Şimdi Ara

GÖZLÜK CAMI REHBERİ (ALMADAN ÖNCE KESİNLİKLE OKUYUNUZ) 2 MİLYON TIKLAMA GELSİN TŞK! (169. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir - 7 Masaüstü
5 sn
11.459
Cevap
593
Favori
2.275.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
133 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 167168169170171
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: B o S c H

    quote:

    Orijinalden alıntı: prokopi


    quote:

    Orijinalden alıntı: tugrul4545

    sahurdan sonra herkese selamlar :)

    arkadaslar uzağı görememe ( her zaman değil özellikle yorgun olduğum zamanlarda ) şikayeti bir de hani bu zamana kadar hiç gözleri kontrol ettirmedim bahanesi ile de
    gittiğim göz doktorunda Sağ ve Sol gözlerde 0.50 miyop ve sağ da 170 derece astigmat çıktı.

    ilk kez gözlük kullanacağım ve genellikle bilgisayar başında iken tv seyreder iken falan olacak .
    bunun için nasıl bir cam ve çerçeve önerirsiniz. ilk kez kullanacağım için sanki gözümde yokmuş hissi erecek çerçeve istiyorum esasında.
    camın ise özellikleri ve markası ne olmalı ?
    biliyorum 0.50 çok öneml değil herhalde ama esas astigmat için istiyorum. çünkü doktor da astigmatsın baş ağrısı yapar dedi gerçekten de oluyor bazen.

    gözlükçüye gittiğimde crizal cam önerdi anti reflective ve SSK indirimi ile cam çerçeve 200 tl fiyat çıkardı %30 inceltilmiş falan dedi.

    fiyat nasıldır sizce yorum ve önerilerinizi istiyorum özellikle cam konusunda. çünkü bugun alacağım gözlükçü kandırmasın beni :)
    ha bir de gözlükçünün hangi maka camı hangi özellikleri ile verdiğini nerden bilebilirim. belki crizal falan deyip dandik birşey veririse ya da anti refllective özellik var deyip kandırırsa diye korkuyorum .
    iyi sabahlar :)


    Crizal guzel bir kaplamadir memnun kalirsiniz.
    Gözlüğünüz ile.birlikte crizal tercih ettiginiz icin kredi karti gibi üzerinde bilgisayardan yazilmis sekliyle adiniz soyadiniz cam numaralari ve % 30 inceltme icin cam markasi bolumunde crizal1.56 yazan bir kart ve crizal temizlik seti verilmesi lazim.
    Crizal % 30 inceltmeli camlar 100-150 tl araliginda piyasada bulunabilir.
    Bu sekilde teslim edilirse cam crizaldir farkli bir durum olursa buradan paylaşabilirsiniz.

    Gözlük camı kaplaması ile ciddi anlamda sorunum var. Camı aldığımda her iki camda da ortasında garip çizikler vardı ve güneş ışığında net bir şekilde gözüküyordu. Aldığım yere götürdüm değiştirelim dedi. 1 gün sonra beni aradı gözlük hazır dedi. Birkaç saat sonra ise tekrar aradı ve camda yine çizik olduğunu söyledi ve camları firmaya göndermiş. Eski çerçevem olduğu için acele etmemesini düzgün olmasını istedim. Fakat bugün eski çerçevemin sapının vidası kırıldı ve şuan çerçeve bantlı durumda. Çok sıkıntı çekiyorum. Sinir olduğum nokta 270 TL Rayban çerçeve aldım + 100 TL de cama ödedim ama onca para vermeme rağmen eski çerçeveyi kullanmak zorundayım. Paramla rezil olmak diye buna denir.

    OpakOptik Crizal essilor karttan ve temizleme setinden bana da verdi. Fakat Kartta hiçbir şey yazmıyor. Ne adım ne gözlük ile ilgili bilgilerden hiçbirisi yok. Yarın sabah gidip gözlükçü ile kapışacağım. Normalde her zaman oradan alırım ve ilk kez böyle bir sorun yaşadım. 2,5 sene önce aldığım camda çizik olmadan bugüne kadar kullandım. Sağlam cam veriyor ama bu sefer canım çok sıkıldı. Bir de aksiliğe formasyon derslerim başlayacak ve bende gözlük sıkıntısı var.


    Bu konu hakkında yarın neler yapabilirim. Bugün telefonla aradım. Bana camları firmaya gönderdiğini ve cevap beklediğini söyledi fakat anlamadığım hiç kullanmadığım camlar için neden bekletiliyorum. Ha camı kullansam 1-2 ay sonra çizilse ya da kaplama dökülse vs o zaman beklemem normal ama şimdi hiç kullanmadığım cam için bekletilmekten rahatsızlık duyduğumu yarın söyleyeceğim. Tamam öncesinde eski çerçeve sağlamdı ama oda gitti.


    Yarın Crizal yerine başka cam takalım derse öneriniz ne olabilir?

    Camda cizik olabilir. Ya momtaj yaparken cizmislerdir. Yada firmadan cizik gelmistir.(duduk ihtimal) size yeni gozlugunuzu ciziksiz temiz bir sekilde teslim etmek durumundalar. Kartta da isim yazmali. Buradaki cizikle alakali bekletilmeniz dogru degil cizik onu yada opak optigi ilgilendirir simdi ciziksiz bir camla gozlugunuzu teslim etmeli sonra firmayla kendi arasinda isi cozmelidir sizi bekletmesinin anlami yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @karabas hocam ,
    Aynen senin dediğin gibi bugun bir optikciye daha gittim adamların dünyadan haberi yok.
    Actı katolaga baktı en son cıkan forte UV gibi birşey var, ikisi aynı vs. bunu verelim falan diyor.
    Anladığım kadarıyla bu camları sıradan gözlükcülerde bulamaycağım.
    Birde senin mesajında kaplmadan bahsetmişsin , bu anti fatique modelinde ayrıca bir kaplamaya gerek var mı?
    Camlar zaten kaplamalı değil midir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alyesemek

    Merhaba,
    Bende uzun seneler gözlük kullandım , sonra bıraktım, şimdi tekrar kulllanacağım . Lakin bu zamana kadar bilinçsiz kullanıcıymışım camların bu kadar farklı marka ve özellikte olduğunu bilmiyordum.
    Gözlükçü ne verirse onu takar geçer giderdik.Bu nedenle konuyu açan ve bilgilerini paylaşan arkadaşlara şükranlarımı sunuyorum.

