Şimdi Ara

Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
2
Favori
14.471
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yaklaşık 1 aydır kullandığım HTC HD7 cihazının (söz verdiğim gibi) Türkiye için tanıtımı;

    HTC HD7
     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Cihazın özelliklerini birçok yerde bulabilirsiniz, ancak ben yinede burada sıralıyayım;

    Genel Özellikleri
    GSM
    2G > GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
    3G > HSDPA 900 / 2100
    Fiziksel
    122 x 68 x 11.2 mm [BOY|EN|KALINLIK]
    162 g (pil dahil)
    Ekran
    LCD kapasitif dokunmatik (iPhone v.b. cihazların kullandığı dokunmatik ekran çeşidi)
    16M renk
    480 x 800 pixel çözünürlüğünde [iPhone 4 640x960]
    4.3" boyutunda (çapraz ölçüm, 10,75cm)
    231ppi (iPhone4'de bu rakam 305)
    Accelerometer sensörü (Cihazın dikey ve yatay konumunu saptaması için)
    Proximity sensörü (Cihaza yaklaşan nesnelerin saptanması için, kulağınıza dayadığınızda ekranı kapatma gibi şeylerde kullanılır)
    Ses ve uyarı
    Üzerinde yüklü bulunan zil sesleri (Mp3, Wav gibi kendi zil seslerinizi henüz kullanamazsınız)
    Titreşim
    Dış ses için hoparlör
    3,5mm jack girişi
    Dolby ve SRS
    Stereo FM radyo, RDS destekli
    GPS, A-GPS destekli
    Hafıza ve donanım
    Sınırsız telefon ve arama kaydı
    8gb flash (Avrupa), 16gb flash (Asya ve Amerika)
    512 MB ROM
    576 MB RAM
    1ghz Scorpion işlemci
    Qualcomm QSD8250 Snapdragon chipset
    Adreno 200 GPU
    Veri iletim
    Class 32 GPRS ve EDGE
    HSDPA 7.2 Mbps; HSUPA 2 Mbps 3G
    Wi-Fi 802.11 b/g/n
    Bluetooth v2.1, A2DP, AVRCP, HFP, HSP, PBAP destekli
    microUSB v2.0
    Kamera
    5 MP [2592х1944]
    Oto fokus
    Çift LED flaş
    Geo-tagging (GPS verisini resim bilgilerine ekleme yeteneği)
    720p (1280x720 progressive) video
    Pil
    Li-on 1230 mAh
    2G 310 saat standby, 6 saat 20dk konuşma
    3G 320 saat standby, 5 saat 20dk konuşma
    Fiyat
    TR'de resmi satışı yok, ilanlar vasıtası ile 800-1200 TL aralığında satın alabilirsiniz



    Temini
    Biliyorum, bu klasik olarak bir incelemenin parçası değil, ancak telefon TR'de henüz resmi yollardan temin edilemediğinden benim nasıl satın aldığımı ve neyle karşılaştığımı anlatmam gerekir diye düşündüm. Telefonu internetteki ilanlar vasıtası ile buldum. Bu cihazdan önce bir çok kişi ile görüştüm, ancak bazısı pasaport kayıtsızdı, bazısı başka illerdeydi (cihazı elden teslim almak istiyordum) ve bazısı da kredi kartı kullanmama izin vermiyodu.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Nihai olarak Kadıköy'de ağırlıklı olarak yurtdışından getirdiği cihazları satan bir işyerine gittim. Cihazı inceledim, cihazın arkasındaki etikette yazan IMEI numarası ile işletim sistemindeki aynı olup olmadığını kontrol ettim, sonra da internetten cihazın kayıt durumunu kontrol ettim. Cihaz kayıtlı değildi. Satıcı bana alırsam kaydının hemen yapılacağını söyledi ve ben de okeyledim. Satıcı sözünü tuttu, ama sizin karşılaşacağınız adam tutmayabilir de ve bu da can sıkıcı olabilir, o bakımdan almadan ÖNCE kayıtlı olmasını tercih etmenizi tavsiye ederim. Cihazı 1100TL'ye aldım, 6 taksit yaptım. Bugün internette baktığımda aynı cihazın biraz araştırmayla taksitli ve kayıtlı olarak 900TL gibi rakamlara alınabileceğini farkettim, almaya karar verirseniz biraz araştırmak cebinize iyi gelecektir :)




    İlk bakış
    Telefonu elinize ilk aldığınızda yapmanız gereken ilk şey Settings>About>Reset your phone olmalı, (tabii eğer telefonu ilk defa siz açtıysanız bu gereksiz olacaktır). WP7 işletim sisteminin en önemli özelliği entegrasyon. Telefon ilk açılışta sizden bir live hesabı bağlamanızı isteyecektir, bunu iptal edebilirsiniz ancak şiddetle kullanmanızı tavsiye ediyorum, çünkü live hesabı telefonun kalbi.

    Şimdi burada şöyle bazı problemler var; live hesabınızın bağlı olduğu ülke telefonun marketplace de satın alma opsiyonlarını etkiliyor. Eğer yeni bir live hesabı açıp bunu amerika olarak seçerseniz tüm marketplace deki programlara erişebilirsiniz, ancak ileride Türkiye marketplace'i açıldığında bazı yerel programları alamama ihtimaliniz de doğar. Mesela atıyorum KanalD için olan app türkiye dışından satışa kapalı olabilir, veya indirdiğiniz Amazon programı indirdiğiniz ülkeye göre değişiklik gösteriyordur ve siz Türkiye versiyonunu indirmediniz diye size sorun çıkartabilir. Ben halihazırda kullandığım live hesabımı bağladım, tesadüfen UK (ingiltere) olduğunu öğrendim, bu sayede de program v.s. indirirken sorun yaşamıyorum. İleride TR için marketplace açılırsa program satın almada problem yaşayabilirim, özellikle kredi kartınızın bağlı olduğu ülke ile live hesabınız farklıysa problem olacağını da hesaba katarsak.

    Ayrıca ilk kurulumda belirttiğiniz live hesabı telefona entegre oluyor, dolayısı ile telefonu resetlemediğiniz sürece bunu değiştiremezsiniz. Resetlemek çok zahmetli bir iş değil, ancak yine de can sıkıcı, bu bakımdan ilk seçiminizi iyi yapın.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    İlk kurulum aşamasında sizden Facebook hesabınızı da soracak, bunu da kullanmanızı tavisye ederim çünkü live'daki bağlantılarınız ile facebook'dakiler otomatik eşleşecek. Gerçi telefon ilk aşamada muhtemelen internete erişemeyeceği için live ve facebook hesaplarınızı ekleyemeyeceksiniz. Bunun nedenini bilmiyorum ama telefon APN ayarını yapmadan internete bağlanmadı (hat üzerinden yani, wireless normal tabii). Turkcell kullanan biri olarak APN ayarını şu şekilde yapın:
    Settings>Cellular>edit APN
    {APN adı: internet, kullanıcı adı ve şifre: adınız}

    Telefonunuzun FB ve Live hesap ayarlarını yaptıktan sonra telefon TÜM facebook ve Live bağlantılarınızı (rehberinizi) rehberine senkronize edecektir. Live hesabınızdaki bağlantıları senkronize etme deme şansınız yok, çünkü telefon rehberiniz zaten bu, her eklediğiniz kişi otomatik olarak live hesabınıza (yani hotmail contactlarınıza) eklenecek. Facebook için "sadece live hesabımda olan kişileri göster" diyebilirsiniz.

