Şimdi Ara

Bireysel Emeklilikten 10 Yıldan Önce Ayrılanlardan Kesilen %15 Kesintinin Ödenmesi (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.097
Cevap
59
Favori
352.370
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bytepire

    kısaca sizin vergi diliminize göre aldığınız iade de artar diye açıklayayım. benim yılsonu dilimi %37 ye dayandığı için ortalam %25 gibi bir rakam verdim. Vergi dilimlerinize göre değişir bu ortalama.




    bu konuda küçük bir düzeltme yapayım: en yüksek vergi dilimi %35dir. O da geçen sene yapılan düzenlemeyle yıllık matrah 76bini geçince girilen bir dilim haline geldi, eskiden 50-bini geçince bu dilime giriliyordu.
    http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1345




  • evet ağız alışkanlığı %37 olarak kalmış, doğrusu %35 olacak.
    ancak sınırlar da yükselmiş galiba, verdiğiniz linkte 80bin TL den sonrası %35 diyor, yada ben yanlış anladım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bytepire

    evet ağız alışkanlığı %37 olarak kalmış, doğrusu %35 olacak.
    ancak sınırlar da yükselmiş galiba, verdiğiniz linkte 80bin TL den sonrası %35 diyor, yada ben yanlış anladım.


    evet işte geçen sene yeni kanun geçti ve 2010 başına kadar geri dönük şekilde üst dilime giriş rakamını 50binden 76bine çıkardı.
    http://www.muhasebedergisi.com/vergi/yillik-ucreti-50-bin-tl-yi-asanlara-vergi-avantaji.html

    Bu sene de yeniden değerleme oranına göre rakam 80bine çıkmış.




  • konu hakkında bi gelişme varmı
    Az önce YKE ile görüştüm ayrılma isteğimi ilettim.
    47 ayda yatırdığım 8,428 liranın 9,118 tl ye ulaştığını söyledi
    ayrılma durumunda elime geçecek para 7,540 tl
    bu kadar zarar etmek hiç işime gelmiyor şu yasanın son hali ne acaba paramızı kesin geri alabiliyormuyuz devletten
  • Ben de Vakıf Emeklilik ile görüştüm 19 ayda, 2011 lira yatırmışım: 2077 lira olmuş !!! Giriş aidatı ödemedim ben maaş müşterisi olduğum için.

    Çıkmak istediğimde 1766 TL veriyorlar. Süreç 7 iş gününde sonuçlanıyormuş. Parayı hemen de vermiyorlar :)

    Üstelik ben işyerinin sorumsuzluğu nedeniyle aylık %15 gelir vergisi indirimi de hiç alamadım. Oradan da kaybım var.

    Çıkış işlemini onayladığımda nasıl geri alabilirim bu 300 TL lik kesintiyi. Bir kanun çıkacaktı bu aylarda, var mı bir gelişme ???
  • Herkese Merhaba,

    Ben de birbuçuk yıldır Vakıf Emeklilik'te Bireysel Emeklilik Sistemi üyesiyim. "Doğru ve gerçek olması için fazla iyi" şeklinde bir tanıtım yapılıyor bu sistem için. Evet herşey çok iyi tasarruf edeceğiz, vergi indirimi alacağız, paramız fonlarda değerlenecek, en az on yıl sonra emekli olabileceğiz veya sistemden çıkabileceğiz vs. Bu sistemin hiç mi olumsuz tarafı yok?

    Ben de uzun süreli bir yatırım olduğu düşüncesiyle sisteme girmiştim. Ancak benim sepetimdeki fonların sürekli zarar ettirdiğini ve şu an neredeyse sistemde bulunan paramın yatırdığım tutardan ibaret olduğunu farkettim. Sanıyorum çıkmak isteyenlerin bir kısmının kaygısı fon getirilerinin düşük olması ve hatta ana parayı bile yemeye başlaması. Benim niyetim sistemden çıkmak değil, bütçemize göre ufak ufak tasarruf etmek hiç fena bir fikir değil. Ancak böyle giderse yani fonlar kazandırmayıp sürekli zarar ettirirse sistemde kalmanın bir avantajı da olmayacak.

    BES'ten anlayan forumdaşlardan fon seçimi konusunda bilgisi olanlar varsa bizlerle paylaşmaları mümkün mü?

