Şimdi Ara

İran yörüngeye yeni bir uzay kapsülü fırlattı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
3.639
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • İran yaptığı resmi açıklamayla yeni bir roket ve maymun taşıyabilecek şekilde dizayn edilen uzay kapsülünü yörüngeye fırlattığını açıkladı. Kısaca IRNA olarak bilinen devlet kontrolündeki İslami Cumhuriyet Haber Ajansı'nın geçtiği bilgiye göre, Şubat ayında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bizzat tanıttığı Kavoshgar-4 (Farşça'da kâşif anlamına geliyor) roketinin taşıdığı uzay kapsülünün canlı taşıyabilecek şekilde dizayn edilmesine rağmen hiçbir canlı içermediği belirtildi.


    İran uzay programının en can alıcı parçası olarak gösterilen taşıyıcı roket yani teslimat sisteminin, daha önce hazırlanan sistemlerden elde edilen tecrübe sonucunda ülkenin bu konudaki en gelişmiş çözümü olduğu düşünülüyor. Gezegen yüzeyinin 120 Km (75 mil) yukarısından görüntü ve veri yollayacak olan uzay kapsülü, İran'ın uzay programı için büyük önem taşıyor çünkü ülke 2020 yılına kadar uzaya, 2025 yılına kadar da Ay'a astronot yollamayı hedefliyor. Tabi söz konusu İran olunca, uzay programının amacı ve Kavoshgar-4 'ün misyonu hakkında da bazı tartışmalar başlamış durumda. İran, uzay çalışmalarını barışçıl niyetlerle sürdürdüğünü belirtirken, batılı bazı analistler ise roket teknolojisinin kıtalararası balistik füze yapımında kullanabileceğini tartışıyorlar. Amerika'ya bağlı Rhode Island eyaletindeki Naval Savaş Enstitüsü profesörlerinden Joan Johnson-Freese, İran'ın çift kullanımlı teknoloji ile askeri geliştirme çalışmaları yapabileceğine yani çalışmaların hem askeri hem de bilimsel amaçlarla sürdürülüğünü öne sürüyor.


    Son yıllarda uzay çalışmaları için ciddi yatırımlar yapan İran, 2009 yılında Safir-2 roketiyle iletişim uydusu, Şubat 2010'da ise Kavoshgar-3 roketiyle birlikte fare, iki kaplumbağa ve solucanı uzaya yollamıştı. Arka arkaya üç fırlatma gerçekleştiren ve roket teknolojisinin kullanımına ilişkin hedeflerine yaklaştığı belirtilen İran, uzay programının ilk dönemlerinde, teknik problemler ve diğer nedenlerden ötürü çok sayıda taşıyıcı sistemi kaybettiğini açıklamıştı.


    Kaynak:http://www.space.com/11153-iran-launches-rocket-space-capsule.html








  • Bir de İranı küçümseriz hep... Her şeye rağmen teknolojilerini geliştiriyorlar... HELAL OLSUN!
  • Savaş teknolojisi olarak kullanabilirmiş, Amerika savaş teknolojisi kullanınca daha mı insancıl oluyor, teknoloji sadece Amerika'nın tekelinde olan bir şey değil ki. Türkiye'nin uzay çalışmaları çok kötü, ona üzülüyorum.
  • Biz anca bakıyoruz yıllar once platform kuracaklardı hala kuracaklar.Basbakanın cılgın projeleri konusuluyor basbakan cılgın seyler dusunecegine normal seyler dusunup iranı yakalamak için ugrassa daha faydalı olacak.