    Ayrıca yeri gelmişken belirteyim, türkçe dil ve klavye desteğiniz yok, ileriki zamanlarda güncellemeler ile gelecektir.

    Telefon normalde uyku modundadır, aynen iPhone ve Android'de olduğu gibi tuş ile uyandırmanız gerekiyor. HTC HD7'deki tuş telefonun sağ üst kısmında (iPhone'un düğmesinin bulunduğu yerde), aynı zamanda telefonu açma/kapama içinde kullanılıyor. Buna bastığınızda karşınıza çıkacak olan "lock screen" üzerinde birçok bilgi mevcut. Şahsen tasarımını çok beğeniyorum. Bu ekrandaki resimi kendi fotoğraflarınızla değiştirebiliyorsunuz.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Ekranda, üst kısımda sinyal kalitesi, wireless durumu ve pil durumu görünüyor, ortada büyük harflerle saat ve tarih yazıyor. Onun altında daha ufak harflerle bir sonraki randevünüz (ajandadan alınmış) gözüküyor, onların da altında sırayla cevapsız çağrı, okunmamış mesaj ve okunmamış e-posta bilgileri yer alıyor.

    Parmağınız ile ekranı yukarı itip ana menüye ulaşıyorsunuz. Burada karşınıza ana ekran çıkıyor, gördüğünüz karelere "HUB" deniyor ve klasik program kısayolu gibi değiller. Çoğu kendi içinde ayrı bölümlere ayrılıyor. Ana ekrandaki kısayolları istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz, hatta buraya haritada işaretlediğniz bir yeri ve rehberdeki bir arkadaşınızı da ekleyebilirsiniz.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Herhangi bir anda ana ekrana dönmek için telefonun "windows" amblemli tuşuna basmanız gerekiyor.
    Yeri gelmişken telefonun tuşlarını da anlatayım;

    Ön yüzünde 3 adet kapasitif düğme var (fiziksel tercih ederdim), sırayla "geri, windows tuşu ve arama". Geri tuşu sizi bir önceki programa/ekrana veya internette geziniyorsanız sayfaya götürüyor. Windows tuşu ana ekrana götürüyor. Arama tuşu ise programdan programa değişiyor. Örneğin internet explorer'da iseniz arama sayfasına gidiyor (binge.com yada google.com v.s.). Ana ekranda iseniz bing.com ana sayfasını açıyor ve arama yapabiliyorsunuz. Bazı programlarda da kendi arama bölümünü açabiliyor.

    Yan (sağ) tarafta 3 adet düğme var, üstten aşağıya "ses aç, ses kıs ve kamera" düğmeleri. Ses açma ve kısma düğmelerine bastığınızda telefonunuzun ekranının üst kısmında beliren şerit'de telefon ses yüksekliği bilgisi, sessiz'e geçme düğmesi ve müzik çalar düğmeleri beliriyor.

    Kamera düğmesine bastığınızda kamera açılıyor ve resim/video çekebiliyorsunuz. Düğme 2 kademeli, yarı basıp netleştiriyorsunuz, sonra tam basıp resimi çekiyorsunuz, fotoğraf makinesindeki gibi düşünün yada nokia n95 deki gibi. Telefonunuz kilitliyken bile (yani ekran kapalıyken) fotoğraf düğmesine 2 saniye tam basılı tutarsanız kilit açılıyor ve kamera programı açılıyor.

    Telefonun üst kısmında kalan düğme iPhone'daki gibi açma/kapama/kilitleme düğmesi, bunun tarifine gerek yok sanırım.



    Dün bir çekimde cihazı kullandık, youtube'a yükledim, az da olsa ana menüde scroll hızı, ardından office HUB'ı ve sonunda da onenote da en son yazdığım dosya açılıyor, biraz fikir verir diye umuyorum.



    Rehberiniz
    Telefonun rehber kısmı iki şekilde çalışyor: online ve offline. Eğer live hesabınızı eklememeyi tercih ettiyseniz (ki eğer niyetiniz bu ise telefonu almayın derim) kayıtlarınız telefonda saklanıyor, FB hesabınızı eklerseniz bu kayıtları yine de bağlayabiliyorsunuz. Eğer live hesabınız bağlı ise telefon rehberiniz online bir rehber oluyor. Kayıtlarınız offline olarak telefonunuzda tutuluyor, ancak yaptığınız değişiklikler belli aralıklarla (varsayılan değeri 30 dakika) live hesabınızla senkronize ediliyor. Benim hotmail (yani live) hesabımdaki kişi listesi zaten düzenli olduğu için harika bir sonuç elde ettim. Telefonu live ve facebook hesaplarıma bağladığımda tüm rehber hazırdı.



    Telefon rehberinizdeki facebook ve live kişileri otomatik olarak eşleştiriliyor ve birbirine linkleniyor. Genelde bu harika bir sonuç, ancak çok nadir de olsa bazı kişiler birbirine karışmış olabilir. Eşleşme öncelikli olarak mail adresleri ile yapılıyor, eğer kişilerin mail adresleri farklıysa zaten otomatik olarak birbirine linklenmiyorlar. Ancak eğer mail adres bilgisi yoksa o zaman telefonlara bakıyor ve aynı evde oturan kişilerin ev telefonu birbiri ile aynı olduğu için bunları bağlayabiliyor. Geçri bunu SADECE TEK TELEFON KAYDI EV TELEFONU ise yapıyor. Bu konuda bir sıkıntı yaşamadım ama belirteyim dedim.
    Zaten kişileri birbirne linklemek veya linkleri iptal etmek çok kolay, 2 dokunuşla yapılabiliyor.

    Telefon rehberinize girdiğinizde a'dan Z'ye sıralanmış tüm rehberinizi görebilirsiniz.

    Ekran 3 ana bölüme ayrılmış, parmağınızla sağ veya sola kaydırırsanız en son baktığınız kişilerin bir listesini yada rehberinizdeki insanların facebook veya live üzerinden en son ne yazdığını/paylaştığını da görebilir hatta bunlara direk burdan yorum bile yazabilir ve (FB için) "beğen" de yapabilirsiniz.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    "all" yazan ana ekranda ise tüm rehberiniz sıralıdır, en başta da sizin resminiz ve en son yazdığınız gözükecektir (FB ve live'dan alınmış bilgiler ile). Listede birini bulmak için büyüteç resmine tıklayıp adını yazaiblir veya harflere tıklayıp açılan listeden istediğiniz harfe geçiş yapabilirsiniz.

    Telefon rehberinizdeki kişilerin resimleri, mail adresleri, telefon numaraları, adresleri, doğum günleri v.b. bilgiler facebook ve live veritabanları üzerinden rehberinizde görünecektir. Kişinin sayfasını açtığınızda adresine tıklayarak navigasyonla sizi oraya götürmesini isteyebilirsiniz yada mail adresine tıklayarak mail atabilirsiniz.



