Şimdi Ara

Intel'den ARM'a yanıt geldi; Oak Trail platformu ve Atom Z670 işlemcisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
7.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel düşük güç tüketimli mobil cihazlar için hazırladığı Lincroft kod adlı Atom Z670 işlemcisini resmi olarak satışa sundu. Özellikle tabletleri hedef alan yeni işlemci, aynı ARM tabanlı çözümlerde (Nvidia Tegra 2 veya Qualcomm Snadpragon gibi) olduğu SoC yani yongada sistem platformunda hazırlanan işlemci, tek çekirdekli yapıda olup 1.5GHz'de görev yapıyor. Adından da anlaşılabileceği üzere Atom ailesinin bir ferdi olan yeni işlemci, buna karşın ultra-mobil cihazlara yönelik çok ciddi güncellemeler içeriyor.



    alt="Intel'den ARM'a yanıt geldi; Oak Trail platformu ve Atom Z670 işlemcisi"


    Oak Trail platformunun ilk üyesi olan işlemci, tek çekirdekli yapıda olmasına karşın, Hyper-Threading teknolojisi sayesinde aynı anda çift izlek desteği sunabilen işlemcide, GMA 600 entegre grafik birimine yer veriliyor. Menlow platformunda kullanılan GMA 500 ile kıyaslandığında performans güncellemeleri içeren yeni grafik birimi, Intel'in kendi geliştirdiği bir çözüm değil aslında. Hissedarı olduğu Imagination firmasının PowerVR SGX 535 GPU'sunu (GMA500, iPhone 3GS, iPad ve Motorola Droid'deki GPU'nun aynısı) GMA 600 adı altında yeniden isimlendiren Intel, en yüksek çalışma frekansını 200MHz'den 400MHz'e yükseltirken, aynı zamanda OpenGL 2.1 desteği ve yukarıda da belirttiğimiz gibi çeşitli performans ve güç tüketim optimizsayonları yapmış. 45nm High-K LP teknolojisi ile üretilen Atom Z670 işlemcisi, aynı Nvidia'nın Tegra 2 platformunda olduğu gibi tek kanal 32-Bit bellek kontrolcüsü ile geliyor. Düşük güç tüketimli LPDDR2 belleklere ek olarak entegre bellek kontrolcüsü DDR2-800MHz bellek desteği de sunabiliyor. Standart Atom işlemcileriyle kıyaslandığında komponent güç tüketiminin %50, paket alanı ise %45 azaltıldığı yeni işlemciye, Whitney Point kod adlı çipset eşlik ediyor.



    alt="Intel'den ARM'a yanıt geldi; Oak Trail platformu ve Atom Z670 işlemcisi"


    Intel'den yapılan açıklamalara göre Oak Trail platformu ve platformun ilk üyesi olan Atom Z670 işlemcisi, zengin çoklu ortam deneyimi vaad ediyor. Piyasada yaygın olarak kullanılan video formatları için donanımsal hızlandırma desteği getiren Atom Z670 işlemcisi, aynı zamanda 1080p videoları akıcı bir şekilde oynatabiliyor ve HDMI desteği ile HDTV ya da LCD monitörlere bağlantı olanağı da tanıyor. 512 Kb L2 bellek kapasitesine sahip olan Atom Z670, 140 milyon transistör içeriyor. Kıyaslama açısından Nvidia Tegra 2'nin 269 milyon transistör içerdiğini söyleyebiliriz ancak bu noktada önemli bir detay bulunuyor. Çift çekirdekli yapıda olan Tegra 2 platformu "tek yonga" tasarımına sahip. Yani işlemci çekirdekleri ve grafik birmine ek olarak bağlantı kontrolcüsü (WiFi, 3G) ve diğer birimleri de içeren Tegra 2'den farklı olarak Atom Z670 işlemcisi, sadece temel işlem birimlerine sahip. Öte taraftan tasarımı formu açısından benzer yapıda olan Atom Z5xx serisinin 49 milyon transistöre sahip olduğu düşünüldüğünde, gelişim daha rahat görülebiliyor.



    alt="Intel'den ARM'a yanıt geldi; Oak Trail platformu ve Atom Z670 işlemcisi"



    Samsung'un kızaklı klavyeye sahip 7 serisi melez bilgisayarı, Atom Z670 işlemcisini kullanıyor.