    Herkese selamlar,




  • sisteme gireli benimde 1.5 sene oldu neredeyse hiç iyi haber duymamaya başladım hep karamsarlık var
  • BES sisteminde çok erken kar bekliyorsunuz bu yanlış.

    2004 senesinde 2 adet BES hesabı açtırdım. ikisine toplam yatırdığım para 14.000 TL civarı. Sistemde biriken (fon getirileri ile birlikte) 21.000 TL civarı. Çıktığımda (Haziran ayında) 17.500 TL civarı elime geçen. Vergi avantajı dolayısı ile kesilen 3.000 TL civarı.

    Çıkmamak için çok uğraştım. ama olmadı çıkmak zorunda kaldım. Şimdi de %15'lik kesilen paranın bir kısmını nasıl geri alabilirime cevap bulabilmek için buradan girişimde bulunan arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

    Durumumu düzelteyim en kısa sürede BES'e tekrar gireceğim ama bu sefer çıkmamak üzere...

    Fonlarınızı yönetmek için ekonomi uzmanı olmanıza gerek yok. Birazcık fonları inceleyerek kapsam ve oranlarını belirleyin (Hisse, doviz, TL, kamu borcu, repo v.b.) sonrasında ekonomik gelişmelere göre fonlarınızı değiştirirsiniz.

    Madem her an çıkabilirim mantığına sahipsiniz o zaman paranızı faize yatırın. en azından kaybınız olmaz.




  • Arkadaşlar, vakıf bireysel emeklilikteydim. 2 yıldır hiç artış olmamış hem de maaşıma gelir indirimi hiç yansımadı. Banka ve işyerini defalarca uyarmama rağmen.

    Ben bugün çıkış işlemlerini yaptırdım mail adresime evrak yolladılar, onaylayıp geri yollayacağım. 2100 TL den 300 TL kestiler.

    Şuan en kestirme yoldan hangi işlemleri yapayım ki kesilen parayı geri alayım ?
  • bes ' te uzman arkadaslara danısmak istediğim birkac konu var.

    ben 03.08.2009'da aşagıdaki ödemeleri yapmıstım.Bu ödemelerin üzerine henüz bir ödeme yapamadım.

    03.08.2009 120TL(GİRİŞ AİDATI TAHSİLATI)
    03.08.2009 366,35TL(EK KATKI PAYI TAHSİLATI)
    03.08.2009 4.029,85TL(KATKI PAYI TAHSİLATI)
    03.08.2009 13,80TL(EK KATKI PAYI TAHSİLATI)


    BEN O DÖNEM 3000$A TEKABUL EDECEK SEKİLDE : 4.530.-TL ÖDEMİŞTİM.YUKARIDAKİ ŞEKİLDE PARÇALI ALIMLAR YAPMIŞLARDI.




    1.BEN BU ÖDEMEMDEN DOLAYI NE KADARLIK VERGİ ALACAGI SAGLADIM.(ŞİRKETİMDEN?-MAKBUZLARI ŞİRKET MUHASEBESİNE YOLLAMIŞTIM AMA PARA İADESİ ALAMADIM HENUZ?)muhasebecim 660tl geri ödeme yaparız sana demişti ama emin olamadım ben.daha fazla olması gerekmez mi acaba?

    2.BES' DEN ÇIKMAK İSTESEM BANKA NE KADAR PARA KESECEK BANA NE KADAR GERİ ÖDEME YAPACAK ACABA?

    3.BU SİSTEMİ BAŞKA BANKAYA TAŞIMA OLASILIĞIM VAR MI? BU BANKANIN HİZMETLERİNDEN HİÇ MEMNUN DEĞİLİM.

    4.DİYELİM Kİ BU BANKAYLA DEVAM EDİYORUM.EN DÜŞÜK NE KADAR AİDAT YATIRAYIM Kİ SORUN OLMASIN.
    ARTIK FAZLA ÖDEME YAPMAYI MANTIKLI BULMUYORUM ÇÜNKÜ.


    SAYGILARIMLA,




  • besten anlayan yok sanırım.besle ilgili sorumu forumda nereye yazabilirim acaba?bilen var mı?
  • kısaca cevap vermeye çalışayım, ama bazı sorularınızın net cevabını bu verilerle vermek mümkün değil.