    Ayrıca, bağladığınız tüm mail hesapları exchange serverlarındaki gibi rehberleri de senkronize edilebilir, yani gmail hesabınızdaki rehberinizi de buraya ekleyebilir, telefon rehberinizdeki doğru kişilerle linkleyebilirsiniz.
    Kişinin sayfasını açtığınızda yine 2 bölüm halinde gelecektir, "profile" ve "whats new". Profil kısmı kişinin telefon, adres ve mail gibibilgilerinin bulunduğu bölüm. What's new ise o kişinin FB ve live'dan en son paylaştıkları kısım, aynen facebook daki duvar gibi, farkı yok. Yine buradan "beğen" ve "yorum" yapma seçenekleriniz var.

    Rehberdeki herhangi birini ana ekrana eklediğinizde, kutucuğun üzerinde sırayla "Adı, adı ve resmi, resmi, en son paylaştığı ileti ve en son paylaştığı resim" farklı animasyonlarla dönecek. Bu ve buna benzer animasyonlar ana ekranı çok hareketlendiriyor ve sıradan statik bir görünümden kurtarıp canlı, modern ve akıcı bir izlenim vermesini sağlıyor.



    Telefon ve mesajlaşma
    Telefon açmak ve arama kaydı listesi için üstünde Turkcell (yada hangi hattı kullanıyorsanız onun adı) yazan kısıma giriyorsunuz. Burada ilk karşınıza çıkan kısım arama kaydı, klasik olarak geri arayabilirsiniz, yada kaydın üstüne parmağınızı biraz basılı tutarsanız açılan menüden kaydı silebilir veya (ekli değilse) rehberinize ekleyebilirsiniz.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Altta yer alan düğmeler ile telesekreterinizi arayabilir, tuş takımını açabilir (arama yapmak için) veya rehbere gidebilrsiniz. Arama kalitesi gayet iyi, ses ve bağlantı konusunda şimdiye kadar sıkıntı yaşamadım.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Mesaj bölümüne girdiğinizde karşınıza yazıştığınız kişiler ve son mesajları çıkacak. Herhangi birini seçtiğiğinizde ise konuşma balonları ile ayrılmış mesajlaşma geçmişiniz görünecek. Bu arada klavye türkçe desteği olmamasının yanında mükemmel işliyor, iPhone'un klavyesinden daha iyi tepki veriyor. Bunu özellikle ingilizce yazarken yapıyor nedeni ise şu ; siz yazı yazarken işletim sistemi sürekli olarak yazabileceğiniz bir sonraki harfi tahmin etmeye çalışıyor ve buna karşılık olarak da o harfin "yakalama alanını" genişletiyor. Siz bir fark görmüyorsunuz (tuşların boyutu değişmiyor) ama yazarken farkı çok bariz bir biçimde hissediyorsunuz.



    Internet
    Cihaz internet explorer mobile 8 kullanıyor. Maalesef HTML5,flash ve silverlight desteği henüz yok, ancak güncellemelerle gelecek. Bu eksiklerin haricinde explorer çok hızlı, zoom ve scroll hızı karşılaştırdığım iPhone 4 ile neredeyse aynı, WP7 biraz daha hızlı. Explorerda 6 tab açabiliyorsunuz ve programdan çıksanız da beklediğiniz gibi hafızada kalıyorlar. Açtığınız tablar o tabda olmasanız bile yüklenmeye devam ediyor ki bu çok ama çok kullanışlı bir durum.

    Seçeneklere girdiğinizde expolorer'a siteleri mobile yada desktop versiyonlarını göster diyebiliyorsunuz.
    Ayrıca sayfaları mail veya mesaj yoluyla paylaşabiliyor, favorilerinize ekleyebiliyor sayfa İÇİNDE arama yapabiliyor ve ana ekrana kısayolunu atayabiliyorsunuz. Ana ekrana eklediğiniz sayfanın ufak bir resimi de karesinde görünüyor.
    Browser (neredeyse diğer tüm programlar gibi) yatay ve dikey olarak da çalışıyor.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Youtube izlemek istiyorsanız ayrı bir programı var, bunu indirmek zorundasınız, program sıradan bir youtube oynatıcısı ve çok beğenmedim. HTC'nin kendi telefonları için marketplace de HTC youtube oynatıcısı var, kesinlikle çok daha iyi. Internette youtube sayfasında gezinip videoya tıkladığınızda program otomatik açılıyor, ayrıca sizde açıp program vasıtası ile youtube'da gezinebiliyorsunuz.

    Maalesef microsoft msn messenger'ı telefona entegre etmemiş, facebook'un (ve yakında da twitter'ın) telefona entegre edildiği düşünülürse bu bana biraz saçma geldi. Daha da ilginç olanı resmi messenger app'ı miyowa adlı bir şirket tarafından geliştirilmiş olması.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Program beklentileri karşılayacak düzeyde, ancak ben iPhone'daki sürümünden geride olduğunu düşiünüyorum. Arkaplanda kısmen çalışır vaziyette duruyor ve sizi push mesajları ile yeni ileti aldığınızda uyarıyor (iPhone'daki gibi). Maalesef resim ve video paylaşamıyorsunuz, ki bu da baya cansıkıcı oluyor.

    Facebook için olan program da facebook chat'i desteklemiyor, onun haricindeki özelliklerin çoğu zaten telefona entegre olduğu için programı neredeyse hiç açmıyorum diyebilirim.



    Müzik ve video
    Telefona müzik ve video yüklemek için bilgisayarınıza Zune programını kurmak zorundasınız, ki iTunes ile kıyaslandığında Zune harika bir program. Kurulumu yaptıktan sonra Zune'a live hesabınızı bağlıyorsunuz. Burada Zune biraz gıcıklık yapıp "sen türkiyedesin ama hesap ingiltere, ne iş??" gibi can sıkıcı şeyler yapabiliyor. Windows'un dil ve bölge ayarlarını live hesabınız ile eşleştirmek durumundasınız, bir kere bağladıktan sonra problem olmuyor ama. Zune sizin müzik ve video kütüphanenizi tarıyor ve liste oluşturuyor. Ben dizi ve filimilerimi zune üzerinden bilgilerini güncelledim, yapım tarihi, hangi bölüm hangi sezon adı ne v.s. gibi.
    Bu tip düzenlemeler ile zune harika bir kütüphaneye dönüşüyor, bu sayede aradığınız video eğer diziyse "tv series" kısmına gidip dizinizi seçiyorsunuz, sezonu ve bölümü seçip izleyebiliyorsunuz yada telefona atabiliyorsunuz. Müzikleriniz için "internetten edindiğin bilgileri ve fotoğrafları al" gibi bir seçeneği de seçerseniz parça adları, albüm detayları v.b. şeyler de güncellenebiliyor, ancak Türkçe müzikler için bu geçerli değil tabii.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Zune'un en önemli özelliği zune pass. Ayda $15'a sınırsız müzik veriyor, (istediğin kadar dinle, ayda 10 tane de indir sonsuza kadar senin olsun). Bunu kullanırsanız telefonunuza da entegre oluyor. Size bir örnek vereyim; cafede oturuyorsunuz ve güzel birşey çaldı, yada dizi izliyorsunuz ve harika bir müzik dikkatinizi çekti (house 7x16 sonundaki parça mesela). Telefondan shazam'ı çalıştırıyorsunuz, parçayı dinleyip buluyor ve istersen zune'da bunu dinle diyor. Sen okeylersen zune açılıyor ve eğer zune pass'ın varsa dinle diyebiliyorsun, yok sa da satın al opsiyonu mevcut.

