Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik KANDIRMACASI !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
145
Cevap
9
Favori
41.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bende birkaç sigorta şirketyle görüşmüştüm.Beni bünyelerinde çalıştırmak istemizşlerdi.sonradan anladım ki eğitim öenmli değil, önemli olan ağzın iyi laf yapsın ve sülük gibi adamın peşini bırakma.İşin nasıl işlediğini öğrenince vazgeçmiştim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ncrdbl

    soho,
    ben de araştırmadan bulaştım(pazarlayan bankacı bayanın hatrına belki de) 3. yılım doldu, şu an dördüncü yıldayım.

    Konu açılınca biriken hesabıma baktım.
    Bu gün itibarı ile durum şöyle:

    1. yıl 100 TL x 12 = 1200 TL
    2. yıl 111 TL x 12 = 1332 TL
    3. yıl 121 TL x 12 = 1452 TL
    4. yıl 126 TL x 3 = 378 TL
    Toplamda 4362 TL ödemişim, bu paranın yaklaşık 3489 TL'si cebimden çıkmış, 872 TL'sini devlet vergiden düşme yoluyla karşılamış.

    Ve şu an için hesabımda 5.473 TL var. Bu gün ayrılmaya kalksam 4652 TL para alacağım.
    Aslında çok ta zararlı gibi gelmedi bana...





    2008 Nisan cumhuriyet altını: 260 TL
    2009 Nisan Cumhuriyet altını 320 TL
    2010 Nisan Cumhuriyet altını 410 TL
    2011 Nisan Cumhuriyet altını neredeyse 480 TL


    Siz 3 yıldır her ay 1 tane çeyrek altın alıp köşeye atmış olsanız ve bu tefecileri beslemeseniz bugün 36 adet Çeyrek altın+paranız olacaktı...

    http://www.altinfiyat.net/2008/04


    Ödediğiniz parayla kabaca her ay 1 adet altın alıp köşeye attılar, altın sürekli yükseleceği için üzerinden kalan parayı da size verip altınlara kondular...




  • tasarrufu teşvik fonunun değişik versiyonu :)

    siz tasarruf yapamazsınız ,biz en yüksek oranlarda değerlendireceğiz

    dedikten sonra

    maalesef fonda bir kuruş yok deyip yıllar sonra zorla da olsa yarım yamalak geri ödenen paracıklarımız

    bu tip sistemlerde mutlaka altına endeksli olması gerekir ,yoksa ileride yan yattı çamura battı denileceği kesindir

    özellikle şu kadar tl. geri alacaksınız denilmesi sizi yanıltmasın ,misal 30 yıl sonra 1,5 milyon alacaksınız demişlerse ,evet doğrudur 1,5 milyon alırsınız ama enflasyon daha önceki gibi olursa sizin alacağınız 1,5 milyon ile ancak bir tane sakız alabilirsiniz

    şaka yaptığımı zanneden varsa 80 li yıllarda yaşayanları bir dinlesinler


    bu ülkede insanlardan para toplarken her şey mükemmeldir ama iş ödemeye gelince akla hayale gelmeyen mazeretler duyulur
  • devlet %25 para vermiyorki,
    kağıt üstünde destek,
    biliyorlar bireysel emekli olanlar çok az olacak,
    yani başlayıp bitiremeyenler çıkınca, bu destekde sıfırlıyor.

    yıllar önce emekli olup teknesine binip ufuklara yelken açan emekli reklamı vardı,
    nerede acaba?

    sanırım limandan çıkmadan düştü boğuldu.

    Kapitalizmin ağır çarkları arasında,
    sadece uyanıklar ve sömürenler kqzanır.
    Kara kaşımıza para vermezler.