    Bende işim geregi bütün gün bilgisayar karşısında aralıksız calışıyorum ve gün sonunda (hatta bazen gün sonuna varmadan öğlen) gözlerim o kadar yoruluyor ki açmak istemiyorum.
    Neyse uzatmayayım doktora gittim tekrar bir gözlük yazdı , sag : 2.00 ve sol 0.5 hipermetrop.Sadece bilgisayar karşısında kullanacağım.
    Şimdi bende forumdan okuduğum kadarıyla @karabas arkadaş gibi essilor Anti-Fatigue almam benim için uygun gibi duruyor.
    Bir kaç gözlükcüye gittim (atasun ve mahalledeki bir kaç optikçi) bu camdan satmıyorlar. Bu camların orjinalini nerede bulabilirim.
    Orjinal olup olmadığını nasıl anlayacağım garanti belgesi vs. oluyor mu?
    Mesala ben gözlükcüye gittim diyelim abbe değeri bu marka-model camlar için hepsi aynı mıdır yoksa benim özellikle belirtmem mi gerek.
    Polo PH2073 kemik bir cercevede kullanmak istiyorum. Bu durumda indeks değeri önemli mi ?
    Ve son olarak o ürünü değilde şunu al diyebileceğiniz başka öneriler varsa onlarada acığım. Ama sanırım bu ürün tam benlik gözlerim cok yoruluyor.
    Bu konuda bilgili arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.



    Anti-fatigue 30-42yas arasi icin uygun bir camdir. Eger bu yaslardaysaniz ozellikle bilgisayar ve uzun sureli okuma vs. Yakin plandaki calismalarinizda sizi rahatlatir.
    bu camlar birkac firmada var essilorde anti-fatigue yada novax(beta cam) firmasinda cento antifatique diiye geciyor.
    Atasunda bulamamaniz cok normal atasunda mantik. Ucuza musteriyi cekiyim numaralari yuksekse inceltilmis cami yuksek rakamlara satayimdir. Ama bir antifatigue olsun bir blue-blocker. Tarzi kullanicisina ustun performans sunan camlar onlari ilgilendirmez onlar bu isin ticaretindeler ne yazikki.
    bu camin orjinal olup olmadigini size verilen sertifika ve gozluk siparisini verirken talep etmeniz durumunda cam zarflarinin uzerinde bu bilgiler yazar bunlar fabrikasyon yazilardir elle yazilan sertifikalar gercegi yansitmayabilir.
    Abbe degeri camin markasi modeli ile alakali degildir. Inceltmesiz camda abbe en yuksektir inceltildikce abbesi duser. Dolayisiyla inceltmesiz antifatigue cam siparis ederseniz en yuksek abbeli organik cami almis olursunuz.(1.50 indeks organik cam 58 abbe)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: karabas

    Merhaba Aleysemek

    Bugün gittiğim optikçi fiyat listesinde Anti-Fatigue bulamadı. Çünkü fiyat listesi 2012'ye aitti. Anlayacağınız Anti-Fatigue Essilorun yeni modeli.

    Aslında essilorun sitesi basit yol gösterici gibi.

    hammade ->
    Burada indeks değeri geçerli. Anladığım kadarı ile indeks değeri artması 1,5 -> 1,6 -> 1,7 inceltilebilirliğini ve sağlamlığını arttıran unsurlar (ben çerçevesiz kullanmayan ve camın kalın gözükmesini sorun etmeyen biri olarak bu başlıkta maliyete bakarım). Ama 1,5 ila 1,6 arasında fiyat açısından ciddi fark (1,6 daha pahalı) söz konusu iken Abbe değeri (karşılığı netlik sanırım) açısından 1,5 değeri daha avantajlı (tam benlik)


    cam modeli ->
    burada anladığım Essilorun son modeli (araba tarifi gibi oldu :) ) Anti-Fatigue ki sorduğum optikçilerin hiç biri kataloğa bakmadan neden bahsettiğimi bilmiyorlardı (yeni olduğu için)

    kaplaması ->
    bu konu ise bende ikilem yarattı. Essilorun Crizal serisinden forteye karşılık Nikon SeeCoat Blue'su. Sonuçta SC blue bilgisayar ışıklarına karşı üretildiğini iddia ediyor.


    Kritik soru benim için şu:
    İddia edilği üzere Shamirin Smart modelinde var olan 2bin küsür (yanlış okumadınız) odak benzeri bir durum bahsediliyor iken Esiilor Anti-Fatigue'da benzer bir durum var mı?. Neden önemli: ben kafamı oynatmadan bilgisayar ekranı üzerinde aynı netlikte görüntüyü elde ederek gezmek istiyorum.

    Cevap verebilecek olan var mı?


    Belki de cam üzerinde gezer iken (burası çok teknik oluyor, sadece yorum olarak algılayın bilgi değil, bilimsel bir kaynaktan teyit etmedikçe- mesela göz doktoru, optisyen)
    - /numara, odak/ her neyse camın her yerine /homojen, düzenli, uygun/ yine her neyse dağıtılıyor ise -
    gözüm camın üzerinde gezer iken göz merceğimin ayarını çeken, göz içinde yer alan kasın sürekli çalışmasına ve camın her noktası için sürekli ayar çekmesine gerek kalmayacak.

    NoT: yukarıdaki bilgiler birkaç günlük araştırma okuma ürünü olup YANLIŞ BİLGİLER İÇEREBİLİR ki benim de istediğim VAR İSE YANLIŞLARIMIN DÜZELTİLMESİ ve en azından gözüme faydalı bir ürün bulabilmem.

