Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik KANDIRMACASI !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
144
Cevap
9
Favori
41.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sosyal Güvenlik uzmanı Ali Tezel, 1980'li yıllarda Hayat Sigortası faciasını yaşatanların bugün de halkın karşısına Bireysel Emeklilik aldatmacası ile çıktığını söyledi. Ali Tezel, Bireysel Emeklilik'te nasıl yanıltıldığını anlattı.

    Ali Tezel'in, Bireysel Emeklilik poliçesi ödeyenlere ve bu işe girmeyi düşünenlere önemli uyarıları var;

    - Benim merak ettiğim şu: Bireysel Emeklilik dediğimizde, Batı’daki özendiğimiz anlamdaki Bireysel Emeklilik anlaşılıyor mu? Onlarda nasıl, bizde nasıl?

    - Bizde, değişik büyüklüklerde 11 Bireysel Emeklilik şirketi var. Bu 11’inin hiçbirinin içinde, Hazine’ye sunulmuş ve Hazine tarafından onaylanmış Bireysel Emeklilik sigorta poliçesi yok.

    - Ne demek bu?

    - Yani ülkemizde, Bireysel Emeklilik şirketleri var, fakat "Bireysel Emeklilik Sigortası" yok demektir.

    - Siz Bireysel Emeklilik yaptırdığını düşünenlerin aldatıldığını söylüyorsunuz o zaman.

    - Aynen öyle. Bireysel Emeklilik yaptıranlara gerçek ve doğru bilgiler verilmiyor. Sadece şirketlerin istediği bilgiler paylaşılıyor. Bireysel Emeklilik adı altında poliçe alanların ellerinde de buna ilişkin en ufak bir bilgilendirme yok. Şöyle ifade edeyim; şu anda ülkemizde "Bireysel Emeklilik sistemi" yok, "bireysel yatırım danışmanlığı sistemi" var.

    - İkisi arasındaki fark ne?

    - Şöyle; diyelim ki biz her ay bir kenara 100 TL para ayırıyor olalım. Bunu gidip vadeli mevduatta değerlendirebiliriz, Hazine bonosunda değerlendirebiliriz, dövizde değerlendirebiliriz. Ya da altın, hisse senedi gibi farklı alanlarda değerlendirebiliriz.

    Bireysel Emeklilik şirketlerine yatırırsak bu parayı onlar diyorlar ki “Siz bu parayı nerelerde değerlendirmek istiyorsanız biz sizin adınıza oralarda değerlendirelim.25 lirasına hisse senedi alalım, 25 lirasına altın alalım, 25 lirasına Hazine bonosu alalım, 25 lirasına döviz alalım..." Böyle sepetler oluşturuyorlar.

    Sizin 10 yıl boyunca her ay buraya 100 TL para yatırmanız lazım. 56 yaşına geldiğimizde Bireysel Emeklilik şirketi bana şunu söylüyor:

    “Ey Ali Tezel sen 10 yıl boyunca para yatırdın. 56 yaşına geldin. Şu anda 15 bin TL ana paran var. Bunun 15 bin TL de neması oldu. Toplam 30 bin TL paran var. Bu 30 bin TL paranı al git. Veya ayda 1000 TL 1000 TL vereyim 30 ay sonra git. Ayda 500 TL 500 TL vereyim 60 ay sonra git. Veya 15 bin 15 bin vereyim 2 ay sonra git.”

    Yani benim adıma para biriktiriyor, benim adıma yatırım araçlarında değerlendiriyor, sonra da ben 56 yaşına geldiğimde de bu parayı bana iade etmeyi taahhüt ediyor.

    HAYAT SİGORTASI FACİSASININ BAŞKA TÜRÜ

    - Bir dönem Hayat Sigortaları vardı. Facia ile sonuçlandı. Bu da ona yakın bir şey o zaman.

    - Evet, bir zamanlar bahsettiğiniz Hayat Sigortası vardı. 1984 yılında başlamıştı, 2004’te de Bireysel Emeklilik sistemi ile birlikte de sona erdi. O zaman da halkı kandırdılar. ‘84’te başlayan Hayat Sigortası’nın adı aslında ölüm sigortasıdır. İşin özü bildiğiniz gibi, sigorta yaptıran kişi öldüğünde poliçede adı yazılı olanlara para verirler.