    Yazmıştım,
    Banka (şirket) topladığı paradan kar etse bile,
    gider araç, ofis, bina, vs.... alır,
    kalanıda binlerce bekleyene paylaştırır.

    sonuç,
    foruma yazmak kalır sadece.........
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gøød chãrlotté

    bir kamu bankasında memurum bu işi anlamayan ve uzun süre yatırım yapamam diyen hiç gelmesin zaten ben kendime yaptım bu 3.senem her ay kenara 100 lira koyayım diyemeyen insanım şu an kenarda 4000e yakın param var demek çok güzel.normalde asgari ücret kadar kesinti var fakat bu yıllara yayıldığında ortalama 6.senenizde kesinti katkı payları ve fon getirileriyle zaten kendiliğinden ödeniyor.şu an 29 yaşındayım en azından 35 yaşına kadar yatırıp sonra araba filan aldığımda buna destek olur diye düşünüyorum.he ben bunu yatırırım 1 sene sonra benim 2000 tl olmuş 2500 tl yeter diyen varsa sistemi anlamamış demektir kimse kusura bakmasın.keşke imkanın olsa her ay 500 500 yatırabilsem.

    3. yılınızmış ve 6-7 yıl daha kalmayı düşünüyorsunuz araba almak için. Diyelim ki imkanınız var, her ay 500 tl yatırarak başladınız ve 10.yılı doldurunca çıktınız.

    aylık 500 liradan 10 yılda 60.000 lira eder.

    öncelikle 56 yaşını beklemeyip 10.yılı tamamlayıp çıktığınız için paranıza %25lik devlet katkısının %60ını alabileceksiniz. yani 60.000 liranızın %25i olan 15.000 desteğin 9.000 lirasını alabilirsiniz anca.

    bununla da bitmiyor, yine 56 yılı tamamlamadığınız için ana paranızdan %10luk kesinti yapılacak. 60 bin liranız oldu mu size 54 bin lira. şimdi elimizdeki 9 bin lirayı ekliyoruz ve elimizde 63 bin lira oluyor.(zaman içinde enflasyona oranla daha fazla para yatırmanız istenecektir, çeşitli kesintiler de yapılabilir çünkü bankanın görevidir bir şeylerden kesinti yapmak ama bunları tamamen olayın dışında tutalım.)

    evet ne geçti elimize bakalım: 10 yıl boyunca yatırdığınız para 60 bin lira, elinize geçen 54+9dan 63 bin lira. Üstelik örneğin 10 yıl önce 20 25 bin liraya gayet güzel arabalar alınıyorken aynı sınıf/kalite arabalar şu anda 45 50 bin liradan aşağı değil. Umarım anlatabilmişimdir demek istediğimi. Bunun çok ya da az para yatırmakla ilgisi yok, 56 yaşı görmedikçe para sürekli kesintiye uğrayacak. O kadar yıl bekleyince de o para toz olup uçmuş olacak yıllar içinde değersizleşmiş olacak. Bu sistem kime nasıl yarıyor bilmiyorum ancak insanların parasını ve hayallerini sömürdüğü bir gerçek.




  • Sosyal Güvenlik uzmanı Ali Tezel, 1980'li yıllarda Hayat Sigortası faciasını yaşatanların bugün de halkın karşısına Bireysel Emeklilik aldatmacası ile çıktığını söyledi. Ali Tezel, Bireysel Emeklilik'te nasıl yanıltıldığını anlattı.

    Ali Tezel'in, Bireysel Emeklilik poliçesi ödeyenlere ve bu işe girmeyi düşünenlere önemli uyarıları var;

    - Benim merak ettiğim şu: Bireysel Emeklilik dediğimizde, Batı’daki özendiğimiz anlamdaki Bireysel Emeklilik anlaşılıyor mu? Onlarda nasıl, bizde nasıl?

    - Bizde, değişik büyüklüklerde 11 Bireysel Emeklilik şirketi var. Bu 11’inin hiçbirinin içinde, Hazine’ye sunulmuş ve Hazine tarafından onaylanmış Bireysel Emeklilik sigorta poliçesi yok.

    - Ne demek bu?

    - Yani ülkemizde, Bireysel Emeklilik şirketleri var, fakat "Bireysel Emeklilik Sigortası" yok demektir.

    - Siz Bireysel Emeklilik yaptırdığını düşünenlerin aldatıldığını söylüyorsunuz o zaman.

    - Aynen öyle. Bireysel Emeklilik yaptıranlara gerçek ve doğru bilgiler verilmiyor. Sadece şirketlerin istediği bilgiler paylaşılıyor. Bireysel Emeklilik adı altında poliçe alanların ellerinde de buna ilişkin en ufak bir bilgilendirme yok. Şöyle ifade edeyim; şu anda ülkemizde "Bireysel Emeklilik sistemi" yok, "bireysel yatırım danışmanlığı sistemi" var.