    Aslinda anti-fatigue cok yeni bir cam degil ve sadece essilor de de yok baska firmalarda da var ama evet cok bilinen ve satilan bir cam degil. Ama buna karsilik cok satilmasi gereken ve gayet basarili bir cam dizayni bence.
    Shamir adindan da anlasilacagi uzere israil firmasidir zaten pek hazetmem o firmadan ve malum su gunlerde de israilin yaptiklari kabul edilir gibi degil.(bu arada atasun da israil kokenlidir ve atasunuj 2014'e kadar musterilerine uretim olarak sattiklari camlar israil mali shamirdir. Diger camlarda cin malidir. Camlarin ne oldugu belli olmadigi icin Kendi camimiz diye satmaktalar). Smart denilen cam bir cok firmada olan ve kisiye ozel uretilen camlardir. Evet standart camlara gore daha yuksek gorus komforu saglarlar ama 2bin kusur odak noktasi vs yoktur. Gorme optiginin temeli fiziktir ve fizik kanunlarini asmak mumkun degildir. Dolayisiyla gorus acisi genisletilerek konfor artabilir ama sadece o kadar smartcilar biraz abartmis durumu..
    camin saginda solunda gezerken aberasyona rastlamamaniz birazda numaralarinizla alakalidir. 1.50 indeks ile.inceltmesiz bir cam en yuksek abbeyi verir. 30-42 yas arasindaysaniz anti-fatgue cok rahatlatir daha gencseniz ve astigmatiniz yuksekse kisiye ozel uretilen camlardan tercih edin. Bu soylediklerimin hic biri degilse normal markali bir cam alin o da isinizi gorecektir
    crizal forte seacoat blue muadili degildir. SC blue nun essilordeki.muadili crizal prevencia dir o da henuz turkiyeye gelmedi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar ben de yeni bir gözlük alma arefesindeyim. Ray-ban ın kemik tarzı çerçevesine Colormatik özellikli cam taktırmak istiyorum. Gezdiğim gözlükçülerden biri İşbirin Arya kaplamalı colormatik camını önerdi ve çiftini 250 TL fiyatlandırdı. Daha evvel gezdiğim yerlerden bir tanesi de Nikon colormatik 7 katmanlı camın çiftine indirimli stoktan 270 TL fiyat vermişti. Gözlerim sağ 1.25 sol 0.75 dir. Özellikle güneşte yoğun parıltıyı düşürerek gözleri rahatlatmak için colormatik olmasını istiyorum. Bu camlardan hangisini (varsa önerebileceğiniz ekstra kaplama veya cam markası) tercih etmeliyim. Cevaplara şimdiden teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgurfeci

    Arkadaşlar ben de yeni bir gözlük alma arefesindeyim. Ray-ban ın kemik tarzı çerçevesine Colormatik özellikli cam taktırmak istiyorum. Gezdiğim gözlükçülerden biri İşbirin Arya kaplamalı colormatik camını önerdi ve çiftini 250 TL fiyatlandırdı. Daha evvel gezdiğim yerlerden bir tanesi de Nikon colormatik 7 katmanlı camın çiftine indirimli stoktan 270 TL fiyat vermişti. Gözlerim sağ 1.25 sol 0.75 dir. Özellikle güneşte yoğun parıltıyı düşürerek gözleri rahatlatmak için colormatik olmasını istiyorum. Bu camlardan hangisini (varsa önerebileceğiniz ekstra kaplama veya cam markası) tercih etmeliyim. Cevaplara şimdiden teşekkür ederim.

    Bence suan piyasada guneste koyulasan stok camlar arasinda en iyisi essilor transitions 7 crizal alize kaplamadir. Ciftini 300-400tl araliginda bulabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • arkadaşlar benim bi sorum olucak yüksek numaralı gözlük kullanıyorum yeni camlara bi türlü alışamadım.gözlük camının sferik yada asferik olmasından dolayı böyle olduğunu düşünüyorum.gözlükçü bunu ayırt edebilirmi ?
  • Merhaba Prokopi

    Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

    Dediğiniz gibi crizal prevencia malesef Türkiye'de yok. Ben antiF'yi Forte kaplama alacağım. Eğer camda istediğim verimi alırsam ileride crizal prevencia kaplamalı da alabilirim.

    Bir şey daha sormak isterim: benim gibi insanlar için kullanımı ile belirgin fark (göz için rahatlık olsun, yorgunluğu azaltıcı olsun) yaratan gözlük çerçeve tipi mevcut mu? "Şu tip gözlük çerçevesi kullanmanız sizin profildeki kişiler için verimlilikte belirgin artış sağlar" diyebileceğiniz gözlük çerçeve tipi var mı?

    Sağlıcakla kalın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: frantic035

    arkadaşlar benim bi sorum olucak yüksek numaralı gözlük kullanıyorum yeni camlara bi türlü alışamadım.gözlük camının sferik yada asferik olmasından dolayı böyle olduğunu düşünüyorum.gözlükçü bunu ayırt edebilirmi ?

    Camla birlikte sertifika verdiler mi? Camlarinizin indeksini biloyormusunuz. Iyi bir gozlukcu cama bakarak ayirt edebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karabas

    Merhaba Prokopi

    Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

    Dediğiniz gibi crizal prevencia malesef Türkiye'de yok. Ben antiF'yi Forte kaplama alacağım. Eğer camda istediğim verimi alırsam ileride crizal prevencia kaplamalı da alabilirim.

    Bir şey daha sormak isterim: benim gibi insanlar için kullanımı ile belirgin fark (göz için rahatlık olsun, yorgunluğu azaltıcı olsun) yaratan gözlük çerçeve tipi mevcut mu? "Şu tip gözlük çerçevesi kullanmanız sizin profildeki kişiler için verimlilikte belirgin artış sağlar" diyebileceğiniz gözlük çerçeve tipi var mı?