    Siz ömrünüz için bir değer biçersiniz. Diyelim ki 1 milyon lira belirlediniz. Bu belirlediğiniz rakama göre de aylık ne ödemeniz gerektiği belli olur. Ya da siz ayda bir rakam belirlersiniz, ona göre size belli bir sigorta poliçe bedeli ortaya çıkarırlar.

    Hayat sigortasında şöyle bir şey vardı. Eğer kişi 11 yıl sonra ölmezse, Birikmiş paranın yüzde 35’i kişinin kendisine iade edilirdi.

    Bunu emeklilik diye sundular. Köy köy dolaşıp anlattılar. İnsanlara Hayat Sigortası sattılar. Ne var ki aradan 11 yıl geçince verdikleri paralar, posta pullarına bile yetmedi.

    Ben 1984 yılında hatırlıyorum. Geldiklerinde şunu söyleşlerdi. O tarihte 50 bin lira maaş alan bir memura, “Her ay siz 1000 lira maaş ödeyin, biz size 11 yıl sonra 500 bin lira para vereceğiz” dediler.

    Gerçekten 1995 yılında 500 bin lira parayı verdiler. Ama o 500 bin liraya o dönemde sadece bir paket Marlboro sigarası alınabiliyordu. Yani ödedikleri para uçup gitmişti. Sigortalılara şunu dediler. “Sana birikimlerini aylık olarak ödeyeceğiz ama göndereceğimiz aylık posta parasına yetmiyor. Onun için size şu kadar para ödeyelim” dediler.

    http://www.haber7.com/haber/20100413/Ali-Tezel-Bireysel-Emeklilik-aldatmaca.php

    bireysel emeklilik sistemine girip kandırıldığını düşünen biri olarak bu sisteme hiç bulaşmayın derim.
    biraz araştırma yapınca bu sistemin aslında "emeklilik" ile uzaktan yakında sağından solundan hiçbir alakasının olmadığını görürsünüz. ne kendinizin ne de ailenizin sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı gibi ne de siz öldüğünüzde eşinize çocuklarınıza maaş da bağlanmıyor, bu sisteme yatırdığınız para ve neması 56 yaşında ne kadar birikmiş ise o kadarını veriyor sonra eyvallah kardeşim güle güle diyor.
    yani "emeklilik" kelimesinin "e" siyle bile alakalı olmayan bir sistem.

    üstelik kandırıldığınızı anlayıp paranızı geri isteyince de saçma bir şekilde anapara+kazancınız üzerinden %15 vergi kesmeye çalışıyorlar. halbuki mantıklı olan geliriniz olan tutardan vergi kesilmesi gerekirken sizin yatırdığınız ANAPARA'nız üzerinden de vergi kesmeye çalışıp resmen dolandırıcılık yapmaya çalışıyorlar..
    ayrıca bu sistemdeki fonların içinde faiz kelimesi olmamasına rağmen hepsinin içinde FAİZ geliri de var, yani inananlar yönünden de oldukça yanlış bir sistem.

    siz siz olun bu sisteme asla bulaşmayın, ha ben para biriktiremiyorum her ay beni biri arayıp "neden bu ay para yatırmadın" diyen bir banka istiyorsanız sadece paranızı sizin adınıza birilerinin paranızı yönlendirmesini istiyorsanız katılın, ama emekli olacağım hayali ile asla bu sisteme bulaşmayın..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 1 Nisan 2011; 17:40:02 >







  • Diğer taraftan katılımcıların sistemden ayrılması aşamasında ise;
    -10. yıldan önce sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden %15 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK 94/15-a)
    - 10 yıldan sonra ancak emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden % 10'luk bir istisna düşüldükten sonra geriye kalan %90'lık kısım üzerinden %10 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK/15-b)
    - Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerden %25 bir istisna düşüldükten sonra geriye kalan %75'lik kısım üzerinden %5 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. (GVK/15-c)

    http://www.muhasebenet.net/makale_mahmut%20sucicek_bireysel%20emeklilik%20sistemindeki%20handikap.html

    koyu yaptığım yerde bireysel emeklilik sistemine girip prim ödeyip 56 yaşında sözde! emekli olmayı hakedenden kesilen vergi miktarı belirtilmiş.
    daha hala bu saatten sonra bu bireysel emeklilik sistemine girmeyi isteyen varsa bilemem..

    ben bulaştım siz bulaşmayın arkadaşlar paranıza yazık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 1 Nisan 2011; 19:31:24 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ncrdbl

    soho,
    ben de araştırmadan bulaştım(pazarlayan bankacı bayanın hatrına belki de) 3. yılım doldu, şu an dördüncü yıldayım.

