Şimdi Ara

RAİD 0 KURULMUŞTUR, basit anlatım içeridedir.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
668
Cevap
7
Favori
26.892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gelelim raid0 kurulumumuza. Bende aslında emin olmadan, birazda ellerim terleyerek uyguladım bu işlemleri. (Resim eklemek çok zaman aldığından, ekleyemedim. Kusura bakmayın.)

    1- Ana menüden ayarlara giriyoruz.
    2- Daha sonra gelişmişe giriyoruz.
    3- Buradan sata yapılandırmasından sata modunu ıde den raid olarak değiştiriyoruz ve kaydedip PC nin reboot etmesini sağlıyoruz.
    4- PC açılırken İntel raid lere bağladığımız diskler için ctrl+I tuş kombinasyonuna basıyoruz.
    5- Gelen pencerede create raid volume yi seçiyoruz.
    6- raid yapılandırmamıza bir isim veriyoruz (ahmet, hasan, elma, armut gibi)
    7- raid level olarak, raid0 seçiyoruz.
    8- Disk seçme kısmında ara tuşu ile raid0 yapılandırmamıza dahil edeceğimiz diskleri seçiyoruz ve bu disklerin yanlarında yeşil ok çıkıyor.
    9- Strip size otomatik 128kb çıktı ve ben değiştirmedim.
    10- Kapasite kısmında diskleri eğer bölümleyeceksek, bölümlemek istediğimiz kadar bir kapasite yazıyoruz. Ben 100 gb seçtim mesela. Exit diyip çıkıyoruz ve gelen uyarıya Y diyip kabul ediyoruz.
    11- Kalan kısım için aynı şekilde create raid volume diyip istediğimiz kadar bölüm daha ayırabiliyoruz. Ben kalan 900GB ı (830 küsür gb) tek bir bölüm yaptım. Exit diyip çıkıyoruz ve gelen uyarıya Y diyip kabul ediyoruz.

    Raid 0 kurulumumuz tamamlanmış oluyor. Ancak Win7 kurduktan sonra bende HD tune ile bench alırken min. değerler çok düşük çıktı. Daha sonra anakartın sürücü dvd sinden intel raid driverlarını win7 üzerinden kurdum ve değerler yükseldi.


    Umarım yapmak isteyenlere faydası dokunur yazdıklarımın. Zor bir şey değilmiş.

    Raid0 yapılmıştır. İlgilenen tüm arkadaşlara teşekkürler. Detaylar ve Bios resimlerini en kısa zamanda ekleyeceğim.

     RAİD 0 KURULMUŞTUR, basit anlatım içeridedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 12 Mayıs 2011; 18:30:24 >







  • Birde raid0 için 2 tane disk önerisi lazım.
  • Forumda samsung HD502hj raid 0 için bir konu vardı. Orda en ayrıntısına kadar anlatılmıstı. Oraya göre yaparsın ki önericeğim disklerde bunlar. Aslında yapıcakların çok basit. BIOS'dan raid'i aktif ediceksin. Sonra raid ekranına geliceksin. Burda hersey açık ve net belirtiliyor zaten. Stripsize'ı 64kb yapmayı unutma ama

    Konunun linki :http://resim.donanimhaber.com/m_36763154/mpage_1/key_hd502hj%2Craid/tm.htm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: t3

    Forumda samsung HD502hj raid 0 için bir konu vardı. Orda en ayrıntısına kadar anlatılmıstı. Oraya göre yaparsın ki önericeğim disklerde bunlar. Aslında yapıcakların çok basit. BIOS'dan raid'i aktif ediceksin. Sonra raid ekranına geliceksin. Burda hersey açık ve net belirtiliyor zaten. Stripsize'ı 64kb yapmayı unutma ama

    Konunun linki :http://resim.donanimhaber.com/m_36763154/mpage_1/key_hd502hj%2Craid/tm.htm


    Hemen inceliyorum.




