyorum.

    Ekran kartı destekli projelere gelirsek;

    Nvidia desteği olanlar (şimdi proje ekleme sayfasından bakıp yazıyorum, nvidia kartım olduğu için destekleyenlerin yanında nvidia logosu var.): Aqua@home, collatz conjecture, GPUGrid.net, Milkyway@home, PrimeGrid, SETI@home

    ATI desteği olanlar (bunlar benim hatırladımlarım, ATI ekran kartı olan bir arkadaş listeden bakıp güncelleyebilir) : DNETC@home (bu projede sorun vardı, halen iş gelmiyor olabilir), Collatz Conjecture, Milkyway@home

    SETI@home konusuna gelirsek, proje halen online gözüküyor, iş gönderiyorlarmı bilmiyorum, bakmak lazım, ama serverlarında iş kalmış olması hala büyük ihtimal ama adamlara ne NASA ne de ABD hükümeti büyük oranda hiçbir zaman destek olmadı, fakat uzaya bir radyo teleskop (ya da birkaç tane) kurdurmayı başarırlarsa desteklerinin artacağını düşünüyorum. Zira atmosfer önemli oranda sinyali engelliyor. Sonuçta verileri işlemek için de inanılmaz bir hesaplama gücü lazım.

    LHC ye yönelik olarakta adamlar hala çarpıştırma deneylerinden elde ettikleri verileri internet ortamında hesaplamaya girişmediler ama ellerindeki veri miktarının zamanla inanılmaz artacağını ve ilerde bunu yapmak zorunda kalacaklarını düşünüyorum, bakalım zaman ne gösterecek.

    Herkese iyi hesaplamalar. :)
  • Herkese merhaba,

    DonanımHaberin çok sık bir takipçisiyim fakat üye olmaktan hep kaçındım çünkü dorğu ve seviyeli yorumlar anlık kapışmaların ve dar bakışların gölgesinde kalıyordu. Bu haberden sonra artık zamanıdır deyip üye oldum.

    BOINC Sabancı University takımının kurucusuyum ve tek aktif üyesiyim:) Mesut Abiye bir mail atmıştım BOINC konusuyla ilgili bir bilgi paylaşımı arzularsa lütfen mail at diye. Kısmet bugünmüş böyle bir haber gördüm.

    Donanımhaber takımının bu özveri ve niyetinden memnunum. Ne kadar rekabet olursa olsun sonucunda bilim kazanacak ve Türk bayrağı daha üst sıralara yerleşecek.

    Saygılar.
  • Tebrikler.
  • tebrikler emeği geçenlere.yazın bende bu işlere katılacağım yeni net ve yeni ekran kartı.gerekli bilgiyi aldım denedim birkaç hafta önce



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0245653D0 -- 1 Mayıs 2011; 17:22:53 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Classicman

    Herkese merhaba,

    DonanımHaberin çok sık bir takipçisiyim fakat üye olmaktan hep kaçındım çünkü dorğu ve seviyeli yorumlar anlık kapışmaların ve dar bakışların gölgesinde kalıyordu. Bu haberden sonra artık zamanıdır deyip üye oldum.

    BOINC Sabancı University takımının kurucusuyum ve tek aktif üyesiyim:) Mesut Abiye bir mail atmıştım BOINC konusuyla ilgili bir bilgi paylaşımı arzularsa lütfen mail at diye. Kısmet bugünmüş böyle bir haber gördüm.

    Donanımhaber takımının bu özveri ve niyetinden memnunum. Ne kadar rekabet olursa olsun sonucunda bilim kazanacak ve Türk bayrağı daha üst sıralara yerleşecek.

    Saygılar.

    Tek kişilik takım mı olur yahu. Şaka bir yana, bireysel kredi de sen 1 ben 2. yim ülke çapında, seninle de böylece karşılaşmış ya da tanışmış olduk diyelim. Hesaplarıma göre de 5 ya da 6 ekran kartı çalıştırıyorsun ama onlarda üniversiteye ait anladığım kadarıyla hatta birkaç tane de ATI 6900 serisi ekran kartınız var. Rekabeti ben de severim. Aslında, ekran kartı bölümünü takip eden kullanıcılar (300 den fazla nvidia, bir o kadar da ATI kullanıcısı var, bunlar sıkı olanlar tabi) bizim takıma sadece 1 haftalığına katılsa Sabancı Üniversitesi'ni geçeriz ancak başarıda önemli olan süreklilik, geçici birşeyler olmasının çokda bir anlamı yok. Hem bu olay elektrik tüketimini de artırdığından kimseyi istemeden bu işe yönlendiremeyiz. Bakalım Sabancı'yı ne zaman geçeceğiz. ;)

    Diğer taraftan, bizim üniversitelerin de BOINC'te projelerini görme zamanı artık geldi bence ve Sabancı buna öncülük edebilir. Hesaplama yoğunluklu bir proje bulup BOINC alt yapısını kullanmak için başvurulabilir. Bu, diğer üniversitelerimiz için de yol gösterici olmuş olur hem.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.