    Ama maalesef, zune pass türkiyede yok, hiç bir zaman geleceğini de zannetmiyorum.

    Telefon müzik çalar olarak son derece işlevsel, aradığım parçayı bulmak yada rastgele shuffle yaptırmak çok hızlı yapabileceğiniz şeyler. Ayrıca telefonun neresinde olursan ol parça değiştirmek, durdurmak ve sesini açıp kapatmak gibi şeyleri yapmak da yandaki ses düğmeleri ve ekranda beliren bant ile mümkün. Video kısmına girdiğinizde aynen zune'da olduğu gibi videoları kısım kısım görünteleyebilirsiniz (all, tv, music, movies, personal).

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Telefonun zune HUBına girdiğinizde daha önceden indirdiğiniz müzik, radyo ve video programları da buraya entegre oluyor, bu tüm işletim sisteminde geçerli olan bir sistem. Programlar belli bir alan üzerine yoğunlaşmışsa genelde o HUB'a entegre oluyorlar. Tabii ayrıca programlar listesinden ve ana ekrandan da erişim mümkün.

    Telefonun desteklediği codec'ler şunlar:

    Ses [Codec | Kap]
    WAV (PCM, MSADPCM, IMAADPCM, G.711) • WAV
    MP3 • MP3
    WMA Lossless • ASF (WMA)
    WMA Pro • ASF (WMA)
    WMA Standard v9 • ASF (WMA)
    AAC-LC (Low Complexity) • 3GP, 3G2, MP4, M4A
    HE-AAC v1 (AAC+) • 3GP, 3G2, MP4, M4A
    HE-AAC v2 (eAAC+) • 3GP, 3G2, MP4, M4A
    Adaptive Multi-Rate Narrow Band (AMR-NB) • 3GP, 3G2, MP4
    Adaptive Multi-Rate ide Band (AMR-WB) • 3GP, 3G2, MP4
    Qcelp • 3GP, 3G2, MP4

    Video [Codec | Kap]
    WMV (VC-1) - Simple Profile • ASF (WMV)
    WMV (VC-1) - Main Profile • ASF (WMV)
    WMV (VC-1) - Advanced Profile • ASF (WMV)
    WMV v9 • ASF (WMV)
    MPEG-4 Part 2 - Simple Profile • 3GP, 3G2, MP4, AVI
    MPEG-4 Part 2 – Advanced Simple Profile • AVI, MP4
    DivX 4.x/5.x/6.x • AVI
    MPEG-4 Part 10 (MPEG-4 AVC, H.264) - Baseline Profile • 3GP, 3G2, MP4, M4V
    MPEG-4 Part 10 (MPEG-4 AVC, H.264) - Main Profile • 3GP, 3G2, MP4, M4V
    MPEG-4 Part 10 (MPEG-4 AVC, H.264) - High Profile • 3GP, 3G2, MP4, M4V
    H.263 • 3GP, 3G2

    Resim [Codec | Kap]
    JPEG • JPG
    PNG • PNG
    GIF (GIF87a ve GIF89a) • GIF

    Bunların haricindekileri (genelde) zune telefon için otomatik çevirip senkronize edebiliyor.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Telefonun arkasında bulunan ayak (lens'in etrafını kaplıyor) video izlemek veya webde gezerken telefonu sabitlemek için düşünülmüş. Cihazı almadan önce bunu hiç kullanacağımı düşünmüyordum, ayrıca çok zenne olacağından da şüpheleniyordum. İki durumda da yanıldım, görüntüsünün aksine oldukça sağlam birşey, ayrıca açılıp kapanırken tatmin edici bir "çıt" sesi de sunuyor. Zamanla aşınacak yada gevşiyecek gibi hiç durmuyor.

    Video izlerken çok kullanışlı buldum, bazen yemek yerken masanın üstüne koyup forumları okuduğum da oldu. Telefonun dengesine göre iyi konumlandırılmış, yumuşak yüzeylerde bile (kalın yorganlı yatak düşünün) iyi kötü ayakta tutabildiğim oldu.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Telefonun radyosunu kullanabilmek için kulaklığınızın takılı olması gerekiyor, ses ve sinyal kalitesi gayet iyi, arabadaki FM'den pek farkı yok :)
    Genel olarak ses kalitesi ise (kulaklık ile) çok iyi, iPhone'dan farkı yok, ANCAK ses düzeyi bence daha yüksek olmalıydı, son ses bana yeterli gelmedi - diğer WP7 cihazlarında bu durum nasıl bilmiyorum.


    E-mail ve takvim
    Telefona eklediğiniz mail adresleri (gmail, yahoo, hotmail, pop3 ve exchange activesync destekliyor) ana ekranda birer hub olarak ayrı ayrı görünüyor. Merkezi bir e-mail programı yok, hepsi birer mail kutusu olarak duruyorlar. Mail kutunuza girdiğinizde son gelen mailleri görebiliyorsunuz

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Mail adresinizde bulunan klasörleri görebilme seçeneğinin yanısıra, sağa veya sola giderek okunmamış ve önemli olarak işaretlenmiş mailleri de filtreleyebiliyorsunuz. Aynı anda birçok mail seçip okunmuş/okunmamış olarak işaretleyebiliyor, isterseniz taşıyaibliyor veya silebiliyorsunuz. Mail ekranı son derece şık ve açıklayıcı bir biçimde size sunuluyor. Mail kutunuz karmaşık olsa bile bu sunum bir çok açıdan aradığınızı bir bakışta bulmanıza da yardımcı oluyor.

    Türkçe harf ve karakterlerde bir problem yaşamadım ancak klavye türkçe olmadığından gönderirken bunları kullanamadım. Mail atarken ve okurken ekranı yatay olarak kullanabilme seçeneği de mevcut (özellikle yazarken bu daha mantıklı oluyor). Mail gönderirken telefondaki resimleri ve ofis dosyalarını eklemek de mümkün, ancak müzik ve video (siz çekseniz dahil) eklenmiyor. Hatta video paylaşımı mümkün değil, wireless bağlantısı varken bile.
    Okunmamış mail geldiğinde ekrandaki mail kutucuğunun üzerinde beliren numaralar o posta adresinde kaç tane okunmamış mail olduğunu da gösteriyor.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Telefonun takvimi tek kelime ile özetlenebilir; akıllı. Bu hem tasarımı hem de işlevselliği için söylenebilecek birşey. Telefona mail adreslerinizi eklerken bunlara bağlı takvim ve rehberleri de senkronize edebildiğinizden takviminiz kısa sürede güncel takvimlerinizin ortak alanı haline dönüşüyor. Takvim 2 bölümden oluşuyor, klasik ajanda ve gün/ay görünümü. Maalesef hafta görünümü yok. Eğer birden fazla takvim eklediyseniz her takvime kendi rengini verebiliyorsunuz, varsayılan olarak her takvim ayrı renklerde renklendiriliyor.