    1. Para iadesi diye bir şey yok bu sistemde, daha az vergi ödeme diye bir şey var. Bunu da, maaşlı çalışıyorsanız her ay bordronuzda matrahınızı indirterek daha az vergi vermiş olarak gerçekleştirmiş olmanız lazım(dı), her ay düzenli bildirim yapılmamışsa vergi avantajını kaçırmışsınız demektir. esnaf vs yıllık vergi veren gruptansanız da muhasebecinizin ilgili dönemlerde matrah düzeltmelerini yapması gerekir (di). Eğer bunlar yapılmışsa zaten daha az vergi ödemişsinizdir, yok yapılmamışsa artık yapacak bir şeyiniz yok.

    Eğer vergi avantajından yararlanmışsanız, ne kadar yararlanmış olduğunuzu da ancak geçmişe dönük detaylı bir inceleme yaparak hesap edebilirsiniz.
    Yukarıdaki 4 ödemeyi yaptığınız Ağustos 2009 da nasıl bir vergilendirmeye tabi olmuş iseniz ona göre bir fayda sağlamışsınızdır, bunu biz bu verilerle bilemeyiz. Muhasebecinizin nasıl bir matrah indirimi yaptığı bilinmesi gerekir.

    2. BES ten ayrılmalarda Banka bir şey kesemez, banka sadece aracı kuruluştur. Kesintileri bankanın aracılık ettiği "Emeklilik şirketi" yapar. Bu kesintilerin önemli kısmı zaten devlet adına yapılan kesintidir. Ve sizin durumunuzda, içerideki paranızın %15 i kesilir, yaş ve süre koşullarını doldurmadığınızdan. (56 dan büyük değilsiniz herhalde?)

    Ayrıca, varsa, ki sanırım var, giriş aidatı kesintisi yapılacaktır emekliik şirketi tarafından. bu da asgari ücretin yarısı kadar bir tutardır. Ama kimi şirket alıyor, almıyor, koşullu alıyor veya almıyor vs... sözleşmenize bakmak lazım.

    3. Başka bir bankaya değil "Emeklilik Şirketine" taşıyabilirsiniz. Aslında banka ile muhatap olmak zorunda değilsiniz, direk emeklilik şirketi ile muhatap olun. Yine memnun kalmazsanız başka bir emeklilik şirketine geçme hakkınız var tabii ki.

    4. En düşük ne kadar yatırayım sorusu biraz karışık. En basit olarak emekliik planınızda belirtilen en düşük katkı payını yatırabilirsiniz diye cevap verilebilir. Anca burada önemli olan en düşük katkı payını öderken, ne kadar yönetim gideri kesintisi yapılacağıdır. Atıyorum, her ay en düşük katkı payı olarak 100 TL ödeyebilirsiniz belki ama bu 100 TL den her ay %6 YGK kesiliyor olabilir. Ama yine atıyorum, planınıza özel 250 TL ve üzeri katkı payı ödemelerinde yönetim gideri kesintisi alınmaz gibi bir madde olabilir... O zaman kesinlikle 250 TL ödemeye devam etmeniz daha mantıklıdır. Her ay %6 kesinti yapılarak, vergi avantajından düzenli yararlanmadan ve iyi bir fon getiri performansı olmadan, süreç sonunda hüsranla karşılaşabilirsiniz. Hesabınızı iyi yapmanız gerekir.

    Buradan sonrası sadece size özel değil, herkes için geçerlidir, üstünüze almayınız.

    Bu söylediklerim sadece genel geçer bilgilerdir, gerçek değerlere ancak size özel verilerin birebir incelenmesi sonucunda ulaşılabilir. Burada yazdıklarım sadece sistemin işleyişi hakkında fikir vermek içindir. Daha önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi, internette BES hakkında çok ciddi bilgilendirmeler mevcuttur. Lütfen bu siteleri inceleyiniz. Emeklilğimde tekneme atlayıp balık tutacağım gibi boş hayallere dalmayınız, iki güzel lafa kanmayınız, satış temsilcisinin hatırı kalmasın diye BES' e girmeyiniz... Sonra da kafanızı duvarlara vurmayınız... Öncelikle vergi avantajından sağlayacağınız çok ciddi bir kazanç olduğunu, sonrasında da mantıklı kesintilerle gireceğiniz bir plan ile çok uzun vadeli tasarruf yaptığınızı bilmeniz herkesin faydasına olacaktır.

    www.egm.org.tr
    www.bireyselemeklilik.gov.tr




  • @bytepire güzel açıklama yapmış.