    - İkisi arasındaki fark ne?

    - Şöyle; diyelim ki biz her ay bir kenara 100 TL para ayırıyor olalım. Bunu gidip vadeli mevduatta değerlendirebiliriz, Hazine bonosunda değerlendirebiliriz, dövizde değerlendirebiliriz. Ya da altın, hisse senedi gibi farklı alanlarda değerlendirebiliriz.

    Bireysel Emeklilik şirketlerine yatırırsak bu parayı onlar diyorlar ki “Siz bu parayı nerelerde değerlendirmek istiyorsanız biz sizin adınıza oralarda değerlendirelim.25 lirasına hisse senedi alalım, 25 lirasına altın alalım, 25 lirasına Hazine bonosu alalım, 25 lirasına döviz alalım..." Böyle sepetler oluşturuyorlar.

    Sizin 10 yıl boyunca her ay buraya 100 TL para yatırmanız lazım. 56 yaşına geldiğimizde Bireysel Emeklilik şirketi bana şunu söylüyor:

    “Ey Ali Tezel sen 10 yıl boyunca para yatırdın. 56 yaşına geldin. Şu anda 15 bin TL ana paran var. Bunun 15 bin TL de neması oldu. Toplam 30 bin TL paran var. Bu 30 bin TL paranı al git. Veya ayda 1000 TL 1000 TL vereyim 30 ay sonra git. Ayda 500 TL 500 TL vereyim 60 ay sonra git. Veya 15 bin 15 bin vereyim 2 ay sonra git.”

    Yani benim adıma para biriktiriyor, benim adıma yatırım araçlarında değerlendiriyor, sonra da ben 56 yaşına geldiğimde de bu parayı bana iade etmeyi taahhüt ediyor.

    HAYAT SİGORTASI FACİSASININ BAŞKA TÜRÜ

    - Bir dönem Hayat Sigortaları vardı. Facia ile sonuçlandı. Bu da ona yakın bir şey o zaman.

    - Evet, bir zamanlar bahsettiğiniz Hayat Sigortası vardı. 1984 yılında başlamıştı, 2004’te de Bireysel Emeklilik sistemi ile birlikte de sona erdi. O zaman da halkı kandırdılar. ‘84’te başlayan Hayat Sigortası’nın adı aslında ölüm sigortasıdır. İşin özü bildiğiniz gibi, sigorta yaptıran kişi öldüğünde poliçede adı yazılı olanlara para verirler.

    Siz ömrünüz için bir değer biçersiniz. Diyelim ki 1 milyon lira belirlediniz. Bu belirlediğiniz rakama göre de aylık ne ödemeniz gerektiği belli olur. Ya da siz ayda bir rakam belirlersiniz, ona göre size belli bir sigorta poliçe bedeli ortaya çıkarırlar.

    Hayat sigortasında şöyle bir şey vardı. Eğer kişi 11 yıl sonra ölmezse, Birikmiş paranın yüzde 35’i kişinin kendisine iade edilirdi.

    Bunu emeklilik diye sundular. Köy köy dolaşıp anlattılar. İnsanlara Hayat Sigortası sattılar. Ne var ki aradan 11 yıl geçince verdikleri paralar, posta pullarına bile yetmedi.

    Ben 1984 yılında hatırlıyorum. Geldiklerinde şunu söyleşlerdi. O tarihte 50 bin lira maaş alan bir memura, “Her ay siz 1000 lira maaş ödeyin, biz size 11 yıl sonra 500 bin lira para vereceğiz” dediler.

    Gerçekten 1995 yılında 500 bin lira parayı verdiler. Ama o 500 bin liraya o dönemde sadece bir paket Marlboro sigarası alınabiliyordu. Yani ödedikleri para uçup gitmişti. Sigortalılara şunu dediler. “Sana birikimlerini aylık olarak ödeyeceğiz ama göndereceğimiz aylık posta parasına yetmiyor. Onun için size şu kadar para ödeyelim” dediler.

    http://www.haber7.com/haber/20100413/Ali-Tezel-Bireysel-Emeklilik-aldatmaca.php

    bireysel emeklilik sistemine girip kandırıldığını düşünen biri olarak bu sisteme hiç bulaşmayın derim.
    biraz araştırma yapınca bu sistemin aslında "emeklilik" ile uzaktan yakında sağından solundan hiçbir alakasının olmadığını görürsünüz. ne kendinizin ne de ailenizin sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı gibi ne de siz öldüğünüzde eşinize çocuklarınıza maaş da bağlanmıyor, bu sisteme yatırdığınız para ve neması 56 yaşında ne kadar birikmiş ise o kadarını veriyor sonra eyvallah kardeşim güle güle diyor.
    yani "emeklilik" kelimesinin "e" siyle bile alakalı olmayan bir sistem.