    Konu açılınca biriken hesabıma baktım.
    Bu gün itibarı ile durum şöyle:

    1. yıl 100 TL x 12 = 1200 TL
    2. yıl 111 TL x 12 = 1332 TL
    3. yıl 121 TL x 12 = 1452 TL
    4. yıl 126 TL x 3 = 378 TL
    Toplamda 4362 TL ödemişim, bu paranın yaklaşık 3489 TL'si cebimden çıkmış, 872 TL'sini devlet vergiden düşme yoluyla karşılamış.

    Ve şu an için hesabımda 5.473 TL var. Bu gün ayrılmaya kalksam 4652 TL para alacağım.
    Aslında çok ta zararlı gibi gelmedi bana...





    2008 Nisan cumhuriyet altını: 260 TL
    2009 Nisan Cumhuriyet altını 320 TL
    2010 Nisan Cumhuriyet altını 410 TL
    2011 Nisan Cumhuriyet altını neredeyse 480 TL


    Siz 3 yıldır her ay 1 tane çeyrek altın alıp köşeye atmış olsanız ve bu tefecileri beslemeseniz bugün 36 adet Çeyrek altın+paranız olacaktı...

    http://www.altinfiyat.net/2008/04


    Ödediğiniz parayla kabaca her ay 1 adet altın alıp köşeye attılar, altın sürekli yükseleceği için üzerinden kalan parayı da size verip altınlara kondular...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lordford50

    quote:

    Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

    beyler 2008 yılında girdiğim garanti bireysel emeklilikten çıktım. 930 TL'den 308 TL veriyor vicdansızlar.

    Garanti bankası hesabını kredi kartının hisse senedi hesabını da geçen sene kapatmıştım. üzerimden büyük bir yük kalktığını hissediyorum..


    neyse...bireysel emeklilik sistemine girmeyin girdirtmeyin. yakınlarınızı uyarın.

    candiesel hocam masal anlatma..yukardakine ne diyeceksin. daha bunun gibi niceleri.
    benim yakın arkadaşım tam 5 yılda 9600tl yatırmış eline 10500 tl verdiler. %10 kar mı yaptı,
    yoksa enflasyon ve diğer enstrümanlar karşısında %40-50 zarar mı yaptı.
    bu arada BES emeklilik sistemi değil .
    10 yıl düzenli senin örneğindeki gibi 100 lira yatırıp
    56 yaşında emekli olduğunda tahminen 96 yaşına kadar kaç lira maaş ! bağlanacak .

    lordford50:
    size en düzgün bilgileri yazmak için zamanımı ayırıyorum ve sen "masal" diyerek saygısızlık yapıyorsun. bir kereliğine cevap veriyorum, bir daha saygısızlık yaparsan seni dikkate almayacağım.

    yukarıdaki örnekteki 308 tl alan arkadaş giriş aidatı kurbanı olmuş. kazıklanmış. bazı bankalar bu şekilde yüksek giriş aidatı alıp "nasılsa uzun vadede bu paralar fark edilmez" şeklinde vatandaşı kazıklıyorlar. ama bir başka cevabımda giriş aidatı sıfır kampanyalarda bahsetmiştim.

    5 yılda 9600tl yi yatıran arkadaşın ayda 160 tl yatırmış gibi düşünsek, %15 gelir vergisi veriyor varsayabiliriz. bu 9600 tl'yi bes'e yatırmayıp cebine koysa 9600 x %85 = 8160 lirası olacaktı. cepte durmasın aylık işleyen vadeli fona koyayım dese, yüzde 12'lik süper bir fon bulsa (net %10,2), parası 8160 çarpı 1,102 üssü 2,5 = 10402 eder. yani kafa kafaya gelmiş. iki şekilde kazanç arttırılabilir: 1. daha yüksek getiri/risk oranı olan fona konabilir. 2. banka komisyonlarının iyileştirilmesi pazarlığı yapılabilir.