    SAYGILARLA
  • Boşver İran' ı
    Karnın doyuyur mu ona bak.
    Kuzey Kore' de uzaya türlü türlü şeyler yolladı, nükleer silahlar, füzeler yaptı.
  • @Rock_Rage

    Aferin direk haberi siyasete çektin
  • Helal olsun, gönül ister ki askeri alanda da geliştirsin... Barışcıl amaçla geliştirilen nükleerlerin, fosfor bombalarının, balistik füzelerin nerelerde nasıl kullanıldıklarını gördük biz.
  • Biz de yapıcazda Amerika izin vermiyo! :)
  • Bir de İran'a gerici derler...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alpa07

    @Rock_Rage

    Aferin direk haberi siyasete çektin




    İyide arkadasım su gordugun haber iranın siyasi dusunceleri sonucu ortaya cıkmıs bir basarıdır.Bizim basımızdaki adamlardan bunu istemizce de mahallenin muhtarından mı isticez.Baskanan dicekki teknolojiye daha fazla yatırım yapacaz komsularımızın yaptıklarını yapıcaz daha iyisini yapacagız ben gitsin nukleer bomba yapsın aya gitsin demiyorum ama kendi uydusunu fırlatacak kapasiteye ulassın burdaki gelisim her turlu alanda gelisim demektir.Bunun kararını verecek mercide siyasi otoritedir halkın bole birsey yapma yetkisi varda bizmi bilyoruz.

    SAYGILARLA
  • MegaWolt38 : '' birde irana gerici derler ''

    Senin dünyadan haberin var mı ?
  • Eğer gericilik buysa bende gerici olmak istiyorum.
    dedirten haber.
    2020de uzaya astronot göndereceklermiş biz daha elektrik işine bir çözüm bulamadık ermenistan dan elektrik ithal ediyoruz
  • İran uzaya füze fırlatarak ilerici mi oldu yani :) gericilikten kasıt bu değil tabi. Yalnız çok tehlikeli şeyler yapıyorlar yanı başımızda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: artenis

    MegaWolt38 : '' birde irana gerici derler ''

    Senin dünyadan haberin var mı ?


    Sen hangi gezegende yaşıyorsun?

    Adamların kendi milli arabası var, uzaya kendi uzay istasyonunu kuracaklar, füzelerinin menzinilin arttırdılar, nükleer enerjiyi geliştirecek teknolojileri var...
    Şimdi bizim neyimiz var laftan başka? Boş konuşmakla olmuyor.

    Bizim İran'dan yasaklar bakımından farkımız var mı? İnternette sansür, basında sansür, hükümetten olmayan bertaraf olmaya mahkum bir diktatörle yönetilen bu ülkenin İran'dan yasaklar olarak ne farkı var? Ama adamlar teknolojide bizden fersahlarca önde..Önce bunları düşünün ondan sonra yorum yazın.!
  • bu teknolojiler öyle 1 2 yılda olacak iş degil,sırf o roketi sayısız dış baskı iç muhalefetle geliştirmek 8-10 yıla malolmuştur,abd teknoloji alanında ne yapabiliyorsa iranında onu yapması en doğal hakkıdır ve adamlarda bu hakkını kullanıyor
    dibimizde bizden güçlü teknolojiye sahip birininin olması iyi değil ama zaten bırakın dibimizi içimizde bizden fersah fersah ilerde teknolojiye sahip bir amerika var

    bugun biz gerideysek bundan öncekilerin hatasıdır
    ama bugun ar-ge ye yatırım yapılmıyorsa bu suça bugündekiler de ortak olurlar
    ---
    google amcaya sorun bakalım 2000-2011 arasında ar-ge harcamaları ne alemde
    birilerini yapmıyor diye suçlamadan önce araştırmak gerektigini herhalde kabul edersiniz...
  • İran Kimseyi takmıyor biz halen ise amerikanın götünde avrupa ya girmye çalışma mantığında ilerleryen bir sürü halinde dairenin içinde dolaşan bir toplumuz ve avrupa sonunda bize gircek ozaman akılları başına gelir inş AKILL YOKSA NEYLESİN FİKİR ÇALSIN ABDURAHMAN OYNASIN BİZ TÜRKLER
  • iran bizden daha bağımsız bir ülke

  • Türkiye 2020'de 6 şeritli yollar yapacak :D

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.