    üstelik kandırıldığınızı anlayıp paranızı geri isteyince de saçma bir şekilde anapara+kazancınız üzerinden %15 vergi kesmeye çalışıyorlar. halbuki mantıklı olan geliriniz olan tutardan vergi kesilmesi gerekirken sizin yatırdığınız ANAPARA'nız üzerinden de vergi kesmeye çalışıp resmen dolandırıcılık yapmaya çalışıyorlar..
    ayrıca bu sistemdeki fonların içinde faiz kelimesi olmamasına rağmen hepsinin içinde FAİZ geliri de var, yani inananlar yönünden de oldukça yanlış bir sistem.

    siz siz olun bu sisteme asla bulaşmayın, ha ben para biriktiremiyorum her ay beni biri arayıp "neden bu ay para yatırmadın" diyen bir banka istiyorsanız sadece paranızı sizin adınıza birilerinin paranızı yönlendirmesini istiyorsanız katılın, ama emekli olacağım hayali ile asla bu sisteme bulaşmayın..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 1 Nisan 2011; 17:40:02 >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: neverlate

    Emekliligin kendisi zaten bir yatirimdir, bunun ozelle genelle ilgisi yok. Saglik sigortasi emekliliginize dahil degilse emeklilik harcini biraz daha arttirip saglik sigortasini da eklersiniz bu kadar basit.



    sen ne kadar prim tutarını arttırsan da bireysel emeklilik sisteminde sağlık sigortası diye bir şey yok, sen her ay 50tl de ödesen 5.000tl de ödesen bireysel emeklilik sisteminden sözde emekli olursan sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsun, oysa ssk, bağ-kur ve emekli sandığı hazineden poliçeli sosyal güvenlik kurumlarıdır ama bireysel emeklilik sisteminde bu tür sosyal güvenlik kurumlarından emeklilikle bir benzer durumu sözkonusu değil.

    sen herhalde özel sağlık sigortasından bahsetmeye çalıştın, senin bahsettiğin özel sağlık sigortası ile bireysel emeklilik sisteminin bir alakası yok, ikisi farklı sigortalar.

    quote:

    Orijinalden alıntı: neverlate

    Sonucta bunlari yapanlar ozel bankalar. Devletin sosyal politikalarini degistirecek halleri yok. Ancak para alip verirler. Bence son derece gereksiz bir yazi olmus. Isine gelen yaptirir, isine gelmeyen yaptirmaz. Uzak durmak icin bir sebep goremiyorum...


    sen uzak durma istersen, ben seni uyarayım da sonra girince çıkmak istersen seni nasıl yontulmuş tavuğa çeviriyorlar gör. ayrıca haberin tamamını linkten okursan hayat sigortasından hiçbir farkı yok sadece isim değişmiş hali, linki gir oku hayat sigortası yaptırıp zamanı gelince o parayla bir paket marlboro ancak alıyorlar.

    bende zaten işine gelen "ben para biriktiremiyorum veya ben paramı nerede yatıracağımdan bi haberim bankaya koyayım onlar değerlendirsin" diyenler yaptırsın dedim ama buradan emekli olunca sağlık hizmetlerinden veya ömür boyu bir emekli aylığı almayı beklemesinler dedim.

    ben bu sisteme malesef bulaştım ve ayrılmak istiyorum, bana ANAPARA + KAZANCIM üzerinden yüzde 15 vergi keseceklerini söylediler, yani ben ayrılınca da zarar etmiş olacağım..böyle bir saçmalık yok, benim anaparamdan vergi alınması diye bir şey mantıken sözkonusu olamaz en fazla kazancım ne kadar ise devlet o kazancın vergisini kesebilir ama bireysel emeklilik sisteminden devlet de tefecilik yapmaya çalıştığı için benim anaparama da sulanıyor..
    bunların biri şirket değil ki devlet de şirket olmuş..