    BES giriş yapmanın en avantajlı kısmı her ay kazancınızdan kesilen gelir vergisinden BES'e ödediğiniz tutar kadar muhaf olabilmektir.

    1. Bu avantajı sağlayamıyorsanız kesinlikle BES önerilmez.
    2. Vergi kesintisinden yararlanabiliyorsanuz diyelim. Aylık kazancınız düşük ise yani yıl içerisinde %20'lik dilime geçmiyorsanız ve %15'lik dilimde kalıyorsanız da BES pek önerilmez.
    3. Yıl içerisinde kazancınızdan dolayı %27lik ve %35lik gelir vergisi kesnti dilimine giriyorsanız BES'e ŞİDDETLE GİRİLMESİ gerekir.
    4. Emeklilik planınızda yatırdığınız miktardan kesinlen yüzde'nin 2.0 ~ 2.5 'ün üstünde olmaması tavsiye edilir. İmkanınız varsa büyük şirketler için açılmış emeklilik gruplarına dahil olmaya çalışın.
  • ben fortis emeklili ğe para yatırmıstım.hangi emeklilik şirketiyle kontak kuracagımı nereden ogrenebilirim peki?
  • bir de vergi avantajında :çalıştıgım şirket daha az vergi odemiş olmuyor mu ..hal boyle olunca bana daha az odediği kısmı taktim etmesi gerek miyor mu acaba?
  • Fortis emeklilik zaten bir emeklilik şirketidir, siz banka şubesinden katılmışsınız ama asıl muhatap Fortis Emeklilik Şirketi. Yada daha doğrusu, BNP Paribas Cardiff Emeklilik şirketi, çünkü Fortis satıldı. site adresleri bir garip, kendilerine ait bir alan adı almadılar mı nedir??? (http://195.87.98.199/index.jsp ) bu da bize ulaşın sayfalarıhttp://195.87.98.199/bize_ulasin/mym.jsp




    vergi avantajında şirketin bir fayda sağlaması mümkün değil, vesting uygulamaları dışında, ki bu farklı bir konu. dolayısıyla şirketin size bir şey takdim etmesi gerekmiyor.
    (bir ihtimal daha var ama siz o ihtimal içinde misiniz, maaşınızı net mi alıyorsunuz, brüt mü?)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayaletmavisi

    bir de vergi avantajında :çalıştıgım şirket daha az vergi odemiş olmuyor mu ..hal boyle olunca bana daha az odediği kısmı taktim etmesi gerek miyor mu acaba?

    Şirketiniz maaşınızı brüt veriyorsa sorun olmuyor. Zaten şirketin cebinden o para çıkıyor ve vergi kesintisi azaldığı için farkı hesabınıza yatmış oluyor.

    Şirketinizle net maaş üzerine anlaşmışsanız ortalık karışabiliyor. Bazı firmalar bunun sizin hakkınız olduğunu düşündüğü için vergi indirimi lehinize yansıtıyor. Bazıları ise anlamak istemeyebiliyor. Bu durumda bunun kendi hakkınız olduğu bu evrağı(BES Dekont) vermemiz durumunda şirketin cebinden çıkan parayla vermeniz durumunda şirketin cebinden çıkan paranın aynı olduğunu farkının sizin hesabınıza yatırılması gerektiği söylemeniz gerekiyor.




  • VALLA ŞİRKETTE İŞLER KARISIK.NİYE KARISIK SSK TABANDAN ODENİYOR.UCRETLER BARİZ USTTE OLDUGU HALDE DURUM BU.NET Mİ BRUT MU DERSEN NEYE GÖRE CVP VEREBİLİRİM BİLEMEDİM:
  • SSK tabandan ödeniyor ise, brüt maaş tutarınız da düşük gösteriliyor demektir.
    bu nedenle yıllık vergi diliminde tahminim %15 i aşamazsınız, yani sizin alabileceğiniz vergi indirimi en fazla %15 olur, ki onun da ayrı sınırlamaları var, ödediğiniz tutarın %15 i olarak algılamayın. vergi indirimi uygulaması epey karışık, tüm vergisel işlerde olduğu gibi. lafın kısası sizin bu matrahla çok büyük bir vergi indirimi kazancınız olmayacak. üzerine bir de yüksek YGK ve FİGK kesintili bir plandan devam ederseniz, sizin için tekrardan hesap yapma zamanı gelmiş demektir...
  • ?
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.