    Takvimde yeni toplantı veya hatırlatma oluşturduğuzda detaylı olarak yer konum saat gibi bilgilerin dışında rehberinizden seçeceğiniz kişileri de bu toplantıya ekleyebiliyorsunuz. O kişinin mail adresine toplantı gönderiliyor, eğer "gelmiyeceğim derse" o zaman size bu bildiriliyor. Aynı şekilde siz toplantıya geç kalmak üzereyken hazırda bulunan düğme ile "geç kalıcam" diyeibliyorsunuz, gidip ayrıca mail atmanıza yada aramanıza gerek bile kalmıyor.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Takviminizde oluşturduğunuz tüm toplantılar live, gmail, yahoo veya hangi exchange serverını seçtiyseniz o servara senkronize oluyor. Örnek vermek gerekir diye düşünüyorum;

    Benim live hesabım (xxx.@hotmail.com) ve takvimim bilgisayarımda yüklü olan outlook ile senkronize. Aynı zamanda telefonumda da ekli olduğu için ordan da senkronize. Bu sayede;
    • işteyken outlook'dan attığım mail'i yolda telefonda "gönderilmiş mailler" kısmından, evde bilgisayarda browserdan hotmail.com'dan görebiliyorum.
    • dışarıdayken telefonda oluşturduğum toplantı, işe geldiğimde outlookda gözüküyor, zamanı geldiğinde uyarıyı basıyor
    • evde hotmail.com da contactlar kısmında Ali Veli Selaminin telefonun numarasında yaptığım değişiklik az sonra telefonumda, işe gidince de outlook'da görünüyor.
    • yemekte gmail takvimime eklediğim "akşam wow'da raid var, 19:30 login ol" uyarısı akşam evde telefonumda uyarılıyor.

    Bunun en güzel tarafı bunların hiçbirinin ayarlanmaması, tümü otomatik oluyor ve ben ayar bile yapmadım, sadece kullanıyorum. Ne kadar kullanışlı olduğunu kullanana kadar tahmin bile edemezsiniz.

    Ancak eğer outlook kullanıyorsanız, ve outlook hiçbir servis ile senkronize değilse telefon ile senkronize edemiyorsunuz. Telefon mail, takvim ve rehber konusunda sadece internet senkronizasyonu sağlıyor. Bu bir bakımdan iyi, telefonuna reset attığında tüm toplantı, mail ve rehberinin geri gelmesi yaklaşık 30 saniye alıyor, çünkü tümü zaten internette hazır.



    Fotoğraf ve video çekimi
    Telefonun fotoğraf makinesini açmak için programını bulup açmanıza gerek yok. Telefon açıkken fotoğraf düğmesine basmanız yeterli oluyor, hatta telefon kilitliyken bile fotoğraf düğmesini 3 saniye basılı tutmanız yine fotoğraf makinesini açabiliyor.

    Cihaz 5 megapixel [4:3] fotoğraf ve 720p [16:9] video çekimi yapabiliyor. Varsayılan olarak ilk açtığınızda fotoğraf 5mp'e, video ise 640x480 [4:3] ayarlanmış olarak duruyor. Telefonun iki kademeki fotoğraf düğmesi sayesinde fotoğraf çekerken önce netleştirme yapabiliyorsunuz. Yakından makro çekimi yapmak da mümkün ancak ben çok başarılı bulmadım. Cihazın resim kalitesi orta derecede, video kalitesi de aynı şekilde. Ancak işletim sisteminin sunduğu özellikler bence cihazı aşmış surumda, ileriki WP7 cihazlarında bu konuda bence daha iyi sonuçlar alınır. Örnek resim (bu akşam daha iyi örnekler de yükleyeceğim);

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Örnek bir video ;


    Gündüz çekimlerinde video kullanılabilir düzeyde olsa da gece çekimlerinde çığrından çıkıyor, kaliteyi 640x480 e düşürmek bu konuda biraz yardımcı olabiliyor.
    Çekitğiniz fotoğrafı anında paylaşabiliyorsunuz, fotoğraf çekildikten sonra sanki 35mm film şeridindeymiş gibi animasyonla yana kayıyor. Ekranı sola doğru çekerek görüntüyü geri getirince kenarda seçenekler düğmesini görüyorsunuz. Buradan paylaş deyip ister facebook'a, ister live'a ister mail yoluyla isterseniz de flickr gibi programını yüklediğiniz sitelere gönderebiliyorsunuz.

    Flickr programını ben ayrıca yükledim, telefonun fotoğraf kısmına entegre olduğunu da sonradan tesadüfen bir fotoğrafı paylaşırken farkettim. Bunun gibi "photo ehancer" v.b. programlar da kendini fotoğraf kısmına entegre ediyor. Fotoğrafın üzerine tıkladığınızda açılan menülerde görünüyorlar. Bu tip entegrasyon sizi flickr veya başka bir programı ayrıca açmak zahmetinden kurtarıyor, tabii isterseniz yine de açabiliyorsunuz.

    Çektiğiniz fotoğrafları isterseniz otomatik olarak skydrive'ınıza upload da edebiliyor, bu sayede yedek de yapmış oluyorsunuz.

    Fotoğraflarınıza bakmak istediğinizde ise hem telefondaki albümleri görebiliyorsunuz hemde facebook'dakileri. Bunlar için ayrıca facebook programını açmak zorunda değilsiniz. Tümü aynı ayna aynı ekranda farklı albümler olarak sıralanıyor. Facebook fotoğraflarınızı açıp yorum eklemek, beğenmek de yine burdan mümkün.

    Fotoğraf makinesinin en büyük problemi ayarlarınızı kaydetmemesi. Her başlattığınızda varsayılan ayarlara geri dönüyor, ki burdaki en büyük problem video modunun 720p değil VGA (640x480) ayarlanmış olması. Microsoft bunun kasten yapıldığını, kullanıcının bir önceki saçma bir ayarı yüzünden bir saat sonra ucu ucuna yakaladığı bir sahneyi kaçırmaması için yapıldığını söylüyor, ancak aldığı tepkiler sonucu bunu ileride değiştirecek.



    Ofis
    Telefonda ofis için ayrı bir hub var. Burada ofis dosyaları oluşturabilme yeteneğine sahipsiniz. Eğer şirketiniz ofis sharepoint sunucusuna sahipse bunu ayarlayıp telefondan direk sharepoint sunucusuna bağlanabiliyorsunuz. Telefonda word ve excel dosyaları oluşturabiliyorsunuz ve bunları mail vasıtası ile insanlara gönderebilirsiniz. Powerpoint dosyası oluşturamıyorsunuz, ancak size gelen dosyayı açıp üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.

    Onenote dosyaları oluşturup bunları skydrive'ınıza yükleyebiliyorsunuz. Mesela ben işteki bilgisayarımda oluşturduğum onenote dosyalarını sahadayken telefondan bakıyordum. Bazı toplantı notlarını telefona alıp, işyerindeki bilgisayarın onenote'unda hazır buluyordum, tekrar düzenlemeye gerek bile yok.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    En büyük problem ise one note haricinde diğer ofis dosyalarınızı skydrive'a atamamanız, hatta skydrive da bulunan dosyalara dahi erişememeniz. Microsoft bunu ileride değiştireceğini söyledi.