    Sağlıcakla kalın

    Cerceve ayri bir konu. Yinede ince hafif titanyum bir cercevenin kullanimi daha kolay olacaktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: EliasGS

    Selamlar,
    Optik cercevemi yenilemek icin bir cerceve begendim bugun. 1-2 gun icerisinde alacagim.
    Crizal camlarin basarili oldugunu okudum. F/P da iyi duruyor. N
    Numaralar fazla degil, iki goz de -1,25
    Cerceveyi alacagim optik Alize yi onerdi

    Bu numaralar icin sizin tavsiyeniz ne olur?

    Crizal Forte kaplamayi isteyecegim ama diger degerlerde kafam karisti. -1.25 icin index vs nasil secmeliyim? Bir de cam alirken sertifika vs neye dikkat etmeliyim?

    Tesekkurler

    Crizal serisinde sertifika verilir camlarin zarflarini da isteyebilirsiniz. Forte ozellikle cizilme direnci konusunda daha iyidir sizin numaralarinizda inceltmesiz yada en fazla %30inceltmeli cam tercih edilmelidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba alyesemek
    Mesajını arada kaçırmışım şimdi fark ettim. Dediğim gibi konu hakkındaki bilgim sadece kendi okumalarım ile sınırlıdır. Seni yanlış yönlendirmek istemem.
    Benim anladığım

    hammadde ( hepsi biz kullanıcılar için -tabi benim ilgi alanım organik- cam ama indeks değerleri yani sanırım üretim şekli farklı: Essilor için orma, ormix vs )

    model (bu ise cam içeriğinin nasıl "dizayn" edildiği ile ilgili olsa gerek: Essilor için Anti-Fatigue, 360 vs.)

    kaplama (bu, diğer ikisinden daha farklı durum çizilme, ışın geçirme-geçirmeme : Essilor için crizal'in çeşitleri ya da benim özellikle dikkatimi çeken Nikonun SeeCoat BLUE'su ki bu benim gibi bilgisayar kullanıcısı için)

    Her biri farklı bir özellik ama bunlar nasıl kombine edilmeli, neye göre edilmeli; tümü optisyenlerin alanı diye düşünüyorum.

    Ben kabaca anladıklarımı yazdım. KESİNLİKLE kimseyi yanlış yönlendirmek istemem. Bu konuda en doğru kararı göz doktoru ve optisyen verebilir.

    Benim için neden Anti-Fatigue derseniz şikayetlerimi düşünerek (göz kuruluğu, görmede bulanıklaşma) şurada yazılanları okuyunca şansımı denemek istedim. Farklı yerlerde okuduklarıma göre Essilorun antiF ile bahsettiğim şikayetleri yüzde yüz ortadan kaldırır gibi bir iddiaları da yok. Ama verdikleri oran gayet yüksek.

    İstediğim verimi alır isem (görmede bulanıklaşmanın azalması) devamında kullanma açısından ilgili bir kişiye (doktor-optisyen) danışmayı düşünüyorum. Bakalım.

    Eğer yanlışım varsa bilenlerden ( özellikle Prokopi'ye teşekkür ederim) düzeltmelerini isterim.

    sağlıcakla kalın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karabas -- 17 Temmuz 2014; 21:52:31 >




  • Şimdi dikkatimi çekti Prokopi'nin imzası zaten birçok şeyi açıklamış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lion_koc

    Bugün sizlerle bugüne kadar pek değinilmemiş ve internet ortamındada az sayıda kaynağın olduğu bir konuya değineceğim.Konuö öncelikle gözlük değil gözlük
    camları ile ilgili...Biraz gözlük ile ilgili bilgi vermek gerekirse;

    Gözlüğü ilk bulan kişinin kim olduğu bilinmiyor. İnsanlık tarihinin büyük teşekkür borçlu olduğu, bu parlak buluşu gerçekleştiren kişinin kim olduğu bütün

    araştırmalara rağmen hala sırrını koruyor. Bu kişinin 1250 veya 1280 yıllarında Venedik'te yaşamış olması büyük bir olasılık, çünkü 13. Yüzyılda, Ortaçağda

    Venedik, İtalya'da cam üretimiyle ünlü olan bir yerdi.

    İlk gözlüklerin mercekleri konveks, yani dışbükeydi ve sadece yakını görme problemi olanların işlerine yarıyordu. Uzağı görme sorunu olanların derdine çare

    olacak konkav (içbükey) merceklerin üretilmesi için yüzyıl geçmesi gerekecekti. Görüldüğü gibi gözlüğün tarih içindeki gelişmesi oldukça yavaştır.

    Uzağı görme sorununu yani miyopluğu düzeltecek merceklerin ancak 15. yüzyılda yapılabilmesinin sebebi o tarihlerde, gözlüğün daha çok yakını okuma amaçlı

    kullanılması, uzağı görememenin o kadar önemsenmemesi ve içbükey merceklerin imalinin daha zor ve pahalı olmalarıydı.

    Gözlük icat edildikten ancak 350 yıl sonra düşmeden yüzün ortasına tutturulabildi. Aslında bu gözlük tarihindeki en son ve önemli buluştu. Edward Scarlett

    1730'da Londra'da sabit gözlük sapını icat etti. Saplar kafaya göre ayarlanabildiği için gözlük burun üzerine daha az ağırlık yapıyor, düşme tehlikesi de

    önlenmiş oluyordu.

    Ancak tüm bu yavaş gelişmeye karşın gözlüğün insanlığa hizmeti büyük oldu, en azından onların yaşama bağlılıklarını arttırdı. Matbaanın icadından, basılan

    kitap ve gazete sayısının artmasından sonra gözlük lüks olmaktan çıkıp tam bir ihtiyaç oldu.