    Atom Z670 işlemcisine eşlik eden Whitney Poıint kod adlı çipset ya da Intel'in tabiriyle platform kontrol merkezi, görüntü işlemcisine ( 1x 5 Megapiksel kamera ve 1x VGA desteği), USB 2.0 kontrolcüsüne, NAND kontrolcüsüne (80 Megabyte/saniye ), HDMI desteği ile gelirken, tüm çipin 32-bit RISC çekirdeği ile kontrol edildiğini görüyoruz. ARM tabanlı platformlardan farklı olarak masaüstü Windows işletim sistemlerine de destek sunan Oak Trail platformu, haberimizin başında da belirttiğimiz gibi farklı cihazlarda kullanılabilecek. Bu cihazlar arasında ultra-taşınabilir sistemler, tablet bilgisayarlar ve hatta bazı akıllı telefon modelleri de olacak. Intel, Oak Trail platformunun ilk üyesi olan Atom Z670'i adetli alımlarda 75 dolar seviyesinden (ARM tabanlı çözümler 25-40$ aralığında) pazara sunuyor. Çok sayıda üreticinin Oak Trail tabanlı ürün sunması beklenirken, ilk adım Samsung'dan geldi ve firma, resmi tanıtımını CES 2011'de yaptığı netbook/tablet melez tasarımlı 7 serisi bilgisayarını 699 dolar seviyesinden pazara sunacağını açıkladı.








  • Kızaklımı :S
  • Rakiplerinin altında bir performans sunacağı kesin ve gereksiz şekilde rakiplerinden pahalı.
  • Sevgili Intel, ARM'nin pastayı kaşıklamasına göz yummuyorsun ama netbook pazarında yerinde saymaya devam ediyorsun.

    Gerçi bu haberdeki Atom'ların da netbook pazarının artıkları olduğunu düşünmüyorum değil...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Furkan!

    Kızaklımı :S


    ben tasarımı beğendim.
  • tegra 2 ye karsi boyle vasat bi rakip cikarmialar tegra 3 te 4 core olunca ne yapicaklar :)
  • netbook da 2 çekirdek sunan bu işlemci pek de vasat gibi gözükmüyor.
    Ama performans bekleyenler bence i7 notebook alsınlar benim gibi i5 alıp da memnuniyetsiz olmasınlar.
  • "Intel'den ARM'a yanıt geldi geldi"

    gelmedi gelmedi, inan gelmedi...
  • icindeki transistor sayisina kadar tum detay bilgileri verilmis ama esas kilit nokta atlamis nedense. enerji tuketimi. arm ile olan rekabeti belirleyen faktor bu.

    tukettigi enerji ve kullanim suresi one cikarilmadigina gore, hala arm'a denk olmadan cok uzak oldugunu anliyorum
  • samsungun bu tableti çok hoş hem touchpad klavye var hemde dokunmatik ekranlı ayrıca win7 yüklü olursa müthiş bişey olur tabikide şarj oranı 4 5 saate düşer orası kötü olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jay jay justified
    Sevgili Intel, ARM'nin pastayı kaşıklamasına göz yummuyorsun ama ...
    Lan ne güldürdün beni ya! Süpersin!!!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura
    icindeki transistor sayisina kadar tum detay bilgileri verilmis ama esas kilit nokta atlamis nedense. enerji tuketimi..

    Bak yazıda ne denmiş
    quote:

    Standart Atom işlemcileriyle kıyaslandığında komponent güç tüketiminin %50, paket alanı ise %45 azaltıldığı yeni işlemciye...
  • tam olarak kac watt tukettigi kac saat calisacagi soylenmemis.
    bunlarin one cikarilmamasindan cokda iyi olmadigi sonucuna variyorum. en azindan arm sistemle rekabet edebilcek kadar.
  • Ben Intel'in tek kurtuluşunun Arm tabanlı işlemciler üretmesi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yukarıdaki işlemci ile ARM'a cevap verebildiğini de düşünmüyorum.

    Yakında Tegra3 çıkıyor. 4 çekirdekli işlemciler ve 8 çekirdekli GPU lar da yolda. Hatta Samsung bile kendi işlemcisinde yukarıdaki ATOM'dan çok çok daha önde görünüyor. Intel ise daha küçük zar alanlı işlemciyi 2 kat daha pahalı satma peşinde ama yedirmezler. Çünkü bu sefer karşısında ARM gibi 27-28 tane şirkete teknolojisini lisanslayan bir dev var. Intel'in bunlarla yarışabilmesi için önce örümcek beyninden kurtulması gerekiyor. Öyle 1.5Ghz tek çekirdekli işlemci yapıpta "Ama 2 izlek destekliyoooor" demekle olmaz.
    ARM'da zaten 2 çekirdekli işlemciler var. Üstelik 1.2 Ghz hızına da geldiler.

    Cevapmış. Ne cevabı? Geçen senenin mi? Çok geç cevap veriyorsun Intel. Sen cevap verene kadar...

    INTEL: - Ne dediiiin ?

    ARM : - Geçti anam geçti. Yok bişey..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocKing

    Ben Intel'in tek kurtuluşunun Arm tabanlı işlemciler üretmesi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yukarıdaki işlemci ile ARM'a cevap verebildiğini de düşünmüyorum.