    10 yıl düzenli 100 lira yatırma konusu için tahmin istiyorsanhttp://emeklilik.egm.org.tr/ adresinde hesap programı var.
    aslındawww.egm.org.tr adresinde tüm diğer bilgiler de var ama açıp okumak lazım tabii.




  • Arkadaşlar, BES fonları hakkında tartışmak için aşağıdaki konuyu açtım. BES'in avantajlarına inanan arkadaşları daha verimli konuları tartışmak üzere davet ediyorum...


    http://resim.donanimhaber.com/m_56985015/tm.htm
  • Bir kaç şey soracağım. Aşağıdaki linkte bireysel emeklilik firmalarının verileri var. Anadolu Hayat Emekliliiğin 584.157 katılımcısı varken Vakıf Emekliliğin 205.152

    http://web2.egm.org.tr/webegm2/chart/besgosterge/wg_sirketview_tablolu.asp?raportip=10

    Yatırımcıların bu seçimi yapmalarındaki amaç nedir. Anadolu Hayat, Vakıf Emekliliğe göre daha mı fazla kazandırıyor. Ya da ne gibi avantajları oluyor onu merak ediyorum.

    ------------------------

    Bir de, ben ve eşim devlet memuruyuz. İkimizi de sisteme dahil etmek istiyorum. Dün kurumumuza vakıfemeklilikten geldiler. Sistem hakkında bilgilerini sundular. Anlattıklarına göre kamu personeli için bir kampanyaları varmış. Her ay 90 lira kesilecekmiş ama sisteme 120 lira ödeme yapılmış gibi gözükecekmiş. Bu konuda bilginiz var mı?

    Misal olarak, ben her ay bana anlatıldığı şekilde 120 ay ödeme yaptım ve toplamda 14.400 TL biriktirmiş oldum 10 yıl ödemeyle. Bu durumda 56 yaşıma kadar beklersem, bana ödenecek toplu para ne kadar olur? Bunu hesaplamanın bir yöntemi var mıdır?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dangerous

    Bir kaç şey soracağım. Aşağıdaki linkte bireysel emeklilik firmalarının verileri var. Anadolu Hayat Emekliliiğin 584.157 katılımcısı varken Vakıf Emekliliğin 205.152

    http://web2.egm.org.tr/webegm2/chart/besgosterge/wg_sirketview_tablolu.asp?raportip=10

    Yatırımcıların bu seçimi yapmalarındaki amaç nedir. Anadolu Hayat, Vakıf Emekliliğe göre daha mı fazla kazandırıyor. Ya da ne gibi avantajları oluyor onu merak ediyorum.

    ------------------------

    Bir de, ben ve eşim devlet memuruyuz. İkimizi de sisteme dahil etmek istiyorum. Dün kurumumuza vakıfemeklilikten geldiler. Sistem hakkında bilgilerini sundular. Anlattıklarına göre kamu personeli için bir kampanyaları varmış. Her ay 90 lira kesilecekmiş ama sisteme 120 lira ödeme yapılmış gibi gözükecekmiş. Bu konuda bilginiz var mı?

    Misal olarak, ben her ay bana anlatıldığı şekilde 120 ay ödeme yaptım ve toplamda 14.400 TL biriktirmiş oldum 10 yıl ödemeyle. Bu durumda 56 yaşıma kadar beklersem, bana ödenecek toplu para ne kadar olur? Bunu hesaplamanın bir yöntemi var mıdır?