    14. Yüzyıl ortalarında İtalyanlar gözlük camlarına belki şekillerindeki benzerlikten dolayı 'mercimek' anlamında 'lenticchie' adını verdiler. İngilizcesi

    de 'lentis' olan mercimek, yaklaşık iki yüzyıl gözlük camı anlamında da kullanıldı. Günümüzde kullanılan 'lens' adının kökeni de bu sebeple mercimeğe dayanıyor.

    İlk gözlükçü dükkanı 1783'de Philadelphia'da açıldı. Francis Mc Allister dükkanında gözlükleri bir sepetin içine yığıyor, müşteriler de bunları tek tek

    deneyerek gözlerine uygun geleni alıyorlardı.

    Şimdi ise biraz camdan bahsedelim;



    Camın tarihi 5000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Arkeologların yaptıkları kazılarda Neolitik çağlara ait cam veya cama benzer maddelerden yapılmış süs

    eşyaları bulunmuştur. Fakat camın ilk önce nerede ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak ortaya konulamamıştır.

    Bir rivayete göre Fenikeli tacirler Belus Nehri kıyılarına taşıdıkları nötron (Soda karbonatı) yükleriyle kamp kurarlar ve kamp ateşinin üzerine koydukları

    yemek kaplarını nötron bloklarla ateşin üstünde tutarlar. Ertesi gün uyandıklarında çok şaşırırlar. Ateş, nötron ve kumu eriterek o ana kadar görmedikleri

    o gizemli maddeyi, camı oluşturmuştur. Bu hikaye muhtemelen camın ilk yapımı sırasında kullanılan bu kumun popüler olması ile alakalı olmalıdır.

    Bununla birlikte bulunan en eski cam parçaları M.Ö. 3500 yıllarında Mısır ve Mezopotamya’dadır. Asıl cam işlemeciliği Mısırlıların üfleyerek cam eşyaları

    oluşturma yönteminden sonra gelişmiş ve yayılmıştır. Üzerinde tarihi yazılı en eski cam M.Ö 1551-1527 yıllarında yaşayan Firavun Amen Hatepe ait bir

    boncuktur.

    Türkiye'de ise camcılık ilk kez gözboncuğu üretimi olarak İzmir-Görece köyündeki ustalar tarafından gerçekleştirilmiştir. Anadolu'nun her tarafında

    temelinde nazar inancı olan cam boncukları görmek mümkündür. Sonraları cam üretimi, özellikle Selçuklular 'dan başlayarak gelişmiş ve İstanbul'un fethi

    ile, İstanbul ve çevresinde pek çok cam imalathanesi kurulmuştur. Cam yurdumuzda ancak altın yıllarını 20. y.y. da yaşamaya başlamıştır.


    Bu temel bilgilerden sonra önemli olan göz + görme kalitesi + optik camın performansıdır.Gözlükçümüzden isteyebileceğimiz optik camların

    1.Nasıl olması gerektiği
    2.Hangi kalitede olması gerektiği
    3.Markaların aralarındaki faRkların ne oldUğu
    4.Gözlükçüye gittiğimizde gözlükçünün esiri olmamayı
    5.Gözlük camı seçerken nelere dİkkat etmemiz gerektiği


    gibi bilgileri burada anLatacağım.

    ORGANİK CAMLAR
    Önemli olan gözlüğün hafif olması ve camların kırılgan olmaması ise bu camlar seçilmelidir. Bu camlar mineral camlara nazaran daha hafif ve sağlamdır.


    POLİKARBONAT CAMLAR
    Bu camlar genellikle koruyucu gözlük olarak kullanılırlar , darbelere karşı dayanıklı ve serttir.Organik camlara nazaran darbelere karşı

    6-7 kat daha dayanıklıdırlar.

    MİNERAL CAMLAR
    Mineral camlar sert hammaddelerle üretilirler yüksek ışık geçirgenliği , ısıya karşı dayanıklılık , kolay çizilmeme gibi özelliklerinden dolayı tercih

    edilirler. Bu camlar fabrika ortamında renklendirilerek de kullanılabilir. Renkli camların kullanım alanları farklılık gösterir.

    YEŞİL Yeşil renk günlük kullanım için en ideal renktir,gözü zorlayan parlak ışığı azaltır ve renklerin kendi doğallığında görülmesini sağlar.

    SARI Güneşe karşı gerçek koruyuculuğa sahip değildir,az ışıklı ortamlarda,alaca karanlıkta,gece araba kullanılırken ve sisli havalarda görüşü arttırır

    ve sürücü gözlüğü olarak bilinir.

    KAHVERENGİ Günlük kullanım için idealdir, kontrast arttırıcı özelliğe sahiptir

    GRİ Genel amaçlı kullanım için renklerin en idealidir. Doğru ve kusursuz bir görüşe olanak tanır, kontrast artırıcı özelliği olmamasına rağmen , gerçek

    renklerin algılanmasına kolaylıkla imkan sağlar.

    KIRMIZI Avcılık veya kayak spor unda önerilir , düşük ışık ta görüntünün algılanmasında derinlik sağlar.

    FOTOKROMİK CAMLAR

    Kolormatik camlar olarak bilinirler , numaralı gözlük kullananların ışık rahatsızlıklarını gidermek için kullanılır,koyulaşıp beyazlaşabilme özelliğinden

    dolayı tek gözlük kullanmak isteyenler için idealdir ama renginin açılmasının zaman alması da dezavantajıdır. UV ışınından gözleri yeterince korumazlar

    bunun için UV filitreli fotokromik camlar tercih edilmelidir.

    POLARİZE CAMLAR

    Polarize filtre sadece bir düzlem yönündeki ışığın geçmesine izin verir yüksek polarizeli camlar sayesinde parlamalar engellenerek ışığın göze ulaşması

    sağlanır,polarize güneş gözlükleri kullanılarak , parlama ve yansıma % 99 oranında ortadan kalkar ve bununla ilgili rahatsızlıklar giderilir.