    Haritalar
    Cihaz harita olarak bing maps'ı kullanıyor, telefonun neresinde olursanız olun adres linkleri bing maps'ı açıyor. Ek olarak indirebileceğiniz bazı navigasyon programları var, ancak henüz iPhone kalitesinde değiller.
    Bing haritaları türkiye için gayet güncel ancak adres bulmakta çok problemli. Bing maps amerika için ayarlanmış olduğu için sizin yazdığınız adresi bulma konusunda çok problem çekiyor. Ancak adresi elle yazmak yerine harita üzerinden işaretlerseniz size navigasyon seçenekleri sunuyor.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Harita ister uydu ister harita modunda çalışabiliyor, belli bir mesafeye yaklaştığınızda ise otomatik olarak uydu moduna geçiyor. Rehberinizde bulunan herhangi birinin adresine tıklarsanız bunu haritalarda açıyor ve isterseniz size navigasyon yolu çiziyor. Araba ile yada yürüyerek gideceğim diyebiliyorsunuz, maalesef Türkiyede "toplu taşıma ile beni götür" seçeneği çalışmıyor.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Türkiyede çalışmayan bir özellik de akıllı yazı tanıma, buna en güzel örnek size gelen bir maildeki adresi tanıması ve tıklanabilir hale getirmesi. Bu özellik sayesinde ajandadaki randevünüze gitmek için randevüyü açıp adrese tıklamanız yeterli oluyor, sizi navigasyon ile yönlendiriyor. Ancak dediğim gibi, Türkiyede akıllı yazı tanıma özelliği çalışmadığından dolayı bunlardan şimdilik mahrumuz, ileride nokia WP7 işbirliği sayesinde harita olayının cidde manada çözüleceğine inanıyorum.



    Oyunlar ve programlar
    Oyunlar konusunda cihaz çok başarılı, iPhone da gördüğünüz kaliteli oyunların birçoğu mevcut, bazıları ise yakında çıkıyor. Ancak oyun veya program arama konusunda, yakında çözülecek olsada, şimdilik sıkıntı var. Marketplace de ne ararsanız arayın size bunu karışık olarak sunuyor, arama sonuçlarınının içinde oyun program, sanatçı, video ve şarkılar filtrelenmeden çıkıyor ki bu da sorun yaratabiliyor. Oyunların kalitesine bir örnek olsun diye the harvest'in videosunu ekledim, şahsen oynadım ve kalite aynen burda gördüğünüz şekilde.



    Programlar konusunda söylenecek fazla birşey yok. Marketplace de şu anda 10.000 program sınırı geçilmiş durumda, en hızlı büyüyen ve 10.000 e en hızlı ulaşan marketplace windows phone 7'ninki. Popüler programların tümü (skype hariç) mevcut, ancak Türkiyeye özel 1 tane bile program yok. Cihaz resmi olarak türkiyede satılmaya başlanınca bunun değişeceğini umuyorum.

    Programların paralı olanları çoğunlukla kaliteli ve neredeyse tüm programların deneme (trial) modları var, beğenirseniz direk program veya oyun içindeki seçeneğe basarak satın alabiliyorsunuz. Ayrıca tekrar full versiyon indirmenize gerek kalmıyor.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Cihaz Xbox live ile entegre. Kullanmadığım için (xbox'um yok) tam olarak ne derece etkili bilmiyorum, ayrıca xbox servisleri Türkiyede geçerlimi onu da bilmiyorum, ancak xbox hesabı oluşturabiliyorsunuz. Oynadığınız xbox oyunları (oyunların bir kısmı xbox özellikli, ayrı bir kategorideler) içindeki başarılarınız (achievements) hesabınıza yansıyor, ayrıca xbox arkadaşlarınızla da görüşebiliyor, onlarla telefon üzerinden oyun oynayabiliyorsunuz.

    Yakın zamanda kinect teknolojisi ile entegre WP7 oyunları da gelecek, bu sayede telefonu bazen ek bir aparat olarak (COD'da radar olarak misal, yada başka bir oyunda xray cihazı gibi) yada direk kontrol cihazı olarak kullanabileceksiniz.



    Performans ve pil ömrü
    Telefonu kullandığım günden bu yana henüz yavaşladığı bir işlem görmedim. İşletim sisteminin ana parçaları inanılmaz derecede hızlı, iPhone 4'e göre baya fark var diyebilirim. Ancak bazı dış programlarda problem var. Problemler (yani yavaşlamalar) genelde scroll list v.b. şeylerde oluyor. Programların herhangi birinde scroll yapmanız gerekiyorsa telefonunki ile arasında dağlar olduğunu görüyorsunuz.

    Bunun bir nedeni kullanılan API'nin sorunlu olması, nette baktığım kadarı ile üzerinde baya konuşulan bir konu - dolayısı ile API'nin yakınd güncelleneceğini zannediyorum. Oyunlarda açılış hariç hiç problem yok, gayet hızlılar ancak açılma süreleri uzun. Nodo güncellemesi (mart ayının sonuna kadar gelecek) bu düzeltilmiş, %50'ye kadar fark ettiğini gördüm.

    Pil ömrü telefon hala yeni olduğu için tam oturmuş değil sanırım, çünkü hergün kullanım sürem artıyor. İlk aldığımda sabah %100 şarjla evden çıktığımda, akşam 8 gibi pil bitmiş oluyordu. Şu anda rahatlıkla 24 saati geçiyor. Tipik bir günde yaptıklarım :

    • Sabah %100 şarjla evden çık
    • Günlük ortalama 1 saat civarı konuşma
    • Günlük ortalama 10 civarı e-mail ilişkisi (gönder ve al)
    • Günlük ortalama 3-4 fotoğrag, belki 1-2dklık bir video çekimi
    • Sabah gelirken ve akşam dönerken toplam 1 saat civarı müzik çalma
    • Günde ortalama 1 saat civarı internette gezinme (browser)
    • Günde ortalama 1 saat telefonu kurcalama (şu ayar değiştir, bu programı dürt, yeni bir programı kur, arkadaşın birinin profiline hızlı bir gözatma v.s.)

    Dün işe %80 civarı şarjla geldim, sabaha karşı 04:00 de eve döndüm, %15 civarı şarjım kalmıştı. Pil performansından memnunum, ha 3 gün gitse iyi olmazmıydı? Çok iyi olurdu :)

    Ancak video oynatırken şiarj çok hızlı tükeniyor. Ölçüm yapmadım ancak full şarjla (yanılmıyorsam) 6-7 saat gidiyor, belki 1 saat fazla/az olabilir, net rakamlarla ölçüm yaparsam burayı güncellerim.


    Windows live
    Telefonun en güzel özelliklerinden biri windows live sayesinde onu kontrol edebilmeniz. Burada bahsettiğim kontrol rehber ve mail olarak değil, direk telefon müdahalesi. Telefonunuz kaybolursa windows live üzerinden onu;

    • Kilitleyip ekrana mesaj yazabiliyorsunuz (lütfen şuraya getirin gibi), aynı zamanda telefon sessizdeyse bile yüksek sesle çalmasını sağlayabiliyorsunuz
    • Çaldırabiliyorsunuz
    • Harita üzerinde konumlandırabiliyorsunuz!