    öncelikle bu sistemden gerçek anlamda yani devlet poliçeli bir emekli olmayacağınızı bilmenizi isterim..bu sistemin ismi de sadece insanları kandırmak için özellikle seçilmiş, ismine de "emekli" denmiş ama ismi ile alakası olmayan bir sistemdir...
    size sunulan ödeme koşullarına göre bu sistemin satıcılarının öngördüğü bir miktar var, bunu ilgili emeklilik sistemi satıcılarına sorarsanız belirlediğiniz ödeme planına göre size 56 yaşında alacağınız parayı aşağı yukarı veriyorlar..ne kadar doğru ne kadar yanlış, 56 yaşında size sunulacak para ile neler alınır neler alınmaz o konuda kendime ait yorumlar var, ben size bunları söyleyip kararınızdan vazgeçirmek istemem, siz iyice araştırıp bu sisteme öyle girin.
    ayrıca 10 sene içinde paraya ihtiyacınız olup da o parayı çekmek istediğiniz takdirde ana para+o ana kadar olan gelir'in toplamından %15 vergi kesileceğini de bilmenizi isterim..özellikle 56 yaşında ve öncesinde paranızı çekmek istediğiniz taktirde sizden kesilecek vergileri bu sistemi satan satıcılar sorun..ben kandırıldım siz kandırılmayın..dikkat edeceğiniz hususları belirttim buna göre hareket etmenizi tavsiye ederim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 25 Şubat 2012; 23:29:26 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lethe_57

    bana verilen ödeme ve geri alma tablosunu ekledim.
    ben bu sisteme 23 yaşında girdim ve 33 yıl bu sistem kalırsam alacağımı iddia ettikleri para en altta gözüküyor.
    aylık katkı payı: 100
    yıllık net getiri : %10
    fon kesintisi : %2,75
    yönetim gider kesintisi : %3 olarak hesaplandı.

    bunlara göre bu tablodaki acayiplik nedir ?



    öncelikle yıllık net %10 getiri gerçekçi bir rakam değil..

    EGM'nin kendi sitesinde muhtemel birikim analizi var bence oradan bir bakın,
    adresi :http://emeklilik.egm.org.tr/?sid=53

    veya şirketlerin de hesaplama araçları var oralardan da bakarak öngörüler konusunda daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz..

    bir kaç tanesi bu konu da var:
    http://bireyselemekliliksistemi.org/bireysel-emeklilik-hesaplama.html




  • Ben de cok emin degilim bu olayin nasil sonuclanacagindan. Ben de girdim bu ise Almanya'da, brüt maasimdan 225€ kadar bir meblag kesiliyor yaklasik 3-4 aydir. Türkiye'de 90'li yillarda gerceklesen ya da Almanya'da 1. dünya savasini müteakip gerceklesen büyük enflasyon neticesinde eriyen paralari düsününce bugünden yapilan yatirimlarin ne kadar ise yarayacagini kestirmek güc. Bu sisteme para yatirirken ileride parayi alacagimiza kendimizi sartlandirmamamiz gerekiyor. Zira klinige bu sigortayi tanitmak icin gelen sigortacinin söyledigine göre, ki ben sormustum, (Debeka Versicherung), 1. dünya savasindan sonra "1 milyar marklik banknotlar yürürlükteyken" sigorta ödeme süreleri gelenler bu sigortalarini almamislar. Onlarin yerine ekonomik durum eskisine döndükten sonra onlarin cocuklari almis.

    Ne kadar dogrudur bilmiyorum, ama anlatilan bu. Cekilen para benim net maasima yaklasik 100€ kadar yansiyor. Öyle borsadan morsadan da anlamam, kaldi ki vaktim yok o tarz seylere.

    (bkz. 1 milyar mark:http://www.numismondo.com/pm/deu/deuP.S10201MilliardeMark18.10.1923BA.jpg )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 16 Şubat 2013; 17:04:50 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: depresif_adam

    quote:

    Orijinalden alıntı: ice Tea

    quote:

    Orijinalden alıntı: depresif_adam

    hayır benim anlamadıgım olay;
    dar gelirli bir birey neden bireysel emekli olmaya calışır...

    Zaten burada bir mantıksızlık ortaya cıkıyor.
    3 kuruş maaşından ayırıp bu sisteme yatıyorsun ve 56 yasına kadar beklemek zorundasın...

    Az bir meblaga da degil 100 lira..
    Ayrıca 100*12*30 gibi bir hesaplama gercekten büyük paralara neden olur.
    Büyük bir risktir bu..