  • O konuda raid için başka bir konuyu kaynak göstermiş. Kaynak konuda ise şöyle anlatmış,

    quote:

    Bios ayarları ile ne kadar ilgilisiniz bilmiyorum ama hiçbişey bilmiyormuşsunuz gibi anlatmaya çalışayım. Bilgisayar açıldığında Gigabyte logosu göründüğünde del tuşuna basarak Bios ekranına geliyoruz. Burdan "Integrated Perpherals" a giriyoruz. Burdan da "OnChip Sata Type" ı Raid olarak seçip F10'a basıp ayarları kaydedip çıkıyoruz.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X Gibi bi yazı gelicek.. Zaten altta da görüceksiniz CTRL+F e basmanızı isteyecek. Bastıktan sonra karşımıza gelen seçeneklerden "Define LD" yi seçiceksiniz. Gelen ekranda LD 1'ı seçiceksiniz. Buraya girdiğinizde ilk yapmanız gereken Raid Mode'u Raid0 olarak ayarlamak. Altındaki 4 ayar ise , Stripe size: 64 , Fast init: OFF , Gigabyte Boundry Off , Cache Mode: (tek seçenek var) Space tuşu ile seçenekleri değiştirebiliyorsunuz. Altta da disklerinizin ikisini de görmüş olmanız lazım.. Disklerin üzerine gelip yine space'e basarak Assignment sütununda "Y" yazmasını sağlayacaksınız. Burası hangi diskleri raid0'a dahil edeceğimizi seçtiğimiz yer.. Eğer Diskin yanında N kalırsa Raid0'a dahil olmaz. Buna dikkat edin.. Her iki diskin yanında da "Y" yi gördükten sonra CTRL+Y ye basıcaksınız.. Karşınıza bi uyarı çıkacak. Array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL+Y'ye basın gibi bi uyarı. Tekrar CTRL+Y ye basıcaksınız ve C sürücünüzün kaç GB olmasını istiyorsanız o kadar gireceksiniz. Dikkat edin ; MB cinsinden giriyorsunuz. Yani C'nin 100GB olmasını istiyorsanız yaklaşık 102400 MB seçmeniz gerekicek.. Burayı da CTRL+Y diyerek save ettikten sonra tekrar LD'lerin olduğu ekrana dönecek. Bu sefer de LD2'yi seçip geri kalan 900 GB'ı D sürücüsü yapması için raid oluşturucaz.. Herşey yine aynı şekilde ayarlanıcak , ta ki array kapasitesini kendiniz belirlemek istiyorsanız CTRL'Y ye basın , maksimum kapasite için herhangi bi tuşa basın diyene kadar. Tabi ki siz burada geri kalan tüm alandan bir sürücü oluşturacağınız için herhangi bi tuşa basarak 900GB'lık disk oluşturmasını sağlayacaksınız.. Yine burayı da save ederek işlemi bitireceksiniz ve sistem reset atıcak.. Sistem tekrar açıldığında Raid Option Rom Version X.X.X ekranında iki adet sürücüyü functional olarak görüyo olmalısınız.Bundan sonrası zaten tekil disk varmış gibi işletim sistemi kurmak. Kolay gelsin. Daha kolay nasıl anlatılır bilemiyorum


    Bu anlatım tüm anakartlar için geçerli mi? MSI uefi bios kullanıyor ve sata 3 ile raid yaparsam harici kontrolcü ile bunu sağlıyor. Sanırım marvell olacak. E driver felan kurulmayacak mı? Disket v.s. bişeyler okumuştum. Buradaki komutlar benim anakartım içinde aynı mı olacak? offff.




  • o anakartta sata3 lerin 2 tanesi marvelden 2 tanesi intelden araştırdğım kadarıyla. siz intele bağlayın. driver felan xp için win7 artık sorunsuz tanıyor herşeyi.harddiskleri bölümlendirdikten sonra gerisi bildiğiniz windows kurma. windows kurulduktan sonra intelin raid programını kurarsınız zaten içinde driveride oluyor galiba. kurulum sırasında yapmanız gereken başka birşey yok yani.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CorleoneXT

    o anakartta sata3 lerin 2 tanesi marvelden 2 tanesi intelden araştırdğım kadarıyla. siz intele bağlayın. driver felan xp için win7 artık sorunsuz tanıyor herşeyi.harddiskleri bölümlendirdikten sonra gerisi bildiğiniz windows kurma. windows kurulduktan sonra intelin raid programını kurarsınız zaten içinde driveride oluyor galiba. kurulum sırasında yapmanız gereken başka birşey yok yani.


    olay bu kadar ama Yalçın abiye resimlerle göstermek lazım olayı




    http://www.msi.com/service/download/driver-2743.html

    şu başlık altındaki kısmı indirmen gerekiyor ağa

    msi in raid programı video ya bakarak bişeyler çıkartırsın ben yine sistem yanında değilim olsam video çekerdim senin için