    ayrıca yüzde 15 vergiyi 10 seneden önce çıkarsan kesiliyor, 10 seneden sonra çıkarsan da yüzde 10 vergi kesiliyor (anapara+kazancın), böylece sistemden çıkarsan kardan çok zararın oluyor, 56 yaşına gelince de sana verdikleri parayla 1 paket marlboro alırsan dua et..

    durum bu kadar açık, isteyen bu sisteme girsin kendi paraları ama ben asla tavsiye etmiyorum bu sisteme asla bulaşmayın.




  • @soho, benden farkli bir sey soylemiyorsunuz. Diyorum ki zaten ozel emeklilik acentalari saglik sigortasi hizmeti verdiklerini iddia etmiyorlar, saglik sigortasini ayri pazarliyorlar. Aylik bir miktar daha para vererek hem emeklilik hem saglik sigortasi yaptirabilirsiniz. Bunu bir kandirmacaymis gibi gostermenin anlami yok.

    Dedigim gibi bu isi yapanlar bankalar. Yapmaya izinli olduklari tek sey para alip para vermek. Devletin vergilerle sagladigi sosyal imkanlarla bunu karsilastirmak yanlis. Tabii ki bu isten bankalar da kar edecek. Herhangi bir yatirimdan bir farki oldugunu dusunmuyorum. Dolayisiyla getirisine vs. bakarim, eger uygunsa tercih ederim. Eger buna bulasma diyen biri varsa ondan da ayni parayi daha karli nerede degerlendirecegimi sorarim.
  • hocam sen aynı şeyleri konuşuyoruz sanıyorsun ama aynı şeyi konuşmuyoruz..
    sen diyorsun ki "aylık bir miktar daha para vererek sağlık sigortası yaptırabilirsiniz"..eee hani bireysel "emeklilik" vardı, nerde emeklilikteki sağlık hizmeti? yok.
    ben sağlık sigortasından bahsetmiyorum bireysel emeklilik sisteminden bahsediyorum, sağlık sigortası yaptıran elbette sağlık hizmetinden yararlanır..
    bu emeklilik sistemini bankalar "emeklilik" diye vatandaşa sunuyorlar halbuki bu bildiğimiz emeklilik sistemi değil diyorum, kandırılmayın diyorum.

    ayrıca bu emeklilik sisteminin zamanında hayat sigortası adı altında yaptırıp madur olan insanları örnek gösteriyorum, hepsi madur, o zamanki adı "hayat sigortası" idi şimdikinin adı "bireysel emeklilik".
    bu emeklilik sistemine asla kandırılıp girmeyin çünkü girip de çıkmak isteseniz bile sistem önünüze anapara+kazancınıza yönelik vergi koyup çıkmanızı da zorlaştırıyor..ama ben 3-5 kuruş zarara uğrasam da bu sistemden çıkacağım, ileride enflasyon ile eriyip tüm paramı kaybedeceğime zararın neresinden dönersek kardır diyip çıkacağım hatta dava da açacağım, bu yönde çıkmış emsal mahkeme kararı var.




  • Bence bu sistemin tek faydası devletin verdiği destektir. Ben her ay 100 tl yatırıyorsam bunun küçük bir yüzdesi devlet tarafından vergiden düşürülüyor. Bu nedenle örneğin aslında cebimden 80 lira çıkıp, 100 lira tasarruf etmiş gibi oluyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: soho

    ayrıca bu emeklilik sisteminin zamanında hayat sigortası adı altında yaptırıp madur olan insanları örnek gösteriyorum, hepsi madur, o zamanki adı "hayat sigortası" idi şimdikinin adı "bireysel emeklilik".
    bu emeklilik sistemine asla kandırılıp girmeyin çünkü girip de çıkmak isteseniz bile sistem önünüze anapara+kazancınıza yönelik vergi koyup çıkmanızı da zorlaştırıyor..ama ben 3-5 kuruş zarara uğrasam da bu sistemden çıkacağım, ileride enflasyon ile eriyip tüm paramı kaybedeceğime zararın neresinden dönersek kardır diyip çıkacağım hatta dava da açacağım, bu yönde çıkmış emsal mahkeme kararı var.