    Onun yerine kendine bir hesap acıp 100 lira yada 150 lira koysa daha da karda ama kendisi bunu bilmiyor

    Kardeş zaten bu sistemin amacı geliri fazla olanlara yatırım aracı olarak kullanmak . Zaten az kazanıyorsan buna girmezsin.
    Ayrıca hesap kitap bilmeyen adamlar için 10 numara. Zorunluluk iç güdüsüyle hareket ediyor. Diğer türlü senin demenle kenara zor para atar. Kenara attığı parayıda en ufak sebeple parasını çeker..

    20-25'li yaşlarda bu sistem mantıksız gibi olsada 40-45'li yaşlar da mantıklı geliyor...

    garantisi olmayan bir sisteme para yatırmak akıl karı degil.


    ciddi bir bilgi eksikliğiniz var. aracı kurum batsa bile paranız takasbank yani devletin kasasında saklandığı için kuruşu kuruşuna paranızı başka bir aracı kuruma aktarabiliyorsunuz. daha garantilisini düşünemiyorum.
    eski hayat sigortalarından en büyük farkı bu. krizler sonrasında devlet bankacılık gibi sigortacılık sektörünü de yeniden düzenledi. eskiden paranızı emanet eder ve başına ne geldiği hakkında en küçük bir fikre sahip olmazdınız. mevcut sistemde fonları istediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz. hatta risk alabiliyorsanız hisse senedine dayalı fonlarla paranızı 1 sene içinde katlamak bile mümkün.takip ettiğim için biliyorum. ama dediğim gibi bu çok riskli ki zaten aracı kurum riskler konusunda uyarıları içeren tabloları aylık olarak gönderiyor.

    ayrıca artık e-devlet sistemi üzerinden tüm hesap hareketlerini görebiliyorsunuz.
    https://www.turkiye.gov.tr/kuruma-git?hizmet=2029




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timurlénk

    quote:

    Orijinalden alıntı: depresif_adam

    quote:

    Orijinalden alıntı: ice Tea

    quote:

    Orijinalden alıntı: depresif_adam

    hayır benim anlamadıgım olay;
    dar gelirli bir birey neden bireysel emekli olmaya calışır...

    Zaten burada bir mantıksızlık ortaya cıkıyor.
    3 kuruş maaşından ayırıp bu sisteme yatıyorsun ve 56 yasına kadar beklemek zorundasın...

    Az bir meblaga da degil 100 lira..
    Ayrıca 100*12*30 gibi bir hesaplama gercekten büyük paralara neden olur.
    Büyük bir risktir bu..

    Onun yerine kendine bir hesap acıp 100 lira yada 150 lira koysa daha da karda ama kendisi bunu bilmiyor

    Kardeş zaten bu sistemin amacı geliri fazla olanlara yatırım aracı olarak kullanmak . Zaten az kazanıyorsan buna girmezsin.
    Ayrıca hesap kitap bilmeyen adamlar için 10 numara. Zorunluluk iç güdüsüyle hareket ediyor. Diğer türlü senin demenle kenara zor para atar. Kenara attığı parayıda en ufak sebeple parasını çeker..

    20-25'li yaşlarda bu sistem mantıksız gibi olsada 40-45'li yaşlar da mantıklı geliyor...

    garantisi olmayan bir sisteme para yatırmak akıl karı degil.


    ciddi bir bilgi eksikliğiniz var. aracı kurum batsa bile paranız takasbank yani devletin kasasında saklandığı için kuruşu kuruşuna paranızı başka bir aracı kuruma aktarabiliyorsunuz. daha garantilisini düşünemiyorum.
    eski hayat sigortalarından en büyük farkı bu. krizler sonrasında devlet bankacılık gibi sigortacılık sektörünü de yeniden düzenledi. eskiden paranızı emanet eder ve başına ne geldiği hakkında en küçük bir fikre sahip olmazdınız. mevcut sistemde fonları istediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz. hatta risk alabiliyorsanız hisse senedine dayalı fonlarla paranızı 1 sene içinde katlamak bile mümkün.takip ettiğim için biliyorum. ama dediğim gibi bu çok riskli ki zaten aracı kurum riskler konusunda uyarıları içeren tabloları aylık olarak gönderiyor.

    ayrıca artık e-devlet sistemi üzerinden tüm hesap hareketlerini görebiliyorsunuz.
    https://www.turkiye.gov.tr/kuruma-git?hizmet=2029



    özal döneminde de aynı durumlar söz konusuydu.