  • yalçın abi biostan sata/ide controller mode'u raid seçeceksin, yeniden başlatınca raid manager'a girmak için basman gereken tuşları söylüyor (bende ctrl+ı ama farklı olabilir) sonra raid yapmak için gereken diskleri seçip raid türünü stripe seçiyoruz, size 128KB seçiyoruz sonra kaydedip çıkıyoruz, sistem diski olmadığı için zaten direk win dvd'sini boot edecektir önyükleme bittikten sonra eğer raid0'ı görmezse raid driver'ını flash'a atıp gözat filan diyip o driver'ı kaynak olarak gösterdikten sonra raid'i bulur.
  • Bilgiler için sağolun. Yapamam ama yinede deneyeceğim.

    Disk olarakta şundan 2 adet düşünüyorum.

    http://www.eksenbilgisayar.com/?urun-detay_13662_SAMSUNG_Spinpoint__HD502IJ___3_5inc__500GB__SATA.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

    Bilgiler için sağolun. Yapamam ama yinede deneyeceğim.

    Disk olarakta şundan 2 adet düşünüyorum.

    http://www.eksenbilgisayar.com/?urun-detay_13662_SAMSUNG_Spinpoint__HD502IJ___3_5inc__500GB__SATA.html

    seagate al abi, içinde tek disk bulunur daha sessiz çalışır. daha incedir kasa içi hava akımı yönünden daha iyi oluyor.




  • Samsung mu? Seagate mi?

    Linkteki samsung da ince gibi, sanki tek plaka gibi duruyor zaten.
  • seagate mi

    abi şundan al

    http://www.eksenbilgisayar.com/?urun-detay_31610_SAMSUNG_Spinpoint__HD502HJ___3_5inc__500GB__SATA__Dahili_Disk.html

    http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=2276

    hj f3 tek plaka



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mckhan -- 30 Mart 2011; 11:34:44 >




  • yalçın abi ismailin önerdiği f3 olan raid için biçilmiş kaftan diyorlar. iventus'dakini al abi.
  • Alıyorum HJ olanı. Eksenden alırım. Ankarada bayisi var, geçen anakartı felanda almıştım ordan. 2 Tane alıp, raid işine girişelim bakalım. Şimdi yapacaklarımı anlatıyorum;

    2 tane o diskleri sata3 olan 1-2 slotlara takıyorum. Sonra biostan raid seçeceğim. restart edince ctrl+I ile raid diklerini seçeceğim ve stripsize 64 kb seçeceğim. Sonra diski 100 gb ve 900 gb olarak ikiye böleceğim. Sonra yeniden boot edecek ve orda win7 dvd sini takıcam ve win kuracağım. Win kurduktan sonra intel raid driver ini indirip yükleyeceğim. Bu kadar. (mı?)
  • 128kb
  • 64 mü 128 mi?

    64 daha iyi diyorlar?

    Birde şöyle söyliyim, şu an win kurulu 320gb duracak. raid0 göçerse 320gb olandan devam edeceğim kullanmaya, tekrar raid kurana kadar. Acil destek yani.

    2 tane 1,5tb depoda duracak. Oyunlarımda 320gb ta yüklü zaten. raid0 kurulumu için acaba 2 tane 250gb daha mı iyi olur ki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 30 Mart 2011; 11:51:35 >
  • Yalçın abi Raid 0 için 500gb'tan aşağısını düşünme uğraştığına değmez.

    Bende HD502HJ serisi diskleri öneririm.

    Raid 0 'da disk kapasitesi ve sayısı ne kadar fazla olursa (4'lü mesela ya da 500gb yerine 1tb gibi) o kadar fazla performans alırsın.
  • Hocam bugün vatanda %20 indirimi var bence iki tane corsair f60 kapatıp raid yapın.win7yi ve en sevdiğiniz oyunları kursanız yeter.dehşetcengiz performans alırsınız.236tl adedi.
  • HJ 500GB karar kıldım.

    Bu raid0 söylenildiği kadar sorunlu mu? İkide bir uçan bişey mi? Mesela kurduktan sonra 1 yıl hiç format atmadan kullanabilirmiyim?
  • @born2bemad

    SSD hem pahalı hemde zamanla sorunları çok oluyor takip ettiğim kadarıyla. SSD iyice oturana kadar beklesin.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.