Şimdi Ara

AMD'nin Bulldozer tabanlı yeni nesil FX işlemcileri detaylandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
8.032
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD'nin son gelen bilgilere göre Haziran ayında duyurmayı planladığı Bulldozer tabanlı FX işlemcileri için teknik özellikler netleşiyor. Gelen son bilgilere göre ilk etapta Bulldozer tabanlı dört işlemci lanse edilecek ve bu işlemciler modeline göre, dört, altı veya sekiz çekirdekli olacak. 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve Soket AM3+ formunda olan işlemcilerin ısıl tasarım güçleri de yine modeline göre değişmekle birlikte 95 Watt veya 125 Watt olacak. Zambezi kod adını taşıyan ve FX8000, FX6000 ve FX4000 serileri altında sunulması planlanan Bulldozer tabanlı yeni nesil işlemciler, yenilikçi mikroişlemci mimarisi sayesinde Flex FP kayar nokta işlem ünitesi gibi inovatif yaklaşımlara da sahip olacaklar.





    AMD'nin açıklamalarına bakılırsa, Bulldozer tabanlı yeni nesil işlemciler, çoklu ortam uygulamalarında Phenom II jenerasyonundan %50 daha yüksek performans sunacaklar. Bulldozer tabanlı yeni nesil FX işlemcilerinin pazara sunulacak ilk dört modelinin ikisi 8 sekiz çekirdekli, diğer ikisi de altı ve dört çekirdekli olacak. Yeni nesil mikroişlemci tasarımıyla birlikte yenilenen entegre bellek kontrolcüsü sayesinde 1866MHz'e kadar çift kanal DDR3 bellek desteği sunacak işlemciler aynı zamanda güncellenen TurboCore teknolojisiyle gelecek ve bu sayede çekirdekler dinamik olarak kontrol edilerek ihtiyaç duyulduğu takdirde çekirdek çalışma frekansı otomatik olarak arttırılabilecek.


    AMD yeni işlemci modelleri için henüz saat hızı bilgileri açıklamasa da özellikle Hot Chips konferansından elde edilen bilgiler kapsamında, Bulldozer tabanlı modellerin 3.5GHz'e kadar çıkabileceği biliniyor. Bu noktada AMD'nin nasıl bir strateji izleyeceğini ancak işlemciler çıktığında görebileceğiz. Yılın ilerleyen aylarıyla birlikte ürün gamına daha fazla sayıda Bulldozer işlemci katmayı planlayan AMD, elde edilen bilgilere göre yıl sonunda, ürün gamınını %10'unu Soket AM3+ formuna geçirmeyi yani Bulldozer tabanlı yeni nesil işlemcilerle doldurmayı planlıyor. HyperTransport 3.1 veriyolunu kullanan yeni işlemciler modül tasarımını esas alıyor ve her modül iki adet tamsayı çekirdeğini içeriyor.



    AMD'nin Bulldozer Tabanlı İlk İşlemcileri
    Model FX-8130P FX-8110 FX-6110 FX-4110
    Çekirdek 8 8 6 4
    L2 Bellek 8MB 8MB 6MB 4MB
    L3 Bellek 8MB'a kadar 8MB'a kadar 8MB'a kadar 8MB'a kadar
    TDP 125W 95W 95W 95W
    Memory 1866MHz 1866MHz 1866MHz 1866MHz
    Black Edition + + + +
    Turbo Core + + + +
    Soket Formu AM3+ AM3+ AM3+ AM3+
    Üretim Teknolojisi 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI


     


    Mevcut x86 tasarımlarından farklı olarak hem daha performanslı hem de daha verimli işlemci mimarisi oluşturabilmek adına modül tasarımına yoğunlaşan AMD, modül içerisinde tamsayı çekirdeği çiftine bağımsız programlayıcılar atarken, her iki çekirdek için bir adet Flex FP kayar nokta ünitesi ile iki 128-bit FMAC iş hattını bir FP programlayıcısı ile destekliyor. Phenom II jenerasyonunda olduğu gibi paylaşımlı L3 bellek birimine sahip olan işlemciler, modeline göre 8MB'a varan L3 bellek ile geliyorlar. Soket AM3+ formunda hazırlanan Bulldozer tabanlı FX işlemciler, Scorpius platformunun bir parçası olacak ve 900 serisi altında sunulacak yeni yonga setleriyle birlikte kullanılacaklar.








  • Şuan için halen birşey diyemiycek kadar az bilgi var
    yenilenen birkaç şey hariç haberde genel olarak bilgi geçilmiş

    890 chipsetler desteklemeyecekmi bulldozeri
    birde yeni işlemcilerdeki yapı ile sanırsam daha fazla kayar nokta hesabı yapılabiliyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JrMaster -- 14 Mart 2011; 11:29:57 >
  • amd yeniden fx serisini kullanıma sunuyorsa bu platformun performansına gerçekten güvendiği anlamına geliyor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F.@.T.İ.H -- 14 Mart 2011; 12:19:01 >
  • AMD bu işi biliyor.