    LENTİKÜLER CAMLAR

    Gözlük kullanılıcılar yüksek numaralı camlardan rahatsız olurlar ,gözün dışarıdan görünümünün çok farklı olması , normalden daha ağır olmaları , estetiksel

    bozukluk bunlardan bazılarıdır, bu sorunları ortadan kaldırmak için üretilen özel camlara lentiküler camlar denir. Camların orta kısımlarında dioptrik güç

    vardır ama kenar kısımlarında herhangi bir dioptrik güç bulunmaz sadece çerçeveye montaj için kullanılır.

    YÜKSEK İNDİSLİ CAMLAR

    Miyop , Hipermetrop veya Astigmat camlarda numara 2.00 dioptriyi geçtiğinde camın kenar ve orta kısımlarında kalınlaşmalar meydana gelir ve bununla

    birlikte camın ağırlığı artar ve gözlüğün burun üzerindeki baskısıda artar bu durum gözlük kullanılıcıları tarafından hiç istenmeyen bir durumdur. Bu

    yüzden yüksek indisli ( 1.6?1.7?1.8) ve 8.00 dioptriyi geçtiğinde (1.9) indisli camlar kullanılarak camlar daha ince , daha hafif ve daha iyi görüş

    sağlayan duruma getirilebilir.bu camlarla birlikte ideal çerçeve seçimiyle 8.00 dioptrili bir camın kenar kalınlığı 2.00 dioptrili bir camın kenar kalınlığına indirgenebilir.


    BİFOKAL CAMLAR

    Uzak ve yakın için ayrı ayrı gözlük kullanmak yorucu ve sıkıcı bir iştir işte bifokal camlarla bu işlem tek gözlükle yapılabilmektedir ancak bifokal

    camlarda sadece uzak ve yakın alan görüşüne izin vardır orta görüş yoktur.

    TRİFOKAL CAMLAR

    Bifokal cam a ilave olarak yakın segment üzerine uzak ve yakın dioptri ortası bir numara ilavesi yapılarak elde edilir amaç orta görüşüde sağlamaktır,

    fakat hiç estetik olmamasından dolayı fazla tercih edilmezler ayrıca geçişleri çok serttir.


    PROGRESSIVE CAMLAR

    Uzak , Orta ve Yakın görüş için en estetik ve en ideal çözümdür . Görüntü aralarında atlama yapmaz,yumuşak geçiş noktalarına sahiptir , kişi bakmak ve

    görmek istediği objeyi zorlanmadan atlama sorunu olmadan elde edebilir.Ayrıca cam üzerinde kesitler bulunmaması nedeniyle dışarıdan görünüşü tek tip cam

    gibidir..

    Bu camlar fotokromik, organik, polıkarbon, mineral AR kaplamalı v.s kişinin ihtiyaçlarına göre üretilebilmektedir.


    Öncelikle piyasada var olan optik gözlük camları kalitesiyle bilinen hoya,zeiss,rodenstock,shamirlens,essilor,seiko,rupp+hubrach,bbrg ve kodaktır.Bunlardan
    Türkiye şartlarında en çok hangisi satılıyor derseniz ben "hoya ve zeiss"derim.Hoyayı Merve optik,Zeiss'ı ise cemfa optik türkiyeye getirmekte ve ikiside
    yılların marKası.Daha çok hOyanın satışlarınIn fazla olduğunu piyasadan öğrendiğim kadarıyla gözlÜkçüler daha yüksek oranlarda kazancınIn olduğunU belirttileR.
    Hoya markası Japon,Zeiss Almandır.Bu iki markanın üzerinde daha çok durarak Türkiye şartlarında alınabilecek en iyi optik camları anlatacağım.


    Markaların 2010 kazancı

    Hoya




    Hoya Vision Care
    Founded: 2000
    HQ./Main Lab Location: Lewisville, Texas

    No. of Locations: 22
    No. of Employees: 1,200


    Antonio, Hoya San Diego, Hoya Seattle, Hoya St. Louis.
    Key Markets: National
    2010 yılı yaklaşık Net Kazancı: $212 million
    Rx Satışları: $180 million
    No. of Rx Jobs/Day: 11,200
    Percentage of Uncut Jobs: 18%
    www.hoyavision.com

    Zeiss



    Carl Zeiss Vision Laboratories
    Founded: 2000
    HQ./Main Lab Location: San Diego, Calif.
    No. of Locations: 18
    No. of Employees: 1,090
    Key Executives: Joe Donahoe, Dave Delle Donne, David Jochims
    Owner: Carl Zeiss Vision
    Key Markets: Nationwide
    2010 Est. Net Kazancı: $162 million
    Rx Satışları: $155.5 million
    No. of Rx Jobs/Day: 10,870
    Percentage of Uncut Jobs: 25%

    www.vision.zeiss.com

    Bu iki firmanın artıları ve eksileri

    hoya

    +ucuz
    +distrübütör fiyat avantajı
    +made in japan
    +dünyanın en sağlam organik camı
    +dünyanın en iyi ve uZun ömürlü kaplama üreticisİ(superhivision ev hi vision longlife)
    +camın yıllar geçtikten soNra sararmaması
    çok kaliteli ürÜnleRi olmAsı,if 2008,2010 yılı ödüllerinin sAhibi
    +her camına minumum 2 yıl garanti vermesi
    +ilk defa kırılmaz cam üretmiş olması(bu rimless yani çerçevesiz gözlükler için avantaj)
    -diğer marka camlara göre inceltmede biraz fark olması
    -camın ışığa bakıldığında niteliğinin sarı olması(bunu beyaz bir kağıda iki camı koyarakta anlayabilirsiniz)



    zeiss

    +made in germany
    +kaplamasının kaliteli oluşu(loutec)
    +her camına 3 yıl garanti vermesi(belli koşullarda)
    -camın niteliğinin beyaz olması
    -gereksiz pahalı olması
    +memnuniyetsizlik halinde kısa süreliğinde değişime gidebilmesi(özel durumlarda)
    -individual tip camların fasafisodan oluşması

    Kısa bir değerlendirme yaptık peki camı seçerken neye dikkat edicez ?