    Doğru düşünüyorsunuz. Hayat sigortası vurgunu ile çok büyük kayba uğrayan onlarca kişi bilirim. Enflasyon, birikimlerini sıfırladı. Bankalar yatırdıkları paranın % 10 unu bile vermedi geriye. Yakında yine enflasyonlu günlere geri dönüleceği bence neredeyse kesinlik. Yine aynı hüsran bekliyor sıradan vatandaşı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ncrdbl

    Bence bu sistemin tek faydası devletin verdiği destektir. Ben her ay 100 tl yatırıyorsam bunun küçük bir yüzdesi devlet tarafından vergiden düşürülüyor. Bu nedenle örneğin aslında cebimden 80 lira çıkıp, 100 lira tasarruf etmiş gibi oluyorum.


    evet devlet bunu destekliyor, çünkü devlete sermaye lazım, para lazım, birilerinin zengin olması birilerini zengin etmesi lazım, bunu da insanları kandırarak hayat sigortasının ismini bireysel emeklilik yaparak yapıyor.
    işçi iseniz bireysel emekliliğe ödediğiniz primin %10'u maaşınıza yansıyor, atıyorum her ay 100tl bireysel emeklilik primi ödüyorsanız bu aylık maaşınıza 10tl olarak ilave ediliyor.
    ilk bakışta bende bundan memnundum 10tl 10tl dir derdim ama 40 sene sonra paranız pul olacağını düşününce ve ayrılmak istediğinizde %15 lik anapara+kazanç vergisi koyunca verdiklerinin devede bit olduğunu anlıyorsunuz, üzerine bunun emeklilikle HİÇBİR alakasının olmadığını da araştırınca çıkmak istiyorsunuz ve yatırdığınız anapara'dan da oluyorsunuz

    ayrıca bu sistemden çıkmayıp 56 yaşını bekleyip emekli olacağınızı sandığınızda da yüksek bir vergi kesintisi yapılıyor,
    yani paranız pul oluyor ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 1 Nisan 2011; 19:26:00 >




  • Diğer taraftan katılımcıların sistemden ayrılması aşamasında ise;
    -10. yıldan önce sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden %15 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK 94/15-a)
    - 10 yıldan sonra ancak emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden % 10'luk bir istisna düşüldükten sonra geriye kalan %90'lık kısım üzerinden %10 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK/15-b)
    - Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerden %25 bir istisna düşüldükten sonra geriye kalan %75'lik kısım üzerinden %5 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK/15-c)

    http://www.muhasebenet.net/makale_mahmut%20sucicek_bireysel%20emeklilik%20sistemindeki%20handikap.html

    koyu yaptığım yerde bireysel emeklilik sistemine girip prim ödeyip 56 yaşında sözde! emekli olmayı hakedenden kesilen vergi miktarı belirtilmiş.
    daha hala bu saatten sonra bu bireysel emeklilik sistemine girmeyi isteyen varsa bilemem..

    ben bulaştım siz bulaşmayın arkadaşlar paranıza yazık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 1 Nisan 2011; 19:31:24 >




  • soho,
    ben de araştırmadan bulaştım(pazarlayan bankacı bayanın hatrına belki de) 3. yılım doldu, şu an dördüncü yıldayım.

    Konu açılınca biriken hesabıma baktım.
    Bu gün itibarı ile durum şöyle:

    1. yıl 100 TL x 12 = 1200 TL
    2. yıl 111 TL x 12 = 1332 TL
    3. yıl 121 TL x 12 = 1452 TL
    4. yıl 126 TL x 3 = 378 TL
    Toplamda 4362 TL ödemişim, bu paranın yaklaşık 3489 TL'si cebimden çıkmış, 872 TL'sini devlet vergiden düşme yoluyla karşılamış.

    Ve şu an için hesabımda 5.473 TL var. Bu gün ayrılmaya kalksam 4652 TL para alacağım.
    Aslında çok ta zararlı gibi gelmedi bana...




  • Kandirilmaktan kastiniz sözlesmeyi okumadan imza atmaksa size katiliyorum vatandaslarimiz imza attiklari sözlesmeleri önce okusunlar. Fakat sistemin kendisinde bir yanlislik göremiyorum.