    Bu sistemde 56 yasına kadar parana dokunma şansın yok.
    ana paranı alırsan öpte basına koy..

    Kaldı ki 30 yıl be kardesim.Neyin teminatıdır bu ?
    Yapmayın gözünüzü seveyim.

    Hani pardon filminde vardı ya bir laf "devlet takside böler size sittin sene de öder"
    işte o durum




  • quote:

    Orijinalden alıntı: depresif_adam

    özal döneminde de aynı durumlar söz konusuydu.

    Bu sistemde 56 yasına kadar parana dokunma şansın yok.
    ana paranı alırsan öpte basına koy..

    Kaldı ki 30 yıl be kardesim.Neyin teminatıdır bu ?
    Yapmayın gözünüzü seveyim.

    Hani pardon filminde vardı ya bir laf "devlet takside böler size sittin sene de öder"
    işte o durum

    özal döneminde böyle bir sistem yoktu. hayat sigortasıyla karıştırıyorsunuz bence.

    http://www.egm.org.tr/?sid=70

    tekrar etmek gerekirse sistemin ismi "bireysel emeklilik."

    sgk'nın sisteminde de emeklilik için gününüzü ve yaşınızı doldurmanız gerekiyor. bu sistem sgk'ya tâbi emeklilik sistemine bir alternatif değil. destekleyici bir amaç güdülmekte.

    ayrıca 56 yaşına kadar paraya dokunulamaması gibi bir durum yok. örneğin 10 yıl ödeme yaptınız ve paranızı çekmek istediniz. bu 10 sene içinde paranızın fonlarda değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan gelirin %10'u stopaj olarak devlet tarafından kesilmekte. 10 yıl öncesindeki çıkışlarda ise %15 kesilmekte. yani anaparadan değil sadece getiri üzerinden kesiliyor. eskiden anaparadan da kesilirdi ki sistemden kaçışların en önemli nedenlerinden birisi buydu.

    (geçmişe dönük olarak anaparasından stopaj kesilenlerin iadeleri yanlış bilmiyorsam bu yılın sonuna kadar yapılacak)

    yine örnek vermek gerekirse 10 yıl ödeme yaptıktan sonra çıkmak istediğinizde yeni yürürlüğe giren devlet katkısının %60'ını alabiliyorsunuz. tamamı için emeklilik yaşını doldurmak gerekiyor. e sonuçta bu para sizin yatırdığınız paradan tamamen bağımsız olarak devletin kasasından size ödeniyor yani gayet makul.

    bes'de benim en çok canımı sıkan şey kesintilerin yüksekliğiydi ama yine geçen seneki düzenlemelerle gayet makul rakamlara geriledi. üstelik yatırdığınız para oranında kesilecek bu ücret.
    bir yatırım hesabı açtığınızda senelik 150 tl gibi dehşet ücretler alınmakta. ekstre ücreti, yok bilmem ne ücreti gibi ayrı kalemlerde alınan tonla ücret de cabası. ayrıca tüm fonlardan stopaj kesilmekte. bu açıdan da bes avantajlı hale gelmekte.

    neyse çok uzattım. sonuç olarak bu sistem zorunlu değil. seçip seçmemekte özgürsünüz.




  • http://www.ziraatbank.com.tr/tr/kampanyalar/Pages/OgretmenlerGunuKampanyasi.aspx

    Öğretmenler Günü Kampanyası

    Bu kampanya nasıldır?
    Çışış aidatı belirsiz gibi.

    56 yaşı beklemem. Şuan 120tl yatırsam, 30tl devletten gelecek. 150 tl birikmeye başlayacak.

    Çıkarken 56 yaş dolmadığı için bugün şartlarında devlet desteği 30 tl yerine 20 tl alsam yine toplam kar yıllık %20 yi buluyor.

    Değmez mi?

    Ya da her ay 1 gr altın alma talimatı mı versem. Gerçi altın iniyor çıkıyor, yükselince almak istenmeyen bir şey ama.



    Ferdi kaza sigortası umrumda değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 12 Kasım 2014; 11:11:21 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.