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]


    Eğer alan adam telefonu kilitleyemeden kapatmayı başarırsa yapılıcak birşey yok demektir, o ayrı konu. Windows live'da telefona ait devices kısmının görüntüsü:

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]




    Güncellemeler
    MS windows 7 telefonlarını carrier (Servis sağlayıcı) aracılığı ile yapıyor (eğer kontratsız onalrdan bağımsız avrupadan bi telefon almadıysan). Mesela benim telefon T-Mobile (amerika) dan alınmış, her ne kadar Turkcell ile kullanıyorsam da güncellemenin bana gelmesi için T-mobile'ın onayı gerekiyor. Yani benim (muhtemelen, tahmin ediyorm burda) imei numaram ok'lenince update bana da gelecek.

    T-mobile bu ilk güncelleme için HTC HD7 modellerine henüz ok vermedi dolayısı ile ben henüz güncellemeyi almadım. Ancak bu güncelleme zaten sadece asıl güncellemeye telefonu hazırlayan birkaç satır koddan ibaret, yani bişey içermiyor, dolayısı ile sıkıntı yok.

    MS yaptığı anlaşmanın sonucu şöyle; servis sağlayıcıları en fazla 1 güncelleme durdurabiliyorlar, ikinci güncelleme çıktığında mecburen ikisini BERABER onaylamak zorundalar. O bakımdan asıl güncelleme çıktığında bende güncellemiş olacağım.

    Bu güncellemede gelecek olanlar;
    • Kopyala yapıştır desteği
    • Programlarda performans artışı
    • Geliştiricilere pusula API'lerinin açılması
    • Marketplace'in yeniden düzenlenmesi
    • CDMA desteği (amerikadaki bazı servis sağlayıcılarına yönelik destek)
    • Bazı bugların giderilmesi (detayları bilmiyorum)

    Bu mart'ın sonuna doğru çıkacak, yani 1 hafta içinde alırız.

    2011'in ortasına doğru, ikinci güncelleme;
    • Daha derin chat entegrasyonu (MSN ve FB chat'in direk işletim sistemine entegre edilmesi galiba)
    • Zil sesi desteği (MP3'den zil sesi seçebilme v.s.)
    • Zune programıyla daha fazla entegrasyon (valla şu anda tam entegre, bunu çok anlamadım)

    2011'in ikinci çeyreğinde gelecekler (bir öncekiyle aynı zamanda olabilir bu);
    • Mobil internet explorer 9, (hardware render desteği, HTML5 v.b. şeyleri, demosunu gördüm)
    • Gerçek zamanlı multitask (app changer'ı da olacak, demosunu gördüm)
    • Twitter entegrasyonu (aynı şu anda Facebook'un telefon işletim sistemine entegre olması gibi, twitter'da olacak)

    2012'de gelecekler;
    • VoIP desteği, skype v.s. için
    • Canlı video out ve ekran görüntüsü yakalama desteği (demosu var)
    • Nokia cihazları (bunlar bu yılın sonuna doğru da çıkmaya başlayabilir)

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    WP7 Update by okalkavan, on Flickr

    Nihayet t-mobile amerika için güncelleme geldi (pre-NoDo), dolayısı ile bende güncellemeyi alabildim. Dün akşam (29 mart) evde telefonu Zune'a taktığımda güncelleme için beni uyardı, toplamda 5 dakika falan sürdü.

    31 Mart 2011 :

    Dün (31 mart 11) NoDo güncellemesi (mart 7390 güncellemesi) geldi ve yükledim. Yüklemeden önce telefonun backup'ını aldı zune ve tlefon hafızam ağzına kadar dolu olduğundan olsa gerek yaklaşık yarım saat sürdü bu, ardından güncelleme de 15 dakika civarında sürdü.

    Şu anda telefondaki uygulamaların açılış/kapanış hızlarında bariz bir fark var diyebilirim, ayrıca copy/paste de bu güncellemeyle geldi.

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]
    March update for WP7 by okalkavan, on Flickr




    HD7 nin objektifinden
    Bazı örnek resimler (direk telefondan flickr'a):

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    Flash and sunlight by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    The Bosporus by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    Sunset by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    Ferry by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    Food by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    Software zoom of the maidens tower by okalkavan, on Flickr



    HD7 nin fotoğrafları

    Fotoğrafların tümüne şu albümden ulaşabilirsiniz;
    http://www.flickr.com/photos/okalkavan/sets/72157626325589212/

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 1 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 2 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 3 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 4 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 5 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 6 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 7 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 8 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 9 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 10 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 11 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 12 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    IMG_3729HTC HD7 13 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 14 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 15 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 16 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 17 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 18 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 19 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 20 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 21 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 22 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 23 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 24 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 25 by okalkavan, on Flickr

     Kullanıcıdan Windows Phone 7 incelemesi, HTC HD7 [Video ve resimleriyle]

    HTC HD7 26 by okalkavan, on Flickr



    HD7 nin videosu

    Fotoğrafları çeketken birde menülerde kısa bir gezinti yapan bir video çekeyim dedim, daha iyi bir fikir verir:





    Kullanıcı görüşleri
    erasmus78 den alıntı:
    quote:


    Orijinalden alıntı: Erasmus78

    Valla telefonun her şeyi güzel de şu uygulamasızlık adamı katil eder ya.
    Aslında uygulama dediğin ne ki? diyorsunuz. 400.000 uygulamanın kaçını aktif kullanıyoruz ki? Diyorsunuz. Doğru da diyorsunuz.
    Benim iPhone 4 de sürekli aktif olarak kullandığım 5-6 tane uygulamam var. (2Do, AutocadWs, ABBYY BCR, Scanner Pro, Navigon vs.) Sürekli olarak kullanmadığım ama ara sıra hayat kurtaran 5-6 tane (Taksi, Etrafımda ne var?, Sinemalar, Uçak Bileti vs..) uygulamam var. Ancak kazın cücüğü öyle değil işte. Ara sıra App Store'a girmek rastgele oyun uygulama indirmek ve beğenmediğini silmek büyük bir zevk. Her gece yattığımda mutlaka Appstore'a girer ne var ne yok? yeni ne gelmiş kontrol eder öyle yatarım. Bir haftadır HTC HD7 de bunu malesef yapamıyorum. Öylece bakıyorum.

    1 Hafta kullandım cihazı. Sıkı bir iPhone fanı olarak değerlendirmelerim şu şekilde;

    - Boyutu bence mobiliteyi bozuyor.
    - Bataryası kesinlikle çok zayıf. Özellikle iPhone 4'ün yarısı kadar diyebilirim. (Ya da bendeki cihazda problem var. Ancak arkasındaki kıç kadar bataryayı görseni buna siz de pek ihtimal vermezsiniz)
    - Uygulamalar şimdilik az ve aşırı pahalı. Ancak ileride artacağında kimsenin şüphesi yoktur herhalde. Umarım fiyatlar böyle devam etmez.
    - Wp7 de bile hala daha yazılara tıklanması gereken yerler var ve bu sıkıntı yaratıyor. Buton yapmak bu kadar zor olmamalı
    - Üzerinde gelen GPS Navigasyın programını çok başarılı bulmadım. iGo yükleyemedim malesef. Bir de onla denemek gerek.

    + Boyutu mobiliteyi bozsa da internette sörf açısından daha iyi
    + Dokunmatik performansı mükemmel
    + Kamera performansı gündüz gayet iyi. (Karanlık ortamlarda berbat ancak bu her cep telefonunun ortak sorunu olduğundan - olarak değerlendirmiyorum)
    + Video kaydı açısından iPhone ile arasında pek fark yok.
    + 1 haftalık kullanımım esnasında herhangi bir kilitlenme veya takılı kalma olayı gerçekleşmedi.
    + Telefon çok şık tasarlanmış.