    1.Gözlük camı diyoptrisi 3 ve üstündeyse 1.60(%40) ve daha üstü inceltmelerin gerektiği için seçebilirsiniz.
    2.Bunu yaparken kataloglardan bakarak ve internet ortamında abbe değerine çok önem verin.
    3.Eğer son kullandığınız gözlük camınız çok yüksekse ve incelik sizin için birincil amaç taşıyorsa abbe değerini ikinci plana atabilirsiniz
    4.Seçtiğiniz camlar için mutlaka sigortanın karşıladığı miktarı öğrenin ve indirim yaptırın.Bazı zamanlar bağkur daha avantajlı olmakta.
    5.Seçtiğiniz gözlük ve camınızın faturasında kesinlikle ayrıntılı bir şekilde gözlük ve camın isminin markasının modelinin yazılmış olduğunu teyit edin.
    6.Faturadaki gözlük ve camın net yazılmamasının nedeni gözlük için gözlükçülerin %18,cam için %8 kdv ödemek zorunda olmalarıdır.
    7.Gözlük değil camı en önemlisi olduğu için teslim alırken markalı hologramlı camları,aynı zamanda cama ait özel kartları almayı unutmayınız.
    8.Genelde zincir mağazalardan alışveriş yapmanız sizin o mala olan güveninizi arttıracaktır.Bilinmedik yerlerden alışveriş yapmayın.
    9.Unutmayın yurtdışında camlar çok ucuz.Bunun için basit bir araştırma yapabilirsiniz.Çok kar var diyenler olabilir haklılar.



    Standart Asferik Cam,Asferik Cam ve Biasferik Cam Farkı ve Görüş Genişliğine etkisi

    Aslında burda bu 3 cam tipini şöyle açıklayabilirim;Sınavdasınız ve yanınızdaki kağıda bakmak istiyorsunuz ama kafanızı çevirmeden bir türlü net olarak kağıdı göremiyorsunuz.İşte tam bu noktada o kağıdı görememeninizin nedeni aslında aldığınız cam tipinin asferik yüzeyinin standart asferik yüzey çeşidinde olmasıdır.Bi asferik cam yüzeyleri camların her iki tarafına eşit olarak uygulanmakta ve camda görüş kapasitesi bu sayede %77 artmaktadır.Bi asferik yüzey camlar masa gibi düzdür ve standart asferikler konkav yüzeydedir.Elinize aldığınızda bir camın asferik mi yoksa biasferikmi olduğunu anlayabilirsiniz.Örneklerle gösterecek olursak;





    Peki ya gözlük seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?



    Piyasada bulunan gözlük çerçevelerinin yapısal özellikleri

    Alüminyum:güçlüdür ve hafiftir fakat rahatlık sunmaz.
    Ruthenyum:Çizilmelere karşı dayanaklıdır,güçlüdür ve rahattır fakat çok pahalıdır.Korozyona karşı dirençlidir.
    Memory Metal:Bu tip gözlük çerçeveleri süper güçlü titanyumdan ve nickel alaşımdan üretilmektedir.Ve en önemli özelliği kırılmaz ve esnek oluşudur.
    nickel:yumuşak ve güçlüdür.Korozyona karşı etkilidir.
    nickel silver:avrupada çok popülerdir.Pilotlar kullanır.Dayanaklıdır.
    Berilyum:güçlü,hafif ve dayanaklı bir metaldir.Nasa tarafından kulanılmaktadır.Maliyeti çok yüksektir.
    Titanyum:Çok pahalıdır.Yüze fit uyumu vardır.Çok hafiftir ve çok dayanıklıdır.Korozyona karşı direnci mükemmeldir.
    Monel:Çoğu zaman gözlük çerçevelerinde kullanılmaz çünkü eğilip bükülmesi ve cama uygulanması zordur.Korozyona karşı dayanıklıdır.
    Stainless Steel(Paslanmaz Çelik):Rahatlık,dayanıklılık için kullanılabilinir.
    Cobalt:Pahalıdır fakat bir titanyum kadar değildir.Hafiftir ve korozyona karşı dayanaklıdır.


    Abbe değeri

    Yükseği iyidir,düşüğü o kadar kötüdür.Ortası makbuldür.Aşağı yukarı abbe değeri görme keskinliğimizi gösterir.45 abbe değeri olan bir gözlük camı ile 30 abbe değeri olan bir cam mukayese bile edilemez.Oyüzden gözlükçülerde kataloglardan herzaman mümkün mertebe yüksek abbe değerli olanlara bakınız.Fakat unutulmaması gereken birşey var.O da ne kadar yüksek indeksli cam isterseniz o kadar düşük abbe değerli camla karşılaşırsınız.O yüzden mümkün mertebe ortasını almaya bakın siz.

    Abbe değerleri kıyaslama

    Düşük abbe değerli cam aldığınızda görme kaliteniz bu şekilde olacaktır.


    Yüksek abbe değerli cam aldığınızda ise görme kaliteniz daha iyi olacaktır.


    Anti refle kaplamanın önemi ve farkı

    Kimi zaman göz derecemiz ilerlemesede akşam vakti araba ışıklarının dikey veya yatay olarak yansıdığını görürüz.İşte bu ışıma aslında uzun süredir kullandığınız camlarınızın kaplamasının artık ömrünü doldurduğuna bir işarettir.Örneklerdede görebileceğimiz üzere foto çekindiğimizdede aynı parlama olacaktır.





















    Unutmayın göz en önemli organlarımızdan.Sınav esnasında,araba sürerken,yolda yürürken kim rahat görmek istemezki ?



    Hocam bir sorum olacak. bir gözlük camı sonradan inceltilebiliyor mu?