    Yıllarca insanları kazıklayan intelin çöküşü adım adım gerçekleşiyor.
  • AMD bulldozer mimarisiyle ilk etapta sadece en yüksek performans segmentini dolduracak sanırım ki eksiği de buydu intelle kıyaslayınca umarım başarılı olur hepimiz beklemedeyiz bulldozer için :)
  • Eğer temmuz ortasina 28nm gpular ve bulldozer ülkemizde satişa başlarsa benim için bayram olur :)
  • Eminim intelinde buna karşılık verecek bir cevabı hazırdır..
  • cevabı var intelin aslında ıvy bridge diye birşey ama onunda şu ana kadar bir bilgisi yok bulldozer işlemciler üzerinde amd yıllardır çalışıyor umarım sonunda çalışmasının karşılığını alır
  • Birkaç ay daha bekleyeceğiz sanırım
  • Şu an için bile yeterli bilgi yok bir şeyler demek, kıyaslama yapmak için erken olduğunu düşünüyorum. En iyi bilgiler tabi ki birkaç test işlemi ile veriler elde edildikten sonra belli olacaktır. Yalnız benim şahsi düşüncem amd' nin yıllardır üzerinde çalıştığı işlemcileri hayal kırıklığı olmayacaktır. En iyisi beklemek sanırım...
  • Ben bir AMD sever olarak umutsuzlanıyorum :(

    Bu işlemci için, arge ve çalışmalarınında 5 yıl sürdüğüne inanmıyorum! AMD'nin bu son 5 yılı bir çok zorluklarla geçti ve ben bu çalışmaların 5 yıl içersinde sürekli kösteklendiğini düşünüyorum. AMD HD48XX serisi ekran kartlarıyla rahata kavuşmaya başladığı sırada ancak Buldozer'e adam akıllı zaman ve kaynak ayırabildiğini düşünüyorum.

    Yani karşımıza çıkacak olan işlemci 5 yıldır üstünde çalışılmış bir işlemci gibi olmayacak! Ve INTEL ile yine ancak rekabetçi olabileceği fakat INTEL'i geride bırakamayacağı kanaatindeyim :(

    Bana sorarsanız bu 5 yıllık değil en fazla 2 yıllık bir işlemci geliştirme sürecinde ortaya çıkacak olan mimarisi farklı bir işlemci.

    Sürekli gelişmeleri takip ediyorum. Ve her gelişme sonucunda umudumu yitiriyorum...

    Umarım yanılıyorumdur!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilker_xxx

    AMD bu işi biliyor.



    Yıllarca insanları kazıklayan intelin çöküşü adım adım gerçekleşiyor.

  • Mevcut phenom işlemcilerden %50 dahafazla performans sunacak deniyor bakalım fiyat olarak % kaç olacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: peters

    Mevcut phenom işlemcilerden %50 dahafazla performans sunacak deniyor bakalım fiyat olarak % kaç olacak.


    Bu bilgiyi dogrulayacak bir link/kaynak verir misiniz? Cunku %50 cok kucuk bir rakam, ve eger gercek ise (ki degil) bu Bulldozer'in SB islemcileri ile anca bas edebilecegi anlamina geliyor.
  • Hyper Threading gibi bir teknoloji olsa AMD de de, çoğu uygulamada çok işe yarıyor... 8 çekirdek ht ile 16 thread olsa ne güzel olur
  • FX-4110 bu işlemci intelin en üst 4 çekirdeklisini tokatlarsa amd ye geçerim :D
  • fx seirisi inşllah memnun eder bizi..
  • her zaman beklenti ne kadar çok olursa hayal kırıklığıda bir o kadar büyük olur. AMD 5 yıldır bu işlemci üzerinde çalışıyor(muş) ve bu süre zarfında sürekli devamlı haberler reklemlar çıkıyor dolayısı ile kullanıcılarda beklenti tavan yapmış durumda. bence hayal kırıklığına hazır olun AMD'nin bu denli büyük beklentileri karşılayabileceğini düşünmüyorum. tıpkı sinema filmlerinde ki ilk filmin sevilip devam filminin ise tamamen zaman kaybı olması gibi bir son bekliyor.
  • AMDnin çoğu zaman yeni telnolojilerde öncü firma olduğunu düşünürsek (64bit, dahili bellek kontrolcüsü gibi), intelinde zamanla modül tasarımına geçeceği öngörüsünü yapabiliriz. ama ne zaman olur bilinmez.. ama kanaatimce bu "modül tasarımı" ciddi yenilikler getirecek ve intelde bunu zamanla benimseyerek işlemcilerini ileride benzer şekilde tasarlayacaktır.

    artı intelin henüz performans canavarı sandy bridge işlemcileri piyasaya çıkmadı. bunlar orta sınıfta yer alan işlemciler ve üst sınıf için 2011 pin sandy bridge işlemciler yılın ikinci yarısı gelecek.. performans anlamında kimse AMDnin bu intelin yeni çıkacak olan sandy bridgeleri geçeceğini düşünmesin. Şayet ortada çok ciddi anlamda performans getirisi olan işlemcileri olsaydı AMDnin şimdiye kadar çoktan çıkarmıştı. geç kalmasının tek nedeni optimizasyonlarla performasını iyileştirerek piyasaya sürmek diye düşünüyorum..




  • Arkadaşlar modül tasarımı dedikleri Intel'deki Hyper-Threading değil mi zaten?
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.