    Dedigim gibi ayda ayni parayi vererek gelecekte daha cok para kazanacagim bir yatirim amaci varsa yaziyi yazanin bunu alternatifi söylemesi lazim. Yoksa uzak durmak icin bir sebep göremiyorum.
  • Arkadaşlar sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel çok değerli bir uzmandır.
    birşey söylüyorsa kulak vermek lazım..
    yazılarını takip ederseniz sosyal güvenlik konusundaki gerçekleri bütün çıplaklığı ile öğrenirsiniz.
  • Sanırım forumlarda 1980 lerin hayat sigortası furyasını hatırlayan yok. Önce bankerler çıktı ortaya. Yüksek faizler vaad ederek büyük paralar topladılar. Sonra hepsi (tabi topladıkları paralarla birlikte!) battılar. Aynı süreçte bankalar 10 yıllık prim ödeme karşılığı "yüksek emekli maaşı" vaadiyle "hayat sigortaları" pazarlamaya başladılar. İnsanların 1.000 lira maaş aldıkları bir ortamda 10 yıl sonra 5.000 lira aylık maaş vaadiyle çok müşteri buldular. Bir yakınımın aylık ödediği primin bir küçük altın parası olduğunu biliyorum. Bir kaç yıl sonra Türkiye enflasyonla tanıştı. Poliçe süresi tamamlanıp aylık almaya hak kazandıklarında 5.000 lira çerez parası haline gelmişti. Enflasyon gerçeği ile tanışmış/paniklemiş olan insanları bu kez bir yıllık ödeyecekleri prim miktarını toplu ödeyerek sistem dışına ittiler. Yani halkın parasını enflasyonu kullanarak tokatladılar. Yine aynı pilavı yedirmek amacıyla ısıtıyorlar gibi görünüyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: neverlate

    Kandirilmaktan kastiniz sözlesmeyi okumadan imza atmaksa size katiliyorum vatandaslarimiz imza attiklari sözlesmeleri önce okusunlar. Fakat sistemin kendisinde bir yanlislik göremiyorum.

    Dedigim gibi ayda ayni parayi vererek gelecekte daha cok para kazanacagim bir yatirim amaci varsa yaziyi yazanin bunu alternatifi söylemesi lazim. Yoksa uzak durmak icin bir sebep göremiyorum.

    Sistem yanlış değil dediğiniz gibi, mevcut olan şey insanlara farklı bir şeymiş gibi algılatılıyor.
  • benim bu sisteme karşı çıkış sebebimi şöyle özetleyeyim o zaman;

    1) bireysel emeklilik sistemi hiçbir şekilde adı gibi gerçek anlamda kimseyi emekli yapmıyor,
    2) ayrılmak istediğinizde anapara+kazancınız toplamından vergi kesintisi yaparak size veriliyor. ileride bana o para bir şekilde lazım olup çıkmak zorunda kalırsam ben resmen zararda olacağım.

    benimde 8 bin TL anaparam var bundan yaklaşık 2bin TL de getirisi olmuş..ben paramı çekmek istersem %15 kesintiyle 8,500TL gibi bir para alacağım şaka gibi..6 yıldır her ay para ödemişim karşılığında 500TL alacağım..zaten 6 yılın eflasyonunu hesaplasan da zarardayım..
    ee ben neden bu sisteme girdim o zaman, benim ileride paraya ihtiyacım olmayacağını nerden bileceğim..ben 8 bin TL ile altın alsam köşeydim zaten, simit bile satsam 6 senede 500TL'den fazla kazanırdım.

    bu arada bu sistemden çıkmamdaki bir sebep de fonlardaki faiz'dir, o fonlarda hiçbir şekilde faiz geliri veya faiz fonu gibisinden bir şey yazmıyor, inanan insalarda faiz yok diye giriyor, halbuki hepsinde faiz geliri var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 2 Nisan 2011; 1:55:54 >




  • peki ufak miktarlarda parayı değerlendirmek için ne önerirsiniz? banka işlerinden hiç anlamam.. ayrıca bu banka terimlerini ve yatırım çeşitlerini vs öğrenebileceğim sağlam bir kaynak var mı?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.