  • Yıllardır yüksel numaralı gözlük kullanmaktayım, şu günlerde numaramı yenilemem gerekiyor . Bu arada ciddi ciddi güneş gözlüğüne de ihtiyacım var gözlerimi kırpmaktan gözlerim kısık olacak nerdeyse. Bir haftadır yaptığım araştırmalarda "essilor translation" ve "klipsli çerçeve" arasında karar veremedim. Numaraların her 2 yılda bir değişmesi gerektiğini düşünürsek translation camlar pek mantıklı gelmiyor zira fiyatları çok yüksek. Geriye çerçeve olarak Silhouette 5232 klipsli çerçevesi kalıyor. Gözden kaçırdığım veya aklıma gelmeyen önerilerinizi bekliyorum. Ayrıca Silhouette 5232+Klips fiyatı verecek olan var mı.Teşekkürler
  • Merhaba,

    Bugün özellikle arabada kullanmak için numaralı güneş gözlüğü için doktora gittim.
    Her iki gözümde -2.00 miyop, astigmat yok.

    Optik personeli transitions 7 önerdi. Ayrı güneş gözlüğü kullanmana gerek kalmaz dedi.
    Fakat önerdiği, transitions 7 sanırım signature olan versiyonu ki neredeyse benim gözümdekiler kadar şeffaftı.
    http://signaturevii.transitions.com/ca/en/FAQ linkteki bilgiye göre bunlar araçların ön camı UV filtresine sahip olduğu için araç içinde aktifleşmiyor.

    Sizce normal bir güneş gözlüğü alıp iki gözlük mü kullanmalıyım yoksa transitions 7 alsam yeteri kadar güneşi keser mi?

    Teşekkürler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tty0

    Merhaba,

    Bugün özellikle arabada kullanmak için numaralı güneş gözlüğü için doktora gittim.
    Her iki gözümde -2.00 miyop, astigmat yok.

    Optik personeli transitions 7 önerdi. Ayrı güneş gözlüğü kullanmana gerek kalmaz dedi.
    Fakat önerdiği, transitions 7 sanırım signature olan versiyonu ki neredeyse benim gözümdekiler kadar şeffaftı.
    http://signaturevii.transitions.com/ca/en/FAQ linkteki bilgiye göre bunlar araçların ön camı UV filtresine sahip olduğu için araç içinde aktifleşmiyor.

    Sizce normal bir güneş gözlüğü alıp iki gözlük mü kullanmalıyım yoksa transitions 7 alsam yeteri kadar güneşi keser mi?

    Teşekkürler.

    Hangi optik personeli bunu size tavsiye etti?
    Transitions VII hic bir zaman gunes gozlugunun komforunu vermez ama bir gunes gozlugu kadar olmasada ortamdaki uv ye gore az yada cok koyulastigi icin sizi gunesli ortamlarda rahat ettirir.
    Arac camlarinda uv filresi oldugu icin transitions 7 camin koyuasmasi icin arac icine hic uv gecemez ve camlar seffaf kalir. Ancak transitions firmasi bu tip kullanicilar icin ExtrActive diye bir cam cikardilar. Trans7 gunessiz ortamda seffafken extractive %10grimsi renklidir ve arac icinde biraz koyulasir disarda daha fazla koyulasir.
    anlattiklariniza gore sizin ihtiyacinin numarali gunes gozlugu dur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Göz çizdirme ameliyatı hakkında ne düşünüyorsunuz? Gözlerimin dereceleri sol 2 sağ 2.25.Astigmat da var ama kaç olduğunu hatırlamıyorum.Sizce değer mi yaptırmak?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: prokopi


    quote:

    Orijinalden alıntı: tty0

    Merhaba,

    Bugün özellikle arabada kullanmak için numaralı güneş gözlüğü için doktora gittim.
    Her iki gözümde -2.00 miyop, astigmat yok.

    Optik personeli transitions 7 önerdi. Ayrı güneş gözlüğü kullanmana gerek kalmaz dedi.
    Fakat önerdiği, transitions 7 sanırım signature olan versiyonu ki neredeyse benim gözümdekiler kadar şeffaftı.
    http://signaturevii.transitions.com/ca/en/FAQ linkteki bilgiye göre bunlar araçların ön camı UV filtresine sahip olduğu için araç içinde aktifleşmiyor.

    Sizce normal bir güneş gözlüğü alıp iki gözlük mü kullanmalıyım yoksa transitions 7 alsam yeteri kadar güneşi keser mi?

    Teşekkürler.

    Hangi optik personeli bunu size tavsiye etti?
    Transitions VII hic bir zaman gunes gozlugunun komforunu vermez ama bir gunes gozlugu kadar olmasada ortamdaki uv ye gore az yada cok koyulastigi icin sizi gunesli ortamlarda rahat ettirir.
    Arac camlarinda uv filresi oldugu icin transitions 7 camin koyuasmasi icin arac icine hic uv gecemez ve camlar seffaf kalir. Ancak transitions firmasi bu tip kullanicilar icin ExtrActive diye bir cam cikardilar. Trans7 gunessiz ortamda seffafken extractive %10grimsi renklidir ve arac icinde biraz koyulasir disarda daha fazla koyulasir.
    anlattiklariniza gore sizin ihtiyacinin numarali gunes gozlugu dur.

    İyiki de Transitions almamışım bak bu özelliğini bilmiyordum. Bende bir üst kısımda bununla ilgili olarak kaygılarımı giderecek görüş istemiştim(Transitions mi Klipsli çerçeve mi), arkadaşa verdiğiniz cevap benim içinde çok önemli bir referans oldu




  • Merhaba ben de bir şey sormak istiyorum ben geçen gün göz doktoruna gittim ve gözümü kontrol etmesini söyledim numaramin ilerlediğini söyledi ve reçete verdi gittim taktırdim ama sanki havada yürüyormusum gibi oldum memnun kalmadım başka bir doktora gittim başka numara aldım bugün onu taktırdim ama sanki bu da rahat değil gibi otururken sorun yok ama kalkınca başım dönüyor gibi oluyor sanki puslaniyor sizce bu normal mi ayrıca be yapmalıyım??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 167168169170171
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.