    Saygılar...


    *22 Mart da güncellendi
    • bazı yeni bilgiler ekledim
    • pil ve performans bölümünü ekledim
    • cihazın çektiğimiz bir videosunu ekledim
    • fotoğrafların bazılarını değiştirdim, bazı yeni fotoğraflar ekledim
    • Telefondan direk alınmış birkaç fotoğraf ekledim

    **28 Mart da güncellendi
    • Cihazın fotoğraflarını (nihayet) ekledim
    • Cihazı kullanırken çektiğim 5dk'lık kısa bir klip ekledim (ses yok, arkaplanda müzik var)

    ***30 Mart da güncellendi
    • Telefonum güncellendi, resim ve bilgi ekledim
    • erasmus78 in kullanımı hakkında yazdıklarını ekledim
    • Windows live kısmına ve radyo hakkında ek bilgi ve resim ekledim

    ****1 Nisan da güncellendi
    • NoDo (Mart, 7390) güncellemesi hakkında bilgi ekledim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Azyr -- 1 Nisan 2011; 9:45:02 >







  • Ellerine sağlık
  • Tip olarak çok şekil telefon
  • güzel inceleme olmuş. ellerine sağlık
  • eline sağlık inceleme çok güzel
  • Teşekkürler ;)

    Bazı güncellemeler yaptım, yeni fotoğraflar, cihaza çektiğimiz bir video ve yazıda bir çok ekleme. cihazın fotoğraflarını maalesef henüz çekemedim, çekince onları da ekleyeceğim.
  • yeni eklemelerle inceleme daha güzel olmuş
    sizin değerlerinize bakarak pil ekran büyüklüğüne göre tahmin ettiğimden daha fazla dayanıyor
    ekran çözünürlüğü olarak ip4 ile gözle görülür büyük farklar var mı? hd7 daha büyük ekran daha düşük çözünürlük değerlerine sahip
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cakitay

    yeni eklemelerle inceleme daha güzel olmuş
    sizin değerlerinize bakarak pil ekran büyüklüğüne göre tahmin ettiğimden daha fazla dayanıyor
    ekran çözünürlüğü olarak ip4 ile gözle görülür büyük farklar var mı? hd7 daha büyük ekran daha düşük çözünürlük değerlerine sahip


    bunu cevaplamak zor, gözle görünür bir fark elbetteki var, ancak iphone3 serisi ile bu telefon ekranındaki pixel yoğunluğunun yarattığı fark eğer 10 ise, ip4 ile bu telefonun arasındaki ekran farkına 3 diyebilirim. Ekran gayet net ve pikselleri çıplak gözle görmeniz çok çok zor.

    Tabii omnia7'deki sAmoled ekranlar çok daha iyi (kontrast).




  • güle güle kullan

    görüşlerini paylaştığın için sağol


    Bahane değil en negatif gördüğüm:
    Video 720p izledim. Ciddi rezalet..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ufo

    güle güle kullan

    görüşlerini paylaştığın için sağol


    Bahane değil en negatif gördüğüm:
    Video 720p izledim. Ciddi rezalet..


    Teşekkürler :)
    Evet, 720p kötü, video için hiç uygun değil - arşivlik akraba videoları çekilir ancak.

    Güncelleme : Bu arada birkaç örnek fotoğraf yükledim

    Edit : Ayrıca dikkat ettimde youtube'daki görüntü bozulmuş, ben orjinalini vimeo'ya yüklemiştim - youtube'a yüklerken vimeo'dan indirdiğim dosyayı kullanmıştım. Orjinali biraz daha iyi ;
    http://www.vimeo.com/21205194



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Azyr -- 22 Mart 2011; 16:46:57 >




  • emeğine sağlık. çok beğendim. /love azyr
  • Gerçekten güzel cihaz ama servislerin Türkiye ile uyumu tartışılır.
    İyi inceleme
  • güzel inceleme olmuş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hepserkan

    emeğine sağlık. çok beğendim. /love azyr


    özledik seni hepserkan! teşekkürler :)
  • güzel inceleme teşekkürler
  • cihazın wifi performansı nasıldır birçok yerde çekim gücünün düşük olduğundan bahsedilmiş ani kopmalar yaşıyormusunuz
  • Eline sağlık hocam bir solukta okudum hepsini.
  • eline sağlık güzel olmış. daha önce iphone kullandı iseniz kullanım açısından kıyaslarmısınız
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cakitay

    cihazın wifi performansı nasıldır birçok yerde çekim gücünün düşük olduğundan bahsedilmiş ani kopmalar yaşıyormusunuz


    Wifi diğer telefonların birçoğunda olduğu gibi ekran kilitlenince devre dışı kalıyor (iPhone da bunu yapıyor mesela), pilden tasarruf etmek için. Ancak HTC HD7'de tekrar bağlanma süresi iPhone'dan uzun gibi görünüyor, fakat şöyle de bir durum varki iPhone WiFi'a tekrar bağlanırken (yanlış hatırlamıyorsam) bunu kullanıcıya bildirmiyor, dolayısı ile direk kıyas yapamıyorum.

    Wifi sinyal gücünü şu anda iPhone ile kıyaslıyamıyorum, notebook'lara göre az diyebilirim. Genel anlamda beni çok memnun etmedi, gerçi wiFi evde ve işte kullanıyorum, dolayısı ile problem de yaşamadım.

    Kopmalar hiç yaşamıyorum, etrafta ulaşabildiği Wi-Fi varsa bağlanıyorum, oradan hareket etmediğim sürece (sinyale erişemediği bir yere gitmediğim sürece yani) kopma olmuyor.



    quote:

    Orijinalden alıntı: oktayakgoz

    eline sağlık güzel olmış. daha önce iphone kullandı iseniz kullanım açısından kıyaslarmısınız


    Sağol ama kullanım açısından daha nasıl kıyaslarım bilemiyorum - elimden geldiğince telefonun tüm kullanımını yazdım, ancak çok kabaca özetlersem : iPhone bana birbirine uzaktan bağlantılı birçok uygulamanın çalıştığı bir platformu andırıyordu, windows phone 7 ile çok daha entegre bir durum söz konusu. WP7'yi kesinlikle tercih ederim - sadece rehber ve mail kısmı bile korkunç derecede gelişmiş iPhone'a göre.

    Eğer ayrıca sormak istediğin spesifik birşey varsa cevaplıyayım, ama şimdilik bu soruya verebileceğim yanıt bu.




  • Bende Cumartesi günü yiğenime aldım bir tane.
    Nedir ne değildir bilmiyorum. Bildiğim iki şey var;

    1- Şarjı bir gün gidiyor.
    2- Market Place uygulamaları inanılmaz pahalı.

    Kıyas açısından söylüyorum.

    - Bejeweled 2 : Markette 4,99$ ken iOS da 0,99$
    - Fruit Ninja : Markette 2,99 ken iOS da 0,99$
    - Google Voice : Markette 2,99$ iken iOS da bedava



    Geliştiricileri anlamak mümkün değil. Neden iOS da bedava da WP7 de 2,99$ Yuh be!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erasmus78 -- 24 Mart 2011; 23:50:48 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.