    Yakında Tegra3 çıkıyor. 4 çekirdekli işlemciler ve 8 çekirdekli GPU lar da yolda. Hatta Samsung bile kendi işlemcisinde yukarıdaki ATOM'dan çok çok daha önde görünüyor. Intel ise daha küçük zar alanlı işlemciyi 2 kat daha pahalı satma peşinde ama yedirmezler. Çünkü bu sefer karşısında ARM gibi 27-28 tane şirkete teknolojisini lisanslayan bir dev var. Intel'in bunlarla yarışabilmesi için önce örümcek beyninden kurtulması gerekiyor. Öyle 1.5Ghz tek çekirdekli işlemci yapıpta "Ama 2 izlek destekliyoooor" demekle olmaz.
    ARM'da zaten 2 çekirdekli işlemciler var. Üstelik 1.2 Ghz hızına da geldiler.

    Cevapmış. Ne cevabı? Geçen senenin mi? Çok geç cevap veriyorsun Intel. Sen cevap verene kadar...

    INTEL: - Ne dediiiin ?

    ARM : - Geçti anam geçti. Yok bişey..



    Bu kadar acele etmeyelim. Zamanında AMD Barton çekirdeklerle hız rekorları kırarken Intel Netburst ile fırın kıvamında işlemciler yapıyordu. Adamlar iki senede şak diye birinciliğe oturuverdiler. Intel'deki kaynaklar henüz ARM'da yok, kaldı ki olsa bile onlar işlemci zarı değil tasarımı yaptığından tek başlarına Intel'e rakip olmaları mümkün değil. Zarları Intel kadar hızlı küçültmeleri de keza. Bir iki nesil sonra Intel'in bu alanda da rakipsiz kalması henüz imkansız değil bence. Tabii umalım da öyle olmasın, rekabet her zaman daha iyidir.




  • amd intel rekabetini referans almak ne kadar dogru olur. x86 intelin tekelinde. amd kendini assa bile belli bir pazar payinin ustune cikmasina yaptigi lisans anlasmasi izin vermiyor. ortada adil rekabet yok. intel her ne kadar cok buyuk kaynaklara sahip olsada girmeye calisipda basarisiz oldugu alanlarda oldu. daha dun ekran karti piyasasini larebee ile sarsacagini iddia etmiyormuydu.

    arm bu sefer cok saglam geliyor. yakinda windowsda arm destegi verecek. ondan sonrasini gormek zor. x86 baskin kalir mi, yoksa arm pazari elemi gecirir. sonucda intelde bos durmayacak. muhtemelen hangi mimarinin potansiyeli yuksekse o kazanacak.
  • Bu yeni islemcinin grafik cekirdeginin iPad 2 den kotu olmasi gercekten cok komik olmus.



    Dusunun iPad 2 hafif ince pil omru daha fazla.



    Apple netbook larin karsina mac osx kullanan bir diz ustu cikarmamasi icin hic bir neden kalmadi.
  • intel bu işlemci ile arm'ye rakip olamaz.. ben yinede arm tabanlı bir platformu tercih ederdim..

    artı intel neden arm tabanlı işlemci üretmemek için diretiyor anlamış değilim. sonuçta para kazanmak için kurulmuş bir şirketsin, bir şeyleri insanlara dayatmak için değil. nerede kazanç varsa bir firma ona yönelir intelin bu tutumunu anlamak zor..!!
  • @darkaura: Haklısınız tabii, dediğiniz gibi olması da mümkün. Ben yalnızca bu alanda Intel'in bittiğini düşünmek için henüz çok erken olduğuna inanıyorum.

    @Batuist: ARM pazarında x86 pazarında olduğu gibi bir kar marjı yok. Olması da mümkün görünmüyor. x86 lisansına sahip 2,05 şirket var (Intel, AMD, Via). Intel zaten mimarinin sahibi kimseye lisans ödemek zorunda değil. Dolayısıyla bir tek rakibi var, onun olması da işine geliyor tekel suçlamalarına maruz kalmamak için. Duopol bir piyasada fiyatları yüksek tutmak her zaman daha kolaydır. ARM Intel için karlı bir iş kolu değil, x86 kadar karlı olması mümkün de değil çünkü marjlar çok daha düşük ve rakipler çok daha fazla. Intel mümkün olduğunca x86'nın hakimiyetini korumak isteyecektir.

    Ekran kartları için de aynı şey söylenebilir. Beğenmediğimiz kıytırık grafik yongaları ile Intel şu an PC piyasasında ezici bir üstünlüğe sahip. Son okuduğumda grafik yongası pazarının %75-80'i filan gibi saçma bir rakam Intel'in elindeydi diye hatırlıyorum. İşlemciden ayrı grafik kartları sadece oyuncular ve yüksek performans PC'ler için önemli, bu pazarlar da Intel için yeterince önemli olmayabilir, özellikle oyuncu pazarı. Oyuna yönelik grafik kartı pazarında yüksek marjlar yalnızca üst düzey kartlarda var, onların da payı düşük. E böyle olunca niye uğraşasın, zaten düşük performanslı kartlarda hakimiyeti var. Yüksek performans PC'ler için de bir şeyler düşündüğüne eminim Intel'in. Ama bu Larrabee olmaz da başka bir şey olur, o pazardan uzun süre uzak kalmayacaktır.




  • Arm işlemcileri için windows çıktıgı gün. İntelin artistigi biter.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.